Header

SAVINDAN U NARODNOJ BIBLIOTECI “ILIJA M. PETROVIC” U POŽAREVCU

COVEK COVEKU

- Price velikana srpske književnosti kazivale glumice Rada Ðuricin i Vjera Mujovic

Savindan, 27. januar, prigodno je proslavila i Narodna biblioteka “Ilija M. Petrovic” u Požarevcu. U cast dana Svetosavlja u svecanim salonima Gradskog zdanja, priredena je predstava “Covek coveku” kojom prilikom su price velikana srpske književnosti kazivale glumice Rada Ðuricin i Vjera Mujovic uz muziku sa CD-a “Izmedu sna i jave” Bore Dugica. Na pocetku ove veoma osmišljene i originalne priredbe, goste medu kojima je bio i Milic Jovanovic, zamenik predsednika Skupštine Grada Požarevca, pozdravila je Beba Stankovic, direktorka Biblioteke:

-- Sveti Sava, zaštitnik obrazovanja slavi se i u ovoj Biblioteci cime pokazujemo neraskidivu vezu izmedu obrazovanja i kulture. Da Požarevac ima dugu kulturnu tradiciju svedoci i daleka 1847. godina kada je ukazom Jovana Sterije Popovica, tadašnjeg ministra obrazovanja osnovano prvo citalište u Požarevcu koje je na samom svom pocetku imalo 60 clanova. Još je Vuk Karaxic 1827. godine pisao vrlo pozitivno o Požarevljanima napisavši u pismu svojoj supruzi Ani da je u Požarevcu vrlo lepo docekan. Medu prvim prenumerantima zapisane knjige i novine "Serbske" nalazi se puno Požarevljana. Zašto ne pomenuti i one koji su bili najaktivniji u održanju kulturne tradicije, a tu pre svega valja pomenuti Avrama Gašparovica, Glišu Pavicevica i mnoge druge znane i neznane poslenike razvoja kulturnog života Požarevca. Put kojim citalaštvo, knjižarstvo, bibliotekarstvo našeg grada ide vec više od veka i po i negovanje kulturne tradicije, nikada nisu bili laki. Vrlo cesto pružaju puno zadovoljstva, a uvek zahtevaju veliku predanost i posvecenost koju ste vi ovde prisutni, ocigledno prepoznali, kao vrednosti koje Narodna biblioteka "Ilija M. Petrovic" neguje, ostvaruje i želi da ostvaruje i ubuduce.

U nastavku svecanosti umetnice Ðuricin i Mujovic ispricale su price velikana srpske književnosti Ive Andrica, Bore Stankovica, Isidore Sekulic, Branka Copica, Milovana Danojlica i Mome Kapora.

...Vremena se menjaju, ali potreba za pricom i pricanjem ostaje i pricanju kraja nema. Možda je u tim pricanjima sadržana prava istorija covecanstva, bez obzira da li price obraduju prošlost ili sadašnjost. Jer, i u prošlosti i sadašnjosti suocavamo se sa slicnim pojavama i istim problemima. Biti covek! Roden bez svog znanja i bez svoje volje i bacen u okean postojanja. Morati plivati, nositi identitet, izdržati sve sudare i nepredvidljive postupke svoje i tude, a povrh svega, izdržati svoju misao o svemu tome. Ukratko-biti covek.

Svaki pisac prica svoju pricu prema svojoj unutrašnjoj potrebi. Ali dopušteno je da poželimo da prica koju današnji pripovedac prica ljudima ne bude zatrovana mržnjom, nego što je moguce više pokretana ljubavlju i vodena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha. Jer pripovedac i njegovo delo ne služe nicem, ako, na jedan ili drugi nacin, ne služe coveku i covecnosti. (Iz besede “O prici i pricanju” Ive Andrica)

M.P.

SA SVETOSAVSKE AKADEMIJE U MEDICINSKOJ ŠKOLI

“POŠTOVAN I VOLJEN OD SVIJU”

Umesto da pohadaju nastavu, prošle srede, ucenici i nastavnici Medicinske škole u Požarevcu slavili su školsku slavu, Svetog Savu. Bogatim programom koji su za tu priliku pripremili, predstavili su život i delo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja koji je za svog života podigao mnoge manastire, crkve i škole i medu ljudima propovedao mir i slogu.

Svecana akademija otpocela je Himnom Svetom Savi koju su izveli clanovi Hora škole. Potom se gostima obratio Branislav Obradovic, direktor, koji je cestitao slavu ucenicima i kolegama podsecajuci da je prosvetitelj Sava bio poštovan i voljen od sviju. On se potom osvrnuo na dane nastanka škole i na njen razvojni put:

--Medicinska škola je osnovana davne 1947. godine u zgradi tzv. Petrikine škole. Bila je internatskog tipa sve do 1962. kada je preseljena u ulicu Lole Ribara br.6. Godine 1998. otpoceli su radovi na dogradnji škole, a 2008. godine škola je svecano puštena u rad cime su se stekli uslovi da se nastava odvija u savremenim uslovima. Najveci ponos škole su njeni ucenici. Medicinsku školu tradicionalno upisuju najbolji daci Branicevskog i Podunavskog okruga. Neki od najpoznatijih lekara i farmaceuta bili su naši ucenici. U školi radi profesionalan kadar, strucnjaci sa odgovarajucim specijalizacijama i diplomama renomiranih fakulteta i viših škola, napomenuo je Obradovic koji je u nastavku govorio o naporima koji se cine na opremanju kabinetskog i ucionickog prostora najsavremenijim nastavnim sredstvima, o saradnji Škole sa relevantnim zdravstvenim ustanovama u gradu, o radu Ucenickog parlamenta i o obrazovnim profilima u školi.

U svecanom delu akademije izveden je program u kome su ucestvovali clanovi Hora, Marko Živanovic, nastavnik, Nataša Žulumovic, Marija Panic, Ðorde Popovic, Maja Stojanovic, Lola Veselinovic, Milica Gostojic, Tijana LJubišic, Milijana Stojadinovic, Andela Tanaskovic, Jovana Dimitrijevic i Jelena Strainovic. Program su pripremili profesori Jelena Mitic - Manojlovic, Biserka Živkovic i Marija Radosavljevic i nastavnik verske nastave Marko Konstantin Živanovic. Organizacija veoma uspele akademije bila je poverena Branislavu Obradovicu, Sanji Novakovic i Jeleni Lazovic.

M.P.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE NOVE SRBIJE

INICIJATIVA ZA PREIMENOVANJE ULICA

Gradski odbor Nove Srbije je 27.januara uputio Gradskom vecu i gradonacelniku Požarevca inicijativu da se formira Komisija za preimenovanje ulica u gradu u kojoj bi rado ucestvovao i predstavnik Nove Srbije.

“Naš predlog se najviše odnosi na neke ulice koje se nalaze u samom centru grada, jer smatramo da nazivi tih ulica nisu primereni. Grad Požarevac ima bogatu istorijsku i kulturnu tradiciju i shodno tome smatramo da naši poznati Požarevljani i istorijski datumi trebaju biti zastupljeni u nazivima ulica.

Tako primera radi u centru grada imamo ulicu Lenjinovu, a nemamo ulicu Milene Pavlovic – Barili. Imamo ergelu LJubicevo, a nemamo ulicu Miloša Obrenovica ili Kneginje LJubice. U centru imamo Trg Oslobodenja koji se nekada zvao Trg Kralja, pa ako smo vratili stare nazive školama, zašto ne i trgu, ili da trg promeni naziv u Trg Milene Pavlovic – Barili i da umesto bilborda na trgu imamo veliku bistu Milene Pavlovic – Barili ili biste poznatih Požarevljana. Ima dosta primera i ljudi koji zaslužuju nazive ulica kao što su Nikola Pašic, Ðura Jakšic, Ðorde Jovanovic, Živojin Ðordevic, Pavle Savic, Milivoje Živanovic i mnogi drugi. Treba da se vratimo našoj istoriji, tradiciji i poštovanju naših gradana koji su po celom svetu predstavljali u najlepšem svetlu naš grad i otaxbinu”, rekao je Dejan Krstic, predsednik Gradskog odbora Nove Srbije.

D.Dinic

U OKVIRU REDOVNE “AKCIJE ZA ZDRAVLJE” ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC

IZBACITE DUVANSKI DIM!

Poslednje subote januara na uobicajenom mestu, u Ekološkom domu na Cacalici, sprovedena je još jedna “Akcija za zdravlje”, redovna aktivnost Zavoda za javno zdravlje na planu zaštite i unapredenja zdravlja gradana. Partneri Zavodu u ovoj akciji bili su: Patronažna služba Doma zdravlja, Crveni krst, Gradska uprava, Omladina JAZAS-a, Ekološko društvo, Medicinska škola i lokalni mediji. Koliko je “Akcija za zdravlje” opravdala svrhu svog postojanja možda najbolje govori broj Požarevljana koji su minule subote od 11 do 13 sati strpljivo cekali u redu ispred Ekološkog doma da prokontrolišu svoje zdravstveno stanje: da izmere pritisak i prisustvo masnoce i šecera u krvi, da dobiju odgovore na pitanja vezana za njihovo zdravlje. Kako je akcija sprovedena uoci 31. januara, Nacionalnog dana bez duvanskog dima, bila je u znaku borbe zdravstvenih radnika i citave javnosti protiv pušenja:

--Najbolji lek za zdravlje je živeti zdravim životom koji podrazumeva zdravu ishranu, prilagodenu fizicku aktivnost i eliminaciju duvanskog dima iz okruženja. Poznata je stvar koliko je pušenje štetno, takode se zna da u Srbiji puši jedna trecina stanovništva, da su dve trecine stanovnika izložene duvanskom dimu, da godišnje zbog duvana umre oko 16 000 ljudi, odnosno svakog dana Srbija izgubi 44 života. Duvanski dim izaziva brojne bolesti kao što su rak pluca, rak usne duplje, grla i mokracne bešike, rak grlica materice, infarkt, koronarnu bolest, moždani udar, aneurizmu aorte...Trudnice izložene duvanskom dimu rizikuju da prevremeno rode odnosno da im bebe imaju malu telesnu težinu. Sve su ovo razlozi zbog kojih se citava zajednica mora ukljuciti u kampanju eliminacije duvanskog dima iz našeg okruženja. Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se od 2002. godine, kampanju je zapocelo Ministarstvo zdravlja, a ovogodišnji slogan je “Osveži prostor, izbaci duvanski dim”, istice dr Saša Dražilovic, subspecijalista za ishranu u Zavodu za javno zdravlje od koga takode saznajemo da je Vlada Republike Srbije, u okviru sprovodenja ove kampanje usvojila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu po kome se zabranjuje pušenje u zatvorenom javnom i radnom prostoru. Za nepridržavanje ovim zabranama predvidene su kazne, ali, koja kazna može biti veca od gubitka zdravlja, poruka je dr Saše Dražilovica.

M.P.

AMBASADOR GRCKE U SRBIJI POSETIO POŽAREVAC

PRODUBLJIVANJE SARADNJE GRKA I POŽAREVLJANA

Ambasador Grcke u Srbiji, Dimostinis Stoidis, u ponedeljak, boravio je u poseti našem gradu Požarevcu, u kojem su ga ugostili nacelnik Branicevskog upravnog okruga, Goran Petrovic, gradonacelnik Požarevca, Miodrag Milosavljevic, i predsednik Skupštine grada, Miomir Ilic.

Na susretu u svecanim salonima Gradske uprave tema razgovora bilo je unapredenje saradnje u oblasti privrede, turizma i sporta, kao i produbljivanje prijateljstva ova dva bliska naroda.

