Header

VLADIKA BRANICEVSKE EPARHIJE DR IGNATIJE MIDIC, POVODOM USKRSA:

PRAZNIK OD KOGA POCINJE NAŠA VERA

Veliki petak i uskršnje praznike gradani Srbije proslavili su u svojim domovima i hramovima, kao svedoci i pobornici “najvece istine naše Crkve i vere-Vaskrsenja Hristovog”. Uoci velikog hrišcanskog praznika patrijarh srpski Irinej procitao je uskršnju poslanicu Sabora SPC u kojoj se sveštenstvo i vernici pozivaju na “život u ljubavi prema Bogu i bližnjima”. Poruke ljubavi i sjedinjenja sa Bogom, vernicima Branicevske eparhije uputio je i vladika Branicevski Ignatije. Iz uskršnje besede emitovane u praznicnoj emisiji Regionale televizije SAT prenosimo deo vladikinog kazivanja :

- Ovaj praznik, kao što znate je centralni praznik u našoj veri i najvažniji od koga pocinje i naša vera, jer po recima apostola Pavla, ako Gospod nije vaskrsao i ako mrtvi nece vaskrsnuti, tada je uzalud propoved naša i uzalud vera vaša. Ali Gospod je vaskrsao i on je dakle taj koji je prvi pokazao da ce i nas vaskrsnuti. Ovo je najradosniji praznik i najradosnija poruka i zato Jevanjdelje, odnosno Sveto pismo se naziva Jevandeljem što na grckom znaci “Dobra vest”, “Blaga vest”, jer to je u stvari, najradosnija vest koju je moglo da cuje covecanstvo i da cuje uopšte sva tvorevina, a to je da je Gospod pobedio smrt i da cemo i mi vaskrsnuti, zato što naš najveci problem, rekao bih i jedini suštinski problem jeste u stvari smrt. Iz smrti, iz tog problema proizilaze svi drugi problemi. Covek iz straha od smrti radi mnoge stvari, ponekad i one koje nisu dostojne coveka, što se sigurno ne bi dešavalo da nema smrti. Ali mi smo smrtna bica i smrt je kao što kaže i Sveto pismo, ušla kroz coveka, kroz njegovim dobrovoljnim odvajanjem od Boga i zato je bilo potrebno da se ponovo sjedini svet tvorevina sa Bogom, buduci da smo kao stvorena bica smrtni po sebi... I zato je Bog postao covek i primio dakle i našu smrtnu prirodu, što je pokazo i svojom smrcu, ali i vaskrsom...

IZMEÐU GRADA POŽAREVCA I SINDIKATA JAVNIH PREDUZECA

POTPISAN POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR

U svecanim salonima Gradskog zdanja u Požarevcu, proteklog cetvrtka potpisan je Poseban kolektivni ugovor za javna preduzeca. Potpis na ovaj dokument stavili su Miodrag Milosavljevic, gradonacelnik grada Požarevca i Boban Martinovic, predsednik Sindikata javnih preduzeca.

-Ovo je jedan veliki dogadaj za radnike, zaposlene u javnim preduzecima.

Smatram da ce u narednom periodu ovaj dokument omoguciti da i zaposleni, njihovi poslodavci, a i osnivac, znati na kojim su relacijama i kako ce strateški dalje raditi. Kad imate ovakav dokument, vi nemate nikakvih dilema. Znate tacno kolika vam je zarada, šta se dešava u trenucima kada poslodavac nije u mogucnosti da isplati zaradu, šta se dešava sa godišnjim odmorima, bolovanjima i svim onim što zaviruje u prava radnika, a sa druge strane i koje su obaveze poslodavca, istakao je Milosavljevic.

Sindikat je u pregovorima insistirao da osnivac ima apsolutnu kontrolu nad javnim preduzecima, preko svojih organa upravljanja, kako ne bi došlo do nekih loših iskustava kakva postoje u Srbiji.

-Ni u jednom javnom preduzecu nemamo zakljucene Pojedinacne kolektivne ugovore. Ovaj kolektivni ugovor ce se neposredno primenjivati do zakljucenja tih kolektivnih ugovora. Pojedinacni kolektivni ugovori ce dati veca prava u odnosu na ovaj Posebni kolektivni ugovor, tako da ce svako javno preduzece, u zavisnosti od svojih specificnosti, urediti neke odnose u tim kolektivnim ugovorima, a sve u cilju pospešivanja osnovne delatnosti, naglasio je Boban Martinovic, predsednik Sindikata javnih preduzeca.

M. P.

GRADSKO VECE POŽAREVAC

MOGUCNOST IZGRADNJE NOVIH STANOVA ZA IZBEGLA LICA

Trideset šesta sednica Gradskog veca grada Požarevca, održana prošlog petka, a nakon koje je na konferenciji za novinare, o temama koje su razmatrane, govorio predsednik Veca, Miodrag Milosavljevic, bila je obimna po sadržaju, temama i odlukama. Milosavljevic izdvaja, kao veoma važnu, prvu tacku – razmatranje izveštaja o poslovanju javnih preduzeca i ustanova ciji je osnivac grad Požarevac, no, kako je rekao, detaljnije o tome govorice se na Skupštini grada, zakazanoj za 20.april.

Milosavljevic je izdvojio i odluku o izmeštanju trgovaca sadnicama, koji su do sada, svakoga proleca, trgovali svojim proizvodima u ulici Lole Ribara.

- Mi smo ove godine pomerili sve divlje prodavce iz Lole Ribara i Šumadijske ulice na pijacu na Pionirskom trgu. Ta pijaca je maltene poluprazna, tako da na ovaj nacin obaveštavam javnost da svi oni koji imaju potrebe za rasadom i mladicama mogu otici tamo. Istovremeno, podsecam na to da nam je želja da pešacima vratimo trotoare, tako da svi oni koji žele da prodaju na ulicama to nece moci da rade. Akcije u tom pravcu bice nastavljene i smatram da ce u periodu od šest meseci do godinu dana svi “divlji” prodavci, kojih ima i na lucickom putu i oko pijaca biti izmešteni. Tu su i prodavci koji prodaju knjige u centru grada, to se desilo dok sam ja bio odsutan, kao i prodaja farbe za jaja u parku. Svi prodavci su upozoreni da ce biti kažnjeni, kao i komunalna inspekcija i još neki, rekao je Milosavljevic.

Predsednik Veca pohvalio je Direkciju za izgradnju grada Požarevca koja je “izašla sa drugim konceptom Regulacionog plana i on je u potpunosti usvojen od komisije za planove.”

- Tu se radi o Nacrtu plana detaljne regulacije Severni blok industrijska zona i vec ga možete videti u hodniku ispred “urbanizma”, rok za izlaganje je 30 dana. Mi smo danas imali jednu tacku dnevnog reda vezanu za ovu industrijsku zonu, a ona se odnosila na rešavanje imovinsko-pravnih odnosa sa Železnicom Srbije i sve ono što je vezano za imovinsko-pravne odnose kada je u pitanju Plan detaljne regulacije. Direkcija od 2006.godine nije uradila ni jedan regulacioni plan i u tom smislu smo uspeli da pokrenemo Direkciju, ovo je vec drugi regulacioni plan na izlaganju, cetiri se pripremaju. Smatram da ce Branicevski skver, odnosno taj potez, do septembra biti takode na izlaganju, kao i Vodoizvorište “Kljuc” i da konacno udemo u plansku dokumentaciju koja stvara uslove za strateški razvoj Požarevca.

Na konferenciji za novinare takode se culo da ce u prostoru u centralnoj pešackoj zoni, koji je do sada koristio frizerski salon “Ukras” biti otvorene galerija, koja ce biti data na korišcenje Narodnom muzeju Požarevac. Konacno rešenje za smeštaj galerije bice rešeno kada se bude rešilo pitanje zgrade Vojske Srbije i kada ce galerija biti smeštena u sali u prizemlju.

Akcioni plan koji se odnosi na smeštaj izbeglih i raseljenih lica, po Milosavljevicu, je uraden, uz stalnu mogucnost izmena i dopuna tog strateškog dokumenta. “Vec smo duboko otišli u realizaciju izgradnje stanova za ova lica u Rasadniku Sever na lucickom putu, gde treba da se izgradi 20 stanova. Ovih dana treba da se potpiše ugovor, sredstva u visini od 51 milion dinara su obezbedena, tako da cemo zapoceti tokom ove godine. Ipak, imamo potrebe za daljim zbrinjavanjem interno raseljenih i izbeglih lica i pošto imamo ponudu od Komesarijata, mi smo danas na Gradskom vecu doneli odluku da izvršimo izmene i dopune Akcionog plana u smislu da se ostavlja mogucnost za izgradnju još 20 stanova montažnog tipa, koji ce biti u Sopotu, kao rešenje za izmeštanje karton-naselja. Za 18 porodica treba obezbediti gradevinski materijal za završetak ili izgradnju stambenih objekata, a do 2012. godine imamo u planu da se 10 porodica zbrine kupovinom seoskih domacinstava.”

Govoreci o jednokratnoj pomoci gradanima u stanju soci-jalne potrebe, Milosavljevic kaže da je za tri meseca utrošeno 399.000 dinara, od cega je 15 hiljada dinara bilo iskorišceno za knjige za decu, za osnovne životne namirnice 329.000 dinara, za troškove sahrana 18.759, za lekove 3.000 dinara, za pribavljanje licnih dokumenata 24.500, za troškove medicinske intervencije 2.500 dinara i za ogrev 6.000 dinara. Predvidena sredstva za ovu vrstu davanja iznose 2 miliona, tako da ce, ukoliko se ukaže potreba, biti prostora za reagovanje.

L.L.

PRIVREDNO DRUŠTVO „TERMOELEKTRANE I KOPOVI KOSTOLAC“

Nova etapa razvoja EPS- a pocinje u Kostolcu

Sada je vec sasvim izvesno da nova etapa razvoja Elektroprivrede Srbije pocinje sa Kostolcem i u Kostolcu.

Nakon dvadeset godina u Srbiji ce biti zapoceta izgradnja novog termobloka, i to, u Kostolcu. U pitanju je najveca proizvodna investicija u poslednje dve decenije, kako je nedavno istakao ministar rudarstva i energetike u Vladi RS, Petar Škundric.

Aranžman od 870 miliona evra

Finansijska sredstva za taj veliki i višestruko znacajan potez za Kostolac, Elektroprivredu Srbije, ali i Republiku Srbiju, bice obezbedena iz kreditnog aranžmana sa Narodnom Republikom Kinom, tacnije, kineskom nacionalnom energetskom kompanijom „CMEK“, a koji je zasnovan na medunarodnom sporazumu potpisanom 20. avgusta izmedu predsednika Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Aranžmanom, cija je vrednost milijardu i 250 miliona dolara, ili 870 miliona evra, po aktuelnom kursu, planirana je realizacija paketa projekata u koje su, osim pomenute izgradnje nove termoelektrane kapaciteta 350 megavata, ukljuceni i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje proizvodnje, revitalizacija blokova „B- 1“ i „B- 2“ i izgradnja sistema odsumporavanja na termoelektrani „Drmno“.

Razgovori u vezi sa realizacijom tih projekata bliže se finalu i, kako ocenjuje direktor PD „TE- KO“ Kostolac, Dragan Jovanovic, teku dosta dobro.

Jedan od tih susreta sa kineskim kolegama organizovan je i proteklog utorka u prostorijama Direkcije u Kostolcu, a razgovorima su prisustvovali, uz direktora Dragana Jovanovica, šef kineske delegacije, Gu Feng, direktor Direkcije za proizvodnju EPS- a, Boško Buha, pomocnik direktora Direkcije za strategiju i investicije EPS- a, Slobodan Mitrovic, kao i uvaženi profesori fakulteta, predstavnici Instituta i brojni saradnici, a sve s ciljem da ucestvuje što veci broj strucnjaka i autoriteta iz oblasti energetike.

Zadovoljni tokom pregovora

Nakon višesatnog sastanka u prostorijama Privrednog društva „TE- KO Kostolac“ organizovana je konferencija za novinare, na kojoj je direktor ovog Privrednog društva, Dragan Jovanovic, najpre dao ocenu razgovora, potom podsetivši na hronologiju ostvarenih rezultata i postignutih dogovora:

-Razgovori, po našoj proceni teku dobro, a s obzirom na obim, sadržinu i kompleksnost projekata za sve to je potrebno zaista puno truda, puno vremena i ucešce svih raspoloživih strucnih ljudi iz oblasti energetike.

