Header

SAVETOVANJE O ODRŽIVOM RAZVOJU GRADA POŽAREVCA I ENERGETSKOG KOMPLEKSA "KOSTOLAC"

KAKO SACUVATI ŽIVOTNU SREDINU?

slika

Pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu životne sredine Grada Požarevca prošlog cetvrtka u Kostolcu održano je savetovanje na temu: Održivi razvoj Grada Požarevca i energetskog kompleksa Kostolac. Suorganizatori skupa bili su PD TEKO Kostolac i PD Rekultivacija i ozelenjavanje,a doprinos organizaciji dali su i predstavnici BENTOTEKSA iz Mladenovca, firme koja se bavi proizvodnjom hidroizolacionog materijala. Interesantno je da je za poslednjih sedam godina ovo peti naucni skup u Požarevcu, odnosno Kostolcu, posvecen ekologiji, održivom razvoju, reciklaži i eksploataciji energetskog kompleksa. Razlozi ovako cestih diskusija i naucnih rasprava na ovu temu verovatno leže u aktuelnoj ekološkoj problematici ovog podrucja koga karakteriše prisustvo znacajnog izvora energije-uglja.

Obracajuci se ucesnicima savetovanja, dr Jasminka Ðordevic Miloradovic, predsednica Organizacionog odbora rekla je da je u ostvarivanju cilja održivog razvoja neophodno obezbediti nacelo održivog korišcenja prirodnih vrednosti i nacelo zamene ili substitucije.

- Upotreba neobnovljivih izvora energije, kao što je ugalj ukazuje na njihovu održivu i razumnu upotrebu, štednju. Ostali obnovljivi resursi koje narušavamo tokom eksploatacije uglja (zemljište) obavezuju na ocuvanje vrednosti geodiverzioteta i biodiverziteta. Kroz radove koje cemo cuti na današnjem savetovanju, a koji se nalaze u odštampanom Zborniku, ukazujemo na puteve i nacine održive supstitucije jednog neobnovljivog energetskog resursa, kao što je ugalj, na njegovo racionalnije korišcenje i mogucnosti upotrebe i reciklaže otpadnih materijala, ukazujemo na puteve i nacine implementacije terorije i prakse održivog razvoja.

Savetovanje je obuhvatilo tri radne celine: jedna je bila posvecena održivom razvoju, druga reciklaži otpadnih materijala, a u trecem delu prezentovana su kraca saopštenja o nekim novim temama o kojima ce više reci biti na savetovanju iduce godine. Pored dr Jasminke Ðordevic Miloradovic, u Radnom predsedništvu savetovanja bili su još i Milutin Vasic, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Grada Požarevca i Tatjana Stefanovic, diplomirani inženjer zaštite životne sredine u PD TE KO Kostolac.

Svi radovi predstavljeni na ovom savetovanju štampani su u Zborniku podeljenom ucesnicima. Obradene teme bile su: Održivi razvoj lokalne zajednice na primeru Opštine Požarevac, Rekultivacija i ozelenjavanje deposola u Kostolcu-put ka održivom razvoju, Korišcenje toplotne energije iz toplifikacionog sistema Požarevca i Kostolca za grejanje staklenika i plastenika, Neki pozitivni efekti toplifikacije grada Kostolca na kvalitet životne sredine, Šljuncano pešcani filteri za bunare sa postupkom izrade, Korišcenje elektrofilterskog pepela i šljake kao putnogradevinskog materijala iz termoelektrane u Kostolcu, Univerzalno drveno-cementna školjka Tip 081, Tip 091 i Tip 092, Kontejneri od pepela TE Kostolac za "školovanje" sadnica, Primena leteceg pepela i bentonita za izradu vodenopropusnih obloga, Efekat staklene bašte, Globalno zagrevanje i Srbija, Hidrogeohemijska karakterizacija vode "gejzira" sela Kolare i Drevno okamenjeno drvo u blizini manastira Rukumija.

S.E.

POVODOM 31. MAJA, SVETSKOG DANA BEZ DUVANSKOG DIMA

REDOVNI PREVENTIVNI PREGLEDI

- "Akcija za zdravlje" koju svake poslednje subote u mesecu organizuje Zavod za javno zdravlje Požarevac u saradnji sa Centrom za prevenciju, Službom polivalentne patronaže, Crvenim krstom, Ekološkim domom i Omladinom JAZAS-a, prošle subote protekla u znaku Svetskog dana bez duvanskog dima

slika

U organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovic Batut" preko mreže instituta, zavoda za javno zdravlje i lokalnih domova zdravlja, i ove godine obeležen je 31. maj, Svetski dan bez duvanskog dima.

Shodno dosadašnjoj praksi i tradiciji, Zavod za javno zdravlje Požarevac, u saradnji sa svim domovima zdravlja na teritoriji Branicevskog i Podunavskog okruga, podržao je i organizovao pomenutu kampanju sa ciljem da se podigne svest javnosti o ozbiljnim zdravstvenim rizicima zbog duvana kao i da se smanji upotreba duvana. Svetski dan bez duvanskog dima na nivou lokalne zajednice obeležen je Akcijom za zdravlje u subotu, 30. maja u prostorijama Ekološkog doma na Cacalici. Ova akcija se, inace, organizuje punih osam meseci svake poslednje subote u mesecu i u njoj, pored Zavoda za javno zdravlje ucestvuju još i Centar za prevenciju bolesti, Služba polivalentne patronaže, Crveni krst, Omladina JAZAS-a i Ekološko društvo. Ovoga puta svoj doprinos u Akciji dali su i Gradska uprava Požarevca, Savetovalište za odvikavanje od pušenja Doma zdravlja, Medicinska škola, Radio Požarevac, "Rec naroda" i Farmaceutska kuca " Ivancic i sinovi". U okviru akcije realizovane su redovne preventivne aktivnosti kao što su merenje krvnog pritiska, pulsa, šecera u krvi i bodi mas indeksa, deljeni su saveti strucnjaka i propagandni materijal.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima bila je "Zdravstvena upozorenja na duvanskim proizvodima". Dokazano je da su zdravstvena upozorenja na pakovanjima duvanskih proizvoda, koja kombinuju tekst i sliku, najisplativiji nacin da se podigne svest celokupne javnosti o ozbiljnim posledicama duvanskih proizvoda. Slikovna upozorenja šalju jasnu i neposrednu poruku cak i onima koji su nepismeni. Ona smanjuju atraktivnost duvanskih pakovanja, a to je važna osobina proizvoda ciji su novi korisnici obicno mladi ljudi koji pridaju znacaj lepoj slici i poznatom brendu.

S.E.

BIVA TO U JEDNOJ ZEMLJI CUDAKA

KOM OPANCI - TOM I DŽERI!

Nezaposlenost je teško stanje duha i tela. To znaju samo oni koji su bili, ili su nezaposleni. Nije tu najveci problem izostanak mesecnih prihoda i nesigurnost, kako materijalnog, tako i društvenog položaja, vec osecaj koji se teško može opisati, a koji najviše lici na samosažaljenje, pomešano sa besom, jadom, nemoci. Obigravaš tržišta rada, firme, preduzeca, raspituješ se kod poznanika, zoveš telefonima, mlatiš praznu slamu, kad nema ono nema. Nemaš da platiš racune, nemaš dovoljno ni za hranu, a kamoli za nešto više, ako si roditelj, dode ti da cupaš kosu, da se ritualno zapališ na nekom trgu, ali znaš da bi i to ostalo bez odjeka... ukratko...jadan si da jadniji ne možeš biti i da ti neko kaže: 'Aj' dodi da radiš kod mene, platu dobiješ kad budem imao, a posao ti je od pet ujutru do dvanaest nocu, ne bi ga ništa pitao, nego bi odjurio kao lud, samo da pocneš da radiš. I rintao bi kao blesav, ništa ne bi pitao gazdu, samo bi ga gledao kao koker španijel becku šniclu, jer ti je, od svih pružio makar nadu da ceš kad-tad zaraditi neke pare da platiš struju, vodu, smece, telefon (ako ga imaš). I to najveci broj direktora, vlasnika preduzeca, narocito privatnih, takozvanih "gazda" odlicno zna. Ali, nije muka što znaju, nisu coravi, muka je na muku, što to koriste, pa cesto kinje svoje zaposlene kroz prazna obecanja i glupava objašnjenja, što bi se nekako i progutalo, ali kad na red dode ubedivanje da je radnik besan, da "na svu ovu krizu" on još traži platu, da je nestrpljiv, da nema razumevanja za probleme koje "Gazda gazda" vuce kao samar na svojim nejakim plecima, te da mu BMV nešto trokira, ili da mu radnici fušere gelendere na trecem spratu vikendice, a da ne pominje jadan tek kako nema za drugu ratu na ime školovanja svog potomka koji studira menadžment u medicini na isturenom odeljenju americkog koledža "Knolige for manie"... Cuti i rintaj. Seti se kako je kad si i bez te bede od posla. Nema cak ni nade, a o kinti mo'š samo da sanjaš.

Onda jednog dana otvoriš novine i tamo piše: Na konkurs za direktora Agencije za borbu protiv korupcije do sada se nije prijavio ni jedan kandidat. Pogledaš na kojoj si strani, da nije možda humor i satira. Nije. Ozbiljno. Niko se nije prijavio na konkurs! Tek tada polako pocneš da kopcaš koliko je stvar prividno glupava, a suštinski duboko ozbiljna i kompleksna. Prvo i prvo, uslovi konkrusa su jaki, no, nisu nemoguci. Prava, iskustvo i slicno. Ima takvih ljudi. Al' izgleda malo ima ljudi. Ili, malo ima pravih ljudi. To je posao za one koji imaju i obraz i ... kako da se izrazim... muškosti u dovoljnoj meri, mada ovim nije iskljuceno da kandidat bude žena. Moj profesor Ceda Cupic, tada asistent na FPN, a sada, izmedu ostalog i predsednik Odbora Agencije za tu istu borbu izjavio da se nada da se ne radi o strahu, vec da kandidati prikupljaju dokumentaciju. Svaka vama cast profesore, pošten ste covek i idealista od koga smo mnogo naucili svojevremeno o moralu i etickim obrascima, ali onaj kome je posao potreban ima svu dokumentaciju vec spremnu, cak je mnogi nosaju sa sobom, za svaki slucaj, ako usput, iz zasede, iskoci neka šansa. Ovaj koga vi cekate rastao je u svetu u kome nisu samo odlikaši prosperirali, naprotiv, najbolje su prošli oni koji su umeli u pravo vreme, na pravom mestu, pravom coveku da postave pitanje: pošto, brate? Kofer, indeks i 500 evrica za operaciju deteta - afera do afere, a svi junaci nikom ponikoše... Ne treba takvima posao, njima treba mirna Backa do Kosova, a mito i korupcija su u šljivorodnoj Serviji ko "dobar ti dan domacine". Ovaj ovamo špacira ulicama k'o gluva kucka, ne bi li pronašao kakav bilo posao, a onaj tamo ne sme da se prijavi za nešto što treba da se bori protiv necega što je ovog prvog izvelo na ulicu. Sigurna sam da ima mnogo kvalifikovanih koji ispunjavaju uslove konkursa. Da nije možda...neinformisanost, možda nisu obavešteni? Ne verujem. Pravnici su uvek obavešteni. Kažu - mala plata, na nivou bedne ministarske, što bi zajedno sa umanjenjem zbog opšte racionalizacije iznostilo samo oko 90 000 dinara. I to je malo?!? Pa šta je ovo, bre!? Zašto niko ne sme da se prijavi za ovaj posao? Jesu li baš svi toliko dobro zaposleni da im se ne menja firma? Da li baš svakog briga što je Srbija mati botanicka bašta mita i korupcije u svim molekulima sistema i što bi 'ladno mogla da izvozi pelcere za sve vrste malverzacija u citav svet, ma šta svet, u svemir!?