NJegovu ekselenciju Dimostinisa Stoidisa pozdravili su i zamenica gradonacelnika, Vukica Vasic, zamenici predsednika Skupštine grada, Violeta Tomic i Milic Jovanovic, zatim, narodni poslanik iz Požarevca, Žarko Pivac, kao i predstavnici Društva Grcko- srpskog prijateljstva, Snežana Miloševic i Miroljub Manojlovic.

Ambasador Dimostinis Stoidis najpre je iskazao želju da podeli radost povodom izbora novog srpskog partijarha, potom ukazavši na znacaj dobrih odnosa srpskog i grckog naroda, sa željom da doprinese daljem zbližavanju dveju zemalja, ali i upoznavanju lokalnih sredina:

-Zahvalan sam na posebnoj casti kojom smo primljeni i ugošceni u gradu Požarevcu. Došavši ovde prepoznajem mnoga lica, što mi je takode vrlo drago. Moje prisustvo ovde ima za cilj zbližavanje naših zemalja, ali i upoznavanje i susretanja sa lokalnim sredinama, gradovima i opštinama... Odnosi naših dveju naroda, koji se oslanjaju na dugogodišnjim dubokim vezama, trebalo bi da se prošire kako u oblasti kulture i prosvete, tako i u oblasti turizma, a narocito privrede. Ja cu uciniti sve po pitanju održavanja i produbljivanja našeg prijateljstva i saradnje u svim domenima, porucio je ambasador Grcke u Srbiji, Dimostinis Stoidis.

Nacelnik Branicevskog upravnog okruga, Goran Petrovic, tom prilikom je istakao:

- Želimo da na lokalnom nivou utvrdimo duboke prijateljske veze izmedu grckog i srpskog naroda, kao i zajednicke ciljeve koje danas dele naše dve države. Takode, želimo da danas omogucimo razvoj saradnje u buducnosti. Pre svega, govorim o saradnji izmedu ovog Okruga i regija Grcke sa kojima saradujemo. Nama je cast da danas možemo da saopštimo našu iskrenu želju kako za unapredenjem kulturne saradnje, prosvetne, turisticke, tako i privredne saradnje, od koje bismo imali obostrani interes. Smatramo da vaša ekselencija može da pomogne u stvaranju tih prvih kontakata u korist i na zadovoljstvo gradana Branicevskog okruga i gradana Grcke.

Gradonacelnik Požarevca, Miodrag Milosavljevic, podsetio je na duboke istorijske i kulturološke veze Srba i Grka:

-Grcki i srpski narod vezuje mnogo toga, izmedu ostalog, to su pravoslavlje, kultura, vekovna saradnja, istorija. Zajedno smo prolazili kroz mnoge ratove, o cemu svedoce i srpski grobovi u Solunu, ostrvo Vido, Krf. Naša dosadašnja saradnja je, pre svega, kulturna i prosvetna. Kao dokaz toga, mi smo u protekloj godini imali tri posete iz Grcke. Ali namera nam je da se naši odnosi prošire i prodube. Inace, u 19. veku je veliki broj Grka sa Epira prešo ovde. Imali smo jednu veliku Grcku koloniju. Sadašnja naša saradnja i prijateljstvo odraz je prepoznavanja toga što je bilo u prošlosti.

Dobrodošlicu je poželeo i predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilic:

-Prijateljstvo grckog i srpskog naroda je poznato od davnina. Ovde žive i brojne porodice koje vode poreklom iz Grcke, što je razlog više za naše još bolje odnose i bliskiju saradnju. Takode, moram istaci redovne kontakte i susrete sa bratskim gradom Janjinom, koji je i ovekovecen sporazumom o bratimljenju, a moja malenkost je imala cast da bude medu potpisnicima. Nadam se novim susretima, druženju i saradnja sa Vama i narodom Grcke.

U završnici ovog susreta, ambasador Grcke i gradonacelnik Požarevca razmenili simbolicne poklone, Grcko vino za Monografiju Milene Pavlovic Barili, ali i obostrane najlepše želje da se ovi susreti nastave i prodube kroz razlicite vidove saradnje.

Andrijana Maksimovic

MINISTARSTVO ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU SAGLASNO SA ODLUKAMA POŽAREVCA O KOMUNALNOJ POLICIJI

“PRIVILEGIJA JE IMATI KOMUNALNU POLICIJU”

- Komunalni policajci na ulicama u drugoj polovini godine

Sertifikate o saglasnosti na odluke Veca grada Požarevca u vezi sa uvodenjem komunalne policije, to jest, na predloge i odluke o uniformama i oznakama komunalnih policajaca, o bojama i nacinima oznacavanja vozila i plovila i o opremi, pomocnik Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Aleksandar Radosavljevic, urucio je u ponedeljak, u prostorijama Gradske uprave, gradonacelniku Požarevca, Miodragu Milosavljevicu.

Time su steceni svi uslovi za nastavak procesa formiranja Službe komunalne policije. Sledi verifikacija pomenutih odluka Veca na sledecoj sednici Skupštine grada Požarevca.

Inace, grad Požarevac je obavio sve svoje obaveze prema Zakonu o komunalnoj policiji, što je potvrdio nacelnik Gradske uprave Požarevca, Dejan Ilic, ali i pomocnik ministra Aleksandar Radosavljevic.

-Sve tece u predvidenom zakonskom roku i po predvidenoj dinamici. Prvi komunalni policajac bice na ulicama Požarevca u drugoj polovini godine, Ne možemo precizno reci kada jer je pitanje i hoce li kandidati položiti predstojece im ispite. Mi cemo svakako uciniti sve da pomognemo što bržem i kvalitetnijem finalizovanju tog procesa, istakao je Aleksandar Radosavljevic i dodao:

-Zakon je poceo da se primenjuje od 23. januara. To znaci da smo u periodu od jula meseca bili u obavezi, kako lokalne samouprave, tako i nadležno Ministarsvo, da donesemo odredena podzakonska akta kako bi Zakon mogao i formalno da se primenjuje. Tako da su od 23. januara i formalno poceli rokovi za izbor komunalnih policajaca, dakle, nakon konkursa sledi obuka, a, zatim, Ministarstvo objavljuje Javni poziv za prijavljivanje odabranih kandidata i taj proces traje 14 sedmica. Osposobljavanje i obuka buducih komunalnih policajaca obavljace se u saradnji sa MUP- om, u trajanju od 200 casova strucne i 200 casova prakticne nastave. Oni ce na terenu obavljati poslove koji su po pravilima službe i redovne policije, znaci, od procesa legitimisanja, provere identiteta, pregleda opreme, mogucnosti korišcenja palice, sredstava za vezivanje i slicno. Završna faza njihove obuke je polaganje strucnog ispita. Inace, Komunalni policajac mora imati najmanje srednju strucnu spremu u cetvorogodišnjem trajanju, da poseduje odgovarajuce psihofizicke sposobnosti, da nije osudivan i da poseduje položen ispit za obavljanje posla komunalnog policajca.

-Grad Požarevac je definisao deset komunalnih policajaca, što je znacajan broj i govori o ozboljnosti ljudi koji žele da na najbolji moguci nacin primene sve što zakon definiše i odaberu najkvalitetnije ljude za ovaj vrlo odgovoran posao, zakljucio je Radosavljevic.

Gradonacelnik Požarevca, Miodrag Milosavljevic, tim je povodom ukazao na to da je osnovni cilj da Požarevac dobije što kvalitetnije ljude na tim odgovornim poslovima i dodao:

-Privilegija je imati komunalnu policiju. Sada je naša obaveza da izaberemo najbolje kandidate tako da oni na ulicama Požarevca rade u saradnji sa gradanima. Da naš grad ucine cistijim i gradani u njemu imaju kvalitetniji život. Mi smo se ovoga puta opredelili za desetoro komunalnih policajaca, a pošto imamo pravo na petnaestoro nameravamo da zaposlimo kasnije još petoro. Do sada smo dobro promislili i, sa namerom da odradimo posao što bolje, najpre cemo primiti desetoro njih.

Nacelnik Gradske uprave Požarevca, Dejan Ilic, potom je detaljnije izložio odluke Veca o izgledu buduce komunalne policije:

-Zadovoljni smo dosadašnjim tokom realizovanja procedure uspostavljanja Službe komunalne policije. Saglasnost ministarstva smo dobili za manje od mesec dana i sada nastavljamo dalje. Doneli smo odluke o izgledu uniformi, o opremi, oznakama i vozilima i plovilima. Tako da razlikujemo osnovnu, svecanu i dodatnu uniformu. Osnovna boja osnovne uniforme je tamno siva, košulje su svetlo plave, cipele crne, kaiševi beli, a vozila i plovila bice bele boje i sve to sa adekvatnim oznakama službe i grada.

Andrijana Maksimovic

OPŠTINA ŽABARI

OBEZBEÐENA ODRŽIVOST PROJEKTA „POMOC U KUCI“

U opštini Žabari se u 2010.godini nastavilo sa uslugama „ Pomoc u kuci starima i osobama sa invaliditetom “, kao i aktivistima u klubu za stare i osobe sa invaliditetom. Za ove usluge opština Žabari je obezbedila sredstva za tri geronto domacice i jednog koordinatora kluba i time obezbedila održivost ovog projekta, a sve u cilju zaštite starih bez porodicnog staranja i bez primanja. Ovaj projekat obuhvata šest pomoravskih naselja, ali je opština Žabari projektom ucestvovala kod Fonda za inovacije i za ostalih devet naselja u takozvanom brdskom delu.

Projekat je u Fondu za inovacije prihvacen i ovih dana se ocekuje da gospodin Miodrag Filipovic, predsednik opštine Žabari bude pozvan na potpisivanje ugovora, tako da ce u naredna cetiri meseca stari iz ovih naselja osetiti da neko brine o njima. Pružalac ovih usluga je Centar za socijani rad Žabari, koji ovih dana vrši evidentiranje buducih korisnika i vrši obuku buducih geronto domacica.

Inace, 28.janura 2010.godine u prostoriji “Kluba za stare i osobe sa invaliditetom“ u zgradi Centra za lokalne usluge socijalne zaštite doktor Gorica Markovic, lekar Doma zdravlja “Heroj Sima Simic” iz Žabara održala je predavanja na temu “ Urinarne infekcije i adenom prostate“. Nakon predavanja doktorka je odgovarala na brojna pitanja zainteresovanih clanova kluba o njihovim zdravstvenim problemima i nacinu rešavanja istih. Predavanju je prisustvovala i glavna sestra Doma zdravlja Suzana Stanojevic, koja im je merila pritisak i davala savete kako da se cuvaju i sebe zaštite.

Sima Jevtic

OPŠTINA ŽABARI

PROSLAVLJENA ŠKOLSKA SLAVA

Školsku slavu Svetog Savu ucenici i nastavnici OŠ “Duda Jovic” u Žabarima uz prisustvo mnogobrojnih gostiju obeležili su svecano rezanjem slavskog kolaca.

Hor OŠ “Duda Jovic” izveo je himnu posvecenu Svetom Savi, a prisutne ucenike, nastavnike i ugledne goste na celu sa predsednikom opštine Žabari Miodrgaom Filipovicem i njegovim saradnicima pozdravila je direktorka Rajka Jankovic.

Na ovoj svecanosti uruceni su i prigodni pokloni penzionisanim radnicima ove škole, a zatim se nastavilo sa slavskim ruckom i muzickim programom.

Sima Jevtic

GRADSKI ODBOR DS U POSETI CENTRU ZA DNEVNI BORAVAK DECE I OMLADINE OMETENE U RAZVOJU

URUCENI PAKETICI

Povodom dana Svetog Save predstavnici Gradskog odbora DS Požarevac, na celu sa Žarkom Pivcem i Vukicom Vasic, tradicionalno su posetili Centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju i tom prilikom urucili deci paketice.

