Header

PCELARI U KOSTOLACKOM VRTICU

“MAJSKI CVET” - “ZAMEDIO”

Nakon što su prošle godine posetili požarevacki vrtic “Bambi”, clanovi Gradskog udruženja pcelara Požarevac su, ispunjavajuci obecanje dato tom prilikom, nastavili da medu najmladim sugradanima, predškolcima, popularišu zdravu hranu. Prošle nedelje, na Savindan, delegacija pcelara je bila u gostima kostolackom vrticu “Majski cvet”. Poklonili su svakom detetu “Medu”, simpaticno pakovanje meda, najzdravijeg i najhranljivijeg prirodnog proizvoda, istovremeno ih prigodnim recima i publikacijama poducavajuci o znacaju i koristi koju med i ostali pcelinji proizvodi imaju za zdravlje i pravilan razvoj.

- Evo, na dan Svetog Save, doneli smo med, kao poslasticu i kao dar svakom detetu. Želja nam je da se deca danas raduju i da se secaju našeg velikog prosvetitelja. Takode, želja nam je da mališani od ranog uzrasta zavole zdravu hranu, prirodu i darove prirode. Da i sami budu vredni i marljivi kao pcele, da, kao što su danas srecni, odrastaju i žive srecno i zdravo, možda neki medu njima nastave i naš put, zavole pcelarstvo i posvete se njemu. Naše udruženje nastoji da obide razlicite ustanove i ovakvim darovima unese malo radosti mališanima. Ovakve posete bile su i u Dnevnom centru Požarevac, Ustanovi u Velikom Popovcu, deci u Bolnici..., - kaže Rade Peric, predsednik požarevackog Udruženja pcelara.

Zahvaljujuci na poseti i poklonima pcelara, direktor Predškolske ustanove “LJubica Vrebalov”, Dragan Nikolic je naglasio:

- Izuzetno nas raduje saradnja sa pcelarima, zahvalan sam u ime sve dece naših vrtica. Pcelarski poziv je nešto divno, Udruženje pcelara na pravi nacin govori da su to ljudi posebno široka srca, spremni da, evo, ucine ovaj dan lepšim i sladim svim mališanima “Majskog cveta”. Med je, inace, prisutan u jelovniku naših vrtica kao znacajna, hranljiva i zdrava komponenta, i Ustanova ce saradnju sa Udruženjem pcelara nastojati da i ubuduce razvija, pomagacemo jedni druge koliko god budemo mogli.

Darodavcima se zahvalila i Jasna Balog, glavni vaspitac vrtica “Majski cvet”, a mališani su za goste izveli prigodan program, recitovali, igrali i pevali. Naravno, na repertoaru je bio i “Meda Brundo”.

D. M.

KRATAK SPOJ

Aca Lukic

Beleg srpskog naroda, sa neizbrisivim tragicnim iskustvom potkraj 20. veka i pocetkom prve decenije treceg milenijuma (rat, sankcije, bombardovanje, promena politickog sistema, neimaština, glad, žrtve, surova privatizacija, ostatak bez zaposlenja citave armije radnika, bela kuga, nerazjašnjena ubistva, crna berza, tajkuni, mafija, ateisticka dresura, itd.) pored traumaticnog taloga koji se slegao u duši srpskog naroda, po svemu sudeci ostace ponaosob da muci sve nas. Nesposobnost da se odgovori, i razume stvarnost tužnog razdoblja koje prema potrebi trenutka skrojismo po „mustri kratke pameti“, da se ne lažemo, stvara plitki model.

Kakvu god predstavu i mišljenje o sebi da gaji i pospešuje Srbija, vreme je da se spozna stepen njene licne golotinje. U kakvom se casu, i na kakvoj strašnoj ledini obrela, umesto strašila. Bez šajkace i opanka, gde ce joj biti mesto da bude izložena? U izlogu prodavnice, sa mešovitom robom (stešnjena izmedu kobasica i eksera), ili na pozornici pozorišta, gde ce u tudoj, šaljivoj do suza predstavi, služiti za rekvizit?

Jadikovke Srbije, svet ne želi da cuje. Neumoljiv svet ne tretira srpske jadikovke. Svidalo se to kome ili ne, iz uniformisanog bratstva lutaka, stvar po srpskom pitanju tako stoji. Otuda ce Srbija morati da sluša lutku pored sebe, do daljnjeg, dok se ne završi komad koji režiraše u prošlosti, dok ne shvati, da uloga polnih organa služi za produžavanje vrste, a glava za razmišljanje.

Ima li Srbina, odvažnog, da stane pred ogledalo i pogleda svoje lice, uputi sebi, ili fabrikantima lutaka za sobom pitanje, a da se ne postidi: Gde smo to bili, kad su u naše ime ubijali?

Priznanje „u Srbiji, brale, a ne u virtuelnoj Dinosauriji“, olakšalo bi situaciju?

Kolika je šteta što jezik zavedene i opijene vecine beše decenijama podreden idejama i mislima Jednog, svezan u cvorove? Kad ce se otpetljati taj cvor? Imamo li snage da priznamo „ljudsku i nebesku“ krivicu, pogubnog cinjenja i necinjenja, boravka u karakazanu? Nisu li naše žrtve „grdna opomena“ da u naopakom kolu od keca do kolovode, igramo, držeci se za ruke? Dugo, predugo, preskupo. Glupost što svojevremeno naseli srpsku glavu, još zapenušana preti da zakorovi ciste misli? Dokle glorifikovati, ili obožavati, ili glumiti Lutku?

Verovatno se može upitati ko, cemu služi ovakvo jalovo – nejalovo, razmišljanje? Odgovor nije jednostavan, a za pocetak bi mogao da glasi, kako su slicna promišljanja potrebna, da bi budenje srpskog naroda bilo bezbolnije. Berlinski zid je srušen, i tu stvarnost svi evropski narodi shvatiše, sem Srba. Vreme je i njima da protrljaju oci.San je odsanjan, nepovratno.

Politicki i ekonomski sistem, koji se šepurio pre „osme sednice“ je mrtav. Samoupravljanje je mrtvo. Oni koji žive po secanjima i od secanja o dobrobiti samoupravne stvarnosti, njene kardeljevske teorije i prakse, imaju bitno drugaciju stvarnost pored sebe. Varijantu srpskog kapitalizma, „bez lica“. Grube otimacine.

Samoupravni politicki i ekonomski sistem se tokom grozomornog srpskog sna prekonponovao. Za vreme fantazmagoricnog sna „crnoberzijanci“ postaše „industrijalci“. Samoupravni direktori, preko noci postaše vlasnici „komunistickih dobara“ i za „diku“ kapitalisti od formata. Što su pre sna slavili i hvalili kao talambasi ideologije, danas ne fermaju. Onda u ime Partije i Tita, a danas u ime sopstvenog egoizma, alavosti i bogacenja.

Svežim, rudimentarnim srpskim kapitalistima je bila neophodna promena politickog sistema, višestranacki sistem, pravna država, evropsko i demokratsko društvo. Standardi evropskog društva, sa uredenim institutom neprikosnovenosti privatne svojine.

Samoupravljanje je leš. Utopija se istopila. Socijalni momenat postaje svakim danom zaoštreniji. Buducnost neprobudenih gradana, njihova egzistencija postajace sve surovija, i nepredvidivija. Nepocudnosti takvog doba, stižu u znaku složene jednacine koju svako mora da rešava. Nikog ne zaobilazi racun, našeg kurcšlusa.

Život Srba, licice ubuduce, na permanentno dežurstvo nad životom. Kapitalisti nastoje da brane svoj sistem vrednosti, a radnici pošto se svojih ideala i vrednosti olako odrekoše, tek ima da legnu na novu stvarnost, k’o vo na rudu. Klasno društvo. To im je. Na parove razbrojs, srpski Bogo!

Velika svetska ekonomska kriza ce se poput vampira ušunjati u srpske domove. Vrtoglavica ekonomskog kolapsa, zasad lomi najbogatije. A, kola se, znamo, lome i zaustavljaju na poslednjim karikama u lancu.

Kurcšlus koji u nepažnji, ili obesti proizvesmo, oprljio je svaciju kožu. Kratak spoj varnici, i varnicice, sve dok se ne razdvoje pogrešno pripojene žice. Taj zadatak niko nece rešiti umesto vas. Svako mora da pocne da se ceše, tamo gde ga svrbi.

Aleksandar Lukic, književnik

REAGOVANJA

Poštovani urednice,

Iako nemam obicaj da vodim polemike preko štampe, primoran sam da Vas zamolim da mi još jednom date malo prostora.

Naime, iz samog citata, koji je i g. Goran Stefanovic mada sa zakašnjenjem, uocio« jasno je da gradane (birace) deli na one koji su glasali za njegovu stranku i one druge, apostrofirajuci medu njima, narocito romske partije.

Poruka iz ovoga, jasna je, verujem, svima!

Kao predsednik okružnog odbora SPO, upoznat sam i sa cinjenicom, koju dosad nisam mislio da iznosim u javnost, da je od strane LDP-a u Požarevcu, pred poslednje izbore, nudena koalicija našem tamošnjem opštinskom odboru. Ta je ponuda odbijena, ne zato što smo smatrali da su clanovi i biraci LDP-a, manje vredni ili manje pametni, vec iz jednostavnog razloga što se naša desnicarska koncepcija razvoja države, ne može složiti sa njihovom, levicarskom, koja je takode potpuno legitimna. U slucaju G 17 cija su opredeljenja bliža našim, situacija je naravno bila drugacija.

Što se tolerantnosti i kulture dijaloga tice, navešcu samo nekoliko reci, koje g. Stefaiovic nije uspeo da izbegne ni u desetak redova svog teksta:

„ krajnje nebulozno opažanje... krajnje cinicno... nažalost primereno odumirucim strankama,..

Pravdu za, kako smatra, nanete mu uvrede neka g. Stvfanovic slobodno potraži na sudu!

Što se mene tice, smatram ovaj dijalog završenim i obecavam da više necu zloupotrebljavati Vaše i citalacko strpljenje, bez obzira na buduce reakcije recenoga gospodina.

U Velikom Gradištu, Nemanja Ristic

HALO 92

- Požarevacka policija lišila je slobode i podnela krivicnu prijavu protiv Bojana P.(1977) i Jelene M. (1975) iz Petrovca, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivicno delo neovlašcena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Oni su osumnjiceni za prodaju heroina Ilic Nikoli (1974) iz Petrovca, koji je 23. januara nakon konzumiranja heroina preminuo.

Izvršenim pretresom njihovog stana policija je pronaašla heroin, špriceve i cevcice. Izvršenim pretresom Bojana P. policija je pronašla heroin.

Istražni sudija Okružnog suda u Požarevcu, osumnjicenima je odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

- Požarevacka policija lišila je slobode i podnela krivicnu prijavu protiv Dragana K.(1983) iz Požarevca, zbog sumnje da je izvršio krivicno delo neovlašcena protizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Dragan K. osumnjicen je da je više puta prodao narkotike Dragani M.,iz Požarevca, Daliboru M. i Draganu J. iz Klenovnika i Predragu S. i Iliji Ž. iz Kostolca.

Istražni sudija Okružnog suda u Požarevcu osumnjicenom je odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

Krivicna prijava za isto krivicno delo podneta je i protiv Dalibora M.(1979) iz Klenovnika i Dragane M. (1985) iz Požarevca. Izvršenim pretresom kod njih je pronaden heroin, tablete "flormidil" i špricevi od 5 ml sa iglom.

- Požarevacka policija lišila je slobode i podnela krivicnu prijavu protiv Vasilija K. (1983) iz Požarevca, zbog sumnje da je izvršio krivicno delo omogucavanje uživanja opojnih droga.

