Протекле недеље пожаревачки Центар за контолу болести  Завода за јавно здравље пријавио је Институту за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“ епидемију морбила. Тако се Пожаревац придружио великом броју српских градова и општина у којима је пријављена епидемија малих богиња. Мале богиње најпре су потврђене код невакцинисаног детета старог годину дана, затим код детета старог две године а оболело је и четворо одраслих.  Оболела деца су невакцинисана, док је код одраслих вакцинални статус непознат.

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ

                                        Прележали смо варичеле, не мале богиње

Месецима се на друштвеним мрежама полемише о морбилама. Веома често може се прочитати да је већина одраслих у детињству прележала мале богиње те да се паника диже без потребе. Ипак, лекари упозоравају да људи често мешају морбиле са варичелама, те  да чак ни студенти медицине морбиле нису могли да виде последњих деценија, јер је као болест потпуно потиснута и до данас била врло ретка.

              Епидемиолози истичу да су последњих десетак година мале богиње појављивале у појединачним случајевима и мањим ограниченим епидемијама, да су те богиње најопасније, јер за собом носе веома озбиљне компликације па чак и смртни исход, што код варичела није случај и да је једина права заштита ММР вакцина.

             Иначе, постоје три врсте богиња – мале богиње (морбиле), црвенка (рубеола) и овчије богиње (варичеле).

             Најбитнија разлика између малих богиња и варичела је та што када особа оболи од морбила током неколико недеља долази до великог пада имунитета, па често може доћи  и до бактеријске инфекције. Може се јавити пнеумонија, губитак слуха, слепило, а код сваког 1.000 оболелог и запаљење мозга  који се може резултовати смртним исходом. Са друге стране код варичеле не долази до великог пада имунитета.

 

-Сви оболели су на кућном лечењу и доброг су здравственог стања, потврдила је др Вера Јоковић Костић, начелница Епидемиолошке службе.

-Епидемиолошка прогноза заснована на досадашњим испитивањима је да се очекује појава новооболелих, упозорила је Јоковић Костић.

                Истог дана када је у Пожаревцу је пријављена епидемија малих богиња,  Предшколска установа “Љубица Вребалов” издала је саопштење о забрани  доласка у вртић деце која нису вакцинисана, а немају потврду изабраног лекара. Број невакцинисаних малишана у ПУ „Љубица Вребалов“ Пожаревац смањио се са нешто више од 100 на 80 у току прошле недеље. Потврде о вакцинацији вртићи већ поседују тако да ће само родитељи невакцинисане деце  морати да донесу потврду стручног лекарског тима да су деца привремено или трајно изузета из процеса вакцинације.

                                   Мале богиње (морбиле)

Инкубација код морбила је 10 до 12 дана. Почетак је обично праћен високом температуром, дете може имати промукли кашаљ, гушобољу, јако сузење очију, бронхитичан налаз. Лице пацијента изгледа врло карактеристично – плачно и отечено (подбуло). У устима се налазе специфичне промене “црвене тачке” и лекару су веома важне за дијагностику.

Након четири до пет дана, температура јењава, али онда нагло скочи и појаве се оспе.

Прве промене су најпре иза уха, на лицу, глави, затим на трупу и екстремитетима. Оспа у налетима излази и до два дана. Кожа је мека и влажна, а по њој су сливена поља јако црвене оспе. Оспа се повлачи полако истим редоследом како је и настајала, а на кожи остају мрљасте пигментације.

Вакцинација једина заштита

             Једина заштита од морбила је ММР вакцина. Ова вакцина садржи три компоненте, против морбила (малих богиња),  мумпса (заушака) и рубеоле.

Ради се о вирусним инфекцијама, а свака компонента вакцине је брижљиво припремљена да не изазове инфекцију, већ одбрамбену реакцију дететовог организма.

             После увођења ове вакцине, дошло је до невероватног смањења броја оболелих. Пошто су бројне епидемиолошке студије потврдиле ефикасност вакцине, она је постала део обавезног програма имунизације.Обавезна вакцинација против морбила уведена је 1971. године и штитила је само од малих богиња, десет година касније уведена је вакцина са две компоненте, мале богиње и заушке, а од 1991. године ММР вакцина у коју је додата и заштита од рубеола.

Даје се у другој години живота, после првог рођендана, у периоду измедју 13-18 месеца. Важно је да дете буде здраво када се вакцинише. Друга доза вакцине даје се пред полазак у школу.

               Ако дете није добило прву дозу вакцине у другој години, она може да се да и касније. Дете које прими прву дозу тек пре полазак у школу треба да прими и другу дозу после годину дана како би створило комплетан имунитет. На питање зашто се  свима не даје касније одговор је да је непотребно излагати дете ризику да добије неку од поменутих болести пре него што се вакцинише.

 

Иначе, у вртићима је спроведена анкета о вакцинисању, а крајем марта планира се и трибина на којој се очекује гостовање др Предрага Кона, епидемиолога у Заводу за јавно здравље Београда.

                                                                                                                         Т.Р.С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content