-Danas smo imali znacajan sastanak u vezi sa realizacijom paketa projekata koji su nominovani za buduci kreditni aranžman sa Narodnom Republikom Kinom. Razgovore na ovu temu smo zapoceli još aprila meseca prošle godine, kao pripremu za razgovore na državnom nivou, to jest izmedu predsednika naših dveju republika. Medudržavni sporazum izmedu dva predsednika potpisan je 20. avgusta. Na bazi tog medudržavnog sporazuma Upravni odbor EPS- a doneo je odluku 13. novembra, kojom su definisani projekti koji ce biti ukljuceni u ovaj kreditni aranžman, potom je to predložio Vladi RS koja je takvu odluku donela 3. decembra. To je znacilo da se može krenuti u realizaciju aranžmana sa Narodnom Republikom Kinom u cetiri energetska projekta vezana za „Termoelektrane i kopove Kostolac“. Ti projekti su nominovani sa budžetskim iznosom od 850 miliona evra. Na bazi te odluke Vlade RS potpisan je predugovor sa kineskom kompanijom „CMEK“, koju je nominovala kineska država, odnosno, njihov Trgovinski komitet preko ambasade NR Kine u Srbiji. U tom predugovoru smo nominovali projekte o kojima cemo razgovarati, a današnji razgovori su logican nastavak tih predugovorenih obaveza.

Uslovi kreditnog aranžmana

Pre dvadesetak dana je uz saglasnost Vlade Republike Srbije upucena zvanicna aplikacija za kredit Eksim banci od strane Ministarstva finansija Republike Srbije, saopštio je direktor Dragan Jovanovic i dalje objasnio:

-Na bazi svega toga zadatak Privrednog društva „TE- KO Kostolac“ i Elektroprivrede Srbije jeste da kroz tehnicke i komercijalne razgovore dovede do potpisivanja komercijalnih ugovora koji bi bili osnova i zadnja podloga za zakljucenje kreditnog aranžmana sa Narodnom Republikom Kinom. Taj je aranžman predugovorima definisan na ukupno 1 milijardu i 260 miliona dolara ili 870 miliona evra, prema aktuelnom kursu. Uslovi kreditnog aranžmana, o kojem se dakle još uvek pregovara, odnose se na kredit sa tri posto kamate, sa grejs periodom od pet godina i rokom otplate od petnaest godina. To je kredit sa takozvanim koncesionim uslovima kineske državne banke i mi se nadamo da cemo ceo aranžman dobiti u ovakvom obliku, dakle, za ceo paket projekata. Ali, o tome ce se još uvek voditi razgovori. Za sada, odluka Vlade RS je da se ude u razgovore o kreditnom aranžmanu po uslovima koje sam upravo pomenuo.

-Razgovori o izgradnji novog bloka i proširenju kopa „Drmno“ zahtevaju angažovanje svih tehnickih i tehnoloških resursa koje imamo u Srbiji, jer ovo je investicija koja se nije u Srbiji izvodila dugi niz godina. Ovaj paket projekata cine revitalizacija postojecih blokova B- 1, B- 2, izgradnja kompletnog postrojenja odsumporavanja na termoelektrani „Drmno“, proširenje kopa „Drmno“ na kapacitet od 12 miliiona tona godišnje proizvodnje i izgradnja novog energetskog bloka. Naša je obaveza da pokušamo da sprovedemo ove dogovore na nacin da negde na leto dode do potpisivanja ovog kreditnog aranžmana, cime bi se vec za ovu godinu stvorili uslovi da se revitalizacija realizuje i finansira iz domena ovog kreditnog aranžmana, istakao je Jovanovic.

Potpuna podrška EPS- a

Direktor Direkcije za proizvodnju Elektroprivrede Srbije, Boško Buha, nakon sastanka, ukazao je na punu podršku poslovodstva Elektroprivrede Srbije i dodao:

- Mi iz Direkcije ocekujemo, narocito od ova dva prva projekta, a to su revitalizacija blokova B-1 i B-2, prve efekte, koji bi se ogledali u tome što bi se proizvodnja elektricne energije u Kostolcu još više povecala. Moram da istaknem da Kostolac sve bolje i bolje radi. Rezultati su odlicni u prošloj godini i u prva tri meseca tekuce godine. Ocekujemo da posle ove dve revitalizacije, koje su prve na redu, termo sektor, zajedno sa Obrenovcem, koji takode odlicno radi, “izade” negde i preko 26 milijardi kilovat sati. Prošle godine, što se nastavlja i u ovoj, imali smo rekordnu proizvodnju od 25 milijardi kilovat sati. Naravno, i ostali projekti u okviru ovog paketa, narocito izgradnja novog bloka, apsolutno su od velikog znacaja za Elektroprivredu Srbije. Taj novi blok ce nam osigurao da još pouzdanije upravljamo elektroenergetskim sistemom, a omogucio bi nam cak i neki izvoz. Ovom prilikom izražavam svu moju podršku i podršku poslovodstva Elektroprivrede Srbije.

Spremni za maksimalno angažovanje

Ovim projektom pocinjemo jedan novi investicioni ciklus u Elektroprivredi Srbije, istakao je pomocnik direktora Direkcije za strategiju i investicije EPS- a, Slobodan Mitrovic, i dodao:

-Smaram da je ovaj projekat multidisciplinaran i kompleksan, s obzirom na to da sadrži tri faze, odnosno, tri kategorije posla, jedna je revitalizacija, druga izgradnja objekata za odsumporavanje i treca je izgradnja novog bloka sa proširenjem kapaciteta kopa „Drmno“. Direkcija za investicije ce dati maksimalnu podršku u sprovodenju ovog projekta, u izradi prostorno- planske dokumantacije, investiciono- tehnicke dokumentacije. Moramo da budemo svesni i mora nam biti jasno da ce ovaj projekat po svojoj obimnosti, a i po vrednosti, tražiti maksimalno angažovanje, maksimalnu požrtvovanost osoblja koje radi u Kostolcu, takode u EPS- a, kao i podršku svih nadležnih ministarstava, svih naucnih instituta, koji su i ovom sastanku prisustvovali, jer mislim da je ovaj projekat apsolutno vredan pažnje svih onih koji mogu dati doprinos u njegovoj realizaciji i da samo tako možemo doci do cilja koji smo postavili EPS- u i Kostolcu.

Ispred tima strucnjaka, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Titoslav Živanovic, izmedu ostalog, istakao je:

-Moram da pohvalim poslovodstvo Elektroprivrede Srbije i privrednog društva „TE- KO Kostolac“ usled angažovanja nas strucnjaka koji se bavimo specijalizovanim delovima postrojenja koja su tema ugovaranja. U tom smislu smatram da je vrlo dobro to što je nauka uzela svoje ucešce u odlucivanju o realizaciji ovog znacajnog paketa projekata.

Andrijana Maksimovic

PREDSTAVNICI EPS-A I PD “TE-KO” SA CLANOVIMA KINESKE DELEGACIJE

ŠEF KINESKE DELEGACIJE, GU FENG, RADO SARAÐUJU SA KOSTOLCANIMA

Ovo je cetvrti put da boravim u Srbiji. Ja i moje kolege veoma cenimo Srbiju i smatramo da je jedna od najlepših zemalja, istakao je šef kineske delegacije, Gu Feng, na konferenciji za novinare, nakon sastanka koji je imao na temu kreditni aranžman sa Privrednim društvom „TE- KO Kostolac“ i dodao:

-Izmedu Srbije i Kine postoji veliko prijateljstvo koje od kako boravimo ovde osecamo od naših srpskih kolega. Zaista smo veoma zadovoljni što imamo priliku da saradujemo sa kolegama iz Kostolca. Veoma cenimo ovaj paket projekata. Ovo puta smo doveli veliki broj strucnjaka iz oblasti energetike. Znamo da je Privredno društvo „TE- KO Kostolac“ jedno od najjacih u Srbiji i, otuda, smatramo da postoji cvrsta osnova za realizaciju ovog paketa projekata. Obavezujemo se da cemo raditi što efikasnije kako bismo što pre potpisali ugovore i realizovali paket projekata.

PROIZVODNJA STRUJE I UGLJA U PRVOM TROMESECJU TEKUCE GODINE

PREMAŠEN PLAN

Na površinskom kopu “Drmno” u protekla tri meseca iskopano je 2.350.000 tona uglja, što je za oko 12 procenata više od plana za isti period. U isto vreme, Termoelektrane su proizvele milijardu i 590 miliona kilovat sati elektricne energije, što je za više od 14 procenata iznad plana za pomenuti period.

Kostolac- centar razvoja srpske energetike

Kostolac ce uskoro postati centar razvoja srpske energetike. Da je rec o poslu decenije, ne samo za Privredno drustvo “Termoelektrane i kopovi Kostolac”, vec i za “Elektroprivredu Srbije”, potvrdio je proteklih dana i ministar rudarstva i energetike u Vladi RS, Petar Škundric, na otvaranju Medunarodnog savetovanja energeticara na Zlatiboru:

-Revitalizacija postojecih kapaciteta i izgradnja novog termobloka u Kostolcu bice najveca proizvodna investicija u poslednjih 20 godina. Od kraja 80- tih godina prošlog veka, kada su u pogon ukljuceni blokovi Termoelektrane “Kostolac B”, srpska Elektroprivreda nije izgradila ni jednu elektranu. I baš na lokaciji te Termoelektrane, pripremama za izgradnju treceg termobloka pocece nova etapa razvoja Elektroprivrede Srbije.

Znacajno je pomenuti da ce ucešce inokomponente, a u njoj ce biti zastupljena i domaca mašino i elektrogradnja, iznositi 49 procenata od ukupne finansijske vrednosti posla. Pripreme za kapitalne remonte blokova Termoelektrane “Kostolac B”, imajuci u vidu da on na bloku B- 2 pocinje prvog juna, najdalje su odmakle. Za iducu godinu najavljuje se kapitalni remont sa modernizacijom pojedinih postrojenja na bloku B- 1. Najverovatnije da bi za dve godine mogli bi da pocnu i radovi na uvodenju sistema odsumporavanja ovih blokova, kao i intenzivne pripreme za realizaciju najznacajnijeg projekta paketa, za izgradnju novog termobloka na lokaciji Termoelektrane “Kostolac B”.

NAJZNACAJNIJI HRIŠCANSKI PRAZNIK U KOSTOLCU

VASKRS- NAJVECA RADOST

Sve generacije Kostol-cana slavile su proteklih dana Vaskrs, najveci i najzna-cajniji hrišcanski praznik.

Tim povodom, u nedelju, na Vaskrs i na Vaskrsni ponedeljak okupili su se u velikom broju u crkvi Svetog Maksima Ispovednika, ne bi li radost Vaskrsa podelili sa svojim sveštenikom Aleksandrom Mihailovi-cem, u složnoj liturgijskoj zajednici, u Božijoj kuci...

A. M.

U KOSTOLCU OSNOVANA EKOLOŠKA NEVLADINA ORGANIZACIJA „CISTO NEBO“

OCUVANJE ŽIVOTNE SREDINE PRIORITETNI ZADATAK

Nedavno je u Kostolcu grupa mladih ljudi osnovala Udruženje gradana „Cisto nebo“ (Clear Sky), koje ce se angažovati na poboljšanju životne sredine u Kostolcu, ali i šire. Do ove ideje, da se na organizovan nacin unapredi kvalitet života u ekološki zagadenoj sredini ovi mladi ljudi su došli zato što ne žele da gledaju kako se naša planeta sve više zagaduje i kako ljudi prestaju da vode racuna o onome što im je priroda podarila. Vreme je, kako porucuju iz „Cistog neba“, da se zasuku rukavi, jer ono što smo uništili sami moramo i da popravimo, apelujuci na sve stanovnike da se prikljuce akciji spašavanja naše planete.

Udruženje je na pocetku svog delovanja postavilo tri najvažnija cilja, a to su: unapredenje i zaštita životne sredine, u Kostolcu, a i šire, zatim restauracija reka i jezera, kao i edukacija mladih o zaštiti životne sredine. Prvi cilj obuhvata sledece: - krenuti od pojedinaca koji ucestvuje, tako što ce brigom u odlaganju smeca sacuvati životnu sredinu oko sebe; apel putem medija na meštane da izgrade svest o tome kako i gde polažu smece; zamena starih kontejnera za nove (staklo, plastika, papir...) i njihovo postavljanje na veci broj lokacija u Kostolcu; snabdevanje okolnih sela (Petka, Ostrovo, Stari Kostolac) dodatnim kontejnerima radi ocuvanja životne sredine i pošumljavanje najugroženijih lokacija u Kostolcu (krug TE, centar Kostolca).

Restauracija reka i jezera obuhvata - akcije cišcenja priobalnog dela Dunavca (plaža Topoljar), cešce ispitivanje kvaliteta vode na plaži Topoljar, cešce ispitivanje kvaliteta pijace vode u Branicevskom okrugu, kao i ukljucivanje ribolovackih društava da vode brigu o rekama i priobalnim delovima gde i love. Treci, ali ne i najmanje važan cilj Udruženja „Cisto nebo“ je Edukacija mladih o zaštiti životne sredine, organizovanjem radionica u kojima bi strucnjaci za ekologiju držali predavanja mladima o tome kako da zaštite i ocuvaju sredinu u kojoj žive, zatim održavanje predavanja u vrticima, osnovnim i srednjim školama na temu ekologije, kao i štampanje i izdavanje brošura i letaka o zaštiti životne sredine.

