Header

STANOVNICI ULICE CINCAR JANKA TRAŽE ASFALT

NI PO BABU, NI PO STRICEVIMA

Ovih dana u našu redakciju je stigao zahtev gradana ulice Cincar Janka iz naselja Busije (Mesna zajednica “Gornja Mala”) koji je istovremeno upucen i Dušanu Vujicicu predsedniku opštine Požarevac. U zahtevu se od nadležnih organa opštine traži sledece: da se planiraju sredstva i izvrši asfaltiranje puta u ulici Cincar Janka u ovoj godini, zbog velike frekvencije drumskih vozila i pešaka, jer ova ulica povezuje ulice Sedam sekretara SKOJA i 27.aprila; da se izvrši regulisanje vode iz ulice 27.aprila (Lucicki put) koja se nakon kiše sliva u ulicu Cincar Janka; da se zastane sa planom asfaltiranja Resavske ulice, gde živi predsednik saveta Mesne zajednice, pošto tu ulicu koja je slepa iskljucivo koriste samo njeni stanovnici; ulicu Cincar Janka treba asfaltirati jer je koristi veliki broj gradana sa leve i desne strane Lucickog puta, a ista ulica je bila u planu za asfaltiranje u ranijem periodu od strane opštine Požarevac.

Proteklog petka obišli smo pomenutu ulicu i obavili razgovor sa njenim stanovnicima. Prema recima Kirila Jovanovica ova ulica je prema planu i programu trebalo odavno da bude asfaltirana, medutim iz nepoznatih razloga se od toga odustalo. “Obratili smo se predsedniku opštine, predsedniku saveta Mesne zajednice i svim strukturama u gradu, jer je ovo najfrekventnija ulica na Lucickom putu, kanalizacija je odradena pre tri godine, a sada kako cujemo za asfaltiranje su odredene Zajecarska, Aleksandra Ivanovica, Starine Novaka i Resavska ulica. Mi kao gradani smatramo da ulice treba da se asfaltiraju prema prioritetu, a ne tamo gde živi predsednik saveta Mesne zajednice”, kaže Jovanovic.

“Apelujem da se ova ulica odradi, jer je mnogo opterecena, veliki broj daka tuda prolazi i nama je to obecano još pre 7 - 8 godina. Išli smo kod predsednika opštine, direktora Direkcije za izgradnju i dobili smo stoprocentno obecanje, ali za sada ništa nije uradeno”, istakao je Tomislav Stefanovic.

D.D.

OPŠTINSKO VECE

USKORO NOVI CLANOVI

75. sednica Opštinskog veca, poslednja u ovom sazivu kojim je predsedavao Dušan Vujicic održana je u petak 30. maja. Odlazeci predsednik opštine zahvalio se clanovima Veca i nacelnicima odeljenja na dobroj saradnji u proteklom periodu i ponudio u svoje, i ime clanova ovog saziva Opštinskog veca, pomoc clanovima novog saziva gradskog veca. Vujicic je ocenio dobrim rad ovog saziva Veca i izrazio ocekivanje i želju da ce novi saziv raditi dobro, još bolje od ovog.

Sednica, ciji dnevni red je bio kraci od dosadašnjih, imala je svecan ton, ali je ipak doneto nekoliko odluka.

Uz cestitke FK „Mladi radnik” na plasmanu u viši rang takmicenja uvažen je njihov zahtev da im se na korišcenje da teren FK MIP za potrebe treninga, a za postignuti upeh, kao nagrada igracima i strucnom štabu, opredeljeno je 200.000 dinara.

Ekološko društvo „Zora” poslalo je zahtev za pružanje finansijske pomoci pri organizaciji manifestacije „Dani Dunava” a clanovi Veca odlucili su da ga podrže istim novcanim iznosom koji je uplacen i prošle godine, uz napomenu da ce sredstvima za manifestaciju raspolagati GMZ Kostolac.

Budžetski inspektor Slavica Jovanovic Vecu je podnela izveštaj o kontroli namenskog korišcenja budžetskih sredstava od strane nevladinih organizacija i udruženja u prethodnoj godini.

-Problematicna situacija je samo kod organizacija „Prijatelji dece” i Ekološkog društvo „Zora” (koji su podneli primedbu na nalaz budžetskog inspektora) gde se pojavljuje nenamensko trošenje sredstava. Kod prve organizacije rec je o 109 hiljada a kod druge o 69 hiljada dinara, obrazložila je inspektorka.

Na ovom zasedanju predsednik opštine uputio je apel gradanima da obrate posebnu pažnju pri spaljivanju žetvenih ostataka, kako ne bi ugozili druge useve.

T.R.S.

IZ DIREKCIJE ZA IZGRADNJU OPŠINE POŽAREVAC

UREÐUJE SE I TROTOAR U SVETOSAVSKOJ

JP Direkcija za izgradnju opštine Požarevac nastavlja sa radovima na uredenju trotoara u centru Požarevca. Pored poplocavanja trotoara u Lenjinovoj ulici u dužini od 140 metara o cemu je naš list vec izvestio, ovih dana radi se i na sredivanju trotoara u Svetosavskoj. Radove za koje je izdvojeno oko 2 mili- ona dinara izvodi preduzece Partenon. Inace, rekonstrukcija trotoara u više ulica Požarevca u skladu je sa zahtevima mesnih zajednica prihvacenih od strane opštinskog Veca.

S.E.

PROTEKLOG VIKENDA U POŽAREVCU I KOSTOLCU

EKO AKCIJA «SAŠKE I DRUŽINE»

Nevladina organizacija «Saška i družina» uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine opštine Požarevac organizovala je prošle subote akciju pod nazivom «Suncano skrovište za srecno odrastanje - za zdrav i bogat život». U maloj sali Centra za kulturu održano je predavanje o zaštiti životne sredine, sa akcentom na korisnom otpadu i reciklaži. U popodnevnim casovima ucenici osnovnih i srednjih škola delili su gradanima štampani materijal o zaštiti životne sredine, a održana je i akcija prikupljanja papira, kartona i PET ambalaže. Na kraju jednodnevne akcije u Velikoj sali Centra za kulturu izvedena je pozorišna predstava «Sve prosto je». Istovetan program ponovljen je prošle nedelje i u Kostolcu.

M. K.

UZ 31. MAJ - SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

ŠESTORO «OSTAVILO I POBEDILO»

Povodom 31. maja - svetskog dana bez duvanskog dima, Zavod za javno zdravlje u saradnji sa omladinom JAZAS- a, Domom zdravlja, Crvenim krstom Požarevac i klubom za prakticno streljaštvo «Grom» organizovao je prošlog cetvrtka izvlacenje novcanih nagrada za ucesnike kampanje »Ostavi i pobedi», ciji je cilj da mobiliše što veci broj ljudi da ostave pušenje. Na takmicenju je ucestvovalo 336 pušaca starijih od osamnaest godina i njihovih podržavalaca, nepušaca koji su im tokom cetiri nedelje pružali podršku, a šest dobitnika podelili su 20 000 dinara koliko je iznosio nagradni fond. U okviru ove kampanje, prošle subote clanovi kluba prakticnog streljaštva «Grom» spuštali su se konopcima sa zgrade Filip Božilovic, a u centru grada svim gradanima koji žele da ostave pušenje delilo se voce.

M. K.

U POŽAREVCU

POTPISAN SPORAZUM O FORMIRANJU VLASTI U POŽAREVCU

Prošlog cetvrtka su Srpska radikalna stranka, Koalicija okupljena oko Socijalisticke partije Srbije i Demokratska stranka Srbije izdale zajednicko saopštenje za javnost u kome stoji da su postigle sporazum o formiranju nove skupštinske vecine za Skupštinu grada Požarevca.

Prilikom postizanja sporazuma, utvrdena je i dalja strategija razvoja grada koja treba da poboljša uslove i kvalitet života na teritoriji Požarevca, Kostolca i svih sela. Potpisnici koalicionog ugovora preuzece odgovornost prema gradanima u vršenju lokalne vlasti rukovodeci se programskim ciljevima i interesima gradana, posebno izraženim kroz 6 principa: ravnomeran razvoj grada Požarevca, Kostolca i 26 seoskih naselja, princip socijalne pravde i boljeg života gradana, poboljšanje rada i efikasnosti gradske uprave, princip reorganizacije svih javnih preduzeca ciji je osnivac Skupština grada, borba protiv korupcije i svih vidova kriminala i princip energicnijeg ekonomskog razvoja i stvaranje uslova za privlacenje investicija i otvaranje novih radnih mesta, istice se u pomenutom saopštenju.

Koalicioni ugovor su, u prisustvu medija, potpisali Veroljub Arsic, predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke, Miomir Ilic, predsednik Opštinskog odbora Socijalisticke partije Srbije i Aleksandar Avramovic, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije.

Predstavnici medija posebno su se interesovali za kadrovska rešenja nove gradske vlasti.

- Ovim koalicionim ugovorom stranke su dobile pravo da predlažu odredena kadrovska rešenja, o cemu ce se u meduvremenu odlucivati, - rekao je Veroljub Arsic, predsednik Okružnog odbora SRS, dodajuci:

- Ono što je izvesno, po ovom ugovoru mesto gradonacelnika pripada Srpskoj radikalnoj stranci, naš kandidat je Saša Valjarevic, to smo istakli i u izbornoj kampanji.

- Pristupili smo formiranju ove koalicije kako bi gradani imali brzu i efikasnu izvršnu i zakonodavnu vlast. Razmatrali smo odredene detalje o podeli izvršne i zakonodavne vlasti, pristup tome je veoma korektan, razgovori su vodeni na demokratski nacin, mislim da ce se vlast brzo konstituisati, kako u Upravi, tako i u preduzecima, tako da ce vrlo brzo svi javni servisi imati svoj rukovodeci kadar i staviti se na raspolaganje gradanima. Napravljen je koncept po kome ce se realizovati ubrzan razvoj naše sredine, - porucio je Miomir Ilic, dodajuci da ce predsednik gradske Skupštine biti iz redova SPS-a.

- Mi racunamo na stabilnu vlast u naredne cetiri godine. Ova skupštinska vecina radice na korist gradana. DSS ce dati svoje najbolje kadrove, ima ih u našim redovima, - rekao je Aleksandar Markovic, predsednik Gradskog odbora DSS.

U izjavi za medije, Slavoljub Matic, predsednik Okružnog odbora DSS izjavio je da je DSS-u pripao sektor investicija (Direkcija za izgradnju), kultura i JP “LJubicvo”.

Po recima Saše Valjarevica, kandidata za gradonacelnika Požarevca, pojedine rukovodece funkcije bice poverene i nestranackim licnostima, shodno njihovoj strucnosti i dokazanim kvalitetima.

Juce, u vreme zakljucenja ovog broja lista “Rec naroda” održana je Konstitutivna sednica Skupštine grada Požarevca.

D. Milenkovic

DS - KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

BICE JOŠ “UTAKMICA”

Dan nakon postizanja sporazuma o formiranju nove skupštinske vecine za Skupštinu grada Požarevca i potpisivanja koalicionog ugovora izmedu Srpske radikalne stranke, Socijalisticke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije, Opštinski odbor Demokratske stranke Požarevac organizovao je Konferenciju za štampu.

Potpredsednik OO DS Požarevac Miodrag Milosavljevic javnosti je, uz zahvalnost biracima koji su svojim glasovima ukazali poverenje ovoj politickoj opciji i podržali demokratski i evropski put Srbije, porucio:

- Demokratska stranka je na proteklim izborima ostvarila izuzetan uspeh i na republickom i na lokalnom nivou. Zahvaljujuci poverenju biraca, u novom skupštinskom sazivu imamo 26 odbornika, što je najveci uspeh DS-a u Požarevcu. Nažalost, nismo uspeli da ispunimo ocekivanja biraca da gradsku skupštinu vodi demokratska vlast, da ralizujemo naše ideje i programe koje su gradani prepoznali i podržali. Šta je tu je, borba je stalna, utakmica ce i dalje biti, mi smo spremni da u njima ucestvujemo, Demokratska stranka iz godine u godinu raste i jaca i uveren sam da cemo na sledecim izborima osvojiti još veci broj odbornika i znacajniju vecinu u lokalnom Parlamentu. Ono što je u ovom trenutku važno da javnost zna je: DSS je plasirao po kuloarima tvrdnju da Demokratska stranka ne želi da razgovara o formiranju odbornicke vecine, što nije tacno. U više navrata smo, u neformalnim razgovorima pokušavali da privolimo DSS da organizujemo zvanicne dogovore, ali do toga nije došlo. Oni su, u meduvremenu, našli zajednicki jezik sa Radikalima i SPS-om. To se moglo naslutiti i po tome što su se odbornici DSS-a pojavili i na poslednjoj sednici SO Požarevac, što je vec slutilo da ce uci u koaliciju sa SRS i SPS. Što se Socijalisticke partije Srbije tice, bili su principijelni - najpre su na svim nivoima razgovarali sa dosadašnjim koalicionim partnerima i, da nisu postigli dogovor, razgovarali bi sa nama. Dogovor na lokalu je postignut, sazvana je Konstitutivna sednica Skupštine, kojoj cemo prisustvovati, a nakon nje i prva sednica za koju nam nije dostavljen dnevni red, videcemo o cemu se radi, - porucio je Milosavljevic.

D. M.

PORTRET POLJOPRIVREDNIKA - GORAN ÐORÐEVIC IZ NABRÐA

HEKTARI U ZAKUP, POGLED U NEBO

Koncipiranje ekonomske politike u agraru treba da se bazira na punom oporavku poljoprivrede, njenoj finansijskoj konsolidaciji i afirmaciji intezivne proizvodne strukture što treba da se realizuje podrškom iz Agrarnog budžeta, kao i sprovodenjem brojnih zakonskih predloga koji su u fazi donošenja. U osnovi citavog projekta jeste rad na Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja koja treba da definiše status agrara, da bude: ekonomski profitabilan, tržišno orijentisan i interesantan za farmere i preduzeca da se ovom delatnošcu bave iz cisto ekonomskih razloga. Mere agrarne politike, povoljna struktura setve uz primenu pune agrotehnike, stvorice pretpostavke da fizicki rast poljoprivredne pro-izvodnje bude iznad 5

Prošle nedelje posetili smo poljoprivredno domacinstvo Gorana Ðordevica iz Nabrda koje se bavi intenzivnom ratarskom proizvodnjom na cetrdesetak hektara, od cega su 30 hektara u zakupu. Setvena struktura je takva da pšenica zauzima 17 hektara, suncokret 13 i kukuruz desetak hektara.