Obracajuci se prisutnima Vukica Vasic, je napomenula da je Gradski odbor DS i ove i kao i predhodne godine pripremio poklone s namerom da na Savindan obraduje i decu ovog Centra;

“Drago mi je da se ispred Gradskog odbora DS nalazim u Centru za dnevni boravak dece i omladine sa posebnim potrebama. Ovo je tradicionalno vec šesta godina, prakticno od osnivanja samog Centra da Gradski odbor DS za Svetog Savu donosi paketice decici i omladini. Na ovaj nacin želimo da skrenemo pažnju na to da mi brinemo o kategoriji stanovnika sa posebnim petrebama. Lokalna samouprava je u 2010. godini izdvojila 13 miliona dinara za socijalu i nadamo se da ce u narednom periodu idvajanja biti veca. Novina je i to da je izdvojenjo 5,6 miliona dinara za zapošljavanje ljudi sa posebnim potrebama, za samozapošljavanje i za studente sa posebnim potrebama. Nije slucajno što na današnji dan kada svi slavimo najveceg prosvetitelja, srpskog molitvenika u hricanskoj molitvi koji je ucio ljude ljubavi prema Bogu” istakla je Vukica Vasic.

U ime Centra goste je pozdravila i na urucenim paketicima se zahvalila rukovodilac Jasmina Turudic. Ona je izrazila nadu da ce se povecati broj prijatelja i donatora, ljudi dobre volje spremnih da pomognu Centru kome je pomoc uvek dobrodošla.

D.Naumovic

DOKTOR NAUKA

DRAGIŠA V. OBRADOVIC

Roden u Ceterežu, opština Žabari. Osnovno obrazovanje stekao je u Požarevcu, a srednje u Beogradu. Zatim upisuje graficku tehnologiju na Zagrebackom sveucilištu gde daje veliki doprinos u grafickoj industriji. Po završetku studija u Graficko izdavackom društvenom preduzecu „Prosveta" radi na poslovima tehnologa. Potto je težio daljem usavršavanju upisuje tehnick-i fakultet gde stice zvanje profesora. U meduvremenu intenzivno se bavi naucnoistraživackim radom i objavljuje više naucnih i strucnih radova u zemlji i inostranstvu. Nastavlja sa usavršavanjem i upisuje specijalisticke studije iz oblasti upravljanje kvalitetom. Posle završenih specijalistickih studija upisuje posdiplomske magistarske studije. Po završetku magistarskih studija prijavnjuje doktorsku disertaciju.

Titulu doktora nauka stekao je odbranivši doktorsku disertaciju pod naslovom „Istraživanje ekonomskih parametara u razvoju novih proizvoda u konditorskoj industriji".

Veliki doprinos dao je i prosveti i to kao predavac, asistent i saradnik u osnovnim, srednjim, visokim školama i fakultetima.

Najveci deo radnog staža proveo je u grafickom preduzecu „Prosveta" iz Požarevca gde je radio na radnim mestima od izvršioca do generalnog direktora.

U DOMU KULTURE U SIMICEVU

POCELA SA RADOM ZIMSKA ŠKOLA

U organizaciji Zemljoradnicke zadruge “Mitar Trifunovic – Uco” u Domu kulture u Simicevu u periodu 1 - 6.februara održava se šesta po redu Zimska škola za poljoprivredne proizvodace na kojoj su prisutni predavaci iz Poljoprivredne strucne službe, instituta, velikih selekcionih i hemijskih kuca.

Zastupljene su sledece teme: ucešce poljoprivredne mehanizacije u saobracaju; sistemska kontrola plodnosti zemljišta; pravilna primena veštackih dubriva u prihrani ozimih kultura; mogucnost navodnjavanja u Branicevskom okrugu; stocarstvo; gajenje jagode; zakonske regulative u zaštiti bilja; uslovi uspevanja, agrotehnika i postrna setva soje; zadrugarstvo kod nas i u svetu. Takode, poljoprivrednici ce biti upoznati sa proizvodnim programom Novosadskog i Zemunpoljskog instituta, “KNJS”, “Pioneer”, “Agrosava”, “Dypon” , “Bayer”, “BASF”, i “Galenika – fitofarmacija”, a organizovana je i poseta Institutu u Smederevskoj Palanci.

D.Dinic

CENTAR OMLADINSKE INICIJATIVE

AKTIVIZAM GRAÐANA KROZ OCD

Aktivizam gradana u organizacijama civilnog društva (OCD), prema statistickim podacima i ispitavanju javnog mnjenja, nije na zavidnom nivou. Delovanje gradana kroz civilni sektor podrazumeva angažovanje zasnovano na volonterizmu, entuzijazmu, humanosti i postizanju opšteg dobra. Neophodnost povecanja ucešca gradana u radu OCD ogleda se u važnosti uloge koju civilno društvo obavlja. To je pre svega uocavanje problema u zajednici i aktvino ucešce u njihovom rešavanju, kao i pracenje i kontrola državne i lokalne vlasti.

Centar omladinske inicijative (COI) je jedini aktivni zastupnik interesa mladih u civilnom sektoru na prostoru Branicevskog okruga. Kao nevladino, nestranacko, neprofitno udruženje mladih Požarevca nastoji da afirmiše i promoviše mlade kao aktere u svim sferama društvenog života mladih u gradu. Radi ostvarivanja svojih ciljeva COI planira realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, ekologije, sporta, umetnosti. Rad Centra je namenjen pre svega mladima ali i svim gradanima Požarevca i kao takav veoma važna organizacija koja aktivno ucestvuje u podizanju kvaliteta života. U želji da ostvari svoje ciljeve COI se nada podršci svih gradana za svoje delovanje.

KONSTITUISANA GRADSKA OPŠTINA KOSTOLAC

RADILO SE BRZO, EFIKASNO I KONSTRUKTIVNO

U Kostolcu brzo i efikasno. U jednom danu, u petak, 29. januara, u sali Direkcije Privrednog društva „TE- KO Kostolac“, održane su dve sednice Skupštine Gradske opštine Kostolac. Prva je bila svecana, konstitutivna a, odmah po njenom završetku, pocelo je i drugo, redovno skupštinsko zasedanje.

Prvi ljudi Gradske opštine Kostolac

Odbornici, njih 21, ispred Kostolcana i sela Klenovnik, Petka, Ostrovo i Stari Kostolac, odabrali su velikom vecinom za predsednika GO Kostolac, Vladimira Vilu (lista SPS- PUPS- JS), za njegovog zamenika Aleksandra Popova (DS), za predsednika Skupštine GO Kostolac, Emila Andruna (DS), a za njegovog zamenika Nenada Markovica (G 17 plus). Za sekretara Skupštine izabrana je Sladana Petrušic (nestranacka licnost).

Za clanove petoclanog Veca GO Kostolac, kojim predsedava predsednik GO, Vladimir Vila, izabrani su Dušan Despotovic (iz Kostolca), Marko Jelcic (iz Kostolca), Mirko Marjanovic (iz Starog Kostolca), Bora Živkovic (iz Petke) i Siniša Živkovic (iz Kostolca).

Inace, u sastavu Skupštine GO Kostolac, medu odbornicima je 18 muškaraca, naspram 3 žene.

Ovim zasedanjima prisustvovali su i nacelnik Branicevskog upravnog okruga, Goran Petrovic, gradonacelnik Požarevca, Miodrag Milosavljevic, njegova zamenica, Vukica Vasic, predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilic, sa zamenicima, Violetom Tomic i Milicem Jovanovicem, kao i prvi ljudi svih politickih stranaka koje cine Skupštinu GO Kostolac, a videni su i direktor JP „Toplifikacija“ Požarevac, mr Zvonimir Blagojevic, bivši predsednik nekadašnje SO Požarevac, Dušan Vujicic, i mnogi drugi... U drugoj polovini zasedanja Skupštine pristigli su i narodni poslanik Žarko Pivac, kao i direktor PD „TE- KO Kostolac“, Dragan Jovanovic.

„Zajednicki je interes da služimo gradanima“

Prvu sednicu, kojom je kostolacka Gradska opština i formalno zaživela, otvorio je predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilic:

-Izuzetna mi je cast da ostvarimo dugogodišnju inicijativu, koju su Kostolac i naselja koja ga okružuju, pokazivali. Dakle, da u obliku organizovanja koji je dozvoljen u Republici Srbiji, preko lokalnih organizacionih celina, formiraju jednu novu lokalnu organizaciju, koja ce unaprediti i približiti cvršce i jace gradane Kostolca i okolnih naselja u zajednickom interesu da budemo usluga svim gradanima. Dobijajuci status grada, Požarevac je 2006. godine primio na sebe veliku obavezu da se prilagodi brzim tokovima razvoja. Ozbiljno smo shvatili poverenje koje nam je time Vlada RS dala. Formirana je radna grupa koja je radila kvalitetno, u prisustvu svih sranaka, vladinih i nevladinih organizacija. Vrlo sadržajnim diskusijama, došli smo do kvalitetnih rešenja i usaglašenog stava da u Statut grada Požarevca unesemo nove odredbe, koje nam daju novi oblik organizovanja, cvršci, jasniji i bliži našim gradanima. To je direktno uticalo i na ostvarivanje težnje Kostolcana. Tako da su se u Kostolcu, na decembarskim izborima, gradani izjasnili za ljude u koje imaju najviše poverenja. S obzirom na ovlašcenja koja imam kao predsednik Skupštine grada Požarevca i obaveze koje iz toga proisticu, preduzeo sam aktivnosti da po izveštaju GIK-a sazovem konstitutivnu sednicu GO Kostolac. To je za mene bila cast i izuzetno mi je drago zato što se ta dugogodišnja želja ostvaruje na ovako velicanstven nacin. Danas, u prostorijama Privrednog društva „TE- KO Kostolac“, koje je stožer razvoja Kostolca, Požarevca, Branicevskog okruga, tu želju realizujemo. Više to i nije želja vec stvarnost kakvoj smo se dugo nadali. Sada je vreme da se pristupi konkretnom radu i ostvarivanju rezultata.

Govori zahvalnosti izabranih funkcionera

Tokom izbora najviših funkcionera Gradske opštine Kostolac, svako od njih, sa velikim uzbudenjem i zahvalnošcu prozborio je i po koju rec, upucenu odbornicima, gostima, i, pre svega, gradanima Kostolca, Petke, Ostrova, Starog Kostolca i Klenovnika.

Tako je ucinio i predsednik Skupštine GO Kostolac, Emil Andrun, lekar specijalista, o cijem višedecenijskom radu sa decom dobro znaju svi Kostolcani, ali i mnogo šire:

-U ovom gradu sam 40 godina i svih tih godina vodim se željom da pocnemo iz nekih novih temelja, kojima se ovaj narod davno nada. Danas, u našem gradu, u našim selima, u našim domovima, u našim srcima.., to se ostvaruje... Sanja ovaj narod 50 godina svoju opštinu. I sam Sveti Sava je blagoslovio... Nek kroz vekove, kao što on traje, potraje i naša opština. Neki nam cak kažu, pa mala ste opština, nema vas mnogo. Ali, Kostolac ima toliko toga da ponudi... Poseduje znacajan energetski potencijal Srbije. Gospodin generalni Privrednog društva u srcu je svih nas. I danas on potpisuje investicije koje ce izgradivati naš Kostolac, naš Požarevac... Naša je elektrana 20 posto energetskog potencijala Srbije i ne može li da iznedri Gradsku opštinu? Naravno da može. Naravno da hoce. I zato smo mi danas okupljeni. Moram reci i hvala predsedniku Skupštine grada Požarevca, koji nas je pomagao i poducavao i koji je obecao i nadalje svoju podršku. Zahvalan sam i sredstvima informisanja koja prate naše aktivnosti i nadam se da ce to i dalje ciniti i kritikovati nas. Želim i da posebno pozdravim našeg gradonacelnika Požarevca, potom, nacelnika Branicevskog okruga i sve njihove saradnike. Svi ste nam u srcu jer ste mesecima prisutni u našem gradu u želji da ovo dobije onu dimenziju koju gradani ocekuju i zaslužuju. Ja verujem gospodine gradonacelnice da cete uskoro, kao što ste obecali, napraviti puteve do Požarevca, pa da se jednog dana ne zna gde pocinje Požarevac, a gde završava Kostolac. U tome ce se i nacelnik Okruga potruditi, jer on ima izuzetne potencijale da održi Branicevo, pa da izademo od Dubravice, preko Gradišta, na Golubac, do Dunava, da tu zaustavimo Evropu i kažemo ko smo mi... Da pokažemo i divni Viminacijum, fabriku bez dimnjaka, gde ce se generacijama stvarati novi kapital. Pozdravljam sve naše drage Kostolcane. Došli smo svi sa strankama, ali mi smo u službi gradana, zdravijeg i kvalitetnijeg života.