Bilo kako bilo, konkrus je otvoren do 5.juna, pa ako u Pašaluku branicevskom, a i šire ima junaka - pravnika - poštenjaka koji sme da povuce kartu i postane šerif na divljem istoku, neka truci dokumenta na sto, pa šta mu Bog da. Neko mora. Ja ne mogu, ne ispunjavam uslove konkursa.

Lela Likar

NA POVRŠINSKOM KOPU DRMNO PROŠLE NEDELJE

PREMIJER PUSTIO U RAD V BTO SISTEM

- Projekat vredan preko 62 miliona evra

- Vlada pruža punu podršku EPS-u

slika

Privredno društvo "Termo-elektrane i kopovi Kostolac" ubeležilo je u svoj poslovni dnevnik 26.maj kao datum kada je, uz prisustvo premijera Republike Srbije, Mirka Cvetkovica, svecano pušten u rad peti BTO sistem. Radi se o najsavremenijem rudarskom sistemu ovog tipa u Evropi koji cine bager SrS 2000, odalagac ARs 2000, transportni sistem B 2000 i trafostanica "Rudnik 3" od 110/6 kilovolti.

Obracajuci se premijeru, predstavnicima Vlade i resornog ministarstva, diplomatskim predstavnicima, bro-jnim gostima, poslovnim partnerima i predstavnicima medija, generalni direktor PD "TE-KO", Dragan Živkovic je rekao:

- Ovo je veliki dan za nas. Hteo bih da se zahvalim rukovodstvu EPS-a koji su imali i sluha i snage i odvažnosti da nas podrže u ovom velikom projektu, da finansiraju ovaj projekta, jer EPS je kompletno finansirao projekat. Zahva-lio bih se svim timovima koji su radili na ovom petom BTO sistemu, dali su svoj puni doprinos; vi svi znate da je on završen za 22 meseca, što predstavlja rekordni rok. Zahvalio bih se i izvodacima. Ono što moramo da istaknemo je ucešce domacih firmi u ovom projektu. Preko 60 odsto od vrednosti otišlo je na domace firme. Nadam se da je ovo put za Srbiju, ne samo za Kostolac i EPS da cešce i više koriste domace firme.

Direktor EPS-a, Dragan Markovic je u svom obracanju naglasio da se radi o projektu vrednom preko 62 miliona evra, koji je finansiran sopstvenim sredstvima Elektro-privrede Srbije. U ovom trenutku EPS izvodi slican projekat, cak i malo vece vrednosti u Rudarskom basenu Kolubara. Nadam se da cemo i to postrojenje pustiti u ranu jesen. Ovo postrojenje diže kapacitet kopa na preko 9 miliona tona, što je veliki doprinos za rad postojecih Termoelektrana u Drmnu i Kostolcu. Postoje mogucnosti da se i ovaj sistem unapreduje, da kapacitet bude preko 12 miliona tona, uz eventualnu izgradnju novog proizvodnog kapaciteta. Ne smemo da zaboravimo i životnu sredinu; uz ove projekte obavezni su oni kojima cemo narušenu životnu sredinu dovesti u prethodno stanje.

Georg Encvajler, stalni zamenik ambasadora Savezne Republike Nemacke u Srbiji takode se obratio okupljenima na svecanom puštanju u rad BTO sistema:

- Radost mi je i zadovoljstvo da, kao zastupnik nemacke ambasade u Beogradu, ucestvujem u puštanju u rad ovog sistema na Površinskom kopu Drmno. Pored srspkih preduzeca ucestvovalo je i mnogo nemackih, koja dele uspeh puštanja u rad ovog kopa. Nemacka je medunarodno priznata ze-mlja u razvoju tehnologije iz ove oblasti. Znacajna i zvucna nemacka preduzeca zastupljena su u ovom projektu i nude svoje znanje koje su stekli širom sveta. Nemacka i Srbija mogu da gledaju unazad, jer imaju tradiciju duge i intenzivne saradnje iz oblasti površinskog kopa i energetike. Nadam se da ce ova saradnja i u buducnosti da se nastavi, pa i da se intenzivira, kako bi se savladali izazvovi snabdevanja strujom u južnoj i istocnoj Evropi, a da to ne šteti životnoj sredini. Kažem i sasvim svesno u pogledu globalne ekonomske krize da potencijal za ekonomski rast i razvoj bilateralnih odnosa izmedu naše dve zemlje ni izbliza nije iscrpljen, a narocito ako se posmatra iz perspektive tradicionalno bliskih odnosa izmedu Nemacke i bivše Jugoslavije. Nemacka preduzeca jace i više treba da budu zastupljena i da dolaze i javljaju se na vlastitu inicijativu, kako bi mogli da provere mogucnosti svojih investicija. A i srpska strana mora da preduzme još citav jedan niz napora, kako bi privukla inostrane investicije, a narocito u pogledu prevazilaženja prepreka, a i u unapredivanju i ubrzavanju postupaka za donošenje odluka. Ovde u Kostolcu vidimo uspešan primer nemacko-srpske saradnje. Cestitam svima koji su ucestvovali u ovom projektu i želim Kopu Drmno da ostvari najbolje rezultate.

Nakon puštanja u rad bagera, transportera, odlagaca, cije su ogromne kašike zahvatile prve tone zemlje, kako bi se prišlo uglju, organizovan je koktel u taverni arheološkog lokaliteta Viminacijum, uz tradicionalne rimske specijalitete.

PREMIJER MIRKO CVETKOVIC

ZNACAJNA INVESTICIJA

- Poštovane dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vas pozdravim sa ovoga mesta, kada puštamo u rad novi BTO sistem. Kao što ste imali prilike da cujete, povecace se proizvodni kapaciteti uglja i zbog toga je ova investicija veoma znacajna. Osim toga što je znacajna zbog same funkcije, ona je znacajna i zbog cinjenice da je izvršena sopstvenim sredstvima EPS, dakle bez dodatnih zaduživanja i da je ucešce domace industrije iznosilo preko 60 odsto. Ova investicija nije jedina investicija, kao što ste culi, koju EPS preduzima. Imacemo još jednu, ali osim toga u kontinuitetu se ulaže u održavanje kapaciteta i modernizaciju, cime EPS predstavlja jedan od generatora tražnje, odnosno razvoja domace industrije. Vlada smatra EPS jednom od najznacajnijih kompanija za državu i u tom smislu ce joj dati punu podršku, kao u pogledu investicija iz sopstvenih sredstava, tako, naravno, i za obezbedenje kredita. Mi smo pokrenuli tri tendera koji su trenutno u toku u okviru energetike i ta tri tendera u osnovi predstavljaju ponudu strateškim partnerima za izgradnju tri elektrane, otprilike instalisanih kapaciteta, sve zajedno oko 1.800 megavata. Mi smatramo da ce, pošto postoji interesovanje, na taj nacin biti obezbedeno prijavljivanje strateških partnera, sa kojima cemo saradivati na projektnoj osnovi, ali, uvek cuvajuci EPS kao državnu kompaniju koja ce moci da predstavlja i lidera u regionu, mada smatramo da ona to vec jeste, ali ocekujemo da ce u narednom periodu to biti sve više i više. Ja bih iskoristio priliku koja mi se pružila da se zahvalim radnicima, kako ovde u Kostolcu, tako i u Kolubari i uopšte u EPS što su, kada smo imali problema sa gasom, funkcionisali besprekorno, kako na proizvodnji uglja, tako i na proizvodnji elektricne energije, tako da smo te teške trenutke mogli da prevazidemo uz njihovu pomoc. Ja se nadam da je ovo tek prva, ali jedna od mnogih prilika da se srecemo i otvaramo nove investicije i u tom smislu proglašavam otvorenim ovaj BTO sistem.

Za 22 meseca montirano je blizu 17.000 tona opreme na BTO sistemu. U realizaciji projekta proizvodnje, revitalizacije i montaže opreme, pored inostranih firmi: Takraf, Krupa i ABB, bile su angažovane i domace firme: Minel ABS, Minel EPO, MAG Intertrejd, Lola Dam -mont. Ehor-esi, Goša Montaža, Goša FOM, Kolubara metal, Proizvodnja, remont i montaža, Elektra, Elmot i Elmot gradnja.

L.L.

FARMACEUTSKIM TEHNICARIMA BRANICEVSKOG OKRUGA

URUCENE PRVE LICENCE

slika

Za oko stotinu farmaceutskih tehnicara zaposlenih u državnoj apotekarskoj službi i privatnom apotekarskom sektoru Branicevskog okruga, organizovana je prošle srede u Požarevcu svecanost dodele licenci, svojevrsnih dozvola za rad koje prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti moraju da poseduju svi koji se bave zdravstvenim radom pa prema tome i farmaceuti. Licenca garantuje kvalitetan i efikasan rad zbog cega se stalno mora "braniti" usavršavanjem i osavremenjavanjem znanja i prakse. Svecanosti u Požarevcu, ispred Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehnicara Srbije koja je zaslužna za sprovodenje postupka licenciranja, prisustvovala je Gordana Jeftic, predsednik Ogranka Komore Kragujevca, zatim delegat Komore iz Branicevskog okruga Jadranka Kosijer, pomocnik gradonacelnika Požarevca za zdravstvo dr Jovica Dincic i predsednik UO Farmaceutske komore Srbije mr Nebojša Jorgovanovic.