“Prošlogodišnji rod pšenice nije zakacio sušni period, pa sam dobio oko 4,5 tone po hektaru, a skoro svu kolicinu sam predao Žitostigu u oktobru najpre po ceni od 15 dinara, a kasnije po 18 dinara za kilogram. Kukuruz sam nešto malo koristio za ishranu stoke, a ostatak sam prodavao. Od stoke imam samo 6 -7 svinja, nešto koza i stotinak komada živine”, kaže Ðordevic.

Za jesenju setvu pšenice, Goran je koristio standardne sorte Renesansu i Pobedu, za prolecnu setvu kukuruza pocetkom aprila, domace hibride kukuruza ZP 684 i NS 6010, dok se kod suncokreta odlucio za NS 111 i Barolo. Pšenica se trenutno nalazi u fazi klasanja, dok se kukuruz nalazi u fazi 3 - 4 lista. Od mehanizacije ovo domacinstvo poseduje kombajn, berac, 4 traktora i sve prikljucne mašine.

“Od subvencija za prošlu godinu sam dobio 100 evra po hektaru, za ukupno prijavljenih 22 hektara, a kratkorocni kredit od 240.000 dinara sam iskoristio za kupovinu traktora, belorusa. Po mom mišljenju država bi trebala da utice na kontrolu cena veštackih dubriva koje se povecavaju iz nedelje u nedelju. Tako mešavina “tri petnaestice” je oko 1.800 dinara, dok je cena mešavine uree 35 -36 dinara za kilogram, što je za 30skuplje od prošlogodišnjih cena”, istakao je na kraju Goran Ðordevic.

D.Dinic

USEVI U BRANICEVSKOM OKRUGU

ZBOG VETRA POLEGLA PŠENICA

- Do poleganja useva došlo zbog nepravilne agrotehnike

Na podrucju Branicevskog okruga prošle jeseni zasejano je oko 30.000 hektara ozime pšenice, koja se u zavisnosti od roka setve nalazi u fazi formiranja zrna i nalivanja zrna. U narednih dvadesetak dana agrometeorološki uslovi ce odluciti o visini prinosa.

"Izuzetno visoke dnevne i nocne temperature u poslednjoj dekadi maja nepovoljno su uticale na nalivanje zrna, a za stabilan prinos u ovoj fazi je potrebno 60 -90 litara kiše po metru kvadratnom. Nevreme praceno obilnom kišom i olujnim vetrom 23.maja, izazvalo je poleganje useva na pojedinim parcelama gde nije primenjena pravilna agrotehnika, odnosno pri setvi je upotrebljena veca kolicina semena, a u prihranjivanju uneta je veca kolicina azotnog mineralnog dubriva od potrebnog", istice Jorgovanka Vlajkovac, samostalni strucni saradnik u Zavodu za poljoprivredu "Stig".

Sutradan u organizaciji Zavoda za poljoprivredu "Stig" i Poljoprivredne škole bice održan Dan polja strnih žita. Poljoprivredni proizvodaci ce imati priliku da se upoznaju sa novim sortama ozimih strnih žita, a nakon žetve bice im dostupni i rezultati prinosa, sve u cilju lakšeg izbora sorata za setvu naredne godine, kao i uvodenja novih prinosnih sorata u proizvodnji. U ogledu se nalaze 23 sorte ozimih strnih žita i to: 14 sorte pšenice, 4 sorte tritikalea i 5 sorti jecma iz dve selekcione kuce Insituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Centra za strna žita iz Kragujevca.

D.Dinic

U ORGANIZACIJI ŠKOLSKE UPRAVE I FILIJALE ZAPOŠLJAVANJA, U POŽAREVCU

ODRŽAN TRECI SAJAM PROFESIONALNE ORIJENTACIJE

- Na Samu su svoje mogucnosti obrazovanja i upisa novih ucenika u prvi razred predstavile sve srednje škole u požarevackoj opštini

Svi svršeni osnovci koji ovih dana zajedno sa svojim uciteljima i roditeljima razmišljaju o tome u kojoj je srednjoj školi požarevacke opštine najbolje nastaviti dalje školovanje, bili su u prilici da odgovor na ovo pitanje dobiju prošlog cetvrtka u Domu Vojske na trecem Sajmu profesionalne orijentacije koji su zajedno organizovali Školska uprava i Filijala zapošljavanja u Požarevcu.

Obracajuci se ucesnicima i posetiocima Sajma zamenik direktora Filijale zapošlja-vanja u Požarevcu Verica Tešic je o znacaju ove manifestacije rekla:

- Sajam smo organizovali kako bi ucenicima omogucili da od relevantnih obrazovnih institucija dobiju sve potrebne informacije, kako bi dacke želje i afinitete pretocili u prave i sigurne puteve ka ostvarenju svojih životnih ciljeva i poslovnih karijere.

Nebojša Jovanovic, nacelnik Školske uprave izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje Trecem sajmu profesionalne orijentacije apostrofirajuci cinjenicu da su naše škole u tekucoj školskoj godini postigle dobre rezultate u razlicitim nastavnim disciplinama i vannastavnim aktivnostima,

- Potencijali naših škola nisu mali, kad to kažem mislim pre svega na naše kadrove, na profesore koji su posveceni svome radu i sa dacima postižu dobre rezultate. Naravno, u našim školama ima i dosta nedostataka, najveci naš nedostatak je materijalni momenat, nedostatak novca. To je nešto sa cime kubure sve škole, ali taj nedostatak može se premostiti upravo na jedan ovakav nacin, tako što ce škole da izlaze iz svojih okvira, iz svojih ljuštura, da više komuniciraju sa svojom okolinom, da se obracaju donatorima, fondacijama, Ministarstvu prosvete i da tako pribavljaju sredstva za šire-nje i unapredenje nastave, rekao je Jovanovic koji se osvrnuo i na brojno stanje svršenih osnovaca u Podunavskom i Branicevskom okrugu od kojih ce vecina upisati neku srednju školu:

- U požarevackoj opštini osmi razred završilo je 836 ucenika, a u srednjim školama ima ukupno 1074 mesta. To je šest, odnosno sedam škola u kojima se oni mogu upusati, u njima je 11 obrazovnih podrucja i 36 obrazovnih profila. Na nivou Branicevskog okruga osmi razred završava 2076 ucenika, a u srednjim školama ima ukupno 1374 mesta, Znaci, veliki broj daka ce otici u druge opštine što je cest slucaj, veliki broj daka ce doci u našu opštinu i Sajam je pravo mesto na kome se ucenici mogu informisati o svojim buducim zanimanjima pri cemu deci treba reci i to da taj njihov izbor nije jednom za svagda. Moramo naše dake da pripremamo da u toku svog radnog veka menjaju radna zanimanja. U razvijenim društvima pojedinci u toku radnog veka promene pet do sedam zanimanja. Mi smo u tom smislu još uvek konzervativni iz raznih razloga, ali treba upucivati naše dake na fleksibilnost, da im ne predstavlja problem promena radnog i socijalnog ambijenta jer ih to ocekuje u savremenim društvu, istakao je Jovanovic.

Treci Sajam obrazovanja odnosno profesionalne orijentacije proglasio je otvorenim Dragan Ðukic, direktor Sektora zapošljavanja u Nacionalnoj službi zapošljavanja:

- Mi smo danas mogli da cujemo da su škole, škole otvorenih vrata, da pokušavaju da izadu iz kancelarija, iz ucionica, da se približe kompanijama i zahtevima Tržišta rada. To je istovremeno i orijentacija Nacionalne službe zapo-šljavanja i naša je namera da što manje vremena provodimo u kancelarijama, da budemo više na terenu i da na taj nacin poslodavcima pomažemo da dodu do kvalietnog kadra, a nezaposlnima i drugim licima da dodu do kvalitetnih poslova. Bez obrazovanja nema kvalitetnih kadrova, nema konkurentnosti privrede. U ovom trenutku prema nekim istra-živanjima Srbija ne zaostaje u pogledu obrazovanja u odnosu na mnogo razvijenije zemlje ali ce u narednih pet godina sigurno i kvalitet slobodnih poslova i konkurentnost radne snage zavisiti pre svega od ulaganja u obrazovanje. Proces planiranja i samousmeravanja karijere je na neki nacin kao trka na sto deset metara sa preponama, tacno je da moderno tržište rada zahteva da ljudi menjaju zanimanja u toku karijere ali je isto tako tacno da je ta trka na sto deset metara mnogo lakša za onoga ko ima dobar start i ko u startu ne poruši prepone. I zbog toga je veoma važan prvi izbor zanimanja. Koristim priliku da zamolim kolege iz prosvete da jacaju strucne službe koje bi mogle u okviru srednjeg i osnovnog obrazovanja da pomognu ucenicima da naprave prvi izbor, istakao je Ðukic najavljujuci vecu finansijsku podršku i prihvatanje dobronamernih sugestija koji se ticu redizajniranja programa prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih.

Sajam je bio otvoren od 10 do 16 casova, pored Filijale zapošljavanja predstavile su se Požarevacka gimnazija, Ekonomsko-trgovinska škola, Medicinska, Poljopri-vredna, Politehnicka i Tehnicka škola iz Kostolca. Ucenici osmih razreda i njihovi roditelji imali su jedinstvenu priliku da na jednom mestu dobiju sve informacije potrebne za pravilan izbor zanimanja.

S.E.

TEHNICAR HORTIKUL TURE-NOV OBRAZOVNI PROFIL

Upisi ucenika u srednje škole, tema su o kojoj se ovih dana mnogo govori. Mnogima ce to odrediti profesionalni put te je bitno dobro razmisliti, informisati se i biti potpuno siguran i to da je škola u koju cete narednih godina gotovo svakodnevno odlaziti, naj-bolje rešenje. Upravo to je razlog što predstavljamo Poljoprivrednu školu u Požarevcu.

I teorija i praksa

Poljoprivredna škola sa domom ucenika “Sonja Marinkovic” u Požarevcu osnovana je 1872. godine i najstarija je škola ove vrste u Srbiji. U svojoj preko 135 godina dugoj istoriji obezbedivala je strucni kadar za oblast poljopri-vrede, šumarstva, proizvodnje hrane, veterine, rukovaoca poljoprivredne tehnike...

O organizaciji škole brine direktor Vidoje Vukašinovic, diplomirani inženjer poljoprivrede, a obrazovno-vaspitni rad realizuje oko 50 profesora razlicitih struka, visokog obrazovanja, strucnosti i radnog iskustva. Profesori se konstantno usavršavaju na seminarima, posecuju sajmove i okrugle stolove.

Ucenici ove škole imaju sve potrebne uslove uklju-cujuci ucionice, kabinete, kao i specijalizovane ucionice za mehanizaciju, cvecare, mesare , veterinare, fiskulturnu salu, otvorene sportske terene, biblioteku... Kao što prilici školi ovakvog profila prakticnoj nastavi posvecuje se posebna pažnja.

Škola poseduje sopstveno zemljište, školsku ekonomiju površine 82 hektara na kojoj se uzgajaju razlicite ratarske kulture, pšenica, kukuruz, lucerka... Tu su i farma krava muzara kapaciteta 15 grla sa pratecim podmlatkom, farma svinja kapaciteta 20 krmaca sa podmlatkom i 175 tovljenika godišnje, objekti za tov pilica kapaciteta 200 komada u turnusu i 5 turnusa godišnje, objekat za uzgajanje ovaca kapaciteta 50 grla sa pratecim podmlatkom, mašinski park sa pet traktora i svom potrebnom prikljucnom mehanizacijom, sistem za navodnjavanje “TIFON” koji pokriva površinu od 35 hektara, pet plastenika površine 700 kvadrata, mešoviti vocnjak sa raznim vrstama voca i uzgojnim oblicima, potrebni objekti za spremanje silaže, cuvanje hrane, magacin, koševi, garaže i slicno. Škola ima savremeno opremljenu veterinarsku ambulantu a ucenici prehrambene struke prakticnu nastavu, osim u školi, u savremeno opremljenoj mini pekari obavljaju u nekoliko požarevackih radnih organizacija.

Dom, kao porodicni

Kada je o ovoj školi rec neizostavno se mora pomenuti Dom ucenika koji se nalazi na Tulbi a do koga ucenici mogu vrlo brzo stici pešice. Stanarima doma obezbeden je smeštaj, ishrana, uslovi za ucenje i za-vršavanje školskih obaveza. Kulturni, zabavni i sportski sadržaji upotpunjuju boravak ucenika u domu, podsticu razvijanje kreativnog i pozitivnog odnosa prema životu. U domu sa ucenicima rade strucni vaspitaci koji dežuraju 24 sata. Smeštajni kapacitet doma je 152 mesta, sobe su trokrevetne i cetvorokrevetne a svim ucenicima koji upišu Poljoprivrednu školu, a nisu iz Požarevca, garantuje se smeštaj u njima. Stanarima doma na raspolaganju su i dve ucionice, klub-dnevni boravak, kabinet sa racunarima gde imaju pristup internetu, dacki restoran, sportski tereni. Postoje i sekcije, recitatorska, novinarska, ritmicka, video, sportska i druge.

Trenutna cena smeštaja i ishrane je tri hiljade dinara mesecno a uprava škole inicira nacine da troškove boravka u domu snosi opština iz koje ucenik dolazi.

Predaja dokumenata za dom je od 7-15. jula

Plan upisa za školsku 2008/09.

Školski pedagog Dragana Radovanovic istice da ce se ove godine u cetvorogodišnje obrazovne profile upisati: 30 ucenika tj. jedno odeljenje poljopri-vrednih tehnicara; 20 ucenika, jedno odeljenje veterinarskih tehnicara-ogled; 30 ucenika, jedno odeljenje, prehrambenih tehnicara i 30 tehnicara hortikulture, što je novina tj. obrazovni profil koji zamenjuje dosadašnje, trogo-dišnje, cvecare-vrtlare.