Zamenik predsednika Gradske opštine, Aleksandar Popov, po izboru na ovu funkciju, izmedu ostalog, porucio je: „Ocekuju nas veliki zadaci i poslovi. Danas formiramo organe vlasti, ali vec sledeceg dana moramo poceti sa konkretnim i ozbiljnim radom u rešavanju problema i stvaranju uslova za kvalitetniji život.“

Zamenik predsednika Skupštine, Nenad Markovic, u kratkom obracanju istakao je: „Oci naroda bice uprte u nas i zato vas pozivam da radimo udruženo i jedinstveno u korist gradana.“

Odbornici

Kratko cemo podsetiti na sastav Skupštine Gradske opštine Kostolac, u kojoj koalicionu vecinu cine liste SPS- PUPS- JS (5 mandata), DS (4), G 17 plus (2) i SPO (1).

Dakle, najviše odbornickih mesta osvojila je koalicija SPS- PUPS- JS, koja je s tim razlogom dala i prvog coveka Gradske opštine, Vladimira Vilu, i, uz njega, još pet odbornickih mandata koje nose: Rajko Božic, Dragan Grubetic, Jelena Martic, Mita Gavrilov i Orhan Ðemaili. Sa jednim mestom manje (4) sledi lista DS- Boris Tadic, koja je iz svojih redova dala prvog coveka Skupštine, Emila Andruna, i još tri odbornika: Violeta Grujic, Vecko Krstanoski i Marin Vojin. Tri odbornicka mandata pripala su listi SNS- Tomislav Nikolic: Zoran Mikšic, Dragan Atanackovic i Bogic Andelic. Dva mesta osvojila je lista G 17 plus- Radiša Ilic: Nenad Markovic i Nebojša Nikolajevic. Dva mesta osvojila je lista GG „Za bolju buducnost“- Dragoljub Ivanovic, dr veterine: Dragoljub Ivanovic i Zoran Miloševic. Dva mesta pripala su i listi DSS- NS- Saša Lazic: Saša Lazic i Slavica Pavlin- Rokvic. Dva mandata osvojila je i lista LDP- Cedomir Jovanovic: Ivan Mlakar i Vladica Brankovic. Jedan odbornicki mandat ispred liste SPO- Vuk Draškovic pripao je Miroljubu Nikolajevicu.

Bez bitnijih nesuglasica u odlucivanju

Što se tice toka zasedanja nije bilo bitnijih neslaganja, što ukazuje i na nameru svih da se što efikasnije finalizuje konstitusanje organa lokalne vlasti i, potom, prione na posao.

Jedino je odbornik Vladica Brankovic (LDP) iskazao neslaganje sa predloženim clanovima Veca, uz obrazloženje da su to dobri ljudi, ali da „Vece u takvom sastavu nece doprineti napretku grada“. A, ispred SNS, Dragan Atanackovic, kratko je podsetio na to da je ova stranka nakon izbora podnela ozbiljne primedbe na tok izbora, koje, iako odbijene od GIK- a i Okružnog suda kao neblagovremene, oni smatraju za istinite, na što je sekretar GIK- a, Miroslav Ungurjanovic, istakao da je Komisija detaljno razmatrala svu dokumentaciju i da nije bilo propusta u radu.

PRVI PREDSEDNIK GRADSKE OPŠTINE KOSTOLAC, VLADIMIR VILA

„GRAÐANI CE DOBITI JAKU GRADSKU OPŠTINU“

Prvi predsednik tek formirane GO Kostolac, Vladimir Vila, roden je 1947. god. Osnovnu i srednju školu završio u Kostolcu. Diplomirao 1970. god. na ETF- u, u Beogradu. Radio u prosveti, a potom u nekadašnjem Kombinatu, u kojem je bio i zamenik direktora. Otac je dvoje dece, a kolege ga opisuju kao coveka od zakona, rada i reda.

U svom obracanju na konstitutivnoj sednici Skupštine istakao je sledece:

-Posebno je zadovoljstvo što smo se okupili, i to, u Sali radnickog saveta, gde se decenijama donose znacajne odluke o razvoju Kostolca. Mi danas donosimo znacajne odluke u interesu grada i okoline. Ovo je istorijski trenutak. Svima se zahvaljujem koji su bili uz nas u formiranju GO Kostolac, a koju su, iznad svega, želeli njeni gradani. To su potvrdili na izborima, koji su bili i svojevrsni referendum. Izlaznošcu od preko 60 posto rekli su, Da, mi želimo GO Kostolac. Time su odgovorili i nekim pojedincima koji su mislili drugacije. Mi smo zahvaljujuci izuzetnoj saradnji sa Gradom, sa Privrednim društvom, došli do cilja... Mislim da ce gradani dobiti jaku Gradsku opštinu. Dalji nam je cilj da ucinimo sve da Kostolac bude jedinstven. Cilj je da naša teritorija, GO Kostolac sa selima Petka, Ostrovo, Klenovnik i Stari Kostolac, budu jedinstvena urbana celina. Moramo voditi racuna o socijalnom programu, a narocito o našim penzionerima. Moramo se zalagati za efikasni razvoj investicija, koje nam daju šansu da zaposlimo mlade ljude. Moramo ocuvati i našu životnu sredinu od zagadenja i, u tom smislu, naciniti balans sa energetskim potencijalima, koji su kljucni za razvoj. Želim da novoformiranoj GO Kostolac, grad Požarevac i naše PD daju „vetar u leda“, ne bi li smo stigli do tih ciljeva. Velika mi je cast da preuzmem odgovornost u ostvarivanju interesa gradana.

DIREKTOR PRIVREDNOG DRUŠTVA „TE- KO KOSTOLAC“, DRAGAN JOVANOVIC

AMBICIOZNA PERSPEKTIVA ZA KOSTOLAC

Konstituisanju organa vlasti GO Kostolac prisustvovao je i direktor Privrednog društva „TE- KO Kostolac“, Dragan Jovanovic, koji je istog tog dana, u Beogradu, u EPS- u, potpisao još jedan vrlo znacajan ugovor za Kostolac i Privredno društvo, a tice se rekonstrukcije sistema transporta pepela i šljake u TE „A“, vredan 18 miliona evra. Ipak, izdvojio je vreme da prisustvuje i zasedanju Skupštine GO Kostolac i tom se prilikom obratio odbornicima i gostima:

-Zadovoljstvo mi je da prisustvujem ovom dogadaju, koji je istorijski i izuzetno važan. Moram reci da i firma kojom ja rukovodim polaže velike nade u produbljivanje odnosa sa lokalnom, ali i širom sredinom. Privreda ovakvog znacaja svakako da ne može da funkcioniše bez podrške okoline, podrške opštine, grada, regiona. Radicemo na daljem unapredenju tih odnosa. Takode, zamolio bih odbornike za stpljenje i toleranciju, jer ovo što Privredno društvo radi na ovom podrucju nije uvek na zadovoljstvo svih gradana. Mi smo toga svesni. Znamo da njegovo funkcionisanje izaziva i negativne efekte. Verujte da radimo na tome. Trudimo se da štetne efekte što više saniramo, gde god i koliko god je to moguce. Želim vam uspešan rad, dobru saradnju sa Privrednim društvom, dobru saradnju sa gradom Požarevcm. Iskreno se nadam da cemo stvoriti jedan novi kvalitet i sve segmente i privrednog i društvenog razvoja znacajno popraviti. Mislim da sa buducim investicionim projektima Kostolac ima vrlo ambicioznu perspektivu.

Andrijana Maksimovic

POTPISAN UGOVOR O ZAMENI SISTEMA OTPEPELJIVANJA U TERMOELEKTRANI “KOSTOLAC A”

REALIZUJE SE JOŠ JEDAN EKOLOŠKI PROJEKAT

Poslovi projektovanja, proizvodnje opreme, montaže i puštanje u probni rad povereni nemackom konzorcijumu „Klajdbergeman“. Više od 40 odsto posla povereno domacoj provredi koju predvodi „Goša montaža“. Ukupna ulaganja 17,8 miliona evra

U Beogradu je u petak, sa nemackim konzorcijumom „Klajdbergeman“ potpisan ugovor o zameni sistema za prikupljanje, transport i odlaganje pepela i šljake gustom hidromešavinom u Termoelektrani „Kostolac A“. Ugovor su potpisali, Dragomir Markovic, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ i Dragan Jovanovic, direktor Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ sa jedne i Džef Hadson, izvršni direktor kompanije „Klajdbergman“ i Branko Šljivar, direktor „Goša montaže“ sa druge strane. Pomenutim ugovorom nemacki konzorcijum „Klajdbergman“, preuzima obavezu projektovanja, proizvodnje opreme, montažu i poštanje u probni rad novog sistema otpepeljivanja u Termoelektrani „Kostolac A“. Kako je ugovorom predvideno, ova poznata nemacka kompanija, novi sistem za prikupljanje, transport i odlaganje pepela i šljake gustom hidromešavinom, ugradice zajedno sa nekoliko domacih preduzeca, koja okuplja „Goša montaža“. Rok za realizaciju ovog, sa ekološke strane izuzetno znacajnog projekta za okruženje Termoelektrane „Kostolac A“, je 18 meseci.

U realizaciju ovog investicionog projekta, koji treba da bude završen u oktobru iduce godine, bice uloženo 17 miliona i 850 hiljada evra. Sredstva su obezbedena iz kredita Nemacke razvojne banke i sopstvenih izvora „Elektroprivrede Srbije“. Zncajno je pomenuti, da ce srpska preduzeca koja predvodi „Goša montaža“ a, pored ostalih, tu je i „Goša FOM“, sa preko 40 odsto ucestvovati u realizaciji ovog znacajnog ekološkog projekta. Tacnije, poslovi koje ce realizovati domaca preduzeca vrede 7,5 miliona evra.

Potpisivanja ovog ugovora, za Dragomira Markovica, generalnog direktora srpske elektroprivrede, ima višestruki znacaj. To je cetvrti po redu projekat u ciju je realizaciju ukljucena Nemacka razvojna banka. Sa realizacijom ovog investicionog projekta, bice zaokružena ulaganja u zaštitu životne sredine u Termoelektranama „Kostolac“, što je ne samo interes EPS-a nego i Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, pa i lokalne samouprave.

C. Radojcic

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U TEHNICKOJ ŠKOLI „NIKOLA TESLA“ U KOSTOLCU

SLAVILI VELIKANA SRPSKOG

Kolektiv Tehnicke škole „Nikola Tesla“ u Kostolcu, zajedno sa svojim polaznicima i brojnim gostima, slavio je Svetog Savu, prosvetitelja, zaštitnika školstva, prvog srpskog arhiepiskopa.., velikana srpske istorije, državnosti, obrazovanja, duhovnosti...

