Header

U JP “RADIO POŽAREVAC"

POTPISAN MEMORANDUM O INFORMISANJU ROMA

slika

Prošlonedeljnim potpisivanjem Memoranduma o saradnji izmedu dva elektronska medija, regionalnog Radio Požarevca, Radio Petrovca i Internacionalne romske unije iz Branicevskog okruga, stvorena je pretpostavka za podizanje nivoa informisanosti romske populacije, u Branicevskom, Podunavskom i delu Južnobanatskog okruga.

“Mi vec godinu i nešto duže dana emitujemo vesti na romskom jeziku i u skladu sa programskim opredeljenjem ovih dana zapocinjemo realizaciju i hronike na romskom jeziku, dakle nedeljne polusatne emisije koja podrazumeva ne samo pripremu i emitovanje materijala o istoriji, kulturi, tradiciji, obicajima romske populacije, vec podrazumeva i analiziranje i ukazivanje na nacin i put rešavanja odredenih problema, sa kojima se romska populacija suocava u Srbiji i ovom delu Srbije koji mi pokrivamo. Ovaj Memorandum predstavlja finalizaciju dogovora koje smo imali sa kolegama sa Radio Petrovca, ali i sa predstavnicima Internacionalne romske unije, da još ozbiljnije udemo u taj projekat koji se zove informisanje romske populacije u našem delu Srbije.

Naš zadatak kao Radio Požarevca je da pružimo maksimalnu podršku u toj profesionalnoj sferi, dakle u pripremi svih preduslova da bi takva informisanost bila na visokom nivou. Zadatak naših prijatelja iz Internacionalne romske unije, jeste da zajednicki osmisle i realizuju sadržaje vezane za romsku populaciju", istice Dragan Živanovic, direktor JP “Radio Požarevac".

Novica Mitic, predsednik Internacionale romske unije Srbije i clan kabineta Svetske organizacije Roma izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma sa Radio Požarevcem i Radio Petrovcem. “Po prvi put u Srbiji cuje se romski jezik, što je veoma bitno, jer se na taj nacin predstavlja istorija, kultura i tradicija Roma. Veoma sam srecan što nam je direktor Dragan Živanovic omogucio da emitujemo vesti i program na romskom jeziku. Takode, zahvaljujem se i Ivanu Vlajicu, direktoru Radio Petrovca koji se prikljucio ovom projektu i nadam se da ce se na teritoriji Branicevskog okruga ovoj akciji prikljuciti i druge opštine", rekao je Mitic.

Radio Petrovac koji ima lokalnu frekvenciju i svoj program emituje na teritoriji opštine Petrovac prikljucio se potpisivanju Memoranduma i emitovanju jednog dela programa na romskom jeziku. Radio Petrovac vec ima program na jeziku nacionalnih manjina, jer od 2.februara emituje program na vlaškom jeziku i to je svakodnevni program koji se sastoji iz emisije “Vesti u 13 sati" i hronike “Od nedelje do nedelje" koja se emituje nedeljom u 16 sati.

“Želim da istaknem izvanrednu saradnju sa Radio Požarevcem koji ima regionalnu frekvenciju i nadam se da ce ova saradnja koju sada zapocinjemo, da da jedan pozitivan rezultat u informisanju romske manjine na njihovom maternjem jeziku. Želim da naglasim da nas u narednih desetak dana ocekuje jedno ovakvo trojno potpisivanje, koje ce biti potpisano od strane Radio Požarevca, Radio Petrovca i predstavnika nacionalne manjine Vlaha. Time cemo zaokružiti informisanje stanovništva i nacionalnih manjina na ovom regionu, koje ce biti kompletirano sa emitovanjem programa na romskom i vlaškom jeziku. Od prijatelja iz Internacionalne romske unije ocekujemo da nam daju malo ideja, inicijative i predloga, kako bi informisanje teklo u skladu sa njihovim željama", zakljucio je Ivan Vlajic, direktor Radio Petrovca.

D.Dinic

IZ CRVENOG KRSTA POŽAREVAC

SUTRA VANREDNA AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI

Iz Crvenog krsta Požarevac, pozivaju sve humane ljude dobre volje koji su do sada ucestvovali u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, kao i one koji nisu, da dodu na vanrednu akciju koja se održava u sredu 9. decembra u Domu Crvenog krsta od 9 do 15 sati. Krv je potrebna za lecenje naših sugradana u Zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Bolnici Požarevac.

Podsecanja radi : Pre svakog davanja krvi, obavlja se lekarski pregled i laboratorijska kontrola; davanje krvi je dobrovoljno, anonimno i besplatno; davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od osamnaest do šesdeset i pet godina starosti; žena može dati krv svaka cetiri meseca, a muškarci svaka tri meseca; davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu; materijal za uzimanje krvi je za jednokratnu upotrebu, cime su davalac i primalac krvi potpuno zašticeni.

Dajuci krv, ucinite dan lepšim sebi i drugima. Ono što drugima cinimo i dajemo ne osiromašuje nas, vec nas cini bogatim.

M. P.

IZ AKTIVNOSTI CRVENOG KRSTA POŽAREVAC

STIGLA VELIKA DONACIJA ZA NARODNU KUHINJU

Pri Crvenom krstu Požarevca od 1973. godine, bez prestanka radi Narodna kuhinja koja obezbeduje ishranu za sve one gradane koji iz razlicitih razloga ne mogu sebi da priušte ni jedan obrok dnevno, ti razlozi su nesposobnost za rad, gubitak posla, starost... Zahvaljujuci raznim donacijama iz Republike i van granica naše zemlje, a prevashodno zahvaljujuci podršci koja stiže iz lokalne samouprave, kuhinja u Požarevcu ni jednog trenutka od svog osnivanja nije prestajala sa radom za razliku od kuhinja u nekim drugim sredinama koje su u meduvremenu i ugašene. Od ukupnog broja korisnika kojih je u ovom trenutku 600, 150 je iz kategorije dece uzrasta od 4 do 14 godina. Ovih dana Crvenom krstu u Požarevcu, stigla je jedna velika robna donacija namenjena upravo poboljšanju kvaliteta hrane u Narodnoj kuhinji. O toj pomoci Branislav Živulovic, sekretar Crvenog krsta kaže:

- Kako se iz godine u godinu broj gladnih u Srbiji povecava, polako se približavamo cifri od milion ljudi, to je podrška narodnim kuhinjama sve znacajnija. Ceneci tu potrebu, Vlada Srbije i Crveni krst Srbije sklopili su ugovor da se narodnim kuhinjama pomogne u nabavci najpotrebnijih artikala, a to su meso, konzervirano povrce, sveže povrce, krompir... U ovoj raspodeli naša Narodna kuhinja dobice svinjskog mesa iz Backe Topole ("Industrija mesa"), mesni narezak, paštete, dugotrajno mleko Mlekare Šabac, kao i smrznuti krompir iz Lucana. Ocekujemo da dobijemo i brašno, ulje, so, svež kupus, luk, šargarepu, rekao nam je sekretar Živulovic koji napominje da ce se broj korisnika kuhinje, u danima predstojece zime, svakako povecati.

Recimo još i to da su nosioci programa ove poslednje donacije narodnim kuhinjama, nacelnici okruga.

M.P.

ISPRAVKA

Štamparskom greškom, u prošlom broju lista “Rec naroda", u tekstu “Ka Bulevaru - po trotoaru", u prvom pasusu došlo je do izostavljanja jednog koalicionog partnera u sazivu Saveta dMZ “Bulevar" - Srpske napredne stranke (SNS).

Potpuna informacija glasi: Savet MZ “Bulevar" konstituisan je od šest politickih grupacija, od kojih koaliciju cine DS, SPS i SNS.

65 GODINA "REC NARODA"

Na Dan svetog Jovana 2010. godine, jedan od najstarijih lokalnih listova u Srbiji - "Rec naroda" proslavice svoj rodendan. Tim povodom, u narednim brojevima novina posveticemo pažnju dogadajima i licnostima o kojima je ovaj svojevrsni hronicar vremena, od broja do broja, iz godine u godinu, pisao.

POŽAREVAC

NEMA PARA ZA VAKCINU

U SRESKOM ZDRAVSTVENOM CENTRU ISTICU DA ZA NABAVKU VAKCINE PROTIV GRIPA TREBA DA BUDU ZAINTERESOVANE SVE RADNE ORGANIZACIJE

Iako postoji opravdana bojazan od širenja gripa ništa se nije ucinilo kako bi se što veci broj gradana vakcinacijom zaštitio od ove bolesti. Prošle godine vakcinu je primilo preko 10.000 gradana i ostvareni rezultati su više nego dobri. Zašto nisu obezbedena sredstva? O tome smo razgovarali i u zdravstvenoj stanici:

- Nisu obezbedena potrebna sredstva. Mislimo da vakcinaciju treba da sprovede Sreski centar za zdravstvenu zaštitu.

U Sreskom zdravstvenom centru smo obavešteni:

- Za nabavku vakcine protivu gripa treba da bude zainteresovana svaka radna organizacija , a za to je potrebno samo 500 starih dinara po osiguraniku. Tim primerom pošla je jedino radna organizacija Industrijsko-energetskog kombinata i naša ustanova.

U Komunalnom zavodu vrše proracune kako bi iznašli mogucnosti i obezbedili sredstva za nabavku vakcine. Za sada nema pouzdanog odgovora da ce sredstava biti.

(Rec naroda, 20. januar 1967.)

BOG JE PRVO SEBI BRADU STVORIO

Ovih dana Skupština opštine Požarevac izdala je naredbu po kojoj su sva preduzeca, lokali i gradani dužni da ispred svojih domova rašciste sneg, ukoliko ima leda da ga pospu pepelom.

Ispred zgrade Skupštine ovih dana decaci su napravili veliko klizalište po kome se klizaju i službenici opštine. Eto, drugovi, kako se pojedinci odnose prema odluklama Skupštine!

(Rec naroda, 20. januar 1967.)

JEDNI IMAJU KOLA-DRUGI NEMAJU NI KOLICA

Pre izvesnog vremena u pogonu Mesne industrije potukla se grupa radnika. Kad su ih razvadili ispostavilo se da su se tukli oko kolica za utovar mesa. Naime, mali je broj kolica a radnici, da bi postigli veci ucinak- potukli se.

Do danas, medutim, nismo culi da su se drugovi iz Direkcije potukli zbog kola. Ako jedan zgrabi "Mercedes" drugi ce se voziti "Folks vagenom" ili eventualno "Gazom"". Do tuce još nikada nije došlo. Možda zbog toga što se u Direkciji ne voze po ucinku.

(Rec naroda, Iz rubrike "Zub naroda", 27. januar 1967.)

IVICA DACIC, ZAMENIK PREMIJERA SRBIJE U POSETI PD TE KO “KOSTOLAC"

ŠANSA ZA PUNI ZAMAH ELEKTROPRIVREDE

slika

Zamenik premijera Republike Srbije Ivica Dacic, ministar rudarstva i energetike dr Petar Škundric, Branko Ružic, šef poslanicke grupe u Skupštini Srbije, Aleksandar Markovic, predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije gradonacelnik Požarevca Miodrag Milosavljevic, nacelnik Branicevskog upravnog okruga Goran Petrovic i zaposleni u PD TE KO “Kostolac" na celu sa direktorom Draganom Jovanovicem, prisustvovali su proteklog cetvrtka zajednickom sastanku u Kostolcu koji je za temu imao poslovno proizvodne rezultate kostolackog energetskog kompleksa, ali i ukupno sagledavanje energetske situacije u Srbiji i njen puni zamah koji se, kako je receno, ocekuje u narednim godinama.

Godina rekordne proizvodnje

Dragan Jovanovic, direktor Privre-dnog društva Termoelektrane i kopovi “Kostolac" je, pozdravljajuci goste izrazio zadovoljstvo zbog posete jer, kako je rekao, “Kostolac ima šta da kaže, a što je vredno cuti".

- U ovom obliku ovo Privredno društvo funkcioniše od 2006.godine, kao jedino privredno društvo u elektroprivredi Srbije koje objedinjuje i proizvodnju elektricne energije i proizvodnju uglja, dakle u ovoj firmi se proizvode i resursi i konacan proizvod. U proizvodnom delu EPS-a Privredno društvo je zastupljeno sa oko 11 procenata u instalisanim kapacitetima, racunajuci i kapacitete na Kosovu, a u proizvodnom smislu to je negde oko 14 procenata. Ovog momenta možemo da se pohvalimo da su proizvodni rezultati svake godine sve bolji i da ovog momenta ostvarujemo bilansne rezultate tako da je ispunjen zadatak u proizvodnji uglja, proizvedeno je preko 8 miliona tona uglja. U domenu i uglja i otkrivke i elektricne energije ostvarili smo najvece godišnje proizvodnje otkako ova firma postoji i otkada se ovde proizvodi ugalj i elektricna energija. To su rezultati kojima nema razloga da ne budemo zadovoljni, ali nema razloga da ne kažemo da nismo do kraja stigli u podizanju tehnicke efikasnosti. Elektroprivreda Srbije se poslednjih godina znacajno okrenula prema proizvodnim kapacitetima u Kostolcu i mislim da je prepoznala mogucu efikasnost ovog proizvodnog sistema. Osecamo i direktnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike, gde imamo priliku da u najdirektnijem kontaktu rešavamo cak i dnevne probleme, rekao je Jovanovic, dodajuci da PD zapošljava preko 3000 radnika, te da je po prvi put zatvoren jedan površinski kop, radi se o kopu Cirikovac. Kada je rec o planovima za buduci period, Jovanovic istice investicioni paket vredan oko milijardu evra, koji ukljucuje i izgradnju još jednog postrojenja za proizvodnju elektricne energije snage izmedu 350 i 600 megavata.

Povoljni uslovi za investiranje

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Petar Škundric je govorio o trenutnoj energetskoj situaciji u zemlji i istakao da je trend napredovanja u ovoj oblasti ono što je znacajno za celu Srbiju.

- Prošle godine u ovoj zgradi ja sam obecao dve stvari u ime Ministarstva rudarstva i energetike i u ime Vlade Srbije – da cemo sacuvati elektroprivredu Srbije kao najvece nacionalno blago u vecinskom vlasništvu Republike Srbije i da cemo pokrenuti najsnažniji investicioni ciklus u poslednjih 20 godina. To se ostvaruje, zapoceto je kapitalnom revitalizaciojom i rekonstrukcijom Ðerdapa, a s pocetka sledece godine zapocece najveci investicioni zahvat u elektroenergetskom sistemu Srbije ovde u Kostolcu u visini od preko 850 miliona evra. Uradili smo sve ono što je bilo potrebno, u jako dobroj saradnji elektroprivrede Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, kao i cele Vlade i stvorili uslov da pristupimo ugovaranju potrebnih sredstava za realizaciju ovih projekata; mislim da je to, ne dobra vest za Kostolac, to je dobra vest za celu Srbiju. Napomenuo bih da je i deo strategije u naftno-gasnom sektoru poceo da se ostvaruje preko naftno-gasnog aranžmana sa Ruskom federacijom i da je to jedan od najvecih i najboljih razvojnih projekata u Republici Srbiji za narednih 30 i više godina. U oblasti elektroenergetike, otvaranjem tendera za “Kolubaru B" i “Nikolu Teslu 3", ukljucujuci i ovaj investicioni zahvat u Kostolcu, zapoceli smo najsnažniji investicioni ciklus za preobražaj energetskog sektora na jedan viši kvalitet, na vece kapacitete, težimo i ostvaricemo lidersku poziciju u regionu kada je u pitanju energetika. Takode, Vlada je donela tri uredbe u vezi sa obnovljivim izvorima energije, tako da se stvaraju veoma povoljni uslovi za investiranje u obnovljive izvore energije i proizvdnju ciste energije u Srbiji. Potpisali smo u Rimu, na sastanku dveju vlada, kome je prisustvovao i zamenik premijera, sporazum, u sklopu strateškog partnerstva sa Italijom, za instalisanje 1000 megavata snage u proizvodnji ciste energije na bazi obnovljivih izvora energije za potrebe Italije. Sa Slovackom je potpisan jako dobar sporazum u vezi sa energetskim projektima, posebno u delu sektora gasne idnustrije. Mislim da cemo na ovaj nacin otvoriti velike mogucnosti za zapošljavanje drugih industrija, zapošljavanje domacih kompanija, naših radnika i za otvaranje veceg broja novih radnih mesta; to je ono što smo obecavali, to je ono što je naša obaveza i to je ono što cemo kvalifikovanim ustrajnim radom, zajedno sa Elektroprivredom Srbije i ostalim energetskim kompanijama ispuniti, rekao je Škundric.