Kada je rec o trogodišnjim profilima upisace se jedno odeljenje (30 ucenika) proizvodaca prehrambenih proizvoda i jedno odeljenje (15 15) mesar/pekar.

Poljoprivredni tehnicar. Školovanjem ucenici sticu znanja i veštine iz oblasti ratarstva, povrtarstva, cvecarstva, zaštite bilja, vinogradarstva, stocarstva, poljoprivredne tehnike... Mogucnosti zapo-šljavanja za ovaj profil su samostalne poljoprivredne apoteke, Zavod za una-pre-denje poljoprivrede, prodavnice poljoprivrednih proizvoda, ali i kao samostalni robni proizvodac u ratarstvu, povrtarstvu, stocarstvu... , dok je nastavak školovanja moguc na: specijalizaciji za peti stepen, višoj poljoprivrednoj i drugim školama, Poljo-pri-vrednom, Šumarskom fakultetu, Fakultetu veterinarske medicine, Policijskoj akademiji, Fakultetu sporta , kao i drugim fakultetima.

Veterinarski tehnicar-ogled radi po novom reformisanom programu od školske 2002/2003. godine. Sa diplomom srednje škole, veterinarski tehnicar stice strucne kompetencije zdravstvene zaštite živo-tinja, uzgoja itd.

Ucenik koji završi ogle-dni profil ima iste mogucnosti zapošljavanja i nastavka školovanja, kao i ucenici u klasicnim profilima. Ucenici se mogu zaposliti u veterinarskim stanicama, klanicama, farmama, mlekarama a nastaviti školovanje na svim višim školama, fakultetu veterinarske medicine, Medicinskom, Poljoprivrednom, Prirodno-matematickom fakultetu itd.

Prehrambeni tehnicar u toku školovanja izucava više razlicitih tehnologija: mlinarstva, skroba, šecera, mleka, mesa, voca, povrca, konditorskih proizvoda, testenina. Mogucnosti zapo-šljavanja su višestruke a nabrojacemo samo nekoliko: otvaranje samostalne prodavnice prehrambenih proizvoda, prehrambena industrija, laboratorija za kontrolu hrane, ugostiteljski objekti... Školovanje mogu nastaviti na Visokoj Tehnickoj školi strukovnih studija i drugim višim školama, Poljoprivrednom, Tehnološkom, Farmaceutskom fakultetu itd.

Proizvodac prehrambenih proizvoda u toku školovanja izucava tehnologiju kakaoa, ulja, bezalkoholnih pica, šecera, voca i povrca, keksa... a sa ovom diplomom mogu se obavljati poslovi u fabrici keksa, šecera, bombona... Nastavak školovanja moguc je kao dokvalifikacija za prehrambenog tehnicara, specijalizacija za pojedine oblasti rada, Visokoj tehnickoj školi i drugim visokom školama.

Mesar u toku školovanja upoznaje tehnologiju rada, mašine i aparate koji se u radu koriste i stice sve veštine neophodne za rad. Mesar, naravno, može raditi u klanicama, trgovinama, osnovati sopstvenu prodavnicu ali i nastaviti školovanje na dokvalifikaciji za prehrambenog tehnicara, petom stepenu i Visokoj tehnickoj školi strukovnih studija.

Pekar je danas jedno od najtraženijih zanimanja tako da ucenici koji završe ovaj profil brzo dolaze do zaposlenja u pekarama, trgovinama a mogu se dalje školovati tako što ce se dokvalifikovati za prehrambenog tehnicara, petom stepenu, Visokoj Tehnickoj i drugim školama.

Tehnicar hortikulture, nov profil, obrazuje ucenike za poslove biljne proizvodnje, trgovinu cvecem i biljnim proizvodima, izradu cvetnih aranžmana, ozelenjavanje životne sredine i uredenje predela. Po završetku školovanja zapo-šljavanje je moguce u rasadnicima, nacionalnim i javnim parkovima, gradskom zelenilu, komunalnim organizacijama, botanickim baštama... Nastavak školovanja moguc je na svim višim školama, Šumarskom, Poljo-privrednom, Fakultetu sporta itd.

T.R.S.

TAKMICENJA

Ucenici Poljoprivredne škole tokom godine posetili su mnoge sajmove a izdvajamo ovogodišnji Medunarodni sajam hortikulture u Beogradu u okviru koga je održano takmicenje srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju cveca. Pocetkom aprila Škola je bila domacin meduokružnog takmicenja ucenika srednjih škola iz hemije. Drugo mesto na ovom takmicenju zauzeo je Dobrica Rajkovic a cetvrto Mirjana Andrejic. Ucenici Poljoprivredne škole su sredinom aprila na regionalnoj izložbi likovnih radova nadarenih ucenika osnovnih i srednjih škola Branicevskog i Podunavskog regiona osvojili drugo mesto koje je zauzeo Miloš Lazarevic , dok je treca bila Milica Jeftic. Na republickom takmicenju iz matematike kome je domacin bila Poljoprivredna škola u konkurenciji od petnaest škola, škola domacin osvojila je, ekipno, peto mesto. U školi je aktivna i ekološko-biološka sekcija ciji su clanovi svoje radove predstavljali u istraživackoj stanici Petnica a povodom Dana planete Zemlje profesorka Jelica Miloševic koja vodi sekciju organizovala je tematsku izložbu.

RAZGOVOR SA RADIŠOM DRAGOJEVICEM, PREDSEDNIKOM OPŠTINE PETROVAC NA MLAVI

SVE ZA DOBROBIT GRAÐANA

Dan opštine Petrovac na Mlavi slavi se 4. juna u znak secanja na datum kada je ovaj grad dobio ime ukazom kneza Miloša 1860. godine, a u znak secanja na njegovog saradnika Milutina Petrovica Eru tadašnjeg nacelnika Branicevskog okruga. Opštinska svecanost održava se u dane posle izbora, kada su još uvek neizvesne postizborne koalicije i ko ce vršiti vlast u opštini u narednom periodu. Ali kako to red nalaže, u predvecerje praznika, porazgovarali smo sa aktuelnim predsednikom opštine Radišom Dragojevicem.

Gospodine predsednice prilika je uoci praznika da se još jednom osvrnemo na proteklih godinu dana odnosno na vreme izmedu dva 4. juna?

„ Dan opštine je uvek prilika i obaveza da se ucini osvrt na jednogodišnji predeni put u razvoju opštine . Bio je to period kada su održavani izbori na svim nivoima a za nas su posebno važni lokalni izbori jer tu gradani na najneposredniji nacin daju ocene kako se radilo. Izražavam posebno zadovoljstvo što je lista SPS - PUPS - JS na cijem sam celu bio, dobila najviše glasova u opštini i samim tim biraci su pozitivno ocenila rad mojih najbližih saradnika i moj licno. Hocu tu da istaknem nesebicnu pomoc i ulogu kolega iz drugih partija koje su bile u koaliciji sa nama u proteklom mandatnom periodu bez cijeg udela ne bi ostvarili ove rezultate. Mogu slobodno da kažem da smo uradili više od onog što smo biracima, odnosno našim gradanima, obecali na pocetku mandata i tu leži i razlog što su nam oni ponovo dali poverenje.

Moram posebno da istaknem, da sve što je uradeno i ucinjeno za dobrobit gradana opštine Petrovac, uradeno je zajednickim snagama i naporima gradana, opštine i nesebicnom pomoci Republike. Ovo je prilika da se još jednom zahvalim svima onima u mesnim zajednicama koji su imali spremne projekte, mi smo to podržavali, išli u susret, izdvojili sredstva i isto tako naišli na podršku Republike, jer da nije tako, ovih rezultata ne bi bilo”.

Šta smatrate najznacajnijim uspehom u proteklom periodu?

„ Svakako to su radovi na putnoj infrastrukturi i evo pred završetklom smo sportske hale u Petrovcu. Za nepune cetiri godine asfaltirano je preko 60 kilometara puteva u opštini. Ovih dana završice se asfaltiranje najugroženije deonice kroz naselje Dobrnje i slobodno možemo da kažemo da smo kompletnu lokalnu putnu mrežu revitalizovali, što je ogoman uspeh. Osim Dobrnja radilo se ovog proleca i u Kamenovu, Melnici, Rašancu a predstoji nam realizacija još nekoliko važnih projekata i tu bih izdvojio pravac kroz Stanulovac koji ce se finasirati i sredstvima NIP-a. Zatim asfaltirano je 28 ulica u gradu, rekonstruisani su trotoari u ulici Srpskih vladara i 8.oktobra a poplocan je i deo ulice Bate Bulica. Savke godine nasipali smo seoske i održavali puteve u svim selima sa makadamskom podlogom u dužini od 200 kilometara.

Sportska hala je naša kapitalna investicija, to je objekat koji se gradi vec desetak godina i nastojali smo da ga završimo. Ove godine lokalna samouprava je u halu uložila znacajna sredstva, mesna zajednica Petrovac uložila je oko milion i šesto hiljada dinara, a iz NIP-a smo dobili 22 miliona dinara. Radovi se privode kraju a predstoji nam izgradnja nove toplane koja ce rešiti pitanje grejanja hale ali i drugih objekata pre svega osnovne škole, decjeg vrtica, srednje škole i zdravstvenog centra. Tu su i radovi na uredenju prilaznih ulica i prostora oko hale, zašta ocekujemo i dalju pomoc republike. Radi se o objektu sa preko 2000 metara kvadratnih i koji ce moci da primi 1500 gledalaca. Što se tice drugih sportskih objekta mi smo vec asfaltirali igrališta za male sportove u trinaest mesnih zajednica, tu je uradena i rasveta, a u priprimi su još pet - šest igrališta i to su sada mesta gde se pre svega okuplja omladina što nam je i bio cilj.

Znacajno je rešen i problem smeštaja izbeglica iz kolektivnog centra Kasarna?

„Sagradena je stambena zgrada sa 44 stana gde je isto toliko porodica smešteno. Objekat je izgraden donacijom nemacke humanitarne organizacije „Help”, a opština je imala obavezu da obezbedi lokaciju i kompletnu infrastrukturu, što nije bilo malo. Mi smo spremni da pomognemo na slican nacin i preostalim izbeglickim porodicama. Evo na poslednjoj sednici Opštinskog veca dodelili smo sedam placeva za individualnu stambenu izgradnju, po vrlo povoljnim cenama.

Nastavljeni su i radovi na regulaciji reke Mlave?

„ Kroz naselje Dubocka i jedan manji deo kroz Kamenovo izvodeni su radovi na regulaciji reke Mlave. Za te namene Republika je izdvojila 60 miliona dinara preko NIP-a i JP „Srbija vode”. Mi ocekujemo da se ti radovi nastave i ove godine do Kamenova gde predstoji znacajna investicija, izgradnja mosta na Mlavi, jer kao što je mnogima poznato, izvodenjem komasacije, pre nekoliko godina izostavljena je tada izgradnja ovog mosta, što ce imati i znacaja u regulaciji saobracaja, jer otvara se mogucnost izgradnje buduce zaobilaznice za Petrovac. Izdvojeno je i 20 miliona dinara za regulaciju ušca Busura u Mlavu jer su tu najveci problemi kada su visoki vodostaji ovih reka. Mi cemo raditi i na drugim rekama koje prave probleme, a tu pre svega mislim na Vitovnicu i Cokordin. Samo u Manastirici su podignuta 3 nova mosta, na desetine vodopropusta su izgradena po drugim selima”.

Gradani ocekuju da se reši i pitanje vodosnabdevanja grada Petrovca i jednog broja naselja?

„Svakako da ce prioritetna investicija u ovoj godini biti zaštita izvorišta gradskog vodovoda u Šetonju i Malom Laolu. Izgradice se filtersko postrojenje za precišcavanje vode i povecace se kapaciteti. KJP „Izvor” je spremno za jednu takvu investiciju, u programima za NIP u 2008. godini dat im je apsolutni prioritet, a odobrena su i sredstva Evropske unije u iznosu od 3 miliona evra. U tom planu je i zamena azbestnih cevi glavnog voda od Šetonja do Petrovca”.

U toku su i radovi na proširenju telefonskih prikljucaka?

„Petrovac je dobio novu digitalnu telefonsku centralu „Alkatel” koja omogucava dodatnih 2.000 brojeva za nove korisnike. Proširenje mreže je neminovno i u Petrovcu, a i u jednom broju naselja su u toku radovi na postavljanju novih kablova. Imamo obecanje Telekoma da ce se sve vratiti u prvobitni položaj što se tice stanja ulica”.

Petrovac je dobio i nov Generalni urbanisticki plan ?

„On je dugo ocekivan i dobijen je zahvaljujuci strucnjacima koji su ga radili kao i odredenim primedbama koje su date u javnoj raspravi. NJime je dat okvir za razvoj grada do 2026. godine i sada treba pristupiti detaljnoj razradi i donošenju prostornog plana za celu opštinu i pojedinacno za odredena naselja”.

Koje bi još važne projekte nabrojali a cekaju na realizaciju?

„Poznato je našim gradanima da je svakako najznacajniji projekat koji nas ocekuje gasifikacija cele opštine i da smo sve neophodne ugovore za pocetak tog posla potpisali. Takode potpisan je i ugovor o izgradnji prostora za Gradsku biblioteku površine 330 metara kvadratnih i obezbedene su lokacije za izgradnju tri poslovno stambena objekta u gradu i to su poslovi koji cekaju novo opštinsko rukovodstvo”.

Sutra je Dan opštine kako cete ga obeležiti ?

„Svecana sednica Skupštine opštine bice održana u holu srednje škole „Mladost” sa pocetkom u 12,30 casova i tom prilikom bice urucene i tradicionalne opštinske nagrade najzaslužnijim organizacijama i pojedincima a zatim ce se na trgu „Bate Bulica” otkriti spomen obeležje Dragutinu Tomaševicu prvom srpskom olimpijcu. Koristim priliku da i ovim putem, svim gradanima opštine Petrovac na Mlavi cestitam sutrašnji praznik Dan opštine 4. jun.

