Прошлонедељна, редовна, конференција за медије Градског одбора Српске напредне странке у Пожаревцу била је посвећена култури, са освртом на улагања локалне самоуправе у објекте културе  и културне садржаје. Новинарима се обратио Дејан Крстић, члан ГО СНС Пожаревац и члан Градског већа задужен за културу, невладине организације и информисање.

Крстић је подсетио да је из градског буџета ове године за функционисање установа у култури издвојено 219.870.000 динара.

– Галерији Милене Павловић Барили – Фондацији Миленин дом, у 2019 из буџета града додељено је 380.000 динара и додатна средства од 4.000.000 за пројекат адаптације, реконструкције и доградњу здања. У првих шест месеци ове године кроз Галерију је прошло 8.100 посетилаца из Србије и иностранства. Изложбе Галерије у претходном периоду организоване су широм земље, а једна од значајнијих отворена је у Дому Јеврема Грујића у Београду, коју је посетило око 20.000 људи, рекао је Крстић и додао да Град значајна средства инвестира и у програме Историјског архива, који је члан Међународне организације архива „Икарус“. Историјски архив је, иначе у овој години организовао неколико запажених међународних изложби, између осталог и у Паризу, у Културном центру Србије, рекао је Крстић и додао да је у Народној библиотеци Илија М. Петровић“, завршен пројекат адаптације и реконструкције подрумског простора и почетак радова очекује се наредне године. Процењена вредност ове инвестиције је 25.000.000 динара.

Од фолклора до уличне уметности

Град Пожаревац је у претходном периоду основао и Симфонијски оркестар „Гвардиа“, који је популарност стекао не само у Србији, већ и  у Европи. Успехе нижу и пожаревачки Драмски студио, основан прошле године, као и ГАНИП, који је на еминентном фолклорном фестивалу у Марсеју остварио запажен успех.

Лепезу културних садржаја у Пожаревцу чине још и културне радионице, ликовне колоније,  „Стрип фест“- „Stand up fest“, „Street art festival”, песничке вечери и промоције књига, мултимедијалне изложбе…  

Крстић се осврнуо и на улагања у Народни музеј и Центар за културу.

-Пре две године Народном музеју дато је 1.690.000 динара, прошле је то било  17.484.000, док је ове године из буџета предвиђено 10.246.000 динара. У овој установи у току је санација Музеја културне историје и легата Миодрага Марковића.

Једна од важних културних установа у Пожаревцу је и Центар за културу у чију је обнову опреме током минуле три године из градског буџета издвојено 29.422.000 динара. Финансирана је замена седишта у великој сали, набавка тонске и светлосне опреме,  монтажне бине, силвер скрин платна, дигиталног ласерског пројектора… Центар за културу организатор је четири велика фестивала. У ред престижнијих у Србији спадају традиционалне Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“, док је фестивал новијег датума „Виминацијум фест“ већ постао  препознатљив у читавом региону, нагласио је Крстић.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content