- Za one koji su licence dobili prošle godine u junu na dan slave, od 1. jula pocinje skupljanje bodova. Da napomenem da je za relicenciranje potrebno da se ima 168 bodova. Licenca, jednom dobijena, može i da se oduzme i moja je želja da to bude samo u slucajevima kada njen vlasnik ne placa clanarinu. a nikako ne zbog neprofesionalnosti, neodgovornosti i nehumanosti u poslu. Zakon o zdravstenoj zaštiti nas obavezuje na parmanentnu i kontinuiranu edukaciju, na stalno usavršavanje za dobrobit krajnjeg korisnika, a to je pacijent, rekla je Gordana Jeftic cestitajuci farmaceutskim tehnicarima na dobijenim licencama. Ona je takode obavestila clanstvo Komore da je na Evropskom kongresu održanom na Rodosu, Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehnicara Srbije primljena u clanstvo komora EU i da ce se inauguracija obaviti u Madridu narednog meseca.

Ispred Farmaceutske komore Srbije licenciranim farmaceutskim tehnicarima sa podrucja Branicevskog okruga obratio se i predsednik Upravnog odbora mr Nebojša Jorgovanovic za koga je ulazak licence u farmaciju velika stvar pre svega za unapredenje i ocuvanje struke.

- Licencu sami branimo i cuvamo. Kroz ocuvanje licence i bavljenjem delatnosti na nacin kako je to zakonom propisano, unapredicemo još više našu struku, podici njen rejting. Dobijanjem licence od strane Farmaceutske komore Srbije za diplomirane farmaceute i od strane Komore zdravstvenih radnika i tehnicara za farmaceutske tehnicare, apotekrastvo postaje znatno uredenija oblast. Smatram da svi podjednako u ovoj grani osnovne zdravstvene zaštite treba da ucestvujemo u ocuvanju licenci koje smo dobili pre svega našim odnosom prema radu. Tokom narednih godina, cuvacemo dobijene licence putem edukacije, usavršavanjem i pribavljanjem odredenog broja bodova neophodnih za bavljenje ovim poslom. Koliko je nama znacajan timski rad i koliko doživljavamo apoteku kao instituciju u kojoj zajedno funkcionišu licencirani diplomirani farmaceuti i licencirani farmaceutski tehnicari dokazujemo i ovom svecanošcu koja je identicna onoj na kojoj su urucene prve licence diplomiranim farmaceutima. Moja je želja da nastavimo dobru saradnju, da se kontinuitet posla odvija tako da u svakom trenutku naši pacijenti imaju najkvalitetniju uslugu jer smo u ovoj delatnosti pre svega zbog njih.

Da je licenca sinonim za kvalitet, napomenuo je na svecanosti i Dejan Cvetanovic, delegat u Skupštini komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehnicara Srbije:

- Licencirani zdravstveni radnik, a samim tim i farmaceutski tehnicar je u svom poslu nezavistan, nepristrasan, efikasan, strucan i odgovoran. Samo tako cemo uspeti da ojacamo farmaceutsku delatnost. Sada kada je formiran Zdravstveni savet Republike Srbije nadamo se da cemo moci da verifikujemo bodove koje cemo u narednom periodu dobijati na edukacijama. U ovom trenutku i narednih meseci bice podeljeno preko 70.000 licenci. Branicevskom Upravnom okrugu pripala je danas cast da organizuje dodelu licenci farmaceutskim tehnicarima iz državnog i privatnog sektora.

U nastavku svecanosti koju su svojim nastupom uvelicale clanice Gradskog hora "Barili" pod rukovodstvom umetnickog direktora i dirigenta mr Katalin Tasic, uruceno je oko stotinu licenci.

S.E.

ZAJEDNICKA SEDNICA ODBORA ZA INDUSTRIJU, ENERGETIKU I RUDARSTVO I ODBORA UDRUŽENJA ZA GRAÐEVINARSTVO, IGM-A I ZANATSTVO

SE OZNAKA - SUŠTINSKA BEZBEDNOST PROIZVODA

slika

Na zajednickoj sednici Odbora za industriju, energetiku i rudarstvo i Odbora Udruženja za gradevinarstvo, IGM-a i zanatstvo u cijem radu su ucestvovali predsednici odbora Miodrag Stojkovic, Aleksandar Živkovic i Milica Mitkovic, predsednica RPK Požarevac na dnevnom redu je bila tema: "Kako se pripremiti za SE oznacavanje proizvoda". O navedenoj temi govorio je prof.dr Ratko Uzunovic iz firme VIBEDŽ Systems.

Ovo je jedna izuzetno znacajna tema koja prakticno govori o kompletnoj problematici prilagodavanja privrede Srbije za poslovanje na tržištu EU. SE oznaka proizvoda pre svega oznacava bezbednost proizvoda, a dublje kad se pogleda potrebno je da se na proizvodu koji se izvozi, primene sve direktive ili harmonizovani standardi bez kojih nije moguce plasirati proizvod na tržište EU.

"Prvi korak u konku-rentnosti naše privre-de, jeste da proizvod ima SE oznaku, a to znaci da zadovoljava pre svega tehnicke zahteve za bezbednost proizvoda, upotrebe, zaštitu okoline. Dakle, niti jedan proizvod iz bilo koje zemlje van EU, nije moguce plasirati u EU ako nema SE oznaku, a tu oznaku prati mnogo dokumenata kao što su tehnicka dokumentacija, izjava o usaglašenosti... Proizvodac mora da primeni te propise u konstrukciju, razvoju proizvoda, ispitivanju, a obzirom da je Srbija van EU, moraju se angažovati odgovarajuca sertifikaciona tela.

Što se tice države neophodno je mnogo ozbiljnog rada u preuzimanju regulative, u izgradnji infrastrukture kvaliteta, oblasti standardizacije, akreditacije, ocene usaglašenosti i niz drugih stvari koje su vezane za ispitivanje. Želimo privrednike da informišemo o tome šta ih ceka u slucaju da žele da izvoze na tržište EU, tako da u narednih nekoliko godina naša privreda ukoliko želi da bude clanica EU, mora da bude pre svega konkurentna, da poznaje propise, da ih primeni i tek tada imali bi otvoreno tržište", istice prof. dr Ratko Uzunovic.

Jedina obavezna oznaka na tržištu EU je SE oznaka, dok su svi drugi znaci kvaliteta sertifikacioni i nisu obavezni. Ona oznacava suštinsku bezbednost proizvoda i znaci da je proizvod izraden u saglasnosti sa zakonodavstvom EU. Tehnicka harmonizacija je kljucna za slobodan protok roba i direktive novog pristupa EU imaju ulogu da obezbede identicne propise za sve proizvode koji moraju biti zadovoljeni da bi se proizvod plasirao na tržištu.

D.Dinic

MINISTAR ODBRANE U POŽAREVCU

ŠUTANOVAC POHVALIO MARTOVSKU KLASU

slika

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac posetio je prošle nedelje požarevacku kasarnu “Pavle Jurišic Šturm”. U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu prisustvovao je prikazu obuke i osposobljenosti martovske generacije vojnika, izrazivši zadovoljstvo što je oko 900 vojnika uspešno završilo prvi deo obuke, posle koje ce biti upuceni na dalje služenje vojnog roka.

Ministar odbrane je u izjavi medijima naglasio da proces profesionalizacije Vojske Srbije ostaje prioritet i da odlican odziv regruta za služenje vojnog roka pod oružjem predstavlja pokazatelj da se vraca poverenje u vojsku.

– Ubedeni smo da cemo vojsku, ako je dobro obucena i ukoliko se nade sredstava u budžetu, vrlo brzo i opremiti po najvišim standardima – rekao je Šutanovac, napominjuci da je moto požarevacke kasarne da samo obucen vojnik može da pobeduje.

Šutanovac je podsetio i na smanjenje budžetskih izdvajanja za sistem odbrane zbog svetske ekonomske krize, najavivši da ce se putem odredenih ušteda pokušati da nadoknadi taj manjak. On je dodao da u današnjem sistemu odbrane postoje gubici zbog nasledenih problema i precizirao da ce se u toku ove godine rešavati problemi s vojno-dohodovnim ustanovama, koje trenutno troše velika finansijska sredstva, a da ce se novcem koji time bude ušteden uticati na dalje podizanje standarda pripadnika vojske.

–Želja nam je da u ovoj godini standard vojske ocuvamo makar na nivou na kome je sada, za koji smatramo da nije loš, ali uvek može da bude i bolji – rekao je on.

Izvodenju završnog prvog dela obuke prisustvovao je i nacelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletic, koji je pozitivno ocenio postignute rezultate u toj oblasti. Miletic je rekao da su protekla i ova godina proglašene za godine osposoblja-vanja pripadnika vojske za izvrša-vanja misija i zadataka, s težištem na radu u obuci po najnovijim stndardima. On je ukazao i na to da je cilj da mladi vojnici budu pripremljeni da, za nekoliko dana, kada budu ukljuceni u jedinice u nastavku služenja vojnog roka, odmah budu sposobni za izvršavanje svih misija i zadataka.

Ministar Šutanovac je obišao vojnicke sobe, nekoliko kabineta, streljanu u kojoj se i sam odlicno pokazao u gadanju pištoljem, razgledao trofejno oružje, na poligonu se uverio u osposobljenost vojnika pešadije, artiljerije, oklopnih jedinica i inženjerije, a prisustvovao je i pokaznoj vežbi oklopnih jedinica i pešadije. U požarevackoj kasarni susreo se i razgovarao i sa predstavnicima lokalne samoupra-ve, tokom kojih je posebno istaknuta odlicna saradnja vojske i civilnog sektora.

D. Milenkovic

PREDSTAVNICI LOKALNE SAMOUPRAVE OBILAZE SREDNJE ŠKOLE

REŠITI NAGOMILANE PROBLEME

Gradonacelnik Požarevca Miodrag Milosavljevic i clan Gradskog veca zadužen za prosvetu i kulturu Radomir Mihajlovic obišli su jedan broj požarevackih srednjih škola, a cilj poseta je upoznavanje gradskih celnika sa problemima koji opterecuju ove obrazovne ustanove. Do sada su obišli: Požarevacku gimnaziju, Medi-cinsku školu, Politehnicku, Poljopriv-rednu školu "Sonja Marinkovic", Muzicku školu "Stevan Mokranjac"; ostaje još Ekonomska škola i Tehnicka škola u Kostolcu. Prema recima gradonacelnika, škole imaju nagomilane probleme, te da je evidentno da one raspolažu sa nedovoljnom sumom sredstava kojima bi rešila investiciona pitanja.