P. Životic

OSNIVACI UDRUŽENJA „CISTO NEBO“

Udruženje su osnovali Predrag Ðordevic i Biljana Stanojevic iz Kostolca, Dragana Bebic iz Zemuna i Boban Stanojevic iz Novog Sada. Clan „Cistog neba“ može postati svako lice koje prihvata ciljeve Udruženja i Statut i podnese prijavu za uclanjenje Upravnom odboru Udruženja. Maloletno lice sa navršenih 14 godina života može se uclaniti u udruženje uz prilaganje overene izjave njegovog zakonskog zastupnika o davanju saglasnosti, a odluku o prijemu u clanstvo donosi Skupština i o tome bez odlaganja obaveštava podnosioca prijave.

AMATERSKO POZORIŠTE „CASTELLUM“ KOSTOLAC

VELIKI USPEH U BOGATICU

Kostolacko Amatersko pozorište „Castellum“ gostovalo je prošlog petka u Bogaticu sa svojom predstavom „Andela“, po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Radomira Ðordevica.

Glumacki trio, Ivana Mrden, Nenad Despotovic i Dejan Miloševic, igrao je pred krcatom salom, i to, 25. marta, kada je sipala kiša, a na televiziji prikazivan prenos vrlo znacajne utakmice. Ipak, pozorišna umetnost je te veceri prevladala, a u predstavi su iz prvih redova uživali i predstavnici lokalne vlasti Bogatica.

A. M.

KLUB LJUBITELJA KNJIGE „MAJDAN“

NOVI SADRŽAJI, STARI PRIORITETI

Poslednjih godina, Klub ljubitelja knjige „ Majdan“ jedan je od pokretaca i najaktivnijih organizatora i ucesnika kulturnih programa u Kostolcu, angažovan na popularisanje knjige i citalaštva.

Ovom prilikom najavljujemo najnoviji broj casopisa “Majdan”, koji uz kontiunirano traganje za istinskim književnim vrednostima pokazuje otvorenost prema idejama iz svih oblasti stvaralaštva, a vidljiv je i napor na obogacivanju sadržaja raznovrsnim prilozima. To, kao i pažljivo odabran sadržaj i veliki broj prevedenih tekstova preporucuje ga i citaocima van lokalnih okvira.

NOVI BROJ CASOPISA

Casopis „Majdan“ nastao je iz potrebe predstavljanja uske, lokalne sredine kao što je Kostolac, koju je do sada, svojim sadržajem i sveukupnom ponudom uspeo da “preraste”. Ovom ga prilikom predstavljamo u razgovoru sa novim glavnim i odgovornim urednikom, Slavicom Pejovic:

-Želja novog uredništva je da casopis „Majdan“ bude prihvacen i citan i u drugim sredinama. Uložicemo napor da izlazi redovnije, tromesecno. Ocekujemo da ce nas lokalna samouprava, kao i do sada, podržati, jer ovaj casopis, ciji je izdavac grupa entuzijasta, i ne bi mogao da opstane bez te pomoci.

U proteklih 6 godina izašlo je 11 brojeva, 6 dvobroja. Dosadašnji urednici bili su Stojan Stojanovic i Branka Rašic. Prvi broj u 2010. godini potpisuje uredništvo u sastavu Raša Peric, Ana Dudaš, Veliša Joksimovic i Zoran Stojicevic Rikardo. Glavni i odgovorni urednik je Slavica Pejovic.

-Sadržajno bogat, upravo objavljeni broj donosi nove rubrike i priloge velikog broja autora. Jubilej, 100 godina pesme Laze Kostica “Santa Maria della salute” obeležen je dramskim tekstom Gozba, prof. dr. Petra Milosavljevica i pesmom “Laza Kostic u Krušedolu”, pesnika Raše Perica. U rubrici “Vidici” sveštenik Aleksandar Mihailovic izneo je razmišljanja o covekovom cilju, o slobodi, o licnosti, individui.., a spec. medicinske psihologije, dr Olivera Hajrovic, o emocijama, kaže Slavica Pejovic i nastavlja: Impozantan je i spisak objavljenih pesnika, medu kojima su pored zavicajnih pesnika i pesnici Pero Zubac, Žarko Ðurovic, Milorad Ivic, Milan Milovic, Damjanka Cizmic, Petar Žarkov, Dragica Šreder, kao i ucesnici medunarodnih susreta pesnika: Robin Roulend, Aleks Skovron, Asis Sanijel. Predstavljena je i poezija kiparskog pesnika Ðorda Petusisa u prevodu i prepevu pesnika Dragana Dragojlovica i pesme Valerija Kastrjucina, Jozefa Benke i Jozefa Pothradskog u prevodu Ane Dudaš. Od proznih tekstova izdvajaju se price Nedeljka Terzica, Ljiljane Vukic, Lazara Dašica i Veroslave Maleševic, kao i dnevnicki zapisi Požarevljanke Svetlane Stevic. Citaoci ce u ovom broju pronaci i prozni tekst, scenario Koncert po vašim željama savremenog nemackog pisca Franca Ksavera Kreca. U rubrici “Zaostavština” objavljen je Srboljub Mitic i njegova “Pesme o vili žitnoj”. U casopisu su objavljeni i prikazi Slobodana Rakitica, Danice Vujkov, Veliše Joksimovica, Mirjane Andelkovic, Ane Dudaš, Zlatije Radovanovic, Voje Marjanovica i Raše Perica, a poglavlje “Letopis” popunio je Ranko Jakovljevic originalnim istraživackim radom o Trajanovom mostu kod Kladova.

NEUMORNI POSLENICI KULTURE

Svojim angažovanjem Klub je obogatio kulturne sadržaje Kostolca, podstakao i probudio ne samo pojedine ustanove kulture u gradu vec i pojedina udruženja i pojedince da iskažu svoja kreativna i umetnicka interesovanja.

Prioriteti su izdavacka delatnost, organizovanje književnih i kulturnih manifestacija, podrška i pomoc biblioteci u Kostolcu, podizanje pozorišne i scenske kulture mladih. Pokrenut je casopis, izdat veliki broj publikacija zavicajnih pesnika i stvaralaca, a ucestvovao je i u organizaciji Kostolackog leta, Kostolacke žiške, Medunarodnih pesnickih susreta.

I za 2010. godinu ovo udruženje planiralo je zanimljive sadržaje. Prioritet je ostalo izdavaštvo. Pored cetiri broja casopisa, planirano je i objavljivanje zanimljivih naslova u okviru postojecih edicija. Vec je objavljena decija slikovnica Ane Dudaš, a u štampi su zbirka poezije za decu Radmile Zoric i zbirka poezije Vojkana Ivkovica. Planira se i objavljivanje zbirke poezije kostolcana Velizara Gavrilovica i Zorana Stojicevica Rikarda, kao i zbornika o životinjama u srpskom pesništvu Raše Perica. Uz ekološku pesmaricu koju je napisala Ana Dudaš organizovace se raznovrsne decije igre. Klub ce se ukljuciti i u tradicionalne kulturne manifestacije u Kostolcu i, kao i prethodnih godina, organizovati Medunarodni susret pesnika.

A. M.

KUD „KOSTOLAC“ NA FESTIVALU DECJEG FOLKLORA „VRBICA“ U LOZOVIKU

KOSTOLCANI OSVOJILI NAGRADU

Decji folklorni ansambl Kulturno-umetnickog društva „Kostolac“, „Vrabac“, osvojio je nagradu za scenski nastup i doživljaj igre na Festivalu decjeg folklora „Vrbica“ u Lozoviku, održanom 27. marta.

Na tradicionalnom lozovickom Festivalu okupilo se desetak ansambala iz bliže i šire okoline. Kostolcani su na njemu nastupali po prvi put, ostavili odlican utisak i zasluženo osvojili jednu od najznacajnijih nagrada.

Inace, u prethodnim danima, na negovanje tradicije srpskih narodnih igara u Kostolcu, ponovo su podsetili veterani KUD- a „Kostolac“, nastupivši na 14- om Festivalu veterana u Žitištu.

Bilo je to prvo gostovanje Kostolcana u Žitištu, gde se godinama unazad tokom celog marta, svakog vikenda, predstavlja po pet do šest probranih društava.

-Bilo je to lepo, novo iskustvo, izvanredno druženje i vrlo uspešan koncert, jer, po mišljenju domacina, ostvarili smo izuzetno povoljan utisak i možemo ocekivati poziv i iduce godine, kaže ispred veterana Živko Gošev.

A. M.

PROGRAM FONDA ZA RAZVOJ REPUBLIKE SRBIJE ZA 2010.GODINU

BENEFITI ZA PRIVREDNIKE

Regionalna privredna komora Požarevac, u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije proteklog utorka organizovala je prezentaciju na kojoj su privrednici regiona upoznati sa mogucnostima kreditiranja u 2010.godini. O ovoj veoma interesantnoj temi govorile su Olivera Božic, direktor Fonda za razvoj i Goranka Popovic, pomocnik direktora u Fondu za razvoj.

Za nerazvijena podrucja ove godine odobravaju se kratkorocne pozajmice koje su ove godine na 12 meseci sa kamatnom stopom 3,5 odsto na godinu dana. U trecu grupu nerazvijenih opština iz Branicevskog i Podunavskog okruga svrstane su Veliko Gradište i Smederevska Palanka, gde kamatna stopa iznosi 3 odsto, dok je za grupu devastiranih opština uveden poseban status i niža kamatna stopa od 2,5 odsto. U grupu devastiranih opština spadaju Golubac, Žabari, Žagubica, Kucevo i Malo Crnice.

Takode, preko Fonda za razvoj idu i subvencije koje država obezbeduje kod poslovnih banaka i to su krediti za likvidnost. Postoji i jedna kreditna linija koja omogucava poslovnim bankama odobravanje dugorocnih kredita, s tim što ce država preko Fonda subvencionisati tu kamatnu stopu. Prema recima Olivere Božic, uloga Fonda je da privrednici dobiju nova trajna obrtna sredstva koja se dobijaju na tri godine i na taj nacin malo ublaže problem likvidnosti. Cilj je da se kod malih i srednjih preduzeca zamene bankarski skupi krediti koji se veoma teško otplacuju .

“U prošloj godini odobrena su 662 dugorocna kredita pravnim licima, 300 kredita zanatskim radnjama, 2.700 “start ap” kredita i to je ogroman posao i mislim da smo, zahvaljujuci tom sistemu obrade kompjutera, veoma efikasni. Procedura za mala, srednja i velika preduzeca je identicna i visina kredita Fonda zavisi od uskladenosti bilansa. Pored ukupnog prometa na racunu, gledamo kapital i imovinu, baš zbog toga što želimo da izbegnemo iskustvo da kreditiramo firme koje imaju samo fantastican promet, a nemaju imovinu i kapital i u trecoj godini može da se desi da ta firma reši da zatvori svoje pravno lice i da nema nikakve konsekvence.

Naplata nam je jako visoka, jer 65 odsto instrumenata obezbedenja su hipoteke, a ne garancije banaka. Mi smo državni fond, naše kamate su ispod komercijalnih, a kreditiramo preduzeca u privatnom vlasništvu i zaista moramo da imamo proceduru na osnovu koje ce Upravni odbor dobiti informaciju, da ta firma može da vrati kredit. Što se tice perioda stavljanja kredita u funkciju, kada se donese odluka u Fondu, zakljucenje ugovora i povlacenje sredstava je iskljucivo na komitentu”, kaže Olivera Božic.

Suština davanja kredita za likvidnost je u tome da država pokušava da natera poslovne banke da veci iznos sredstava plasiraju privredi. Osim Fonda za razvoj definitivno ne postoje izvori za dugorocno kreditiranje privrede, zbog toga što je štednja orocena najviše na godinu dana i depoziti pravnih lica se ne orocavaju. To je jedan veliki problem, jer naše banke, osim kreditnih linija iz inostranstva, nemaju slobodna sredstva i nemaju želju za finansiranjem privrede. Sa druge strane fantasticne profite ostvaruju na enormnim kamatama koje ne mogu u svojim maticicama u Nemackoj, Austriji i drugim zemljama da ostvare. Mala i srednja preduzeca, i sa subvencionisanim kamatnim stopama teško da mogu da izdrže konkurenciju i zbog toga treba konkurisati kod Fonda za razvoj. Sistem placanja je najveci problem i u Fondu je pokrenuta inicijativa kod resornog ministra i dat je pismeni predlog da se ogranici vreme naplate.