Vlada nema nameru da rasprodaje EPS

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije, Ivica Dacic izrazio je zadovoljstvo zbog uspešnog poslovanja TE KO “Kostolac", posebno u vreme krize kada, kako je rekao, uglavnom postoje samo problemi.

- Drago mi je da danas ovde možemo da razgovaramo o razvojnim projektima. Sigurno da je oblast energetike velika razvojna šansa sa Srbiju. Srbija mora tacno da zna šta su joj prioriteti u ekonomskoj oblasti, isto, kao i u politickoj oblasti, oblasti spoljnih poslova imamo nekoliko prioriteta, kao što je ocuvanje nacionalnog identiteta i zaštite nacionalnih i državnih interesa i procesa evropskih integracija, tako Srbija ima nekoliko prioriteta u ekonomskoj oblasti na kojim treba da temelji svoj razvoj. Ti prioriteti treba da budu i šansa da Srbija lakše nego druge zemlje izade iz ekonomske krize u koju je upala u jednom talasu koji je preplavio citav svet, a koji je posledica kraha neoliberalistickog koncepta ekonomije u zapadnom svetu. Ti prioriteti jesu jasni, kao što ste videli svih ovih meseci, to je ulaganje u infrastrukturu, u saobracajne koridore, železnicke, vodene, tu je koridor 10, pitanje plovnog puta Dunava, što je za vas ovde takode veoma bitno, ulaganje u poljoprivredu, gradevinarstvo, ulaganje u energetiku. Svako ulaganje u energetiku se veoma brzo vraca kao profitabilno za državu i ovaj narod. To su kapitalne stvari i mislim da svima treba da bude jasno da ova Vlada nema namere da rasprodaje Elektroprivredu Srbije; verovatno u uslovima ekonomske krize nekome i pada napamet da bi jedno od rešenja moglo biti prodati sve, ali kada se proda sve posle toga se teško vraca, zato je naše opredeljenje da zajednicki ulažemo sa drugim, stranim partnerima, da tražimo partnere, ali da država Srbija i dalje bude strateški u vlasništvu vecinskog paketa, rekao je Dacic, osvrcuci se i na znacaj gasnih aranžmana koji je bio i još jedan cin jacanja politickih odnosa sa Ruskom federacijom, “bez koje u ovom momentu Srbija u ovom momentu ne može u dovoljnoj meri da odbrani nacionalni i državni interes, narocito kada je u pitanju Kosovo".

- Za ulaganja i partnerstvo sa Srbijom elektroenergetskoj privredi su zainteresovane sve zemlje, sve vodece sile sveta i Srbija treba da iskoristi tu šansu. Napravili smo dobre dogovore sa Ruskom Federacijom, imali smo razgovor sa italijanskom vladom, predsednik Tadic je razgovarao i sa nemackom premijerkom, jer je Nemacka takode zainteresovana za ulaganja u EPS. Vlada Srbije je donela zakljucak i obrazovala radnu grupu za pregovore radi obezbedivanja kredita za finansiranje prioritetnih projekata iz oblasti energetike, radnu grupu vodi ministar Škundric, a ona ce obaviti pregovore, pre svega sa kineskom zainteresovanom stranom koja bi, kako stoji u ugovoru može da uloži oko 850 miliona evra u revitalizaciju onoga što postoji i u izgradnju novih kapaciteta. Cini mi se da je oko 600 miliona predvideno za izgradnju novog bloka, ukoliko dode do realizacije, mislim da bi to bio veliki podsticaj za ekonomski razvoj ovoga kraja, Požarevca, Kostolca, okruga, ali i cele Srbije. Srbija je regionalna sila kada je rec o energetskim potencijalima i baš zato mislim da je veoma znacajna odluka Vlade. Završetkom putnih i železnickih koridora, ako imamo u vidu da ce Madarska u jednom od šestomesecnih mandata biti predsedavajuca Evropskom unijom, pa ce biti zainteresovana za dunavski koridor, ako imamo u vidu da treba ulagati u izgradnju stanova, ako se zadrži ovaj nivo poljoprivredne proizvodnje, mislim da je to garant da ce Srbija, ne samo izaci iz ove ekonomske krize, nego postaviti kamen temeljac za ekonomski razvoj u narednom periodu, koji ce pre svega rezultirati i zapošljavanjem ljudi, ali i povecanjem društvenog proizvoda cele naše zemlje. Sigurno da je razvoj ovog preduzeca od interesa i za gradsku opštinu Kostolac i za Požarevac i za ceo region, tako da je cilj da se u što kracem roku operacionalizuje sve ovo o cemu smo govorili, rekao je još zamenik premijera i dodao da ce se tokom predstojece posete Kini založiti za to da ovo budu teme koje ce se naci na samom vrhu pregovora, iako je njegova poseta bazirana na drugim temama, posebno kada se ima u vidu da postoji strateški dogovor sa Kinom.

L.Likar

AMBASADOR REPUBLIKE FRANCUSKE U POŽAREVCU

POTPISI VREDNI POLA MILIONA EVRA

slika

Potpisan Sporazum o izradi strateške studije vodosnabdevanja precišcavanja otpadnih voda. Finansijer Vlada Francuske.

Ambasador Republike Francuske u Srbiji, Žan Fransoa Teral, posetio je Požarevac proteklog petka povodom potpisivanja Sporazuma o izradi strateške studije vodosnabdevanja precišcavanja otpadnih voda. U te svrhe Vlada Republike Francuske obezbedila je 500 000 evra.

Potpisnici Sporazuma su gradonacel-nik Požarevca, Miodrag Milosavljevic, direktor JP VIK Požarevac, Aleksandar Ilic, i direktor SEUEK- e za jugoistocnu Evropu, Žak Bonerik.

Sporazum je deo programa FAZET i podrazumeva izradu Studije koja ce otvoriti mogucnosti za nove investicije, a Studiju ce izvesti Francuska SEUREKA, inace deo VEOLIJ- e.

Ambasador Teral doputovao je u Požarevac u pratnji savetnika ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS, Aleksandra Radosavljevica, koji je tom prilikom ukazao na ovaj dogadaj kao pokazatelj da je ostvaren cilj Vlade naše zemlje o jacanju lokalnih samouprava, to jest, njihovom osposobljavanju da same uspešno rešavaju probleme svoje zajenice.

Ambasador Teral je u Požarevcu posetio nacelnika za Branicevski okrug, Gorana Petrovica, koji je povodom potpisivanja Sporazuma ukazao na znacaj ove podrške kako u finansijskom smislu tako i sa stanovišta dalje perspektive i otvaranja novih mogucnosti za buducu saradnju.

Gradonacelnik Milosavljevic je istakao da ovaj Sporazum potvrduje odlucnost i istrajnost u rešavanju kljucnih životnih pitanja, pre svega, osiguravanje ciste pijace vode, a, potom, i velike nove mogucnosti za dalje konkurisanje i potražnju sredstava po ovom pitanju.

„Zapad uvažava firme koje imaju referencu za ovako nešto. U ovom domenu to, pre svega, važi za Francuze kao najbolje u rešavanju pitanja vodosnabdevanja i precišca-vanja otpadnih voda. Otuda je ova saradnja velika prednost za nas radi pribavljanja finansija u daljem postupku. A, ocekujemo da u realizaciju krenemo sledece godine, istakao je jedan od potpisnika Sporazuma, Aleksandar Ilic.

Ambasadora je ispred Požarevljana pozdravio i predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilic, zahvalivši se Francuskoj Vladi i narodu za prijateljstvo koje je uvek pokazivala prema narodu Srbije. Dobrodošlicu su poželeli i šefovi odborni-ckih grupa Skupštine grada Požarevca, Žarko Pivac (DS), Radiša Ilic (G 17 plus), Saša Valjarevic (SRS), Slavoljub Matic (DSS), Dušanka Kukolj (SPS) i Milorad Jovanovic (PUPS).

Inace, goste je himnom Srbije i Francuske pozdravio i Gradski ženski hor „Barili", dobivši cestitke Ambasadora za svoje izvodenje, a on je iz Požarevca poneo i fotografiju našeg grada, koju mu je na poklon urucio gradonacelnik Milosav-ljevic.

NJEGOVA EKSELENCIJA AMBASADOR REPUBLIKE FRANCUSKE U SRBIJI, ŽAN FRANSOA TERAL

EKONOMSKA SRADANJA FRANCUSKE I SRBIJE KLJUCNA

Volim Beograd, ali Beograd nije cela Srbija. Veliko mi je zadovoljastvo što sam ovde, u ovom gradu i ovom prelepom zdanju. Došao sam zbog potpisivanja Sporazuma koji je deo programa FAZET, subvencija za izradu Studije, rekao je ambasador RF u Srbiji, Žan Fransoa Teral i dodao:

-Srbija i Francuska imaju zajednicku želju da nakon prevladanog vrlo teškog perioda zajedno krenu napred. Tako su odlucili predsednici Sarkozi i Tadic. U obnovi naših odnosa ekonomska saradnja zauzima kljucno mesto. Moram iskazati svoju radost zbog toga što su ovi fondovi ponovo aktivirani nakon pet godina. To je projekat FAZET, koji omogucuje izradu adekvatnih studija, koje otvaraju niz novih mogucnosti za dalje investicije. To je konkretan interes gradana Srbije, gradana Požarevca, a mi Francuzi u toj oblasti imamo dokazano i provereno veliko znanje i iskustvo.

-Što se tice Francusko- Srpskih odnosa i same Srbije, njene perspektive, sa velikom sigurnošcu moram reci da ce buducnost svakako biti bolja, porucio je na kraju svog obracanja ambasador Teral.

A. Maksimovic

OPŠTINA PETROVAC HA MLAVI

OBELEŽENA 45-ca RADA

U Stamnici je obeležena 45-ca rada Doma za decu i lica ometena u razvoju „Dr Nikola Šumenkovic".

Ovoj svecanosti prisustvovao je veliki broj gostiju iz ustanova socijalne zaštite sa teritorije Republike Srbije, predstavnici lokalne zajednice, kao i državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku Republike Srbije gospoda Ljiljana Lucic.

Najpre je goste pozdravila direktorka Doma Sladana Ðeric, a zatim je simbolicno gospoda Ljiljana Lucic stavila prvu lopatu betona u temelj buduceg novog objekta za smeštaj korisnika.

Gospoda Lucic je sa uglednim predsednikom, ove opštine na Mlavi, Radišom Dragojevicem presekla vrpcu i otvorila salu za rehabilitaciju koja je zahvaljujuci mnogim donacijama završena i predata korisnicima na korišcenje.

Ha kraju je direktorka Ðeric urucila zahvalnicu donatorima i svima onima koji brinu o ovom Domu pomažuci na razne nacine.

Sima Jevtic

OPŠTINA ŽABARI

ZA BRŽI RAZVOJ I DOBROBIT GRAÐANA

- Prezentraciji prisustvovao Dragan Rajkovic,koordinator za lokalni razvoj

U velikoj sali u Žabarima,odbornicima,predstavnicima Mesnih zajednica i svim zainteresovanim gradanima prezentirana je Strategija održivog razvoja Opštine Žabari 2010-2014, koja kao predlog treba da bude upucena Skupštini opštine na usvajanje do kraja godine.

Strategiju je prezentirala Svetlana Dinic, dipl.ese rukovodilac odeljenja za privredu,urbanizam i društvene delatnosti kao koordinator.

Strategija je izradena u saradnji izmedu opštine Žabari,njenih stanovnika,uz savete i vocstvo Programa podrške opštinama severoistocne Srbije, a finansirala je Evropska unija.

Proces je zapocet 10. 03. 2009.godine, odlukom Skupštine opštine Žabari i od sadašnjeg stanja u svim oblastima, nakon cega su odredeni: vizija u kom pravcu ce se opština razvijati, misija kako ce tamo stici, ciljevi koje želi da ostvari sa prepoznatljivim prioritetima i merama iz kojih ce proizaci buduci projekti, uz poštovanje principa održivog razvoja.

Vizija,definisana ovim dokumentom je Opština Žabari- otvorena prema svima,sa prepoznatljivom primerenom i preradivackom agrarnom proizvodnjom,kvalitetnom životnom i radnom sredinom u kojoj stanovnici ostaju i rade i stvaraju bolju buducnost transformišuci svoju zajednicu u srednje razvijenu opštinu.

Misija opštine Žabari – sastoji se u stvaranju uslova za razvoj privredne i infrastrukture uz ocuvanje životne sredine i poboljšanje kvaliteta života gradana.

Strateški ciljevi na koji je stavljen akcenat jeste: povecanje prihoda od poljoprivrede, unapredenje životne sredine i zaustavljanje procesa depopulacije opštine.

Nakon završetka prezentacije Strategije održivog razvoja ( do 08.12. 2009.g.) gde su gradani i svi zainteresovani mogli da dostave svoje primedbe,kao dobrodošle u cilju poboljšanja kvaliteta Strategije, ista bice puštena u skupštinsku proceduru na usvajanje.

Strategija održivog razvoja opštine Žabari 2010 – 2014, kao srateški dokument predstavljace Opštinu Žabari u svim segmentima, sa kojom ce se konkurisati za buduce povlacenje investicija.

Posle mnogo rada, radionica, konsultacija,sakupljanja materijala, informacija, saradnje i pomoci g-na Dragana Rajkovica, koordinatora za lokalni razvoj kome se ovoga puta javno zahvaljujem, došlo se do predloga ovog dokumenta znacajnog za ovu opštinu,zakljucila je Svetlana Dinic.

G-din Miodrag Filipovic,predsednik opštine Žabari u povodu prezentacije znacajnog dokumenta za opštinu dao je sledecu izjavu: Budimo ponosni na svoju tradiciju i poreklo,sacuvajmo bogato naslede i ucinimo zajednicki napor za opštinu Žabari da ponovo zablista punim sjajem. Omogucimo buducim pokoljenjima kvalitetniji život u savremenoj privredno naprednoj opštini ocuvane životne sredine, iz tih razloga pozivam sve gradane da udružimo snage i našu opštinu ucinimo boljom i lepšom na ponos precima i radost potomcima.