D.Ilic

KOSTOLAC

PREVAZIÐEN STATUS GRADSKE MESNE ZAJEDNICE

Kostolcani ne odustaju od ideje o tome da Kostolac dobije status opštine. Predsednik ove GMZ Vlada Vila rekao je da se na dobijanju gradske opštine i dalje radi.

- Gradska skupština ima zakonski rok od dva meseca da svoj statut usaglasi sa zakonom, a u njemu može da predvidi da grad Požarevac u svom sastavu ima dve, ili više opština. Sve politicke stranke u Požarevcu i Kostolcu postigle su saglasnost da je Kostolac odavno prevazišao status Gradske mesne zajednice te da mi postanemo jedna od gradskih opština. Ja ocekujem da to nece biti sporno, rekao je Vila.

Ukoliko se to i desi predstoji dogovor sa Požarevcem o tome koje ce biti ingerencije nove gradske opštine.

- Mi mislimo da budemo mala, ali funkcionalna opština sa pet sela u okruženju. Tada bi, sa ingerencijama u oblasti komunalnog, vodovoda, investicije iz oblasti Direkcije za izgradnju, toplifikacije, lakše rešavali gradske probleme.

Investicije

Kada je rec o investicijama koje se programom Direkcije za izgradnju sprovode u Kostolcu tokom maja asfaltirane su Užicka (600 metara), deo Prvomajske i Omladinske ulice. U toku je javna nabavka za asfaltiranje Kozarecke ulice u dužini od 650 metara a ocekuje se da radovi na asfaltiranju pocnu krajem ovog meseca.

Od raskrsnice za Petku ka gradskoj plaži, kao i u Kobalovoj ulici, uradena je rasveta. Ocekuje se rekonstrukcija niskonaponske mreže u Didinom naselju.Za te radove izdvojeno je 6 miliona dinara dok ce ucešce Elektromorave u tim radovima iznositi 2,5 miliona.

-Ukoliko to ne bude dovoljno pri izradi programa za 2009. godinu planiracemo nedostajuca sredstva kako bi rešili problem koji stanovnici ovog naselja imaju sa strujom, kaže Dragan Grubetic.

Kada je rec o uredenju prostora za koji je planirano oko milion dinara radice se uredenje zelenih površina u Kozarackoj i ulici Nikole Tesle.

Toplifikacija

82 miliona dinara, namenska su sredstva koje je GMZ Kostolac dobila ove godine preko Fonda za zaštitu životne sredine, za toplifikaciju tri zone- Kolište, Kanal i Didino naselje. Ova sredstva planski su rasporedena za ugradnju opreme i punjenje podstanica, gradevinske i mašinske radove, cevovod...

Najbliže grejanju je Kolište kome za zatvaranje finansijske konstrukcije nedostaje dvadeset miliona dinara, kaže Dejan Ilkic, predsednik Odbora za toplifikaciju.

- Mi možemo da završimo celu konstrukciju grejanja do ove grejne sezone ali nam treba još oko dvesta miliona dinara. Da li iz fondova ili Privrednog društva “Termoelektrane i kopovi Kostolac” koje je nekada Kanalu obecalo 150 besplatnih prikljucaka. Možda bi, ukoliko postanemo opština i dobijemo sopstvenu službu toplifikacije, mogli da podignemo kredit. Ali što se tice Gradske mesne zajednice spremni smo da završimo sve obaveze jer imamo svu potrebnu dokumentaciju.

T.R.S.

SVECANO OBELEŽEN 23. MAJ- DAN EKONOMSKO- TRGOVINSKE ŠKOLE U POŽAREVCU

ŠKOLA BEZ DRUGOG UPISNOG ROKA

Prigodnim kulturno umetnickim programom uz prisustvo brojnih gostiju, Ekonomsko- trgovinska škola u Požarevcu proslavila je Dan škole- 158 godina postojanja. Tom prilikom zaposlenima su urucene jubilarne nagrade za deset, dvadeset i trideset godina rada u školi, kao i nagrade ucenicima za postignute rezultate na brojnim Opštinskim, Regionalnim i Republickim takmi-cenjima i smotrama. Jedanaestog avgusta 1850. godine u Požarevcu je osnovana Posleno- trgovacka škola koja je omogucila školovanje kadrova u oblasti trgovine. Medutim, 23. maj se vezuje za isti datum 1929. godine kada je Ministarstvo trgovine i industrije donelo rešenje da se osnuje Državna dvorazredna trgovacka škola i upravo taj dan, 23. maj uzet je kao Dan škole.

- Narednih dana predstoji nam pitanje upisa, a da bismo što bolje taj posao obavili Tržište rada sa školskom upavom i srednjim školama organizovalo je 29. maja «Sajam obrazovanja». Naša škola je predstavila i ponudila odredene profile po strukama koje nam je odobrilo Ministarstvo prosvete prema planu upisa koji smo podneli za sledecu školsku godinu. U oblasti ekonomije prava i administracije dva odeljenja ekonomski tehnicar sa 60 ucenika, jedno odeljenje finansijskih tehnicara- 30 ucenika i jedno ogledno odeljenje komercijalista koje smo prvi put prošle godine upisali, upisujemo i ove sa 24 ucenika. Ovo odeljenje radi po novom programu, ono je ušlo u reformu srednjeg strucnog obrazovanja i iako imamo odredene pokazatelje, mislim da je još rano za bilo kakve analize i procene. U podrucju trgovine, ugostiteljstva i turizma upisujemo jedno odeljenje trgovinskih tehnicara ili trideset ucenika, rec je o cetvorogodišnjem školovanju, zatim jedno odeljenje od trideset ucenika za turisticke tehnicare- cetvorogodišnje školovanje. U ovom podrucju upisujemo i trogodišnja zanimanja, to su trgovac- jedno odeljenje 30 ucenika i kuvar- konobar, kombinovano odeljenje sa po 15 ucenika. U trecem podrucju rada- šumarstvo i obrada drveta upisujemo, kao i do sada jedno odeljenje proizvodaca finalnih proizvoda od drveta, ili popularnije receno stolara, jedno odeljenje sa 30 ucenika. Za sva tri podrucja, ekonomije prava i administracije, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, šumarstvo i obradu drveta uvek postoji veliko interesovanje tako da vec u junskom upisnom roku uspemo da upišemo sva ta odeljenja i narednu školsku godinu cekamo spokojno. Svakako da su interesovanja najveca za finansijske tehnicare, a ništa manja i za ostala cetvorogodišnja zanimanja. Nama predstoje i tekuce obaveze, pre svega matura, završni ispiti koje cemo obaviti za nedelju dana, pocev od 6. juna kako bi naši ucenici blagovremeno konkurisali za neku od visokih škola na kojima godinama unazad nisu imali nekih vecih problema oko upisa, kaže Luka Šešum, direktor škole.

VELEMAJSTORI I U ŠAHU

Znacajna pažnja u obrazovno vaspitnom procesu u Ekonomsko- trgovinskoj školi posvecuje se i kontinuiranom usavršavanju nastavnog osoblja. Pored seminara koje organizuju odredena strucna društva, isto tako pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete nastavnici prisustvuju i na drugim vidovima usavršavanja- kongresima, seminarima kojima su pored Ministarstva pokrovitelji i Nemacka GTC organizacija koja je ukljucena u reformu našeg srednjeg strucnog obrazovanja, a škola je pretplacena na mnoge strucne i opšte obrazovne casopise.

- Napomenuo bih i to, da je u školi pored veoma uspešnog nastavno vaspitnog procesa prisutna i van nastavna aktivnost. Ucenici su organizovani u nekoliko sekcija kao što su informaticka, literarna, recitatorska, dramska i nekoliko sportskih sekcija. Sa posebnim zadovoljstvom pomenuo bih jednu sekciju koja je ove godine formirana na inicijativu samih ucenika, a to je šahovska. Uz pomoc nastavnika i uprave škole nabavili su rekvizite, odigrali nekoliko turnira i zaista imponuje njihova ozbiljnost i odgovornost, rec je zaista o pravim mladim profesionalcima. Šahovska sekcija je prestala sa radom pre dvadesetak godina i ja se nadam da ce ovaj pocetak biti pravi impuls za sve sledece generacije, i da ce iz ove sekcije stasati mnogi buduci vrhunski šahisti, istice direktor Šešum.

U pogledu tekuceg, investicionog održavanja objekta, ove godine na novom objektu zamenjeno je šesnaest prozora, prošle godine trideset, i to ce se nastaviti i u nekoliko narednih godina jer ne treba zaboraviti da je ovo velika škola koja ima više od 950 ucenika što podrazumeva veliku frekfrentnost a samim tim i habanje stolarije i inventara. Pored toga, predvideno je i obnavljanje nastavnih sredstava, ucila, uredaja, pogotovo kada se radi o kabinetima informatike, ugostiteljstva, trgovine i stolarske radionice. Kako je fiskulturna sala objekat koji pored naše škole koriste i sportski klubovi iz Požarevca, neophodna je temeljnija adaptacija, renoviranje, i svakako nabavka sportskih rekvizita neophodnih za realizaciju što kvalitetnijeg obrazovno vaspitnog procesa u školi.

ODLICNA SARADNJA SA OPŠTINOM

- Jedan od naših osnovnih problema, to sam cesto potencirao je druga faza izgradnje objekta izmedu starog zdanja i ove zgrade. Projekat je raden 1975. godine, dve godine kasnije završena je prva faza i tu se stalo iz razno raznih okolnosti i prilika nama dobro poznatim. Žurno se pripemamo da taj projekat preuredimo kako bi se pojavili kod Opštine i Ministarstva prosvete, a verovatno i kod nekih drugih donatora kako bi zapoceli tu gradnju prostora koji je istinski neophodan, pogotovo za ucionice, kabinete i administarciju. Recju, prostor za nesmetan i još kvalitetniji rad u daljem nastavno obrazovnom procesu. I nama je Ministarstvo omladine i sporta u nedavnoj akciji poklonilo deo sportskih rekvizita, nekoliko lopti i dresova, hvala im na tome jer svaka pomoc u ovoj situaciji je dragocena. Što se tice saradnje sa lokalnom samoupravom, mogu da kažem sve najlepše. Opština nam je uvek, pored onih redovnih obaveza koje ispunjava prema srednjem obrazovanju i prema našoj školi, kad god smo se obratili bilo da je rec o kapitalnim investicijama ili o sredstvima koja su nam neophodna, pogotovo u ovo vreme reforme srednjeg strucnog obrazovanja, uvek su nam izlazili u susret, napominje direktor Ekonomsko- trgovinske škole u Požarevcu.

NOVI HORIZONTI

Posle duže pauze, pre dve godine ponovo su pokrenuti « Novi horizonti», list Ekonomsko- trgovinske škole u Požarevcu. U rubrikama Od teorije ka praksi, Oplemenjivanje nastave, Talenti, Proslave, Impresije sa ekskurzije, Oni su se takmicili i Stvaralaštvo ucenika, redakcija ucenika na cijem je celu u svojstvu glavnog i odgovornog urednika mr Dragana Mratic, na zanimljiv i dosta profesionalan nacin prezentuje aktivnosti svoje škole. U trecem, najnovijem broju svoje impresije sa posete sajmovima Obrazovanja i Turizma iznele su ucenice Sandra Jovanovic i Maja Maksimovic, dok je Aleksandra Markovic kroz intervju predstavila karatistu Vladimira Mitica, vicešampiona Evrope. Pod naslovom Skitam i pricam Jelena Stokic manirom iskusnog putopisca beleži najzanimljivije detalje iz Grcke, sa cetvorodnevne maturske ekskurzije, zabeležena su imena najuspešnijih ucenika na Regionalnom i Republickom takmicenju, a obilje sportskih i informacija sa strucnih seminara zaposlenih u školi deo su ovog zanimljivog školskog lista.

M. Kuzmanovic

PD PETAR USLUGE DOO-RJ POKRET GORANA

NOVO EKO PREDUZECE

- U poslednja dva meseca rade na održavanju i uredenju “LJubiceva” zašta su im ove godine dodeljena znacajna sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine opštine Požarevac

Od 1. marta ove godine u Požarevcu posluje novo privredno društvo pod nazivom Petar usluge DOO koje u svom sastavu ima dve radne jedinice. Jedna je vezana za EPS i bavi se održavanjem industrijskog sistema - cišcenjem, održavanjem i montažom, a druga pod nazivom Pokret gorana orijentisana je na projektovanje i održavanje zelenih površina, na proizvodnju i prodaju sadnih kultura.

—Nastali smo tako što je ranijem ZUR-u Petar usluge pripojen nekadašnji Pokret gorana tako da novoformirano Privredno društvo ima ukupno 85 radnika. U RJ Pokret gorana ciji naziv necemo menjati je 26, a u drugoj Radnoj jedinici 69 zaposlenih. Sedište nam je u Požarevcu , dok u Kostolcu imamo svoje Predstavništvo, RJ Kopovi Kostolac u kojoj radimo u tri smene, u svakoj smeni je po 17 radnika, a poslovi se ticu cišcenja i održavanja sistema. Ovih dana Predstavništvo smo otvorili i u Beogradu, saznajemo od direktora Novice Stankovica.

PD Petar usluge DOO sa svojom Radnom jedinicom Pokret gorana konkurisalo je ove godine za sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine opštine Požarevac. Ponudili su projekat uredenja LJubiceva koji je prošao:

—U zadnja dva meseca tamo radimo na orezivanju i sadnji novih sadnica, uradili smo i više nego što treba, rezultati su vec vidljivi i nadamo se da ce to biti dobra preporuka da nam se grad više okrene i pruži nam vecu podršku za te poslove. Sredstva u iznosu od 3 miliona i 200 hiljada dinara dobijena iz Fonda vec smo realizovali, sklopljen je novi ugovor u vrednosti dva i po miliona koga cemo takode uspešno sprovesti, najavljuje direktor koji na naše pitanje -imaju li strucne ljude za ove eko poslove odgovara potvrdno ali i dodaje da ima mesta zapošljavanju novih stru- cnjaka, a pre svega šumarskog inženjera za koga je konkurs stalno otvoren.

