Header

ŠESNAESTA SEDNICA GRADSKOG VECA

IZMENJEN REŽIM SAOBRACAJA ZA SEDMOJULSKI VAŠAR

Na šesnaestoj redovnoj sednici Gradskog veca grada Požarevca našlo se ukupno 13 tacaka. Od važnijih tacaka izdvajamo sledece: Gradsko vece je donelo rešenje o privremenoj izmeni režima saobracaja za vreme trajanja sedmojulskog vašara. Tako se zabranjuje kretanje svih motornih vozila u periodu od 05.07.2009. od 22,00 casova do 09.07.2009. do 06,00 casova kroz ulicu Lole Ribara na delu ulice od Jug Bogdanove do Partizanske ulice, kroz Partizansku ulicu, na delu od Toplicine do Bosanske ulice, kroz ulicu Ilije Gojkovica, kroz Industrijsku ulicu na delu od Industrijskog sokaceta do ulice Ilije Gojkovica, i deo Stiške ulice od Partizanske do ukrštanja sa ulicom II srpskog ustanka.

Gradsko vece je dalo saglasnost na Odluku UO Fonda za razvoj grada Požarevca o dodeli sredstava po raspisanom javnom konkursu objavljenom u listu ''Rec naroda'' 07.04.2009. Tako je za grad Požarevac opredeljeno ukupno 41.452.975 dinara, za naselja na teritoriji grada Požarevca 4.383.117 dinara, za Kostolac 8.700.000 dinara, i za naselja na teritoriji Kostolca 14.550.000 dinara.

Vece je dalo saglasnost na izmenu aproprijacija u Finansijskom planu Centra za kulturu u iznosu od 78.500 dinara, kao i na izmenu aproprijacija u Finansijkom planu Gradskog ženskog hora ''Barili'' u iznosu od 150.000 dinara.

Takode, odobrena su i sredstva u iznosu od 115.000 dinara baletskom studiju ''Amadeus'' za autobuski prevoz do Beograda i nazad, radi nastupanja na ''Univerzijadi Beograd 2009''.

V. Obradovic

ŽABARI - POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEÐU OPŠTINE I ZAJEDNICE ROMA

CILJ – UNAPREÐENJE USLOVA ŽIVOTA ROMA

slika

Prošlog petka je u Skupštini opštine Žabari potpisan Protokol o poslovnoj i tehnickoj saradnji izmedu opštine Žabari i Zajednice udruženja Roma Branicevskog okruga.

Svoje potpise na ovaj dokument stavili su predsednik opštine Miodrag Filipovic i Dragiša Todorovic, predsednik Zajednice Roma.

- Romska populacija je prisutna u svim porama društva na podrucju opštine Žabari. Smatram da smo dužni da sledimo sva društvena kretanja, kada je u pitnju romska populacija, tako da vec danas, potpisivanjem ovog protokola dajemo veci doprinos u pravcu boljeg života Roma. Cinicemo napore da Rome ukljucujemo u oblasti obrazovanja, kulture, zdravstva i svega onoga što cini život na ovim prostorima, kako oni ne bi bili zapostavljeni, rekao je Filipovic, a u svom obracanju Dragiša Todorovic se zahvalio predstavnicima žabarske opštine na razumevanju i dodao:

- Zajednica udruženja Roma Branicevskog okruga nije politicka stranka, to je udruženje koje se bavi životom romske nacionalne manjine, unapredivanjem standarda i uslova života, obrazovanja, školstva, zdravstva i zapošljavanja. Kao zajednica u Branicevskom okrugu smo konkurisali sa više projekata, odobrena su nam tri, u opštinama Žabari, Malo Crnice i Kucevo.

Poptisivanju Protokola prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici drugih romskih udruženja sa podrucja okruga. Kako je istaknuto, namera je da se ubuduce Zajednica okrece fondovima i NIP-u i preko konkursa aplicira za sredstva koja ce omoguciti realizaciju konkretnih projekata.

L.L.

U OPŠTINI ŽABARI

OBELEŽEN DAN BORACA

U opštini Žabari tradicionalno se obeležava Dan boraca i to kod Spomen Piramide Vujce Remenjaku na Cetereškoj kosi prvoborcu iz Porodina koji je poginuo na ovom mestu 1944.godine. Na Spomen Piramidi položili su vence clanovi SUBNOR -a Žabari lokalna samouprava i Mesna zajednica Porodin i odata je pošta uz prisustvo velikog broja gradana i boraca, a na skupu su govorili Ljubiša Peric, predsednik SUBNOR-a Žabari i clan Dragiša RadisavLjevic "Cica" iz Cetereža. KUD iz Aleksandrovca izveo je kulturno-umetnicKi program.

Sima Jevtic

KIŠA UZIMA SVOJ DANAK

Zbog obilnih kiša i velike vlažnosti u poslednjih 15 dana žetva pšenice u opšti Žabari nije ni pocela, a jecam je požnjeven na 70% parcela i uLjana repica na 50%. Po recima Miroslava Jovanovica, direktora ZemLjoradnicke zadruge "Mitar Trifunovic - Uco" iz Simiceva ovo kišno vreme mnogo doprinossi umanjenju roda pšenice, koja je zasejana na 4000 hektara, a posebno nece biti kvalitetna zbog opadanja hektolitraže, pa postoji mogucnost da brašno bude nekvalitetno.

Ono što još brine poLjoprivrednike, a i direktora zadruge jeste što je zadruga kreditirala proizvodnju ovih žitarica tako da poLjoprivrednici po ugovoru dužni su da zadruzi isporuce 27 vagona JUS kvaliteta pšenice. Takode, otkupa za materijalne rezerve nema u blizini cak ni po ceni od 13 dinara, koja ne odgovara poLjoprivrednicima. Što se tice kukuruza, soje i suncokreta ove vremenske prilike su idealne i ucinice da rod bude boLji. SeLjaku samo ostaje da gleda i daLje u nebo!

Sima Jevtic

AKTIVNOST KLUBA ZA STARE

Opštinu Žabari posetili su korisnici Gerontološkog centra sa Bežanijske kose koji tradicionalno dolaze na ove prostore. Ovoga puta posetili su manastire Koporin, Pokajnicu i crkve u Ceterežu. U Centru za socijalni rad Žabari primio ih je Sima Jevtic, direktor Centra za socijalni rad, koji je goste upoznao sa opštinom Žabari rekavši da opština Žabari nema mnogo šta što imaju druge opštine, ali ima nešto što niko nema, a to je široko srce za sve koji dolaze, a posebna je briga za stare jer upravo se nalazite u klubu za stare i osobe sa invaliditetom za šta je lokalna zajednica izdvojila dosta sredstava da bi gradanima kroz ovaj klub i kroz projekat "Pomoc u kuci" ulepšala stvarnost.

Kulturno - umetnicki program izveli su ucenici OŠ "Dude Jovic" iz Žabara. Pri polasku gosti su izrazili zahvalnost domacinima na prijemu sa žeLjom da se vidimo i sledece godine.

Sima Jevtic

U’VATI PATKU – ZARADI NAGRADU!

KUCA STRAVE

Od kada je Panonsko more pocelo da sahne i za sobom ostavlja ravnicu, plodnu i rodnu, a drevni narod, tada poznat pod pralatinskim nazivom Stigos Moravius Vulgaris poceo da naseljava cudesne pejzaže nadomak dveju reka, beleže se i prvi tragovi masovnih okupljanja, kasnije prozvanih: vašari. Mesto na kome su se, najpre spontano, a zatim sve organizovanije odvijala vašarska okupljanja, logikom stvari, prozvano je vašarište.

Jedan od najpoznatijih vašara u trecoj orbiti Mlecnog puta eonima vec ima cast da organizuje varoš požarevacka, na diku i ponos svoje vlastele, kako su to sami voleli (vole) da kažu. Ponajviše se ipak raduje sirotinja raja. Joj radosti, joj veselja! Prucile se tezge od srca grada, pa sve do divlje deponije, odmah do velicanstvenog kanala grande kanalizacione kod hipodroma. Sve vrišti od raskoši robe, pristigle iz svih kutaka i zakutaka planete, sve blješti od rasvete i trešti od obilja muzickih pravaca i krivaca. Gura se narod da opipa, oproba, degustira. Šeta pljeskavicu u tortilji, kida domacu kobaju s kriškom ‘leba, štrba janjetinu s ražnja umotanu u papir; deca ulepljena šecernom vatom u šest boja, a snajke i dilberi iz varošica i zaselaka ponosno štrapaciraju s rodbinom pod ruku, u nadi da ce se u opštoj gunguli i pometnji spotaci o svoju životnu priliku. U šatrama srpsko-turski merak, uz nadarene pevaljcice, a na poljani “kolosi”, “kamikaze”, “balerine”, “škorpioni” i starovremenski neprolazni ringišpili sa patkom koju treba u’vatiti i zaraditi nagradu od plastike ili nagradnu vožnju. Kao u doba Kucuk Alije i Focic Mehmed Age. Jedino što sad ima struje. Sve ostalo ostalo isto. Za lepa vremena prašina kao na kostolackom pepelištu, ako li je kiša opet pokvarila feštu, nema veze, gaca se pod bilo kojim okolnostima.