Sima Jevtic

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

ZADUŽIVANJE GRADA PO POTREBI

Na prošlonedeljnoj 15. sednici Skupšine grada kojom je predsedavao Miomir Ilic razmatrana su pitanja koja se odnose na gradski budžet, zaduživanje grada, zaštitu useva i druga.

Kao prva tacka dnevnog reda razmatrana je ostavka ne mesto odbornika Živojina Karadžica koja je usvojena, potom je doneta Odluka o izmeni Odluke o budžetu grada Požarevca. Primedbe opozicije uglavnom su se odnosile na to da nisu izdvojena dovoljna sredstva za dovršetak stadiona “Mladog radnika", no, kako je pojasnio predsednik Skupštine Miomir Ilic, posle komisijskog pregleda, dosadašnji radovi na stadionu su izvedeni na planiran nacin, a ukupna vrednost realizovanih poslova iznosi oko 22 miliona dinara. Odlukom koja je usvojena sa 40 glasova za i 4 protiv odobrena su sredstva od 2 miliona i 110 000 dinara za nabavku stolica na tribinama FK “Mladi radnik".

U cilju sprecavanja štete na usevima i zasadima na poljoprivrednom zemljištu, odluceno je, organizovace se služba za zaštitu useva u skladu sa novim statusom grada.

Odlukom o zaduživanju grada predvideno je da se grad zaduži kod finansijskih institucija i poslovnih banaka u iznosu od 345 miliona dinara. Ministarstvo finansija, Uprava za trezor i Sektor za upravljanje javnim dugom dalo je saglasnost na ovo zaduživanje. Gradonacelnik Miodrag Milosvljevic objasnio je da ce se odobrena sredstva koristiti prema potrebi, te da, ukoliko ne bude potrebe nece biti ni zaduživanja u visini ukupnog odobrenog zaduživanja.

Na ovoj sednici Skupštine grada doneta su i odluke o osnivanju Fonda za razvoj grada, o dopunama i izmenama Odluke o osnivanju Agrarnog fonda za razvoj poljoprivrede, a doneta je i Odluka o izmenama Odluke o radnom vremenu u trgovini, ugostiteljstvu, turizmu, zanatstvu i drugim uslužnim delatnostima na teritoriji grada; prema ovoj odluci kafei i restorani mogu biti otvoreni od 6 do 24 sata, a petkom, subotom i u dane državnog praznika, kao i za vreme letnjeg i zimskog raspusta od 6 do 02 sata. Diskoteke mogu raditi od 17 do 04 sata, a nocni kluvovi od 20 do 04 sata.

L.L.

U FONDU ZA STIPENDIRANJE STUDENATA I NAGRA-ÐIVANJE UCENIKA GRADA POŽAREVCA

DVADESET I PET NOVIH STIPENDISTA

- Ove školske godine za stipendiranje 96 studenata od kojih je 25 novih, a koji se školuju za zanimanja potrebna gradu Požarevcu, iz budžeta izdvojeno 4. 800.000 dinara

slika

U Svecanoj sali Gradskog zdanja u Požarevcu prošle subote, 25 novih stipendista Fonda za stipendiranje studenata i nagradivanje ucenika, potpisalo je ugovore o korišcenju stipendija iz ovog Fonda koji sa novim korisnicima sada ima ukupno 96 stipendista.

Za stipendiranje studenata i nagradivanje ucenika ove godine, u budžetu Grada Požarevca rezervisano je 6. 500.000 dinara od cega samo za stipendije 4.800.000 dinara. Prema recima zamenice gradonacelnika Vukice Vasic, u narednoj godini ta suma bice i veca:

- Grad Požarevac svake godine iz budžeta izdvaja znatna sredstva za stipendiranje dobrih studenata, nagradivanje uspešnih ucenika osnovnih i srednjih škola i najuspešnijih takmicara na republickim smotrama. Ovo što smo do sada radili radicemo i ubuduce. Znamo da ova sredstva nikada nisu dovoljna, ali u okviru naših budžetskih mogucnosti trudicemo se da ona iz godine u godinu budu veca. U 2009. godini izdvojili smo ukupno 6.500.000 dinara, u 2010. ta sredstva ce biti povecana za 400 do 500 hiljada. Imali smo u vidu i doprinos samih profesora uspehu ucenika koje nagrujemo tako da cemo od sada, pored ucenika nagradivati i profesore. Meni je drago što Grad prepoznaje dobre studente i nagraduje ih. Od ove godine naš stipendista je i Mirko Ðordevic, student koji nas je predstavljao na takmicenju u Londonu gde je osvojio prvo mesto, rekla je Vukica Vasic koja je u direktnom obracanju stipendistima izrazila nadu da ce se oni po završetku uspešnih studija vratiti u rodni grad i u njemu zaposliti.

Ispred Fonda za stipendiranje, nove i stare stipendiste kao i sve prisutne na svecanosti potpisivanja ugovora, pozdravio je predsednik ove institucije Obrad Obradovic. Po njegovim recima, uspešnost studiranja onih u koje ulaže Grad, meri se sa 97 odnosno 98 odsto. Najniži procenat bio je 95 odsto. Vecina stipendista ima izuzetno visoke prosecne ocene što potvrduje da Fond dobro radi i opredeljuje se za stipendiranje onih studenata koji to i zaslužuju:

- Gradski Fond za stipendiranje studenata i nagradivanje ucenika obavlja tri osnovne delatnosti. Najvažnija je da stipendiramo studente sa podrucja Grada Požarevca koji se nalaze medu najboljima na našim fakultetima. Drugo polje našeg rada je nagradivanje ucenika osnovnih i srednjih škola koji osvajaju jedno od prva tri mesta na republickim takmicenjima. I treca naša aktivnost jeste da pokrivamo troškove svim ucenicima osnovnih i srednjih škola koji se upuduju na republicka takmicenja. Gro sredstava za aktivnost našeg Fonda obezbeduje Grad Požarevac iz budžeta. Koristim ovu priliku da studentima cestitam na dosadašnjim rezultatima i da im poželim da u ovoj godini postižu iste, a ako je moguce, još i bolje rezultate.

Svecanosti je prisustvovao i Radomir Mihajlovic, clan Gradskog veca zadužen za pitanja obrazovanja i kulture.

M. P.

U POŽAREVCU OBELEŽENI DAN INVALIDA I GODIŠNJICA POSTOJANJA MEÐUOPŠTINSKOG SAVEZA SLEPIH I SLABOVIDIH

SA PRIJATELJIMA JE INVALIDNOST LAKŠA

- U okviru programa proslave, organizovan šahovski turnir i priredena prezentacija pomagala za slepe

slika

U Meduopštinskom savezu slepih i slabovidih u Požarevcu prošle subote, u okviru obeležavanja Medunarodnog dana invalida i 56. godišnjice postojanja ovog Saveza, organizovan je tradicionalni šahovski turnir pod nazivom “Prijatelji slepih". Proslavi su, pored takmicara prisustvovali Dragiša Drobnjak, sekretar Saveza slepih Srbije, Goran Petrovic, nacelnik Branicevskog upravnog okruga, Žarko Pivac, narodni poslanik, Milorad Jovanovic, pomocnik gradonacelnika Požarevca, Gordana Miloševic, predsednica Sportskog kluba Požarevac i dr Elena Matic, oftalmolog. U okviru proslave organizovan je i okrugli sto na temu “Pomagala za slepe" na kome je govorio mr Tihomir Nikolic. Ovom prilikom je uprilicena i prezentacija sredstava kojima se slepi u svakodnevnom radu i kretanju služe.

Imajuci u vidu cinjenicu da je u ovoj godini u Skupštini Srbije donet niz zakona i ostalih propisa kojima se definišu prava invalidnih lica, može se zakljuciti da društvena zajednica u novije vreme pridaje vecu pažnju ovoj kategoriji gradana nego što je to bilo ranije. Da li je to dovoljno? Odgovor na ovo pitanje potražili smo od sekretara Saveza slepih Srbije Dragiše Drobnjaka:

- Dobro je što imamo ove zakone koji su uglavnom u skladu sa evropskim, medunarodnim standardima. Ono što nam sada predstoji je da ih primenimo ne samo na republickom nego i na lokalnom nivou posebno kada su u pitanju zakoni o obrazovanju i vaspitanju slepih jer bez savremenog obrazovanja, bez rehabilitacije, ova lica ne mogu zauzeti odgovarajuci položaj u društvu. Zato je važno da lokalne samouprave podrže obrazovanje slepih ne samo u specijalnim vec i u redovnim školama, podvukao je Drobnjak.

Obracajuci se prisutnima, predsednik Meduopštinskog saveza Božidar Bojkovic je napomenuo da Savez slepih i ovom prilikom želi da skrene pažnju javnosti na probleme sa kojima se svakodnevno susrecu slepa i slabovida lica koja i pored hendikepa postižu veoma dobre rezultate, a uz vecu podršku i razumevanje društvene zajednice, ti rezultati mogli bi biti i veci. Bojkovic je još rekao da na šahovskom turniru koji je postao tradicija i koji pruža velike mogucnosti slepima da se iskažu, ove godine ucestvuju takmicari iz deset gradova širom Srbije.

Turnir je otvorenim proglasio Goran Petrovic, nacelnik Branicevskog upravnog okruga koji je prethodno izrazio zadovoljstvo dugom tradicijom postojanja Saveza slepih u Požarevcu:

- Preko pedeset godina od osnivanja ove Organizacije govori o puno rada unazad, ali i o puno obaveza u buducnosti. Mislim da je obaveza društva, države i svih nas da na potpuno drugaciji nacin nego što smo do sada to cinili, ubuduce brinemo i razmišljamo o licima sa invaliditetom. Ja ocekujem da kreatori budžeta lokalnih samouprava koji ovih dana planiraju budžetsku potrošnju za narednu godinu, pokažu mnogo više sluha za probleme lica sa invaliditetom, za njihovo zapošljavanje, školovanje mladih, rekao je Petrovic. Vecu finansijsku i svaku drugu podršku, Savezu su ovom prilikom, u domenu svojih nadležnosti, obecali i Žarko Pivac i Milorad Jovanovic.

M.P.

OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE 1.DECEMBAR

ZDRAVI STILOVI ŽIVOTA U BORBI PROTIV SIDE

slika

Omladina JAZAS-a, Zavod za javno zdravlje Požarevac, Crveni krst i Udruženje gradana “Šansa" zajednicki su organizovali obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side 1.decembar. Na “ulicnom vašaru" u centru Požarevca aktivisti JAZAS-a delili su propagandne materijale, bedževe, kondome i voce, kao simbole zdravog nacina života i razmišljanja. Uz muziku i edukativne skeceve koje su izveli ucenici Osnovne škole “Kralj Aleksandar Prvi" na ovaj nacin skrenuta je pažnja na problem koji svakodnevno širom sveta odnosi veliki broj ljudskih života.

Pored ostalog, poruka ovog skupa bila je da danas više ne postoje rizicne grupe, kao što su nekada bili intravenski narkomani, homoseksualci i hemofilicari, vec da postoji samo rizicno ponašanje. Takode, korisno je znati da u svim vecim mestima postoje centri za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje koji rade po principima dobrovoljnosti i anonimnosti, što znaci da niko nikoga ne može naterati da se testira, kao i da za testiranje nije potreban nikakav dokument, niti je lice koje se testira dužno da kaže svoje ima, ili bilo koje druge podatke o sebi.

U okviru ove akcije raspisan je i nagradni foto-konkrus na temu “zdrav stil", odnosno sportskih aktivnosti i zdrave ishrane. Prvu nagradu, vikend za dve osobe u hotelu “Rudnik" u Kucevu dobila je Nevena Milosavljevic za fotografiju pod nazivom “Jana jede luk", drugu Vuk Kovacevic za fotografiju “Prokletije" i trecu Aleksandra Stokic za fotografiju “Samo sa kondomom".

L.L.

SEDNICA SO ŽAGUBICA

ŽAGUBICA GLASA O SAMODOPRINOSU

slika

U nedelju, 20. decembra, žitelji opštine Žagubica na birackim mestima ce se, pored izbora za clanove saveta mesnih zajednica, izjašnjavati i o zavodenju mesnog samodoprinosa za podrucje citave opštine. Odluku o zavodenju mesnog samodoprinosa i odluku o raspisivanju referenduma doneli su odbornici Skupštine opštine Žagubica na sednici održanoj u petak.

Samodoprinos se, ako bude podržan od strane glasaca, zavodi na period od cetiri godine. Prikupljena sredstva bi se upotrebila za: održavanje, izgradnju i rekonstrukciju seoskih vodovoda, održavanje, izgradnju, rekonstrukciju i proširenje lokalnih i nekategorisanih puteva u naseljima opštine, održavanje, rekonstrukciju i uredenje domova kulture po naseljima, održavanje, proširenje i uredenje javne rasvete, kao i rešavanje drugih problema u oblasti komunalne infrastrukture u naseljima opštine Žagubica.

Kako je na pomenutoj sednici Skupštine opštine Žagubica pojasnio Željko Motic, rukovodilac Odeljenja za finansije i budžet, samodoprinos se zavodi u novcu, na katasatarski prihod od poljoprivrede u visini od 20%, na plate zaposlenih iz radnog odnosa kod poslodavca 2%, 1% na penzije ostvarene u zemlji i inostranstvu, 2% na dohodak od samostalnog obavljanja zanatskih i drugih privrednih delatnosti, a 2% na dohodak od samostalne profesionalne delatnosti (advokati, umetnici i dr.) i na dohodak samostalnih zanatlija koji vode poslovne knjige.

Sredstva samodoprinosa ce se slivati na zbirni racun opštine Žagubica, a aktivnosti oko raspodele na racune mesnih zajednica, vodice Opštinsko vece uz saglasnost saveta mesnih zajednica, u skladu sa kolicinom sakupljenih sredstava na podrucju svake mesne zajednice. Svaka mesna zajednica ce sopstvena sredstva ulagati u prioritete za koje se budu opredelili clanovi Saveta MZ, koje gradani, takode, biraju u nedelju, 20. decembra.

Na poslednjoj sednici SO Žagubica usvojeni su predlozi odluka o lokalnim nekategorisanim putevima i ulicama u naseljenim mestima opštine Žagubica, odluka o odredivanju maticnih podrucja na teritoriji opštine, kao i odluka o pristupanju izradi Prostornog plana opštine Žagubica i odluka o uskladivanju Plana detaljne regulacije “Žagubica".

U susret sprovodenju zakonskih aktivnosti u procesu legalizacije nelegalno sagradenih gradevinskih objekata, a i u cilju usaglašavanja odluka o ovoj oblasti donetih pre 5 godina, na ovoj sednici je doneta i odluka o utvrdivanju visine naknade za uredenje gradevinskog zemljišta na teritoriji opštine Žagubica. Prema usvojenoj odluci, naknada ce se obracunavati prema zonama, definisano je pet zona, a objekti su svrstani u 11 kategorija.

Ovom odlukom je predvidena i povoljnost za gradane koji u postupku legalizacije za naknadu za urecenje gradevinskog zemljišta treba da plate više od 20.000 dinara. Nudi im se mogucnost da takav iznos naknade uplate na racun JP “Direkcija za izgradnju i razvoj" u 12 jednakih mesecnih rata.

Odbornici SO Žagubica dali su saglasnost na izmene i dopune Statuta KPC “Jovan Šerbanovic" Žagubica. Kako je u obrazloženju navedeno, prilikom izrade novog Statuta KPC “Jovan Šerbanovic" Žagubica, usvojenog na prošloj sednici SO, došlo je do štamparske greške. Rec je o stavu clana 40 kojim se definiše da za direktora može biti imenovano lice koje poseduje srednju, višu ili visoku strucnu spremu i najmanje jednu godinu radnog iskustva u okviru stepena i smera strucnosti.