PD Petar usluge RJ Pokret gorana ima u svom sastavu dva rasadnika, Hipodrom i LJubicevo ukupne površine 24 hektara, registrovanih kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za proizvodnju šumskog i dekorativnog sadnog materijala. Ukupna proizvodnja biljnog materijala je više stotina hiljada komada razlicite visine i starosne dobi. Raspolažu svim sadnicama lišcara, cetinara, ukrasnog šiblja, cveca, voca, travnog busena...U proteklom periodu znacajnije kolicine isporucivane su JKP Zelenilo Beograd, Direkciji za izgradnju Valjevo, PD Kopovi i elektrane Kostolac. PD Hidroelektrane Ðerdap Kladovo, JKP Medijana Niš, TE Nikola Tesla Obrenovac, Direkciji za izgradnju opštine Požarevac...

U sektoru usluga održavaju elektrovodove, vodoprivredne objekte, sportske terene, park šume, parkove i dvorišta gradana, PD Hidroelektrane Ðerdap, Srbija vode, Elektromoravu Požarevac, Kompleks LJubicevo, Zašticeno prirodno dobro Prugovo, Termoelektrane i kopove Kostolac... Preduzece poseduje neophodnu opremu za ove radove: traktore sa prikljucnim mašinama, motorne testere, burgije, trimere, motokultivatore, prskalice za zaštitu bilja, mašine za orezivanje živih ograda, pumpe i sisteme za navodnjavanje...Strukturu zaposlenih cine diplomirani inženjeri pejzažne arhitekture, šumari, vocari, vinogradari, tehnicari odgovarajucih struka, KV radnici, rukovaoci mehanizacije, NK radnici obuceni za ovu vrstu delatnosti. Registrovani su za kompletan inženjering pejzažnog urede-nja svih terena, podizanje travnjaka setvom busena, za uredenje i izgradnju parkova, dvorišta, podizanje šuma, rekreacionih površina, golf i sportskih terena, za sadnju plantaža voca i vinograda...

Svi zainteresovani za eko usluge ovog preduzeca, konkretne dogovore mogu ostvariti na telefon CALL CENTRA 0800-118-118.

S.E.

NA KRAJU KAMPANJE “OSTAVI I POBEDI 2008.” U BRANICEVSKOM I PODUNAVSKOM OKRUGU

IZVUCENI DOBITNICI NAGRADA

- Glavni organizator kampanje-Zavod za javno zdravlje Požarevac istovremeno je i sponzor šest novcanih nagrada u ukupnom iznosu od 20 000 dinara

Javnim izvlacenjem dobitnika novcanih nagrada u kampanji “Ostavi i pobedi” 2008. godine, u Požarevcu je prošlog cetvrtka privedena kraju višenedeljna akcija posvecena 31. maju, Svetskom danu bez duvanskog dima.

Glavni organizator i koordinator kampanje u Branicevskom i Podunavskom okrugu kao i sponzor novcanih nagrada bio je Zavod za javno zdravlje Požarevac. Kampanju su podržali i aktivno u njoj ucestvovali svi domovi zdravlja sa teritorije dva okruga pa tako i Dom zdravlja Požarevac kao i organizacije Crvenog krsta i JAZAS-a.

U Branicevskom i Podunavskom okrugu ucestvovalo je 336 takmicara od kojih 168 pušaca i isto toliko nepušaca odnosno podržavalaca što predstavlja 5,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih pušaca na republickom nivou. Medu pušacima (168) više od dve trecine, 76,8 odsto su sa teritorije Branicevskog a manje od jedne trecine ili 22 odsto sa Podunavskog okruga. Najveci broj prijavljenih pušaca živi na teritoriji opštine Požarevac, 25,6 odsto. Od ukupnog broja prijavljenih pušaca 57,1 odsto su muškarci, ostalo su žene. Gro takmicara je izmedu 30. i 39. godine života.

Analizirajuci broj dnevno popušenih cigareta kod prijavljenih takmicara zapaženo je da najveci broj prijavljenih pušaca, 47 odsto dnevno puši jednu paklicu (20 do 29 cigareta), dok njih 20,2 posto dnevno puši preko dve paklice (40 i više cigareta). Interesantan je i podatak da 29,2 odsto nikada nije pokušalo da ostavi pušenje dok je nešto manje od 80 odsto to ucinilo bar jednom. Najveci broj takmicara ima pušacki staž izmedu 11 i 15 godina.

Na prošlonedeljnoj Konfe- renciji za novinare je organizovano i javno izvlacenje dobitnika nagrada u ovogodišnjoj kampanji, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac prim dr Zorica Mitic tom prilikom je podsetila:

—Organizatori ovogodišnje kampanje su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Nacionalna komisija za prevenciju pušenja, Kancelarija za kontrolu duvana u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije Batut i mrežom zavoda medu kojima je i naš. Na našoj teritoriji ucesnici i bliski saradnici u organizaciji i obeležavanju 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima su, pored Zavoda za javno zdravlje još i Dom zdravlja Požarevac , Savetovališta za odvikavanje od pušenja, JAZAS organizacija i Organizacija Crvenog krsta.

—Moja je želja da sa ovog skupa uputimo apel našem gradanstvu vezan za cinjenicu da su pušenje, pice i droga poroci kojih se moramo što pre oslobadati, a to posebno važi za mlade. U okviru Centra za prevenciju koji postoji pri našem Domu zdravlja, organizovali smo i rad Savetovališta za borbu protiv pušenja koje pomaže gradanima, pušacima da se na najlakši moguci nacin odviknu od pušenja, rekla je na Konferenciji dr Svetlana Radovic, direktorka Doma zdravlja Požarevac.

Ispred Savetovališta prisutnima se obratila dr Mirela Vuckovic, rukovodilac:

—Želim da obavestim gradane da u okviru ovog Savetovališta radimo po principu grupne metode, da formiramo grupu koja broji od 5 do 8 clanova, da je odnos u grupi prijateljski, da sve informacije ostaju u okviru grupe... Radimo bezbolno, uz osmeh, sa ciljem da svi zajedno osetimo ukus pobede bez duvanskog dima.

U kampanji “Ostavi i pobedi” tradicionalno ucestvuje i Organizacija JAZAS-a. NJen predstavnik Filip Božilovic podsetio je na ulicne manifestacije koje ce se 31. maja održati u Požarevcu:

—Trudicemo se da i ovoga puta budemo originalni. Tako cemo u Tabackoj caršiji u vremenu od 6 do 20 sati zajedno sa Zavodom za javno zdravlje, Domom zdravlja, Crvenim krstom i Klubom za prakticno stre-ljaštvo “Grom” iz Požarevca organizovati akciju pod nazivom “Zameni cigarete zdravljem”. Prolaznicima koji pristanu da u korpu za smece bace cigaretu delicemo voce i tako ih motivisati da više razmišljaju o svom zdravlju.

Predstavnik Organizacije Crvenog krsta Požarevac Branislav Živulovic skrenuo je pažnju na nepoštovanje Zakona o zabrani pušenja:

—Situacija je alarmantna i zbog toga što se zakonska regulativa u ovoj oblasti ne primenjuje dosledno. Zato što se ne primenjuju sankcije koje predvida zakon i dalje se puši na mnogim javnim mestima, puši se u školama, u zdravstvenim ustanovama, u restoranima, kaficima...Kada bi se zakon poštovao do kraja, to ne bi bilo moguce, rekao je Živulovic i svojim licnim primerom potvrdio da se cigarete mogu ostaviti i posle 30 godina aktivnog pušenja.

U nastavku Konferencije dr Cvija Stojanovic zahvaljujuci se brojnim saradnicima na sprovodenju ovogodišnje kampanje istakla je znacaj njenog omasovljavanja i izrazila nadu da ce sredstva javnog informisanja i dalje doprinositi afirmaciji zdravog života.

Potom su izvuceni ovogodišnji dobitnici nagrada. Ukupno je dodeljeno šest nagrada, po tri sada vec bivšim pušacima i isto toliko njihovim podržavaocima. U kategoriji pušaca prvu nagradu od 5 000 dinara dobila je Dušanka Ðordevic iz Požarevca, drugu (3 000 dinara) Dragan Jovanovic iz Smedereva i trecu (2 000 dinara) Varadinka Štrbac iz Velikog Gradišta.

Nagradeni nepušaci - podržavaoci su: Aleksandra Resavac iz Smedereva ( prva nagrada u iznosu od 5 000 dinara), LJubiša Petrovic iz Kuceva (druga nagrada - 3 000 dinara) i Dušanka Ðordevic iz Žagubice (treca nagrada - 2 000 dinara).

Izvucene su i po tri nagrade kao rezerve.

S.E.

RADOST GRADIŠTANSKE DECE

Na gradskom keju u Velikom Gradištu 25.maja u organizaciji Kulturnog centra opštine Veliko Gradište održana je peta meduokružna Smotra decijih folklornih ansamabala Branicevskog i Podunavskog okruga.Po predivnom danu defile ucesnika programa išao je glavnom ulicom u 17 casova,a u 18 casova održan je koncert.U programu su ucestvovala deca iz Azanje-opština Smed.Palanka,Kule-opština Malo Crnice,Vranova- opština Smederevo,Donje Livadice- opština Velika Plana,Rabrova-opština Kucevo,Smoljinca-opština Malo Crnice, Cirikovca-opština Požarevac,Miljevica-opština Golubac i domacin iz Velikog Gradišta.U revijalnom delu nastupila su i deca iz Majilovca.Selektor iz Saveza amatera Srbije Dajana Kostic koreograf i Mirjana Drobac etnomuzikolog doneli su odluku da laureati ove smotre bude ansamabl Narodnih igara i pesama Vlastimir Pavlovic Carevac iz Velikog Gradišta. Ovo predstavlja veliki uspeh gradištanske dece i njihovog umetnickog rukovodioca g-dice Dijane Gazibaric.

Drugu nagradu osvojio je ansambal iz Vranova,a trecu su podelili ansambl iz Donje Livadice i deca iz Cirikovca.

Na smotri je ucestvovalo preko 350 dece iz oba okruga koja su pred brojnom publikom pokazala radost igre i zato bila nagradena burnim aplauzima.

Svi godsti smotre izrazili su zadovoljstvo organizacijom i ljubaznošcu domacina i poželeli da se opet sretnemo na obali Dunava 2009.

Gradištanske balerine u JDP-u

Posle uspešnog koncerta Gradištanskih balerina u Domu sindikata u Beogradu male gracioze nastupale su 25.maja na velikom humanitarnom koncertu u okviru humanitare kapanje,,Deca deci,,u velikoj dvorani Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Baletki studio,,Fleks,, koji radi u okviru Kulturnog centra vec 4 godina pod pedagoškim rukovodstvom LJiljane Spasic još jednom je pokazao zrelost i visok umetnicki domet koji je nagraden velikim aplauzom na ovoj prestižnoj srpskoj sceni.

V.M.

PREDSTAVLJAMO KNJIGE POŽAREVACKIH PISACA

VEROVANJE KAO UNIVERZALNI MODEL

- Novica Marjanovic: “Bogovi posmatraju”, samostalno izdanje, Požarevac, 2008.

Novica Marjanovic, požarevacki spisatelj objavio je do sada cetiri knjige: “Vitezovi bezumlja”,”Tajne preljube”, “Trpeza leptira”, “Carstvo slobode”. Sve su naišle na dobar odziv citalaca. Verovatno ce i peta deliti istu sudbinu.

Naime, Novica Marjanovic objavio je ovih dana rukopis “Bogovi posmatraju” sa vrlo intrigantnom temom o religiji u kome je pokušao da odgovori na davnašnju a opet vazda aktuelnu misao “šta je covek pred Bogom”.

Glavni lik je maestro Ivan Dragutinovic kao proslavljen umetnik svoga naroda za sedamdeseti rodendan dobija nagradu za životno delo, a darodavci misle da ce se ugasiti i život i delo. Dakako, prevarili se. To je u najkracem okosnica price.

Ovo nije roman nije ni prica, jeste pomalo sve to, pre ce biti osvrt na neke covekove faze života, koje kao svojina literature, predstavljaju iskušenja ali ne lišena božje promisli. Knjiga je pisana vrlo tecnim stilom, lako prepoznatljivim, sa naznakom jasne poruke da “verovanje može biti univarzalni model”.

S.R.

NOVE KNJIGE ZAVICAJNIH PESNIKA

PLAMENO PEVA I TIHO SAGOREVA

- Jelika Ðurdevic: „Crna lala nije procvetala”,izdavac „Uteks” Beograd, 2008.

Ovih dana cestito se još korice i slog nisu ni osušili, pojavila se zbirka stihova požarevacke poetese Jelike Ðurdevic pod prilicno simbolicnim naslovom „Crna lala nije procvetala”. Knjigu je objavilo Izdavacko preduzece „Uteks” iz Beograda. Ukupno je na 160 stranica štampano 149 pesama.

Preporucujuci stihove citaocima recenzent knjige Radun Jelicin Markovic ukazuje da je rec pretežno u subjektivnoj poeziji koja u svojim dubinskim naslagama i nanosima ima „trusan prostor i hirovito vreme” .

„Pesnik piše iskreno,pošteno,sa životnim iskustvom,potpuno slobodno i radikalno,ne robuje šemama i šablonima,bez vidljivijih uticaja poznatih pesnika ne podleže idolima i uzorima”, zakljucuje Markovic.

Nema sumnje da je rec o proživljenoj i „odsanjanoj” poeziji,u kojoj spontano nastaju stihovi pesme, reklo bi se u jedanom dahu i nije to uvek „milozvucno pevanje” vec životni naboj,pucanje obruca, zrenje inspiracije, krocenje uzleta mašte i dovodenje u ravan mudrosti.

Jelika Ðurdevic je pokadšto i pesnik inata, prkosa, bune, nepristajanja na svet oko sebe, pa su i ceste seobe iz osecanja bola u osecanje trezvene nade da smo zaslužili univerzalno bolji svet.Možda, otuda, i Jesenjinov stih „Ja plameno pevam i tiho sagorevam” jeste njen životni kredo.

S.R.

STAZAMA STEVANA RAICKOVICA

U KRAJU BESKRAJA

- „U kraju beskraja” zbornik pesama kucevackih pesnika posveceni „Stazama Stevana Raickovica”, izdavac: Centra za kulturu „Veljko Dugoševic” i biblioteka Kucevo, 2008.