Obracajuci se novinarima Goranka Popovic, pomocnik direktora u Fondu za razvoj je istakla: “Upoznali smo privrednike ovog kraja sa mogucnostima, u skladu sa našim programima koje smo ove godine opredelili, kako za nerazvijena podrucja, tako i iz sredstava Fonda. Pored toga imamo i programe za “start ap” kredite i upoznali smo potencijalne korisnike sredstava sa uslovima korišcenja tih sredstava. Ove godine je opredeljeno manje novca nego prošle godine. Za nerazvijena podrucja iz Fonda je opredeljeno 1,7 milijardi dinara za ono što sigurno znamo da cemo realizovati i milijarda i osam miliona dinara iz vracenih sredstava, dok je za “start ap” opredeljena milijarda iz budžeta i milijarda iz vracenih sredstava, po ranije odobrenim kreditima.

Za razliku od 2008.godine, prošle godine je bila manja zainteresovanost, medutim, videli smo sada da ima puno zahteva, tako da se nadam da ce ova godina biti mnoga bolja u odnosu na prošlu. Uslovi da bi neko koristio sredstva Fonda za “start ap” kredite, su da ima registrovanu preduzetnicku radnju, ili da je pravno lice posle 1.juna 2009.godine, da ima neku ideju cime želi da se bavi i da na neki nacin tako osmisli program da stvarno može da iskoristi ta sredstva”.

D.Dinic

VEOLIA TRANSPORT LITAS A.D. POŽAREVAC

INTERNACIONALNA KOMPJUTERSKA VOZACKA DOZVOLA

Radnicima Veolia transporta Litas svecano urucene diplome i sertifikati o poznavanju rada na racunaru

Kompanija Veolia transport Litas a.d. je jedan od lidera u oblasti prevoza putnika, posluje na pet kontinenata i zapošljava 82 000 radnika. Sedište ove kompanije je u Parizu, a u Srbiji posluje od 2006.godine, preuzimanjem tadašnjeg društvenog preduzeca Litas, a kasnije Kompanije Luv, koja se bavi gradskim prevozom u Beogradu. Poseduje oko 35 000 autobusa, 60 brodova, nekoliko ugovora za metroe širom sveta, kao što je slucaj u Barseloni i Mumbaju u Indiji, a akcije kompanije nalaze se na berzama u Parizu i Njujorku.

Tokom 2009. i pocetkom 2010.godine jedan broj radnika ovog uspešnog transportnog preduzeca je, u skladu sa savremenim tendencijama edukacije zaposlenih, zavšio obuku za rad na racunaru, a ovim povodom Zoran Milic, izvršni direktor sektora za marketing Kompanije Veolia transport Litas a.d. Požarevac kaže:

- Ovih dana završen je kurs koji je pohadalo šest naših radnika, radi se o kursu za rad na racunarima. Sa firmom Ekspert, koja je bila organizator ove obuke, odnosno edukacije, mi saradujemo vec petnaestak godina. Još kao društveno preduzece, razvojem informcionih tehnologija, mi smo prepoznali da je potreba da zaposleni budu osposobljeni za rad na racunarima jedan od uslova za kvalitetnije i uspešnije poslovanje. Pošto smo vec tri godine u sistemu Veolia transporta, imamo obavezu, koja je ugovorno regulisana prilikom preuzimanja naše kompanije da 0,5 procenata od ukupnog prihoda uložimo u edukaciju zaposlenih, dakle, ne radi se samo o obuci za rad na kompjuterima, nego i o kursevima stranih jezika, specijalistickim kursevima za naše mehanicare i vozace, pogotovo za vozace u delu soft drive, ili meke vožnje, jer taj nacin vožnje prakticno smanjuje potrošnju goriva, a s druge strane automatski smanjuje zagadenje životne sredine, što je jedan od prioriteta kompanije kada je i ta društvena odgovornost u pitanju. Polaznici kursa odabrani su iz delova preduzeca za koje se ukazala potreba da zbog uvodenja novih programa i razvoja uopšte informacione tehnologije i protoka informacija kroz kompaniju, rade na kompjuteru, da koriste neke programe, a to su: Služba bezbednosti i zdravlja na radu, Služba racunovodstva i knjigovodstva i Služba održavanja vozila. To je samo deo edukativnih aktivnosti koje se planiraju za svaku godinu.

Dragan Milovanovic, ovlašceni ispitivac Preduzeca “Ekspert” pojasnio je o kakvoj se obuci radi.

- Od 2007.godine mi smo ovlašceni ECDL test centar. Kada govorimo o ovom kursu okvirno, radi se o osnovnom poznavanju rada nad operativnim sistemom Windows, programima za kucanje teksta, za rad sa tabelarnim kalkulacijama, poznavanje komunikacije elektronskom poštom, osnovno znanje u vezi Interneta itd. Fondacija, cija je centrala u Dablinu je pokrenula projekat za sertifikaciju u smislu standarda poznavanja rada na racunaru. Ova tendecija širi se na citav svet, tako da postoji nešto što se zove “internacionalna kompjuterska vozacka dozvola” koja važi u citavom svetu, kod nas se to zove “evropska kompjuterska vozacka dozvola”.

Protekle srede diplome i sertifikati svecano su uruceni radnicima Kompanije Veolia transport Litas koji su uspešno položili ECDL test, a to su: Dragan Stojanovic, Veseljko Petrušic, Dejan Mališic, Momcilo Markovic, Milosav Nešic i Radiša Stanisavljevic. Ovim cinom oni su postali vlasnici internacionalne kompjuterske vozacke dozvole, cime su se uvrstili u gotovo 20 000 gradana Srbije koji su tokom proteklih pet godina stekli potvrdu o digitalnoj pismenosti, prema standardima Jedinstvenog informatickog saveza Srbije (JISA).

L.Likar

NA SEDNICI SKUPŠTINE OPŠTINE MALO CRNICE

DONETA ODLUKA O REBALANSU BUDžETA

Na prošlonedeljnoj sednici Skupštine opštine Malo Crnice dnevni red je bio relativno kratak, ali odluke i druga akta koja su doneta, veoma su sadržajna i znacajna za citavo podrucje opštine. Vecinom glasova doneta je Odluka o rebalansu budžeta opštine za 2010. godinu, Godišnji program zaštite, uredenja i korišcenja poljoprivrednog zemljišta za 2010. godinu, dinamicki plan aktivnosti davanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u zakup za 2010.godinu, kao i Odluka o odredivanju organa nadležnog za sprovodenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Takode, posle razrešenja, usvojeno je rešenje o obrazovanju Komisije za sprovodenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Budžet bez suficita i deficita

Odluka o budžetu doneta je 10. decembra 2009.godine, a prema recima Siniše Radica, šefa Odseka za budžet i trezor, odluceno je da se ide u rebalans budžeta iz par razloga koji finansijski nisu veliki, ali razrešavaju neke znacajne stvari u funkcionisanju budžeta. Predlogom budžeta ukupni prihodi iznose 157,2 miliona dinara umesto 148,7 miliona dinara. Naime, iz prethodne godine preneta su neutrošena sredstva od 7,1 milion dinara, od cega je 3,9 miliona dinara namenskih sredstava koja su sada rasporedena za namene koje su predvidene za potrošnju. Razliku cine nenamenska sredstva, neutrošena u prethodnoj godini koja se sada rasporeduju za razne potrebe u funkcionisanju budžeta.

“Poznato je da je u lokalnoj samoupravi sprovedena racionalizacija zaposlenih, tako da se po osnovu rashoda za zaposlene postiže ušteda od 5,2 miliona dinara tokom 2010. godine. To je deo od plata zaposlenih, ali Odlukom o budžetu bila su predvidena odredena sredstva i za isplatu nagrada i bonusa zaposlenih po protokolu, koji je u ovoj godini suspendovan. Na taj nacin osloboden je jedan deo tih sredstava tako da su se tu stvorili uslovi za preusmeravanje 5 miliona dinara na neke druge potrebe. Ovom prilikom u budžet je ukljuceno i 707.000 dinara, donatorskih sredstava Fonda za socijalne inovacije, a za realizaciju projekta “Pomoc u kuci starim licima”. Ta sredstva omogucila su i prekompoziciju odredenih sredstava u rashodnom delu budžeta, sa ciljem da se obezbedi, pre svega namenska potrošnja odredenih sredstava, a i jedan deo dodatnih sredstava za tzv. investicije. Kada je rec o investicijama ili kapitalnim održavanjima objekata, ovim predlogom rebalansa obezbedeno je 4 miliona dinara za završetak doma u Šapinu i 3 miliona dinara za rekonstrukciju mosta na reci Vitovnici u naselju Kula. Pored toga, predlogom odluke obezbedeno je i milion dinara za kreditiranje poljoprivrednih proizvodaca, saglasno uredbi Vlade Srbije koja je pre desetak dana doneta i objavljena po principu 15 odsto lokalna samouprava, 15 odsto banke i 50 odsto Ministarstvo za poljoprivredu. Na osnovu ovog ucešca od milion dinara, poljoprivredni proizvodaci sa podrucja opštine preko banaka ovlašcenih za to, moci ce da ostvare ukupan iznos poljoprivrednih kredita od oko 4 miliona dinara.

Bio je cilj da se obezbedi i namenska potrošnja odredenih sredstava. Shodno Zakonu o planiranju i izgradnji, obaveza svih lokalnih samouprava bila je da do 31.decembra otvore Budžetski fond za zaštitu životne sredine. Za te namene neophodno je bilo preusmeriti odredena sredstva preko tog fonda, kako bi se obezbedila namenska potrošnja tih sredstava. Rec je, pre svega, o naknadi za zaštitu životne sredine i naknadi za unapredenje životne sredine. Ukupni prihodi budžeta po ovom osnovu planirani su na nivou prošle godine od 1,7 miliona dinara i svih 1,7 miliona dinara usmereni su ka Fondu za zaštitu životne sredine. Uglavnom se radi o sredivanju lokalnih deponija, deratizaciji, dezinsekciji, zaštiti javnih zelenih površina. Za te namene preko Fonda usmereno je i neutrošenih donatorskih sredstava Ministarstva iz prethodne godine od 728.000 dinara, tako da ce ovaj fond u 2010.godini raspolagati relativno niskim, ali znacajnim sredstvima od 2.428.000 dinara”, istice Siniša Radic.

Program za uredenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta

Kada je rec o namenskoj potrošnji sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta koja su u prethodna tri meseca imala znatno intenzivniji priliv nego što je to bilo prethodnih godina, tako da je do 20.marta ostvareno 1.620.000 dinara, ukazala se potreba da se posveti malo više pažnje tim sredstvima. Ovoga puta ta sredstva su usmerena preko projekta pod nazivom “Program za uredenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta”. Planirana sredstva u prvobitnoj odluci o budžetu opštine o zakupu poljoprivrednog zemljišta iznosila su milion dinara. S obzirom na ostvarenje koje je imao ovaj prihod u prva nepuna tri meseca, od 1.620.000 dinara, sada se planira da ce oni biti 2 miliona dinara, jer ce trend tih prihoda verovatno biti znatno manji u narednom periodu. Ta 2 miliona dinara usmerena su ka projektu zaštite i uredenja poljoprivrednog zemljišta i to se pre svega odnosi na rad strucne službe Komisije za komasaciju, troškove funkcionisanja sistema protivgradne zaštite, privodenje nameni atarskih i nekategorisanih puteva u iznosu od 776.000 dinara, uz ucešce Ministarstva poljoprivrede od 1,2 miliona dinara za te namene. Takode, obezbedeno je još dodatnih milion dinara za pošljuncavanje nekategorisanih i atarskih puteva. Inace, budžet u ovoj godini planiran je i bez dobitka i bez gubitka, odnosno bez suficita i bez deficita.

Prema recima Bojana Uroševica, predsednika SO Malo Crnice, odlukom o rebalansu budžeta za 2010.godinu izvršene su izmene u prihodnom i rashodnom delu budžeta. U prihodnom delu budžet je povecan sa 148,7 miliona dinara na 157.270.112 dinara. Do uvecanja obima budžeta došlo je uvodenjem neutrošenih sredstava iz prethodne godine, u iznosu od 7.105.985 dinara, donatorskih sredstava od 707.000 dinara Fonda za socijalne inovacije i zbog povecanja planiranih prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta od milion na dva miliona dinara. U rashodnom delu korekcije su izvršene iz razloga promena nadležnosti preduzeca za održavanje sistema vodosnabdevanja, zatim osnivanja Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, zbog izvršene racionalizacije lokalne administracije, kao i drugih razloga gde je bilo potrebno usaglasiti i precizno definisati potrebe korisnika budžeta.