Nakon usvajanja izmenjene i dopunjene verzije Statuta, na ovoj sednici je za direktora KPC imenovan Novica Obrenovic iz Krepoljina, dosadašnji vršilac dužnosti direktora KPC. Oštre kritike na predlog za imenovanje direktora izrekao je Stamat Milovanovic (SRS), isticuci da je neprimereno da ovakvu ustanovu vodi rukovodilac sa srednjom strucnom spremom, a da pritom medu zaposlenima bude više visokoobrazovanih radnika.

Odbornici su za direktora opštinske Turisticke organizacije imenovali Dragicu Petkovic iz Osanice, dosadašnjeg v.d. direktora, a dosadašnji v.d. direktora JP “Direkcija za izgradnju i razvoj" Dragiša Vuckovic, dipl. inženjer rudarstva iz Ribara, imenovan je jednoglasnom odlukom svih odbornika SO Žagubica za direktora JP Direkcija za izgradnju i razvoj opštine Žagubica.

Odbornici SO Žagubica razrešili su dosadašnjeg i imenovali novog clasna Školskog odbora Srednje tehnicke škole Žagubica ispred Saveta roditelja. Na ovoj sednici je data saglasnost na Statut Doma zdravlja Žagubica. Taj dokument je usvojio Upravni odbor Doma zdravlja krajem februara, a saglasnost je pocetkom oktobra ove godine dalo i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Dragan Milenkovic

VSI POŽAREVAC

GRADONACELNIK POSETIO VETERINARSKI INSTITUT

Gradonacelnik Požarevca, Miodrag Milosavljevic prošlog cetvrtka posetio je Veterinarski specijalisticki institut Požarevac, sa cijim radom i aktivnostima ga je upoznao direktor ove ustanove, mr LJubomir Stojiljkovic. Ono što je unazad nekoliko godina evidento, jeste znatno poboljšanje kvaliteta namirnica koje se prodaju na našim zelenim pijacama, a tome su doprinele redovne kontrole od strane Instituta.

Obracajuci se prisutnima direktor Stojiljkovic je najpre predstavio instituciju na cijem se celu nalazi. Republika Srbija ima dva naucna veterinarska instituta i deset specijali-stickih i to u Nišu, Kraljevu, Zajecaru, Šapcu, Jagodini, Pancevu, Zrenjaninu, Subotici, Somboru i Požarevcu. Prema Zakonu o veterinarstvu koji je donet 2005.godine tacno je predvideno šta treba da ispunjava jedan specijalisticki institut. Institut mora da ima od kadrova epizotiologa, specijalistu za mikrobiologiju i imunologiju, specijalistu za reprodukciju životinja i veštacko osemenjavanje i specijalistu za higijenu hrane životinjskog porekla i hrane za životinje.

“Naš institut ispunjava sve uslove i medu prvima je imao patologe. Pored kadrova uslov za rad ovakve institucije su prostorije i oprema. Što se tice kadrova to vrlo lako ispunjavamo, medutim nedostaju nam prostorije, a da bi nešto novo dogradili procedura je mnogo komplikovana i iziskuje dosta vremena. Bez obzira na sve poteškoce mi smo medu prvima, 2005.godine uveli standard ISO 9001 i posle tri provere izvršili resertifikaciju 2008.godine. Pored ovoga, našu laboratoriju smo akreditovali 2007.godine", istice Stojiljko-vic.

Ciljevi i zadaci

Zadatak instituta je da vrši sistematsko pracenje zaraznih bolesti, sprovodenje programa mera zdravstvene zaštite životinja, laboratorijsku dijagnostiku, mikrobiološki pregled hrane životinjskog porekla, mikrobiološki pregled hrane za životinje, primenu strucne pomoci u sprovodenju veštackog osemenjavanja i suzbijanju steriliteta životinja, edukaciju proizvodaca i ostalih koji rade sa životinjama.

“Da bi funkcionisali po standardima morali smo da napravimo organizacionu šemu ustanove. Tako imamo sektor za zdravstvenu zaštitu životinja i sektor za laboratorijska ispitivanja, kao i odeljenje opštih poslova koje prati ova dva sektora. Institut ima Upravni odbor koji odreduje Vlada Republike Srbije i predstavnika rukovodstva za kvali-tet, koji je zadužen za primenu standarda. Ukupno imamo 16 zaposlenih, od cega sedam veterinara, pet veterinarskih tehni-cara, tri u finansijama i knjigovodstvu i jednog higijeni-cara. Da bi išli napred i razvijali se naši strucnjaci imaju raznorazne obuke i usavršavanja i van zemlje. Tako je kolegenica Milena Živojinovic bila u Americi i Švajcarskoj vezano za dijagnostiku i obucavanje za “bolest ludih krava", kolega Ivan Dobrosavljevic je prošle godine skoro mesec dana proveo na Univerzitetu u Ajovi i ima otvoren poziv za još jednu obuku, dok je Milica Lazic bila na seminaru mikrobiologa u Briselu na poziv Evropske komisije. Pored vecih skupova kolege idu i na druga savetovanja u okruženju i uspostavljena je aktivna saradnja sa slicnim institucijama u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Institut ima svoju politiku kvaliteta koju je zacrtao 2005.godine kod uvodenja standarda, s tim što i tu ponešto mora da se menja, tako da sprovodenje politike kvaliteta je garant da cemo stalno napredovati. Svake godine se postavljaju novi ciljevi za tu godinu i uglavnom smo do sada sve postavljene ciljeve ispunjavali. Medutim, skoro dve godine smo izgubili na legalizaciji objekata i uknjižbi zemlje. U ciljeve spadaju ispunjavanje zakonskih propisa, zadovoljenje korisnika usluga, stalno poboljšavanje sistema kvaliteta i svake godine proširujemo obim akreditacije laboratorijskih usluga", zaklju-cio je mr LJubomir Stojiljkovic, direktor Veterinarskog specijalistickog instituta Požarevac.

Saradnja na zavidnom nivou

O razlozima posete i buducoj saradnji, gradonacelnik Miodrag Milosavljevic je rekao: “Iako je ovo republicka ustanova, grad Požarevac ima dobru saradnju sa Institutom i želimo da ta saradnja bude i bolja, jer se oni bave onim što je primarno kada je u pitanju zaštita zdravlja životinja i ispravnost namirnica životinjskog porekla. Možemo da se podicimo time da je naš Institut jedan od deset u Srbiji. Do sada sam obišao sve republicke i lokalne ustanove i ostala je samo škola u Bradarcu, koju cu do kraja godine obici, jer mnogo je bitna stvar, da gradonacelnik zna šta se dešava u lokalnim firmama ciji je osnivac grad Požarevac i preduzecima i ustanovama gde je osnivac Republika Srbija.

Mi imamo stalnu, tesnu saradnju i preka je potreba da se upoznam sa svim problemima i ostvarimo saradnju na zadovoljava-jucem nivou. Primera radi, bio sam u Okružnom sudu na sastanku sa svim predstavnicima sudova i tada smo uspostavili mnogo dobru saradnju sa Poreskom upravom, gde je bilo potrebno da se nade zajednicko rešenje oko naplate jednog potraživanja, što je bilo ukoceno i nakon tog sastanka to je profunkcionisalo. To znaci da mnogo stvari možemo razgovorom, dogovorom ili selektovanjem odredenih problema da rešavamo.

Niko od nas ne može sam da bude, bez obzira da li je to lokalno ili republicko javno preduzece ili ustanova, svi moramo da budemo na istom zadatku, da imamo dobru osnovu i dobru saradnju, kako bi svi bolje živeli. Mogu samo da pohvalim naš Institut da radi odlicno, jer sam kroz dugogodišnju saradnju upoznat sa kvalitetom rada ove ustanove i želim da ovako nastave i dalje i budu najbolji u Srbiji ako je to moguce. Na Gradskom vecu dobilo smo izveštaj Instituta kada je u pitanju ispravnost namirnica i iz njega se vidi jedan uzlazni trend, tako da to što daje rezultate mora da se nastavi. Godišnje izdvajanje sume od 792.000 dinara nije velika stavka, a daje sigurnost gradanima da na pijacama kupuju ispravne namirnice, tako da cemo iz tog razloga nastaviti saradnju sa Institutom i u 2010.godini", zakljucio je Milosavljevic i zatim obišao prostorije u kojima ova ugledna institucija radi.

Istorijat Instituta

Novi rasni sastav dovodi do intenzivne proizvodnje cime se ukazuje potreba za ozbiljnijim pracenjem zdravstvenog stanja životinja, posebno zaraznih bolesti, pa iz tog razloga Vlada Narodne Republike Srbije 22.marta 1952.godine donosi Uredbu o osnivanju veterinarsko – dijagnostickih stanica u šest gradova Srbije. Jedan od tih gradova bio je i Požarevac. Na osnovu navedene uredbe 1953.godine u okviru Stocarsko – veterinarske stanice formira se Odeljenje dijagnostike zaraznih i parazitskih bolesti. Godinu dana kasnije prerasta u samostalnu dijagnosticku stanicu.

Posle deset godina samostalnog rada 1964.godine pripaja se Centru za unapredenje poljoprivrede Požarevac u cijem okviru radi do 1969.godine. Te godine dijagnosticka stanica integriše se sa Veterinarskim institutom Beograd u cijem sastavu ostaje do 1988.godine. Po odvajanju od Veterinarskog instituta Beograd, radi kao samostalna institucija pod imenom Regionalni veterinarski zavod Požarevac, a usvajanjem Zakona o veterinarstvu 1991.godine postaje državna ustanova i posluje pod imenom Veterinarski specijalisticki institut Požarevac koji nosi i danas, iako je novim Zakonom o veterinarstvu 2005.godine predviden novi naziv i to Veterinarsko – specijalisticki zavod Požarevac. Institut pokriva teritoriju od 5.113 kilometara kvadratnih koju cine dva okruga, Branicevski i Podunavski ili 11 opština.

Tako je Veterinarski specijalisticki institut od jedne male dijagnosticke stanice za 56 godina postojanja prerastao u uglednu ustanovu. Za zaposlene strucnjake nema nerešivih problema, stalno pracenje i primena novih naucnih otkrica u svetu i permanentno opremanje Instituta je siguran put za dobru buducnost.

D.Dinic

SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE POVODOM SEDNICE GRADSKOG VECA POŽAREVCA

KONTROLA NAMIRNICA NA PIJACAMA I NAREDNE GODINE

- Pored izveštaja Veterinarskog specijalistickog instituta, clanovi Gradske vlade su prošle srede razmatrali zahteve: za donaciju Infektivnom odeljenju, za participaciju u troškovima vantelesne oplodnje i boravak treceg i svakog narednog deteta u Decjem vrticu, za rešenje smeštajnih problema Direkcije za izgradnju, za zaštitu gradana na trotoarima...

Na prošlonedeljnoj sednici Gradskog veca Požarevca, na cijem je dnevnom redu bilo oko trideset tacaka, našao se i izveštaj Veterinarskog specijalistickog instituta o kontroli namirnica životinjskog porekla na pijacama u Požarevcu i Kostolcu. Gradonacelnik Požarevca, Miodrag Milosavljevic, na Konferenciji za novinare, nakon održane sednice Veca, rekao je da je u izveštaju VSI navedeno da se, zahvaljujuci redovnoj kontroli belog sira, kajmaka, pileceg mesa i jaja na pijacama, broj neispravnih namirnica, u periodu od 2006-2009. godine smanjio. Zahvaljujuci toj cinjenici, Vece je odlucilo da se za te poslove i u narednoj godini iz budžeta grada izdvoji 792.000 dinara. To znaci da ce se kontrola namirnica raditi i u 2010. godini.

Kako je obavestio gradonacelnik, na sednici Veca bilo je reci i o finansijskoj podršci radanju dece:

- Želja nam je bila da dodemo do neke cifre od 40.000 do 50.000 dinara za prvorodeno dete, ali , zbog smanjenih transfera iz Republike ostacemo na nivou prošle godine. Odlucili smo da finansiramo boravak treceg i svakog narednog deteta, u Ustanovi za predškolsko vaspitanje, kao i prošle godine. Novina je da smo izmenili odluku o pravima o socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti gradana koja se odnosi na vantelesnu oplodnju. Naime, u skladu sa predlogom komisije koja je radila ovu odluku, odlucili smo da obezbedimo naknadu za vantelesnu oplodnju u visini od 60 posto, ukoliko prihodi u porodici ne prelaze dve prosecne bruto zarade.

Novinare je interesovala i tacka dnevnog reda koja se odnosila na odluke u vezi pešackih zona:

- Sprovešcemo akciju “Trotoari pešacima, kolovozi vozacima, stambeni prostori stanarima". Mi sada imamo situaciju da gradani zbog parkiranih vozila ne mogu da koriste trotoare, vec idu kolovozom. Jedini nacin da te trotoare zaštitimo je da postavimo prepreke i to smo vec uradili putem kugli i stubica. Sa ovim cemo nastaviti i u Ulici Knez Milošev venac sa leve strane, prema železnickoj stanici, u Ulici Moše Pijade, pocev od parking prostora, istakao je Milosavljevic koji je na pitanje novinara o sredstvima na ime donacije Opštoj bolnici rekao da je ova ustanova uputila zahtev za dodelu 400.000 dinara kako bi se gas dopremio do Infektivnog odeljenja. Zahtev je rešen pozitivno cime je lokalna samouprava pokazala spremnost da pomogne Infektivnom odeljenju kako bi ono bilo što bolje opremljeno i snabdeveno kiseonikom, a što je veoma važno u vreme kada i Požarevac sa okolinom beleži slucajeve oboljevanja od novog gripa.

Povodom posete ambasadora Francuske i predstavnika SEUREK-a, organizacije koja izraduje studiju izvodljivosti zaštite vodoizvorišta i otpadnih voda u gradu, Milosavljevic je napomenuo da je u pitanju donacija od 500.000 evra i da ce se studija raditi skoro godinu dana nakon cega cemo dobiti važnu osnovu za rešavanje pitanja otpadnih voda i uopšte zaštite vodoizvorišta.

Novinare je interesovala i odluka Gradske vlade o adaptaciji nekadašnje kafane “Bulevar", odnosno njenoj prenameni u objekat Direkcije za izgradnju:

- Postojala je varijanta da tu zgradu prodamo, ali smo se ipak odlucili da je adaptiramo, jer je to isplativije od prodaje. Obzirom da postoji problem kod Direkcije za izgradnju kada je poslovni prostor u pitanju, sadašnji vlasnik zgrade traži 7 evra po kvadratu, što je previsoka cena, neophodno da se pronadu nove prostorije za funkcionisanje službi ovog javnog preduzeca. Zgrada bivše kafane “Bulevar" dobra je prilika da rešimo ovaj problem uz prethodnu dogradnju i nadgradnju, cime bismo dobili 600-700 metara kvadratnih. Naložili smo Odeljenju za urbanizam da sa Direkcijom sagleda te mogucnosti i sacini projekat adaptacije ovog objekta, rekao je Milosavljevic koji se na kraju zahvalio preduzecu “Carinski grad" DOO koje je radilo na izgradnji specijalnog odeljenja u zatvoru u Zabeli i koje je gradu poklonilo montažni stambeni objekat površine 200 kvadratnih metara koji ce poslužiti za zbrinjavanje cetiri porodice sa Kosova ciji clanovi rade u KPZ Zabela.