Automobilcici na tucanje i Kuca strave su vec institucije, poput grcke demokratije. To da propadne ne može nikad. Kao ni lenjost. Kao ni glupost. Aljkavost. Nemar. Hvata me blaga mucnina i lagana vrtoglavica kad pomislim kako se od jula do jula ne menja ništa pod kapom nebeskom na vašarištu. I još kad uz imenicu: vašar prilepe tudicu: brend, kao da mi je neko u sarmu sipao Džoni Voker. Izem ti brend! Buka, štroka, kic… Ako vec mora, daj bar da prostremo neki asfalt na mesto zlocina, makar da ta šetnja bude primerenija coveku 21.veka. Argument može biti prihod koji se slije u budžet za ovih nekoliko dana pakla, kada saobracaj prestaje da funkcioniše, kada se ulice zatvaraju, kada traktori preplave predgrada, a parking postaje imaginaran pojam. Vašar možda donosi prihod. A šta odnosi? U tri-cetiri dana odnese i ono malo osecanja da grad ipak jeste urbana celina, rasprcka ono malo gradanskog što je napabirceno na jedvite jade i što se, kao, pojacalo kad se izboksovao i zvanican Status Grada.

Ako vašar baš ima nameru da bude brend, onda mu bar treba obezbediti funkcionalan i pristojan prostor. Ima i Beograd vašar – novogodišnji, ali ima i ogradu, pristojan prilaz, hale, parking prostore, toalete dostojne ljudskog bica… Ovo: otmi za tri dana šta možeš i cuti do sledeceg 7.jula – bruka. I tako na mnogaja ljeta. Živeo vašar, živeo provod za široke narodne mase, visoke zvanice i niske strasti! Još se proneo aber da ce Ceca da peva…? Ne znam da li ste culi.

Od danas, blago nama, tri dana, pa ko voli, nek’ izvoli – prašina, kal, dreka i prevara. A meni Kuca strave više nije zanimljiva, to sam probala kad sam bila mala, sad mi je kuca strave citav grad dok traje sedmojulski, po cuvenju znani vašar.

Piše: Lela Likar

SVECANO OTVORENA KANCELARIJA ZA PRAVNU POMOC IZBEGLIM I INTERNO RASELJENIM LICIMA

PRAVNA POMOC IZBEGLICAMA

slika

U ulici Sindelicevoj 7 u Požarevcu prošle nedelje je svecano otvorena kancelarija za pružanje pravne pomoci interno raseljenim i izbeglim licima sa Kosova i Metohije. Svecanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici republickog Komesarijata za izbeglice.

Vukica Vasic, zamenica gradonacelnika Požarevca presekla je vrpcu i tako otvorila novouredene prostorije.

- Ovo je rezultat aktivnosti u realizaciji strategije i planova Vlade Srbije za unapredenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica. Naravno, institucije Vlade Srbije koje se bave položajem ovih lica su Komesarijat za izbeglice, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, razna povereništva, Ministarstvo rada i socijalne politike, ali to svakako nije dovoljno, veliki znacaj imaju lokalne samouprave i integracija centralnih i lokalnih vlasti. Grad Požarevac je odgovoran grad i pokazao je brigu za ovu kategoriju stanovništva i u tom cilju je 2008.godine usvojen strateški dokument Strategija socijalne zaštite, a ubrzo zatim jedna stavka u samoj Stragegiji odnosila se na lokalni akcioni plan za izbegla i interno raseljena lica. Formirana je radna grupa koja je izradila taj strateški plan koji je usvojen u decembru. Grad Požarevac je tako svrstan u 14 gradova u Srbiji koji su uradili ovaj dokument i pokazali brigu za izbegla i interno raseljenih lica. Specificni ciljevi odnose se, pre svega, na izgradnju 20 stanova u periodu do kraja 2010.godine; drugi specifican cilj bio je otvaranje kancelarije za pružanje pravne pomoci do kraja juna 2009., što smo mi ucinili i dokazali da pratimo dinamiku lokalnog akcionog plana i treci specificni cilj je od 2010.do 2012., stambeno zbrinjavanje za stanovništvo neregistrovanog kolektivnog centra. Kancelarija za pružanje pravne pomoci ce se u prvom periodu baviti problematikom izbeglih i interno raseljenih lica, a kasnije ce i za domace stanovništvo pružati pravne informacije, upucivati ih na relevantne institucije, pisati podneske i sve što je neophodno. Ova gradska vlast je pokazala da je socijalno odgovorna i brigom za ovu kategoriju stanovništva svakako i na globalnom nivou, sama Republika Srbija svrstava se u red civilizovanih država, rekla je na otvaranju Vukica Vasic.

Ivan Georginov, pomocnik komesara Vladimira Cucica, uz zahvalnost gradu na razumevanju lica koja su prinudena da se obrate za pomoc, istice i znacaj kancelarije.

- Imam iskrenu potrebu da pohvalim ljude iz lokalne samouprave Požarevca. Prvi razlog je što su medu prvima u državi formirali Savet za upravljanje migracijama i što su napravili i usvojili lokalni akcioni plan, drugi je što su imali volje i znanja da privuku sredstva Evropske komisije i na ovu teritoriju privuku organizaciju koja ce biti izvodac radova u izgradnji 20 montažnih kuca za interno raseljenih lica. Mislim da je Požarevac pokazao da ima veliko srce, jer je na svoju teritoriju primio oko 4.500 lica koja su ovde emigrirala zbog ratnih dejstava u okruženju. Otvaranje kancelarije je još jedan od zadataka iz lokalnog plana akcije koji su Požarevljani usvojili, meni se dopada kako je opremljena, a osnovni zadatak joj je da obezbedi pravnu pomoc licima iz ovih ranjivih grupa. Raduje me što ce pružati pravnu pomoc i socijalno ugroženom lokalnom stanovništvu, kaže Georginov.

Ispred Kancelarije za pružanje pravne pomoci, poverenik za izbeglice Ljiljana Drajic kaže da je prvi korak u daljem radu uspostvaljanje kontakta za organizacijama koje se bave pravnom pomoci, cime bi se omogucilo ono što je u ovom trenutku neopohodno, a to je pribavljanje dokumenata i dodaje:

- Samo jedna organizacija radi trenutno na pribavljanju dokumenata za izbeglice sa Kosova i Metohije, a prema našem saznanju ni jedna organizacije se ne bavi pribavljanjem dokumenata za izbegla lica iz bivših republika, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zadatak pravnog lica bice uspostvaljanje kontakta i omogucavanje licima da bez materijalnih troškova dodu do svojih dokumenata koja su im neopodna.

Usluge Kancelarije su besplatne, bez obzira na nacionalnost, poreklo, pol i jezik. Telefoni putem kojih se mogu dobiti dodatne informacije su: 012/ 539-789 i 539-790.

L.L.

FORMA IDEALE U POŽAREVCU

IDEALNO IZ SRBIJE

slika

Kompanija Forma Ideale, jedan od lidera u industriji nameštaja u Srbiji i regionu, otvorila je novi salon u Požarevcu, u ulici Ðure Ðakovica bb na Beogradskom putu. Salon u Požarevcu predstavLja još jedan investicioni potez u razvojnoj strategiji poslovanja Forma Ideale, koja donosi nova radna mesta i izuzetnu pristupacnu ponudu nameštaja. Uspešan nastup novog salona garantuje partnerstvo sa Enelom, jer su gradani Požarevca u prilici da na jednom mestu pronadu veliki izbor svega što im je potrebno za opremanje i uredenje doma. Povodom otvaranja novog salona uprilicen je koktel kome su prisustvovali Miomir Ilic, predsednik Gradske skupštine i Vukica Vasic, zamenica gradonacelnika Požarevca.

Prema recima Jovice Nikolica, direktora Enela za kratko vreme proširen je segment ponude za sve slojeve kupaca, tako da na blizu 1.500 kvadrata poslovnog prostora Enel sa svojim proizvodnim programom širokog asortimana kuhinja i opremanja enterijera uz nesebicnu saradnju sa partnerima u oblasti kucnih aparata, bele tenike, audio i video opreme, uspostavio je saradnju i sa firmom “Forma Ideale” koja nudi širok spektar nameštaja za opremanje stana.