- Predložio sam direktorima škola da na Aktivu direktora osnovnih i srednjih škola naprave jedan akcioni plan za naredne tri godine, kada su u pitanju investicije i da vidimo koji su prioriteti, kako bismo na pravi nacin mogli da sagledamo potrebe. Na taj nacin bismo koncipirali trogodišlji budžet i videli šta je to što možemo prioritetno da odradimo. Ono što budžet nece moci da podnese trebalo bi da se u vidu zahteva opredeli prema Fondu za razvoj, Fondu za zaštitu životne sredine, ili prema NIP-u, odnosno prema inostranim donatorima, jer su još uvek prisutne donatorske kuce koje finansiraju takve projekte. Na taj nacin bismo imali pravu sliku i naredne godine ne bi bilo investicionih pritisaka na lokalni budžet.

Prema Milosavljevicevim recima najveci problem u školama, po njegovom mišljenju, je nedovoljno novca za održavanje, te da je potrebno uložiti u njihovo sredivanje, kako bi ucenici mogli nesmetano da rade.

- U Medicinskoj školi imamo problem sportske hale, koji moramo rešiti, takode postoji problem pucanja cevi koje je dovelo do sleganja patosa i potrebno je urediti dvorišni prostor. Gimnazija ima problem prokišnjavanja i potrebno je izvršiti nadogradnju, zbog manjka prostora. Politehnicka škola ima problema sa dvorišnim prostorom, preporucio sam, s obzirom na to da se radi o zgradi koja je zašticena zakonom, da se obrate Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Smederevu i da na isti nacin pribave dokumentaciju koja je potrebna za sredivanje fasade. Poljoprivredna škola ove godine realizuje projekte savremene veterinarske ambulante, radionice za preradu voca i povrca, kao i upravne zgrade u okviru Doma ucenika na Tulbi. Taj kompleks cemo verovatno otvoriti do pocetka leta. Ova škola je dobila i donaciju Svetske banke u iznosu od 80.000 evra za izgradnju deponije za stajnjak i izgradnju septicke jame. Muzicka škola je uputila zahtev za proširenje na deo zgrade u kojoj se nalazi Mesna zajednica "Ceba" i taj zahtev ce biti razmatran, kako bi se ucenicima koji ostvaruju izuzetne rezultate omogucili bolji uslovi za rad.

Po obilasku srednjih škola u Požarevcu i Kostolcu pristupice se ozbiljnom razmatranju najkraceg i najefikasnijeg puta za rešavanje brojnih problema koji ih opterecuju.

L.L.

U VANREDNOJ AKCIJI CRVENOG KRSTA POŽAREVAC - "SPAS NA SPASOVDAN"

PRIKUPLJENA 61 JEDINICA KRVI

slika

Pod simbolicnim nazivom "Spas na Spasovdan" prošlog cetvrtka, Crveni krst Požarevca i Republicki zavod za transfuziju krvi organizovali su vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi za potrebe lecenja u zdravstvenim ustanovama Beograda. U akciji, cetvrtoj po redu u maju mesecu, obezbedeno je 59 jedinica krvi, a medu davaocima zapažen je veliki broj mladih ljudi cija je motivacija bila-doprinos ublažavanju nestašice krvi trenutno prisutne u ustanovama zdravstva širom Srbije.

S.E.

UCENICI OŠ "DOSITEJ OBRADOVIC" NA FESTIVALU MLADIH 2009.

"CAROLIJA U SVETU KNJIGA"

slika

U okviru tradicionalne manifestacije "Festival mladih" protekle nedelje pred prepunom salom požarevackog Centra za kulturu predstavili su se ucenici Osnovne škole "Dositej Obradovic". Kroz 31 tacku na sceni su se smenjivali mladi glumci, plesni parovi, clanovi hora, ritmika, folklor, recitatori...Publika je burnim aplauzima nagradivala izvanredan nastup ucenika, a o kvalitetu izvedenog programa odlucice žiri koga cine: Marija Obretkovic, profesor u Muzickoj školi "Stevan Mokranjac", Maja Skenderovic, rukovodilac Baletskog studija "Amadeus" i Dragiša Živadinovic, novinar.

D.Dinic

ODRŽAN SPASOVDANSKI SABOR NARODNOG STVARALAŠTVA SRBIJE U ŽABARIMA

SABOR POTVRDIO IZVORNOST

- Ucestvovalo 14 frulaša i desetak kulturno - umetnickih društava iz raznih krajeva Srbije

- Prvo mesto i zlatna plaketa pripala frulašu iz Ždrela, Stojadinu Barbulovicu

slika

Pod pokroviteljstvom opštine Žabari i SO Žabari, a u organizaciji Turisticke organizacije, Centra za kulturu "Vojislav Ilic Mladi", Mesne zajednice Žabari, KUD-a "Žabari" i Crkvene opštine proteklog cetvrtka na letnjoj sceni održani su treci po redu Spasovdanski sabor i druga Smotra frulaša kao predtakmicenje za Republicki sabor frulaša u Prislonici.

Posle defilea ucesnika, manifestaciju je svecano otvorio Miodrag Filipovic, predsednik opštine Žabari: "Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju na trecem Spasovdanskom saboru i drugom predtakmicenju fru-laša. Opština Žabari na jedan vrlo lep nacin organizuje kulturne sadržaje i daje veliki doprinos da se tradicija, kultura i obicaji moravskog kraja cuvaju i neguju. Imacemo prilike da vidimo nastup desetak kulturno -umetnickih društava, koji ce svojom igrom, pesmom i muzikom omoguciti da se prijatnije osecamo. Takode, nastupice 14 frulaša, a frula je za nas veoma bitan instrument. To je drveni, drevni i pastirski instrument koga posebno neguje ovaj kraj. Ona je iznedrila velikane kao što su Sava Jeremic, Tihomir Paunovic, Bora Dugic i drugi, a na festivalima u Ražnju, Petrovcu, Prislonici bice prisutno mnogo ljubitelja njenog zvuka. U ime frule koju treba da negujemo i cuvamo, na radost svih nas, proglašavam Sabor otvorenim".

Prema recima Nadice Ivkovic, direktorke Turisticke organizacije, cilj manifestacije je da se promoviše opština Žabari, ocuvaju kulturne vrednosti, stari obicaji, srpska tradicija i da to bude mesto gde ce bar za trenutak da se pobegne od svakodnevnih problema uz druženje i sklapanje novih poznanstava medu ljudima svih generacija.

Takmicenje frulaša

U takmicarskom delu nastupilo je 14 frulaša, a cast da zapocne Sabor pripala je Radojku Ðordevicu iz Babotinca koji se predstavio pesmom i "Joša-nickim kolom". Potom je Ivan Tomic iz Osanice izveo pesmu "Pastirski zov" i dva kola. Kao treci takmicar nastupio je Milisav Jovanovic iz Lepenca kod Brusa predstavivši se pesmom "Ja posadi jednu ružu belu" i "Rajkovim kolom". Zatim je Milivoje Sekulic iz Beograda izveo pesmu "Oj javore, javore", a nakon toga je odsvirao "Kru-ševljanka kolo". Kao peti takmicar nastupio je Stojadin Barbulovic iz Ždrela i on je izveo pesmu "Cobanica" i "Omoljanca kolo". Potom se Milovan Miloševic iz Bošnjaka kod Kruševca predstavio pesmom "Kraj potoka bistre vode" i kolom.

U nastavku programa Igor Vojinovic iz Laznice odsvirao je vlašku izvornu pesmu i vlaško kolo iz Homolja. Nakon toga Miodrag Nikolic iz Landola izveo je pesmu "Oj Moravo" i kolo. Kao deveti takmicar, Miloš Pržic iz Smedereva predstavio se pesmom "Smederevo grade od starina" i izveo kolo "Violinski preplet", a potom je Braniša Matic iz Velikog Popovica odsvirao pesmu "Lepo ti je biti cobanica" i kolo "Stara bagrdanka". Jedanaesti po redu nastupio je frulaš Dragi Jovanovic iz Dubocke i on je ovom prilikom izveo "Dragetovu pesmu" i "Ninino kolo". Usledilo je predstavljanje Milana Jovanovica iz Rekovca pesmom "Prodoh Levac, prodoh Šumadiju" i "Savinim kolom". Pesmom "Dodi u moju momacku sobu" i "Radetovim kolom" predstavio se mladi Borko Ruf iz Petrovca, a na kraju takmicenja nastupio je duet frulaša Ivan Tomic i Radenko Ðordevic iz Žagubice pesmom i "Vlaškim kolom".

Ocenjivacku komisiju su cinili: predsednik žirija Momir Pešakovic iz Cacka, majstor frule i višegodišnji pobednik takmicenja u Prislonici i clanovi komisije, Aleksandar Pandurevic iz Valakonje kod Bora, takode majstor frule i višegodišnji pobednik takmicenja frulaša u Prislonici i Milutin Blagojevic, muzicar iz Žabara.

Prvo mesto i zlatna plaketa pripala je frulašu iz Ždrela, Stojadinu Barbulovicu, srebrna Milošu Pržicu iz Smedereva i oni su obezbedili nastup na Republickoj smotri frulaša u Prislonici. Trece mesto i bronzanu plaketu osvojili su Milivoje Sekulic iz Beograda i Milovan Miloševic iz Bošnjaka kod Kruševca. Takode, duet Ivan Tomic i Radenko Ðordevic i Borko Ruf u kategoriji za mlade stekli su pravo da ucestvuju na takmicenju u Prislonici. Pla-kete pobednicima i zahvalnice ucesnicima takmicenja urucila je Nadica Ivkovic, direktorka Turisticke organizacije opštine Žabari.

Revijalni deo

Izložbom etno hrane, domace radinosti, izložbom slika i cveca predstavile su se vredne domacice iz opštine Žabari, Donje Livadice, Petrovca i Jagodine. Revijalni deo zapoceli su najmladi ucesnici Sabora, decji vrtic "Moravski cvet" iz Žabara. Zatim je KUD "Žabari" izveo igre iz Šumadije, a nakon toga KUD iz Aleksandrovca decju predstavu sa igrama iz centralne Srbije. U nastavku programa predstavio se KUD "Sitan vez" Crni Kao, KUD "Vojislav Ilic Mladi" iz Oreovice, KUD "Kapija Levca" iz Locike, KUD "Mladost" iz Porodina, KUD "Stevan Sindelic" iz Velikog Popovica, KUD "Livadica" iz Donje Livadice, KUD "Despot Ðurad Smederevac" iz Ralje, pevacka grupa iz Aleksandrovca, Milijana Milojevic na harmonici, KUD "Cetereže", KUD "Žirovnica" i plesna grupa iz Male Krsne.