Centar za kulturu i biblioteka iz Kuceva polako ali sigurno postaju i mesto okupljanja pesnika Homolja i Zvižda i izdavaci znacajnih knjiga i publikacija. Ovih dana u njihovom izdanju pojavio se zbornik Stazama Stevana Raickovica „U kraju beskraja”. Na stotinu stranica u njemu je zastupljeno petnaest autora koji stvaraju na tlu Kuceva i okoline, a recenzent knjige je Raša Peric.

Ako u necemu stihovi ovog zbornika lice na slavnog pesnika rodenog u njihovom kraju Stevana Raickovica (1928 u Neresnici), onda je to, pre svega, na tematsko-motivskom planu. Kao i njihov veliki predhodnik, i autori zbornika pišu sa podjednakim uspehom o ljubavi,rodoljublju, misaonim krugovima, i poseduju vrlo istancan ukus o deskriptivnoj poeziji koja odzvanja nesvakidašnjom punocom.

Ovi zviško-homoljski sanjari pomalo setni i u temperaturi uzvišene inspiracije i kontemplacije ispisuju tragove svojih borenja, ritualno-mitsku domenziju jednog kraja prebogatog paganskim doživljajima i rukopisom raznih cudesa, U jedrini ovih stihova , hiljade iskri ljubavi traži svoj put do sebe i natrag, do prirode i Tvorca,onoliko razudeno koliko dah bila svakome od njih, autora, dopušta.

I ovaj zbornik pokazuje i dokazuje da je lepota u životu prolazna, u stihovima neprolazna. „Jer,kad pesnik umer, mora pesmu, a sa njom i lepotu iza sebe da ostavi” (Branko Manas). A kucevacki pesnici više od toga ostavljaju žig svog duha i suštinu smislenog življenja koje se do dramaticnih razmera grana u ljudima. Potvrduju da je stih jaci od celika, dublji od vaseljene, raskošniji od duge.

S.Ristic

SUCELJAVAJTE PREDSTAVNIKE STRANAKA

Politicki savet OO G17 PLUS u Požarevcu poziva javno medije da zauzmu važnu ulogu u objektivnom i potpunom informisanju gradana opštine Požarevac tako što ce pored mnogih izjava i saopštenja stranaka koja su cesto kontradiktorna, da organizuju suceljavanja predstavnika svih stranaka koje imaju odbornike u Skupštini grada Požarevca. Suceljavanja su veoma važna da bi se dovoljno rasvetlili razlozi, uslovi i stavovi svih stranaka o formiranju skupštinske vecine i vršenju lokalne vlasti. Javni mediji imaju obavezu da tako važnu ulogu odigraju, pre svega zbog gradana u opštini Požarevac, koji ce u bliskoj buducnosti biti u situaciji da ponovo glasaju na lokalnim izborima za odbornike opštine Požarevac i Kostolac u sastavu grada Požarevca. Otvoreno iznošenje argumenata i stavova svih stranaka pored buducim biracim telom bi u velikoj meri onemogucilo pregovaranje u vezi koalicije u Skupštini grada Požarevca na osnovu partijskih i licnih interesa.

POLITICKI SAVET OO G17 PLUS POŽAREVAC

NA 39. REPUBLICKOM TAKMICENJU «ŠTA ZNAŠ O SAOBRACAJU»

POŽAREVLJANI NAJUSPEŠNIJI

Natalija Peric i Stefan Ðordevic iz Požarevca, Marko Zdravkovic iz Pirota i Nevena Stašic iz Kruševca pobednici su 39. dvodnevnog Republickog takmicenja ucenika osnovnih škola «Šta znaš o saobracaju» koje je održano na Divcibarama i u Valjevu. Ovi ucenici izborili su plasman na Evropsko prvenstvo koje ce se krajem septembra održati u LJubljani.

M. K.

HALO 92

UGAŠENA DVA ŽIVOTA

U Požarevcu, nocas oko 03,10 casova, u neposrednoj blizini raskrsnice magistralnog puta i Dunavske ulice, dogodila se saobracajna nezgoda.

Do saobracajne nezgode došlo je kada je vozac teretnog vozil marke "tam" Radiša M.( 1956) iz Požarevca pokušao da se iz sporedne ulice ukljuci na magistralni put, neustupivši prvenstvo prolaza motociklu marke "suzuki" koji se kretao magistralnim putem.

Vozac motocikla naleteo je na zadnji deo teretnog vozila, usled cega su vozac i suvozac na motociklu pali na levi stranu kolovoza, gde je na njih iz pravca Velikog Gradišta naletelo putnicko vozilo marke "fiat bravo" kojim je upravljao Jovo K. (1958) iz Beograda.

U ovoj saobracajnoj nezgodi na licu mesta poginuli su vozac motocikla Ahmad Isaku (1990) i njegov suvozac Saša Spasic (1986) obojica iz Velikog Gradišta.

Protiv vozaca teretnog vozila Radiše M. policija ce podneti krivicnu prijavu, zbog sumnje da je izvršio krivicno delo, protiv bezbednosti javnog saobracaja.

POGINUO BICIKLISTA

Na ovom magistralnom putu u blizini požarevackog naselja LJubicevo, predhodnog dana oko 11,30 casova, dogodila se saobracajna nezgoda u kojoj je vozac teretnog vozila Zoran M.(1969) iz Požarevca, pod dejstvom alkohola i usled neprilagodene brzine, naleteo na biciklistu Rosu Stefanovic (1968) iz LJubiceva. Usled povreda zadobijenih u ovoj saobracajnoj nezgodi Rosa Stefanovic preminula je na licu mesta.

Protiv Zorana M. policija ce podneti krivicnu prijavu, zbog sumnje da je izvršio krivicno delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobracaja.

KRALI TELEFONSKE KABLOVE

Požarevacka policija lišila je slobode i podnela krivicnu prijavu protiv Saše M.(1977) iz ševice i Sladana R.(1985) iz Radenke, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivicno delo teška krada.

Osumnjiceni su više puta izmedu mesta Duboka i Radenka u opštini Kucevo, posekli bandere i otudili oko 360 metara telefonskih kablova, što je dovelo do prekida telefonskog saobracaja.

Iz pokradenih telefonskih kablova, paljenjem, izdvojili su bakarnu žicu koju su prodali preduzecu koje se bavi otkupom sekundarnih siovina, dok su dobijeni novac medusobno podelili.

Ovim kradama naneta je šteta Preduzecu za telekomunikacije "Telekom Srbija" u iznosu od 160.000 dinara.

U SELU RAMU OPŠTINA VELIKO GRADIŠTE

PREDSTAVLJENA KNJIGA O RAMSKOJ TVRÐAVI

Autor knjige je doktor Mladan Cunjak a izdavaci Narodni muzej Požarevac i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smedrevo

Minulog cetvrtka u selu Ramu, jednom od najmanjih u opštini Veliko Gradište predstavljena je i druga monografija pod nazivom “Ram i Ramska tvrdava kroz vekove”, autora doktora Mladana Cunjaka.

O knjizi je najpre govorio magistar Miroljub Manojlovic iz Požarevca rekavši da je rec o knjizi krcatoj relevantnim podacima o Ramu i tvrdavi i da je vrlo znacajno ostvarenje.

Ramska tvrdava

Žarko Živanovic, publicista iz Velikog Gradišta naglasio je da je tvrdava u Ramu zaslužila ovu knjigu jer je rec o evidentno bitno istorijskom spomeniku koji nije dovoljno bio u žiži javnosti.

Auto doktor Mladan Cunjak obracajuci se prisutnima na promociji uocio da je prvo nastala knjiga o Ramu, kao naselju, ova druga je o Ramskoj tvrdavi a u perspektivi je i treca o Lederati. Prve opise Ramske tvrdave ostavio je turski putopisac Evlija Celebija. Po njemu, pomenutu tvrdavu podigao je sultan Bajazit Drugi 1491 - 1492. godine.

“Na prostoru današnjeg Rama postojala su dva utvrdenja i srednjovekovno naselje. Utvrdenja su bila nezavisna jedno od drugog. Anticko utvrdenje je bilo dosta manjih gabarita. Ramska tvrdava podignuta je u jeku upotrebe artiljerije,a njeni neimari su je podigli za odbranu hladnim oružjem. Slicne stvari uocene su kod Smederevske i Golubacke tvrdave.Prakticno, Ramska tvrdava uživala je znacajan strategijski položaj sve do 1551. godine”.

Izgradnja crkve u Ramu

Na podrucju naše opštine grade crkve u selima Makce,Doljašnica,Tribrode,Desine, Topolovnik, u Carevcu i Velikom Gradištu parohijski domovi. I u selu Ramu u poodmakloj fazi je podizanje crkve u Ramu. Gradi se pune tri godine, do kraja godine bice stavljena pod krov, iduce bice osvešatana.

“ Uložili smo do sada oko sedam miliona dinara u izgradnju crkve, da bi je konacno završili potrebno nam je još tri. Naci cemo taj novac.Ima mnogo ljudi dobre volje,svi shvatamo znacaj crkve za ukupnu dobrobit”, istice Žika Sekulic, skeledžija i veliki dobrotvor iz Rama.

Nova crkva Svetog Arhistratiga Mihajla nalazi se u južnom delu takozvanog Karavan saraja i gradi se na temelju stare koja je izgracena još daleke 1839. godine.

“Moram da kažem da su žitelji Rama vredni, a posebno su ohrabreni idejom da vrate život na ove prostore, što se istovremenom uklapa sa našim opštinskim konceptom o razvoju turizma. Današnji dan je dan zaokreta za meštane sela i vikend naselja. U saradnji sa Ministartsvom za lokalnu samoupravu uradicemo prolaze do Tvrdave. Nek sve traje i posle nas, -kazao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milic.

S.R.

POŽAREVAC: U OŠ “KRALJ ALEKSANDAR PRVI”

ZA PRVAKE “DAN OTVORENIH VRATA”

Vec cetvrtu godinu za redom u OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” tradicionalno se odvija “Dan otvorenih vrata”, manifestacija koja je predvidena za buduce ucenike prvog razreda kako bi se upoznali sa planovima, programima, sadržajima i aktivnostima koje škola nudi.

“Danas im otvaramo sve one prostorije koje ce oni koristiti u narednih osam godina. Takode, imace priliku da se upoznaju sa svojim uciteljima, nastavnicima, pomocno-tehnickim osobljem, pedagoško-psihološkom službom, jednom recju svim onim ljudima sa kojima ce imati neposredni kontakt. Suština je da se ucenici oslobode nekih predrasuda koje eventualno postoje i da im pokažemo da smo i mi roditelji koji hoce da oslobode ucenike i na neki nacin pripremimo ih za sam pocetak prvog razreda i ostvarimo bolju saradnju u samom startu sa roditeljima. Ove godine ocekujemo da prvi razred upiše preko 130 ucenika, što je za razliku od prethodne školske godine za nekih 20 ucenika više, tako da cemo najverovatnije dostici magicnu cifru od 1.000 ucenika. U narednoj godini bice upisano pet odeljenja, a ucitelji koji ce preuzeti prvi razred su: Vezirka Mijatovic, Sladana Nera- ndžic, Danijela Tomovic, Ivana Martinovic -Nikodijevic i Simonida Jovanovic”, istice Goran Seger direktor OŠ “Kralj Aleksandar Prvi”.

Škola je osnovana 1939.godine pod imenom Viteškog kralja Aleksandra Prvog, a nakon toga više puta je menjala ime. Nakon Drugog svetskog rata dobila je ime Škola broj 3, a posle 1952.godine pedeset godina se zvala OŠ “Veljko Dugoševic”. Komisija je 2002.godine vratila prvobitno ime školi i ona se od tada zove OŠ “Kralj Aleksandar Prvi”. Takvih škola u Srbiji ima pet i napravljena je njihova asocijacija u cilju realizacije zajednickih akcija, planova i ideja. Jedna od tih stvari je i likovna kolonija za najobdarenije ucenike likovnog stvaralaštva koja je zadnji put održana u manastiru Cokešina u organizaciji škole iz Macvanskog Prnjavora gde su dve ucenice iz Požarevca napravile pregršt kvalitetnih radova. Zatim povodom dana škole u Požarevcu održana je petodnevna manifestacija pod nazivom “Kraljevski dani” i tu su mogli da se vide radovi kojih nema u standardnom školskom programu kao što je “Miroslavljevo jevandelje”. U novembru su organizovani zajednicki susreti u Prnjavoru, a napravljeni su i zajednicki literalni i likovni radovi povodom dana škole u Požarevcu i Beogradu. Za narednu godinu u planu je da škola u Požarevcu bude domacin pevackih ekipa iz svih pet škola.

“Manifestacija “Kraljevski dani” traje vec cetiri godine, a prošli put smo imali tri elitna pesnika u decjem stvaralaštvu: Rašu Popova, Nedeljka Popadica i Velimira Rajovica. U casopisu “Kreativna kuca” iz Beograda bili smo proglašeni za najkreativniju osnovnu školu u Srbiji. Sve je to uradeno dobrim timskim radom. Nastavnicki kadar u školi je zastupljen u onoj meri kako je to predvideno godišnjim planom i programom rada i trudimo se da ucitelje i nastavnike redovno upucujemo na seminare i strucna predavanja kako bi bili u toku sa propisima koja stižu iz Ministarstva.

Ove godine iz sedam nastavnih predmeta blizu 30 ucenika je nastupilo na državnim takmicenjima i prvenstvima. U školi ima jako veliki broj sekcija, dosta aktivnosti i kao rezultat toga došla su i priznanja. Prošlog petka na EPS -ovom konkursu dva naša ucenika su dobila nagradu od po 8.000 dinara, a i u Centru za talente imamo ucenike koji ce nas predstavljati na državnom takmicenju. Ove godine smo imali dva ucenika generacije za prirodne i društvene nauke koji su na najvišim državnim takmicenjima osvajali brojne medalje i priznanja, što je apsolutno ponos za grad Požarevac. To su Jelena Žigic i Milica Ðukic, a ove godine sportista generacije je bila Katarina Ilic koja ce ako nastavi sa ovakvim radom za cetiri godine sigurno biti nosilac neke od olimpijskih medalja”, rekao je na kraju Goran Seger.