“Forma Ideale trenutno kao lider u proizvodnji plocastog nameštaja u regionu, širi svoju maloprodajnu mrežu i ovo je naš dvadeseti salon u sedamnaestom gradu u Srbiji, gde smo uspeli da proširimo srpski brend Forma Ideale širom Srbije i da upoznamo sve gradane sa našim proizvodnim programo U ponudi su plocasti i tapacirani nameštaj ciju smo proizvodnju zapoceli u Majdanpeku prošle godine, preko našeg novog brenda “Konforma” koji predstavLja liniju upotrebnih i dekorativnih elemenata za domacinstvo, tako da smo našim potencijalnim kupcima uspeli da ponudimo sve što je potrebno za opremanje poslovnog i stambenog prostora. Omogucena je kupovina na odloženo placanje bez kamate, do 60 dana, a takode moguce je kupovati nameštaj sa oznakom “idealno iz Srbije” uz pomoc subvencionisanih kredita i sa godišnjom kamatom do 6%”, istakao je Aleksandar Ružeskovic, pr “Forma Ideale”.

D.Dinic

NA PODRUCJU BRANICEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUG, OD NOVOG GRIPA

IMA SUMNJIVIH, NEMA OBOLELIH

- ZakLjucno sa 6. julom, na teritoriji dva okruga koje pokriva služba Zavoda za javno zdravLje Požarevac nije bilo registrovanih slucajeva oboLjevanja od gripa A (H1N1)

slika

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravLje Požarevac, od pojave infekcije Ljudi izazvane novim sojem virusa gripa A (H1N1) i tokom proglašenja faza 4,5 i 6 pandemije od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prati epidemiološku situaciju u Branicevkom i Podunavskom okrugu i po preporukama Instituta za javno zdravLje Srbije i Posebne radne grupe Ministarstva zdravLja za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa, preduzima neophodne mere i kontinuirano informiše javnost na teritoriji svoje nadležnosti.

U Srbiji je prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse, Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak potvdeno 16 slucajeva oboLjevanja od gripa A (H1N1) do 6. jula 2009. godine. Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Srbobrana i Sombora, a osobe koje su bile u kontaktu sa njima su pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

- Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Požarevac dobio je do sada tri prijave sumnje na oboLjevanje od novog virusa gripa i po tim prijavama sproveo epidemiološko istraživa-nje i nadzor koji je pokazao da osobe nisu obolele od gripa tako da do 6.7.2009, na terotoriji naša dva okruga nema registrovanih slucajeva obolelih od gripa A (H1N1), napominje dr Goran Nikolic, epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravLje Požarevac.

On takode smatra da je neophodno upoznati javnost da grip koji izaziva virus tipa A (H1N1) ne izaziva ozbiLjniju klinicku sliku kako se mislilo u pocetku pandemije sem kod osoba vec narušenog zdravLja (starije osobe, hronicni bolesnici, osobe sa oslabLjenim imunitetom) i da retko daje kardiološke i neurološke komplikacije, a od plucnih to su pogoršanje hronicne opstruktivne plucne bole-sti i pneumonije (virusne, bakterijske i kombinovane) pa se može reci da virus gripa otvara vrata pluca za bakterijsku infekciju. Smrtnost obo-lelih je mala i iznosi manje od 0,5 odsto svih obolelih prema podacima SZO, što odgovara i smrtnosti koju je izazvao i sezonski grip prethodnih godina.

- Povecan broj obolelih možemo ocekivati tek sa hladnijim danima na jesen kada ce se cešce boraviti u zatvornim prostorijama sa vecim brojem Ljudi uz veliki broj asimptomatskih infekcija, blažih i atipicih klinickih manifestacija, istice Nikolic.

Shodno preporukama SZO, opšte mere prevencije, kao što su držanje odstojanja od najmanje 1,5m od drugih osoba, pokrivanje nosa i usta prilikom kašLjanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti a ruke oprati tekucom vodom i sapunom, higijena ruku i provetravanje prostorija su najefikasije mere prevencije i suzbijanja novog gripa. Pri kontaktu sa obolelom osobom u zatvorenim prostorijama neophodno je nositi epidemiološku masku, a nabavka i upotreba antivirusnih lekova se ne preporucuje, jer oni mogu imati štetna dejstva i može ih samo lekar propisati kod teže klinicke slike.

Šta je savet osobama kod kojih se pojave izvesni simptomi slicni novom gripu?

- Osobama kod kojih se sedam dana od dolaska iz zemLje u kojoj ima obolelih od gripa ili su bile u kontaktu sa osobama izloženim infekciji, pojavi povišena temperatura iznad 38 stepeni C, pracena tegobama od strane organa za varenje, savetujemo da se odmah jave telefonom epidemiolozima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravLje Požarevac gde ce dobiti sva potrebna uputstva.

TELEFONI EPIDEMIOLOGA

Gradani kod kojih se pojave neki znaci inficiranosti od novog gripa, potrebno je da se jave na jedan od sledecih brojeva telefona epidemiologa Zavoda za javno zdravLje Požarevac:

065/ 2164-299

065/ 3022-400

064/ 873-4047

064/ 873-4048

S.E.

KAKO FUNKCIONIŠE NOVOOTVORENO ODELJENJE ZA USLUGE-ORGANIZACIONA JEDINICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD POŽAREVAC

NA ZADOVOLJSTVO KORISNIKA

- Iako je od otvranja OdeLjenja prošlo samo dva meseca, pozitivni efekti ovakve organizacije i rada službe socijalne zaštite vec evidentni

slika

Pocetkom maja ove godine u Požarevcu je otvoreno OdeLjenje za socijalne usluge-Organizaciona jedinica Centra za socijalni rad s namerom da se pojednostavi, olakša i ubrza postupak ostvarivanja prava velikog broja gradana na materijalnu i socijalnu pomoc i druga prava iz ove oblasti. Sam pocetak rada OdeLjenja ozvanicio je ministar Rasim Ljajic koji je tom prilikom napomenuo da su retke lokalne sredine u Srbiji koje i na ovakav nacin olakšavaju život svojim sugradanima. Da li je i u kojoj meri novo OdeLjenje socijalne zaštite u Požarevcu ispunilo ocekivanja osnivaca-Gradske skupštine i maticne ustanove-Centra za socijalni rad? Posle samo dva meseca funkcionisanja, rano je davati konkretan odgovor na ovo pitanje, ali su pozitivni efekti- ocigledni.

- U OdeLjenju su zaposlena cetiri strucna radnika, pravnik i jedan administrativni radnik. Kod nas gradani ostvaruju pravo na materijalnu i socijalnu podršku preko Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a to se odnosi na materijalno obezbedenje porodice (MOP) i na pravo na pomoc i negu od strane drugog lica, i prava gradana o cijem se obezbedenju stara Grad Požarevac u skladu sa Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti. To se ustvari odnosi na jednokratnu pomoc, na naknadu troškova sahrane, na naknadu prevoza ucenika, na korišcenje usluga Narodne kuhinje, na druge oblike socijalne zaštite kao što je i pravo na radno angažovanje radno sposobnih lica na poslovima u javnim preduzecima, istice LjiLjana Ilic, rukovodilac OdeLjenja od koje saznajemo i to da jedno od najcešcih prava, pravo na jednokratnu pomoc podrazumeva novcanu podršku za saniranje posledica elementarnih nepogoda, za zadovoLjenje osnovnih životnih i higijenskih potreba, za nabavku lekova koji se nalaze van pozitivne liste, za placanje troškova lecenja i nabavku pomagala teško obolelim osobama, za ucešce u placanju komunalnih usluga, za kupovinu knjiga i školskog pribora ucenicima.

U skladu sa Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti gradana blagovremeno je na nivou Grada formirana Komisija za socijalna pitanja u cijoj je nadležnosti razmatranje i odlucivanje po zahtevima gradana uz prethodno pribavLjanje mišLjenja, odnosno predloga strucne službe OdeLjenja.

- Strucna služba je dužna da pre formiranja predloga sagleda socio-ekonomski status podnosilaca zahteva. Pravo na jednokratnu pomoc može se ostvariti najviše tri puta u toku jedne godine, a visina te pomoci zavisi od potreba i materijalnog položaja pojedinca, odnosno porodice. Maksimalni iznos ne može biti veci od prosecne neto zarade u Republici. Od pocetka svog rada, Komisija za socijalna pitanja rešavala je 44 zahteva od kojih je 28 rešeno pozitivno, a u 12 slucajeva odgovor je bio negativan. Ukupan iznos realizovanih zahteva u novcanom smislu je 199.355 dinara. Dva zahteva prosledena su Gradskom vecu na odlucivanje obzirom da su u pitanju novcani iznosi koji prevazilaze republicki prosek, objašnjava LjiLjana Ilic.