-U toku sednice pojašnjene su predložene izmene, a u kracem opisu može se reci da je izvršena raspodela povecanih prihoda po osnovu zakupa poljoprivrednog zemljišta, kojim ce se finansirati program uredenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta. Takode, uvecana su sredstva neophodna za izradu Prostornog plana opštine i Plana generalne regulacije, opredeljena su sredstva za potrebu izrade plana odbrane, a odredena sredstva investicionog karaktera koja do sada nisu bila definisana, rasporedena su na druge pozicije i predvidena su za realizaciju odredenih investicionih projekata. Smanjena su sredstva u kategoriji rashoda za zaposlene zbog sprovedene racionalizacije i poveravanja odredenih tehnickih poslova i poslova održavanja Javnom komunalnom preduzecu.

Izdvajaju se sredstva u iznosu od 4 miliona dinara za završetak izgradnje Doma kulture u selu Šapine, a takode obezbeduju se sredstva za realizaciju projekta “Pomoc u kuci starim licima”. Znacajna sredstva izdvajaju se za potrebe rekonstrukcije mosta na reci Vitovnici u naselju Kula, potom za održavanje, popravku i pošljuncavanje lokalnih i drugih puteva na podrucju opštine. Odredena namenska sredstva ukljucuju se u dalji razvoj sistema vodosnabdevanja, a koja su ostala neutrošena iz prethodne budžetske godine. Takode, izdvajaju se odredena sredstva za održavanje i sanaciju lokalnih deponija, za deratizaciju, dezinsekciju i izgradnju zajednicke regionalne deponije u skladu sa ugovorom preuzetim obavezama. Nakon svih predloženih promena, rashodi budžeta iznose 157.270.112 dinara, a konsolidovani rashodi - 172.630.112 dinara.

U skladu sa važecim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, opština je bila u obavezi da do 31.marta tekuce godine usvoji Godišnji program zaštite, uredenja i korišcenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine za 2010.godinu. Program je izradila komisija nadležna za izradu programa za uredenje i korišcenje poljoprivrednog zemljišta i dostavila najpre Opštinskom vecu koje je na svojoj sednici od 24.marta utvrdilo predlog ovog programa i prosledilo Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje. Ovim godišnjim programom za 2010.godinu, vrši se analiza stanja uredenosti poljoprivrednog zemljišta po katastarskim opštinama. Može se uociti da je relativno sredeno stanje u katastarskim opštinama, izuzev u tri opštine u kojima nije sprovedena komasacija zbog brdovitog terena i to u KO Aljudovo, KO Kravlji Do i KO Šljivovac. Komasacija je sprovedena u tri faze i njom je ukupno obuhvaceno 16.953 hektara od cega 5.453 hektara su melioracije.

Za opštinu Malo Crnice karakteristican je visok bonitet zemljišta i visoka poljoprivredna vrednost zemljišta. Sistem odvodnjavanja je gravitacijski, što znaci vrši se prirodnim putem, kanalima. Programom su utvrdeni radovi na zaštiti i uredenju i korišcenju poljoprivrednog zemljišta. Program sadrži izveštaj o utrošenim sredstvima u 2009.godini, a koja su namenski uložena u uredenje poljoprivrednog zemljišta, sadrži izveštaje o ugovorima o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kao i ukupnu površinu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koja nije obuhvacena nadmetanjima, odnosno postupkom licitacije za davanje u zakup.

Dinamickim planom aktivnosti davanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u zakup, u 2010.godini u opštini Malo Crnice predvidene su aktivnosti cinioca koji preduzimaju mere i sprovode odredene radnje vezane za postupak davanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u zakup. Takode, ovim dinamickim planom su predvideni i rokovi u kojima obradivaci sprovode i preduzimaju predložene, odnosno predvidene mere.

Postupak licitacije poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini sprovodi Komisija za javno nadmetanje za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta koja je na ovoj sednici razrešena zbog isteka mandata, a imenovana je Komisija koja ce u toku 2010.godine sprovoditi postupak javnog nadmetanja i njen mandat traje godinu dana, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Za predsednika Komisije je imenovan Dragan Mitic, diplomirani pravnik iz Toponice, a za zamenika Jasmina Maksic, pravnik iz Malog Crnica. Iz napred recenog proizilazi da su na ovoj sednici razmatrane dve grupe pitanja, pitanje rebalansa budžeta za 2010.godinu i set opštih akata koja se ticu poljoprivrednog zemljišta u opštinskoj i državnoj svojini”, zakljucio je Bojan Uroševic.

D.Dinic

DR ESIDOL PERIC, PREDSEDNIK OPŠTINE MALO CRNICE:

RACIONALIZACIJOM UŠTEÐENO PET MILIONA DINARA

“Današnja sednica Skupštine opštine kratko je trajala iz razloga što je dobro pripremljena, tako da medu odbornicima nije bilo nedoumice da li ce glasati za neku tacku dnevnog reda ili ne. Glavne teme su bile rebalans budžeta i godišnji program zaštite, uredenja i korišcenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini opštine. Naime, opština Malo Crnice je u zakonskoj obavezi da do 31.marta donese Godišnji program zaštite, uredenja i korišcenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, tako da smo morali da održimo sednicu Skupštine kako bi taj program bio donet u zakonskim okvirima. Iskoristili smo mogucnost da uradimo rebalans budžeta koji je bio neophodan zbog novina u racionalizaciji u Opštinskoj upravi, kako bi budžetske pozicije prilagodili novim okolnostima i novom rasporedu sredstava. Inace, racionalizacija je podrazumevala smanjenje broja zaposlenih, što smo mi veoma efikasno uradili na dobrovoljnoj osnovi i uspešno smo odgovorili zahtevima zakona. Na taj nacin uštedeli smo 5 miliona dinara i ta sredstva su rasporedena za kapitalne investicije”, obavestio je novinare predsednik opštine.

DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVLJA

“1.000 GRADOVA - 1.000 ŽIVOTA”

Svetski dan zdravlja, 7. april najznacajniji je datum Svetske zdravstvene organizacije, jer obeležava dan njenog osnivanja (1950.). Svake godine, na ovaj dan, široj javnosti se skrece pažnja na teme koje su od velikog znacaja za globalno zdravlje.

Ove godine, tema za obeležavanje Svetskog dana zdravlja posvecena je zdravlju u gradovima, odnosno uticaju urbanizacije na zdravlje populacije i prepoznavanje mogucnosti za povecavanje zdravstvenog potencijala stanovništva u gradovima, ali i prepoznavanje izazova i rizika po zdravlje koje urbanizacija u 21. veku nosi sa sobom.

Cilj obeležavanja Svetskog dana zdravlja ove godine jeste, otpocinjanje, nastavljanje ili unapredivanje aktivnosti koje bi u svakom gradu omogucile dostizanje maksimalnog zdravstvenog potencijala za svakog stanovnika.

Prema podacima SZO, preko 3 milijarde ljudi živi u gradovima. Urbanizacija je nepovratni trend i povezana je sa mnogim zdravstvenim izazovima koji su u vezi sa vodom, životnom sredinom, nasiljem, povredama, nezaraznim bolestima i faktorima rizika, kao što su, korišcenje duvana, nepravilna ishrana, fizicka neaktivnost, štetna upotreba alkohola, isto tako i rizici povezani sa bolešcu.

U organizaciji Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Gradske uprave, Omladine JAZAS-a, Ekološkog društva, Medicinske škole i uz podršku lokalnih medija, danas, u periodu od 13 do 15 sati, u centru grada Požarevca, obeležava se Svetski dan zdravlja, ulicnom manifestacijom pod sloganom “1000 gradova-1000 života”.

M. P.

POVODOM OBELEŽAVANjA SVETSKOG DANA BEZ DUVANSKOG DIMA

“OSTAVI I POBEDI”

Ove godine, povodom obeležavanja 31. maja Svetskog dana bez duvanskog dima organizovace se kampanja pod sloganom “Ostavi i pobedi 2010”. Pomenuta kampanja je takmicarskog karaktera, a u našoj zemlji, od 1998. sprovodi se svake druge godine. Ovo je sedma po redu kampanja i ima za cilj mobilisanje što veceg broja ljudi da ostave pušenje. Organizatori ovogodišnje kampanje su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Nacionalna komisija za prevenciju pušenja. Kancelarija za kontrolu duvana u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” i mreža instituta, zavoda za javno zdravlje sa domovima zdravlja u okruzima.

Organizatori Medunarodne kampanje “Ostavi i pobedi” (Quit and Win), na osnovu dosadašnjeg iskustva zakljucili su da su mediji imali znacajnu ulogu u širenju informacija u vezi sa ovom kampanjom, kao i podizanju nivoa znanja vezanog za pušenje i zdravlje.

Prijavljivanje, kako pušaca koji žele da ostave pušenje, tako i nepušaca koji ih podržavaju, vršice se telefonom ili licno u Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu, u svim domovima zdravlja Branicevskog i Podunavskog okruga, kao i putem Prijavnog lista (iz dnevne štampe ili lokalnih nedeljnih novina) u periodu od 12. do 30. aprila. Nakon toga, sledi period apstinencije od pušenja u trajanju od 4 nedelje za sve prijavljene pušace.

Pripremila: M. P.

NAJUPORNIJIMA 50.000 DINARA

Ako ste pušac, a želite da ostavite pušenje, prijavite se u Zavod za javno zdravlje Požarevac ili u Dom zdravlja vašeg grada do 30. aprila ove godine. Nemojte pušiti od 1. do 29. maja i postacete potencijalni dobitnik novcane nagrade na nivou okruga, a zatim i nacionalne, u iznosu od 50.000 dinara. Pravo na nagradu imaju i nepušaci koji podržavaju pojedinca koji želi da ostavi pušenje.

Prijavite se Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu ili na telefon 222-568 (lokal 17). Isto tako, možete poslati uredno popunjenu prijavu koju cete naci u dnevnoj štampi od 13. aprila (Pres, Vreme, Vecernje novosti, Danas, Politika, Stori, Eko list) i lokalnim nedeljnim štampanim medijima (Rec naroda, Sloga, Naš glas).

Kriterijumi koji moraju biti zadovoljeni za ucešce u kampanji:

-Mogu ucestvovati svi pušaci stariji od 18 godina koji puše svakodnevno, najmanje godinu dana i žele da prestanu sa pušenjem.

-Svi moraju izdržati period apstinencije, bez cigareta, u trajanju od 4 nedelje: 01-29. maja 2010. godine;

Takode, ovoj kampanji mogu se pridružiti i nepušaci koji žele da pruže podršku prijavljenom pušacu da ostavi pušenje.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

ŠTO HITNIJE FORMIRATI STAMBENU AGENCIJU

Na prošlonedeljnoj konferenciji za medije DSS-a, šef Odbornicke grupe Slavoljub Matic izrazio je nadu da su tokom posete Sloveniji gradonacelnik Požarevca i predsednici opština iz Branicevskog okruga dobili motiv i ideju kako valja uredivati naše sredine. “Zbog toga i pohvaljujem tu njihovu aktivnost, jer treba da putuju svetom i uce od onoga ko možda zna nešto bolje i treba da nešto od toga ovde primene, a ne da se zacaure u svojim kancelarijama i niti da se druže sa narodom, niti sa ljudima koji mogu necemu da ih poduce. Takode, da bismo ostali na nivou pozitivnih predloga još jedanput podnosimo zahtev da se što je moguce pre uredi put Požarevac – Kostolac”, istice Matic.

Predlog propisa o osnivanju Stambene agencije predstavio je Saša Isakovic, clan Gradskog odbora DSS-a. Predlog je zasnovan na osnovu Zakona o socijalnom stanovanju koji je donet u septembru 2009.godine i koji ureduje uslove za održivi razvoj socijalnog stanovanja. “Tim zakonom je predvideno formiranje Stambene agencije i takav smo predlog uputili predsedniku Skupštine grada, tj. da lokalna samouprava može da osniva Stambenu agenciju kao neprofitnu organizaciju, kao samostalnu, ili u okviru jednog javnog preduzeca. Ta agencija koristila bi sredstva koja su ostala od Fonda za solidarnu stambenu izgradnju koji je ukinut pre nekoliko godina. Po budžetu iz 2010.godine ostalo je nekih 15 miliona dinara i ta sredstva mogu da se uvrste u vec novoformiranu Stambenu agenciju. Pored toga mogu da se sredstva od stranih iz republickih donacija, privatnih donatora, kreditnog zaduživanja uvrste u sredstva buduce Stambene agencije za izgradnju buducih stanova. Pravo na rešavanje stambenih potreba imaju lica koja su bez stana i koja ne mogu od svojih prihoda da obezbede stan po tržišnim uslovima i po našim procenama vrednost tih stanova bi iznosila 400 – 450 evra po kvadratu”, zakljucio je Isakovic.

