Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                                          Почеле 4. ЉКИ  (1. септембaр 1967)

Почеле су IV Љубичевске коњичке игре које се одржавају под покровитељством ,,Вечерњих новости“. Улица Бориса Кидрича (Табачка чаршија) била је за ове прилике посебно украшена, а тротоари, терасе и кровови зграда испуњени људима. Свечани дефиле учесника Игара кретао се ка Тргу и на звуке фанфара које су интонирале песму ,,Ој Мораво“ колона учесника се зауставила да би отпочео устаљени церемонијал: предаја рапорта, подизање заставе ЉКИ на јарбол и обраћање почасног војводе Игара Миливоја Живановића, барда југословенског позоришта речима „Игре могу да почну“. Присутне су потом поздравили Мома Вучинић и Мирољуб Тороман.


                                                        Нова школа у Пожаревцу    (1. септембар 1986)

У пожаревачком насељу ,,Бусије“ почела је са радом нова основна школа, први после рата изграђени основно школски објекат. У присуству ђака, њихових родитеља, друштвено-политичких и просветних радника и других гостију, ова школа је свечано отворена за више од 800 ђака. Школа у Бусију у прво време радила је у саставу ОШ ,,Доситеј Обрадовић“, јер није имала довољно просторних услова за самосталан рад. Део ученика ове школе чинили су ђаци из школа ,,Достије Обрадовић“ и ,,Вељко Дугошевић“ чиме су ове две школе растерећене. Од 1990. године, по завршетку друге фазе изградње,  школа је почела самостално да ради као пета основна школа у Пожаревцу. Одлуком наставничког названа је по песникињи Десанки Максимовић која је убрзо посетила школу.


                       Манифестације поводом ослобађања посланика  (3. септембaр 1923)                                                    

        Пожаревачки радници организовали су велике манифестације поводом пуштања из затвора тројице комуниста – посланика: Филипа Филиповића, Владимира Ћопића и Николе Ковачевића, који су у Видовданском процесу 1922. године осуђени на казне затвора. Полиција је извршила интервенцију на манифестанте и ухапсила њих 20-ак, а међу њима и ослобођене посланике и казнила их са по два дана затвора.

                                                                                                           Припремио: З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content