On je osumnjicen da je Miši V.(1977) iz Požarevca dao heroin koji je policija izvršenim pretresom kod njega i pronašla. Protiv Miše V. policija je podnela krivicnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivicno delo neovlašcena protizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Istražni sudija Okružnog suda u Požarevcu osumnjicenom je odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

MINISTAR MARKOVIC U BRANICEV-SKOM OKRUGU

TRI TEŽIŠNA ZADATKA

Na poziv nacelnika Branicevskog upravnog okruga Gorana Petrovica, prošle nedelje je Milan Markovic, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu posetio opštine Žabari, Petrovac, Malo Crnice i grad Požarevac.

Na konferenciji za štampu, održanoj nakon obilaska ovih lokalnih samouprava, nakon što su ga sa funkcionisanjem lokalne samouprave i težišnim razvojnim ciljevima i aktivnostima upoznali predsednik Gradske skupštine Miomir Ilic i gradonacelnik Miodrag Milosavljevic, ministar Markovic je izrazio pohvale na racun funkcionisanja lokalnih samopuprava u svim sredinama koje je tog dana posetio:

- Mislim da dobro radite, da idete pravim putem: planiranje održivog razvoja iziskuje prethodnu izradu planskih dokumenata, vi u Požarevcu na tome ozbiljno radite i to je za svaku pohvalu. Ako vam u tom procesu zatreba, imacete svu pomoc i podršku svih ministarstava. Takode, smatram da je dobar put ka konstituisanju Gradske opštine Kostolac. Istovremeno, istakao bih: sve lokalne samouprave koje sam danas obišao tako dobro funkcionišu da nijedno ministarstvo ne bi imalo apsolutno nikakvu primedbu što se tice nacina rada, racionalnosti, štednje, odgovornosti. To nažalost, nije u svim lokalnim jedinicama Srbije, ali, sredine koje sam danas obišao zaslužuju svaku pohvalu, - istakao je ministar Milan Markovic.

Markovic je istakao tri oblasti na kojima ce Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u naredenom periodu posebno insistirati: ubrzan unos maticnih podataka u elektronsku bazu, promena izbornog sistema i racionalizacija uprave.

- Nakon usvajanja Zakona o maticnim knjigama, cilj je da što pre gradani osete direktne koristi: izvod iz maticne knjige nece više važiti 6 meseci, vec neograniceno, sve dok podaci budu tacni, moci ce da se dobije u mestu prebivališta, bez obzira u kom je delu Srbije izvršen upis i, konacno, na to nece morati nepotrebno dugo da se ceka. Ministarstvo je spremno da pruži finansijsku i svaku drugu pomoc u realizaciji ovog projekta. Drugi važan cilj - racionalizacija broja zaposlenih, podržan je sa dva projekta. Jedan, baziran na fondu iz igara na srecu, nudi finansijsku podršku svima koji žele da napuste radno mesto u upravi i da rade neki drugi posao. Drugi projekat nudi svima koji su napunili pet godina staža u upravi, a manje od 30, da sa solidnom otpremninom zapocnu sopstveni biznis. Cilj je njihovo samozapošljavanje, ne da pravimo socijalne slucajeve, niti da pare odu "u slamaricu". Primera radi, covek sa 20 godina staža ce dobiti milion dinara otpremnine, sa 10 godina oko 700.000. Naš cilj je da, recimo, njih pet sa 20 godina staža ode i uzme 5 miliona, da se obrate Fondu za razvoj i uzmu još neki novac, pokrenu neki projekat, zaposle sebe, možda i još nekoga pored sebe, postanu poreski obveznici, stvaraju nove vrednosti. Uslov je, ne treba niko da ode protiv svoje volje, ne treba da ode niko bez koga uprava ne može. I, uslov je da lokalna samouprava, kad ude u ovaj projekat, više nikoga ne zapošljava bez saglasnosti Ministarstva, - pojasnio je Markovic.

Pojašnjenja su data i u oblasti izmena izbornog sistema, u skladu sa Zakonom koji ce se uskoro naci u skupštinskoj proceduri. Rec je o kombinaciji vecinskog i proporcionalnog sistema, u kome ce gradani birati konkretnu licnost da ih zastupa u lokalnom Parlamentu, umesto da stranke, prema broju osvojenih mandata, to cine unutar svojih redova.

D. Milenkovic

MINISTAR ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU MILAN MARKOVIC POSETIO PETROVACKU OPŠTINU

IPAK, KOMBINOVANI IZBORNI SISTEM

Milan Markovic, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu posetio je opštinu Petrovac minule srede i razgovarao sa celnim ljudima mlavskog kraja. Ministra je sa osnovnim podacima o opštini Petrovac upoznao predsednik Radiša Dragojevic, a informacije o radu Skupštine opštine saopštio predsednik SO Petrovac Milance Acimovic.

Ministar Milan Markovic naglasio je u obracanju rukovodtsvu opštine da snaž-nom elektronskom napretku koji je u funkciji kvalitetnijeg rada lokalne samouprave i tom prilikom istakao da se izvodi iz maticne knjige rodenih i sva druga dokumenta mogu dobiti iz svakog mesta cime su uštede u vremenu velike.

Takode, ukazao je da ce u narednim izborima za lokalnu samoupravu biti kombinovani izborni sistem. Iako opština Petrovac nema izraženijih problema u zapošljavanju u upravi, ministar Markovic je podsetio da ce za viškove radnika biti dve solucije: privremeni odlazak u penziju i dobrovoljni odlazak iz službe radi pokretanja samostalnog biznisa, razume se uz finasijsku pomoc nadležnog ministarstva.

S.R.

GRADSKO VECE POŽAREVAC

STAJALIŠTA ZA TURISTICKE AUTOBUSE

Gradsko vece usvojilo je na sednici održanoj protekle nedelje predlog o korišcenju sredstava planiranih na ime dotacija i subvencija u buxetu grada Požarevca za 2009. sa predlogom teksta konkursa i obrazovanju komisije koja bi odlucivala po pristiglim prijavama za finansiranje programa i projekata nevladinih organizacija i udruženja u 2009. godini.

- Sredstva od cetiri miliona dinara bice raspodeljena konkursom za projekte nevladinog sektora i udruženja gradana koja žele da konkurišu za deo ovih sredstava. Vec su definisani okviri pojedinih namena. Koliko za sport i omladinu, zaštitu životne sredine, ekonomski razvoj.., objasnio je Petar Rajic, nacelnik odeljenja za privredu, finansije i trezor.

U protekloj godini za dotacije sportskim i omladinskim organizacijama izdvojeno je iz buxeta 41 milion dinara ne racunajuci 4 miliona koji su potrošeni na zakup sala za utakmice i treninge. Ove godine, uz 4 miliona za zakup sala, iz buxeta za pomenute namene bice izdvojeno 44,5 miliona dinara.

- Ovo su znacajna sredstva ali nažalost nedovoljna za potrebe sportskih klubova. Mi smo se potrudili da ih što pravednije raspodelimo a svi sportski radnici moraju više da se potrude i ne ocekuju da Grad u potpunosti finansira potrebe klubova, jer to nije moguce, vec da se više pozabave sportskim marketingom, rekao je Aleksandar Ðokic, clan Veca zadužen za sport, omladinu i saobracaj i dodao da je , s obzirom na to, da se ocekuje ulazak "Mladog radnika" medu superligaše, predloženo da Skupština rebalansom tokom godine predvidi odredena sredstva za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata.

Clanovi gradske Vlade doneli su rešenje o obrazovanju komisije za unapredenje saobracaja na teritoriji grada koju cine Aleksandar Ðokic, clan veca, Darko Jeremic, nacelnik saobracajne policije, Slobodan Jovanovic, inspektor SUP-a za bezbednost u saobracaju, Sladana Petrušic, nacelnica odeljenja za inspekcijske poslove, Žaklina Jovovic, saobracajni inspektor, Aca Pavlovic, saobracajni inženjer i Vojislav Pajic, pomocnik gradonacelnika za urbanizam. Jedno od problema koje bi, na primer, trebalo da reši komisija jeste drugacije regulisanje saobracaja na Bulevaru, izlazak Takovske u Lenjinovu ulicu, itd.

Našlo se i rešenje stajališta za turisticke autobuse koji iz drugih gradova u Požarevac dovoze uglavnom ekskurzije. Stajališta ce se nalaziti u Takovskoj, Hajduk Veljkovoj i Voje Dulica. Autobusi ce, po iskrcavanju putnika odlaziti na parkiralište, koje ce se nalaziti iza Sportske hale.

Po obecanju da ce se vec u januaru krenuti sa pripremom LJubicevskih konjickih igara , na protekloj sednici Veca formiran je stalni sastav OO 46. LJKI, kao i OO 14. Glumackih svecanosti "Milivoje Živanovic". Za predsednika oba organizaciona odbora izabran je Miodrag Milosavljevic, gradonacelnik, a za clanove OO LJKI Vukica Vasic, zamenica gradonacelnika, Miomir Ilic, predsednik Skupštine, Milic Jovanovic, zamenik predsednika skupštine, Žarko Pivac, narodni poslanik, Stevica Spajic, pomocnik gradonacelnika za oblast ekonomskog razvoja, Goran Petrovic, nacelnik Branicevskog upravnog okruga, Aleksandar Lukic, direktor Centra za kulturu, Dejan Savic, direktor Turisticke organizacije Požarevac, Radiša Jotic, predsednik konjickog kluba "Knez Mihajlo" i Vlada Jankovic, direktor JP "LJubicevo". Organizacioni odbor glumackih svecanosti sem gradonacelnika cine, njegova zamenica, predsednik i zamenik predsednika Skupštine, pomocnik gradonacelnika za ekonomski razvoj i direktor Centra za kulturu.

Milosavljevic je potvrdno odgovorio na pitanje da li je tacno da u Požarevcu borave radnici službe za borbu protiv organizovanog kriminala .

- Svaki organ radi svoj posao.Ne ulazim u njihov rad a epilog cemo videti kada budu završili. Cuo sam da su bili u pojedinim javnim preduzecima a vršili su kontrolu i u gradskoj administraciji, gde smo im obezbedili prostorije za rad, objasnio je Milosavljevic.

Od ostalih odluka Gradskog veca izdvajamo davanje saglasnosti na zakljucenje ugovora o kontroli mikrobiološke i fizicko-hemijske ispravnosti izvorske vode sa javnih cesmi, na teritoriji grada, kao i u seoskim naseljima koji se zakljucuje sa Zavodom za javno zdravlje, kao i donošenje rešenja o formiranju komisije za utvrdivanje stanja na imovini koja je u vlasništvu Grada.

T.R.S.

BOLNICA POŽAREVAC

SKENER “NA IZDISAJU”

Od marta 2006. godine do danas, skener požarevacke Bolnice obavio je više od 10.000 pregleda. Skener je te godine u Požarevac stigao kao vecinska donacija NR Kine i doneo veliko olakšanje i lekarima i pacijentima: umesto da se pregledi vrše u Beogradu ili drugim vecim zdravstvenim centrima u Srbiji, poceli su da se obavljaju u Požarevcu. Medutim, vreme i izuzetno veliki broj pregleda, cine svoje: skener je dotrajao.

- Ovo je aparat koji je, prakticno, amortizovan. Bilo je vec i ozbiljnih popravki, ali je, posle tako velikog broja pregleda, vec postalo pitanje kada ce skener da potpuno – otkaže. Mi smo ulagali u popravke elektronskih sklopova, ali bi eventualno otkazivanje veoma skupe rentgenske cevi predstavljalo izuzetno veliki problem, - kaže dr Petar Lilovic, nacelnik Radiološkog odeljenja Bolnice Požarevac.

Po recima Lilovica, skener marke “Simens” u protekle cetiri godine dao je izuzetan doprinos u dijagnosticiranju i lecenju pacijenata. Danas, medutim, tehnološki polako zaostaje za aparatima kakve koriste svi bolje opremljeni zdravstveni centri.