Sponzori manifestacije bili su: Foto Krunic iz Velike Plane, Ozren promet Žabari, STR "Pomoravka", cevabdžinica "Gricko", kafe "Mamba", poljoprivredna apoteka "Zodeks" i hotel "Miroc", a program su vodili Marija Jovic i Milan Miloradovic.

D.Dinic

SAMOVREDNOVANJE I OCENJIVANJE KVALITETA STUDIJSKIH PROGRAMA NA VISOKOJ TEHNICKOJ ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA U POŽAREVCU

STUDENTI BOLjE OCENjUJU PROFESORE NEGO PROFESORI STUDENTE

slika

„ Prema izveštaju o studentskom vrednovanju pedagoškog rada nastavnika u prvom semestru školske 2007/2008. godine studenti bolje ocenjuju svoje profesore nego profesori svoje studente“

Do takvog saznanja došao je i doktor Mirko Blagojevic, naucni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i profesor sociologije sa poslovnim komunikacijama na Visokoj tehnickoj školi strukovnih studija u Požarevcu. Zapravo, Blagojevic je i clan Komisije pri Visokoj školi u Požarevcu za samovrednovanje koja sprovodi postupak samovrednovanja i ocenjivanja kvaliteta svojih strukovnih programa, nastave i uslova rada.

Kako se sprovodi samovrednovanje

Samovrednovanje se sprovodi na nacin i po postupku propisanim opštim aktom ove požarevacke visoko obrazovne ustanove i to u intervalima od najviše tri godine. Izveštaj o samovrednovanju razmatra anketno ispitivanje studenata o individualnim pedagoškim kvalitetima nastavnika.

„Anketiranje studenata je anonimno. Upitnik sadrži pitanja na koja odgovori mogu da pruže informacije o kvalitetu studijskog programa,procesu rada, nastave i uslova rada. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju direktor naše škole je oformio komisiju koja prati samovrednovanje. Sudenti odgovaraju na 12 tvrdnji i daju ocenu od jedan do pet.Dakle, vrednuje se svaki profesor od studenata,na kraju se sve ocene saberu, i podele sa brojem tvrdnji tako da za svakog nastavnika imamo srednju ocenu od svih anketiranih studenata“, - kaže Blagojevic.

Inace, najcešci procenat anketiranih studenata je izmedu 80 i 90 odsto. Do ovako visokog procenta došlo se jer se anketiranje vrši tokom samog procesa nastave, a vežbe i predavanja su sada obavezni. Nije tajna da ovakav nacin rada pomalo lici na srednjoškolsko obrazovanje, buduci da studenti imaju predispitne obaveze koje moraju da ispune a to je redovno dolaženje na nastavu i aktivnost u toku nastave te se sve to ocenjuje i odgovarajucim brojem poena. Tu su i seminarski radovi i kolokvijumi. Ukupno je to 50 poena koliko je poena i na usmenom ispitu.

Ciljevi samovrednovanja

Anketa se sprovodi u prostorijama škole bez prisustva nastavnika, a prikupljene ankete obraduju od strane komisije za samovrednovanje ili radne grupe koju obrazuje direktor, a rezultati se daju na uvid clanovima Saveta i Nastavnickog veca.

„Zapravo, osnovni cilj ovakvog nacina studiranja jeste takozvana interaktivna nastava. Sekundarni cilj jeste poboljšanje studiranja. Znamo da je rok studiranja na fakultetima skoro udvostrucen“, dodaje dr Mirko Blagojevic.

Evo kako su, recimo studenti ocenili studijski program. Ekologija 4,36, Mašinstvo 4,22, Elektrotehnika 4,13, Prehrambena tehnika 3,87, Agronomija 3,70. Prosecna ocena za Visoku tehnicku školu je 4,06, što ce reci da je to vrlo dobra ocena kojom su u školi svi zadovoljni.

„ Treba na kraju reci da je ovakav vid samovrednovanja kod nas relativno nova tekovina, dok, recimo na americkim univerzitetima nije. Tamo se radilo na samovrednovanju odavno i rezultati su veoma dobri. Mi sledimo ono što je najbolje iz riznice svetskih obrazovnih iskustava. Samovrednovanje na Zapadu podrazumeva i eliminaciju onih profsora iz nastave ciji rad po anketama ne zadovoljava i na njihovo mesto doleze novi, poletni i obrazovani ljudi“ – kaže Blagojevic.

S.R.

GRAÐEVINSKA SEZONA U ZAMAHU

BRŽOM IZGRADNJOM DO BEZBEDNIJEG I BOLJEG ŽIVOTA

- Izvedeni radovi u Požarevcu

slika

Pocetak glavne gradevinske sezone tek predstoji. Protekli period uglavnom je korišcen oko donošenja odluka, projektovanja, prikupljanja saglasnosti, gradevinskih dozvola i prijava radova. Naravno, za dodelu svakog posla potrebno je sprovesti Javnu nabavku što je regulisano Zakonom o javnim nabavkama. Sva ta procedura dugo traje, u mnogome ne zavisi od nas, a nužno je ispoštovati.

Ali bez obzira na sve to uradeno je dosta na izgradnji infrastrukturne mreže, a bilo je potrebno ugovoriti i sva održavanja da bi grad funkcionisao.

U tom smislu su sprovedene javne nabavke i potpisani su ugovori za održavanje javne higijene, održavanje gradskog zelenila, cišcenje kišne kanalizacije, cišcenje slivnika kišne kanalizacije, cišcenje brežanskog kanala, održavanje rasvete, skela u Brežanu, materijal za održavanje rasvete i održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije. Sve su to bile velike javne nabavke.

Ugovori su potpisani sa izvodacima blagovremeno, radovi su u toku i trajace tokom cele godine, odnosno do 31.12.2.009.godine.

Što se tice malih javnih nabavki, a za poslove održavanja, sprovedeni su postupci javnih nabavki blagovremeno, odabrani su izvodaci radova i realizacija je u toku. U tom smislu su potpisani ugovori za cišcenje taložnika na kanalu u Stiškoj ulici, za održavanje fontane u gradu, geodetske usluge, održavanje liftova, održavanje semafora, održavanje kandelaberske rasvete i drugo. Sve ugovorene aktivnosti su u toku i trajace do 31.12.2.009.godine.

Što se tice investicija završili smo sa asfaltiranjem tri ulice u gradu. U MZ Gornja mala asfaltirana je Pirotska ulica, a u MZ Burjan ulica Vladimira Karica i Zmaj Jovino sokace.

Ugovoreni su radovi na asfaltiranju trotoara i kolovoza u Sopotskom sokacetu, kao i betoniranje trotoara izmedu Karadordeve i Prilepske ulice. Postoji i ugovor za trotoar u ulici Moše Pijade, iza ženskog zatvora.

Fekalna kanalizacija je takode predmet našeg rada.Završeni su radovi u ulici Koste Samenkovica, u Ratarskoj od broja 5-9, a ovih dana i u ulici Ivana Milutinovica.

RAZUÐENOST ODRAÐENIH I PLANIRANIH POSLOVA

IZVEDENI RADOVI U SELIMA GRADSKE OPŠTINE POŽAREVAC

- U skladu sa zakonskim normativima

slika

Rigola i slivna rešetka su uradeni u Drmnu, a u Recici takode betonska rigola.

Što se tice bezbednosti pešaka i biciklista u MZ Lucica, a pored regionalnog puta Požarevac-Žabari, asfaltirana je pešacko-biciklisticka staza u dužini od 400 metara. U MZ Prugovo pešacka staza dužine 1.200 metara je izbetonirana, a u Cirikovcu pod rizlom je staza za pešake u dužini od 500 metara.

U MZ Prugovo završeni su radovi na kapeli, a u MZ Bare u saradnji sa Elektromoravom uradena je stubna trafo stanica.

U sopstvenoj režiji uradili smo projekte trotoara u Požarevcu i projekat sanacije fasade apoteke’’Dušmanic’’.

Uradeni su projekti asfaltiranja ulica Crveni krst, Roze Luksemburg, Marka Miljanova, Zlatarske, Filipa Višnjica, dr Mladena Stojanovica, Gradištanske, Prve proleterske, Kucevacke,Brežanske, Ivana Gorana Kovacica, Petra Kocica, Užicke i Miloša Crnjanskog u Požarevcu. Za Kostolac rade se projekti asfaltiranja ulice Ive Andrica, Nušiceve i male Partizanske.

Rade se ili su uradeni projekti kišne i fekalne kanalizacije u Karadordevoj ulici, kišne u Suvoborskoj, fekalne u Grgurevom sokacetu i Stiškoj ulici.

Licencirani inženjeri Direkcije za izgradnju u Požarevcu rade pet projekata detaljne regulacije.

Naši inžinjeri vrše nadzor na izgradnji rezervoara na vodoizvorištu ’’Kljuc’’,radovi dobro teku i dinamika se prati.

U okviru redovnih aktivnosti, blagovremeno se izvršavaju nalozi za izvršenjem tehnickih pregleda.

Još da pomenem od dnevnih aktivnosti u gradu, izradu horizontalne signalizacije, kao i zamenu i popunjavanje nedostajucih saobracajnih znakova.Najvece aktivnosti na realizaciji programa Direkcije za izgradnju tek predstoji završava svoje izlaganje za Rec naroda direktor Miodrag Stojkovic.

I.D.

BROJNOST, RAZNOVRSNOST I SLOŽENOST POSLOVA IZVEDENI RADOVI NA DUHOVNIM, KULTURNIM I DECIJIM USTANOVAMA

slika

Dat je akcenat na uredenju Domova kulture u seoskim mesnim zajednicama.U tom smislu je renoviran Dom kulture u Klicevcu. U LJubicevu se vrši rekonstrukcija zgrade mesne zajednice.

U decjem vrticu u Kostolcu uraden je mobilijar, izvršeno je prikljucivanje na toplifikacioni sistem, a radovi na izradi ograde su u toku.

Na parohijskom domu u Kostolcu uradena je stolarija, naglašava direktor Stojkovic.

I.D.

TURISTICKA ORGANIZACIJA POŽAREVAC

NOVI PROSTOR ZA TURISTICKU ORGANIZACIJU

Turisticka organizacija Po-žarevac trenutno se priprema za uredenje i adaptaciju svog poslovnog prostora, u skladu sa odlukom Skupštine grada, a sredstva ce biti obezbedena iz budžetske rezerve. Novi poslovni prostor nalazice se u Drinskoj 1. Trenutno je proces preseljenja u pocetnoj fazi, odnosno u toku je pokretanje postupka javne nabavke, odabir izvodaca, a unutar i na samom objektu izvodice se uglavnom molerski i fasaderski radovi. U novom poslovnom prostoru postojace i info centar, u kome ce gradani i svi oni koji dodu u Požarevac moci da dobiju sve potrebne informacije.