U FONDU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE U POŽAREVCU

U PRIPREMI PROGRAM KORIŠCENJA SREDSTAVA U 2010.

Fond za zaštitu životne sredine koji je osnovan pre cetiri godine, postao je veoma važan izvor finansiranja brojnih programa, projekata i aktivnosti koje se ticu zaštite životne sredine i njenog unapredenja. Sredstva ostvarena po osnovu naknade za zagadenje životne sredine koja predstavljaju prihod Fonda, u skladu sa odredbama zakona, koriste se za zaštitu, ocuvanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, vode, zemljišta i šuma, za sanaciju odlagališta otpada kao i njegovu reciklažu, za uvodenje cistije proizvodnje i tehnologije, za podsticanje održivog razvoja ruralnog podrucja, za podsticanje cistijeg transporta, unapredenje sistema informisanja o stanju životne sredine, za sufinansiranje preventivnih i interventnih mera u vanrednim okolnostima zagadivanja životne sredine, za rekultivaciju i sanaciju jalovišta i industrijske deponije, za finansiranje projekta ekološkog obrazovanja i jacanja svesti o pitanjima ocuvanja životne sredine...

Od 1. januara naredne godine, ovaj Fond ce poslovati kao budžetska institucija zbog cega je neophodno investiciona ulaganja iz budžeta Grada uskladiti sa finansiranjem projekata sredstvima ovog Fonda. Imajuci to u vidu, predstavnici Fonda na celu sa Žarkom Pivcem, predsednikom UO i Milutinom Vasicem, direktorom Fonda, organizovali su prošlog cetvrtka sastanak sa potencijalnim korisnicima sredstava iz Fonda zaštite životne sredine. Sastanku je prisustvovao i gradonacelnik Miodrag Milosavljevic.

Predsedavajuci skupa, Žarko Pivac, podsetio je da je Fond osnovan 2005. godine i da su korisnici sredstava ovog Fonda prilikom konkurisanja morali da dostavljaju odredene projekte. Takode, postojala je i obaveza da se ti projekti po dobijanju sredstava i realizuju. Ocenjujuci da je Fond tokom proteklih godina dobro radio, Pivac je pozvao ucesnike skupa da u narednih sedam dana sacine predloge projekata za narednu godinu i dostave ih Fondu.

Direktor Fonda, Milutin Vasic, skrenuo je pažnju na znacajna sredstva koja ce se naredne godine naci u Fondu. Za korišcenje ovih sredstava, neophodno je podneti kompletnu dokumentaciju. Vasic je podsetio da neki odobreni projekti iz 2008. godine još nisu realizovani. On se takode zahvalio medijima na pracenju rada Fonda i afirmaciji aktivnosti na zaštiti životne sredine.

U nastavku, predstavnici mesnih zajednica, javnih preduzeca i ostalih organizacija, izneli su probleme sa kojima se susrecu u izradi projekata i njihovoj realizaciji kao i u samom procesu odobravanja sredstava za odredene programe.

M. P.

ZDRAVSTVENI CENTAR POŽAREVAC

STIGLA DONACIJA

Zdravstveni centar Požarevac dobio je prošle nedelje dva ambulantna automobila tipa “C". Rec je o najvišoj klasi medicinskih automobila, opremljenih po najvišim standardima, namenjenih za prevoz najtežih bolesnika. Automobili su marke “Sitroen džamper", stigli su u Požarevac kao donacija Evropske unije. Tim povodom, u prisustvu rukovodstva grada Požarevca, u krugu požarevacke bolnice održana je kraca konferencija za štampu.

- U okviru donacije Evropske unije, kojom je opremljeno više zdravstvenih ustanova širom Srbije, nama su pripala tri vozila. Trenutno su u Požarevac pristigla prva dva, jedan ce biti na raspolaganju Opštoj bolnici, drugi Domu zdravlja Požarevac, treci stiže uskoro ,- rekao je dr Miodrag Bogosavljevic, direktor Zdravstvenog centra Požarevac, dodajuci:

- Zdravstveni centar je u ovoj godini u svoju infrastrukturu investirao nešto više od milion evra, ukljucujuci i ovu donaciju. To nije mala suma za ovako tešku godinu, a znacajna je i u odnosu na nivo ulaganja u prethodnim godinama. Inace, ovo vozilo poseduje celokupnu opremu, neophodnu za transport najtežih bolesnika. Postoje najmanje dva razloga zašto ovo vozilo stiže baš sada : jedan razlog je hronicni nedostatak ovako opremljenih vozila, drugi je aktuelizovan pojavom gripa. Ova vozila bezbedno transportuju najteže bolesnike, sa klinickom slikom novog gripa.

Izražavajuci zadovoljstvo dobijenom donacijom, naglašavajuci da služba Hitne pomoci do sada nije imala vozilo takvog kvaliteta, direktorka doma zdravlja Požarevac, je rekla:

Dom zdravlja ce u 2010. godini biti finansijski i organizaciono biti drugacije organizovan. Naš ce osnivac biti lokalna samouprava, tako da je ova donacija i lokalnoj samoupravi odredena vrsta pomoci, s obzirom da ce u narednom periodu, kad bude ulagala u prevozna sredstva Doma zdravlja, imati na raspolaganju ovakvo kvalitetno vozilo. Inace, kapitacija podrazumeva potpuno drugaciji pristup zdravstvenoj zaštiti: nju cini organizacija rada u domu zdravlja koja pociva na sistemu izabranog lekara. Izabrani lekar na nivou ginekologa, pedijatra i opšte medicine, cinice osnovu Doma zdravlja, a drugi deo ce ciniti rad na prevantivnim uslugama i maksimalno povecanje preventivnog rada i preveniranja svih hronicnih masovnih nezaraznih bolesti, - porucila je dr Svetlana Radovic, direktorka Doma zdravlja Požarevac.

O znacaju koji donacija ima za Opštu bolnicu Požarevac, govorio je direktor te ustanove dr Srecko Bosic:

- Novo vozilo ce za bolnicu imati izuzetan znacaj za prevoz bolesnika u tercijalne ustanove. Do sada se pokazalo da je vrlo bitno da imamo dobro vozilo, pogotovu za transport teških bolesnika u Klinicki centar i klinike na Beogradskom univerzitetu. Osim ove donacije, bolnica je u poslednjih par meseci bila u centru pažnje zbog epidemije novog gripa. Imali smo više bolesnika koji su leceni na našem odeljenju i, nažalost, jedan smrtni slucaj. Za svo vreme lecenja tog bolesnika, pokazalo se da sve naše službe izvrsno funkcionišu – od anestezije, interne medicine, do službe infektivnih bolesti. Pokazalo se da je neophodno ulagati u bolnicu, ne samo kad je situacija kriticna, vec joj dugorocno treba posvetiti pažnju, kako bi smo svi brinuli o ovakvoj ustanovi, jer se Branicevski okrug i grad Požarevac oslanjaju samo na ovu bolnicu. Stoga, još jednom apelujem na sve koji imaju mogucnosti i nacina da se pridruže, da zajednicki ulažemo u bolnicu i posvetimo joj dužnu pažnju, - porucio je dr Bosic.

D. Milenkovic

NA SVECANOSTI KULTURNO- PROSVETNE ZAJEDNICE U POŽAREVCU

URUCENE POVELJE KULTURE

U Svecanom salonu Grada Požarevca, poslednjeg dana novembra, dodeljene su “Pove-lje kulture" organizacijama i pojedincima za postignute rezultate od posebnog znacaja za kulturni razvoj Grada Požarevca. Odlukom Kultur-no-prosvetne zajednice, ovo priznanje, dobili su: Direk-cija za izgradnju grada Požarevca, Poljoprivredna škola sa domom ucenika “Sonja Marinkovic" Požarevac, Regionalni centar za talente, Svetlana Evkovski, novinar lista “Rec naroda", Aleksandra Stojiljkovic, nastavnik klavira u Muzickoj školi “Stevan Mokranjac", Branislav Docin, novinar i pesnik i Selimir-Pilje Stankovic radnik Centra za kulturu.

Novembar, mesec kulture

Na pocetku ove svecanosti, prisutnima se obratio Pavle Miladinovic, predsednik Kulturno prosvetne zajednice Grada Požarevca:

- Novembar je mesec kulture, intenzivnih kulturnih zbivanja, a to ste imali prilike da vidite u programima Centra za kulturu i ostalih organizacija koje se trude da u okviru Novembarskih dana kulture prikažu ono što imaju najbolje i što je najatraktivnije za naš grad. To je veliki broj izložbi, to su pesnicke veceri, glumacke svecanosti, priredbe, što dokazuje da je grad Požarevac bogat kulturnim zbivanjima, ne samo u novembru mesecu, vec i tokom cele godine. Ta zbivanja KPZ intenzivno prati i naš zadatak je da narednih godina povratimo znacaj Kulturno prosvetne zajednice koja je, nažalost, moram priznati, ranijih godina, izgubila neki svoj primat i dozvolila da se neke kulturne stvari odvijaju van KPZ-a. Naš je stav da Grad Požarevac treba da se zauzme za takav razvoj koji ce da objedinjuje sva kulturna zbivanja u okviru Kulturno prosvetne zajednice. Povod današnjeg zbivanja je dodela Povelje kulture, priznanja koja smo ranijih godina dodeljivali na malo drugaciji nacin. Ove godine smo pooštrili kriterijume, smatrajuci da je Povelja kulture jedno najvece priznanje kulturnim radnicima u našem gradu. Mi cemo izgraditi i dodatna pravila i kriterijume, tako da ce KPZ od naredne godine predložiti one zaslužne pojedince cije radne organizacije nisu uspele da identifikuju njihove kvalitete u svojim sredinama, istakao je Miladinovic.

Laureati

U nastavku svecanosti, Odluku o ovogodišnjim dobitnicima Povelje kulture, sa obrazloženjima, saopštio je Dragiša Živadinovic, pre-dsednik Komisije za dodelu nagrada.

Svetlana Evkovski, novinar lista “Rec naroda" je u ovoj medijskoj kuci od 1975. godine i za to vreme prošla je kroz faze novinarskog zanata, pocev od pripravnika, preko novinara saradnika, urednika rubrike i odgovornog urednika, pa do glavnog i odgovornog urednika lista.

Medu brojnim temama koje je pratila tokom svog 35-godišnjeg novinarskog rada bile su i teme iz oblasti kulture. NJen doprinos u afirmaciji kulturne delatnosti na ovim prostorima u neposrednoj je vezi sa doprinosom štampanog medija “Rec naroda" uspešnim kretanjima u sferi kulture Požarevca. List “Rec naroda" 20. januara 2010. godine proslavice 65. rodendan, tako da je priznanje KPZ novinaru ovog kolektiva istovremeno i priznanje listu “Rec naroda", koji od osnivanja, a posebno poslednjih dvadesetak godina na svojim stranicama redovno tretira problematiku kulture, afirmiše rezultate i zalaganje kulturnih poslenika u svim oblastima kulturnog života, a ne retko je medijski sponzor raznih kulturnih dešavanja u našoj opštini, odnosno gradu.

Kao višegodišnji glavni i odgovorni urednik u listu Svetlana Evkovski je uticala, pored ostalog, i na sadržinu, aktuelnosti i izgled kulturne rubrike, kreirajuci sveukupnu uredi-vacku politiku u ovom listu.

Aleksandra Stojiljko-vic, nastavnik klavira u Muzickoj školi “Stevan Mokranjac", rodena je u Požarevcu 1970. godine. Od ranog detinjstva kroz svoje školovanje ucestvuje na raznim kulturnim manifestacijama u gradu. Kao ucenica Srednje muzicke škole “Stevan Mokranjac" postaje clan Gradskog hora Požarevca i sa njim nastupa na mnogima takmicenjima. Postaje predsednik Muzicke omladine grada Požarevca. U to vreme vrlo je aktivna u organizaciji brojnih kulturnih dogadanja u gradu kao što su: Festival mladosti i Susreti sela požarevacke opštine.

NJen kulturni javni rad dalje se odvija i kroz njenu profesionalnu karijeru, kao nastavnik klavira u Muzickoj školi “Stevan Mokranjac" u Požarevcu. Svojim pedagoš-kim radom i zalaganjem sa svojim ucenicima od 2003. do 2009. godine osvaja brojne nagrade širom Srbije, od toga cetiri prve.

Branislav Docin, novinar informativnog programa TV KLUB “IN", posebno zadužen za informisanje o kulturnim dogadanjima grada Požarevca i Branicevskog okruga, stalni je saradnik nedeljnika “Okrug".

Vec duži niz godina Docin je aktivni ucesnik u realizaciji kulturnih dešavanja u gradu, narocito na literarnom planu. Godine 1998. objavio je zbirku pesama za decu “Raspevani maslacci" u tiražu od 1000 primeraka, a recenziju je pisao Raša Popov. Zbog interesovanja decje citalacke publike za ovu zbirku, objavljeno je i drugo izdanje 2005. godine, a planira se i trece.

Zbirku kratkih prica i aforizama “Strah da te uhvati" objavio je 2001. godine. Clan je i jedan od osnivaca Požarevackog aforistickog kluba (PAF), a ovogodišnji je dobitnik prve nagrade “Milivoje Ilic" za kratku novinsku pricu.

Za dinamiku TV izveš-tavanja ostvarenu u aktivnosti Galerije “Milena Pavlovic Barili" dobio je reprint-grafiku M. P. Barili na svecanosti u salonu Grada Požarevca 30. 12. 2008. godine. Autor je pozorišne drame “Ðavolovo igrališe". Privodi kraju svoj prvi roman o narkomaniji “Preko raja do pakla".

Selimir-Pilje Stanko-vic, roden je 26. januara 1949. godine u LJubljani, od oca oficira i majke domacice. Po struci je elektricar. Radni vek zapoceo je 1971. godine u Gradevinskom preduzecu “Stig" u Požarevcu. Vec 1974. svojim strucnim znanjem, lju-bavlju i radoznalošcu uklju-cuje se u rad Gradskog amaterskog pozorišta koje je radilo u Domu omladine Požarevac. Od tada, ukljucujuci prekide izazvane vojnom obavezom, ne postoji predstava ili scenski program Doma omladine (kasnije Doma kulture, pa Centra za kulturu) u kome on svojim strucnim znanjem i aktivnim angažovanjem nije doprineo.

Jedan je od “starosedelaca" Doma kulture jer je bio u sastavu radnog kolektiva koji je primio na gazdovanje i uprav-ljanje zgradu Doma omladine i pionira 14. aprila 1982. godine. Istorija Gradskog amaterskog pozorišta prakticno je i njegova biografija. Ucestvovao je u nekoliko desetina premijera, više stotina gostovanja i u hiljadama scenskih manifestacija. Nezamenljiv je deo tehnicke službe Centra za kulturu na cijem se celu nalazi kao šef.

Povelje kulture, organizacijama, urucio je Miomir Ilic, predsednik Skupštine Grada Požarevca. Nagrade su primili direktori: Direkcije za izgradnju, Miodrag Stojkovic, Poljoprivredne škole Vidoje Vukašinovic i Regionalnog centra za talente Slavko Despotovic. Pojedincima je nagrade urucio Pavle Miladinovic.