- Sve cešce nam stižu nalazi iz Klinickog centra Beograd ili VMA, u kojima traže pregled multislajsnog skenera. Osim što je savremeniji, takav skener bi omogucio da dnevno obavimo znatno više od petnaestak pregleda, koliko smo sada u mogucnosti. Ujedno, kvalitet takvih pregleda bi bio neuporedivo bolji, što bi, pre svega, bilo od izuzetne koristi i pomoci našim pacijentima. Za nas bi prava opcija bila da proizvodacu ovaj skener ponudimo u zamenu za novi, multislajsni skener, kakav vec imaju neki centri – u Somboru, Valjevu, Subotici... Neki razgovori na tu temu su vec vodeni i mi smatramo da bi trebalo pokušati da se takav potez i realizuje. U citavoj stvari presudan uticaj ima – novac. Neki predracuni pokazuju da bi zamena postojeceg, vec amortizovanog skenera za novi, multislajsni skener, koštala oko 600.000 evra. Druga, nepovoljnija opcija, kupovina novog uredaja, iznela bi milion evra. Smatramo da bi u lokalnoj zajednici bilo dobro da se obezbedi odredena suma pocetnih sredstava koja bi, uz ozbiljne razgovore sa Ministarstvom zdravlja, doprinela da nam i država sa svoje strane pomogne u rešavanju ovog problema, kako je to ucinila i u drugim zdravstvenim centrima. Uverenja smo da bi, pored lokalne samouprave, Bolnica mogla da racuna na solidarnost i odredenu finansijsku podršku sponzora i donatora sa ovog i šireg podrucja. Predstoji nam kampanja u tom pravcu i ovo obracanje javnosti je i svojevrstan apel svima koji su u mogucnosti da pomognu. Verujemo u razumevanje i dobru volju, ne želimo da verujemo u mogucnost da se dozvoli da sadašnji skener potpuno otkaže, cime bi smo se vratili nekoliko godina unazad, u vreme kad požarevacka Bolnica uopšte nije imala skener, - porucuje dr Lilovic.

D. Milenkovic

DOKTOR ZA VAS

KAŠALJ

Lecenje akutnog kašlja: Za suzbijanje suvog kašlja postoji grupa lekova koje zovemo antitusici. Vecina od njih ima više štetno nego korisno dejstvo ( deluju preko centra za kašalj ) pa se najviše preporucuju metode tradicionalne medicine (toplo na grudi, topli napici, primena gelova na bazi mentola koji se utrljavaju u kožu grudi).Za produktivni kašalj tradicionalni mukolitici i sekretolitici kao neželjna dejstva imaju mucninu, bol u predelu želuca a opisane su i alergijske reakcije i bronhospazmi.

Brojni fitopreparati ( biljni sirupi ) su manje štetni ali i diskutabilnog efekta. Zato se i danas zastupa stav dobre hidracije,dovoljno unosa slane i slatke tecnosti ( supe, corbe, caj ) kao najboljeg ekspektoransa.

Hronicni kašalj: Najcešci je postinfektivni kašalj koji nastaje posle akutnih virusnih infekcija kao posledica oštecenja sluznice i izlaganja ogoljenih receptora za kašalj hladnom vazduhu, iritansima.Oporavkom (regeneracijom sluznice ) receptori se prekriju i smanjuje se njihova nadražljivost te kašalj prestaje.

Kašalj može biti provociran upotrebom nekih lekova kao na primen ACE inhibitorima, lekovi koji se daju kod povišenog krvnog pritiska.

Postnazalno slivanje sekreta iz adenoida ,sinusa ili hronicnog zapaljenja nosa uz astmu su najžešci uzroci u decjem dobu.

Asmatski kašalj je daleko najcešci uzrok hronicnog kašlja jer je to i najcešce hronicno zapaljenje respiratornog trakta. Ukoliko postoji kašalj kao jedini simptom, obicno se ne misli na astmu i neopravdano se daju dugo antibiotici. Ukoliko pored kašlja postoje i drugi simptomi kao što je otežano disanje, vizing (sviranje u grudima ), atopijska konstitucija, pozitivna porodicna anamneza uz pozitivne alergo testove, dijagnozu astme nije teško postaviti.

Psihogeni kašalj kao vrsta tika javlja se u psihickoj napetosti i nije tako cest.

Lecenje hronicnog kašlja: Kauzalna (ciljana) terapija ako postoji.

Simptomatska uz kontrolu životne sredine (savet za sredivanje mikrosredine, izbegavanje iritansa, duvanskog dima, hladnog vazduha).

Mobilizacija sekreta i lakše iskašljavanje klimatskim lecenjem, fizikalnom terapijom-vežbama za iskašljavanje.

Zakljucak: Kašalj kao simptom bolesti ima preventivno dijagnosticki znacaj a njegovo lecenje u prvom redu suzbijanje može biti opasnije i od same bolesti.I ne zaboraviti korisnost kašlja kao odbrambenog refleksnog mehanizma u cišcenju i izbacivanju sekreta a samim tim i u zaštiti organa za disanje, odnosno celog organizma.

Dr Ranka Dimitrijevic

POCETKOM FEBRUARA U POŽAREVCU U PREKO 35 GRADSKIH I SEOSKIH DOMACINSTAVA

STARTUJE PROJEKAT "POMOC U KUCI"

- Veliko interesovanje za geronto domacice

Projekat koji je lokalnoj samoupravi Požarevca prošle godine odobren od strane Ministarstva za rad i socijalnu politiku, odnosno Fonda za socijalne inovacije, prakticno ce krenuti da se realizuje najdalje do 5. februara, saznajemo ovih dana u Crvenom krstu. Nakon sprovedenog javnog poziva za upošljavanje geronto domacica na koji se prijavilo više od 40 žena, petnaestak ce ovih dana krenuti na obuku.

--Rec je o Projektu koji podrazumeva pomoc geronto domacica starim i invalidnim licima koja nisu u stanju da se samostalno brinu o sebi u smislu da odu u kupovinu, pripreme rucak i pospreme kucu, jave se lekaru, uzimaju lekove, održavaju licnu higijenu... Sve su to osnovni oblici pomoci, odnosno osnovna geronto nega koja ce dominirati na pocetku rada ovog Servisa, a kasnije, moguce su i druge vrste usluga-medicinskih, pravnih, elektro..., ali to mora biti na komercijalnim osnovama, istice Branislav Živulovic, sekretar Organizacije Crvenog krsta Požarevca koja je zadužena za neposredno sprovodenje pomenutog Projekta.

Treba reci da obuku buducih geronto domacica u trajanju od 40 do 60 školskih casova sprovode, ne bilo koje, vec referentne organizacije. Pored izbora i obuke žena koje ce se baviti ovim poslom, veoma je bitno izvršiti i pravi izbor domacinstava, odnosno korisnika ovih usluga i to se intenzivno radi ovih dana. Projektom je predvideno 35 korisnika usluga ali su svi izgledi da ce taj broj biti veci.

--Crveni krst je vec predložio 29 domacinstava, a invalidne organizacije10. Predlog treba da stigne i iz Centra za socijalni rad. Svi su izgledi da cemo osnovnom geronto negom u prvo vreme obuhvatiti i veci broj od predvidenih 35 korisnika. Nisu sva domacinstva iz grada, osam ih je iz seoskih sredina. Ocekujemo da geronto domacice na pravi nacin afirmišu Projekat "Pomoc u kuci" jer nameravamo da on živi i po isteku predvidenih godinu dana. Da napomenem da su sredstva za ovaj Projekat obezbedili Republika, odnosno Fond za socijalne inovacije u iznosu od milion i šesto hiljada dinara i naša lokalna samouprava-milion dinara. U sprovodenju projekta saradivacemo sa Domom zdravlja, odnosno njihovom Patronažnom službom, sa Centrom za socijalni rad, raznim humanitarnim organizacijama koje se brinu o odredenim kategorijama invalidnih i socijalno ugroženih lica...Ništa nismo prepustili slucaju, formirali smo i Koordinacioni Savet za brigu o starim i invalidnim licima na cijem je celu Milorad Jovanovic, pomocnik gradonacelnika Požarevca, što govori da je u citav posao najneposrednije ukljucena i lokalna samouprava. Dobro smo se organizovali i pripremili da ovaj Projekat uspe, jer ce jedino tako postati održiva socijalna institucija na ovim našim prostorima na kojima odavno postoji potreba za tim, kaže Živulovic.

S.E.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA

U CAST PROSVETITELJA

Na Svecanoj akademiji, po tradiciji održanoj uoci Sv Save u požarevackom Centru za kulturu, ove godine izuzetno posecenoj, u prisustvu NJegovog preosveštenstva Episkopa Branicevskog dr Ignjatija i sveštenstva, celnih ljudi lokalne samouprave, brojnih institucija i organizacija i gradana, besedio je Vladimir Kocador, sveštenik pri crkvi Sv Petke, porucivši izmedu ostalog:

- Sveti Sava, sledujuci pavlovskom poimanju svetlosti, porucuje u Žickoj besedi: "Preblagi Bog uzdiže mene na ovo svetiteljstvo i duhom svojim svetim zapovedi mi da vam objavim ovu rec svoju o vašem spasenju, koju vi, cuvši je, sa ljubavlju je sacuvajte, da bismo i mi bili zajednicari reda svetih".

Na velikoj sceni Centra za kulturu smenjivali su se: Hor OŠ "Kralj Aleksandar", Crkveni hor, "Zvoncici", hor vrtica "Neven", "Carolija", Vokalno instrumentalni ansambl Muzicke škole, "Lazarice", "Girlanda", Plesni studio "Amadeus", "GANIP", recitatori...

D. M.

DAN SVETOG SAVE U SVETOM MANASTIRU RUKUMIJA KOD POŽAREVCA

SAVA SRBIMA DAO HRIŠCANSKU DUŠU

U prepunom Manastiru Rukumija nadomak Požarevca Dan Svetog Save obeležen je liturgijom, molitvom, rezanjem slavskog kolaca. Kolacar je bio Selimir Mirkovic iz Bradarca, a cak 26 dece uzrasta od 2 do 10 godina recitovalo je pesme posvecene Svetom Savi.

“NJegova velika misija prosvecevanja i prosvetljavanja roda srpskog traje i dan danasa u nju je uložen veliki trud u kome je i blagodat božja. Zbog toga je Sveti Sava naš molitvenik pred Bogom”, rekao je jeromonah Simeon.

U POŽAREVACKOJ GIMNAZIJI

SVETI SAVO, TI POMOZI

Poduža tradicija obeležavanja Dana Svetog Save 27. januara nije ni minulog utorka izostala u Požarevackoj gimnaziji. Naime, okupili se ovdašnji daci, njihovi roditelji, prijatelji škole i niz uglednih zvanica da cuju i vide bogat program u cast svetitelja.

Poput ostalih srednjih i osnovnih škola u jutarnjim satima u Sabornoj crkvi rezan je kolac. Potom u 12 sati u Svecanoj sali Gimnazije najpre je održana beseda o Svetom Savi koju je pripremila profesor istorije Snežana Milišic Marinkovic. Profesor Miloš Jeremic obavio je prezentaciju sa obeležavanja 20. novembra Svetskog dana filozofije a Požarevacka gimnazija je jedina u Srbiji dostojno obeležila taj dan.

Inace, ovde je bilo i nagradivanja za temate. Ucenici su dobili prilican novcani iznos a odgovarali su na brojna pitanja o nasilju i nacinima suzbijanja. Na kraju, Hor Gimanzije “Lazarice” izveo je nekoliko blistavih numera i pokazao zašto je na srpskim prostorima numero uno.

S.R.

TEHNICKA ŠKOLA "NIKOLA TESLA" KOSTOLAC PROSLAVILA SVETOG SAVU

VECITE MUDROSTI

Praznik Svetog Save obeležili su i ucenici i profesori Tehnicke škole "Nikola Tesla" u Kostolcu. Program proslave obuhvatio je liturgiju, rezanje slavskog kolaca, a zatim i Svetosavsku akademiju u prostorijama škole.