D.Dinic

KONFERENCIJA ZA MEDIJE SRPSKE NAPREDNE STRANKE

DA LI SE VRŠI PRITISAK NA MEDIJE I SUD?

Na prošlonedeljnoj konferenciji za medije, narodni poslanik SNS-a Veroljub Arsic istakao je, da je na medije u Branicevskom okrugu vršen pritisak od strane DS-a, da se pojedini navodi sa njegove prethodne konferencije održane u Kucevu ne objave u celini. “Razlog je taj što sam na toj konferenciji za medije izneo sumnju da su javna pogovaranja, da je nacelnik okruga uticao na izbor nosilaca pravosudnih funcija. Takode sam izneo sumnju da se na nosioce pravosudnih funkcija, koji postupaju u sporovima po pitanju mandata odbornika u pojedinim opštinama, vrši odreden pritisak od strane nosilaca vlasti na teritoriji Branicevskog okruga i grada Požarevca.

Van svake pameti je ono što se desilo posle toga. Moja izjava je kasapljena, prepravljana, pod pritiskom odredenih ljudi iz Demokratske stranke. Pojedini mediji su imali dovoljno snage da se tome odupru, nažalost neki i nisu. I sada neka me neko ubedi da oni koji su vršili pritisak na novinare, na televizije, nisu vršili pritisak i na sudije. Na teritoriji Branicevskog okruga DS je u šest opština na vlasti, ostale su još dve, Golubac i Kucevo. Za obe te opštine vode se postupci pred Višim sudom u Požarevcu po pitanju mandata odbornika, da bi se DS preko sudova dovela na vlast i u tim opštinama. Ne mogu da shvatim i ne mogu da razumem, da je DS –u pored tolike vlasti koju ima, stalo i do te dve opštine.

Postavljam pitanje da li Srbija i Branicevski okrug ulaze polako u jednu diktaturu, diktaturu jedne jedine politicke stranke. Ako gušite sudove, ako gušite medije, ako preuzimate nasilno vlast na svim nivoima, onda ja ne vidim šta je drugo, nego da je u pitanju diktatura. Još jednom, svima koji su ucestvovali u ovim necasnim radnjama porucujem da se toga okanu, da javnu rec ne mogu da zaustave, da kritike za ono što rade ne mogu da zaustave. Mogu samo da nas ometaju, ali ako ne možemo ono što mislimo da kažemo, ni na konferencijama za medije, ni u skupštinama opština, ni u Skupštini Srbije, nece moci da nas zaustave da to radimo na trgovima, ulicama. Nemoj da nas nateraju da izvedemo clanove i gradane ispred državnih institucija na teritoriji Branicevskog okruga, da damo podršku i sudijama koji hoce casno i pošteno da rade svoj posao i novinarima koji hoce profesionalno da obavljaju svoju dužnost. Znamo i to da se vec nekoliko puta išlo u Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi se postavio neko podoban za nacelnika SUP-a Požarevac. Neka se okanu toga i neka pocnu da rade one stvari koje su u interesu gradana, a ne u njihovom licnom interesu”, zakljucio je Veroljub Arsic.

D.D.

REAGOVANJA DS POVODOM KONFERENCIJE ZA NOVINARE U SNS U POŽAREVCU

NEISTINE I NAGAÐANJA

U vezi sa tvrdnjama Veroljuba Arsica iznetim na poslednjoj Konferenciji za novinare u Srpskoj naprednoj stranci u Požarevcu, iz sedišta DS-a u Požarevcu stigao je odgovor Gorana S. Petrovica, predsednika Okružnog odbora ove stranke i nacelnika Branicevskog upravnog okruga.

-Ovo je vec poznat metod politicke manipulacije u kojoj se iznose neistine o politickim protivnicima u cilju diskreditacije i dovodenja u poziciju da se brane. Medutim, pošto je i sam Arsic naveo da izražava sumnju u sve to što je izneo na konferenciji za novinare, to upravo potvrduje da se radi o obicnim insinuacijama i njegovim nagadanjima kojima želi da unese smutnju u citav ovaj dogadaj. Apsolutno je netacno da je bilo ko iz Demokratske stranke bilo kada vršio pritisak na sud da donosi odluke u neciju korist ili na neciju štetu. Naprotiv, u konkretnom slucaju postoje apsolutno razlicite odluke sudova.

Što se tice sumnje da sam ja ili bilo ko iz Demokratske stranke vršio pritisak na medije, u to uopšte ne treba sumnjati, jer, niti sam ja, niti je iko ikada iz Gradskog odbora DS Požarevac vršio pritisak na medije niti bilo koga drugog, pa je zato najbolje da se mediji o tome izjasne, a ne da u ime medija neovlašceno neko drugi govori. To govorim sa punim pravom, jer sam i sam zastupao nezavisne medije u vreme kada to drugi nisu cinili. To je pokušaj podmetanja koji je rezultat gubitka lokalnih izbora u Kostolcu, ali i rezultat nedostatka ozbiljnog programa koji bi se ponudio gradanima. Nekom ko nema šta da ponudi gradanima, ili da se pohvali necim što je bar u prošlosti ucinio za njih, ne preostaje ništa drugo nego da iznosi neistine u koje i sam sumnja, navodi se u odgovoru Gorana S. Petrovica.

NAJBOLJI ODLAZE NA OKRUŽNU SMOTRU

Narodna biblioteka “Prof. dr Aleksandar Ivic” i Centar za kulturu “Vojislav Ilic Mladi” u Žabarima, organizovali su prošle srede Opštinsko takmicenje u recitovanju koje nosi naziv “Pesnice naroda mog”. Ucestvovalo je 16 recitatora, 10 iz mlade grupe koja obuhvata uzrast od prvog do cetvrtog razreda i 6 takmicara iz starije grupe, uzrasta od petog do osmog razreda. Takmicenje su otvorili recitatori Decjeg vrtica “Moravski cvet”: Marija Radivojevic, Mateja Nestorovic i Milica Miljev. Žiri u sastavu: Dragoslav Vuckovic, profesor književnosti iz Požarevca, Zorka Stojanovic, pesnikinja i direktor Biblioteke “Srboljub Mitic” iz Malog Crnica i Mirjana Simic, glumica iz Svilajnca, odlucio je da opštinu Žabari, na Okružnom takmicenju u Žagubici, u kategoriji takmicara mlade grupe predstavljaju Jelena Peric, Miljana Pejdo, Maja Životic i Jovana Trailovic. Najbolji u takmicarskom uzrastu-starija grupa su Sanja Ðokic, Mihajlo Miloševic, Tanja Životic i Marija Milovanovic.

Svi ucesnici takmicenja nagradeni su zahvalnicama i knjigom “Soba osame” Mladena Brankovica, pesnika iz Požarevca. Najbolji recitatori dobitnici su priznanja i knjiga, dok su najmladi darivani školskim priborom. Nagrade su obezbedili žabarski Centar za kulturu i malocrnicka Biblioteka “Srboljub Mitic”.

S.J.

POLJANA: ODRŽAN 6. USKRŠNJI ETNO FESTIVAL

SMOTRA SRPSKIH OBICAJA

Ovogodišnji, 6. po redu Uskršnji etno festival u Poljani koji je održan 5. aprila, drugog dana Uskrsa, okupio je, kao i proteklih godina, mnoga kulturno-umetnicka društva iz Srbije i šire: iz Aleksandrovca, Oreovice, Osipaonice, Slovacke, Rumunije, Vršca, Vrbasa, Zrenjanina, Indije, Osjecine... Predstavilo se 15 kulturno-umetnickih društava i oko 30 etno sekcija ciji su clanovi izložili stara jela pripremljena na tradicionalni nacin. Osim svecanog defilea, za posetioce su priredeni i etno izložba, nadmetanje u starim sportskim disciplinama, izložbe rucnih radova i starih zanata. Festival srpskih obicaja otvorio je Dejan Savic, direktor Turisticke organizacije

- Svima onima koji ucestvuju u takmicarskom delu, poželeo bih puno srece, da osvoje neku od nagrada. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu videti ovoliki broj posetilaca, što govori da su ovakvi dogadaji i te kako opravdani, da je veoma isplativo investirati u ovakve manifestacione oblike turizma. Svakako, na taj nacin postižemo dvostruki efekat, cuvamo tradiciju i prenosimo je u buducnost, ali i na najbolji nacin pozicioniramo i predstavljamo naš kraj i našu državu sa svim onim vrednostima kojima ona raspolaže danas, rekao je Savic.

Na Festivalu nije izostao ni izbor za najlepše ofarbano uskršnje jaje kao i nadmetanje u tucanju farbanih jaja. Prema recima Slaviše Ðordevica, umetnickog rukovodioca Festivala, ukupno je izloženo više hiljada uskršnjih jaja. Žiri je odlucio da je najlepše jaje imala Mirjana Radivojevic iz Osipaonice, a najjace Dušan Jorgonic. U kategoriji takmicara za najlepše aranžirani sto prvo mesto osvojila je Turisticka organizacija Žagubice, dok su za najukusnije jelo proglašene “Bobove pihtije” iz Ribarske Banje. Nagrada je urucena i za najlepšu tortu.

Festival ciji je pokrovitelj i ovoga puta bio grad Požarevac, a organizatori KUD “Mladost” Poljana, Turisticka organizacija Požarevac, Crkvena opština i Mesna zajednica Poljana, održan je u porti Manastira Sestroljin. Manifestaciju je, besplatnim prevozom posetilaca, podržalo i preduzece Veolia transport Litas AD.

M.P.

EKOLOŠKA AKCIJA MO DS “BULEVAR” U POŽAREVCU

OCISTILI STAZU NA NADVOŽNJAKU

Pretposlednjeg dana marta clanovi Mesnog odbora DS “Bulevar” u Požarevcu sproveli su akciju cišcenja staze na nadvožnjaku i prostora oko nje u ulici Bože Dimitrijevica s obzirom na to da je bila “napadnuta” od divljeg rastinja i kao takva nepristupacna za pešake, a posebno opasna za decu koja tuda svakodnevno prolaze. Pored toga, postoji i problem sa nesavesnim gradanima koji ovde redovno bacaju smece i tako formiraju divlju deponiju koja zagaduje okolinu.

-Mesni odbor DS “Bulevar” rešio je da tim nevoljama stane na put. Uzeli smo lopate, vile, motike i testere u ruke i 30. marta raskrcili nadvožnjak od divljeg rastinja celom njegovom dužinom. Takode smo ocistili i prostor od smeca do pešacke staze u širini od 1-2 metra, i celom dužinom mosta. Uputicemo zahtev nadležnim službama, a pre svega inspekcijama, da se ubuduce ova lokacija redovno cisti i održava i da se ne dozvoli njeno pretvaranje u divlju deponiju. Nadamo se da ce nadležni prihvatiti našu inicijativu da se ovde pod hitno postave sigurnosne kamere koje bi nam pomogle da identifikujemo i kaznimo nesavesne gradane. Mnogo ocekujemo i od buduceg rada nove Komunalne policije. Uz sve ovo apelujemo na odgovorne da kompletno preasfaltiraju pešacku stazu u ulici Bože Dimitrijevica na nadvožnjaku i poviše prema Novom groblju. Mesna zajednica nema para za takvu investiciju pa rešenje treba potražiti u sredstvima planiranim za održavanje u gradu, rekao nam je inž. Dejan Rakic, poverenik MO DS “Bulevar”.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U periodu od 26.03.2010.godine do 1.4.2010 godine u porodilištu Opšte bolnice u Požarevcu rodeno je 14 beba, 10 decaka i 4 devojcice

Sinove su dobili: Irena i Saša Stojadinovic iz Požarevca, Slavica Andrejic i Agim Kurteši iz Požarevca, Mirela i Bojan Paunovic iz Požarevca, Todorovic-Vulic Sanela i Vulic Bojan iz Simiceva, Danijela Jevtic i Dragan Rajkovic iz Požarevca, Gabrijela Stevic i Goran Stojanovic iz Požarevca, Nada Miletic iz Vlaškog Dola, Bogdanovic –Obretkovic Suncica i Nenad iz Velikog Gradišta, Zorica i Davor Vojinovic iz Dubravice

Kcerke su dobili: Sonja Jovic i Milan Nikolic iz Drmna, Angelina i Dejan Cvetkovic iz Zabele, Jelena i Dalibor Avramovic iz Simiceva, Tijana i Željko Babic iz Neresnice.

NA VELIKU SUBOTU U SABORNOJ CRKVI

MASOVNO KRŠTENJE

Povodom Uskrsa, u Sabornoj crkvi, na Veliku subotu masovno krštenje obavio je Njegovo preosveštenstvo vladika branicevski dr Ignatije Midic. Krštenje nije magicni cin, nego je cin koji izvire iz slobode i zajedništva. Krštenjem ulazimo u zajednicu sa Gospodom, ali to podrazumeva da i licno budemo vezani za Gospoda, da u njemu vidimo svoju zajednicu, sigurnost i vecni život. Prolaz kroz vodu znaci umiranje starog života i radanje novog, ali to znaci da novokršteni žive sada u drugoj zajednici sa Gospodom.