Info centar tokom leta

Direktor Turisticke organizacije, Dejan Savic kaže da je bilo potrebno obezbediti obimnu dokumentaciju, prvenstveno dozvolu Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika, s obzirom na to da je zgrada u Drinskoj 1. pod zaštitom države.

- Nadamo se da info centar bude priveden nameni tokom leta, pre Ljubicevskih konjickih igara, a njegova koncepcija je takva da on treba istovremeno da bude i mesto gde cete moci da dobijete potrebne informacije o samom gradu, da kupite suvenire koji ce biti autenticni, da rezervišete karte za neki koncert, priredbu, manifestaciju, verovatno ce postojati i deo koji ce se baviti i promocijom turizma, kaže Savic i dodaje da bi pre svega trebalo rasvetliti jednu zabludu koja postoji kod jednog broja sugradana, a odnosi se na delatnost Turisticke organizacije, koja nije ni slicna onoj delatnosti koju obavljaju turisticke agencije.

- U našem opisu posla je, pre svega, docekivanje gostiju u Požarevcu, obezbedivanje kvalitetnog smeštaja i promovisanje turistickih potencijala našeg kraja.

Turisticka ponuda grada

Što se tice turisticke ponude samog grada mi smo nakon završenog Sajma turizma u Beogradu, gde smo prezentovali naše sadržaje, koji su vec standardni i redovni, imali nekoliko manifestacija u kojima je TO ucestvovala i na neki nacin pomogla; tu je Uskršnji etno festival u Poljani koji je tradicionalan, zatim smo pomogli organizaciji turistickog relija koji organizuje Auto-moto društvo "Pobeda". Moj cilj je da ubuduce Požarevac ima makar jednu manifestaciju mesecno koja ce biti tradicionalna i specificna za naš grad.

Pocele pripreme za LJKI

Kada govorimo o najpoznatijoj manifestaciji, Ljubicevskim konjickim igrama, ove godine su znatno ranije zapocete pripreme, formiran je Organizacioni odbor, komisije se sastaju po potrebi, vec je pripremljen program pratecih manifestacija. Koncepcija je ista kao ranijih godina, da igre traju duže nego samo sportsko takmicenje, trajace nedelju dana.

Standardnu ponudu suvenira, kao što su Miloševe statuete, planovi grada, razglednice i drugi, proširicemo novim proizvodima, na cijim se idejnim rešenjima radi.

Saradnja sa "Viminacijumom"

Arheološko nalazište "Vimi-nacijum", koje postaje sve znacajnija turisticka destinacija je pod ingerencijom Ministarstva kulture Republike Srbije, a o tome koliko njegovu blizinu može da "iskoristi" TO Požarevac, Savic kaže:

- Grad Požarevac mora da pronade svoj interes, s obzirom na to da je takva situacija. Mi se trudimo da pružamo maksimalnu pomoc i podršku. Turisticka organizacija redovno promoviše taj lokalitet, imamo saradnju sa zaposlenima koji su zaduženi za istraživanja i razvoj nalazišta, uvek ih zastupamo na sajmovima, u svim našim propagandnim materijalima je Viminacijum zastupljen. On postaje specifican turisticki proizvod koji uveliko prevazilazi granice, ne samo grada, okruga ili države, vec ima širi znacaj, možda za citav kontinent, tako da Turisticka organizacija može da pomogne, pre svega, kroz promociju i distribuciju tog proizvoda, što znaci da je naš zadatak da ga ucinimo dostupnijim. Veliki broj ekskurzija obilazi nalazište, veliki broj brodova pristaje, a naša obaveza je da zastupamo interes tog projekta. Grad ima obavezu da obezbedi infrastrukturu do nalazišta, za sada je problem i to što oni nemaju telefon, vec komuniciramo sa lokalitetom putem mobilnih.

Nedostaju smeštajni kapaciteti

Na temu smeštajnih kapaciteta Požarevca i okoline Savic kaže da je poznato kako tu postoji problem, jer Požarevac ima par smeštajnih jedinica u privatnom vlasništvu koje zadovoljavaju odredene standarde, ali su malog kapaciteta. Problem nastaje tokom velikih manifestacija, poput LjKI, ili prilikom dolaska ucenika na muzicka takmicenja, ili ekskurzije. Savic izlaz vidi u podsticanju privatne inicijative i pronalaženju dodatnih motiva zbog kojih bi se ugostitelji opredelili za ovu vrstu delatnosti.

L.L.

NARODNI MUZEJ POŽAREVAC

OBAVEŠTENJE ZA GRAÐANE

Gradska uprava Požarevac želi da obeleži 170 godina lokalne samouprave (1839-2009.) u tom cilju hoce da uradi memorijalnu sobu gde bi bili izloženi portreti svih dosadašnjih predsednika sa biografijama. Zato pozivamo citaoce da nam pomognu u ovom poslu, prikupljanjem foto materijala i druge (pisane) grade.

Molimo sve citaoce da u koliko imaju fotografije, spise ili znaju nešto više o nekadašnjim predsednicima opštine Požarevac da nam se jave ili dostave materijal u Narodnom muzeju Požarevac -Mr Miroljubu Manojlovicu- kontakt telefon : 012/223-597; 064/2799318.

Predsednici od 1839-2009 : Naca Mitrovic (1839-1840), Sima Nedeljkovic (1840-1841), Todor Miloševic (1841-1845), Aleksa Tošic (1845-1848), Sava Stokic (1848-1854), Jovan Gvozdic (1854-1859), Stoka M.Ðoric (1859-1862), Kosta Stojanovic (1862), Mihailo Kocic (1862-1865), Mita Stevcic (1866-1868), Bogdan I.Nestorovic (1868-1870), Joca Milenkovic (1872), Aleksandar S.Nikolajevic (1872-1874), Gliša Petrovic (1874-1877), Radojko Dimitrijevic (1877-1881), Stojan-Stojancic-Pavlovic (1881-1882), Živko Lazarevic (1883-1884), Pera Tamburaš (1885-1887), Nikola A.Jovanovic (1887-1888), Sava A.Jovanovic (1889-1892), Jovan-Joška S.Jovanovic (1892), Ilija Belo (Savic) (1885), Slava Živkovic (1896), Tasa '''Cigan'' Mitrovic (1897-1898), Mihailo Stevanovic (1898), Timotije Milovanovic (1899-1900), Panta Stevanovic (1900), Jovan Jelicic (1900-1902), Stanko Belosavic (1907-1908), Ignjat Todorovic (1908-1912), Dimitrije–Mita Protic (1914-1945), Cura ''Budimac'' Petkovic (1915), Mihailo Dušmanic (1918), Dušan M.Živojinovic (1920-1926), Mihajlo Krstic (1926-1929), Ilija Ðordevic (1930-1931), Milutin-Dronja Milojkovic (1936-1941), Voja Milosavljevic (1942-1944), Dimitrije-Mita Stanisavljevic (1944), Božidar-Boža Tadic (1944-1945), Jovan Brankovic (1945-1947), Stojadin-Lane Markovic (1947-1952), Stojan Fitljikovic (1952-1954), Radiša-Koka Životic (1954-1955), Živan-Džina Radovanovic (1955-1956), Svetislav-Sveta Stanojevic (1956-1959), Ðura-Srecko Katic (1960-1961), Vojislav-Voja Dulic (1961-1965), Milorad-Mile Arsic (1965-1966), Branko Ivoševic (1967-1970), Sima Brkic (1970-1974), Svetislav Sveta Božic (1974-1982), Dragiša Jovanovic (1982-1986), Dragce Milenkovic (1986-1988), Dragoljub-Dragce Mitic (1988-1990), Bogoljub Jovanovic (1990-1992), Miomir-Mica Ilic (1992-1993), Kosta Jeremic (1993-1996), Dušan Antic (1996-2000), Slobodan Jovic (2000-2001), Slavoljub Matic (2001-2003), Dušan Vujcic (2003-2008), Saša Valjarevic (2008), Miodrag Milosavljevic (2008- ).

NA OSMOM KNJIŽEVNOM KONKURSU REGIONALNOG CENTRA ZA TALENTE U POŽAREVCU

POTVRÐENA ŽARIŠTA MLADIH PISACA

- Urucene nagrade najboljim ucesnicima Konkursa u kategorijama: osnovne škole od prvog do cetvrtog razreda, osnovne škole od petog do osmog razreda i srednje škole

Nastavljajuci tradiciju negovanja i podsticanja literarnog stvralaštva nadarenih ucenika osnovnih i srednjih škola Branicevskog i Podunavskog okruga, Regionalni centar za talente raspisao je i ove godine u februaru, osmi po redu Nagradni književni konkurs za izbor najlepše price, pesme i eseja. Žiri u sastavu mr Veliša Joksimovic, književnik, Slaviša Radovanovic, književnik i mr Dragana Mratic, prof, srpskog jezika i književnosti, procitao je sve prispele literarne radove kojih je, iz ukupno 33 škole bilo 267 i svoju odluku o nagradama saopštio prošle srede na svecanosti uprilicenoj u sali Narodne biblioteke u Požarevcu.

U kategoriji ucenika osnovnih škola od prvog do cetrtog razreda prvo mesto osvojila je Milena Miljkovic, 4. razred, OŠ "Ðorde Jovanovic", iz Selevca, drugo mesto pripalo je Svetlani Marinkovic, ucenici 4.razreda OŠ "Dositej Obradovic" Požarevac, a trece mesto dele Teodora Markovic, 3. razred , OŠ "Brana Jevtic " Kusadak i Marko Stojkovic, 4. razred, OŠ "Desanka Maksimovic, Požarevac.

U grupi takmicara-osnovaca od petog do osmog razreda prvo mesto, diplomu i novcanu nagradu u vrednosti od 5 000 dinara osvojila je Ana Antonijevic, ucenica 8. razreda OŠ "Stanoje Glavaš" iz Glibovca, na drugom mestu su Aleksandar Dimitrijevic, ucenik 7. razreda OŠ "Bata Bulic" Petrovac i Nevena Maslac, ucenica 8. razreda OŠ "Dositej Obradovic" Smederevo, dok trece mesto dele Petar Pavlovic, ucenik 7. razreda OŠ "Moša Pijade" Malo Crnice i Milica Simic, ucenica 6. razreda OŠ "Dositej Obradovic" Smederevo.