- Kada se vratio iz Hilandara u Srbiju Sava je imao na umu samo jedno, kako da organizuje pravoslavnu crkvu u Srbiji. Zahvaljujuci ugledu koji je imao kod vaseljenskog patrijarha, Carigradska patrijaršija, Srbima je dala samostalnu crkvu 1219. godine. Slicno svetim ocima koji su živeli i delovali pre njega Sava je izgovorio dve besede, prvu u manastiru Žica a drugu u manastiru Studenica, gde je okupljenom narodu i sveštenstvu objasnio najvažnije dogmate i vecne istine Pravoslavne crkve i ostavio ih u amanet Srbima potonjih generacija da u njih veruju i po njima žive. Svaki covek, pa i narod, u okviru pravoslavlja ima svoje licno iskustvo i doživljaj vere ne udaljujuci se od vere zajednice, pa tako i mi Srbi, kao clanovi porodice pravoslavnih naroda imamo svoju srpsku pravoslavnu veru. Naše srpsko pravoslavlje se naziva Svetosavlje... Sveti Sava je bio taj koji je bio strateg i organizator crkve u Srbiji, receno je izmedu ostalog na akademiji.

Ucenici škole pevali su stare srpske pesme i govorili mudrosti koje i dan danas imaju isti smisao i znacenje. Proslava praznika završena je uz druženje sa kolegama i gostima.

T.R.S.

OŠ “DOSITEJ OBRADOVIC”

SAVINA LEGENDA I DELO

Svecana akademija na dan Svetog Save, u OŠ “Dositej Obradovic” je organizovana je u okviru “Svetosavskih dana kulture”, manifestacije tokom koje je nedavno organizovana promocija “Eseja o Sv. Savi” prof. Šukljevica, a predstoji promocija monografije, štampane povodom 275 godina ove škole.

Protkana kolažom muzicko-scenskih sadržaja u kojima se u najlepšem svetlu predstavilo više od stotinu daka, Svetosavska akademija u “Dositeju” imala je za lajt-motiv citat Miloša Crnjanskog:

“Savina legenda i delo ostace najvelicanstvenije što nam se radalo, kroz tamu vekova, na gorkom tlu Balkana, da nas svojim zracima iz prošlosti uvek obasjava...”

D. M.

OŠ "JOVAN CVIJIC" PROSLAVILA SVETOG SAVU

RODITELJI OPLEMENILI ŠKOLU

Sveti Sava, školska slava proslavljena je protekle nedelje i u Osnovnoj školi "Jovan Cvijic " u Kostolcu. Centralni dogadaj bila je svecana akademija u Domu kulture. Na svetosavskoj akademiji nastupili su uglavnom ucenici starijih razreda koji su kazivali stihove o Svetom Savi, narodne mudrosti, odigrali skec a predstavio se i školski hor.

Direktor Radivoje Uroševic zahvalio se kolektivu na saradnji ali i roditeljima koji su pomogli da se oplemeni škola, ucionice u kojima borave najmladi osnovci i pomogli postavljanje rasvete, kao i Mesnoj zajednici koja je darovala nove naslove školskoj biblioteci.

T.R.S.

U OSNOVNOJ ŠKOLI “KRALJ ALEKSANDAR PRVI” U POŽAREVCU OBELEŽEN SAVINDAN

SVETI SAVA SRBIMA DUHOVNI BEDEM

Prošlog utorka u Osnovnoj školi “Kralj Petar Prvi” na svecan nacin obeležen je 27. januar Dan Svetoga Save. Proslava je održana u prisustvu više stotina ucenika i brojnih gostiju iz Požarevca i okoline.

Najpre je oko 9 sati u Sabornoj crkvi u Požarevcu održano rezanje kolaca, a kolacari su bili Sladana Krstev i Zlatan Branic. U 10 sati i 30 minuta održana akademija za decu . Školarci su bili posluženi žitom i vocem, a uživali su i u kracem kulturno-umetnickom programu posvecenim velikom svetitelju.

S.R.

OPŠTINA GOLUBAC DOBIJA DVA ZNACAJNA PLANA ZA DALjI RAZVOJ:PROSTORNI PLAN I PLAN UREÐENjA PRIOBALjA

PLANOVI ZA BOGATU TURISTICKU PONUDU

- Završetkom ova dva znacajna plana ova podunavska opština otvara vrata buducim investitorima

- Reka Dunav i Nacionalni park ,,Ðerdap’’ pružaju dobre uslove za razvoj turizma

Vec ovog meseca, kako se culo na zajednickom sastanku u Golupcu ova podunavska opština imace svoj prostorni plan koji je neophodan za pokretanje i sredivanje imovinsko-pravnih odnosa i investicionih ulaganja u razvojne programe.

- S obzirom na to da lokalna samouprava privodi kraju izradu Prostornog plana, a pošto se Nacionalni park ,,Ðerdap’’ nalazi na polovini teritorije opštine Golubac, odlucili smo da sa rukovodstvom ovog Javnog preduzeca razgovaramo o zajednickim interesima i mogucnostima ugradnje u plan neke prisustne lokalitete koje bismo stavili u zajednicku turisticku ponudu, rekao je predsednik opštine Golubac, dr Nebojša Mijovic.- Pored Javnog preduzeca Na-cionalni park ,,Ðerdap’’ ukljucili smo i Zavod za zaštitu spomenika kulture,HE ,,Ðerdap’’, Zavod za zaštitu prirode, ,,Srbijavode’’ i izvodaca Prostornog plana Arhitetonski fakultet iz Beograda. Osim Nacionalnog parka ,,Ðerdap’’ svi ucesnici ovog sastanka podržali su našu ideju da u Prostorni plan ukljucimo neke lokalitete, turisticke zone i vikend naselje, kako bi lokalna samouprava imala kvalitetnu turisticku ponudu, a pored toga i odredeni profit u pružanju usluga. Dobili smo i obecanje od strane Arhitektonskog fakulteta iz Beograda da ce Prostorni plan za našu opštinu biti završen najkasnije do prve polovine februara ove godine, dodao je dr Mijovic.

Izradu prostornog plana za opštinu Golubac koji je u završnoj fazi, kao i Plana uredenja priobalja povereno je Arhitekton-skom fakultetu iz Beograda.

- Cilj ovog zajednickog sastanka u Golupcu bio je da se sa rukovodstvom opštine i Javnog preduzeca Nacionalnog parka ,,Ðerdap’’, Republickog zavoda za zaštitu spomenika kulture,Srbijavode, HE ,,Ðerdap’’ i Zavoda za zaštitu prirode dogovorimo i utvrdimo kriterijume za ugradnju svega onog što ce biti važno za izgradnju na podrucju opštine Golubac,posebno na teritoriji Nacionalnog parka ,,Ðerdap’’. Izrada prostornog plana za opštinu Golubac je u završnoj fazi,a njegov konacan završetak se ocekuje narednih dana.Sve ove impute i uputstva koje smo dobili od relevatnih institucija za dalji razvoj opštine Golubac ugradicemo u Prostorni plan koji ce dalji ici u Ministartvo na strucnu kontrolu i reviziju koja je neophodna da bi se dobile sve saglasnosti,naglasila je kordinator za izradu Prostornog plana i Plana uredenja priobalja opštine Golubac, Tanja Klišmaric.

Ova dva plana znace za opštinu i gradane Golupca dostupniju i efikasniju opštinsku upravu koja ce pratiti sve razvojne programe, a povezivanjem sa privrednim subjektima na usaglašavanju svih aktivnosti na prostornom planiranju opšteg uredenja i svega onog što je zacrtano u narednom periodu na povecanju resursa i kapaciteta doprinece razvoju ovog kraja i boljeg života gradana.

Lj.Nastasijevic

IZ AKTIVNOSTI OPŠTINSKE ORGANIZACIJE PENZIONERA MALO CRNICE

PENZIONERIMA TREBA VIŠE

- Iako uveliko zakoracili u trece doba penzioneri ove stiške opštine aktivni na mnogim poljima života i rada

Opštinska organizacija penzionera u Malom Crnicu ima 510 clanova koji žive u 14 naselja. Gotovo svi clanovi su aktivni na mnogim poljima života i rada, upravo onoliko koliko im fizicke i finasijske mogucnosti dozvoljavaju.

Penzioneri su dvostruko informisani o svim važnijim zbivanjima i medusobno, u organizaciji, i na nivou opštine. Nažalost, ono u cemu su svi jednoglasni i saglasni, to je cinjenica,oni vele van svakog spora, da je standard penzionera ocajan i za svaku kritiku. O ovoj najstarijoj populaciji izostala je kompletnija i temeljnija briga, cime ih društvo stavlja u težak položaj.

„ Mi u Opštinskom odboru u proteklom periodu smo zadovoljni aktivnošcu rukovodstva Op-štinske organizacije. Radili smo timski, zajedno sa predsednicima mesnih udruženja i clanovima odbora i Skupštine. Lanjska godina u udruženju penzionera protekla je u realizaciji primarnih ciljeva iz plana i programa rada predvidenih u okviru jednogodišnje aktivnosti. Istovremeno, broj naših clanova je znatno uvecan. Naši clanovi su penzioneri iz radnog odnosa, poljoprivrednog osiguranja, inostranog osiguranja, invalidi rada i porodicni penzioneri“, - kaže Dragica Mitrovic, predsednik Opštinskog odbora udruženja penzionera i predsednik MU Crljenac.

Usvojen je novi statut i sva druga akta koja su neophodna radi uspešnosti i kvaliteta rada opštinske organizacije , a donešena su i pravila o radu mesnih udruženja penzionera. Mesna udruženja su zastupljena u Malom Crnicu, Aljudovu, Batuši, Boževcu, Velikom Selu, Kalištu, Velikom Crnicu, Salakovcu, Smoljincu, Toponici, Crljencu i Šapinu. Trenutno se radi na oživljavanju rada udruženja u Kuli i na formiranju novog udruženja u Kravljem Dolu.

Aktivnost mesnih udruženja sastoji se u prikupljanju clanarine, novca za ekskurzije, upisu uglja i stalnim kontaktima sa Opštinskom organizacijom radi ukazivanja na probleme kada se pojave.

„Iduce nedelje predstoji nam godišnja skupština a ocekujemo da bude usvojen i završni racun,plan rada i aktivnosti za vec tekucu 2009. godinu. Zasedace i komisija za nabavku i distribuciju uglja, kao i komisija za izbor prevoznika uglja. Podsecam, prošle godine posredstvom naše opštinske organizacije realizovana je distribucija oko 1.900 tona uglja za potrebe penzionera i njihovih porodica“, - podvlaci Dragica Mitrovic.

Što se tice unapredenja zdravstvene i socijalne zaštite u saradnji sa Domom zdravlja Malo Crnice vodeni su razgovori oko obavljanje preventivne kontrole zdravlja penzionera. Do realizacije nije došlo jer jedan broj penzionera nema novca za nabavku karte za prevoz autobusom do Doma zdravlja. Naši penzioneri, za razliku od velegradskih, nemaju beneficije i povlastice ni privilegije. Od opštine se dobija 8.000 dinara,ali to je malo za bilo kakav veci projekat.

„Mi pomažemo najugroženije penzionere . Prošle godine naša opštinska organizacija je kupila 44 paketa u vrednosti od hiljadu dinara po komadu. U paketima su bili: šecer, deterdžent, makarone, fide, pirinac, kafe kao i druge životne namirnice. To su sredstva iz clanarine. Bilo je devetoro naših penzionera na rekreativno lecenje. Korišcene su usluge Soko , Prolom i Gamzigradske banje. Organizovali smo i ekskurzije po banjama, manastirima i gradovima širom Srbije. I danas su nam u secanju ekskurzije do Vrujci banje gde su ponzioneri proveli dan za pamcenje. Imali bismo i vecu aktivnost, ali nije bilo sredstava.A penzionerima treba više, zaslužili su više jer su istrajno radili na poslu ceo radni vek“, dodaje Dragica Mitrovic

S.R.