U jutarnjim casovima rezali su slavski kolac u crkvi Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu. Kolacar je bio Nenad Jovanovic, profesor Škole, potom predavši tu svetu dužnost za iducu godinu koleginici Neli Aleksic.

Domacin kostolacke Tehnicke škole, direktor Slaviša Milenkovic, ugostio je osim svojih kolega i saradnika i brojne zvanice, medu kojima su videni, ispred GO Kostolac, Vladimir Vila, sa saradnicima, a ispred grada Požarevca, mr Tihomir Jovanovic i Sladana Petrušic. Tom je prilikom sve prisutne pozdravio i kracom besedom.

Svetosavska akademija, priredena u prostorijama škole, trajala je nešto krace od sat vremena i sve to vreme držala pažnju. Program je osmislio i pripremio veroucitelj Dejan Lazarov, a nastupao je Hor Tehnicke škole „Nikola Tesla“, naizmenicno sa ucenicima Predragom Radinovicem, Milicom Devic i Nikolom Milosavljevicem, koji su citali besede Starca Porfirija Svrtogorca.

A. M.

MALI FUDBAL – U KOSTOLACKOJ SPORTSKOJ HALI 27. JANUARA

ZAVRŠEN PETI SVETOSAVSKI TURNIR

Svetosavski turnir u malom fudbalu za mlade kategorije, petu godinu zaredom od kada je ustanovljen, uspešno je organizovan u kostolackoj Sportskoj hali. Ovogodišnji turnir, na kome je nastupilo 220 mladih fudbalera, poceo je 9. januara, završen je finalnim duelima u sve cetiri kategorije 27. januara, a u tom periodu je odigrana 61 utakmica.

Prvo mesto u najmladoj kategoriji predpetlica (99 – 2000. godište) osvojio je „Rudar I“ iz Kostolca, koji je bio bolji od „Pinkuma“ iz Velikog Gradišta (2:1). Trece mesto zauzela je druga ekipa „Rudara“, koja je posle boljeg izvodenja penala savladala kragujevacki „Kraguj“ (4:3 – 1:1). Za najboljeg igraca je proglašen Petar Vefic („Rudar I“), najbolji strelac je Marko Timic („Pinkum“), dok je najbolji golman Filip Milosavljevic („Rudar I“).

U kategoriji petlica (97 – 98.) turnir je na prvoj poziciji završio tim „Pinkum“ iz Velikog Gradišta savladavši u finalu požarevacke „Pantere 97“ (4:3 posle penala - 1:1), dok je na trecem mestu „Kraguj“, jer je bio uspešniji u duelu sa ekipom „Panteri 98“ (7:0). Strucni žiri je za najboljeg igraca proglasio Nemanju Perica („Pinkum“), najefikasniji je bio Dragan Trajkovic („Kraguj“), dok je gol najbolje branio Predrag Stanisavljevic („Pinkum“).

Takmicenje u konkurenciji pionira (95 – 96.) kao prvoplasirani završio je „Dream team“ iz Požarevca pobedom nad timom iz Velikog Gradišta „Pinkum“ (1:0), a posle tijumfa nad ekipom „Nije važno“ (9:0) treceplasiran je bio „Viminacijum prevoz“ iz Kostolca. Priznanje za najboljeg igraca pripalo je Nenadu Culi („Dream team“), najviše golova postigao je Strahinja Pavlov („Viminacijum prevoz“), a za najboljeg golmana izabran je Marko Milojevic („Dream team“).

U duelu za titulu pobednika kadetskog turnira (93 – 94.) ekipa „Seme promet“ iz Požarevca bila je uspešnija od kostolackog sastava „Aleksandrija“ (3:2), dok su „Apsolventi“ iz Kostolca u utakmici za trece mesto bili bolji od „Gafi kompani“ (4:3 posle penala – 1:1). Najbolji igrac turnira kadeta je Miloš Nikolic („Seme promet“), najbolji strelac je Milan Nikolajevic („Aleksandrija“), a najbolji golman Filip Mališ („Seme promet“).

P. Životic

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UCENIKA “SONJA MARINKOVIC”

U CAST PROSVETITELJA

Zajedno sa brojnim prijateljima škole, zaposleni i ucenici Poljoprivredne škole sa Domom ucenika “Sonja Marinkovic” u Požarevcu, obeležili su Savindan veoma sadržajnim scensko – muzickim programom i svecanim koktelom.

Posle Svetosavske himne koju je izveo školski hor prisutnima se Svetosavskom besedom obratio otac Vladimir Kocaber: “Proslavljajuci Svetog Savu iznova se svake godine podsecamo njegove biografije i postavljamo pitanje u cemu je velicina Svetog Save, koje su to njegove zasluge koje su doprinele da ostane upamcen ne samo u vremenu u kojem je živeo, vec da postane svetionik i imenitelj celokupnog jednog naroda.

Kompoziciju “Tebe pojem i na Svetog Savu” izveo je školski hor, a “Misli patrijarha Pavla” kazivao je Stefan Nikolic, ucenik II/2. Predanje o Svetom Savi kazivale su Anica Buzejic, Milica Jevtic, Olivera Beric i Jovana Ignjatovic, ucenice III/1. Izvornu pesmu “Jecam žela, Kosovka devojka” otpevala je Tanja Cinkic, ucenica II/1. U nastavku programa pesmu “Obracanje Svetom Savi” Slobodana Rakitica i pesmu “Gracanica” Desanke Maksimovic kazivale su Anamarija Lekic i Nevena Jovanovic, ucenice I/6, a narodnu pesmu “Puce puška” otpevala je Branka Stanic, ucenica II/4. Scensku igru uz kompoziciju “Jare moje”, Vokalno – instrumentalnog sastava “Biber” izvele su Nevena Jovanovic, Anamarija Lekic, Barbara Delic i Katarina Milenkovic, ucenice I/6. Uz pesmu “Fijaker stari” Zvonka Bogdana završena je svecana akademija.

D.Dinic

ZAVRŠNO VECE TRECE SMOTRE DRAMSKIH AMATERA BRANICEVSKOG OKRUGA

ŽIVKI U CAST

U cast završetka Festivala Omladinska scena pozorišta “Milivoje Živanovic” je 25.januara izvela predstavu “Veseli natpis na tužnom grobu” u režiji Vladislava Velkovskog. Predstave svih festivalskih veceri je ocenjivao žiri u sastavu Gordan Bojkovic, urednik programa u Centru za kulturu, Tatjana Živkovic, diplomirani filozof i Siniša Stankovic, dugogodišnji glumac pozorišta “Milivoje Živanovic”. Pozorišta žive samo ako igraju. Pozorišne manifestacije pre svega omogucavaju veci broj nastupa, što je suštinski bitno za održavanje pozorišnog života, pogotovo u manjim mestima, a to su sva mesta našeg okruga. Ona nam omogucavaju razmenu iskustava, ideja i metoda rada. Ništa manje nije važan ni medusobni susret i razmena predstava izmedu amaterskih pozorišta našeg kraja.

Na Festivalu su se predstavila pozorišta: “Bata Bulic” iz Petrovca sa predstavama “Kako smo voleli druga Tita” i “Probudi se, Kato”, pozorište “Kastelum” iz Kostolca predstavom “Andela” i Dramski studio KUD–a “Branko Radicevic” Doma kulture iz Boževca sa predstavom “Ženidba”.

“Videli smo izuzetna glumacka ostvarenja i imali nezahvalan zadatak da izaberemo najbolje. Ocenjivali smo scenski govor, sugestivnost glume i scenski pokret. U ženskoj konkurenciji nagrada je pripala Daliborki Peric za ulogu Agafje Tihonovne u predstavi “Ženidba”. Isticemo izuzetnu mimiku koja je presudno doprinela uverljivosti lika Agafje Tihonovne u izvodenju Daliborke Peric iz Dramskog studija KUD-a “Branko Radicevic” iz Boževca. U muškoj konkurenciji u izrazito ravnopravnom nadmetanju prevagu je odnela strast i cista radost glume, koji izbijaju iz Dobrivoja Petrovica u predstavi “Kako smo voleli druga Tita”.

Što se tice pobednicke predstave žiri je ocenjivao kvalitet glume, ritam predstave, ideju režije i njenu realizaciju. Nijanse u ritmu predstave, tako važne za održavanje pažnje i opšti utisak publike na kraju predstave su tako donele prevagu. Posebno bismo istakli ujednacenost, ravnomernu podelu glumackih zadataka i medusobnu interakciju likova koji odreduju izuzetan ritam i daju pecat predstavi “Probudi se, Kato”, amaterskog pozorišta “Bata Bulic” iz Petrovca koju proglašavamo pobednikom Trece smotre dramskih amatera Branicevskog okruga “Živka Matic”, istakao je Gordan Bojkovic, predsednik žirija.

Prigodne diplome i nagrade, umetnicke slike Lazara Lazovica nagradenima je urucio Bojan Gacevic, zamenik direktora Centra za kulturu, a najbolji ansambl nastupice na svecanom završetku Šestih amaterskih glumackih svecanosti “Milivojev štap i šešir” koje ce biti održane tradicionalno poslednje nedelje februara.

D.Dinic

CLANOVI TENISKOG KLUBA “POŽAREVAC” NA PRIJEMU KOD GRADONACELNIKA

SA BALON SALOM REZULTATI JOŠ BOLJI

U svecanim salonima Gradskog zdanja Požarevca prošlog cetvrtka prireden je prijem za clanove Teniskog kluba “Požarevac” kojom prilikom je predstavljen deo priznanja-medalja koje su najmladi clanovi ovog Kluba osvojili na turnirima širom Srbije. Natalija i David Bojic su prvi na rang listi Istocne Srbije, a Andela Stojiljkovic i Bogdan Ðordevic, treci u kategoriji decaka i devojcica do 10 godina. Ovi uspešni mladi sportisti urucili su na prijemu simbolican poklon Miodragu Milosavljevicu, gradonacelniku. Pored rukovodstva Kluba, malih tenisera i njihovih roditelja, prijemu su prisustvovali i treneri: Milan Markovic, koji je istovremeno i šef strucnog tima, Dragan Jovanovic i Dragiša Matejic.

Na izvanrednim rezultatima cestitao je gradonacelnik Milosavljevic:

--Postojanje Kluba punih 26 godina nije mali period i zbog te duge tradicije ne smemo dozvoliti da Teniski klub “Požarevac” ima probleme. A trenutno problemi postoje kada su u pitanju imovinski odnosi jer se teniski tereni vode na Vojsku Srbije. Pokušavali smo da to rešimo, da tereni predu u imovinu Grada, to baš ne ide lako jer je prostor na visokoj ceni, videcemo kako cemo to izvesti u ovoj ekonomskoj krizi. Nije to samo problem kod nas, vidim da u svim gradovima u kojima Vojska pokušava da sa lokalnim samoupravama napravi dogovor oko njihove imovine, ide teško. Moracemo da pregovaramo duže da bismo došli do rešenja. Mislim da ti tereni treba da postanu gradski, kao što smo to rešili u slucaju stadiona Mladog radnika, trenutno na isti nacin pokušavamo da rešimo pitanje Hipodroma u dogovoru sa Konjickim društvom. Ponosan sam na rezultate koje ste ostvarili predstavljajuci Požarevac i želim vam dalje uspehe na sportskom planu možda cak do dostignuca Novaka, Jelene ili Ane, rekao je gradonacelnik.