D.Dinic

DOBIT I U NOVIM USLOVIMA

- Protekla godina je prva godina poslovanja preduzeca u novim, privatizovanim uslovima pa je tim više pozitivan poslovni rezultat znacajniji i garancija za još bolje privredivanje

Požarevacka “Vodoprivreda” od 26. jula prošle godine, kada je putem aukcije prodata konzorcijumu fizickih lica (Životic-nosilac Konzorcijuma i Domonkoš i Trickovic, clanovi) posluje kao Akcionarsko društvo što znaci da privreduje u novim uslovima ,odnosno u uslovima koje karakterišu standardi privatizovanog preduzeca. Na kraju 2007. godine koja je, u stvari, prva godina Vodoprivrede kao Akcionarskog društva, zabeleženi su rezultati kojima su zadovoljni i vlasnici, a i aktuelno poslovodstvo firme što nam je potvrdio i generalni direktor Milan Peric:

—Ostvarena je dobit od oko dva i po miliona dinara što za naše uslove i nije neka velika car ali je znacajna zbog cinjenice da je ostvarena u prvoj godini rada po novim pravilima na koje smo morali da se priviknemo svi u preduzecu. Istovremeno, ovaj pozitivni poslovni rezultat garantuje da smo na dobrom putu, da sa još vecim radom i odgovornijim odnosom možemo i više. Dobro poslovanje ide u prilog našoj konkurentnosti prilikom dobijanja novih poslova tako da mogu reci da smo za ovu godinu, i pored ukupne politicke situacije u zemlji koja se i te kako odražava na ugovaranje i realizaciju investicija, obezbedili posao za 7 do 8 ovogodišnjih meseci. Konkurisacemo i nadalje za dobijanje poslova iz delatnosti za koje smo registrovani, napominje direktor uz obecanje da ce ova godina istovremeno biti i godina u kojoj ce doci do povecanja plata naravno u skladu sa rezultatima rada i poslovnim efektima s obzirom na to da je u prošloj godini, zbog prestruktuiranja koje je bilo prioritet, ova oblast bila u drugom planu.

U Vodoprivredi je krajem maja, tacnije 23. 5. ove godine održana i godišnja Skupština Akcionarskog društva na kojoj su upravo sagledani rezultati poslovanja u prošloj godini. Tom prilikom je saopšteno da ce vlasnici, radi daljeg unapredenja rada uložiti sredstva u kupovinu dva bagera sa dugackom strelom od 19 metara i na taj nacin, ne samo ispuniti, vec i premašiti obaveze iz ugovora u delu koji se odnosi na investicije, odnosno na modernizaciju preduzeca.

—Iako smo na pocetku privatizacije strahovali za opstanak mogu reci da je to bilo bezrazložno. Novi vlasnik je voljan da ulaže u ovaj posao i da nastavi da se bavi onim cime se Vodoprivreda bavi duže od 50 godina. Nije na odmet da podsetim da je ovo preduzece osnovano septembra 1956. godine. Na nama je da se sasvim prilagodimo novim normama rada jer je privatno preduzece nešto sasvim drugo od društvenog kakvi smo bili pre privatizacije. Vecina radnika je to shvatila. Trenutno je u Vodoprivredi 111 zaposlenih, posluje se mnogo ozbiljnije i odgovornije, izbegava se svaka nepotrebna potrošnja i kada je gorivo i mazivo u pitanju a i u delu sredstava za druge namene naprimer za reprezentaciju, telefoniranje...Rukovodstvo firme je u obavezi da organizuje kontrole korišcenja radnog vremena, obavljanja poslova uz što manje troškova...Broj radnika je, inace, pre promene statusa bio veci ali je sa privatizacijom smanjen. Ono što je najbitnije niko nije ostao na ulici, radnici proglašeni tehnološkim viškom, njih devetoro nalaze se na evidenciji Službe zapošljavanja gde ostvaruju svoja prava. Jedan broj radnika samovoljno je napustio kolektiv i otišao u druge radne sredine dok je bilo i onih koji su iz Vodoprivrede otišli zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju. Trenutno imamo jedan broj mladih koje cemo prekvalifikovati u rukovaoce gradevinskim mašinama, osposobiti ih da rade na novim, savremenim mašinama na hidraulicki pogon, na mašinama koje imaju kompjutere, klime i za koje je potrebno odredeno znanje, najavljuje direktor.

Inace, Vodoprivreda se u svom poslu tradicionalno oslanja na cetiri investitora. To su Srbija vode, Hidroelektrana Ðerdap, odnosno EPS, PD Kopovi i elektrane Kostolac i Direkcija za izgradnju Opštine Požarevac. Trenutno najveci broj radnika Vodoprivrede angažovan je na poslovima za potrebe Srbija vode i Ðerdapa. Radi se na nasipima i kanalskoj mreži od Golupca do Žabara i Petrovca uz Mlavu. Jedan deo ljudi zapoceo je prošle nedelje radove u Požarevcu, u Kocinoj ulici koja se nalazi na podrucju Mesne zajednice Radna Mala. U pitanju su radovi na kanalizaciji predvideni ugovorom koji je Vodoprivreda potpisala sa Direkcijom za izgradnju Opštine Požarevac. Tokom ove godine realizovace se i jedan posao u Petrovcu na Mlavi koga 50 posto finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, Inace, kada su u pitanju radovi u domenu ekologije u požarevackoj Opštini, od direktora saznajemo da su ove godine preko raznih udruženja, nevladinih organizacija i mesnih zajednica sa odredenim programima konkurisali za sredstva iz Opštinskog fonda za zaštitu životne sredine u Požarevcu, ali da ni jedan projekat nije prošao.

—Verovatno je to iz razloga što je bilo mnogo zainteresovanih, a malo para. Nemamo prigovora na raspodelu, cenjeni su prioriteti i mislim da je dobro što je toplifikaciji dat primat jer je u pitanju cista ekologija vazduha. Sredstva nismo dobili ove godine ali se nadamo da cemo uspeti naredne, docicemo i mi na red. Putem tendera prijavlji-vacemo se i za poslove koje finansira Nacionalni investicioni plan. Ne plašimo se za uposlenost, bice je, samo je sada najvažnije da se politicka situacija vezana za izbore stabilizuje, da dobijemo što pre Skupštinu, Vladu i da ministarstva prevazidu taj period išcekivanja koji nam zaustavlja investicije. Ne bi bilo dobro da sezona prode, a da mi tek onda dobijemo odrešene ruke. Što se nas u Vodoprivredi tice, nadležno Ministarstvo je i do sada dobro radilo, ljudi su strucni i važno je da se taj princip i dalje poštuje, rekao nam je na kraju razgovora Milan Peric.

S.E.

ZA PODRŠKU I UCEŠCE VODOPRIVREDE U HUMANIM AKCIJAMA

PRIZNANJE CRVENOG KRSTA

Na kraju “Medunarodne nedelje Crvenog krsta” koja je ove godine održana pod sloganom “Zajedno za humanost”, u Požarevcu su urucena najviša priznanja ove Organizacije - Zlatni i Srebrni kljuc. Dobili su ih organizacije i pojedinci koji su podržavali i aktivno ucestvovali u brojnim humanim akcijama organizovanim u požarevackoj opštini. Medu dobitnicima Zlatnog znaka je i Akcionarsko društvo “Vodoprivreda”. Priznanje je na svecanosti organizovanoj tim povodom primio generalni direktor akcionarskog društva Milan Peric.

OO PENZIONERA POŽAREVAC

ISTA PRAVA I PRAVILA

Reagujuci na tekst koji je objavljen u prošlom broju “Rec naroda” pod naslovom “Ogorceni”, a koji se odnosi na Mesnu organizaciju penzionera Kostolac, predsednik OO penzionera Požarevac Momir Pejanovic istakao je da je predsednik MO Kostolac dezinformisao penzionere.

- Mesna organizacija penzionera Kostolac u sastavu je Opštinske organizacije penzionera. Na nivou Opštinske organizacije utvrdili smo Pravilnik o sredstvima solidarnosti, kriterijume za lica koja imaju pravo na besplatne lekove i prevoz. Opštinska organizacija održala je sednicu na kojoj su obavezani predsednici mesnih organizacija da sami sacine spiskove tih ljudi. Svaka mesna organizacija je to i uradila, i na osnovu toga sacinili smo spisak i dostavili ga Apoteci. Kostolac je izbegao to da uradi. Ja sam zamolio predsednika pismeno da to ucini. Nije tacno da mi kostolacke penzionere smatramo drugacijim. Mislim da je ono što je izjavljeno konfrontiranje sa opštinskom organizacijom. Da li je to bolest da se izdvoji ta Mesna organizacija, ne znam, ali to nije put. Postupci kostolackog rukovodstva su protiv interesa penzionera u Kostolcu, kaže Pejanovic, što potkrepljuje pismom koje je predsedniku Mesne organizacije penzionera Kostolac Dušanu Despotovicu poslao, a koje je zavedeno 7. aprila.

“Na Skupštini opštinske organizacije penzionera koja je održana 25.3.2008. godine usvojena su Pravila o fondu solidarnosti opštinske organizacije penzionera Požarevac. Isto tako usvojeni su kriterijumi za ostvarivanje prava na korišcenje namenskih sredstava za lekove i prevoz.

Doneta je odluka da svaka mesna organizacija utvrdi svoje clanove za besplatne lekove i prevoz. Sve organizacije su to dostavile.

U vezi prednjeg molimo da Vi obavestite vaše clanstvo da se prijave VAŠOJ mesnoj organizaciji a vaša komisija da sacini spiskove, te spiskove overi Vaš predsednik i isti dostavite Apoteci Kostolac gde ce svi sa tog spiska dobijati lekove besplatno. Koliko clanova ce biti na tim spiskovima zavisi od primanja penzionera a Opštinska organizacija nece se mešati u Vaše odluke. Na osnovu izdatih lekova Opštinska organizacija penzionera ce izvršiti placanje Apoteci. Molimo vas da postupite u skladu sa ovim. Odluku i Pravilnik posedujete, kaže predsednik Momir Pejanovic.

T.R.S.

IZLETI

Opštinska organizacija penzionera Požarevac ovih dana pravi spiskove penzionera zainteresovanih za desetodnevni rekreativni odmor u banjama. Otputovace oko 120 penzionera a zajednica komisija fonda PIO i Organizacije penzionera odlucivace o tome ko ce putovati kako bi izbor bio što pravedniji. Do sada je, kaže Pejanovic, prijavljeno oko 400 penzionera.

Planira se poseta Jagodini i Bjeljini.

Privodi se kraju upis uglja za narednu grejnu sezonu. Do sada je upisano preko deset hiljada tona i nije bilo problema u isporuci, ali zbog kvarova na bagerima postoji mali zastoj. Predsednik OO penzionera nada se da ce do grejne sezone svima ugalj, koji se daje na šest mesecnih rata, biti dostupan.

VLAŠKI DO

USPEH POTVRÐEN U BOSNI

Clanovi DŽiudžicu kluba Vlaški Do postigli su izuzetan uspeh na nedavno održanom medunarodnom otvorenom Kupu u Brckom, u Bosni. U konkurenciji 170 takmicara iz Bosne, Srbije i Hrvatske, Vlaškodolci su osvojili 25 medalja, od cega 6 zlatnih.

Takmicenje u Brckom organizovano je u nekoliko disciplina: kate, kate samoodbrane, macevanje i borbe.

- Boje Srbije branili su sportisti Smedereva, Požarevca, Vlaškog Dola i Vršca. Iz našeg Kluba krenulo je 18 takmicara, a 17 je osvojilo medalje. Na osnovu toga, dobili smo i posebno priznanje kao najtrofejniji klub. Treba istaci, organizator se postarao da takmicenje bude na izuzetno profesionalnom nivou. Istovremeno, konkurencija je bila izuzetno jaka. Nama je to bilo prvo medunarodno takmicenje, shvatili smo ga veoma ozbiljno i, rezultat nije izostao. To ce nam znaciti veoma mnogo u pripremama za odlazak na Evropsko takmicenje u Nemackoj, ove jeseni, za koje vec pocetkom avgusta pocinjemo da se najozbiljnije pripremamo. Posebno smo zahvalni Ivici Zdravkovicu, treneru iz Požarevca, koji je organizovao ekipu Srbije u kojoj je bilo izuzetnih macevalaca, recimo Miloš Zec, Boris Junkovic i Ivan Obradovic, kaže Vladan Stevic, trener DŽiudžicu kluba Vlaški Do.

Vlaškodolski DŽiudžicu klub ce, nakon letnje pauze, u avgustu omasoviti clanstvo. Vec se prijavilo 15-ak potencijalnih novih clanova, dok, isticu u Upravi kluba, sadašnji clanovi ostaju verni Klubu i od osnivanja do danas niko nije posustao i napustio treninge i ucešce na takmicenjima.

- Veoma sam zadovoljan uspehom clanova našeg kluba. Za kratko vreme smo osvojili veoma mnogo medalja, što govori o izuzetnoj volji i upornosti clanova, o ozbiljnom treniranju i napredovanju i, svakako, veoma profesionalnom odnosu i angažovanju trenera, koji uživa punu podršku celokupne klupske Uprave. Uspeh u Bosni “dao je krila” ovoj deci, pogotovu to što smo proglašeni najboljim klubom, i sada se na treninzima radi uocljivo predanije i pred nama su, ubeden sam, novi uspesi. Evropsko prvenstvo u Nemackoj prva je velika i ozbiljna prilika da se pokažemo u pravom svetlu, - kaže Zoran Bosijokovic, predsednik vlaškodolskog DŽiudžicu kluba.

Poziv sponzorima koji bi uz podršku veoma uspešnim clanovima svakako ucinili i sebi dobar marketinški potez, i dalje je otvoren.