III NAGRADA ZA NOVINSKU PRICU “MILIVOJE ILIC”

MUŠKO ILI ŽENSKO

Od kako je ljudskog roda i poroda, postojala je vecita želja da se još pre porodaja sazna pol buduceg deteta. Muško ili žensko - bila je vecita dilema buducih roditelja. Koristeci tu cinjenicu, oduvek su postojali razni „prognozeri i pogadaci" buduceg pola novorodenceta, koji su lakovernim i znatiželjnim roditeljima, najcešce za debelu materijalnu nadoknadu „strucno" proricali kojeg ce pola biti prinova u porodici. Naravno, radilo se o cistom lopovluku.

Zahvaljujuci napretku medicinske nauke u poslednjim decenijama, problem prognoziranja pola buduceg novorodenceta postao je skoro u potpunosti rešiv. Uvodenjem ultrazvuka u cilju blagovremenog otkrivanja eventualnih patoloških stanja u razvoju ploda, moguce je usput videti i kojeg je pola buduce novorodence. Doduše, desi se ponekad da manje iskusni ultrazvucni dijagnosticari omanu, pa se ispostavi da roditelji koji su vec pripremili „plavu garderobicu" za bebu, kada ona dode na svet, moraju da potraže „roze" i obratno, ali ovakvi slucajevi su ipak vrlo retki. Ima i onih roditelja koji žele da sacuvaju caroliju neizvesnosti oko pola novorodenceta sve do samog rodenja, ali je ipak više onih koji bi hteli da to znaju takoreci od samog zaceca.

Ispricacemo vam pricu o tome kako se jedan, i pored nekih „olakšavajucih” okolnosti, ipak nesavestan lekar, dosetio da ovu radoznalost buducih roditelja bogato materijalizuje. Bilo je to doduše u onim ranim posleratnim, gladnim godinama, kada je trebalo »hraniti porodicu i preživeti, ali ova cinjenica ipak ne opravdava pomenutog doktora, jer je postupak u ozbiljnom sukobu sa postulatima Hipokratove zakletve, na koju se svi lekari zaklinju prilikom stupanja u zvanje iscelitelja tela i duše ljudskog roda.

Doktor NN je dugo živeo u bogatom stiškom selu B. Sve stanovnike sela, kao i okolnih sela koja su gravitirala njegovoj ambulanti znao je takoreci „u glavu", tj. po imenu i prezimenu. Znao je i šta ko ima od dece i šta bi želeo još od podmlatka da ima. Mala plata, ratom osiromašeni seljaci koji su malo šta osim pregleda mogli da plate, makar i u naturi i porodica koju je trebalo hraniti i odevati, verovatno su ucinili da se u doktoru nešto „prelomi". Došao je na ideju da se bavi prognoziranjem pola buducih novorodencadi. Od ideje do realizacije nije trebalo mnogo. Dovoljno je bilo samo omoguciti da procuri vest kako doktor nasigurno pogada pol buduceg deteta, takoreci od samog zacetka, pa da se jave prve „mušterije", cim bi neka mladica u selu zatrudnela, buduci roditelji bi brže-bolje pohrlili svom doktoru da im „prognozira" koga ce pola biti beba. Naravno, nisu dolazili praznih ruku, jer za tako nešto se nije štedelo, pa se i od usta odvajalo. Sa punom torbom i znatiželjom dolazilo se kod doktora. A i doktor bi im se dostojno revanširao prognozirajuci da ce beba biti baš onog pola koji su i roditelji priželjkivali. Radosni zbog ovakve „prognoze", roditelji bi odlazili veselo kuci, obecavajuci doktoru da ce biti još izdašniji ako se prognoza ostvari. Da sve to ne bi izgledalo šarlatanski i da bi bilo što ubedljivije, doktor je insistirao da se u odgovarajucu knjigu, koju je strogo držao pod kljucem, zapiše ono što im je prognozirao. To je kod seljaka još više ulivalo poverenje u doktorovo znanje i poštenje, pa su mu se po ovom pitanju sve cešce obracali i iz okolnih sela, a navratio bi poneko i iz grada.

Kada bi prošlo devet meseci i ocekivane bebe stigle na svet, roditelji bi ponovo dolazili kod doktora. Ali, nisu svi bili istovetno raspoloženi. Kada bi ugledao razdragane roditelje, posebno oca sa flašom rakije u ruci sa kojom bi nudio sve prisutne u cekaonici, i majku pogrbljenu pod teretom torbe-šarenice, nabijene od dna do vrha slaninom, sirom, orasima, sušenim mesom, a ponekad i ocišcenim prasencetom, doktor je znao da mu se prognoza ostvarila. Veselo bi izlazio pred roditelje da podeli sa njima radost sretnog ishoda trudnoce, diskretno im savetujuci da poklone zbog uspešno pogodenog pola odnesu do njegovog stana.

Na doktorovu žalost, ponekad je bilo i suprotnih reakcija. Namrgodeni i besni, cesto bez kucanja, roditelji bi upadali u ordinaciju i još sa vrata osipali paljbu na doktora dovodeci u sumnju njegovu strucnost i poštenje. Njemu je tada bilo jasno da je omanuo u prognozi, pa je svim silama, koristeci svoju slatkorecivost i intelektualnu superiornost, nastojao da pobesnele i uvredene roditelje najpre koliko-toliko smiri. Kada bi to postigao, poceo bi oprezno da im nabacuje mogucnost da su se verovatno oni sami zbunili i da su pogrešno razumeli ono što im je pre devet meseci prognozirao. Neki bi se brzo smirili ali sa nekima je to teže išlo, posebno sa onim roditeljima kojima je prognozirao muškog naslednika, a rodila se “tuda kost" tj. žensko. Vest u ovoj raboti, doktor se ne bi zbunjivao, vec bi u pogodnom momentu izbacio poslednji i najjaci adut, tvrdeci da do sada nikada nije pogresio, ali ako mu i dalje ne veruju, onda bi bilo najbolje da pogledaju u knjigu, jer „ako laže koza - ne laže rog". Roditelji bi istog momenta prihvatali ovaj predlog, kako bi pokazali doktoru da su oni u pravu. Na njihovo iznenadenje i žalost, uvek bi se ispostavilo da je doktor bio u pravu, odnosno u knjizi je zaista pisalo da ce dete biti onog pola baš kao što se i rodilo, a ne kako su razocarani roditelji tvrdili. Buljili bi u knjigu a onda uz gundanje i bez pozdrava odlazili kucama. Neki su precutno prihvatali mogucnost da su zaista pre devet meseci pogrešno culi doktora, a bilo je i onih koji su sumnjali u ispravnost doktorove knjige, ali nisu imali dokaza za to. Naravno, u ovakvim prilikama izostajalo je cašcavanje doktora, ali to njemu nije teško padalo, s obzirom na to da je mogao da prode i sa mnogo „težim" posledicama.

Svakako cete se zapitati u cemu je vic, kvaka ili štos? Objašnjenje je vrlo jednostavno. Kada je na pocetku trudnoce saopštavao roditeljima pol buduceg deteta, doktor bi u svoju strogo cuvanu knjigu uvek zapisao SUPROTNI POL od onoga koji bi saopštavao roditeljima. Radosni što im je doktor prognozirao pol deteta po želji, roditelji nisu ni obracali pažnju na to što je doktor zapisao. Kada bi beba došla na svet, roditelji kojima se ostvarila želja nisu ni imali potrebu da zaviruju u doktorovu knjigu. Za one kojima se nije ostvarila prognoza, knjiga je bila „dokaz" da je doktor „u pravu" a da su se oni zbunili. Za doktora knjiga je bila spas od razjarenih i razocaranih roditelja.

Ovu pricu sam cuo pre mnogo godina, radeci krace vreme u pomenutom selu B. Nisam bio siguran da li je prica istinita ili možda izmišljena. Ako je istinita, onda se i pored ozbiljnog sukoba sa Hipokratovom zakletvom mora priznati da je ideja zaista bila originalna.

ŠIFRA-"VIMINACIJUM-08”, Živko Stevanovic

NA SAVINDAN NARODNA BIBLIOTEKA POŽAREVAC OBELEŽILA 162.GODINU POSTOJANJA

CAROBNI SVET KNJIGE

Svecanom akademijom koja je otpocela himnama “Bože pravde” i svetosavskom himnom, a otpevala ih je operska pevacica Gabrijela Ubavic, obeležena je slava Narodne biblioteke “Ilija M. Petrovic” Požarevac i 162.godišnjica postojanja i rada.

Na Svetog Savu 1847. godine u Požarevcu je otvoreno citalište koje se vremenom razvijalo, menja-lo svoja sedišta, da bi danas to bila moderna biblioteka sa tendencijom daljeg razvoja i napretka.

Direktorka biblioteke, Beba Stankovic je, obracajuci se gostima na svecanoj akademiji, nacini-la kratak osvrt na bibli-otekarstvo u svetu, pocev od Aleksandrijske biblioteke i želje da se od uništenja sacuvaju dela ljudskog uma.

- Ova želja prvih osnivaca biblioteka u današnje vreme ostvaruje se i poboljšava modernim tehnologijama. Društvo znanja kome Evropa teži sve više namece upotrebu elektronskog opismenjavanja i korišcenja elektronskih resursa u bibliotekama. Ogroman broja tekstova, slikovnih i drugih vrednosti iz nacionalne, naucne i kulturne baštine namece potrebu za organizovanjem sistema informacija koji ce obezbediti cuvanje, prezentaciju i pretraživanje naucne i kulturne baštine širokoj publici, kao i strucnoj i naucnoj javnosti. Kljucno mesto u ovoj oblasti ima digitalizacija, kreiranje digitalnih fondova i usta-nova sa pratecim sistemom podataka i softfera. Na današnji dan kada obeleža-vamo 162. godine od nastajanja požarevackog citališta i odajemo poštu prvom srpskom prosvetite-lju Svetom Savi, govo-ricemo u radnom delu i o ovim aspektima bibliote-karstva, rekla je izmedu ostalog Stankoviceva.

Zamenik predsednika Skupštine grada Požarev-ca, Violeta Tomic je u ime lokalne samouprave cesti-tala jubilej biblioteci, a posle nje i upravnik Biblioteke Matice srpske, Miro Vuksanovic. Veliku pažnju izazavao je govor italijanske književnice Adele Macole koja je napisala roman o Mileni Pavlovic Barili, a ovom prilikom govorila je o znacaju biblioteke kao ustanove koje se bavi ocuvanjem duhovnog blaga, uz detaljne opise velikih i važnih biblioteka, kao i atomosfere koja vlada u gotovo svakoj biblioteci na svetu, a koja je uvek magicna na sebi svojstven nacin.

U okviru svecanosti emitovan je i promotivni film o biblioteci.

U muzickom delu programa nastupio je Vokalno instrumentalni sastav Muzicke škole “Stevan Mokranjac”, pod rukovodstvom profesora Ilije Rajkovica i Mladena Nicica.

Sveti Sava je u požarevackoj biblioteci obeležen i radno, jer se paralelno odvijao na-ucni skup na temu “Put ka digitalnim kolekcijama biblioteka Srbije” kome su prisustvovali bibli-otekari iz raznih gradova Republike.

L.L.

SREDOM I SUBOTOM U CRVENOM KRSTU POŽAREVCA RADI "KLUB ZA MLADE"

POMOC DECI SA PROBLEMIMA U PONAŠANJU

- Za roditelje cija deca imaju odredene probleme, clanovi Projektnog tima dežurace u prostorijama Crvenog krsta svakog ponedeljka izmedu 17 i 19 casova

Krajem prošle godine Fond za socijalne inovacije odobrio je Gradu Požarevcu dva projekta, jedan od njih tice se mladih koji u sredini u kojoj se školuju i žive imaju odredene probleme. Rec je, naime o projektu osnivanja i rada Kluba za mlade ciji je nosilac Uprava grada, a najneposredniji izvršioci: nevladina organizacija Udruženje za negovanje i unapredenje zdravlja "Zdravo", volonteri, vršnjacki aktivisti, Centar za socijalni rad, Udruženje gradana "Šansa" i Crveni krst.