Da je pitanje vlasništva teniskih terena glavni problem sa kojim se sukobljavaju u Klubu, napomenuo je na prijemu i Vladan Milovanovic, predsednik Upravnog odbora TK “Požarevac”:

--Imamo sudski spor sa Vojskom za koji se nadamo da ce u dogledno vreme biti rešen, a kada rešimo taj spor na obostrano zadovoljstvo, predstoji nam najznacajniji poduhvat, izgradnja jedne zatvorene balon sale za treniranje koja bi omogucila Klubu da njegovi clanovi, a pre svega deca rade tokom citave godine. Trenutno vežbamo u zakupljenoj privatnoj sportskoj hali a to dosta košta. Bicemo uporni u obezbedivanju pomoci za izgradnju balon sale, rekao je pored ostalog Milovanovic.

M.P.

FONDACIJA MILENIN DOM- GALERIJA MILENA PAVLOVIC BARILI

PREMIJERNO-„KUCA BARILIJEVIH“

Na svom putešestviju po Srbiji, daleki rodak Milene Pavlovic Barili, Francesko Barili, i Požarevljane je obradovao svojom posetom i premijernim prikazivanjem autorskog dokumentarnog filma „Kuca Barilijevih“.

Tim povodom, ispred Fondacije Milenin dom- Galerije Milena Pavlovic Barili, upravnik Radoslav Stanojevic, u utorak, 26. januara, u svecanim salonima gradskog zdanja, u gostoprimstvu celnika grada Požarevca, gradonacelnika Miodraga Milosavljevica, i predsednika Skupštine, Miomira Ilica, okupio je poštovaoce zaostavštine Barilijevih,.

Film „Kuca Barilijevih“, Francesko Barili snimio je pre cak dvanaest godina, ali je tek sada sinhronizovan na srpski jezik. I, iako po sadržaju ne proširuje bitnije saznanja o Mileni, ipak, produbljuje sliku o porodici koja je ostavila izuzetan trag u umetnosti, a, iznad svega, našu, ali i svetsku, višestruko talentovanu Milenu. Otuda je Francesko Barili objavio svoju nameru da ce snimiti još jedan film, ovoga puta posvecen samo Mileni, cije sveukupno stvaralaštvo još uvek nije sasvim istraženo.

Inace, glavni inicijatori predstavljanja ovog dokumentarnog filma srpskoj publici su Italijanski kulturni centar, Društvo „Dante Aligijeri“ iz Niša i grad Niš, kojima su na tome Požarevljani vrlo zahvalni.

A. M.

BESEDNIŠTVO ÐINÐICU U CAST

POBEDILI POŽAREVLJANI

U Požarevcu je u subotu održano 5. takmicenje u besedništvu “Sledimo viziju”. Ovogodišnji moto je jedna od mudrih poruka dr Cindica: “Niko nije tako dobar kako bi mogao da bude, ako se još potrudi”. Takmicenje mladih besednika “U cast Zorana Ðindica”, Demokratska stranka, koja ove godine obeležava dve decenije od obnavljanja, po prvi put je organizovala u Požarevcu.

Na kvalifikacionom takmicenju, medu sedam probranih besednika iz Požarevca i Cuprije, izdvojio se i pobedio Vladislav Velkovski iz Požarevca, ucenik treceg razreda Ekonomske škole, sa temom “Promašeni razgovor sa samim sobom”.

Po oceni žirija, kojim je predsedavala LJiljana Lukic, državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, zajedno sa Velkovskim, na finalnoj manifestaciji u Kraljevu ce se nadmetati još dvojica Požarevljana: Darko Popovic, student i Vladimir Milosavljevic, pravnik.

D. Milenkovic

MLADI PRIDRUŽITE NAM SE...

Kancelarija za mlade grada Požarevca vec više od pola godine radi punom parom.Izrada Lokalnog akcionog plana za mlade grada Požarevca je pri kraju,trenutno smo u fazi obradivanja rezultata anketiranja koje je sprovedeno u svim srednjim školama grada Požarevca i opštine Kostolac,kao i u nekoliko gradskih i seoskih mesnih zajednica.Anketiranje je obuhvatilo ispitivanje potreba i problema mladih ljudi od 15 do 30 god.,popunjeno je 500 upitnika od po 13 strana koje Strategic marketing trenutno obraduje i sumira rezultate.Nakon analaziranja rezultata utvrdice se mišljenje mladih ljudi i pristupice se javnoj raspravi tj.dacemo svima šansu da se pridruže izradi LAP-a i daju predloge o rešavanju problema u našem gradu.Nadamo se usvajanju ovog dokumenta na Skupštinskoj sednici do kraja marta,kako bismo mogli da konkurišemo sa njim za dalje projekte tj.da krenemo odmah u realizaciju rešavanja problema iskazanih kao prioritetnih u našem gradu.

Takode,Kancelarija za mlade svakodnevno ucestvuje i u drugim dešavanjima,pa je tako zajedno sa Regionalnom kancelarijom ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja imala još jednu akciju raspodele sportske opreme u proteklom periodu,gde se raspodela vršila po svim seoskim školama u Požarevcu i Kostolcu.Ucestvovali smo i u Novogodišnjoj akciji ‚‚Požarevac-grad lepih želja‚‚ u saradnji sa Turistickom organizacijom i Gradskom upravom,Svakodnevno informišemo mlade u vezi projekata i konkursa,trenutno najaktuelnijih ‚‚‚Zdrav stil-moj stil‚‚ u saradnji sa Jazasom i „Prva šansa 2010“ jer to i jeste najveci problem kod mladih ljudi,nedovoljna informisanost.

S' Poštovanjem, Koordinator kancelarije za mlade, Davorka Mitrovic

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U periodu od 23.1.2010. godine do 29.1.2010. godine rodeno je 21 beba, 9 muških i 12 ženskih.

Sinove su dobili:

LJubica Vecerina i Živorad Milutinovic iz Šapina, Ana i Zoran Rakic iz Požarevca, Marina i Neša Rajkovic iz Požarevca, Danica i Darko Vlahovic iz V. Gradišta, Vanja i Željko Milovanovic iz Drmna, Ivana i Nenad Pavlovic iz Viteževa, Milica Konstadinovic i Miloš Milosavljevic iz Aleksandrovca, Ana Petrovic i Darko Rankovic iz Oreovice, Vesna i Nenad Penic iz Majilovca.

Cerke su dobili:

Dragana Martinovic i Miloš Lukic iz Žagubice, Jovana Trujic i Dejan Ristovic iz Požarevca, Tamara Šibic i Dejan Gavrilovic iz Požarevca, Olivera i Dragan Ristic iz Petrovca, Ivana Jovic i Marko Vasic iz Požarevca, Andrijana i Ivan Veljkovic iz Kuceva, Silvana Simic i Aleksandar Pavlovic iz Miljevica, Sanela Radulovic i Goran Markovic iz LJubinja, Sandra Osmanovic i Danijel Milutinovic iz Požarevca, Ajeti Bajruše i Saiti Kenan iz Kostolca, Aguši Zimrite i Esad Murtezi iz Kostolca, Biljana Peric i Danijel Ðordevic iz Saraoraca.

OPŠTINA MALO CRNICE

NOVA ŠKOLA U ZABREGI

Selo Zabrega, jedno od najmanjih u opštini Malo Crnice, nakon višegodišnjih napora, uspelo je da za Dan Sv Save dobije novu školsku zgradu. Zajednickim ulaganjima Republike, Opštine i Mesne zajednice, ranije sagraden objekat je kompletiran završnim radovima, ucilima i ucionickim nameštajem i svecano predat na upotrebu. Time je došao kraj naporima osnovaca tog sela, koji su, nakon što je seoska škola dotrajala, najpre nastavu pohadali u seoskom neuslovnom prostoru, zatim putovali do maticne škole u Boževcu.

Predajuci na upotrebu novo školsko zdanje, predsednik opštine Malo Crnice dr Esidol Peric je naglasio da ce novi školski objekat imati poseban znacaj ne samo za ucenike, nastavno osoblje i školstvo, vec i za samo naselje i opštinu Malo Crnice, dodajuci:

- Deci želim puno uspeha i mnogo znanja, jer ovde, u ovoj školi je start trke zvane život. Ovde ce steci prva znanja, koja ce ubuduce nadogradivati, na dobrobit njih samih, a i svih nas. Jer, deca su naša buducnost, a naša je dužnost da im omogucimo uslove da što lakše stignu do nje, - porucio je Peric.

- Prilika je da zahvalim lokalnoj samoupravi i meštanima sela Zabrega na uloženom trudu, strpljenju i upornosti da ostvarimo zajednicki cilj: stvorimo prave uslove za pohadanje nastave u ovom mestu. U želji da uspešnu saradnju i nadalje negujemo, delim sa vama radost što baš na ovaj dan otvaramo novu školu, - porucila je Srebrenka Tomic, direktorka OŠ “Milisav Nikolic” u Boževcu, u okviru koje ce funkcionisati i škola u selu Zabrega.

U prisustvu predsednika Skupštine opštine Malo Crnice Bojana Uroševica, kao i brojnih meštana Zabrege i gostiju svecanosti, simbolicnim presecanjem vrpce, novu školu su predali na upotrebu predsednik opštine dr Esidol Peric i direktor OŠ “Milisav Nikolic” u Boževcu Srebrenka Tomic.

U Domu kulture u Zabregi, nakon toga, održana je Svetosavska akademija, prožeta fragmentima žitija Svetog Save i prilikama na dvoru Nemanjica. Osnovci su školsku slavu uvelicali nizom igrokaza, recitacija i folklornim nastupom.

Priredbu u Domu kulture zaokružilo je interesantno i na mahove veoma dirljivo obracanje profesora u penziji Vladimira Šukljevica:

- Službovao sam ovde od 1951. do 1956. godine, u vreme kada je naša zemlja bila veoma siromašna, ali smo mi bili bogati duhom. U Zabregi sam primljen, kao da sam sin nekog ovdašnjeg meštanina. I radio sam ovde, kao da sam stvarno sin nekog odavde. I, otad, stalno govorim da je Zabrega – moja Zabrega. I danas, kad posetim bilo koju kucu u Zabregi, osecam se kao da sam došao u svoju kucu. U mom radnom veku, oko 15.000 daka je slušalo moju nastavu. Prvi, danas imaju 70 godina. Ponosim se mojim ucenicima. I današnjim dacima iz Zabrege porucujem da uce i postanu nešto što ce Zabregu i opštinu Malo Crnice da podignu na viši stepen. Draga deco, gledajte da imate znanje, i znanje, i znanje! Petice ce same doci, znanje imajte i budite ponos svojih roditelja i svoje Zabrege!

Ðacima su podeljeni i prigodni pokloni, a rezan je i Slavski kolac. Mesni paroh Dragiša je okupljenima uputio tople reci i želje za još vecim brojem mladeži u Zabregi, selu od osamdesetak domova, medu kojima retko koji nema nekog svog na radu u inostranstvu. Domacin slave bila je Nikoleta Radulovic.

