ОДРЖАНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА ЦРВЕНОГ КРСТА

                                  Позитивна оцена досадашњој активности

У Великој сали Скупштине општине Петровац на Млави одржана је изборна Скупштина општинске организације Црвеног крста. Изабрани су нови органи управљања и оцењен досадашњи рад ове хуманитарне организације.  Седници је испред локалне самоуправе присуствовао заменик председника Општине Горан Ристић који је похвалио  рад Црвеног крста и истакао да је досадашња сарадња са локалном самоуправом била на високом нивоу. Ристић је изразио наду да ће се овако успешна сарадња наставити и у будућности.

У ВИТОВНИЦИ

                                             Одржан  „Великогоспојински сабор“

Манифестација која окупља велики број посетилаца, а чији је покровитељ Општина Петровац на Млави, одржана је и ове године испред Mанастира Витовница у организацији витовничке Месне заједнице, КУД-а „Тадеј Витовнички“ и Удружењa жена „Мндре“ , а у сарадњи са КПЦ Петровац. Сабор је отворио заменик председника Општине Горан Ристић.

„По броју учесника и посетилаца  сви су изгледи да ће ова манифестација прерасти  у сабор којом  ће се наша општина поносити.  Испред смо једне велике светиње и мошти оца Тадеја, надам се да ће у будућности овај празник духовности, културе и традиције добити још више на свом значају, истакао је Ристић  и прогласио сабор  отвореним.

Учесници сабора били су чланови културно-уметничких друштава из општина Петровац на Млави, Деспотовац и Голубац, док су удружења жена из петровачка општине приредиле продајну етно изложбу хране, пића и рукотворинa.  Како је овогодишња манифестација имала и такмичарски карактер, то су после наступа куд-ова проглашени најбољи и најмлађи играчи и играчице и најмаштовитији штанд.

Подсетимо да је Манастир Витовница изградио српски краљ Стефан Милутин Немањић, између 1289. и 1291.године. У Другом светском рату спаљен је, а игуман и братија, убијени. После рата црквене власти послале су јеромонаха Хризостома Пајића да обнови манастир, а 1955. свети Тадеј Витовнички враћа се са Косова у родну Браничевску епархију где се укључује у обнову и 1962. постаје витовнички игуман. Гроб Светог Тадеја налази се у порти овог манастира који је посвећен Успенију Пресвете Богородице и окупља велики број верника.

 

ФОТО КОНКУРС

 „Сунце, књига и ја“

Петровачка Народна библиотека „Ђура Јакшић“ организовала је трећу годину заредом фото конкурс „Сунце, књига и ја“. Конкурс је расписан у јуну на тему – одмор уз књигу виђен кроз објектив наших читалаца.

На адресу библиотеке стигао је велики број занимљивих фотографија и жири  у саставу: Милан Јенић, Жељко Бранковић и Јелена Јанаћковић није имао нимало лак задатак да одабере најбоље. Најлепше фотографије послала је Емина Обрадовић из Крвија, друго место припало је ауторки Петри Арсенков из Петровца на Млави, а треће  Милошу Благојевићу из Петровца на Млави. На прошлонедељној свечаности  уручене су награде за најуспешније фотографије, а  директорка библиотеке Јадранка Грбиновић отворила је изложбу пристиглих радова.  Изложба ће бити отворена до 7. септембра.

Share.

Comments are closed.

Skip to content