Na prošlonedeljnoj Konferenciji za novinare, clanovi Projektnog tima Kluba za mlade informisali su o aktivnostima koje su do sada sprovedene, kao i o poslovima koji predstoje na sprovocenju ovog projekta. Tatjana Rajic, koordinator Kluba saopštila je da je za sada ovim programom obuhvaceno dvadeset maloletnika organizovanih u dve grupe. Jednu grupu cine deca kojoj je izrecena mera pojacanog nadzora roditelja, u drugoj su maloletnici sa merom pojacanom nadzora od strane organa starateljstva. Individualni grupni rad sa njima odvija se dva puta nedeljno, sredom od 17 i subotom od 10 sati, a ponedeljkom od 17 do 21 sat, u prostorijama Crvenog krsta, clanovi Projektnog tima dežuraju za roditelje cija deca imaju probleme zbog neprilagodenog ponašanja u sredini u kojoj žive ili su u sukobu sa izvršavanjem svojih redovnih obaveza. U realizaciji ovog projekta veliku ulogu imace takozvani vršnjacki aktivisti koji ce kao neutralna, nepristrasna treca strana pomagati svojim drugovima da prevazidu sukobe u kojima se nalaze. .

Milorad Jokic, klinicki psiholog iz Medicine rada koji je na ovom projektu u ulozi supervizora metodologa, podvukao je da je rec o jednom novom modelu odnosa sredine prema maloletnicima koji treba da zameni dosadašnji model kažnjavanja prestupnika. Praksa je, naime pokazala da je model kažnjavanja previše skup i neefikasan. Posrnuli mladi ljudi nikada nisu sto posto delinkventi, i te osobe imaju pozitivne osobine koje treba motivisati i iskoristiti za prevazilaženje njihovih trenutnih problema.

Projekat "Klub za mlade" trajace do decembra ove godine, ali se vec razmišlja da kao oblik rada sa maloletnicima živi i po isteku ovog roka, da postane jedan od stalnih socijalnih servisa lokalne samouprave. Takode, u planu je da se broj maloletnika obuhvacenih ovim projektom poveca:

- Koncipirano je da ovaj program traje do 20. decembra ove godine, medutim, kako je Grad Požarevac kao nosilac projekta omogucio njegovu održivost kroz finansiranje proširenih prava, kroz izmenu Odluke o proširenim pravima koja nije menjana od 1994. godine, stvorene su pretpostavke da Projekat sprovodimo i posle 20. decembra 2009. godine, da Klub mladih prerase u instituciju servisa, istice Tatjana Rajic.

S.E.

SVETOSAVSKI DANI U MUZICKOJ ŠKOLI “STEVAN MOKRANJAC”

PROFESORI ZNAJU ZNANjE

Koncertnoj dvorani u Muzickoj školi “Stevan Mokranjac” u Požarevcu 28.januara bilo je potrebno mnogo više mesta za sedenje nego što ih ima, jer je sala bila mala da primi sve one koji su želeli da prisustvuju proslavi Svetog Save. Naime, ovaj put koncert su održali profesori škole, sa više od dvadeset tacaka programa. Nakon himne Svetom Savi, koncert je otvorio direktor škole, Zoran Maric na flauti, uz klavirsku pratnju Katarine Maric, potom su nastupali: Nikola Bursac, violina, Marko Kostic, klavir, Ivan Blagojevic, truba, Mirjana Rajcic, klavir, Olivera Živkovic, horna, Katarina Miloševic, klavir, Vojislav Perucica, klavir, Vladimir Uroševic, klarinet i drugi. Kao šlag na torti bila je poslednja tacka - hor profesora sa solistom Martom Blagojevic koji je izveo Mancinijevu “Mesecevu reku”.

Sudeci po reakcijama publike, ovakve koncerte bi trebalo organizovati mnogo cešce, culi su se i predlozi da to bude jednom mesecno.

L.L.

U ORGANIZACIJI ROTARI KLUBA POŽAREVAC I MINI - MAKSI LIGE

URUCENI PAKETICI ROMSKOJ DECI

Rotari klub Požarevac je deo porodice Rotari internacionale, koja ima više od 1.200.000 clanova u celom svetu i ima za cilj služenje kako lokalnoj tako i medunarodnoj zajednici. Ovo je nevladina medunarodna humanitarna organizacija koja okuplja strucne i sposobne ljude koji nesebicno pružaju pomoc svima kojima je ona najpotrebnija.

Tradicionalno u sklopu novogodišnjih i januarskih praznika Rotari klub Požarevac organizovao je distribuciju poklona onima kojima je to najneophodnije. Na dan Svetog Save proteklog utorka u saradnji sa Opštinskim fudbalskim savezom - Mini maksi ligom Požarevac i decacima iz tima pobednika "Svetosavskog kupa" u prostorijama Udruženja Roma Branicevskog okruga podeljeno je 50 paketica deci uzrasta od beba pa do 10 godina. Inace, Rotari klub nastavlja sa svojim aktivnostima i tokom godine. "Obicno su to aktivnosti humanitarnog karaktera prema onima kojima je ona najneophodnija, a ovoga puta su to konkretno deca do kojih smo došli preko Udruženja Roma Branicevskog okruga. Tokom godine organizujemo i druge manifestacije cija sredstva usmeravamo prema Bolnici, Zdravstvenom centru ili prema ustanovama koje su dostupne svim stanovnicima grada Požarevca", istakla je Jasmina Turudic, predsednica Rotari kluba Požarevac.

Prema recima Darka Racica, direktora Mini - maksi lige Požarevac, od ove godine potekla je inicijativa da turnir bude humanitarnog karaktera kako bi se pomoglo ugroženim Romima, našim sugradanima koji imaju lošu finansijsku situaciju. "Nastojacemo da turnir bude tradicionalan, a moram da kažem da je glavna poluga u svemu ovome Rotari klub koji je sakupio najvecu donaciju. Pored humanitarnog rada cilj nam je da decu lošeg finansijskog stanja socijalizujemo i usmerimo prema sportu kako bi uvideli da sport nije samo cista igra, vec i jedan vid druženja", rekao je Racic.

D.Dinic

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U periodu od 23.01.2009. do 30.01.2009.godinu u porodilištu Opšte bolnice "Dr Voja Dulic" Požarevac, rodene su 32 bebe, 16 decaka i 16 devojcica.

Sinove su dobili: Sanja i Goran Miloradovic iz Aleksandrovca, Sonja i Dragiša Peric iz Simiceva, Milija Brankovic Ivic i Dejan Ivic iz Lucice, Danijela Bogojevic i Dražen Jankovic iz Topolovnika, Jasmina Tomic i Ivan Dobrosavljevic iz Lucice, Violeta i Puriša Mitrovic iz Požarevca, Dragana Stankovic i Goran Uroševic iz Kravljeg Dola, Andrijana Perkic i Sladan Milenkovic iz Milatovca, Ivana Nikolic Zenkovic i Sanen Zenkovic iz Požarevca, Nataša Ilic i Dejan Paunovic iz Mirijeva, Zvezdana i Aleksandar Mitrovic iz Požarevca, Marina Stevanovic i Sladan Markovic iz Zabrda, Vesna i Darko Mirkovic iz Bradarca, Suada Nasufi i Senad Kasumi iz Kostolca, Jelena Miljkovic i Predrag Gacic iz Požarevca i Dragana i Saša Jovanovic iz Covdina.

Kcerke su dobili: Ivana Miloševic i Jovica Popovic iz Požarevca, Vesna i Bojan Paunovic iz Busura, Almira Alija i Albert Diljaj iz Kostolca, Danijela i Saša Stankovic iz Orljeva, Edita i Damir Pavlovic iz Požarevca, Sanja Stancic i Dragiša Todorovic iz Požarevca, Sanela Nikolic i Žarko Stanojevic iz Duboke, Milena i Željko Jovic iz Male Bresnice, Katarina i Predrag Radakovic iz Požarevca, Snežana i Aleksandar Jovanovic iz Požarevca, Valentina i Živoslav Rajic iz Doljašnice, Sladana i Rešat Kostic iz Kostolca, Snežana i Vladan Stojadinovic iz Petrovca, Saška Mladenovic i Vili Petrovic iz Busura, Ivana Spasic i Ivan Jovic iz Lucice i Tatjana Jovanovic i Darko Radojkovic iz Boževca.

POLITEHNICKA ŠKOLA POŽAREVAC

SVETI SAVA - MODEL I UZOR

Zajedno sa brojnim prijateljima škole, zaposleni i ucenici Politehnicke škole u Požarevcu, obeležili su dan Svetog Save veoma sadržajnim programom i svecanim koktelom.

Domacin slave bio je mr LJubiša Josimovic, profesor mašinske grupe predmeta, a prisutnima se biranim recima obratio direktor Politehnicke mr Dejan Savic:

- I nakom minulih vekova, citajuci dela Sv. Save, možemo zakljuciti da on nije govorio samo o onome što je Srbin nekad bio, vec i o onome što jeste, a ponajviše, cini se, o tome kakav treba da bude u ovom teškom vremenu smutnje, zla i teškoca.

Duboko zamišljeni, shvati-cemo da treba završiti sve potrage za strastima, interesima, materijalnim vrednostima, a otpoceti, paljenjem ugašenih sveca duhovnosti, potragu za covekom. Možda je covek kakvog više nemamo ostao daleko iza, u manastirima Nemanjica, možda je negde na Ceru ili Kajmakcalanu... Niko ne tvrdi da ga je lako naci, ali, ako želimo napred, u bolje sutra, ovakav covek nam je neophodan. Duboko verujem da je on tu, u svakom od nas, usnuo i zaboravljen, i da ceka da ga svako od nas probudi i pokrene. Neka Sveti Sava bude model i uzor kojem cemo težiti i kojeg cemo se držati, - porucio je mr Savic.

Program i nagrade

Ucenici Politehnicke ško-le, clanovi dramske, recitatorske i folklorne sekcije, izveli su veoma sadržajan scensko – muzicki program, a svecanost je bila prilika i da Danijeli Bogosavljevic, uce-nici treceg razreda, diplomu za osvojeno drugo mesto na Republickom takmicenju iz istorije uruci predstavnik Ministarstva prosvete Veli-ša Joksimovic.

U toku svecanosti, direktor škole urucio je jubilarne nagrade zaposlenima: Milo-stivi Grujic, profesoru mašinske grupe predmeta (30 godina), LJubiši Pericu, pomocnom radniku (20) i mr LJubiši Josimovicu, profesoru mašinske grupe predmeta(10 godina rada).

Svecanost je prilika da se kaže koja više i o postignutom, aktivnostima u toku, planovima i razvoju...

Najpre, tokom zimskog raspusta, u cilju daljeg pobolj-šanja uslova za rad, ucioni-cki prostor je sreden, nekoliko ucionica okreceno, osposobljen je kabinet za profesore saobracajne grupe predmeta. U planu je da se ove godine dovrši montaža nove stolarije, zapocne izrada hidrantske mreže u školi i nabavi još jedan automobil za obuku vozaca.

Sve uspešniji daci

Politehnicku školu pohada 440 ucenika u 15 odeljenja: 11 saobracajne struke, od toga 8 odeljenja tehnicara drumskog saobracaja, i u elektro struci – elektromehanicari termi-ckih i rashladnih uredaja, “bele tehnike” i autoelektricari.

- U junu prošle godine, iz naše škole izašla je prva generacija tehnicara drumskog saobracaja i veoma smo zadovoljni podatkom da je više od polovine upisalo ili Saobracajni ili Mašinski fakultet, odsek za bezbednost saobracaja, neki strukovne škole – saobracajnu, zaštitu životne sredine, kriminalisticku... Dakle, dosta dece je nastavilo školovanje sa solidnim znanjem stecenim kod nas i time smo veoma zadovoljni. Evo, na Sveto-savskoj svecanosti, naša ucenica Danijela Bogosav-ljevic vec trecu godinu zaredom, osvaja neko od najviših mesta na nivou Srbije u znanju iz istorije, što je uspeh za koji zasluge ima i predmetni nastavnik Miloš Brankovic. Ocekujemo da i na ovogodi-šnjem takmicenju bude medu najboljima, zajedno sa njom delimo ocekivanja – zlatna medalja. I u saobracajnoj i mašinskoj struci, takode, imamo dobre rezultate naših takmicara, - istice mr Savic, dodajuci da Škola ima veoma dobru saradnju i sa lokalnom samoupravom, preduzecima u kojima ucenici obavljaju prakticni deo nastave, Školskim odborom i Savetom roditelja.