U kategoriji takmicara-ucenika srednjih škola, prvo mesto osvojila je Aleksandra Batinic, ucenica 1. razreda Palanacke gimnazije kojoj je pripala diploma i novcana nagrada u vrednosti 5 000 dinara. Drugo mesto dele Ana Miloševic, ucenica 4. razreda Gimnazije u Smederevu i Bojana Matejic, ucenica 4. razreda iz Palanacke gimnazije. Na trecem mestu su Lazar Bojicic, ucenik 2. razreda i Tijana Evstratiev, ucenica 4. razreda, oboje iz Gimnazije u Smederevu.

- Kada smo pre osam godina razmišljali o uvodenju ovakvog Književnog konkursa bila je prisutna dilema na kakav ce odjek u javnosti, pre svega pedagoškoj, to naici, imamo li dovoljno mladih koji vole pisanu rec i kakvi ce ukupni efekti ovakvog konkursa biti. Krenuli smo sa malo zebnje i skepse i vec u prvoj godini se svega toga oslobodili, a iz godine u godinu, rezultati, pocev od broja radova koje dobijamo, pa do njihovog kvaliteta, sve su bolji i bolji. Ja sam zadovoljan što je ovakav Književni konkurs postao prava mala institucija našeg Centra, rekao je na svecanosti urucenja nagrada Slavko Despotovic, rukovodilac Centra.

Za Slavišu Radovanovica, clana žirija, izbor najboljih radova, nije bio nimalo lak zadatak.

- Vi ste, deco, punim zamahom zgrabili maštu i pridodali joj svoj talenat, svoje znanje i pismenost, napravivši na taj nacin divne stihove, divne prozne sastave, tako da nam zaista nije bilo lako da izaberemo najbolje. Ono što ovaj Centar cini posebnim je upravo ovaj Književni konkurs, ja ne znam koliko centara u Srbiji neguje ovakvu motivacionu aktivnost, zahvaljujuci kojoj smo otkrili i neka žarišta poezije odnosno proze. Ja naravno necu saopštiti škole i predele odakle nam dolaze uobicajeno dobri radovi, to se može zakljuciti na osnovu odluke o najboljima. Kada je u pitanju tematika konkursa napomenucu da ona ide od one decje svakodnevne, od ptica i roditelja, ljubavi, proleca i druga do veoma ozbiljnih tema koje su clanove žirija dovodile i do razmišljanja u smislu da li dak šestog razreda treba da piše o ozbiljnim problemima o kojima ni društvo još nije izgradilo konacan sud.

Ovaj konkurs pokazuje da postoje male škole i mala mesta gde su talenti ocigledno prisutni.

U nastavku svecanosti nagradeni ucenici procitali su svoje literarne radove koji ce se zajedno sa radovima ostalih ucesnika ovogodišnjeg konkursa naci u Zborniku pod nazivom "Zlatni kljuc".

O Zborniku najboljih radova sa sedmog Književnog konkursa koji je promovisan ovom prilikom, mr Dragana Mratic je rekla:

- Ovakav Zbornik predstavlja veliku vrednost, pre svega za one ucenike, talente ciji su se radovi u njemu našli kao dokaz, kao potvrda stvaralackog umeca, pretpostavljam jednoga dana i kao draga uspomena. Takode, ovakav Zbornik je dobra motivacija za neke druge ucenike koji ce ga prelistati i poželeti da se i oni prijave na nekom od naših narednih književnih konkursa...

S.E.

KNJIŽEVNO VECE U KANCELARIJI ZA MLADE

U organizaciji Kancelarije za mlade organizovana je promocija knjige Save Grujica, debitanta Velikogradištan-ske poezije. „KAO OVO ILI KAO ONO“ je naziv pod kojim je objavljena nova knjiga još jednog talentovanog mladog coveka, koji bitiše u Velikom Gradištu i pokušava da svoj talenat ne utopi u ucmalosti svoje varošice.

Poeziju su citale clanice Kancelarije za mlade, Ana Ivic, Nevena Filipovic i Katarina Novakov uz muzicku pratnju mladih virtuoza Milana Milivojevica i Nenada Milicevica. Kao gost veceri, pojavila se mladana Milica Mitic iz Gareva, koja je svojom pesmom upotpunila vece.

Mladi Gradištanci su dostojanstveno izneli zadatak, jer je promociji knjige prisustvovalo oko šezdeset sugradana. Tako je to u organizaciji Kancelarije za mlade, Aleksandre Stokic.

Snežana Radulovic Kostic

POVODI

ZAHVALNOST

Svim ucesnicima koji prvi put ucestvuju na manifestaciji "Kostolacka žiška", kao i svima koji su pomogli njeno održavanje, dodeljene su zahvalnice-spomenice. O tome Slavica Pejovic, rukovodilac biblioteke u Kostolcu i predsednik KLjK "Majdan", kaže:

- " Organizatori ove manifestacije su Crkva Sv. Maksima Ispovednika, Biblioteka i Klub ljubitelja knjige „Majdan" iz Kostolca. Njeno organizovanje su pomogli lokalna samouprava, pojedina preduzeca i pojedinci. Medu dobitnicima zahvalnica za nesebicnu pomoc su i Skupština grada Požarevca, Privredna društvo „Georad", „Kostolac usluge" „RIO" i „Društvenio standard". Iskreno im se ispred organizatora zahvaljujem, kao i Savetu gradske mesne zajednice, Privrednim društvima PRIM, „Autotransport", sindikatu Termoelektrane. Veliku pomoc su nam na razne nacine a posebno kod obezbedenja prevoza, pružili i pojedinci u preduzecima i umetnickim udruženjima Kostolca.. Tako smo, skromno ali dostojanstveno, uspeli da pokažemo da se i u ovim teškim vremenima mogu sa minimalnim sredstvima, organizovati velike, dobre i kvalitetne manifestacije.

Zahvaljujem se i medijima, a pre svih listu „Rec naroda", TV SAT, TV INN, Radio Požarevcu, „Branicevo danas", i „Glasu proizvodaca", koji su verno preneli sva dešavanja na „Kostolackoj žiški" i dobro uocili njenu izuzetnu kulturnu i duhovnu misiju. "

R.N.

FELJTON - CETVRTI DEO

CETEREŠKO PRELO

U narednih desetak nastavaka objavljujemo feljton o Cetereškom prelu koje je za samo nekoliko godina od lokalne preraslo u srpsku društveno-kulturnu i etno manifestaciju sa namerom da ima dug vek i vrhunski kavlitet. U feljtonu cemo govoriti o pocecima priredbe, obogacivanju njenih sadržaja, raznovrsnosti programa i osvedocenim vrednostima za koje jamce muzicki strucnjaci, etnomuzikolozi i etnolozi. Poseban akcenat stavljamo na dokumentarnost i svedocenja ljudi, od osnivaca i utemeljivaca do onih u Organizacionom odboru i kulturnih poslenika. Cucemo i reci obicnih ljudi uvereni da oni najduže i najdublje cuvaju dah i duh Cetereškog prela.

Duhovno-kulturna i turisticko-društvena manifestacija „Cetereško prelo“ održana je po cetvrti put u Cetereškoj šumi 20. i 21. septembra ( utorak i sreda) 2006. godine. Uprkos kiši koja je pri kraju programa zadavala izvodacima mnogo glavobolje, program je ipak priveden kraju,a gotovo niko od prisutnih nije otišao. Organizacija priredbe bila je besprekorna u konceptu i relizaciji, uz napomenu da je ovoga put broj organizatora uvecan.

Naime, generalni sponzor priredbe bila je SO Žabari, a organizatori: Crkvena opština Cetereže, Centar za kulturu „Vojislav Ilic Mladi“, Narodna biblioteka „Profesor doktor Aleksandar Ivic“, Mesna zajednica Cetereže i drugi. Svako do njih uložio je maksimum truda da svetkovina dobije one razmere koje joj dolikuju.

Posle Svete liturgije koja je održana ujutru u Cetereškoj crkvi oko podneva održana je promocija knjige „Nebesnica“ AUTORA Raše Perica iz Petrovca na Mlavi. Rec je o antologiji svetih koja obuhvata oko 200 pesama i 150 autota i ciji se stihovi protežu skoro devet vekova. O knjizi su govorili dakon Zlatko Matic i književnik Veliša Joksimovic. Stihove iz antologije govorili su: Ana Dudaš, Jovan Petrovic, Doborsav Tepavcevic i Rade Obradovic.

Pre pocetka manifestacije održana je i druga promocija monografije „Svetinje Braniceva“ publiociste i novinara Predraga Dace Mirkovica. O monografiji su govorilietnolog i viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Danica Ðokic, tadašnji direktor Narodnog muzeja u Požarevcu Dragan Jacanovic i otac Simeon, starešina Manastira Rukumije kod Požarevca. Stihove posvecene cetereškim svetinjama citali: Dobrosav Tepavcevic, Rade Obradovic, Raša Peric i Jovan Petrovic.

Završni deo „Cetereškog prela“ poceo je Molitvom Gospodu i duhovnom pesmom „Hriste Bože, Care vecni“ koju je na tekst književnika Siniše Ristica melodijski oblikovao i otpevao narodni pojac Milija Radivojevic „Baja“ iz Požarevca.

Prelo je otvorio etnolog Dragomir Antonic,tvorac mnogih etno-kulturnih manifestacija u Srbiji, pa i Dragacevskog sabora u Guci.

Cetereško prelo poprima sve više srpski karakter.I to je dobro.To nas sve raduje. Pouzdan je to znak da smo brižni prema prebogatoj tradiciji srpske duhovnosti i kulture i njenim neprolaznim vrednostima. Potrebno nam je to bilo juce,ali i danas i sutra i zauvek“, - rekao je Antonic.

Odmah je uzvratio prigodno zdravicom Milija Radivojevic „Baja“, a zatim i Aleksandra Trailovic u ume ucesnika položila zakletvu da ce pesmu, obicaj i svirku svi cuvati kao najlepše cvetove u bašti srpske tradicije. Nakon toga, Aleksandri Trailovic je predsedniku opštine Žabari Živoradu Nasticu predao bukliju, što simbolicno znaci da ce biti više dece,svadbenih veselja, radosti i spokoja.

„Držite se zakletve koju ste dali. Tako cemo sacuvati koren našeg bica, identitet i sve one odlike koje nas cine Srbima. Pozdravljam sve ucesnike, a Crkvenoj opštini u Ceterežu, povodom slave Male Gospojine, želim da u Bogu i dobru vazda prosvavljaju. Želim i da naše prelo traje kao sunce, vecno i da se nikada ne ugasi“, - rekao je Živorad Nastic.

Usledio je i bogat program u kome su ucestvovali: glumac Lepomir Ivkovic, frulaš Tihomir Paunovic,Borko Radivojevic, prva harmonika Soko Banje, za 2005. godinu, trubacki orkestar „Etnoart“ iz Koštunica,narodni pojac Violeta Petrovic, Violeta Markovic, narodni pojac Milija Radivojevc „Baja“, Mile Stevic.