Prostorije u kojoj je smeštena služba novog OdeLjenja nalaze se u ulici Bratstva i jedinstava, na adresi nekadašnjeg medicinskog centra Medikus. Sredstva za uredenje obezbedila je Gradska uprava i prema recima Iliceve ostalo je još nešto da se završi oko opremanja, kao i da se privede kraju elektronsko umrežavanje sa racunarskom opremom u Centru. Uslovi za rad su veoma povoLjni, njima su zadovoLjni ne samo zaposleni radnici vec i korisnici usluga što je i najbitnije. Oni više ne moraji da se šetaju izmedu zgrade Skupštine i Centra za socijalni rad kao do sada vec sva svoja prava iz oblasti socijalnih davanja, pocev od dobijanja uputstava, saveta i informacija pa do konacnog rešenja o priznavanju prava, ostvaruju na jednom mestu.

OdeLjenje za usluge u svakodnevnom je kontaktu sa službama u Centru za socijalni rad, a veoma uspešnu saradnju ostvaruje i sa organizacionim jedinicama centara drugih gradova i opština. Kao retko koja socijalna služba u Srbiji, ova u Požarevcu vec duže vreme ima veliku podršku lokalne samouprave bez cijeg angažovanje ne bi bilo ni ove nove Organizacione jedinice.

- Saradnja sa Upravom grada je veoma dobra, zahtevi naših korisnika vezani za jednokratna novcana davanja koja se finansiraju iz gradskog budžeta ostvaruju u velikom procentu što je ocigledan dokaz razumevanja i podrške koju imamo od osnivaca, kaže LjiLjana Ilic.

NIVO SOCIJALNA SIGURNOSTI

Da bi neko, pojedinac ili porodica, ostvario pravo na materijalno obezbedenje, prethodno je neophodno da podnese odredena dokumenta na osnovu kojih se utvrduje socio-ekonomski status i potrebe korisnika odnosno porodice i tek tada donosi rešenje o priznavanju prava.Maksimalni nivo socijalne sigurnosti za pojedinca, za mesec juni bio je 5 413 dinara, za porodicu od 2 clana 7436, za troclanu porodicu 9 469, za porodicu sa 4 clana -10 139 i za porodicu sa pet i preko pet clanova 10 833 dinara. Ovi maksimalni iznosi socijalne sigurnosti umanjuju se ukoliko se utvrdi da je lice sposobno za rad pa samim tim i dužno da prihoduje za svoju porodicu.

S.E.

JAVNO PREDUZECE „TOPLIFIKACIJA“ U POŽAREVCU

ZA TRI GODINE VIŠE OD 2.000 PRIKLJUCAKA

- Neuredne platiše ceka prinudna naplata posredstvom suda

- Širenje toplovodne mreže uslovljeno sredstvima Fondova za razvoj i zaštitu životne sredine - Apsolutna spremnost za narednu grejnu sezonu uz napomenu da nema više jevtine energije

slika

Javno preduzece „Toplifi-kacija“ u Požarevcu sudeci po prakticnim rezultatima predstavlja jedan od najboljih kolektiva u opštini Po-žarevac i prestižnu firmu za buducnost. U poslednje tri godine uradeno je više od 2.000 prikljucaka.

Naime, iako nema mnogo, svega 91 zaposleni radnik, zahvaljaujuci strucnosti, poštovanju rokova i pre svega kvalitetnom radu, „Toplifi-kacija“ predstavlja spoj zadovoljavanja interesa struke i potreba gradana.

Prošla grejna sezona – odlicna

No, ne treba misliti kako i odlicne firme nemaju problema, poslovnih saplitanja od strane neurednih platiša, kao i nedovoljno sredstava za zapocete programe. Posebno bolan problem je cinjenica da dugo nije menjana cena prikuljcka.

„Prošlu grejnu sezonu okoncali smo na zadovoljstvo gradana, dakle, nije bilo vecih oscilacija ni u redovnosti snabdevanja niti u kvalitetu dotoka grejanja. Gre-janje je bilo stabilno. Napo-minjem da u Kostolcu zapocete remontne aktivnosti na bolokovima koji isporucuju toplotnu energiju i prema saznanjima kojima raspolažem sistem isporuke toplote bio je pouzdan. Istovre-meno, priveli smo kraju radove na nedovršenim lokacijama tako da se sada okre-cemo novoj grejnoj sezoni, odnosno remontu postojeceg sistema. Ucinicemo sve da se pospeše aktivnosti koje doprinose boljem radu preduzeca.

Drugo poglavlje naše aktivnosti jeste naša spremnost da idemo dalje uz uslov da dva fonda: za razvoj i zaštitu životne sredine uplate nama neophodna sredstva, Prošli put smo dobili oko 30 miliona dinara. Naša ocekivanja su da to ovoga puta bude više jer imamo lokacija na kojima treba da radimo grejanje.One su skuplje, nalaze se izvan gradskog jezgra, te su otuda troškovi kudikamo veci. Niame, mi dugo nismo menjali cene prikljucka. Mi niti možemo, niti smemo da idemo u gubitak, pa ocekujemo i pomoc lokalne samouprave sa kojom imamo izvrsno saradnju. Podvlacim: predhodna je jedna od najboljih naših grejnih sezona, mi smo poslovnu godinu završili pozitivno, nažalost, zbog ranijih dugovanja mi iskazujemo gubitak. Što je do nas mi smo ucinili: spremni smo da angažujemo i sopstvena sredstva i tako pomognemo investiranju, mada je rec o relativno skromnim sredstvima“, - rekao nam je magistar Zvonko Blagojevic, direktor Javnog preduzeca „Toplifika-cija“ u Požarevcu.

Dileme više nema:cena grejanja ce biti zasigurno povecana, jer jeftinog gre-janja i toplotne energije ubuduce nece biti. Moguce je da ce ovo poskupljenje izazvati i odredene reakcije pogotovu u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji, u vremenu krize. Sada je takva situacija da na dinar gradana „Toplifika-cija“ treba da uloži cetiri i to niko ne može da izdrži.

Neuredne platiše pred iskucenjem

„Pre tri godine bila je aktuelna akcija „Hiljadu prikljucaka“ i mi smo se tada zadužili sa milion evra u dinarskoj protivvrednosti kod poslovne banke . Taj kredit još otplacujemo, tek smo stigli na polovinu otplate. Prošle godine smo imali akciju prikljucivanja korisnika u tri zone: Gradsko brdo, (primar)Busije i Burjan (primar i sekundar). Mi smo tu omogucili prikljucnje gradana na ukupno 650 prikljucaka.Finansijsko ucešce gradana bilo je slabo.

Ubuduce teško cemo moci da radimo bez participacije budžeta,odnosno fondova.U jednom momentu stigli su nas svi nepovoljni faktori. Izgleda da cemo ove godine raditi tamo gde imamo zatvorenu finasijsku konstrukciju, najcešce kroz fondove. Mo-racemo, takode, i da se posvetimo postojecoj mreži kako ne bi ugrozili postojece korisnike kojih ima više hiljada“, - rekao je Blagojevic.

Toplifikacija muku muci sa naplatom, kako u pogledu prikljucaka tako i toplotne energije. Ovom javnom preduzecu duguje se skoro 78 miliona dinara, što je premnogo i veoma se teško održava na poslovanje i ukupan rad.

„Taj dug bio je više od 85 miliona dinara, ali smo ga mi smanjili. U tom smislu preduzeli smo niz mera. Prvo smo upozoravali, potom aktivirali menice a pristupili smo i utuživanju dužnika a najverovatnije pristupicemo i iskljucnju i gradana i pravnih lica. Iskljucivanje ce se odnositi pretežno na vece dužnike koji su imali više opomena. Otkrili smo i bespravne prikljucke. Nema ih mnogo, locirani su, sa nekima je napravljeno poravnanje i izmirene su obaveze. Neki ce krivicno odgovarati. Nama je taj dug veliki balast. Da ga nije, pozitivno bismo poslovali i otplacivali rate kredita bez vecih problema“, dodao je Blagojevic.

Ovde se ušlo i postupak uvodenja standradizacije ISO 9001 i u te svrhe uložena su odredena sredstva i odabrani su partneri na konkursu sa kojima su vec u proceduri. Ušli su i u plan galvanske antikorozivne zaštite sistema koji se sprovodi u dugorocnom periodu sa kvalifikovanom ustanovom.