- Škola posebnu pažnju posvecuje postignucima uceni-ka, što nam je i u školskom razvojnom planu. U decembru prošle i januaru ove godine organizovali dva seminara za sve zaposlene u Politehnickoj školi. Jedan se odnosio na školsko ocenjivanje, predavaci su bili vrhunski strucnjaci sa Instituta za pedagoška istraživanja, a drugi, u organizaciji Centra za instruktivne komunikacije u obrazovanju, pod nazivom “Dijagnostika, prevencija i otklanjanje uzroka školskog neuspeha”. Bio sam jedan od ucesnika i mogu da izrazim veliko zadovoljstvo sadrža-jem seminara, a rezultati do kojih smo zajedno došli svakako ce nam biti od koristi u daljem radu sa decom, - kaže mr Dejan Savic, direktor Politehnicke škole Požarevac.

Politehnicka škola je ove godine pocela da znacajnije podstice i vannastavne aktivnosti ucenika: zapaža se uspešan rad Dramske sekcije, Muzicke u kojoj su daci koji istovremeno završavaju i Muzicku školu, pa je formiran školski orkestar koji je na Svetosavskoj akademiji uspešno nastupio zajedno sa clanovima školskog folklora.

I diploma i dozvola

Vec tri godine, Politehni-cka škola poseduje Autosao-bracajni centar za rad sa ucenicima i, prema posebnom rešenju MUP-a, za rad sa trecim licima. Zahvaljujuci tom centru, svi ucenici saobracajne struke školovanje završavaju sa vozackom dozvolom u ruci: pružena im je mogucnost da besplatno završe obuku, poligon je u školskom dvorištu, a dosta ucenika se opredeljuje da, po polaganju vozackog ispita “B” kategorije, završi obuku i dobije i “C” kategoriju. To ce im, isticu u ovoj školi, itekako znaciti, pošto ce, po novom zakonu, profesionalni vozaci, pored “C” kategorije morati da poseduju i diplomu o završenom trecem stepenu škole.

- Od prošle godine smo znacajno pospešili rad Autosaobracajnog centra sa trecim licima. Imamo sve prednosti u odnosu na mnoge druge auto-škole: imamo dobro osposobljen kadar – ljude koji su radili u državnim auto-školama, sa 20 i više godina radnog iskustva, posedujemo adekvatnu ucionicu za izvodenje nastave i polaganje probnih testova, što je kod nas obavezna praksa, imamo 5 saobracajnih inženjera koji su u komisijama, vozila koja redovno zanavljamo i povecavamo njihov broj i, ono što posebno isticem, imamo veoma povoljne cene i uslove placanja, istice mr Savic.

Kvalitetno i povoljno

Cena jednog casa obuke u Autosaobracajnom centru Politehnicke škole je 400 dinara. Cena polaganja vozackog ispita “B” kategorije je 2.000 dinara.

Placanje je moguce prema dinamici koja odgovara polazniku: uplati se odreden broj casova i “izveze”, u sledecoj prilici se opet uplati koliko se može i obuka nastavi, sve do ispunjenja propisanog broja casova i izlaska na polaganje vozackog ispita.

Autosaobracajni centar poziva sve zainteresovane buduce vozace da znanja i vozacku dozvolu steknu kod vrsnih strucnjaka, po veoma povoljnoj ceni.

Kontakt telefon:

012/513-595

Kontakt osoba:

prof Radmila Sokic

D. Milenkovic

OSNOVNA ŠKOLA “MILOŠ SAVIC” LUCICA, POLJANA, PRUGOVO

S LJUBAVLJU SVETITELJU SAVI

U cast svetitelja Save, kao u svim školama Srbije 27.januara, pevalo se i recitovalao i u Osnovoj školi “Miloš Savic” koju pohadaju ucenici tri sela - Lucice, Poljane i Prugova. Posle himne Svetom Savi, ucenicima, roditeljima i gostima škole obratio se direktor Slaviša Radovanovic:

- Kao i svake godine okupljamo se na ovaj dan i dokazujemo da poštujemo ono što je on kao prosvetitelj, osnivac i utemeljitelj srpske crkve i srpske države stvorio i ostavio pokoljenjima. Ovde je jedno od tih pokoljenja u dugoj istoriji ove škole od skoro 170 godina. Lucicka škola je jedna od najstarijih škola u okrugu, a sigurno spada i u najstarije škole u Srbiji. Ni jedna kuca ne može bez temelja, pa tako ni naša škola, a temelj ove škole i ove države je jezik, o cemu svedoce reci Nemanjica iz cije loze potice i Rastko Nemanjic koji je uzeo monaško ime Sava, a one glase: Ne uzimaj tudu rec u usta, ako je uzmeš ti je nisi usvojio, nego si sebe otudio. Države i zemlje ne osvajaju se samo macevima, nego jezikom, onoliko koliko si reci izgubio i tude prisvojio toliko te neprijatelj porobio i osvojio. Narod koji izgubi reci prestaje da bude narod. A mi smo narod koji ima temelj, to je svetosavlje, to je škola, to je crkva, jer Sveti Sava je najveci srpski svetac.

Besedom se obratio i sveštenik Radoslav Vukosavljevic, rekavši, izmedu ostalog da je Sveti Sava bio lekar triju bolesti: bolesti uma, bolesti srca i bolesti tela - bolesti uma lecio je školom, bolesti tela bolnicom, a bolesti srca verom. - Zidajuci škole i bolnice otvorio je i proputio put srpskome narodu u svetlu buducnost. Ne smemo zaboraviti da je nekoliko vekova srpski narod bio stub i voda prosvecenosti i primer za sve narode ondašnjeg sveta, porucio je još sveštenik Vukosavljevic.

Crkvena opština Poljana je ovom prilikom urucila knjige i novcane nagrade najboljim ucenicima škole, a to su: Teodora Ungurjanovic, ucenica 8.razreda, dak generacije za školsku 2008/2009.godinu, Katarina Marinkovic za likovni rad Sveti Sava, Milica Jevdenijevic, ucenica šestog razreda za likovni rad na temu “Svetog Save”, Dragana Prvulovic, ucenica cetvrtog razreda, koja je dobila nagradu za najplemenitije srce.

Crkvena opština lucicko-prugovska takode je urucila nagrade i to najboljim dacima: Milošu Markovicu, Katarini Vicentijevic i Milici Nikolic koja je dobila nagradu za plemenito srce.

Svetosavska priredba, bez koje se ne može zamisliti proslava Savindana obilovala je muzickim tackama, recitalima i poukama.

Kolacar školske slave u Lucici bio je Novica Radivojevic, meštanin Lucice, prijatelj škole i donator koji ucestvuje u svakoj akciji koja se odnosi na školu i poboljšanje uslova za njen rad. Radivojevic je ucestvovao i u izgradnji jednog dela škole, a kako sam kaže, na njega se mogu osloniti kad god se ukaže potreba. Dužnost domacina slave ove godine predao je generaciji treceg razreda OŠ “Miloš Savic” koja ce sledece godine biti kolacar.

Aktivna na svim poljima

Škola “Miloš Savic” je osnovana 1840.godine u Lucici, u Poljani 1869., a u Prugovu 1889.godine. Centralna škola je u Lucici, a druge dve su podrucne, s tim što je škola u Poljani osmorazredna. Cela škola, u sva tri sela ima 370 ucenika. Sve tri opremljene su za nastavu informatike i sve su prilagodene zahtevima moderne nastave u higijenskom, tehnickom i bezbednosnom pogledu. U Prugovu, u dvorištu škole, nalazi se letnja ucionica, jedina te vrste u Branicevskom okrugu.

Nastavnicki kadar je strucan, kolektiv cine pretežno mladi ljudi, potpuno posveceni svojoj profesiji. U školi se uce Engleski i Francuski jezik, Francuski je, inace tradicija u školi. Škola nosi ime svog daka Miloša Saviša, koji je poginuto tokom Drugog svetskog rata.

U školi postoji školsko pozorište kojim rukovodi profesor srpskog jezika Milena Stojimirovic, fudbalska ekipa i ženska rukometna ekipa, folklorne sekcije u Lucici i Poljani koje redovno nastupaju na raznim smotrama, predstavljajuci svoja sela. Tu su i literarna, recitatorska, školski hor sa nastavnicom Dragicom Vucetic. Škola ima nameru da se predstavi na okružnoj smotri školskih pozorišta i dramskih sekcija predstavom “Pepeljuga”, u režiji Milene Stojimirovic, a mešovitim programom na Festivalu mladosti. Ucestvuje na svim takmicenjima i smotrama organizovanim, kako na opštinskom, tako i okružnom i republickom nivou.

Škola ima dve biblioteke, u Lucici i u Poljani, a iz programa Školski grant u školskom razvojnom planiranju, obezbeden je kabinet za hemiju i biologiju.

Investicije od strane lokalne samouprave doprinele su da se stvaraju sve bolji uslovi za izvodenje nastave, ali i za nabavku školskog nameštaja, ograda oko škola. Osnovni nedostatak je sala za fizicko vaspitanje, te se nastava otežano odvija u zimskim uslovima, kaže direktor Slaviša Radovanovic.

L.L.

PROJEKAT "HACCP - OTVORENA VRATA ZA TRŽIŠTE EU"

KONCEPT POUZDANOG UPRAVLJANJA BEZBEDNOŠCU

U okviru susedske saradnje Rumunija - Srbija, Regionalnoj privrednoj komori Požarevac je odobren projekat "HACCP - otvorena vrata za tržište EU", koji finansira EU, a vrednost projekta je oko 80.000 evra. Nosilac projekta je RPK Požarevac, a prekogranicni partner je Komora za trgovinu, industriju i poljoprivredu Karaš - Severin iz Rešice. Projekat traje godinu dana i u njemu treba da ucestvuju firme koje se bave proizvodnjom hrane na podrucju našeg regiona, trgovinom hrane i ugostiteljstvom, kao i 10 inspektora, a opšti cilj projekta je povecanje ukupne konkurentnosti regionalne privrede kroz stvaranje uslova za ucestvovanje kompanija iz regiona na tržištu EU. Posebni ciljevi projekta su povecanje svesti o važnosti HACCP koncepta i da se uvedu HACCP koncepti u proizvodnju i isporuku hrane na podrucju Regiona. Broj potencijalnih ucesnika je 70, od toga obuku treba da prode 40 preduzeca koja se bave proizvodnjom hrane, 10 preduzeca koja se bave trgovinom hrane, 10 preduzeca koja se bave ugostiteljskim uslugama i 10 inspektora.

Projektni tim je obavio uvid u bazu podataka i na osnovu kriterijuma iz projekta prošlog utorka organizovao je u hotelu "Dunav" konsultativni sastanak sa preduzecima, a u radu su ucestvovali: Milica Mitkovic, predsednica RPK Požarevac, dr Radomir Radovanovic, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, autor i trener na projektu HACCP, profesor Nada Potocanu, prodekan Tehnickog fakulteta Univerziteta u Rešici i dr LJubica Rajkic, prevodilac na projektu.

Prema recima dr Radomira Radovanovica, HACCP predstavlja koncept analize rizika i kriticnih kontrolnih tacaka i nigde nije objavljen kao standard. Svaki standard je opcionalan i nije imperativan, dok koncept HACCP-a je obavezan i njega ocenjuju kompetentna, akreditovana tela koje je akreditovalo domace (ATF) ili medunarodno akreditaciono telo. HACCP predstavlja sistem kojim se pouzdano upravlja bezbednošcu, jer je danas covecanstvo veoma ugroženo nebezbednom hranom.