U muzickom delu programa, nastupio je Danilo Milojkovic, ucenik treceg razreda Srednje muzicke škole u klasi Mladena Nicica-gitara.

M. P.

KOSTOLAC U POSLEDNJOJ SEDMICI PREDIZBORNE KAMPANJE ZA GRADSKU OPŠTINU

VREME ZA VAGANJE-KOLIKO SE CIJI TRUD ISPLATIO?

Gradska opština Kostolac, sa selima Klenovnik, Otrovo, Petka i Stari Kostolac, i formalno je rodena iskazivanjem volje gradana o sastavu Skupštine. Kao retko gde, cak 17 listi, to jest, ukupno 309 kandidata za odbornike „nadmetalo" se za 21 mesto u Skupštini.

Izborna euforija je utihnula pred išcekivanjem da se formiraju organi lokalne vlasti. A, mi se poslednji put osvrcemo na dane pre ovog istorijskog trenutka, na poslednju nedelju predizborne kampanje koju su obeležile posete skor svih visokih, najviših stranackih funkcionera, pa i nekih državnih.

Zajednicko im je da su svi ukazivali na to da su „njihovi" kandidati najcestitiji, najbolji, najozbiljniji, dovoljno iskusni, strucni.., da gradanima novoformirane Gradske opštine pruže upravo ono što ocekuju od života u svojoj opštini... Ova kratka retrospektiva na 4 priredene konvencije i još po neku ministarsku posetu puža mogucnost i da „izmerite" koliko se ciji trud „isplatio".

Demokratska stranka Srbije- Nova Srbija

Pod sloganom „Za svako dobro svih nas", koalicija Demokratska stranka Srbije- Nova Srbija- dr Vojislav Koštunica, organizovala je konvenciju pocetkom sedmice, u Kostolackom Domu kulture, kojoj su prisustvovali i brojnim posetiocima se obratili predsednik NS, Velimir Ilic, potpredsednik NS, Milan Miljevic, viši funkcioner DSS, Radomir Naumov, viši funkcioner DSS, Jovan Pavlovic, predsednik OO DSS Branicevo, Slavoljub Matic, predsednik GO DSS Požarevac, Aleksandar Avramovic i predsednik GO NS Požarevac, Dejan Krstic. Mi cemo ovom prilikom izdvojiti pojedine segmente obracanja nekih od ovih lidera.

Velimir Ilic, pozdravljan ovacijama, izmedu ostalog, rekao je: „Ako lista ove koalicije bude bila u vlasti onda za Kostolac postoji perspektiva U tom slucaju za Kostolac ima nade. Jer, sve što se fabrikuje u kabinetu sadašnje vlasti cista je laž. Ruše Srbiju. Vracaju nas unazad. Razgolicuju gradane. Svode zemlju na beogradski pašaluk. Srpski seljak gladuje u godini koja je bila najrodnija... Kostolac može mnogo bolje, ali sa našom listom kandidata. Kostolac je zaslužio opštinu, jer ovde se radi, i to, teško. Ovde se proizvodi struja, kopa ugalj. Ovde se može zaraditi. Potencijal je veliki, a gradani dobri i vredni domacini. Ali, ne smeju ih voditi pogrešni ljudi. Kostolcani, ucinite da vama bude bolje i život ugodniji... To vam garantuje koalicija DSS- NS."

Radomir Naumov je istakao: "Živimo u virtuelnom svetu, punom iluzija. Usvojen je Statut za Vojvodinu, i to je jedna iluzija. Iluzija ce biti i šengen, ako ga malo ljudi može priuštiti. Naši kandidati su otuda na teškom zadatku da budu realni i da žive i rade u ovom realnom svetu, koji je pun teškoca. Oni svojim angažmanom i iskustvom mogu uciniti dobro za novu Gradsku opštinu Kostolac.

Predizborne aktivnosti koalicije DSS- NS nisu okoncane konvencijom, vec je prvi covek Nove Srbije, Velimir Ilic, ponovo posetio Kostolac u cetvrtak, zajedno sa potpredsednicom stranke, Dubravkom Filipovski, obišavši i sela koja gravitiraju novoformiranoj Gradskoj opštini: Petku, Ostrovo, Stari Kostolac i Klenovnik. Razgovarali su sa mectanima i posetili pojedina domacinstva.

Inace, nosilac ove liste kandidata za odbornike GO Kostolac bio je Saša Lazic.

Srpska napredna stranka

Srpska napredna stranka- Tomislav Nikolic, pod sloganom „Kostolac ide napred", održala je konvenciju u utorak, u prepunoj sali kostolackog Doma kulture. Inace, moramo reci da je ova konvencija bila najposecenija, a njoj su prisustvovali i govorili i predsednik SNS, Tomislav Nikolic, zatim, poverenik SNS za Branicevski okrug i narodni poslanik, Veroljub Arsic i poverenik SNS za grad Požarevac, Nebojša Jocic.

Prvi covek srpskih naprednjaka, Tomislav Nikolic, izmedu ostalog, rekao je: „Cestitam opštinu. Cestitam vam pravo da sami birate one koji ce da brinu o vašoj svakodnevnici, da budete bezbedni, mirni, da imate dobre ulice, vodu, struju, kanalizaciju... Da budete zadovoljni, da opština saraduje sa privredom, da nalazi dobre investitore... Da živite kako zaslužujete. Zato, pozivam srpske naprednjake da pobede. Ali, takode napominjem da nije dobar pobednik onaj koji poraženog na bilo koji nacin ponižava, jer jednog dana se mogu zameniti uloge. Zato vas molim, kada vas slava ponese u nedelju da mirno i razumno o svemu dobro razmislite, još jednom popricate sa svojim komšijama, iako znate za koga su glasali. Jer, njima cete se obratiti kada vam je najteže i kakve veze ima kojoj stranci pripadaju ili kojem se bogu mole, kojim jezikom govore. To su komšije i prijatelji. Takvu Srbiju želi Srpska napredna stranka."

Veroljub Arsic, ocekujuci najbolji rezultat za listu srpskih naprednjaka u Kostolcu napomenuo je da ovi izbori nece rešiti sve probleme, ali garancija su za ozbiljan angažman na njihovom rešavanju: „Šta nam mogu ponuditi ovi koji su sada na vlasti. Sramota je pricati o novim radnim mestima kada je toliko ljudi bez posla i toliko otkaza. Nude beli šengen, ali potrebno je još toliko toga za putovanje. Trebace vam pasoš i da biste pecali sa druge strane Dunava... Srpska napredna stranka zna šta je potrebno ovom narodu, šta on zaista želi."

Inace, nosilac ove liste kandidata za odbornike bio je Zoran Stevic.

Demokratska stranka

Lista Demokratska stranka- Boris Tadic, isticavši „Da, mi možemo!" i nudivši rešenja problema sa kojima ce se suociti novoformirana Gradska opština Kostolac u „Deset koraka ka boljoj buducnosti", konvenciju je priredila u sredu, u Domu kulture u Kostolcu.

Prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Ðelic i predsednik Izvršnog odbora DS i narodni poslanik, Marko Ðurišic, zatim, nacelnik Branicevskog okruga, Goran Petrovic, narodni poslanik Žarko Pivac, narodni poslanik Srdan Milivojevic i gradonacelnik grada Požarevca Miodrag Milosavljevic.

Najvece oduševljenje brojnih posetilaca konvencije izazvalo je istupanje Božidara Ðelica, koji je izmedu ostalog istakao: „Pre dve godine smo rekli Požarevac ce biti grad i Požarevac jeste grad. Rekli smo Kostolac ce biti opština i Kostolac ce 6. decembra postati opština. Demokratska stranka je takva. Sprovodi konkretnu politiku da bi rešila konkretne probleme. Na Kostolcanima je da razmisle ko su ljudi koji ce nakon izbora imati i znanje i mogucnost i podršku da sprovedu u delo ono što su rekli. Kandidati sa naše liste su ljudi koji znace nešto u ovoj sredini i koji ce imati svesrdnu podršku Vlade Srbije da Kostolcanima pruže ono što zaslužuju. U tom smislu, istakao bih da je za Kostolac vrlo važna priprema velike evropske strategije, Strategije Podunavlja. Mi u Vladi smo spremni i pripremamo projekte sa namerom da na nekim budžetskim linijama piše Kostolac. Kostolac, jer je tu Viminacijum, velika turisticka šansa. Kostolac, jer je tu Drmno i mogucnost da se unapredi životna sredina. Zajedno cemo raditi i na tome da se i ovde postavi postrojenje za odsumporavanje. Ovo je lista na kojoj piše Boris Tadic, koji je bio u Briselu kada je Evropa otvorila granice našoj zemlji. Tako radi Demokratska stranka. I naši kandidati mogu uciniti da potencijali ove opštine budu maksimalno i na pametan nacin iskorišcen."

Nosilac ove liste kandidata za GO Kostolac bila je Irena Ajdacic.

SPS- PUPS- JS

Koalicija Socijalisticka partija Srbije- Partija ujedinjenih penzionera- Jedinstvena Srbija- Ivica Dacic završnu konvenciju održala je u cetvrtak, poslednjeg dana pred izbornu cutnju, najavljujuci svoju lista kandidata za odbornike kao spoj iskustva, mudrosti i mladosti, koja u sebi nosi novu energiju za novo doba. Sala kostolackog Doma kulture bila je ispunjena do poslednjeg mesta.

Konvenciji su prisustvovali i na njoj govorili najviši stranacki lideri: predsednik SPS- a i potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dacic, predsednik Jedinstvene srbije, Dragan Markovic- Palma, i predsednik PUPS- a, Jovan Krkobabic. Medu ostalim gostima bili su i ministar energetike, dr Petar Škundric, generalni direktor PD “Termoelektrane i kopovi Kostolac", Dragan Jovanovic, predsednik Gradskog odbora SPS Požarevac, clan Predsedništva SPS i predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilic, predsednik OO PUPS, Milorad Jovanovic, predsednik OO JS, Slobodan Živkovic, predsednik OO SPS, Miodrag Filipovic, zatim, narodni poslanik, prof. Miletic Mihajlovic, predsednik IO PUPS, Bora Kovacevic, potpredsednik IO PUPS, Dragan Vidojevic, predsednik IO Glavnog odbora SPS, Branko Ružic...

Prvi covek SPS- a, Ivica Dacic, stupajuci na binu, u više je navrata pozdravljan ovacijama: „Politicari u Srbiji trebalo bi da se predstave gradanima onim što rade. Svi su se sjatili ovde u vreme predizborne kampanje i pricaju bajke. Ali, kada produ izbori, oni se probude. Tada se postavlja pitanje šta ce uraditi za gradane. Vlada RS ugovorila je saradnju sa Kinom, tako da bi u roku od 5- 6 godina ovde trebalo dici novi blok i novi kop i revitalizovati stari, što ce još ojacati Kostolac, ali i Požarevac, Branicevski okrug i Srbiju. Veliki potencijal je i koridor Dunav. Kada smo mi o tome govorili pre deset i više godina svi su se sejali, ali sada su shvatili koliko smo bili u pravu. Shvatili su i da Mrkonjic nije gradio mostove od stiropora, vec i dan danas idu tim mostovima... Pozivam sve strane da im predizborna kampanja ne bude kraj politickih aktivnosti vec da se takmice u tome kako ce da rade kada se završe izbori. Mi smo stranka koja je državotvorna, ali smo i stranka levice. Mi smo stranka koja je vodila ovaj narod kada mu je bilo najteže. Mi smo stranka koja je izvukla i pouku iz onoga što nije valjalo... Ovo je zemlja svakog gradanina naše zemlje, srpskog naroda, kao i svih drugih naroda i nacionalnih manjina. Mi znamo da stranaka može biti na stotine, ali da je država samo jedna", rekao je Dacic.

Dragan Markovic- Palma prisutnima je dao mnoga obecanja pracena aplauzima: „Kada pravite kucu zovete najbolje prijatelje. Vi gradite kucu od temelja i taj temelj mora da zapocne ova koalicija. Ova koalicija vodi racuna o svakom coveku. Imamo najbolji socijalni program. Borimo se protiv bele kuge. Zalažemo se da svaka porodica za prvo dete dobije 200 evra, da svako cetvrto dete porodice do njegovog punoletstva primaju po 200 evra. Da daci i penzioneri ne placaju prevoz. ko nema para za lekove da ih dobije besplatno. Da daci kada završe cetvrti razred, osmi i srednju školu deset dana idu na more o trošku lokalne samouprave. Najmanje 30 posto rudara mora da ide besplatno, avionom, u posetu nekoj evropskoj metropoli. Moramo pomoci svakom coveku i svakom detetu. Po 300 dinara od svake tone uglja mora da ostane u Kostolcu. Ova koalicija ce da zaustavi da Kostolac radi, a da se Beograd i neke druge opštine grade. Obecavam da cu doci ponovo, da pomognem buducem kolegi Vladi Vili da napravimo da Kostolac lici na Jagodinu."

Dr Jovan Krkobabic, izmedu ostalog, istakao je: „Srecan vam 6. decembar. Srecan vam rodendan. U ovom istorijskom trenutku lako je govoriti o Kostolcu. Dešava se ostvarenje decenijske ideje koja je bila vrlo realna i koju se nadam da cete dalje razvijati. Stvarate nešto što ste dugo vremena sanjali. Perspektiva ovoga grada nije mala. On ima odlicnu materijalnu osnovu. Za to postoje ljudski resursi, prirodni resursi, tehnicki resursi i volja svih vas."

Inace, nosilac ove liste kandidata za odbornike bio je Vlada Vila.

G 17 plus

Lista stranke G 17 plus, pod sloganom „2 puta bolje za Kostolac", bila je vrlo angažovana u predizbornoj kampanji, organizovavši ceste konferencije za novinare i posete svojih stranackih kolega, viših državnih funkcionera. Tako su protekle nedelje, dok su drugi držali konvencije oni ugostili dve ministarke, u ponedeljak ministarku omladine i sprta, Snežanu Samardžic Markovic, a u cetvrtak ministarku za NIP, Vericu Kalanovic.

Ministarka Snežana S. Markovic obišla je Halu sportova, kompleksa u izgradnji, koju ovo ministarstvo finansira, i Gimnasticku salu u kojoj je postavljena oprema koju je takode ovo ministarstvo dopremilo nakon Univerzijade. Ministarka je izmedu ostalog rekla: „Ministarstvo omladine i sporta obezbedilo je skoro 9 miliona dinara da bi konacno gimnasticari iz Kostolca, koji su dokazani kao izvanredni talenti, imali prilike da adekvatno vežbaju. Dobili su i sprave koje su ostale nakon Univerzijade, a za koje je Ministarstvo dalo mnogo para. Inace, prema ugovoru koji je potpisan sa Ministarstvom trebalo bi da radovi budu završeni za nekih 40 dana i da se ovaj prostor svecano otvori, da to bude novogodišnji poklon Kostolcanima.

Ministarka za NIP, Verica Kalanovic obišla je osim Kostolca i sela Klenovnik, Stari Kostolac, Ostrovo i Petka i istakla: „Cestitam gradanima Kostolca što ce dobiti opštinu. Možete da odlucujete sami o svojoj sudbini To je nešto za šta se G 17 plus zalaže u prethodnim godinama. S tim što se 7. decembra necemo probuditi sa svim rešenim problemima. Probudicemo se sa mnogo više problema, ali ce oni daleko više zavisiti od Kostolcana. Od toga ko je u novoformiranoj vlasti zavisi i kojom ce se brzinom i sa kakvim efektom rešavati. Kostolac ce u budžetu za NIP imati raspoloživa sredstva. S tim što dugo nismo dobili ni jedan projekat iz Kostolca, što znaci da oni koji su ih u prethodnom periodu zastupali nisu puno mislili na njihove potrebe. Sada imaju šansu da to izmene."