„Naravno, da u svom svakodnevnom radu koristimo sve savremene informaticne tehnologije koje su neophodne danas u 21. veku. Imamo vrlo dobru logistiku po tom pitanju jer smo odlicno opremljeni ali i imamo ljude obucene za rad. To nam uliva sigurnost da radimo na jedan ozbiljan i odgovoran nacin. Radimo i na uvodenju i generalnog informacionog sistema koji treba da nam olakša pristup svim našim sistemima i omoguci uvid u mrežu. Ušli smo sa Istorijskim arhivom u Požarevcu u proceduru arhiviranja dokumentacije kako to pravila struke i iziskuju. Imamo i uštede. Prešli smo na korišcenje motornih vozila i potrošnje goriva preko kartice koje se elektronskim putem prati. Radimo na adaptaciji i proširenju poslovnog prostora u našoj direkciji u prizemlju. Koristim se prilikom da obavestim gradane da ce se naplata do daljnjeg vršiti u istoj zgradi samo sa druge strane. Sredujemo i prostor oko fabrike mašina „Morava“. Dakle, kao što vidite, široka je bogata lepeza naše aktivnosti, konstatovao je magistar Zvonko Blagojevic.

Sa medijima korektno

„Mi smo kao javno preduzece veoma otvoreni za svestranu i široku saradnju i u obostranom je interesu da gradani budu blagovremeno informisani i da imaju što veci pristup informacijama od znacaja za rad „Toplifikacije“. Mislim da vecina medija korektno obavalja svoj posao. U našem preduzecu pre svega cenimo tacnost u obaveštavanju i formiranju javnog mnjenja, a to cemo ciniti i ubuduce.

Uskoro penzionisanje strucnjaka

Jedini ozbiljan problem do koga ce uskoro sasvim izvesno doci jeste penzionisanje odredenog broja izvršilaca na održavanju tako da ce biti teško naci strucnjake i majstore velikog kalibra. Medutim, smena generacija je neminovnost.

S.R.

U SOKOBANJI ODRŽANI 35. SUSRETI ZAPOSLENIH U UPRAVI, PRAVOSUÐU I DRUŠTVENIM ORGANIZACIJAMA SRBIJE

SREBRO U TENISU I STONOM TENISU

- Medu 39 ekipa koje su brojale 874 ucesnika iz svih gradova Srbije, u Sokobanji od 24 do 28.juna 2009.god. takmicili su se i zaposleni GRADSKE UPRAVE GRADA POŽAREVCA

slika

Ekipa je brojala 32 takmicara, koji su se nadmetali u muškoj konkurenciji u šahu, ribolovu, atletici, odbojci, tenisu, kuglanju i streljaštvu a u ženskoj konkurenciji u stonom tenisu, streljaštvu, pikadu, kuglanju, atletici i odbojci.

U ukupnom plasmanu najbolja je bila ekipa GOS NOVOG SADA ispred GRADSKE UPRAVE PANCEVA i treceplasirane EKIPE GRADA SMEDEREVA.

Gradska uprava Požarevac je po ostvarenim rezultatima zauzela vrlo dobro 11 mesto sa osvojena 42 boda, dok su njene ekipe , u muškom tenisu i ženskom stonom tenisu,u veoma oštrim konkurencijama, u dugim i iscrpljujucim mecevima, osvojile DRUGA MESTA .

Mušku ekipu tenisa su cinili Milan Markovic, kome je posle briljantnih pobeda,sasvim ocekivano pripala laskava titula najboljeg tenisera ovogodišnjih susreta i Predrag Perencevic, cije prikazane partije su bile daleko ispod njegove igre kad je osvojio Požarevac Open 2009.

Milan priznanje NAJBOLjEG dobija vec peti put, a ekipi ovo je šesto uzastopno finale, koje da nije bilo povreda oba igraca, sigurno bi se završilo pobedom a ne porazom u taj-breku .

Žensku ekipu stonog tenisa su cinile Sladana Petrušic i Slavica Jovic, koje su pružile izvrsne partije ali nisu mogle ravnopravno da se suprostave u finalu ekipi MF Upravi za trezor, koja je švercovala profi igracice.Uzaludna je bila opravdano uložena žalba.Ostaje im za utehu da su one moralne pobednice.

Ženska ekipa u odbojci je svojom požrtvovanom i lepom igrom došla do sasvim dobrog 5 mesta, kao i u košarci.

Susreti su protekli u pravom sportskom nadmetanju, fer navijanju, igri i pesmi. Zamenica gradonacelnika Požerevca, Vukica Vasic je posetila takmicare i bodrila ih u Sokobanji, kao i Dejan Ilic, nacelnik Gradske Uprave Požarevca.

Dejan Zorko, predsednik sindikata Gradske Uprave Požarevac, nam je rekao da je zadovoljan ovogodišnjim RSI, iako je vreme pretilo da pokvari i onemoguci takmicenja, i da nije bilo neprimerenog ponašanja kako naših tako i drugih ucesnika.

Narocito se zahvalio sponzorima teniske ekipe: Zoranu Bulatovicu i Sportskom Centru INON, Bojanu Kekicu i AIK Banci, Zvonimiru Blagojevicu i JP Toplifikaciji, Perici Mojovicu i Autotransportu, Stanimirovic Nebojši i Premijeru i TK Požarevac .

Zahvalnost za sporstku opremu ekipa iskazao je Elektroluksu, JP Vodovodu i Kanalizaciji i D-Logiku .

Na rastanku, uz stisak ruku novih i starih prijatelja „pala“ su obecanja da ce se ponovo sresti a najcešce pitanje koje se culo, bilo je „Kada ce naredni susreti“.

R.N.

DIREKCIJA ZA IZGRADNJU GRADA POŽAREVCA

PLAN I PROGRAM PO PREDVIÐENOJ DINAMICI

Javno preduzece “Dire-kcija za izgradnju grada Požarevca” privodi kraju neke od svojih aktivnosti, ugovorenih za ovu godinu, dok druge tek pocinju da se realizuju. Medu radovima koji ce Požarevljanima i Kostolca-nima ulepšati životno okruženje, a pri tom ispuniti i uslov funkcionalnosti i bezbednosti su i trotoari za cije uredenje je prošle nedelje potpisan ugovor sa izvodacima. O ovim i drugim poslovima, direktor Direkcije, Miodrag Stojkovic kaže:

- Na pretprošloj sednici Skupštine grada Požarevca ja sam saopštio šta je uradeno, to se uglavnom odnosilo na tri kanalizacije u gradu koje su ove godine uradene, na tri ulice, na radove u mesnim zajednicama. Tada sam pomenuo da je uradena rigola u Drmnu, u Klicevcu, uradena je rekonstrukcija, odnosno adaptacija Doma kulture u Klicevcu, a radi se i u drugim mestima. Dosta toga je uradeno na sklanjanju pešackog i biciklistickog saobracaja sa regionalnog puta R 103 prema Žabarima, tako da smo u tom smislu uradili trotoar u Mesnoj zajednici Lucica, odnosno pešacko-biciklisticku stazu u dužini od 400 metara i u naselju Prugovo trotoar u dužini od kilometar i dvesta metara.

Potpisan je ugovor za uredenje 13 trotoara u gradovima Požarevac i Kostolac, uglavnom su to trotoari i u centru grada i na periferiji. Sprovedena je javna nabavka, posao su dobile cetiri firme, najviše posla je dobilo Preduzece za puteve Požarevac, zatim Neimar put iz Salakovca, “Partenon” i “Integral” iz Smedereva. Prvi deo godine se uglavnom odnosio na prikupljanje tehnicke dokumentacije i saglasnosti akata o urbanistickim uslovima i gradevinskih dozvola, sada prakticno krecemo u realizaciju projekata, s tim što mogu da kažem da je mnogo lakše izvesti sve te objekte, nego prikupiti dokumentaciju.

Mislim da ce plan i program Direkcije za izgradnju grada Požarevca biti u potpunosti ispoštovan. Cak i ako dode do smanjenja budžetskih sredstava mi cemo uspeti da ostvarimo te poslove jer smo uspeli da smanjimo vrednost poslova u pojedinim slucajevima cak i 30 odsto od predvidenih sredstava, jer se pojavio veliki broj izvodaca, odnosno konkurencija je bila velika.

Do kraja godine, po programu Direkcije, a po izjašnjavanju seoskih mesnih zajednica, radice se najviše na asfaltiranju ulica.

Što se tice održavanja Cacalice, ove godine sredstva su izdvojena iz Fonda za zaštitu životne sredine, a u ovom momentu se u Ekološkom domu završava stolarija, ostaje nam još ograda i eventualno još nekoliko poslova vezanih za instalacije.

