Александра  Обрадовић, ученица 8. разреда из Великог Села, својом другом књигом „На раскршћу“, потврдила је свој улазак у књижевне воде. Библиотека „Србољуб Митић“ из Малог Црнића, која подржава младе таленте у области писане речи и у својој издавачкој делатности, по други пут сврстала и књигу  Александре Обрадовић објавила у  Едицији „Дечији књижевни кутак“.

Књига „На раскршћу“, састоји се из две приче: „Ћудљива Млава“ и „Скривена бол“. Други део књиге чини поезија у одвојеном циклусу „Како да те зовем“.  Александра је још дете, али веома зрело износи своја размишљања, како у прози, тако и у поезији.  Једноставно, али брижљиво бираним речима веома храбро износи  болна осећања из детињства…

„Александра пева о љубави, пријатељима, цвећу, али и даље је прате сенке туге.  У прози, Александра  се није бавила лирским описима. Писала је онако, како су речи надолазиле. У поезији се већ осећа нежна  лирика. Савладала је технику да са мало речи доста тога каже. Препознатљиве су у овим песмама метафоре, компарације и друге стилске фигуре, али упркос томе,  још увек у њима преовладава она искреност, која краси дечија срца. Свесна да ће се наћи на животној раскрсници, када ће морати да изабере пут којим ће даље, прати је притајени страх сажет у питању „Како ћу се снаћи“?  Отуда и назив књиге „На раскршћу“, записала је у својим импресијама Зорка Стојановић.

Александра расте, сазрева, смеје се и плаче. Ослушкује дамаре своје душе и пева о ономе што је оставило траг на њој. -Није то само лепота лирског и књижевног казивања ове девојчице, лепота је у храбрости суочавања свега што је мучи, и пркосно стајање на ивици емоција и разума.Млада ауторка се храбро хвата у коштац са љубављу и недостатком исте. Пишући о томе успева да превазиђе бол и стане испред проблема, са осмехом на лицу, љубављу у срцу, и вером у будућност, каже Данијела Божичковић Радуловић, директорка Библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће и уредница књиге „На раскршћу“.

З. С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content