Sutradan, pravoslavne hrišcanske crkve su slavile Uskrs, hrišcanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje. U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služene su liturgije i procitana je poslanica patrijarha Irineja i svih arhijereja koji se tradicionalno povodom Vaskrsa obracaju sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu.

D.Dinic

U ORGANIZACIJI CRVENOG KRSTA POŽAREVAC

USKRŠNJE RADOSTI

Ucenici Požarevacke Gimnazije, pred dane Uskrsa, urucili su pomoc Narodnoj kuhinji. U akciji prikupljanja namirnica ucestvovali su ucenici dva odeljenja druge godine u ovoj školi. Sakupljeni su ulje, brašno, šecer, so, caj, biber...

Branislav Živulovic, sekretar Crvenog krsta bio je prijatno iznenaden humanošcu mladih sugradana.

-Veliki broj ljudi zavisi od tude pomoci. Zaista imponuje razmišljanje mladih da treba pomoci najugroženijima. Inace, pred Uskrs i tokom Uskrsa imamo nekoliko aktivnosti. Tradicionalno organizujemo izložbu pod nazivom “Uskršnja radost” na kojoj deca izlažu najlepše obojena jaja i druge svoje dacke radove, a ujedno priredujemo i prigodan dramski i muzicki program. Na sam Uskrs, Crveni krst i ove, kao i svih prethodnih godina, poklanjace gradanima uskršnja jaja u centru grada. Ne mogu a da ne pomenem i Kolo srpskih sestara, njihovim donacijama pripremicemo jedan obrok za sve korisnike Narodne kuhinje.

Kao što je i najavio sekretar, u okviru uskršnjih svecanosti, u Crvenom krstu, organizovana je veoma uspela izložba pod nazivom “Uskršnja radost”. Prisutnim mališanima iz vrtica “Pcelica”, ucenicima osnovnih škola, nastavnicima i direktorima, na pocetku se, ispred Društva ucitelja obratio Milutin Avramovic, koji nije krio oduševljenje što je veliki broj mališana došao na ovu tradicionalnu manifestaciju. Avramovic se zahvalio Crvenom krstu koji je i ove godine ustupio prostor i omogucio da se izložba nesmetano pripremi i realizuje.

-Vaskrs i vaskršnji praznici jesu prilika da se na jedan duhovni nacin okupimo. Dali ste nam priliku da od danas otpocnemo ovaj praznik i razmišljamo o njemu, rekao je na ovom skupu Radiša Ðordevic, ispred Organizacije “Prijatelji dece”.

M. P.

IZLOŽBA GRADA POŽAREVCA I RUSKOG DOMA

PRAVEDNI I ISTINITI PUTEVI SLIKARA

U Ruskom domu u Beogradu prošlog cetvrtka priredena je izložba slika Eduarda Animaeva Mancurovica, akademskog slikara iz Rusije, Nade Jankovic iz Beograda i Zorana Suvajca iz Banjaluke pod nazivom “Pravedni su i istiniti putevi slikara”. Rec je o ucesnicima više likovnih kolonija koje je organizovala Agencija “Kodeks” iz Požarevca. U ime grada Požarevca koji je, pored Ruskog doma, bio organizator ove izložbe, a koja je privukla veliku pažnju publike, obratila se Vukica Vasic, zamenica gradonacelnika:

- Ova izložba slika okupila je ruskog slikara Edvarda Animaeva Mancurovica i srpske slikare Nadu Jankovic i Zorana Suvajca koji nastavljaju viševekovnu tradiciju rusko-srpskih veza, proizišlih iz duhovne srodnosti dva naroda... Na kulturnom polju veliki broj srpskih književnika, umetnika, naucnika, od 19. veka do danas imao je duboke korene sa ruskom kulturom, pocevši od Vuka Karadžica koji je kao reformator našeg jezika rado priman u kulturnim krugovima Moskve i Petrograda. Veci deo ruskih naucnika, pisaca pokazuju veliki interes za afirmaciju srpskog duhovnog stvaralaštva, pocevši od Cežnjevskog pa do Nikite Mihalkova. Kada je veliki broj ruskih emigranata našao u Srbiji svoju drugu otadžbinu, kralj Aleksandar Karadordevic izkazao je svoju naklonost prema njima, prihvatajuci i pomažuci da svoja umece i kreacije ostvare u Srbiji. I ovaj prostor Doma ruske kulture je potvrda privrženosti srpskog i ruskog naroda... Jedan broj potomaka ruske inteligencije ostavio je dubok trag u kulturi Srbije, poput slikara Leonida Šeike, Olje Ivanjicki, Kolesnikova, Miodraga Nagornog...Ta kulturna nit nastavlja se i dalje. Kao rezultat druženja, prilagodavanja opštim pravilima i okolnisti, slike govore o dva sveta, ipak srodene zajednickom cilju, stvaranju umetnickog dela. Znacaj ove izložbe ima medunarodni karakter u cilju približavanja kulture, viševekovnih prijateljskih veza dva naroda, rekla je Vukica Vasic.

O radovima Animaeva, Nade Jankovic i Zorana Suvajca govorila je Violeta Tomic, istoricar umetnosti dok se direktor požarevackog Centra za kulturu Aleksandar Lukic osvrnuo na kulturne veze Rusije i Srbije. Ispred grada Požarevca, pored zamenice gradonacelnika, otvaranju izložbe prisustvovali su Žarko Pivac, narodni poslanik i Milic Jovanovic, zamenik predsednika Skupštine grada.

RETROSPEKTIVA SUŽAVANjA SRPSKOG ISTORIJSKOG, DEMOGRAFSKOG, EKONOMSKOG, KULTURNOG I NACIONALNOG PROSTORA

“OPSTANAK ILI NESTANAK”

U organizaciji Akademije za demografski, duševni i duhovni razvoj naroda Srbije i Radio Požarevca protekle srede u sali Fakulteta za poslovne studije održana je tribina na temu “Opstanak ili nestanak srpskog naroda” na kojoj su govorili prof.dr Slavenko Terzic, naucni savetnik Istorijskog instituta SANU, prof.dr Prvoslav Markovic, predsednik Akademije za demografski, duševni i duhovni razvoj naroda Srbije i Dragan Živanovic, direktor JP “Radio Požarevac”. Realizacija ovog znacajnog projekta odvija se vec tri godine pod blagoslovom Njegovog preosveštenstva vladike branicevskog Ignjatija i to putem saborovanja koja se održavaju uz ucešce eminentnih strucnjaka iz raznih oblasti.

Dramaticno demografsko pomeranje srpskog naroda pocelo je krajem 17.veka i ono traje do današnjih dana kroz nekoliko ciklusa. Prema recima prof.dr Slavenka Terzica kljucno pitanje u demografskim pomeranjima je, ne toliko da su Srbi bili prinudeni ili iz koristi primili drugu veru, nego što su bili izgubljeni za svoj narod. Promenom svoje vere Srbi su odlazili iz svoje nacije, iz svoga etnosa i time se objašnjava ekstremizam islamizovanih odnosno poarnaucenih Srba u odnosu prema svojim sunarodnicima. “U ocuvanju pripadnosti nacionalnom korpusu glavnu ulogu je imala kultura. Države se nekada mogu stvoriti i srecnim ishodom neke velike vojnicke bitke, ali se na duži rok mogu ocuvati samo jednom mudrom, dugorocnom kulturnom strategijom. Kultura je ona snaga koja u okvirima jednog etnosa stvara osecanje zajedništva, osecanje nacionalne pripadnosti, bez obzira na etnicko poreklo, jer sve moderne evropske nacije se formiraju na razlicitim etnickim supstratima.

Kljucni problem našeg demografskog razvitka jeste nedostatak jedne jedinstvene nacionalne države u 19. veku u cijim bi se okvirima konstituisala moderna srpska nacija. Srpsko politicko slepilo i vlastoljublje su omogucili da se na maticnim srpskim prostorima, mirnim putem izvrši iseljavanje srpskog stanovništva i otme ta zemlja. Srbima se tokom 19. i 20.veka osporavalo pravo da imaju jednu jedinstvenu nacionalnu državu na onim prostorima na kojima su vekovima bili etnicka vecina”, istakao je prof.dr Slavenko Terzic.

D.Dinic

DEMOKRATSKA OMLADINA POŽAREVCA

PORUKE MIRA

Demokratska omladina Požarevca delila je na Veliki petak u centru grada uskršnja jaja svojim sugradanima. Tokom akcije podeljeno je 300 komada jaja.Tim povodom Maja Milenkovic, potpredsednica Demokratske omladine izjavila je da je njihova želja bila da na ovaj nacin podele radost velikog praznika sa Požarevljanima.

POLOŽENO CVECE NA GROB MILIVOJA ŽIVANOVICA

SUTRA POCINJU PREDSTAVE U CAST GLUMCA

Polaganjem cveca na grob barda srpskog glumišta Milivoja Živanovica koji je sahranjen na beogradskom Novom groblju, otpocele su, petnaeste po redu Glumacke svecanosti koje nose ime ovog istaknutog umetnika. Ispred Skupštine grada cvece su položili Violeta Tomic i Milic Jovanovic, zamenici predsednika Skupštine grada, ispred Centra za kulturu Požarevac, urednik programa Dragi Ivic, koji je prigodnim govorom podsetio na veliki doprinos i znacaj imena Milivoja Živanovica u srpskoj pozorišnoj umetnosti. Ovom cinu prisustvovali su i clanovi porodice Živanovic.

Glumacke svecanosti “Milivoje Živanovic”, koje ce biti održane od 8. do 13. aprila u Požarevcu predstavice publici u takmicarskom delu programa pet predstava, a šestog dana ce biti urucena nagrada za najbolje glumacko ostvarenje, statueta Milivoja Živanovica. Po tradiciji, svake veceri urucivace se nagrade strucnog žirija za najbolje glumacko ostvarenje, kao i nagrade žirija publike.

Prvog dana festivala Narodno pozorište Beograd izvešce “Bahantkinje”, druge festivalske veceri Kruševacko pozorište igra predstavu “Dundo Maroje” Marina Držica, u režiji Kokana Mladenovica, sledi Beogradsko dramsko pozorište i predstava “Falsifikator”, potom Dramski i operski teatar Madlenianum izvodi “Macku na usijanom limenom krovu, dok ce Narodno pozorište Beograd odigrati i Nušicevog “Pokojnika”. Van konkurencije, poslednje veceri, Narodno pozorište Niš odigrace “Gospodu ministarku”.

Ocekuje se da ce festival otvoriti ministar kulture Nebojša Bradic, koji ce održati besedu u slavu glumackog poziva.

Prateci program obuhvata dve predstave za decu u izvodenju pozorištanca “Puž”, kao i gostovanje Zvezdara teatra sa predstavom “Vecera budala” i Niškog teatra koji ce odigrati “Gospodu ministarku” u Kostolcu.

Sve predstave pocinu u 20 sati.

L.L.

EKONOMSKO-TRGOVINSKA ŠKOLA U POŽAREVCU

POMOC STAMNICI

Ekonomsko-trgovinska škola u Požarevcu, u oktobru ove godine, proslavlja 160 godina svoga postojanja. Jubilej škole proslavice se nizom manifestacija u kojima ce ucestvovati ucenici škole, a važno je napomenuti i to da su zaposleni u ovoj ustanovi i njihovi daci, veoma aktivni i u humanitarnim akcijama koje se redovno organizuju. Jedna od takvih akcija, organizovana je proteklog cetvrtka, u kojoj su ucenici, njihovi roditelji i profesori obezbedili obucu, odecu, igracke i namirnice za decu iz Stamnice.

Tim povodom, direktor škole, Luka Šešum je za naš list dao sledecu izjavu:

-Naša škola se cesto ukljucuje u akcije humanitarnog karaktera. Ucešce u prvom redu uzimaju ucenici, njihovi roditelji i zaposleni u našoj školi. Unazad par meseci, sprovedeno je nekoliko takvih akcija (sakupljena je odredena svota novca za lecenje jedne obolele ucenice srednje škole, prikupljena su novcana sredstva za dogradnju Hrama Svetog Save). Pred uskršnje praznike organizovali smo akciju prikupljanja pomoci osobama koje su smeštene u Centru Stamnica kod Petrovca na Mlavi. Ucenici, roditelji i zaposleni ove škole prikupili su vecu kolicinu odevnih predmeta, zatim namirnica, materijala za higijenu, igracaka... Treba pomenuti da smo pred uskršnji praznik pripremili i odredenu kolicinu ofarbanih jaja kako bismo obradovali one kojima smo i namenili ovu pomoc, rekao je Šešum.