Kada govorimo o ulici Draže Markovica, projekat na koji je data saglasnost Regi-onalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva nije do kraja sproveden, tako da su nam obustavljeni radovi. Morali smo da prilagodimo novi projakat izvedenom stanju, da tražimo nove saglasnosti, akt o urbanistickim uslovima; napravili smo presek radova i videli da nisu svi radovi ugovoreni, tako da smo svu tu proceduru oko gradevinske dozvole, akt o urbanistickim uslovima, saglasnost Zavoda i na kraju ugovor morali da potpišemo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, kako bi pratili izvršenje radova. Trebalo bi da radovi budu završeni za 15 radnih dana, odnosno tri nedelje. Najteži deo posla bice redanje kaldrme, jer u Srbiji ima malo ljudi koji znaju da rade taj posao; mi smo ovih dana naložili izvodacu radova da nade adekvatne ljude, zidare koji to znaju da rade. Ja imam informaciju od nadzornog organa da ce biti vracena kaldrma koja je tu bila i ranije. Po projektu je predvideno da kaldrma bude postavljena od strane Ljubovijske 25 metara, a sa druge strane oko 30 metara.

Ove godine grad je Direkciji opredelio, za redovno održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije 36 miliona.

Sprovedena je javna nabavka za izgradnju gradskog stadiona, nije bilo žalbi, odreden je izvodac sa teritorije grada Požarevca; radice se tribine koje bi trebalo završiti u roku od 45 dana, za sada radovi teku po planu, bez obzira na to što je nekoliko dana bilo kiše.

Zelene površine u gradu rade se u okviru redovnog održavanja, razgovaralo se i o tome da se urede unutarblokovske površine izmedu stambenih zgrada, a ovo se uglavnom odnosi na strogi centar grada, kao što su ulice Moše Pijade, Knez Milošev venac, Kosovska, Branicevska.

Kada je u pitanju redovno održavanje kolovoza u gradu i okolini, uraden je deo radova, zbog nedostatka novca nije moglo sve da se uradi, jer je novac blokiran žalbom jednog od potencijalnih izvodaca radova, kaže Stojkovic.

Za fasade u gradu ove godine opredeljena su tri miliona dinara, bice sanirana fasada nekadašnje apoteke Dušmanic, projekat je uraden, po tom projektu vrednost radova bi bila oko 11 miliona.

U Ljubicevu je završena adaptacija prostora Mesne zajednice.

Završeno je i obeležavenje horizontalne signalizacije u gradu, s obzirom na to da pocinje vašar.

L.L.

TERMOELEKTRANE „KOSTOLAC“ NA KRAJU PRVOG POLUGODIŠTA

I DALJE IZNAD PLANA

- Ostvarena proizvodnja od dve milijarde i 568,5 miliona kilovat - casova elektricne energije, što je za 8,1 odsto veca od planairane

U prvih šest meseci ove godine, blokovi kostolackih Termoelektrana i pored remontnih aktivnosti koje su završene na tri proizvodne jedinice, beleže dobre proizvodne rezultate. Na pragu Termoelektrana, bolje reci za potrebe elektroenergetskog sistema Srbije, proizvedeno su dve milijarde i 568,5 miliona kilovat - casova elektricne energije, što je za 8,1 odsto više od plana za ovaj period.

Po nekom nepisanom pravilu kada je o proizvodnji rec, uspešniji su blokovi Termoelektrane „Kostolac A“ koji su u ovom vremenskom periodu elektroenergetskom sistemu Srbije isporucili 880 miliona kilovat - casova elektricne energije. Ostvarena proizvodnja veca je od bilansirane za 19,6 procenata. Blok A-1 proizveo je 318,7 miliona, što je za 26 odsto više od plana, a drugi blok ove Termoelektrane preostalih 561,3 miliona kilovat - casova struje. U istom periodu blokovi Termoelektrane „Kostolac B“ elektroenergetskom sistemu Srbije isporucili su milijardu i 688,4 miliona kilovat - casova elektricne energije i to je za tri odsto više nego što je bilo planirano. I ovde je uspešnija bila „Jedinica“ sa proizvedenih 863,2 miliona kilovat - casova elektricne energije. Ostvarena proizvodnja na ovom bloku veca je od bilansirane za 17 procenata. Drugi blok Termoelektrane „Kostolac B“ zabeležio je manji podbacaj. Naime, ostvarena proizvodnja od 825,3 miliona manja je od bilansirane za nešto više od osam procenata. Razlog tome svakako je nešto manja angažovana snaga bloka sve do remonta zbog smanjenog broja lopatica na turbini niskog pritiska koje su u remontu ugradene.

Recimo još da je i junski plan proizvodnje elektricne energije realizovan sa manjim prebacajem. I pored više neplanskih zastoja, blokovi kostolackih Termoelektrana u junu su elektroenergetskom sistemu isporucili nešto više od 460,5 miliona kilovat - casova elektricne struje. Zalihe uglja na deponijama su više nego zadovoljavajuce, pa ce dalje angažovanje kostolackih termokapaciteta uglavnom zavisiti od mogucnosti plasmana energije u sistem, ali i od njihove pogonske spremnosti i efikasnosti u narednim mesecima.

C. Radojcic

KOSTOLAC

PLAŽA “TOPOLJAR” SPREMNA ZA LETO

Kostolcani su u nedeLju prionuli na uredenje svog najomiLjenijeg mesta za odmor, druženje, provod i osveženje tokom letnjih žega - uredenje plaže “TopoLjar”. Akciju, pod nazivom “TopoLjarsko toplo leto”, organizovalo je Privredno društvo “Termoelektrane i kopovi Kostolac” u saradnji sa Privrednim društvom “Rekultivacija i ozelenjavanje zemLjišta” (RIO), a veliki doprinos dali su i brojni gradani. Imajuci u vidu da su posebnu draž svojim ucešcem uneli mališani kostolackog vrtica “Majski cvet”, u pravom smislu reci - radili su svi, od 7 do 77 godina.

I, rezultati su vidni: travnate površine pokošene i ocišcene, peskoviti deo kao na reklami kakve turisticke agencije, voda i dno dunavskog rukavca, zahvaLjujuci detaLjnoj pretrazi ronioca, apsolutno cisti, bašte proradile, rasprostrle se ležaLjke, raširili suncobrani, deca jurcaju okolo, desetak pasioniranih alasa spravLja ribLju corbu, muzika sa razglasa...

Leto u Kostolcu može da pocne.

- PD “Termoelektrane i kopovi Kostolac” je, zajedno sa PD “RIO”, organizator i pokroviteLj ove akcije, koja je deo našeg ukupnog programa aktivnosti na zaštiti životne sredine: Privredno društvo vec nekoliko godina sprovodi investicione zahvate koji su direktno u funkciji zaštite životne sredine. Na Termoelektrani “A” u Kostolcu postavLjeni su novi elektrofilteri, ove godine rekonstruišemo sistem pepela i šLjake, cime definitivno rešavamo pitanje pepelišta. U planu je revitalizacija oba bloka TE “Drmno”, gde ce se zameniti oba elektrofiltra, i postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova. To su investicije od par stotina miliona evra, što svedoci o znacaju koji pridajemo zaštiti životne sredine. Današnja akcija je afirmacija položaja Privrednog društva u Kostolcu i naša potpuno otvorena namera da se što više ukLjucimo u sve sadržaje grada Kostolca i drago mi je da smo RIO i mi, uz veliki odziv gradana, uspeli da ovo prelepo mesto ucinimo spremnim za pocetak sezone, - rekao nam je Dragan Jovanovic, direktor PD “Termoelektrane i kopovi Kostolac”.

- Poslovi kojima se bavimo u direktnoj su sprezi sa aktivnostima i potrebama PD “Termoelektrane i kopovi Kostolac”, bilo da je rec o ozelenjavanju, pošumLjavanju, rekultivaciji, održavanju zelenih površina kojima gazduje TEKO... I uredenje Plaže je deo zajednickog projekta, a u razradi su brojne nove aktivnosti na ovom i drugim prostorima Kostolca i ovog kraja, - dodaje Nataša Savic, direktor PD “RIO” Kostolac.

D. Milenkovic

JUNSKI UPISNI ROK NA VISOKOJ TEHNICKOJ ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA U POŽAREVCU

VELIKO INTERESOVANJE ZA SVE SMEROVE

Visoka tehnicka škola strukovnih studija u Požarevcu ove godine upisuje tridesetu generaciju na smerove i stu-dijske programe koji vec dugi niz godina postoje, a to su agronomija, ekologija, elektrotehnika, mašinstvo i prehrambena tehnologija. Ukupno na finansiranje iz budžeta se upisuje 165 studenata i 115 studenata koji placaju školarinu. Na svakom studijskom programu upisuje se po 33 studenata iz budžeta, za agronomiju i prehrambenu tehnologiju na samofinansiranju po 17, a 27 samofinansirajucih mesta ima za ekologiju, elektrotehniku i mašinstvo.