Podsecamo da je nosilac liste kandidata za odbornike bio Radiša Ilic.

Srpska radikalna stranka

Srpska radikalna stranka- dr Vojislav Šešelj, pod sloganom „"Radikalno, zna se..." u protekloj je sedmici, poslednjeg dana pred izbornu tišinu, sazvala konferenciju za novinare na kojoj su govorili nosilac liste kandidata za odbornike, Ivan Grubetic, i predsednik SRS u Požarevcu, Saša Valjarevic.

-Ovi izbori su dogadaj koji je veoma ozbiljan, što dokazuju i posete skoro svih lidera svih vecih stranaka. Zajednicko im je da su svi najavili svoju pobedu. Ali, da li je to i pobeda Kostolcana? Dobro za gradane Kostolca je da izaberu ljude koji imaju iskustvo i znanje o tome šta je opština, kako funkcioniše, kako ju je najbolje organizovati i kako rešavati probleme. Kostolcani moraju biti svesni da ni jedan od stranackih lidera nece ovde biti, raditi. Ostajemo mi, Kostolcani.., zakljucio je Grubetic.

Srpski pokret obnove

Lista Srpskog pokreta obnove, udužena pod sloganom „SPO je porodica", aktivnu kampanju vodila je sredinom proteklog meseca, dok su protekle sedmice ostavili gradanima da dobro porazmisle.

A, ovom prilikom, samo podsecamo da je i prvi covek ove stranke, Vuk Draškovic, takode posetio Kostolac.

Tokom kampanje, na njenom samom pocetku, Kostolac je posetio predsednik Srpskog pokreta obnove, Vuk Draškovic, sa saradnicima. Inace, nosilac ove liste kandidata za odbornike GO Kostolac bio je Bora Živkovic.

REZULTATI IZBORA ZA GRADSKU OPŠTINU KOSTOLAC

NAJVIŠE ZA SPS- PUPS- JS

- Nema jednog pobednika. Sledi formiranje koalicija

U ovom istorijskom trenutku za Kostolac i sela Klenovnik, Ostrovo, Petka i Stari Kostolac gradani su „rekli" sledece: SPS- PUPS- JS: 18, 14 procenata glasova, DS: 12, 60 procenata, SNS: 12, 47 procenata, G 17 plus: 9 posto, LDP: 7, 90 procenata, DSS- NS: 6, 70 posto, GG Dragan Ivanovic: 6, 60 posto, SPO: 5, 20 procenata glasova.

Na izbore je izašlo 60, 13 procenata od ukupno 11.175 gradana upisanih u biracki spisak, koji su birali izmedu 17 ponudenih odbornickih listi. Svoju izbornu volju o sastavu prvog saziva za tek formiranu Gradsku opštinu Kostolac iskazali su na 11 glasackih mesta, 7 u Kostolcu i 4 u selima.

Skupštinu Gradske opštine cinice 21 odbornik i nakon ovakvih rezultata ne možemo govoriti o jednom pobedniku, tako da predstoje pregovori o formiranju koalicija.

Ali, mimo svega toga, imajmo na umu najbitnije, a to je da je višedecenijski san Kostolcana postao stvarnost.

Andrijana Maksimovic

E.D. “ELEKTROMORAVA" POŽAREVAC

ULAGANJA U KVALITET I POUZDANOST

Požarevacka “Elektromorava" tokom ovog meseca intenzivno radi na ispunjenju plana poslovanja za ovu godinu - plana investicija i investicionog održavanja, plana preventivnog i korektivnog održavanja. Plan remonata, koji obuhvata sve objekte za sada najvišeg naponskog nivoa kojim gazduje “Elektromorava" – 35/10 kilovolti, dalekovode 35 i 10, kao i transformatorske stanice 10/04 sa pripadajucom niskonaponskom mrežom, realizovan je 11. oktobra i, po recima Draška Vicica, direktora za tehnicki sistem organka “Elektromorava" Požarevac, elektroenergetski sistem ovog distributivnog preduzeca u potpunosti je spreman za predstojecu zimsku, grejnu sezonu.

Preventivno održavanje

U oblasti preventivnog i korektivnog održavanja, na nivou PD “Centar" se realizuju tenderi prema planovima požarevackog ogranka. Ovih dana u magacine “Elektromorave" stiže materijal za preventivno i korektivno održavanje za tekuci kvartal i pristupa se realizaciji plana u toj oblasti.

- Preventivno održavanje predstavlja radove manjeg obima, koji idu korak ispred kvara. Korektivno održavanje je, prakticno, otklanjanje svih kvarova. Primat ima preventivno održavanje, i sredstva su u vecem iznosu opredeljena u tom pravcu. Naš cilj je da korektivno održavanje gotovo i ne postoji, da bude svedeno na najmanju mogucu meru. Inace, ukupno je za oba ova održavanja opredeljeno 24 miliona dinara. Plan ce se u narednom periodu u celini realizovati i ovom prilikom bih zamolio citaoce lista “Rec naroda", odnosno naše kupce, da imaju razumevanja: iako je pocela zimska, odnosno grejna sezona, ima planiranih iskljucenja elektricne energije zbog predstojecih radova usmerenih ka poboljšanju stanja elektroenergetske mreže. Mi nastojimo da maksimalno iskoristimo povoljne vremenske prilike u ovom delu godine, kako bi smo što više poslova odradili i što bolje pripremili naš sistem za nepovoljnije uslove eksploatacije – sneg, vetrovi, niske temperature... – porucuje Draško Vicic.

Inace, u oblasti preventivnog i korektivnog održavanja, tokom proteklih meseci rekonstruisana je niskonaponska mreža u Nevesinjskoj i Kosancicevoj ulici u Požarevcu. U toku je rekonstrukcija u ulici Cane Babovic – drugi deo. Posao ce ovih dana biti gotov.

Krupne investicije

U oblasti investicija i investicionog održavanja, u skladu sa finansijskim prilikama, tender je realizovan u novembru, oprema pristiže i predstoji niz radova na podrucju konzuma požarevacke “Elektromorave".

- U kategoriji 10/04 i niskonaponska mreža, gradice se 10-kilovoltni vod “Goša", trafostanica “Limenka", na podrucju Simiceva, posao vredan nešto preko milion dinara, dalekovod TS 35/10 “Veliko Laole" - “Veliko Laole – Dika", vrednosti 1,93 miliona dinara. Rešicemo i veliki problem u pouzdanosti na podrucju Kuceva, mešoviti vod za Brodicu. Rec je o 10-kilovoltnom i niskonaponskom vodu na istim stubovima. Gradevinski radovi su poceli, visina ulaganja je 3,84 miliona dinara. Radimo i revitalizaciju dalekovoda za Cešljevu Baru, ulaže se 1,3 miliona: montiraju se novi stubovi, nov tip provodnika, novi izolatori, što ce mogucnost kvara svesti na najmanju mogucu meru. U Velikom Gradištu u Ramskoj ulici ovih dana ce poceti postavljanje montažno-betonske trafostanice 10/04, snage 1 megavolt amper, koja ce u tom delu naselja bitno poboljšati naponske i energetske prilike. Ove zime ce se obaviti gradevinski radovi u vrednosti 525.000 dinara. Dalje, na Zabelskom putu u Požarevcu, u reonu zaobilaznice, u trasi dalekovoda ce se montirati stubna transformatorska stanica od 250 kilovolt ampera, takode u cilju poboljšanja naponskih prilika u naselju Zabela. Vrednost radova je 971.000 dinara. Ovih dana je završen posao na trafostanici “Smoljinac 6", u energetski veoma jakom delu naselja. Puštanjem te trafostanice su se znacajno poboljšale naponske prilike u tom delu Smoljinca i vec se grupe gradana iz drugih delova Smoljinca sa željom da ucestvuju sopstvenim sredstvima zajedno sa nama i iduce godine poboljšaju naponske prilike i u svom delu ovog naselja, - istice Draško Vicic.

- Predstoji i izgradnja stubne trafostanice u liniji dalekovoda “Knežicki put" na podrucju Petrovca, vrednosti 565.000 dinara, na podrucju Ispostave Veliko Laole gradice se stubna trafostanica “Šetonje 9", vrednosti 1,4 miliona dinara. Predvidena je i rekonstukcija niskonaponske mreže u nizu ulica u Požarevcu, ukupne vrednosti materijala 4,3 miliona dinara. Radice se rekonstrukcija NN mreže u Petrovcu, vrednost ulaganja je 1,9 miliona dinara, u Velikom Gradištu u vrednosti 961.000 dinara, u Kucevu u vrednosti 1,9 miliona, u Kamenovu u vrednosti od 1,7 miliona. Ovim tenderom smo obezbedili još šest aktuatora, pogona za rastavljace kojima se može upravljati daljinski. Rec je o automatici koja omogucuje brzo pronalaženje mesta kvara na 10 – kilovoltnom dalekovodu, izolovanje dela pod kvarom i puštanje napona svim ostalim kupcima gde je mreža ispravna. U toku je završno ispitivanje i komisijski pregled, predstoji puštanje u rad TS “Zatonje 4", sagradene za potrebe napajanja vikend naselja koje se širi i, u korak sa razvojem turizma, izgradili smo 10 – kilovoltni vod u dužini od 660 metara i stubnu trafostanicu. U skladu sa ugovorenom obavezom sa MZ Kladurovo, opština Petrovac, ovih dana dovršavamo gradnju stubne trafostanice “Gršljana" snage 100 kilovolt ampera, koja ce rešiti naponske probleme u tom selu. U Poljani gradimo novu stubnu trafostanicu koja ce zameniti staru tipa “kula", a predstoji i izmeštanje trafostanice pored koje je izgraden Dom kulture, zbog bezbednosti gradanstva. Izmeštanje ce biti prilika i za ugradnju nove opreme, novih niskonaponskih izvoda i 10 - kilovoltno napajanje. Radi se i rekonstrukcija NN mreže od TS “Centar" do TS 110/35 kilovolti “Požarevac 1" u Cirikovcu, gde ce se istovremeno montirati i TK vod za daljinsko upravljanje, - kaže Draško Vicic.

Prvenac od 110.000 volti

“Elektromorava" Požarevac se posebno angažuje oko izgradnje prve trafostanice naponskog nivoa 110/35 kilovolti na svom konzumnom podrucju. Rec je o TS “Neresnica 110 kilovolti". U završnici su projektni radovi, u martu se ocekuje i raspisivanje tendera za nabavku materijala.

- Izgradnja trafostanice u Neresnici ce, prakticno, omoguciti ulazak novih investicija, realizaciju infrastrukture, razvoj privrede, turizma i niz drugih razvojnih ciklusa na podrucju citave opštine Kucevo, koja je poduže u energetskom deficitu. U tom pravcu je i izgradnja TS 35/10 Rabrovo, takode jedan kapitalni objekat za “Elektromoravu" Požarevac, gde su svi zemljani radovi završeni i zidanje trafostanice pocelo. Kandidovali smo još jedan kapitalni objekat, veoma važan za našu elektrodistribuciju: 110/35 kilovolti “Požarevac 2" u industrijskoj zoni grada Požarevca. Naime, grad Požarevac se napaja iz TS 110/35 “Požarevac 1" duplim dalekovodom - na istim stubovima su dva dalekovoda i, u slucaju kvara na jednom, moraju se iskljuciti istovremeno oba. Izgradnjom nove trafostanice taj problem ce biti rešen. Istovremeno, stalni trend porasta opterecenja, posebno u seoskim naseljima, doveo je do toga da postojeca trafostanica iz koje se napaja grad Požarevac radi u pojedinim momentima sa preko 90% kapaciteta. Ukoliko bi industrija Požarevca krenula sa radom, ne bi smo bili u prilici da prikljucimo nijedan novi industrijski kapacitet. Uz izgradnju TS “Požarevac 2", planirana je i izgradnja 35-kilovoltnog kablovskog voda od te trafostanice do TS “Požarevac 3 – Centar", u sedištu elektrodistribucije. Time bi se grad Požarevac stavio u “prsten" i energetski problemi, odnosno mogucnost prekida u isporuci elektricne energije svela bi se na najmanju mogucu meru. Rec je o izuzetno visokim investicijama i apelovao bih na naše kupce da redovno izmiruju svoje racune za elektricnu energiju, jer od toga direktno zavisi realizacija naših planova.

Automatizacija i modernizacija

- Za nas je izuzetna investicija i izgradnja telekomunikacionog voda izmedu Dispecerskog centra i TS 110/35 “Požarevac 1" u Cirikovcu, koji ce nam omoguciti ulazak u sistem “Elektromreža Srbije".

U Dispecerskom centru moci cemo da pratimo rad svih trafostanica 110/35 iz kojih se mi napajamo, a moci cemo da vidimo i naše trafostanice 35/10 koje u narednom periodu budemo automatizovali. Zasad, u potpunosti su automatizovane TS “Požarevac 3 – Centar" i TS “Kostolac 2", - kaže Vicic i dodaje:

- U domenu automatizacije srednjenaponske mreže, automatizovali smo još jedan dalekovod, rec je o LJubicevskom, koji ima i ogranak za vodosnabdevanje. Inace, sada gradski vodovod možemo napajati sa tri desetkilovoltna pravca. Realizovan je i program automatizacije razvodnog postrojenja Salakovac, koje napaja izuzetno jako podrucje od nekoliko seoskih naselja – Smoljinac, Šapine, Zabrega... Tokom zimske sezone cemo naciniti projekat kompletne rekonstrukcije TS “Veliko Gradište 1", sagradene pocetkom 60-ih, koja je svoj radni vek odradila. Namera je da se sva stara oprema izbaci iz gradevinskog objekta i ugradi nova, najsavremenija oprema. U toku je tender za javno nadmetanje za odgovornog projektanta. Uporedo sa svim pomenutim poslovima, ovih dana se radi na zameni prekidaca snage u trafostnicama “Bratinac" i “Busije". Naime, uljne prekidace stare tehnologije u potpunosti zamenjujemo vakuumskim prekidacima. Ujedno, za trafostanicu “Bratinac" je vec obezbedena najsavremenija mikroprocesorska zaštita, ocekujemo završetak projekta i automatizovacemo i prikljuciti i tu trafostanicu na sistem daljinskog nadzora i komande iz Dispecerskog centra. S obzirom da ta trafostanica napaja i konzum Malog Crnica, Požarevca, pa i neke delove podrucja do Velikog Gradišta, veoma je znacajno što cemo maksimalno skratiti vreme pronalaženja kvara i izolovanja dela pod kvarom i napajanje sa druge strane, ne gubeci vreme na odlazak montera do Bratinca. Napomenuo bih da i tehnicki sistem, kao i poslovni, radi na realizaciji Akcionog plana za smanjenje gubitaka. U tom pravcu, u toku septembra i novembra, izvršena je montaža kondenzatorskih postrojenja na 10-kilovoltnom sistemu u TS “Aleksandrovac" (35/10), i “Kucevo", sa kompletnom opremom, prekidacima i zaštitom. Efekat ugradnje kondenzatorskih uredaja je smanjenje gubitaka, poboljšanje naponskih prilika i oslobadanje propusnih kapaciteta 10-kilovoltnih vodova. Nama je to zadatak broj jedan, zadatak broj dva je – naplata elektricne energije. Inace, vec su za 2010-tu godinu izradeni plan održavanja i plan remonata, kao i plan investicija i investicionog održavanja. O aktivnostima koje budu izvesne u iducoj godini, naše kupce, citaoce lista “Rec naroda", upoznacemo tokom decembra, - porucio je Draško Vicic, direktor za tehnicki sistem ED “Elektromorava" Požarevac.