"Mi imamo mogucnosti da budemo ozbiljni proizvodaci hrane i s toga moramo domacem i inostranom tržištu da isporucujemo bezbednu hranu i da uvek imamo dokaze u postupcima od primarne proizvodnje pa nadalje da je radeno korektno prema normativima koji su opštevažeci i da je taj proizvod bezbedan za korisnika. HACCP je deo jednog sistema koga vrlo ozbiljno podržavaju tkz.sanitaciono standardne operativne procedure ili tkz. dobra proizvodacka, higijenska i veterinarska praksa. Suština njegova je da je to jedna jako dobra alatka u rukama proizvodaca i omogucava da preduzeca u svakom trenutku mogu da dokažu da su radila valjano i da imaju dokaz da je njihov proizvod dobar, jer uslov bilo kakve rasprave o kvalitetu je bezbednost proizvoda", zakljucio je profesor Radovanovic.

D.Dinic

FLJCE - FOND ZA KULTURU KVALITETA I IZVRSNOSTI I RPK POŽAREVAC

NACIONALNI MODEL IZVRSNOSTI U FUNKCIJI KONKURENTNOSTI

U organizaciji RPK Požarevac i FLJCE održana je prezentacija korišcenja modela izvrsnosti u praksi organizacija koje imaju za cilj da permanentno unapreduju svoje performanse i tako prakticno unapreduju i svoje poslovanje. Osnovni povod je konkurs za dodelu Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost "Oskar kvaliteta" koja se svake godine dodeljuje za Svetski dan kvaliteta u novembru mesecu. Pokrovitelj ove nagrade je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a u organizaciji dodele i ocenjivanju ucesnika na konkursu ucestvuje i PKS.

"Ove godine ce biti petnaesta po redu dodela Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost i mi cemo pokušati da firmama koje su zainteresovane da ucestvuju na konkursu objasnimo elemente modela izvrsnosti i koje su koristi od korišcenja modela izvrsnosti u praksi. Osim toga što model izvrsnosti može da se koristi kao model za takmicenje, on se koristi i kao menaxment alat za poboljšanje performansi u organizaciji. Firme njegovim korišcenjem pre svega proveravaju svoje performanse i porede se sa drugim uspešnim organizacijama i to im pomaže da dobiju jedan objektivan nalaz i da shvate gde se zapravo nalaze u jednom okruženju. Taj model je jedna baza znanja i zaposleni u organizacijama koristeci model uce jedan uspešan menaxment sistem i na taj nacin on pomaže ljudskom resursu i organizaciji da može da permanento unapreduje svoje znanje", istice Vladimir Trajkovic, predsednik FLJCE.

Model nagrade ima 5 nivoa izvrsnosti i oni se porede od 1 do 5. Prvi model je za one organizacije koje tek pristupaju upoznavanju sa modelom i one imaju jedan suženi pristup korišcenja modela. Drugi nivo takode se koristi van takmicenja i on ima sve elemente takmicarskog dela, a jedina je razlika što se ta firma ne takmici za nagradu nego koristi samostalno model izvrsnosti i dobija rezultat kao da je ucestvovala na takmicenju. Treci nivo je finalista nagrade, cetvrti nivo je dobitnik jedne od devet oblasti nagrade i peti najviši nivo predstavlja dobitnika prve nagrade u svojoj kategoriji. Inace, nagrada ima dve kategorije: za male i srednje organizacije i za velike organizacije.

Prema recima dr Miloša Jelica, predsednika Strucnog saveta FLJCE, modeli poslovne izvrsnosti ne govore samo šta su prave stvari, vec pokušavaju da ukažu na put kako se do tih pravih stvari i dolazi. Organizacija je izvrsna ukoliko prednjaci u odnosu na druge i to tako da cini svoje zainteresovane strane zadovoljnim. Zainteresovane strane su kupci, zaposleni, poslovni partneri, lokalna samouprava, država, instituti... Zadovoljstvo zainteresovanih strana proizilazi iz onoga što se ostvaruje u toj firmi (direktni rezultati), nacina na koji se to cini (da li je to eticki ispravno) i onoga što se ocekuje u buducnosti.

D.Dinic

U POŽAREVACKOM PREDUZECU FILIP DOO PROŠLOG PETKA

STARTOVALA ZIMSKA ŠKOLA ZA POLJOPRIVREDNIKE

- Pocetak rada škole ozvanicio gradonacelnik Požarevca Miodrag Milosavljevic

U saradnji sa strucnom službom Zavoda za poljoprivredu "Stig", Preduzece "Filip"i ove godine organizuje nastavu u Zimskoj školi. Predavanja su otpocela prošlog petka, a škola ce raditi i 6. kao i 12. februara. Prvog dana rada polaznike je pozdravio gradonacelnik Požarevca Miodrad Milosavljevic izražavajuci zadovoljstvo velikim brojem prisutnih i cinjenicom da oni obraduju jednu trecinu poljoprivrednog zemljišta Grada Požarevca:

- To znaci da ste vi najveca poljoprivredna snaga u ovom okruženju i da od vas mnogo zavisi kako cemo dalje živeti...Zahvaljujuci ovakvim edukacijama u prilici ste da postižete vece prinose.To daje mogucnost da bolje živite i vi i vaše porodice, da nam sela napreduju a sa njima i citav Grad. Došli smo ovde sa jednom porukom: da lokalna samouprava i te kako razmišlja o poljoprivrednim proizvodacima, ove godine u Agrarnom fondu povecali smo sredstva sa 6 na 10 miliona dinara, u planu je uvodenje nekih novih podsticaja i pomoci poljoprivredi od strane Fonda, razmišljamo i da lokalna samouprava omoguci edukaciju poljoprivrednika njihovim ucešcem na seminarima, sajmovima i savetovanjima. Neke korake u tom smislu vec smo preduzeli, 25. januara obezbedili smo odlazak Požarevljana na Svetosavski sabor mladih poljoprivrednika u Beograd, istakao je Milosavljevic.

Saša Filipovic, direktor "Filip"-a DOO napomenuo je da je ovogodišnja Zimska škola nastavak jedne dobre tradicije ovog preduzeca koja ima za cilj edukaciju poljoprivrednih proizvodaca, a da su predavaci eminentni strucnjaci iz oba instuta, hemijskih kuca i fabrika...

Milutim Filipovic, vlasnik firme obavestio je proizvodace o velikoj investiciji, o izgradnji silosnih kapaciteta i sušare i o aktivnostima na pripremi za prolecnu setvu i na kreditiranju poljoprivredne proizvodnje.

Ispred lokalne samouprave, pored gradonacelnika otvaranju škole prisustvovao je i Sladan Stevic, clan Gradskog veca zadužen za poljoprivredu, a polaznicima škole obratili su se i predstavnici Dunav osiguranja, Banke Inteze, PIONEER-a i Galenike Fitofarmacija Zemun.

S.E.

NA 6. SVETOSAVSKOM SABORU MLADIH POLJOPRIVREDNIKA U BEOGRADU

DOBAR PLASMAN POŽAREVLJANA

- Ucenici Poljoprivredne škole "Sonja Marinkovic" iz Požarevca pokazali na Saboru zavidno znanje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i horti kulture

Svetosavski sabor mladih poljoprivrednika Srbije, šesti po redu, ove godine održan je 25. januara u Beogradskoj areni pod sloganom "Zlatna gruda zemlje koju volim". Kao i sve prethodne i ovu manifestaciju organizovao je Fond za doškolovavanje mladih poljoprivrednika, a da je rec o prestižnom Saboru, pored prisustva velikog broja mladih i poljoprivrednih strucnjaka o tome svedoci i ucešce episkopa Šabacke eparhije gospodina Lavrentija koji je blagosiljao Sabor, kao i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saše Dragina, ministra prosvete dr Žarka Obradovica, zamenika predsednika Vlade Ivice Dacica, predsednice Fonda Borke Vucic i drugih visokih zvanica. U okviru Sabora održano je takmicenje ucenika srednjih poljoprivrednih škola iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i horti kulture, organizovan Okrugli sto na temu "Da li srpski seljak - paor može postati farmer?" i podeljene nagrade medu kojima i traktor jednoj samohranoj majci i osam visokosteonih krava rase "Simentalac". Pored kulturno-umetnickog programa izvedenog pred oko 12.000 posetilaca, priredena je i izložba na kojoj su se predstavili naucni i izdavacki instituti za razvoj poljoprivrede, izdavaci i edukativni centri, banke i investicioni fondovi, proizvodaci opreme i repromaterijala namenjenog agraru, ugledni proizvodaci hrane i pica, uzorni domacini, majstori starih zanata, umetnickih rukotvorina i suvenira, predstavnici seoskog turizma...

Iz Požarevca su put Beograda na Sabor krenula tri puna autobusa daka i profesora Poljoprivredne škole. Besplatan prevoz obezbedio je Grad Požarevac. Inace, Požarevljane su na takmicenju ucenika predstavljale dve ekipe: poljoprivrednih tehnicara i cvecara-vrtlara. Prvu su predvodili profesori Dragan Ristic i Vesna Jovic, a drugu Dragana Ivoševic i Dragana Momirovic.

- U takmicarskom delu Sabora našu školu predstavljale su dve grupe ucenika. U grupi poljoprivrednih tehnicara koji su se takmicili u izradi testa iz poznavanja proizvodnje biljnih kultura bili su Aleksanadar Jovicic i Nenad Stojicevic, ucenici cetvrtog jedan odeljenja, dok su ekipu cvecara-vrtlara cinile Marina Milovanovic iz treceg šest odeljenja i Milica Jovic, ucenica drugog sedam razreda. Osvojena mesta su cetvrto i šesto, izuzetno smo zadovoljni ovim plasmanom. Naši ucenici su bili izuzetno borbeni i uporni da pokažu clanovima komisije šta su do sada naucili u ovoj školi. Ovakav plasman nam je utoliko znacajniji kada se zna da su u nadmetanju ucestvovali predstavnici 35 poljoprivrednih škola iz Srbije, kaže profesorka Vesna Jovic.

Požarevljani su svog predstavnika imali i u žiriju. Profesor Dragan Ristic ne krije zadovoljstvo znanjem koje su ucenici Poljoprivredne škole pokazali:

- Zadatak žirija nije bio težak, testovi su bili šifrirani, prema broju osvojenih bodova ucenici su i rangirani. Moj je utisak da su ucenici pokazali dobro znanje, jedna dobra cetvrtina ukupnog broja takmicara imala je preko 90 poena. Ucenici naše škole su upravo u toj grupi takmicara koja je pokazala izuzetno znanje iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, i biljne i stocarske, tako da možemo biti zadovoljni kako su predstavili svoju školu.

VIDOJE VUKAŠINOVIC, DIREKTOR ŠKOLE :

ODLICNA SARADNJA SA FONDOM

- Poljoprivredna škola sa Domom ucenika "Sonja Marinkovic" ima izuzetnu saradnju sa Fondom za doškolovavanje mladih poljoprivrednika od koga je 2006. godine u akciji "Jedan prvak jedno drvo" kao donaciju dobila preko šestotina sadnica šljiva koje su zasadene na parcelama Poljoprivredne škole. Ovaj Fond koji vodi Borka Vucic znacajna sredstva izdvaja i za stipendiranje ucenika poljoprivrednih škola. Visina stipendije, ove godine je to 6.600 dinara, pokriva troškove uxbenika i smeštaja u domovima. Rec je o mesecnim stipendijama i mogu ih dobiti najmanje vrlo dobri daci koji redovno pohadaju nastavu sa preporukom da su i stanari Doma za ucenike. Iz naše škole stipendije ovog Fonda trenutno koristi šest ucenika. Fond ima puno razumevanja i kada su u pitanju nove tehnologije i novi proizvodni procesi u školi tako da ocekujemo pomoc pri realizaciji novih projekata, jedan od njih je program proizvodnje kupina, istice direktor Vukašinovic.

S.E.