Za citaoce lista “Rec naroda”, predsednik opštine Malo Crnice dr Esidol Peric, rece:

- Osnovci Zabrege imali su nastavu u neuslovnom prostoru. Opština Malo Crnice je uložila je znacajna sredstva u ovaj objekat, bilo je i dobrovoljnog rada, i direktorka škole se maksimalno angažovala, došlo se do trenutka da škola u Zabregi bude predata na upotrebu. Suština, na kojoj cemo i ubuduce insistirati u svim razgovorima sa merodavnim ljudima koji kreiraju obrazovnu politiku na nivou Republike, jeste da sva sela, bez obzira na broj daka, zadrže školu. Jer, svako naselje koje bude izgubilo školu, lagano ce prestati da živi i postoji. I škola u Zabregi je jedan od napora da održimo ovu sredinu naseljenom, kako se ne bismo svi preselili u gradove. Danas, sve škole imaju terene malih sportova, deo je izgraden republickim sredstvima, svi daci – putnici imaju 100% placen prevoz do škole, bez obzira na to koliko kilometara putuju. Intenzivni su radovi na izgradnji nove škole u selu Batuša, koje nema problem sa brojem ucenika, ali je problem bio dotrajala školska zgrada. Svi su izgledi, nova škola u Batuši bice predata na korišcenje pre kraja tekuce školske godine. Sve škole u našoj opštini u dobrom su stanju, svake godine nastojimo da renoviranjem dodemo do što boljih uslova za realizaciju nastave i boravak dece. Prošle godine smo renovirali centralnu školu u Boževcu. Jedino je problem što nijedna nema salu za sportske aktivnosti, nastavu fizickog vaspitanja. Videcemo, ako bude para, i tog cemo se poduhvata latiti u narednom periodu. Konkurišemo za sredstva kod svih vladinih i nevladinih insistucija i organizacija, ulažemo i ulagacemo i buxetska sredstva, cilj je da naše seoske škole ni po cemu ne zaostaju za gradskim i tome težimo zajedno sa prosvetnim radnicima, dackim roditeljima i svim žiteljima opštine Malo Crnice, - kaže dr Esidol Peric.

Direktorka Osnovne škole “Milisav Nikolic” Boževac, Srebrenka Tomic:

- Odahnuli smo i mi i daci, docekali smo da se nastava odvija u izuzetno lepim, odlicnim uslovima. Centralna škola u Boževcu ima izdvojeno odeljenje u Crljencu, to je osmogodišnja škola, a obuhvatamo i škole u Kobilju, Kuli, Zabregi i Aljudovu. Inace, naša Škola, kao mnoge u Srbiji, suocava se sa opadanjem broja ucenika. Prošle godine bilo ih je 330, ove smo upisali 291 dete, a vec do pocetka drugog polugoda ispisalo se 7 ucenika. Veliki broj žitelja naše opštine, ovog sela pogotovu, nalazi se na radu u inostranstvu. Prisutna je i migracija ka urbanim sredinama Srbije. Nadamo se da u dogledno vreme taj trend prestane. Inace, treba istaci da naša opština, za razliku od nekih drugih, ispunjava sve obaveze prema svim školama na svojoj teritoriji. Takode, što ne istaci, ucenici naše škole beleže zavidne rezultate, to beleži i naš školski letopis. Izdvojicu ovom prilikom da je naš ucenik prošle godine bio šesti na Republickom takmicenju iz istorije. Za seosku školu, nije loše, - kaže direktorka Škole “Milisav Nikolic” Boževac.

Predsednik Saveta MZ Zabrega, Vojislav Jankovic:

- Selo je presrecno što je dobilo ovako lepu školu. Za nas to veoma mnogo znaci, za našu decu - ponajviše. Nažalost, mi imamo mnogo više dece u inostranstvu, nego kod kuce. Ipak, selo je ranijih godina rešilo i sazidalo ovaj objekat, opština je finansirala malterisanje, stolariju, podove, sanitariju, sve ostalo, kao i celokupan novi školski inventar. Sad nam je škola možda i najlepša u opštini. LJudi iz inostranstva najviše, a i mi ovde, svi zajedno ulažemo u selo. Sagradili smo i potpuno uredili seosku crkvu, medu najlepšima je u kraju, sagradili smo i pomocnu zgradu sa prostorom za okupljanje vernika kad su crkvene svecanosti. Ne stajemo, uvek se ponešto radi, da naše selo ulepšamo, pa sad – ko se u selo vrati, vratio se. Dace Bog, bice i u našem selu još više omladine, mi za sadašnje i za buduca vremena stvaramo najbolje uslove što možemo, da naše selo, iako manje od ostalih, ni po cemu vecima ne pozavidi, - kaže “prvi covek” Zabrege, sela koje ce u svoju istoriju krupnim slovima upisati Savindan 2010-te godine: dan kada je otvorena nova školska zgrada!

Dragan Milenkovic

SVETOSAVKA AKADEMIJA U MALOM CRNICU

SLOVO O SVETOM SAVI

Pod vec tradicionalnim nazivom „Slovo o Svetom Savi“, u Malom Crnicu je u organizaciji Podružnice UKS za Branicevski okrug i Biblioteke „Srboljub Mitic“ održana svecana akademija , u cast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save.

Svijim prisustvom, svecanost su uvelicali Mico Cvijetic i Bogdan Radulovic, književnici iz Beograda, kao i predstavnici opštinskog rukovodstva.

Posle Himne Svetom Savi, koju su otpevale clanice hora OŠ „Moša Pijade“ iz Malog Crnica i pesme Ljubomira Simovica „Sveti Sava na Atosu“ koju je izgovorila Zorka Stojanovic, prisutne je pozdravio Milisav Milenkovic, predsednik Podružnice UKS za Branicevski okrug.

Svecanost je nastavljena svetosavskom besedom Dragiše Miloševica, direktora Centra za kulturu opštine Malo Crnice:

„..Srpski narod je u toku ropstva pod Turcima kroz narodnu pesmu i narodne price održavao secanje na srpsku državu a posebno na oca sveukupne srpske kulture i državnosti, svetitelja Savu. Krajem 16. veka u Banatu, Srbi u jednoj pobuni protiv turskog zuluma, ponesoše freske Svetog Save, kao zaštitnika srpstva, kao svetitelja koji ce ih ujediniti protiv Turaka. Sveti Sava je bio sahranjen u Mileševi, a manastir i njegove svete mošti su bili mesto hodocašca srpskog naroda iz svih delova Balkana. Posle pobune, paša Sinan želi da sagori i uništi mošti srpskog svetitelja, da ga stavi na plamen, da sagori njegovu svetost i duh, da spreci njegov uticaj na sve dolazece generacije Srba, da uništi njihovu nadu za slobodu i ponovni vaskrs srpske države. Bilo je to 1595 godine, bilo je to još jedno svetiteljevo putovanje kroz porobljenu Srbiju. Plamen varvarske vatre sa Vracara pretvorice se u plamen novih buna i ustanaka, Svetosavlje zakoracice preko Dunava širom Panonske ravnice, a narod ce osetiti bliski dolazak slobode....“ govorio je Miloševic.

Stihove posvecene Svetom Savi govorili su pesnici: Mico Cvijetic, Bogdan Radulovic, Dragoslav Živadinovic, Srebranka Tomic, Dragiša Živadinovic, Petar Pavlovic, Milijana Dacic, Živojka Milic, Antileta Ana Živkovic, Varadina Obradovic, Rade M. Obradovic, Dragan T. Jovic , Marija Ivkovic (ucenica 4. raz. OŠ „Draža Markovic Roda“ iz Smoljinca) Zlatija Radovanovic i Zorka Stojanovic.

U kulturno-umetnickom delu programa ucestvovali su : ucenici 2. i 4. raz. OŠ „Moša Pijade“ Malo Crnice (kolaž pripremio ucitelj Radiša Stojicevic); solisti na harmonici: Ðorde Marjanovic, Ðuric Aleksandar i Nikola Pavlovski, ucenici muzicke škole „Stevan Mokranjac“ odeljenje u Malom Crnicu i vokalni solisti: Nataša Pavlovski, Sanela Mitic i Slobodanka Milic.

Zorka Stojanovic

PLAKETA ZAHVALNOSTI UDRUŽENjA KNjIŽEVNIKA SRBIJE – PODRUŽNICI ZA BRANICEVSKI OKRUG

Petogodišnji uspešni rad Podružnice Udruženja književnika Srbije za Branicevski okrug, krunisan je Plaketom zahvalnosti Udruženja književnika Srbije, za trajni doprinos ugledu i razvoju Udruženja.

Krajem decembra prošle godine, na redovnoj godišnjoj sednici Skupštine Udruženja književnika Srbije – Beograd, doneta je odluka o dodeli ovog visokog priznanja. Na radost svih clanova Podružnice, ljubitelja pisane reci, poštovaoca „njenog velicanstva – knjige“ prijatelja Podružnice i predstavnika opštine Malo Crnice, urucenje Plakete upriliceno je na svecanoj akademiji organizovanoj u cast prvog srpskog arhiepi-skopa i prosvetitelja Svetog Save.

Mico Cvijetic, književnik iz Beograda, clan Uprave Udruženja književnika Srbije i urednik „Književnih no-vina“, urucio je Plaketu predsedniku Podružni-ce za Branicevski okrug – Milisavu Milenko-vicu.

Sumirajuci rezultate rada na kraju godine, Uprava, a i Skupština Udruženja književnika Srbije bila je jednoglasna u oceni da Podružnica UKS za Branicevski okrug u svom radu beleži odlicne rezultate i da ostavlja duboke tragove u srpskoj književnosti. Samim tim daje veliki doprinos ugledu i razvoju Udruženja.

Samo u prošloj godini, pod zaštitnim znakom ove Podružnice u ediciji Stiški književni krug izdato je pet novih naslova , što je veliki uspeh. Osim toga, tu su i brojne, vec tradicionalne manifestacije i književne veceri, koje se organizuju. Sve ovo dokazuje da je Podružnica za Branicevski okrug opravdala svoje postojanje, a iskreno se nadam da ce to ciniti i u narednom periodu, istakao je Cvijetic.

Zorka Stojanovic

SA SVECANE AKADEMIJE U POŽAREVCU POSVECENE SVETOM SAVI

“SPASAVA VERA KOJA KROZ LJUBAV DELA”

- Besedu o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, Svetom Savi, kazivao dakon paracinske crkve Dejan Sokolov

Srpska crkva i sve škole proslavile su prošle srede Savindan podsecajuci se još jednom na lik i delo Svetog Save, prvog srpskog arhiespiskopa, velikog prosve-titelja, mirotvorca, ucitelja i državnika. Uoci Savindana, u Velikoj sali Centra za kulturu u Požarevcu, nastavljajuci višegodišnju tradiciju, organizovana je Duhovna akademija na kojoj je predstavljena riznica odabranih reci, pesama i igara kojima su docarani život i delo Svetog Save.

U prvom delu veoma posecene akademije kojoj su prisustvovali i vladika Branicevski Ignatije, kao i Miodrag Milosavljevic, gradonacelnik sa saradnicima, nakon izvodenja Svetosavske himne, besedu o Svetom Savi kazivao je dakon paracinske crkve, Dejan Sokolov:

--Svedoci smo ustolicenja novog naslednika na tronu Svetosavskom. Radost velika ispunjava naša srca kada vidimo kako nastavlja put crkva naša strastvujuca, cuvajuci u isto vreme secanje na oce koji prethodiše sasvim unatrag do Svetog Save koji postavi krmu brodu srpskom koji plovi ka carstvu Božijem. Razmislimo na pocetku malo o vremenu Svetog Save. Danas svaki osnovac zna da je to bilo vreme borbe za državno radanje srednjovekovne Srbije. Može li biti moguce da je naš arhipastir bio voden nacionalistickim idejama u trudovima svojim za iznedrivanje srpske crkve. Posmatrajuci njegov rad, njegove besede, vidimo da je daleko Sava od površne radosti zbog, nazovi, samostalnosti srpske crkve, jer radujuci se zbog toga, radovao bi se zbog otudivanja Srba od zajednice u kojoj nema Grka ni Jevrejina. Naprotiv, ceo njegov život svedoci nam o radosti njegovoj zbog novog vinograda na koji ce izaci novi vinogradari. Radost njegova je radost što ce narod njegov dati te poslenike koji ce biti vredni vinograda koji ce im biti poveren, što ce narod njegov, zaista postati narod Hrista.