D. Milenkovic

SA MEÐUNARODNOG TAKMICENJA U BOSNI, MEDALJE SU U VLAŠKI DO DONELI:

- Aleksandra Bosijokovic, 1 zlatnu, 1 srebrnu i 1 bronzanu

- Marija Bosijokovic, 1 zlatnu i 1 srebrnu

- Nikola Radenkovic, 1 zlatnu i 1 srebrnu

- Stevan Ðordevic, 1 zlatnu i 1 srebrnu

- Sofija Vukašinovic, 1 zlatnu

- Filip Vukašinovic, 1 bronzanu

- Danijel Raduljevic, 1 srebrnu i 1bronzanu

- Jelena Nenadovic, 2 srebrne

- Aleksandra Markovic, 1 srebrnu

- Miloš Paunovic, 1 bronzanu

- Sandra Stevic, 2 srebrne

- Jelena Korunovic, 1 srebrnu

- Ivan Dimitrijevic, 1 zlatnu

- Kristina Markovic, 1 bronzanu

- Matija Mesaroš, 1 bronzanu

- Jovana Ðordevic, 1 bronzanu i

- Jana Ðordevic, 1 srebrnu.

OBELEŽEN DAN MUZICKE ŠKOLE «STEVAN MOKRANJAC»

SVE BILO JE MUZIKA

Dvodnevnim koncertnim dešavnjima i svecanom akademijom koja je održana prošlog petka, svecano je obeležen Dan škole za osnovno i srednje muzicko obrazovanje «Stevan Mokranjac» iz Požarevca. U cetvrtak 29. maja u koncertnoj sali Muzi cke škole održan je koncert na kome su nastupili Nikola Zdravkovic, klavir, Simonida Jovanovic, flauta i Vesna Ðokic, klavir, dok su u subotu 31. maja u istom prostoru koncert priredili i ucenici Muzicke škole «Vlado Miloševic» iz Banja Luke.

M. K.

U POŽAREVCU OBELEŽEN SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

PROMOCIJA ZDRAVOG NACINA ŽIVOTA

Zavod za javno zdravlje Požarevac u saradnji sa brojnim organizacijama tradicionalno obeležava 31. maj, Svetski dan bez duvanskog dima. Povodom tog datuma organizovan je niz manifestacija i akcija, a završnica ukupne kampanje bila je prošle subote, u centru Požarevca tacnije u Tabackoj caršiji gde je organizovana akcija pod nazivom "Zameni cigarete zdravljem". Prolaznicima koji su bacali cigarete u korpe za smece deljeno je voce, a u akciju su se prvi put ukljucili profesionalci Kluba za prakticno streljaštvo "Grom" koji su manifestovali deo programa sa kojim nastupaju širom Srbije promovišuci sport i zdrave stilove života.

Inace, ovogodišnju kampanju povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, Zavod za javno zdravlje realizovao je u partnerskoj saradnji sa Omladinom JAZAS-a, Centrom za prevenciju-Domom zdravlja Požarevac, Opštinskom organizacijom Crvenog krsta i Klubom "Grom". Osnovni cilj kampanje bio je da se istakne štetnost duvanskog dima i promovišu zdrav nacin života u šta spada i bavljenje sportom narocito medu mladima.

S.E.

POŽAREVAC

KRPELJI U OFANZIVI

Uprkos upozorenjima da se u Hitnoj pomoci u Požarevcu dnevno registruje više od deset slucajeva ujeda krpelja, Komunalna inspekcija i preduzece «Eko- san» iz Beograda ni posle sastanka održanog prošlog cetvrtka još uvek nisu utvrdili datum zaprašivanja protiv komaraca i krpelja.

M. K.

POZIV STOTOJ GENERACIJI POŽAREVACKE GIMNAZIJE-1962/1963. GODINE

45 GODINA OD MATURE

"Ni jedan minut nije isti...

vreme jednostavno leti,

a uspomene ostaju duboko urezane u našim srcima

i enu za davno prošlim vremenom".

Sastanak Stote generacije Požarevacke gimnazije zakazan je za subotu, 7. jun 2008. godine u 13 sati ispred zgrade stare Gimnazije, a nastavak druženja je u 14 sati u kafani "Duce", u ulici Šumadijskoj broj 21.

Dodite da se na kratko vratimo u doba naše mladosti kada je miris lipa unosio nemir u naša srca...

Organizacioni odbor

Najuspešnija generacija diplomiranih balerina Osnovne baletske škole ‘’Dimitrije Parlic’’, u klasi Maje Skenderovic - Bonic. Sedam odlicnih i pet vrlo dobrih ucenica, sa prosecnom odlicnom ocenom cele klase, potvrdile su visok nivo strucnog rada i renome baletskog studija ‘’Amadeus’’. Na slici, sa svojim umetnickim rukovodiocem i profesorom, Majom Skenderovic - Bonic:

Katarina Bukarica, Andela Vukovic, Dragana Grujic, Nataša Jovetic, Jelisaveta Kovacic, Andela Milojevic, Olivera Miladinovic, Teodora Nikolic, Marina Rakic, Anja Rajcic, Tamara Ranisavljevic i Ana Stojanovic.

REGIONALNI CENTAR ZA TALENTE POŽAREVAC

NAJBROJNIJI NA REPUBLICKOM TAKMICENJU

Na Republickom takmicenju iz matematike, fizike, biologije, srpskog i engleskog jezika, istorije, geografije i psihologije održanom od 31. maja do 1. juna u Beogradu, ucestvovao je i 91 ucenik iz osam opština Branicevskog i Podunavskog okruga koje pokriva Regionalni centar za talente u Požarevcu. Najviše ucenika koji su na Regiponalnom takmicenju osvojili jedno od prva tri mesta imaju opštine Požarevac i Smederevo, po 27, Smederevska Palanka 16, dva manje Velika Plana, po dva Petrovac, Kucevo i Golubac, i jednog predstavnika Veliko Gradište. Požarevacki centar za talente i ove godine ima najbrojniju ekipu koja ce po mišljenju Slavka Despotovica, rukovodioca Centra ponoviti uspeh iz prethodnih godina i time nastaviti kontinuitet najuspešnijeg Centra u Srbiji.

M. K.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U periodu od 23.05. do 30.05.2008. godine u porodilištu opšte bolnice Voja Dulic u Požarevcu rodeno je 20 beba i to 12.muških i 8 ženskih.

Sinove su dobili: Anica Ilic i Ivan Sokolovic iz Bistrice, Silvija Živkovic i Goran Živkovic iz Bradarca, Srbica i Danislav Vasic iz Krupaje, Draginja Bašic i Božidar Ðordic iz Požarevac Emina i Goran Miletic iz Kuceva Sanijelda i Neša Jovanovic iz Ticevca, Biljana i Vladimir Krgovic iz Požarevca, Ferdijana Morina i LJutovci Sadat iz Kostolca, Marijana i Fikret Cano iz Simiceva, Mirjana i Vladan Damnjanovic iz Kušiljeva,Tanja Milenkovic i Dušan Milosavljevic iz Suvog Dola, Silvija Stevic i Predrag Mišic iz Recice.

Kcerke su dobili: Snežana i Veliša Tadic iz Kamijeva, Suada Beriša i Vahma Demiri iz Požarevac, Božana i Slobodan iz Salakovca, Jelena Vasic i Goran Milanovic iz Prugova, Miletic M, Emina i Boban iz Požarevca, Vujic Živancevic Sonja i Dejan iz Velikog Gradišta, Anisa i Saša Miloševic iz Dubocke, Aleksandra i Stojicevic i Nenad Milenkovic iz Cirikovca.

HUMORESKA

LIVADICASONG

Završi se i taj Evrosong, spektakl koji ce se dugo pamtiti i prepricavati giljem naše, male i nicim izazvane, zemlje.

A bilo je tu svega i svacega, kao na bujecu u Rašancu i ostalim saborima i vašarima po našim varošima.

Proglasili su se pobednici, spustile se zavese stišala se buka i gotovo, sledece godine cirkus se seli u Rusiju, gde ce se, uz Kaljinku, oriti pesme iz svih krajeva Evrope.

Ono, kako ispade, najviše su glasova dobili predstavnici zemalja koje nisu clanice evropske Unije, pa ispada kao da one i nisu iz Evrope! A to su zemlje sa dugom tradicijom, pa je zato u njihovim pesmama dominirao folklor, odnosno, etno zvuk. Naravno, i vecina publike voli taj zvuk, koji, potpomognut izgledom egzoticnih lepotica, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, pa im zato i daje svoj glas.

Ali, Evrosong je samo podstrek da se ide dalje, da se pocne sa organizovanjem manjih, lokalnih „songova”. Nema kod nas mesta koje drži do sebe, a da nema neki vašar (taštine!) lakih nota, koje se, boga mi, teško sviraju.

Cula se i frula na Evrosongu (nije Tihomir Paunovic), pa su se naši ljudi, skloni organizovanju mitinga, demonstracija i ostalih masovnih okupljanja, bacili na grandiozne muzicke susrete sa sve pevanjem i sviranjem, uz pratece rekvizite: baklje, sablje, perje, skije i ostale mocuge.

Inspirisani frulom, naši muzicki poslenici poceli su da organizuju spektakle, gde ce muzicari pokazati svoju umešnost sviranja u: kravlji rog, drombolje, cešalj, list, gajde, kao i lupanje u šuplje stablo. Dabome, sve to sa etno motivima za koje svet i ostala Evropa, prosto lude.

Pobednik sa jednog takvog takmicenja sigurno ce iduce godine ici u Rusiju, gde ce, uz podmoskovske veceri, sigurno pobediti!

Miodrag Lazarevic

LAZARIZMI

- Drama „Cekajuci Godoa" nije ništa prema našoj vladi!

- Ako je covek postao od majmuna, nije casno biti najstariji narod!

- Socim cemo pred knjaza? - upita goloruki narod.

- Naša koalicija: Za srecu je potrebno troje!

- Samo Vojvodina može da hrani pola Šumadije!

Miodrag Lazarevic

DECIJI FESTIVAL PESME I IGRE

TVIST ZA VRANJANKU

U Požarevcu je prošle nedelje održan 5. Festival tradicionalnih igara i modernog plesa, manifestacija koja iza godine u godinu okuplja mališane predškolskih ustanova citave Srbije, pa i šire od toga.

Organizator manifestacije, Udruženje vaspitaca Branicevskog okruga "Vaspitac plus", ove godine okupio je više od 400 ucesnika sa podrucja Branicevskog i Podunavskog okruga, Šapca i Beograda. Tehnicki problemi sprecili su dolazak gostiju iz Crne Gore i Republike Srpske.

Festival je ove godine nanovo pokazao veoma visok kvalitet, maštovitost i kreativnost dece i vaspitaca, na pozornici požarevackog Centra za kulturu jasno se moglo videti sa koliko je pažnje, truda i ljubavi svaka igra osmišljena i do tancina uvežbana.

A, i deca i publika uživali su u izobilju koreografija: od tradicionalnih - Moravca, Vranja, Madarskih, Ciganskih i Vlaških igara, do modernih - Tvista, Kantri i Rok, sve to plesa pravih malih balerina.

Toliko decje radosti i žara, toliko lepršavosti i ushicenja, sve u žaru da se na sceni, pred drugarima i strogim žirijem pokažu i prikažu u najlepšem svetlu, samo na požarevackom Festivalu može da se vidi. I, videlo se: u tradicionalnim igrama pobedila je ekipa petrovackog "Galeba" sa igrom "Vranjanka", a u modernom plesu požarevacki "Leptiric" sa igrom "Tu, iza duge".

Organizator Festivala Udruženje vaspitaca "Vaspitac plus" i Ustanova "LJubica Vrebalov" postarali su se da manifestacija protekne na visokom, moglo bi se reci, profesionalnom nivou. Uz scenski nastup, celodnevno druženje mališana i vaspitaca ostace u dugom secanju domacina i gostiju.

- Izuzetno smo zadovoljni, kolege svih predškolskih ustanova potrudile su se da Festival po sadržaju i kvalitetu nadmaši sve prethodne, a bila je to i jedinstvena prilika da se upoznaju i druže deca iz razlicitih krajeva naše zemlje. Žiri je imao težak zadatak i, koliko se moglo videti, nije bilo negodovanja na odluke koje je doneo. Želja mi je da se ovom prilikom najkiskrenije zahvalim svoj deci koja su uložila veliki trud i pokazaljla se u najlepšem svetlu na ovom Festivalu, vaspitacima koji su, takode, dali sebe u naporu da sa decom realizuju veoma maštovite i smele koreografije i kostime, zahvalna sam i maticnoj Ustanovi "LJubica Vrebalov" koja se zaista podtrudila da maksimalnom podrškom ucini uspešnim ovu manifestaciju, a svakako, zahvalnost svi dugujemo Centru za kulturu Požarevac koji nam je stavio na raspolaganje prostor, ljudstvo i tehniku. Takode, zahvaljujemo se "Žitostigu" koji je mnogo pomogao, medijskim kucama koje su nas propratile i, posebno, zahvalni smo Plesnom studiju "Amadeus" koji je godinama uz nas na svakom javnom nastupu sa svojim prelepim tackama. Svi oni, deca koju vaspitavamo narocito, obavezuju nas da dogodine Festival ucinimo još lepšim, kvalitetnijim i msovnijim, - porucuje Ana Šterjoski, predsednik Udruženja vaspitaca Branicevskog okruga "Vaspitac plus".

Predsednik petoclanog žirija Dragi Ivic, upravnik Centra za kulturu Požarevac, uz konstataciju da su pobedila vesela i razigrana deca i njihovi kreativni i strpljivi vaspitaci saopštio je: u oblasti tradicionalnih igara - pobednik Vrtic "Galeb" iz Petrovca za igru "Vranjanka", drugo mesto "Majski cvet Veliko Gradište" za "Ciganski miks", trece mesto Vrtic "Naše dete" Šabac za Igre iz Srbije.

Specijalna priznanja: za autentican kostim - Vrtic "14. oktobar" Malo Crnice, za izbor muzike i kostima Vrtic "Poletarac" Požarevac,

U oblasti modernog plesa, prvo mesto osvojili su mališani požarevackog "Leptirica" za igru "Tu, iza duge", drugo mesto petrovacki "Galeb" za "Biserno srce", trece požarevacka "Pcelica" za "Bambusov list".

Specijalna priznanja: za originalni kostim - Vrtic "Majski cvet" Veliko Gradište a za scenski nastup Vrtic "Stankom bajka" Beograd.