Dragan MILENKOVIC

PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA SA MEÐUNARODNOG NAUCNOG SKUPA

BRANICEVO U ISTORIJI SRBIJE (TOM VI)

U svecanoj sali Skupštine grada Požarevca prošlog utorka predstavljeno je kapitalno delo medunarodnog naucnog zbornika sa radovima, sa održanog naucnog skupa u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac i Instituta za noviju istoriju Srbije.

Prema recima mr Jasmine Nikolic, direktorke Istorijskog arhiva Požarevac i u ovom zborniku osvetljeni su mnogi dogadaji, licnosti, zbivanja iz bogate prošlosti grada Požarevca i regiona, pokrenuta su mnoga pitanja iz perioda kada je Požarevac igrao važnu ulogu politickog, privrednog, kulturnog, prosvetnog i svakog drugog života i kada je predstavljao centar Srbije, cime je dat doprinos negovanju zavicajne istorije kao dela velike svetske istorijske baštine i podsticaji za dalja proucavanja istorije požarevackog kraja. Ovaj šesti po redu zbornik iz edicije Istorijskog arhiva Po-žarevac karakterišu tri cvrsto koncipirane tematske celine. To su Društvo, politika, kultura u istoriji Srbije, zatim Brani-cevo – naselja, kultura i stanovništvo i treci tematski blok, Dva veka rusko – srpskih politickih odno-sa i vojne saradnje. Zbornik radova “Bra-nicevo u istoriji Srbije" (sveska 6), cini kvalitetno naucno štivo koje ima lokalni i nacionalni znacaj.

Potom je dr Dragan Aleksic, zamenik direktora i odgovornog urednika ovog izdanja sa Instututa za noviju istoriju Srbije dao kratak osvrt na ovu knjigu iz ugla priredivaca. Namera organizatora je bila da se ponovo razmotre istorijska zbivanja na ovom prostoru u jednom hronološki širokom razdoblju, od srednjeg veka do naših dana. Zbornik sadrži 38 radova koji predstavljaju vredne naucne priloge.

Obracajuci se prisutnima mr Miroljub Manojlovic, predsednik UO Istorijskog arhiva Požarevac je istakao da su autori obradujuci teme, svoje radove, iako iz lokalne istorije, vešto utkali u kontekst širih istorijskih zbivanja i time pokazali da je ova regija, Branicevo bila samo deo šire društvene i državne zajednice i da se dogadaji i kada se posmatraju na mikroplanu, ne smeju sagledavati izolovano od celine kojoj pripadaju.

“Deo radova u ovim zbornicima su deo odraza nastojanja narocito mladih istraživaca da sebe pronadu u nekakvom svetskom šarenilu istoriografije i u tendencijama svetske istoriografije. Kroz ove zbornike istraživaci sa medijavistike pokušali su da saopštavaju iskljucivo lokalnu istoriografiju, odnosno rezultate istraživanja lokalnih teritorija, Braniceva i njemu susednih oblasti. Nadam se da smo sa ovih šest knjiga uspeli da pokrenemo jedan broj tema, da one sutra budu ugled ili izazov nekim drugim lokalnim sredinama da krenu u slicna istraživanja", rekao je izmedu ostalog prof. dr Siniša Mišic sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

D.Dinic

U BIBLIOTECI "ILIJA M. PETROVIC" U POŽAREVCU OVE GODINE

DVA I PO MILIONA ZA NOVE KNJIGE

- Najviše para za obnovu i širenje ukupnog Fonda knjiga Biblioteka dobija iz gradskog budžeta Požarevca

Povecanje broja citalaca i broja knjiga, dva su najvažnija cilja svake gradske biblioteke, pa i požarevacke koja ce 2009. godinu završiti sa blizu 5.000 clanova. Takode, ukupan knjiški fond ove ustanove bice bogatiji za oko 4 000 novih naslova.

Prema recima direktorke Bebe Stankovic, samo na nedavno održanom Sajmu knjiga, za kupovinu novih izdanja potrošeno je 733 hiljade 240 dinara. Kupovina knjiga, medutim, ne dogada se samo na sajmovima, ovo je aktivnost koja se odvija tokom citave godine.

- Do kraja novembra ove godine, na ime nabavke novih knjiga za potrebe biblioteckih odeljenja u Požarevcu i Kostolcu potrošili smo ukupno 2.495.769 dinara. Ovo je više nego pristojna svota novca, a ono što nas posebno raduje je da se visina sredstava iz godine u godinu povecava. Najveci deo novca, dobijen je iz budžeta. Naravno, za te potrebe trošimo i sopstvena sredstva, sredstva od clanarine naših citalaca. Postoje standardi koje bi trebalo da poštujemo, a koje propisuje Narodna biblioteka Srbije. Ona, naime, dostavlja predlog nabavke knjiga i publikaciju po opštinama, u odnosu na broj stanovnika, i s obzirom na velicinu naše opštine, mi bismo tokom godine trebali da kupimo 6.000 novih knjiga, odnosno da za te namene potrošimo 4 miliona i 350 hiljada dinara. Ovo je neka idealna slika, mi još uvek nismo u prilici da ostvarujemo te standarde, istice direktorka uz napomenu u nabavci novih knjiga, biblioteka ima veliko razumevanje i podršku gradske vlasti.

Na naše pitanje koje su nove knjige nabavljene u ovoj godini i sa kojim to izdavacima Biblioteka “Ilija M. Petrovic" iz Požarevca najviše saraduje, Beba Stankovic je odgovorila:

- Imamo dogovore sa jednim brojem izdavackih kuca, medu kojima su Izdavacka knjižarnica “Zoran Stanojevic", “Akademska misao" , “Arhipelag"... da kad god objave novu knjigu, istu nam ponude da je odmah nabavimo za naše citaoce. Dobro saradujemo i sa Službenim glasnikom koji izmedu dva sajma objavi oko 400 naslova. Ubedljivo najveci broj novih izdanja izmedu dve sajamske manifestacije ove godine imao je Evro-Ðunti. Medu ostalim uspešnim izdavacima sa kojima Požarevljani ostvaruju dobru saradnja kada je u pitanju kupovina i nabavka novih knjiiga, Stankoviceva istice Kreativni centar koji ima najbolju literaturu kada su u pitanju decje knjige, zatim Laguna, Paideia, Geopoetika, Klio sa izvanrednim teorijskim naslovima, Plavi jahac, Stubovi kulture, Zavod za udžbenike, Partenon, Leokomerc, Solaris...

Za zaposlene u Biblioteci u Požarevcu veomna je znacajno da se broj clanova ne smanjuje. Na kraju ove godine bice ih blizu 5.000, 3.000 na Odeljenju odraslih, 1 260 clanova ima Odeljenje dece i 534 clana je u Kostolcu.

- Smatram da treba pojacati rad sa višim razredima osnovnih škola i sa srednjoškolcima. Imamo dobar kontakt sa predškolskim ustanovama i nižim razredima osnovnih škola. Upis predškolaca i daka prvaka je besplatan, takode, uclanjenje ne pladaju redovni studenti i penzioneri, kao i trece dete u porodici. Trudimo se da putem radionica, i ostalim nacinima animiramo i druge uzraste osnovnih škola, kao i srednjoškolsku omladine da cešce dolazi u biblioteku u kojoj postoje i drugi sadržaji osim pozajmljivanja knjiga. Trenutno radimo na uvodenju ucenja stranih jezika, a ovih dana aktiviracemo kompjutere kako za korisnike decjeg tako i na Odeljenju za odrasle. Postoji mogucnost kolektivnog upisa i ta clanarina je 400 dinara. Ostali clansku kartu za godinu dana placaju 600 dinara. Mislim da ce ta cena ostati aktuelna i sledece godine, istice direktorka Biblioteke.

M.P.

U BIBLIOTECI “ILIJA M. PETROVIC" OBELEŽENO 100 GODINA PESME “SANTA MARIA DELLA SALUTE"

NAJLJUBAVNIJA PESMA NAŠE POEZIJE

Pred velikim brojem posetilaca u biblioteci “Ilija M. Petrovic" obeležena je stogodišnjica pesme Laze Kostica “Santa Marija della salute", Prisutne goste, akademika Mira Vuksanovica i dramskog umetnika Nebojšu Dugalica, pozdravila je direktor biblioteke Beba Satankovic, istakavši znacaj pesme i to šta ona znaci za srpsku poeziju.

Uvodnu rec dao je akademik Miro Vuksanovic, direktor biblioteke Matice Srpske..On je ne pocetku izlaganja zahvalio biblioteci što je uprilicila jedan ovakav dogadaj i što je sala ispunjena do poslednjeg mesta. Posle 100 godina otkad je 1909 godine elegija završena.Cast mi je da mogu na stogpodišnjicu pesme Laze Kostica, da cujete pricu o njenom nastanku a na video prezentaciji videcete glavne likove koji se u toj prici pominju.Ovo ce biti dokumentarno kazivanje o putu ka pesmi, koja je jedinica u srpskoj pesmi.U sirotskom predelu živeo je covek koji je nekoliko puta planski pokušavao da postane bogat, pa je odustao, izgubio svaku snagu volju i nadu.Siromah je uvideo da ne treba odustajati i da treba opet pokušati.Odselio se u ravnicu.Potomci tog siromaha hercegovackog iseljenika dobili su prezime Dunderski i imanje od koje krece beseda da nade Lazu Kostica i njegovu Lenku na putu ka elegiji zbog nje. Ta uzvišena pesma je sve što je uzvišeno od ljudskog duha. Nastajala je postupno godinama, a ne naglo iznenada. Dobrotvor Laze Kostica bio je Lazar Dunderski veleposednik Sent Tomaški, gracanin Novog Sada, najbogatiji Srbin u Vojvodini tog doba. Tu je Laza Kostic našao sigurno sklonište.Sprijateljio se sa patrijarhom Brankovicem i cetiri godine živeo u manastiru Krušedolu.Zašto je iz kuce Dunderskog otišao u Krušedol ne zna se sigurno.Predpostavlja se da je pesnik cuo od kceri svog prijatelja, da je Jelena koju su svi zvali Lenka koja je bila mlada od njega trideset godina da bi se udala samo za coveka kao što je on.

Laza Kostic kaže da srce stegnu i utece od nje a ona svisnu.Na kraju je Nebojša Dugalic odrecitovao pesmu “Santa Marija della salute" i na taj nacin ovo prijatno vece ucinio izuzetnim za sve prisutne.

M. N.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U porodilištu opšte bolnice u Požarevcu u periodu od 27.11.2009.do 4.12.2009.godine rodene su 23 bebe od cega 12 muških i 11 ženskih.

Sinove su dobili

Ankica i Aleksandar Živkovic iz Velikog Gradišta, Jelena Jovic iz Požarevca, Stankovic-Stojadinovic Mirjana i Vladimir iz Kuceva, Sanela i Ismet Morina iz Požarevca, Slavica Životic i Drakce Bogojevic iz Požarevca, Sladana i Dejan Ivanovic iz Klicevca, Nataša i Ivan Miladinovic iz Kušiljeva, .Jelena Kekic i Ivan Stanojevic iz Požarevca, Svetlana Janoševic i Agim Krujezi iz Petrovca, Jelena i Boško Nacic iz Požarevca, Serdžana Bekteši i Salij Irjan iz Kostolca, Ivana Uroševic i Nikola Savic iz Požarevca,

Kcerke su dobili

Sanela Ilic i Zdravko Radicanin iz Topolovnika,Radica Mirkovic i Milija Jevtic iz Carevca,Ivana Dragašan i Darko Živanovic iz Kuceva,Jelena i Darko Ðoric iz Kuceva,Biljana i Marko Ivkovic iz Požarevca,Marija i Sreten Stan iz Lucice,Elizabeta i Robert Ramadanovic iz Kostolca,Tanja i Ivica Zdravkovic iz Vlaškog Dola.

HUMORESKA

KORPA NA CRNO

Kako nas izveštavaju i obaveštavaju ekonomski, a i ostali strucnjaci, kriza je na pocetku, u sredini i na kraju. Jer, jedni zagovaraju da je svetska ekonomska kriza u nas tek na pocetku, tj. da je tek pocela da seje svoje zlo i da izaziva paniku medu radnim ljudima.

Drugi strucnjaci, hrabre narod, pa kažu da je kriza dotakla dno. E, sad, da l' je to njen kraj ili ona tek treba da se uzdigne i pokaže svoje zube, ostaje da se vidi. Ali, izgleda da je ovo drugo, jer, zagovornici ove varijante kažu da ce trebati mnogo vremena da se krene sa dna! Verovatno na gore, jer gore ne može da bude!

Šta li je tek u sredini, bog ce ga jedini znati?

Ono što je, možda, još strašnije od krize (jer tako ispada), po mišljenju ovih strucnjaka, mada to deluje kao optimizam, je to, da ce oporavak trajati mnogo duže nego sama kriza!

E, pa sad, stvarno su ga preterali! Kako izgleda, po ovoj racunici, sadašnje generacije nece ni izaci iz krize.

Ko ima još nešto da kaže o ovome, bolje neka cuti.

No, iz Vlade nas hrabre da nece doci do drasticnog pada standarda! Hm, daj bože, ali...

- Eto, prijatelju i pobratime, prosecna zarada u našoj opštini je 20000 dinara.

- O, pa niste i loši!

- A kod vas, kolika je prosecna zarada?

- Pa, dobro, kod nas je veca, jer mi proizvodimo struju, a ona je skupa i tako to ide jedno s drugim.

- Aha, dobro, dobro, nemam ja tu ništa protiv, jer mi rudari u jamama, samo kopamo ugalj, pa mora i plata da je manja. Nego, drugo je nešto u pitanju, što muci naše žitelje, a to je potrošacka korpa.

- Zašto?

- E, pa, vidiš, ona iznosi, za cetvoroclanu porodicu, 38000 dinara, pa ti sad vidi!

- Dobro, to je cista ekonomija: troškovi rastu brže od zarada, a time je veca i korpa.

- Ne, ona je sve manja, više lici na neku korpicu. Tu ne može mnogo namirnica da stane, ako se slažeš sa mnom, i to onih najosnovnijih, a o necem drugom nema ni govora. Eto, samo se toalet papir troši 12.5 kg po glavi stanovnika, i još se cudimo što po glavi!?

- Jeste, gadna je ta statistika, nego, mi smo snalažljiv narod, pa bude i više od te korpice.

- Ma, da, ja moram pored ovog mog ''crnog'' posla, još i na crno da radim da bi prehranio porodicu. A iz koje si ti, burazeru, opštine?

- Iz Kostolca.

Miodrag Lazarevic

LAZARIZMI

- Kakav je to modni krik: u Skupštini ce sedeti goli i bosi!

- Pravi biznismen ima sekretaricu i za mobilni telefon!

- Naš dirigent bi trebalo da ima usranu motku!

- Ko reši enigmu, dobija letovanje u lavirintu!

- Neka nam sad Italijani daju za hleb i igre!

Miodrag Lazarevic