Zapocinjuci svoju cuvenu besedu o Žici, Sveti Sava blagodari Bogu za punotu koju je Srpska crkva dobila kroz njega, recima: “I preblagi Bog koji ima beskrajnu milost, uzdiže mene na ovo svetiteljstvo hoteci da preko mene ispuni nedostatke otaca naših”. Imajuci u vidu da sebe naziva svetiteljem, možemo li reci da je ovaj pocetak malo pretenciozan? Šta je zapravo Sveti Sava rekao? Posmatramo li ovaj uvod kao govor jednog obicnog vlastodršca, onda on zaista biva neprimeren i hvalisav pocetak jedne besede. Naravno, svi smo svesni toga da ovo ne može biti samohvalna oda. Pozabavimo se onda pojmom svetitelj. Ko je svetitelj? Hrišcanska misao govori nam da nema nikog svetog osim jedinog Boga koji nam se kroz sina svog jedinorodnog objavi. Upravo ta istina nam i otkriva kakva je dubina etisioloških reci upucenih nam u žickoj besedi. Bivamo sveti, ako smo sa jedinim svetim u zajednici. Sveti Sava zaista kao prosvetitelj svog roda blagovesti nam i donosi nam crkvu iskusivši crkvu. Duhom svojim svetim zapovedi mi, govori on. Arhipastir srpskog naroda zapravo govori o episkopu kao ikoni Hristovoj koji duhom svetim nosi to svetiteljstvo u kome se ogleda punota crkve. Episkop, liturgijski Hristos, zaista je svet. Svet kao što je svet otac naš nebeski. Tako arhiepiskop Sava, nazivajuci se svetiteljem i tvrdeci da uklanja nedostatke otaca, nedvosmisleno govori o sebi kao episkopu koji je simbol jedinstva crkve. Duhom svetim ikonizujuci Hrista, episkop sabira oko sebe crkvu Božiju na liturgijskom sabranju i blagoslovom oca našeg nebeskog, daruje nam eskonton vec sada. Prezviteri ikone apostola, dakoni, angelski obraz i narod Božiji Laos, svi zajedno hrle Hristu kao nevesta svome ženiku. I, zaista, kakav je to cilj kome mi hrišcani stremimo? Osmi, nevecernji dan u kome nema tuge ni uzdisaja, vec beskrajan sladost nasladna nebeskom hranom. Od postanka sveta, covek je suocen sa najvecim svojim neprijateljem, smrcu. Današnji crkveni covek živi sa istinom i živi u istini da je Hristos spasitelj naš pobedio smrt i podario nam život vecni kroz liturgijsku zajednicu sa njim. Medutim, ono što stalno moramo imati na umu jeste cinjenica da efharistija nije puko sredstvo za ostvarivanje cilja kojim se pobeduje smrt. Ono na cemu crkva insistira jeste upravo taj licni odnos koji u efharistiji ostvarujemo sa trojedinim Bogom i sa bližnjima svojim. LJubav je ta neraskidiva veza koja nas vuce ka Bogu, a ne strah od smrti, jer, ako je strah od smrti ono što je vodi ka Bogu, a ne ljubav, onda sam zaista kinval koji zveci, kako govori apostol Pavle. Efharistijski covek, ako možemo tako nazvati bratu Hristu, ne robuje više nikako smrt, pa cak ni posredno, u smislu potrebe ostvarivanja zajednice sa Bogom radi pobedivanja granice sopstvene prirode. Covek liturgijske zajednice Boga traži zbog ljubavi koja ga za Boga veže. Kao sin koji u svog oca gleda cežnjivo, žudeci za ljubavlju oca koji ga je rodio. Kao što je Sveti Sava rekao u Žickoj besedi, pozivajuci se na Sveto pismo: '' Spasava vera koja kroz ljubav dela. Vera u oca nebeskog koji nas ljubavlju neprolazno poziva da budemo sinovi njegovi i vera da ce nas zbog ljubavi svoje, a ne zbog obilja pravednosti naše, prigrliti sebi". Ali, ne ocekujmo tu ljubav kao obecanje, kao nešto što ce tek doci. Zapravo, nebeski Jerusalim vec je pred nama. Carstvo Božije istupa vec sada u prostor i vreme, daruje nam se ne skrivajuci svoj blag. Telo Hristovo, crkva prožeto duhom svetim i oglavljeno episkopom, pokazuje se zaista kao kladenac vode nepresušne, koju usta vec stvorene prirode ne zaustavljaju, vec padaju pred njom pokoravajuci zakone kojima se upravljaju blagodeti koje im se daju. Sve postaje sveto. Osvecuje se, primajuci Hrista životodavnog kao neprolazni zalog vecne ljubavi oca našeg. Zarad tog izbora vode žive, arhiepiskop srpske crkve Sava zaradova se prepoznavši ceda svoja ljubljena kao one koji lapcu i ne mogu se zasititi, vec podižu oci svoje i ruke svoje ka nebesima i vape: Mara Nata. Zbog toga i predloži crkvi vaseljenskoj iz naroda svog pastire takve koji nece dati da ovca zabludela propadne kao što ni on ne dozvoli da narod njegov propadne, vec nas sve privede toru koji kraja nema. Zato, ako dozvolite, završio bih ovo svoje kratko izlaganje recima Svetog Save: "I mi braco podhitajmo pod sledovati njemu, da nas sa njime u onaj dan pravedne nagrade proslavi Gospod Bog naš, jer njemu prilici svaka slava i cast i poklonjenje od sve tvari u beskonacne vekove, amin". Oprostite mojoj neukosti što mi ne dozvoli da pružim nešto vrednije vaše pažnje koju mi tako usrdno pokloniste, besedio je dakon Dejan.

Svecanost su svojim nastupom uvelicali ucenici OŠ “Kralj Aleksandar Prvi”, koji su izveli dramski igrokaz “Sveta zemlja” uz podršku katihete Sladane Krstev, predstavnici Medicinske škole, Ðorde Popovic i Jovana Dimitrijevic, horovi “Branicevo”, “Barili” i “Zvoncici”, polaznici decjeg vrtica “Neven”, Mina Mladenovic i najmladi ucesnici Nikolaj Pekic, Marija Životic i Teodora Miladinovic.

M.P.

EDICIJA BRANICEVO I CENTAR ZA KULTURU POŽAREVAC, PREDSTAVILI KNJIGU

"CEKIC BEZ GOSPODARA"

U organizaciji Edicije Branicevo, proteklog utorka, u Sali za sastanke Centra za kulturu Požarevac, priredeno je književno vece na kojem je predstavljena knjiga "Cekic bez gospodara", autora dr Boška Tomaševica. Pored samog autora knjige, promociji su prisustvovali i Vasa Pavkovic, književni kriticar i Aleksandar Lukic, urednik Edicije Branicevo.

Knjiga "Cekic bez gospodara" objavljena je u želji da se pokaže da stvari naše književnosti mogu izgledati i drugacije, odnosno, da i neki drugi stavovi u stvaralackom i kritickom smislu mogu dospeti u ruke citalaca.

Na pocetku veceri, prisutnima se obratio Aleksandar Lukic koji je o knjizi rekao:

--Verujem da je ovih deset, dvanaest eseja koje je Boško Tomaševic napisao u knjizi dragoceno po našu književnost i po autore koji su izloženi jednoj vrsti kritike. Nadam se da ce ova knjiga sebe posvedociti bar u nekim stavovima, ako ne u svim, jer knjige i ne postoje da bi u svim stavovima bile originalne i potpuno tacne. Naravno, u knjizi ima stvari sa kojima se ne bih složio, ali sam uvek za to da se cuje drugaciji stav..., rekao je izmedu ostalog Lukic.

Vasa Pavkovic, književni kriticar smatra da je knjiga Boška Tomaševica po mnogo cemu slicna knjizi Nebojše Vasovica. Dok Vasovic osporava lik i delo Danila Kiša, Boško Tomaševic u velikoj meri osporava, kad sa malim, kad sa velikim uspehom izvesna imena u srpskoj književnosti.

--Medu osporavanim pesnicima od kojih neki pišu prozu, a neki su esejisti, nalaze se akademici medu kojima su Matija Beckovic i Miroslav Tešic i moram reci da nema teksta u kome se oni ne osporavaju u ovoj knjizi. Pored njih je odmah LJuba Simovic, ali je najinteresantnije što se u istom društvu nalaze i pesnici tipa Vojislava Karanovica, Nebojše Vasovica, Novice Tadica...

O nastanku knjige i o tome šta mu je bila glavna inspiracija, Boško Tomaševic, autor kritickih spisa "Cekic bez gospodara" je rekao:

--Ovu knjigu nisam stvarao u jednom dahu, vec je stvorena tako što je u nju uvršteno desetak, dvanaest eseja pisanik u relativno razlicito vreme. Medutim, ono što je bila glavna inspiracija jeste to, da citajuci srpsku književnu kritiku izmedu 1990. i 2000. godine, nailazio sam na sudove koji su meni izuzetno smetali, a bili su uglavnom nekriticki...

M. P.

HUMORESKA

I RODE ŠTRAJKUJU

Ljudi bez posla (što ne znaci da su besposlicari, vec su to oni koji su ostali bez posla), kao da su jedva cekali da pocne Nova godina pa da pocnu sa štrajkovima.Odnosno, to je samo nastavak štrajkova od prošle godine, ali kako je krenulo ove godine, izgleda da ce se na ovom polju zabeležiti rekord!

Jer, kad su štrajkovi u pitanju, prošla godine je bila mlaka, a, evo, vec sada, u sred zime, bice vruca godina. Možda i zbog toga što su se sindikati udružili, a ne kao ranije da se nadaju da ce to uraditi (neko) oni drugi.

Obecavali su politicari prošle godine i dvesta hiljada novih radnih mesta, a ono? I oni što su imali nekakav posao, ostadoše bez posla, pa je tako sve više nezaposlenih.

Ono što je sigurno manje i što se sigurno smanjuje i zimi i po toploti (pored mnogo drugih stvari), jeste broj stanovnika u Srbiji, brale! Drugim recima iliti jednostavno receno, Srbija se prazni. Statistika je tu neumoljiva: godišnje nestane po jedan grad osrednje velicine!

Da budemo još precizniji: od januara prošle, do januara ove godine, u Srbiji je manje 43 000 stanovnika! Za razliku od nas, svet se širi, odnosno, u svetu je sve više stanovnika.

- To je strašno!- prokomentarisala je kratko gospoda u godinama i u trenerci.- Šta misle ovi mladi? Nece da se žene i udaju, pa da radaju decu, nego se samo ljubakaju!

- Eh, tetka, ima to dublje korene!- rece devojka tridesetih godina, lepa i zdrava kao sa estrade.

- Ma, kakvo korenje? Jeli smo proju, pa sam odnegovala cetvoro dece ko puslice!

- Ma, mislim, tetka, uopšte, na standard ljudi. Mladi su danas bez posla, kako mogu još da izdržavaju i decu? Moraju, valjda, prvo da imaju neke udobnosti u životu, da bi onda mogli da razmišljaju o stvaranju sopstvene porodice.

- Nas sedmoro je živelo u dve sobe, pa smo svi živi i zdravi. Samo što je baba umrla(dobro, imala je i godine) i moj pokojni muž( dobro, on je umro od pica). Ali, dvoje je otišlo, a ostalo nas je petoro!

- Tetka, tetka, prolete jedna roda!

- Šta ti je, dete, otkud rode u sred zime, one su ptice selice!?

Miodrag Lazarevic

LAZARIZMI

- Neprijatelj je bio drzak i ponašao se neprijateljski!

- Neki traže svetlu buducnost u tunelu!

- Gde god da stane, pijancu se zemlja okrece!

- Ono što prode našim putem, to ne putuje!

- Mnogo smo pametni, imamo glava na pretek!

Miodrag Lazarevic