"Što se tice prijemnih ispita, oni su održani 29.i 30.juna, prijavio se dovoLjan broj kandidata i privremena rang lista je istaknuta 1.jula. Ocekujemo da do 3.jula kandidati podnesu prigovore o kojima ce centralna komisija raspra-vLjati i odlucivati do 6.jula i konacna lista ce biti objavLjena 7.jula. Posle toga upis ce se vršiti do 14.jula. Inace, ove godine se na agronomiji ukupno prijavilo 37, ekologiji 106, elektortehnici 49, mašinstvu 22 i prehrambenoj tehnologiji 42 kandidata. Ono što je ove godine bila novina prilikom upisa je da smo odobravali drugu žeLju, jer smo videli da za pojedine studijske grupe postoji vece interesovanje. To je slucaj bio kod ekologije gde su kandidati polagali ispit iz biologije, koji je važio i za agronomiju i prehrambenu tehnologiju, dok se za mašinstvo i elektrotehniku polagala samo matematika. Druga žeLja omogucava studentima koji budu ispod crte za upis, da ukoliko žele mogu da predu na drugi smer, pod uslovom da tamo ima mesta. To ne znaci da ce oni ukoliko imaju veci broj bodova potisnuti kandidate koji su upisani u prvom konkursnom roku, nego ukoliko ostane mesta, mogu da se upišu po redosledu koji je važeci za rang listu. Tako ne ugrožavamo kandidate koji su u prvom roku upisali odredeni smer, a sa druge strane omogucavamo kandidatima koji nisu uspeli da udu na školovanje, ukoliko imaju drugu žeLju upišu taj drugi smer. Studiranje se odvija po Bolonji, gde imamo jednosemestralne predmete koji su uskladeni i studenti mogu da prenose svoje bodove sa drugih škola i fakulteta, tako da je sasvim normalno da se kandidatima prilikom upisa omogucava da mogu da izaberu jedan od dva smera.

Što se tice samog upisa, statistika pokazuje da smo ove godine imali dosta dobre kandidate sa prosecnom ocenom školovanja 3,47, prosecnim brojem bodova iz školovanja 26,10 i prosecnim brojem poena na testu 39,76. To znaci da su buduci brucoši pokazali interesovanje i uložili odredeni rad, jer su ove godine bili malo teži testovi nego prethodnih godina i mi smo zadovoLjni sa kvalitetom ucenika koji dolaze iz srednje škole.Ono što je bitno, ostalo je još nekoliko mesta na samofinansiranju i par mesta na budžetu i drugi upisni rok organizovacemo u septembru. Ove godine manje interesovanje je vladalo za mašinstvo, prijavLjeno je 22 kandidata, tako da je ostalo 11 mesta na budžetu i na elektrotehnici 5 slobodnih mesta, koji ce se finansirati iz budžeta. Što se tice samofinansirajucih studenata, imamo 13 slobodnih mesta na agronomiji, 6 na elektrotehnici, 27 na mašinstvu i 8 na prehrambenoj tehnologiji. To je trenutno stanje, kada budemo videli druge upisne žeLje mi cemo javnost blagovremeno obavestiti koliko je tacno još ostalo mesta za drugi upisni rok.

Školarina ove godine je ista, kao i prethodne, uvecana za troškove inflacije od 10% i iznosi 45.000 dinara i bice omoguceno da se plati u ratama koje ce biti pristupacne svima. Ove godine je povecano interesovanje za studiranje na Visokoj tehnickoj školi u Požarevcu i to je ispravna odluka daka, jer smo mi jedina državna visokoškolska ustanova u ovom regionu koja ima akreditaciju i dozvolu za rad. Stecena diploma u ovoj školi je priznata i studenti pored trogodišnjeg školovanja imace mogucnosti da završavaju i specijalisticke studije kod nas koje predstavLjaju drugi stepen visokog obrazovanja. Za sada imamo akreditaciju za specijalisticke studijske programe zaštite biLja i mašinski odsek, gde studenti mogu da biraju nekoliko izbornih premeta koji ce im kasnije opredeliti i samu specijalizaciju. Ujedno ocekujemo da do pocetka školske godine dobijemo akreditaciju i za ostale studijske programe i dozvolu za rad od strane Ministarstva prosvete. Mi imamo sve potrebne papire i predstavLjamo jako ozbiLjnu školu koja omogucava svršenim studentima da sa sigurnošcu i odredenim znanjem, traže od poslodavca da budu uvršceni u konkurenciju za dobijanje posla", istakao je mr Vladan Ðulakovic, direktor Visoke tehnicke škole strukovnih studija.

Prema recima Svetlane Ciric, sekretara Škole, kandidati za upis u prvu godinu studija školske 2009/2010.godine na Visokoj tehnickoj školi strukovnih studija koji su prilikom prijave izrazili drugu žeLju, ukoliko se ne upišu na žeLjeni studijski program mogu se upisati na alternativni studijski program, ako ima slobodnih mesta prema objavLjenoj rang listi 15.jula 2009. godine.

D.Dinic

VEROLJUB ARSIC, NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE U SRPSKOJ NAPREDNOJ STRANCI U POŽAREVCU

“U SKUPŠTINI GRADA NEMA OPOZICIJE”

- Ja sam iskoristio svoje poslanicko pravo da prisustvujem sednici Skupštini grada koja je održana pre nekoliko dana i ono što sam oduvek tvrdio otkad je došlo do smene vlasti u gradu Požarevcu, pokazalo se na toj sednici, a to je da Skupština grada više nema opoziciju, zapoceo je svoje obracanje novinarima VeroLjub Arsic, poverenik SNS za Branicevski okrug, na prošlonedeLjnoj Konferenciji održanoj u Požarevcu. Ovu svoju tvrdnju obrazložio je time “što najveca opoziciona grupa u Skupštini grada Požarevca, SRS, glasa za predloge vladajuce vecine, a posao opozicije je sasvim drugaciji, opzicija ne može da bude konstruktivna ako ne ucestvuje u radu Skupštine, ako ne kritikuje predloge koje Skupština donosi. Ja potpuno razumem zašto ne mogu to da rade, istina je ta SRS ucestvuje u vlasti u Požarevcu. Imaju svoje clanove u upravnim i nadzornim odborima i ne smeju da glasaju protiv odluka za koje njihovi clanovi glasaju na sednicama tih odbora”, rekao je Arsic koji je na Konferenciji izrazio i nezadovoLjstvo nacinom realizacije instituta odbornickih pitanja.

Od septembra meseca Srpska napredna stranka zapocece intenzivnije aktivnosti i pokrenuce inicijativu za raspisivanje prevremenih lokalnih izbora za Skupštinu grada Požarevca. “Mnogo smo spremniji nego što gospoda koja sada sedi u Skupštini misle. To je jedini, najbezbolniji nacin da se vlast promeni, ili da ta vlast koja dode bude odgovorna prema gradanima jer ce imati stranke koje ce je kontrolisati u Skupštini, dok ona tu vlast vrši, saopštio je Arsic. On je još napomenuo da je u toku postupak formiranja Opštinskog odbora SNS Požarevac.

S.E.

VAŠAR U POŽAREVCU

Tradicionalni Ivandanski sabor u Požarevcu se zahuktava još od vikenda. Vašarište su, najpre, preplavile najmocnije zabavne grdosije, poput “Kamikaze”, “Spidveja”, “Tvistera” i drugih vratolomnih izmamiteLja adrenalina i provoda za pamcenje, da bi se, i za najmlade, primereno uzrastu, svuda okolo još od prekjuce pokrenulo mnoštvo vrteški, vozica... Autodromi krcati, dakonija na pretek, kafanske šatre, kao oaze u koje ekonomska kriza ne dopire... Danima se trguje, merka i odmerava, vrvi od svetine i neke svecarske atmosfere, vazda vašarima i primerene.