Ucenici i zaposleni u Ekonomsko-trgovinskoj školi veoma su aktivni i u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi. Direktor Šešum je naglasio da ce se škola veoma rado odazivati i da ce ucestvovati u svim akcijama i ubuduce.

M. P.

USKRS U VRTICIMA

Uskršnji praznici uneli su veliku radost i takmicarski duh medu mališane svih vrtica Ustanove za predškolsko va-spitanje i obrazovanje “Ljubica Vrebalov” Požarevac. Zajednicka kreativnost vaspitaca i de-ce, puno mašte, strpljenja i radosti... i u svim radnim sobama i holovima vrtica ovih dana mami zadivljene poglede nesvakidašnja izložbena postav-ka oslikanih jaja, domišljatih dekoracija i aranžmana, stvo-rena od obilja materijala koji se našao pri ruci.

Neki vrtici su organizovali prodajnu izložbu uskršnjih jaja, u nameri da prikupe koju paricu i upotrebe je za ulepšanje pro-stora u kome deca, igrajuci se i uceci bezbroj korisnih stvari, zajedno odrastaju. U Lucici su namerani da prihod ulože u nove zavese...

Drugi su, pak, uložili trud i veštinu da pronadu jaja sa najtvrdom ljuskom i organizuju ono prastaro takmicenje u kome vlasnik najtvrdeg jajeta likuje, a ostali mu pomalo zavide.

U Kostolcu je, uza sve, održano i niz priredbica, da mališani pokažu koliko su lepi, pametni, talentovani i maštoviti. Pose-bno je zanimljiv bio program izveden na Dan šale, 1. april.

A, bilo je i prica o Hristu i vaskrsnucu, o veri i dobroti... Sveukupno, veoma sadržajna i kreativna nedelja, sa prelepim utiscima i radošcu kojom se nadahnuše deca i vaspitaci, roditelji i rodbina mališana, dar je što ga Veliki petak i Uskrs doneše u vrtice. I, Hristos, vaistinu, vaskrese!

D. Milenkovic

JP PARKING SERVIS POŽAREVAC

NOVA PARKING MESTA

Konferencija za novinare, organizovana poslednjih dana marta u JKP “Parking servis” u Požarevcu bila je prilika da se saošte javnosti najvažnije aktivnosti u ovom javnom preduzecu. Trenutno su, prema recima direktora Slavka Živkovica, najangažovaniji na poslovima uredenja i obeležavanja saobracajnica:

- Radimo na uredenju parking prostora, na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji. Zajedno sa “Direkcijom za izgradnju” i preduzecima koja su dobila ovaj posao, nakon raspisivanja tendera, obeležavace se gradske ulice, a paralelno sa tim saobracajnicama obeležavace se i parking prostori. Kao što sam vec rekao, pocinje postavljanje vertikalne signalizacije i uredenje javnih parkirališta, kao i uredenje parking prostora u novim ulicama. Još u toku zime, na sednici Skupštine grada, usvojena je odluka da se proširi parking prostor u ulicama Kneza Lazara, Kosancicevoj, Toplicinoj, Ljubovijskoj i Poreckoj. To je negde oko 170 ulicnih parkinga. Zajedno sa zatvorenim parkiralištima imacemo negde oko 1500 parking mesta. U ovom trenutku, mislimo da je to dovoljno, kako bismo zadovoljili potrebe gradana, a ujedno i potrebu za parkiranjem. Paralelno sa uvodenjem parking mesta u pomenutim ulicama, uredujemo i obezbedujemo normalno parkiranje, a pre svega mislimo na stanare i sve one koji koriste te parking prostore. Imali smo u planu više investicija u ovoj godini. Planirali smo unapredenje nivoa bezbednosti dece u zoni škole “Dositej Obradovic”, uraden je elaborat i upucen Gradskom vecu. Ocekujemo da cemo posle Uskrsa dobiti saglasnost, tako da možemo da raspišemo tender, odnosno sprovedemo javnu nabavku i izaberemo izvodaca radova. Projekat je uradilo Beogradsko preduzece “Model 5”, u skladu sa najnovijim propisima i Zakonom o bezbednosti saobracaja, istakao Živkovic.

Pored škole “Dositej Obradovic”, Parking servis brine i brinuce o bezbednosti ucenika Ekonomske i Politehnicke škole. Obezbedivace ceo taj kvart. U tom smislu predvideni su novi nacini usporavanja saobracaja preko traka i platformi na saobracajnim prelazima za dake, kao i niz drugih mera ukljucujuci i svetlosnu signalizaciju, nove saobracajne znake (fluoroscentne)... Ocekuje se da se u potpunosti reši bezbednost dece u saobracaju, naravno, u dogovoru sa saobracajnom policijom.

- U ovoj godini planirali smo i uredenje parking prostora u bloku Knez Milošev venac. Medutim, procenili smo da postupak traje malo duže nego što smo planirali. Ne verujemo da pre septembra Gradska skupština može da usvoji Plan detaljne regulacije za uredenje tog bloka, imajuci u vidu koliko dugo traju javne nabavke. Planirali smo promenu namene tih sredstava, tako da cemo u ovoj godini, 3 miliona dinara, koje smo predvideli za uredenje bloka Knez Milošev venac, iskoristiti za uredenje zatvorenih parkirališta. Pocecemo uredenjem zatvorenog parkirališta kod Hotela “Dunav” i nastaviti uredivanjem zatvorenih parkirališta kod zgrade suda. Na ovom prostoru završicemo nivelacije i presvlacenje parking prostora, postaviti nove ograde i mislim da cemo posle toga izvršiti horizontalnu signalizaciju, tako da ocekujem da do leta završimo sa tim investicijama. Ukupno, investicija na uredenju bezbednosti daka koštace oko milion i po dinara. Obezbedicemo ih iz sopstvenih sredstava, ili iz vec predvidena 3 miliona dinara. Do leta ocekujemo i 4 i po miliona dinara za poboljšanje, kako dinamickog, tako i stacionarnog saobracaja u našem gradu, rekao je izmedu ostalog Živkovic.

Paralelno sa svim ovim aktivnostima, protekle nedelje je trebalo da se završi izrada elaborata o protoku saobracaja u gradskoj zoni, u Tabacnici i Lenjinovoj ulici. Po postojecem urbanistickom planu, u ovim zonama je zabranjen saobracaj, tako da se mora rešiti problem dinamickog saobracaja u gradu, prema Petrovcu, Velikom Gradištu i Kostolcu, a zatim i problem sa stacionarnim saobracajem u pomenutim ulicama u kojima su se gradani do sada parkirali. Kao rezultat toga, ocekuje se da se utvrdi izgradnja višespratne garaže na potezu zatvorenog parkirališta kod pijace.

M. P.

POŽAREVAC: ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREÐENJE ŽIVOTNE SREDINE

ZA ZDRAVIJU ŽIVOTNU SREDINU

Za stambene objekte koji su u vlasništvu fizickih lica, naknada ce iznositi 0,6 dinara po metru kvadratnom, privrednici za poslovne objekte placace 1,80 dinara po metru kvadratnom, dok ce zakup zemljišta privrednici placati 0,25 dinara po metru kvadratnom

U prostorijama Gradske uprave u Požarevcu nedavno je održana javna rasprava o Nacrtu odluke o uvodenju naknade za zaštitu i unapredenje životne sredine na teritoriji grada. Svi zainteresovani gradani, predstavnici udruženja gradana, pravna lica, privredna društva, vlasnici stambenog ili poslovnog prostora u Požarevcu, Opšte udruženje preduzetnika “Sloga”, Regionalna privredna komora, sredstva javnog informisanja, mogli su ucestvovati u ovoj raspravi. Sastanak je vodio Milic Jovanovic, zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca, dok su u ime organa grada u postupku javne rasprave obrazloženja dali Velizer Životic, nacelnik Poreske uprave, Mirjana Lekic, rukovodilac Službe za zaštitu životne sredine i Dragana Živanovic, samostalni strucni saradnik u odeljenju za pravnu pomoc.

Naknada za zaštitu životne sredine za stambene objekte u vlasništvu ili zakupu fizickih lica iznosice 0,6 dinara po metru kvadratnom, privredni subjekti morace da izdvoje 1,80 dinara po metru kvadratnom za poslovne objekte, dok ce zakup zemljišta privrednici morati da placaju 0,25 dinara po metru kvadratnom.

Prema recima Velizera Životica, krajem 2009. godine Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o aktivnostima cije obavljanje utice na zaštitu životne sredine.

- Poznato je da se u poslednje vreme dosta prica o zaštiti životne sredine, o njenom sprovodenju i unapredivanju... Grad Požarevac, za razliku od mnogih drugih gradova, nije uveo, prethodnih godina, ovakvu vrstu naknade. Ranije je to postojalo u drugim gradovima, kao posebna naknada za zaštitu i unapredivanje životne sredine. Medutim, sada se to zove samo naknada za zaštitu i unapredenje životne sredine, koja je proizašla iz Službenog glasnika krajem 2009. godine. Šta ona podrazumeva? Podrazumeva uvodenje naknade po nekim osnovima koji treba da obezbede sredstva, kako bi se ova zaštita mogla konkretno sprovesti, rekao je izmedu ostalog Životic.

Verski objekti, obrazovne institucije i objekti u cijem finansiranju ucestvuje grad Požarevac bice oslobodeni naknade za zaštitu i unapredenje životne sredine. Za naplatu ove takse bice doneto posebno rešenje, gradani ce dobijati posebne uplatnice, a placace se godišnje ili kvartalno.

Inace, sredstva dobijena od naknade bice utrošena na finasiranje projekata iz oblasti unapredenja i zaštite životne sredine.

M. P.

POD POKROVITELjSTVOM AUTO CENTRA NR

“BUBE” U POŽAREVCU

Pod pokroviteljstvom Auto centra NR prošlog ponedeljka u centru Požarevca održan je prvi skup popularnih starih folksvagenovih “buba” gde su gradani mogli da pogledaju ove veoma zanimljive cetvorotockaše.

“Želimo da se proširimo i napravimo jednu organizaciju koja bi obuhvatila Požarevac, Petrovac, Veliko Gradište, Kostolac, Žagubicu, jer ima odredeni broj ljudi koji poseduju ove automobile, ali nemaju mogucnosti da se okupe u svom mestu. Zato smo odlucili da se naša organizacija zove Klub ljubitelja folksvagenovih buba Branicevski okrug”, izjavio je jedan od inicijatora skupa Dragiša Jencic. D.D.

U ORGANIZACIJI CENTRA ZA DNEVNI BORAVAK DECE IZ POŽAREVCA

USKRŠNJA IZLOŽBA

Pod pokroviteljstvom grada Požarevca, povodom Uskrsa priredena je izložba radova korisnika Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Izloženi eksponati mogli su da se kupe.

Izložbu je otvorila Vukica Vasic, zamenica gradonacelnika Požarevca, koja je tom prilikom pohvalila pedagoge ove ustanove koji u svakodnevnom radu sa polaznicima Centra uspevaju da ih osposobe za mnoge aktivnosti.

-Kao lokalna samouprava, podržavamo i nastavicemo da podržavamo ovakve ideje. Ova izložba koju su deca pripremila uz pomoc svojih pedagoga, pokazuju samo koliko je bitan rad sa decom. Ovom prilikom zahvaljujem se svim ljudima koji su ucestvovali na pripremi izložbe, ljudima koji rade sa decom u Dnevnom centru i svakako doprinose da se i ona sama osete korisnom, a i da nam pokažu šta sve znaju i umeju da urade. Želela bih da ova izložba, s obzirom na to da se prvi put organizuje, postane tradicionalna, rekla je izmedu ostalog Vasiceva.

Pozdravaljajuci posetioce “Uskršnje izložbe”, dipl. defektolog Jasmina Turudic, direktorka Centra, zahvalila se gradu Požarevcu, pokrovitelju izložbe koji je oduvek podržavao slicne aktivnosti ove ustanove.

-Naravno da svega ovoga ne bi bilo da deca i zaposleni u Centra nisu aktivno ucestvovali svojim znanjem, svojom kreativnošcu, svojim umecem, napravili su proizvode koji se nalaze ispred vas, nešto što može da vas obraduje. Ovu izložbu nazvali smo “Uskršnja izložba” koja je za nas nešto novo, a iz tog novog radaju se i druge ideje. Zamisao citave price je da od prodatog materijala sakupimo još novca i pravimo još ovakvih lepih stvarcica kao bismo obradovali naše najbliže. Nadam se da ce oni koji budu kupili proizvode koje smo pravili u Centru za dnevni boravak, bar na trenutak, za vreme uskršnjih praznika pomisliti na nas, na decu Centra za dnevni boravak, rekla je direktorka Turudic.

M. P.