Organizator i najveci brižnik ove fešte, požarevacko JKP “Komunalne službe” je još polovinom prošlog meseca do najsitnijih detaLja promislilo i na terenu uskladilo sve:

- Vašar u Požarevcu spada u red najvecih u Srbiji i, imajuci to u vidu, pripremili smo se maksimalno, mislim da nikad ovako dobro nije organizovan ni prostor oko vašarišta, gde su stotine prodavaca najrazlicitije robe, a samo vašarište je, isto tako, u dogovoru sa ucesnicima, Ljudima koji su dosta novca uložili u tehniku namenjenu zabavi posetilaca i od toga žive, uspeli smo da sve odradimo kako treba. Struja, voda, vidno obeleženi toaleti, logican raspored sadržina na prostoru vašarišta, sve je vec pre pocetka manifestacije uradeno. Angažovan je veliki broj Ljudi, oni su svih dana vašara na svojim zadacima. Da vreme do kraja posluži, siguran sam da ce biti zadovoLjni svi koji u ovoj manifestaciji doživLjavaju lepotu druženja, saborovanja, zabave, provoda...,- kaže direktor JKP “Komunalne službe” Slobodan Jovic.

O vašaru koji danas i narednih par dana tutnji Požarevcom, puneci radošcu i zabavom srca posetilaca, a domove požarevLjana dragim gostima, detaLje i utiske donosimo u iducem broju vašeg lista “Rec naroda”.

D. Milenkovic

PROMOCIJA ZBIRKE POEZIJE RUMUNSKOG PESNIKA SLAVOMIRA GVOZDENOVICA

KOLIKO KOSOVA U MENI

U organizaciji Saveza potomaka ratnika 1912 - 1920. prošlog ponedeljka je u sali Muzicke škole "Stevan Mokranjac" u Požarevcu održana promocije zbirke odabrane poezije "Koliko Kosova u meni", Slavomira Gvozdenovica, srpskog pesnika iz Rumunije.

U pozdravnoj reci gostima su se obratili: Zoran Maric, direktor Muzicke škole, Slavoljub Stojadinovic, predsednik Opštinskog odbora Saveza i Miomir Todorov, književnik iz Temišvara, glavni i odgovorni urednik srpske emisije Radio Temišvara.

O knjizi su govorili književnici Milisav Milenkovic i Slaviša Radovanovic, a poeziju citali Dragiša Živadinovic i Lela Likar.

Gvozdenovic se zahvalio na toplom prijemu i organizaciji književne veceri i naglasio da je knjiga "Koliko Kosova u meni" njegova najdraža knjiga.

Gvozdenovic je autor više znacajnih antologija i zbornika srpske poezije, objavljivanih u Rumuniji i Srbiji. Doktorirao je na Univerzitetu u Bukureštu , odbranivši rad "Jezik i stil u poeziji Vaska Pope". Živi i radi u Temišvaru, gde je i glavni urednik casopisa "Književni život". Do sada je izdao preko dvadeset knjiga poezije, kritika i eseja.

Zbirka poezije "Koliko Kosova u meni" sadrži pedeset pesama koje su nastajale u razlicitim vremenskim periodima i spadaju u rodoljibivu liriku. Kao što i sam naslov govori, teme se uglavnom odnose na sentimentalni odnos prema srpskim svetinjama, jeziku, obicajima, mitovima i istorijskim licnostima i dogadajima.

U muzickom delu programa nastupili su ucenici Muzicke škole, Danilo Milojkovic, koji je na gitari izveo "Englesku svitu" Džona Djuarta i ucenica solo povanja Aleksandra Milovanovic koja je otpevala Pucinijevu ariju Lorete "O mio babino caro".

IMA LI NADE

za drvo

i barku na grani

i trepet mi oka u veslu

hocu li imati snage

dovoljno straha

da vidim ognenju omcu

koja nas grli

i spaja kosti broda

sa naježenim kosturom ostrva

L.L.

KONCERT POPULARNOG PEVACA NA POŽAREVACKOM HIPODROMU

GEORGIJEV ODUŠEVIO SVOJE FANOVE

Pred oko 5.000 Ljudi proteklog cetvrtka na Hipodromu koncert je održao najpopularniji domaci pevac mlade garde, Vlado Georgijev. Svoj nastup je otpoceo pesmom "Žena bez imena", a najviše aplauza dobio je prilikom izvodenja kompozicije "Andele". U publici je kao po obicaju bilo najviše devojaka, koje su sa oduševLjenjem pevale sve Vladine hitove. Inace, pre koncerta poznati kantautor je obradovao sve posetioce Telenorove prodavnice potpisanim fotografijama, a prvih 50 LjubiteLja hitova "Do svitanja", "Ti i ja", "Bez tebe", dobili su disk sa novim spotom "Hej ti".

D.D.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U porodilištu opšte bolnice u Požarevcu u periodu od 26.06.2009.do 03.07.2009.godine rodene su 27 bebe od toga muških 6 i ženskih 21

Sinove su dobili: Demirovski Alima i Emra Mamudovski iz Carevca, Mirjana i Goran Dobrosavljevic iz Požarevca , Milica i Bojan Beric iz Kostolca , Nina Špiric i Marko Ðordevic iz Veziceva, Karolina i Boško Maksimovic iz Petrovca , Anita Miloševic i Goran Kuric iz Vinaca ,

Kcerke su dobili: Nataša i Nenad Nešic iz Požarevca ,Ivana Stokic-Stevic i Dalibor iz Braniceva, Aleksandra Bogic i Danko Gajic iz Crljenca,Ivana Jovanovic i Dejan Milanovic iz Bistrice, Jelena i Nenad Stojanovic iz Rakove Bare, Sandra i Vladimir Dobrosavljevic iz Požarevca, Tatjana i Dejan Jankovic iz Požežena, Sladana i Boban Nikolic iz Požarevca, Milica i Goran Colic iz Požarevca, Sandra Ilic i Miroslav Radonjic iz Požarevca , Dragana Zafirovic i Živorad Andric iz Barajeva , Gordana i Srecko Marjanovic iz Ðurakova, Ðulije Lutvije i Safet Bekteši iz Kostolca, Milena Jovic i Dejan Mladenovic iz Požarevca, Danijela Sojic i Vladimir Stojadinovic iz Bara, Danijela i Miloš Uroševic iz Požarevca, Dragana Jankovic i Goran Grujic iz Bora, Ivana i Goran Rakic iz Tabanovaca, Sanja Miladinovic i Milan Mladenovic iz Požarevca, Marina Arsic i Dragan Milicic iz Velikog Gradišta ,Brankica Petkovic i Dejan Mikic iz Požarevca.

HUMORESKA

UNIVERZALNI JADI

- Gde si, bre, druže, prolaziš, a neceš da se javiš!

- Eh, i godine prolaze, i lepota prolazi...

- Pa, sad, to je prokleto tacno, nego ja pomislio da nisi možda uspeo u životu, mislim finansij-ski, pa sad ne vidiš sirotinju!

- E, to jedino ne prolazi kod mene! Ja sam covek starih shvatanja i kod mene važi ona parola: ko je jednom siromašan, uvek je siromašan!

- Dobro, ima onih koji su nasledili neko bogatstvo, pa oni što su po inostranstvu, zatim igre na srecu...

- Ni to june nece mene da mune! Probao sam sve i ne ide. Ja sam od onih koji nikad nisu imali, a sad baš nemaju. Lako je tebi da nemaš, kad imaš!

- Ma i ja sam daleko od dobrog, kod mene je i daLje stanje status Ljnjo, znaci-nikakvo. Pocnem nešto privatno, ali mrka kapa, nema narod pare, što ispada da smo i mi nekevi narodni predstavnici.

- Jeste, na primer smo bede i predstavnici u jadu!

- Šta da se radi kad smo dotakli dno! Neko, kako provodiš ove letnje dane, je l si na odmoru?

- Jesam, ali nemam odmora ni na odmoru. Stalno ima neki poslovi oko kuce i u kuci. posle sednem malo da se odmorim ispred TV-a, a ono samo nerviranje. Razocaraše me prvo oni mladi fudbaleri, pa onda malo stariji teniseri, a narocito teniserke...

- Videlo se da nemaju snage za teške meceve...

- Pa, oni vaLjda imaju šta da jedu!

- Evo, sad ova Univerzijada!

- E, tu ako se ne izvadimo, nikad necemo! Imamo odlicne studente.

- Koliko li nas to košta, majku mu?

- Mnogo. A pare su uzete od svih poreskih obveznika. A ako bude zarade, podelice je samo oni gore.

- Uh, sunce ti tvoje, samo nam je još to trebalo!Hajde, idem da vidim da li mi je žena nešto uspela da spremi za rucak.

- Prijatno, u svakom slucaju!

Miodrag Lazarevic

LAZARIZMI

- U Breogradu, Univerzijada, u Požarevcu vašar!

- Da nije sedmog jula, vašar bi bio osmog!

- Na vašaru je sve jeftino. Eto, na primer, ulaz je besplatan!

- Nekad se prodavale šarene laže, a danas samo laže!

- Vašar je 7. jula, a cirkus nam je svakog dana!

Miodrag Lazarevic