Prezentacijom obicaja i foklornim igrama iz raznih krajeva Srbije i nekadašnje Jugoslavije nastupila su kulturno-umetnicka društva „Izvor“ iz Velike Drenova, „Branislav Nušic“ iz Kule, „Izvor“ iz Crljenca, a od društava sa podrucja pomoravske opštine Žabari predstavili se: KUD iz Porodina, Oreovice, Aleksandrovca, Brzohoda, Žabara, Simiceva i Cetereža.

U porti obeju crkava, Cetereške i Brvnare organizovana je izložba slika nastalih tokom Likovne kolonije „Cetereže 2005“koja je održana krajem avgusta i pocetkom septembra na padinama Cetereške šume. Uprilicena je i izložba radova domace radinosti gošci iz Soko Banje i meštanki nekoliko naselja iz opštine Žabari.

Siniša Ristic

Nastavlja se ...

6. FESTIVAL DECIJIH IGARA

KAD ZAIGRA UKRAS SVETA...

Ovogodišnji Festival tradicionalnih igara i modernog plesa, održan u Požarevcu u petak, u organizaciji PU “LJubica Vrebalov” Požarevac i Udruženja vaspitaca Branicevskog okruga “Vaspitac PLUS”, okupio je stotine mališana predškolskog uzrasta. Zajedno sa svojim vaspitacima, došli su iz Kuceva, Petrovca, Žagubice, Malog Crnica, Žabara, Smedereva, Šapca i Leskovca.

Rame uz rame sa domacinima, kao pravi profesionalci, na velikoj sceni požarevackog Centra za kulturu, mališani iz raznih krajeva Srbije su zaigrali i zapevali i “Bunjevacko” i “Vlaško”, “Banacansko” i “Brankovo kolo”... Leskovcani su, cak, spojili rep i “Cacak”!

Po oceni žirija, prvo mesto u oblasti tradicionalnih igara pripalo je ucesnicima iz Kuceva: u autenticnoj, veoma živopisnoj vlaškoj nošnji, perfektno su odigrali - Vlaško izvorno kolo.

Festival je prilika i za moderni ples: bila je tu “Plava ptica”, “Mažoretkinje”, miks “Flamingosi”..., a pobedile su petrovacke “Boje”.

Revijalni deo, pak, pružio je šansu za posebnu kreativnost i maštovitost dece i vaspitaca: kostolacka “Muzicka kutija”, šarena poput kaleidoskopa i lucicko glamurozno “Labudovo jezero”, dve igre iz “Pcelice” i uvek nadahnut Plesni klub “Bolero”, bili su pravi “šlag na torti”.

I, kako, nakon kratke pozdravne reci domacina festivala Zorice Petkovic, rece i Slobodanka Radosavljevic, predsednik Saveza udruženja vaspitaca Srbije, zadovoljstvo je bilo uživati u decjim maštarijama, izmišljarijama i svaštarijama...

D. Milenkovic

SARADNJA MLADIH

CVET ZA DECJI SVET

Clanovi Kluba Demokratske omladina Požarevac prošle nedelje su organizovali akciju sadnje cveca u Centru za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Zajedno sa šticenicima Dnevnog centra, nekoliko desetina saksija sa zasadenim cvecem je rasporedeno širom dvorišta i radnih prostorija Dnevnog centra.

Pripadnici Kluba isticu da je akcija organizovana sa ciljem da se mališanima u Dnevnom centru ulepša boravak. Zajednicki rad i višesatno druženje, vele, i jednima i drugima je izuzetno mnogo znacilo.

Po recima Jasmine Turudic, direktora Dnevnog centra, ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koja se organizuje u cilju animiranja, edukacije i socijalizacije šticenika Dnevnog centra, koji je otvoren za saradnju sa svim ljudima dobre volje, koji su spremni da pomognu, ulepšaju i oplemene prostor i život šticenika Centra.

D. M.

OSVRT NA KNJIŽEVNO DUHOVNU MANIFESTACIJU “KOSTOLACKA ŽIŠKA”

DUHOVNO BOGATSTVO KOJE SE OPLEMENJUJE

Dani svete brace Cirila I Metodija “Kostolacka žiška” upravo su okoncani. Manifestacija je trajala cetiri dana, od 21. do 24. maja. Arhijerejsku liturgiju 24. maja služili su Vladika branicevski Ignatije i vladika zapadnoevropski Luka. Svi programi su organizovani u Crkvi Sv. Maksima Ispovednika u Kostolcu. Gosti ove manifestacije bili su prof.dr Dragan Nedeljkovic, Milovan Danojlic, Rajko Petrov Nogo, Slobodan Rakitic, Milica Jeftimijevic Lilic, Ljubiša Ðidic, Miodrag Ivic, pesnikinja iz Atine Panagiota Zaloni, pesnici iz Sremskih Karlovaca, Malog Crnica, Požarevca, Petrovca, Smedereva. Uspešan nastup imali su grupa NAISSa iz Niša, Muzicka škola Stevan Mookranjac” iz Požarevca, deca iz Malog Crnica i clanovi Hora crkve Sv. Maksim Ispovednik i Decije pozorišne družine “Patuljci”.

Bogougodan bivak

U porti Crkve zasaden je pesnicki vrt. Ukupno su zasadene 33 mladice. U središtu vrta su lipe Episkopa branicevskog Ignatija, a oko njih su dunje Milovana Danojlica i Darinke Jevric, kesten Iva Andrica, jabuke Slobodana Rakitica, Vaska Pope, Desanke Maksimovic,Matije Beckovica, kruške Rajka Petrova Noga, Milice Jeftimijevic, Srboljuba Mitica, Ljubomira Simovica, šantelija Brane Petrovic, breskva Ane Dudaš, šljiva Dobrice Erica, orah Dragana Kolundžije i Miodraga Pavlovica, kajsija Raše Perica, trešnje Miloša Crnjanskog i dr. Mesto i svoje drvo u ovom jedinstvenom parku dobili su i gosti ovogodišnje manifestacije Dani svete brace Kirila i Metodija „Kostolacka žiska“: lipu Vladika zapadnoevropski Luka, kajsiju sveštenik Željko Ðuric i trešnju prof. dr Dragan Nedeljkovic.

Vrt, je po recima pesnika Raše Perica bogougodni bivak, a zasaden je, kako on to kaže, zato što su biljke božiji dar sladak jeziku, pa otuda njima sa jezika uzdarje – pesma.

Podizanje ovog vocnjaka pomogli su mnogi : Rasadnik Milivojevic iz Belih

Voda kod Trstenika, poklonio je voce, a parohijani Crkve sv. Maksima

Ispovednika i clanovi Kluba ljubitelja knjige „Majdan“ su voce zasadili. Oni ce i da ga neguju i cuvaju

„Majdan“ u punom svetlu

Inace, na ovogodišnjoj manifestaciji „Kostolacka žiška“ Klub ljubitelja knjige „Majdan“, jedan od organizatora ove manifestacije se predstavio sa tri svoje knjige: „Daleko od ljubavi“ grcke pesnikinje Panagiote Zaloni, „Kostolacki pesnicki vrt“ koju je priredio Raša Peric i slikovnicu za decu „Kad snovi javom hode“ Ane Dudaš. Izašao je i dvobroj casopisa „Majdan“.

R.N.

KREPOLJIN: 10. SPASOVDANSKI SUSRETI

RAZVILO SE POD GORNJAKOM KOLO...

Razvilo se potkraj maja podno Gornjaka kolo šaroliko: stotine momaka i devojaka u najživopisnijim nošnjama naroda Istocne, Centralne i Južne Srbije, Vojvodine, Republike Srpske, Zapadnog Srema, Rumunije...

Zapevale grleno devojke, za pojas se frula ne zadenu, osmeh s lica ne htede da side a oko se krasote nagleda. Krepoljin se mladošcu ovenca.

Održaše se jubilarni, deseti po redu, a prvi Medunarodni “Spasovdan-ski susreti”. Kvalitetom, raznolikošcu, lepotom i posecenošcu, opravdaše jubilej. Jer, pocetkom ovog veka, grupa entuzijasta na cije celo se stavi Milance Milojkovic, nastavnik muzike u krepoljinskoj školi, odluci da o Spasovdanu okupi folklorne ansamble, soliste i instrumentaliste, da praznik uvelicaju pesmom i igrom od starina.

I ove godine, ožive Krepoljin: dodoše kulturno-umetnicka društva iz Kostolca, Laznice, iz sela Glavin-ci, opština Jagodina, Stamnicke Reke kod Petrovca, Novog Slankamena kod Indije, ali i izvan granica Srbije - iz Mrkonjic Grada u Republici Srpskoj, Borova u Republici Hrvatskoj i Bals Olta kod Krajove, Republika Rumunija. Domacini, KUD “Mladost” Krepoljin, nastaviše deceniju negovanu saradnju i prijateljstvo u pravom smislu te reci - bezgranicno.

U duhu starina i zdravog života, ekolozi i vredne domacice krepoljinske organizovali su izložbu zdrave hrane. Zdrave i ukusne, dodali bi brojni degustatori...

Zapoceta velicanstvenim defile-om i zajednickim kolom u centru Krepoljina, folklorna svetkovina je na Stadionu malih sportova u dve veceri podigla na noge stotine posetilaca, znatiželjnika i zaljubljenika u folklorno stvaralaštvo naroda Balkana.

Prepletali su se opanci, prepletale najživopisnije boje i koreografije, od mališana tek pošlih u školu, do pravih “profesionalaca”, onih što su pre deset godina prvi zaigrali na “Spasovdanskim susretima” a ni danas ne izostaju, zarad cega njih pedesetak dobi posebne zahvalnice. Domacin se zahvali i svima koji, kako god mogahu, pomagahu ovu manifestaciju - od Opštine do brojnih preduzeca i preduzetnika.

Ocaravajuce lepo se pevalo, sviralo i igralo na sceni, prisno i bez ustezanja pevalo se, igralo i životu radovalo posle programa pod šatorom u dvorištu krepoljinske škole, dugo rastajalo pred polazak i - zaveštavalo: dogodine opet, pod obavezno!

I, zaista, bruji i danima ce još brujati Krepoljin i citavo Homolje, prelepe melodije, sacuvane od davnina uplele su se u trave planinske, u izvore žustre, u bujne kike i tesne prsluke, u tkanice i hitre opanke, u srca gorštacka i duše široke kao Srem ravni... Jer, kao u poljubac, slilo se ovde sve najlepše, od Karpata do Glamoc planine, od Dunava do Mlave... I Spasovdan posta susret najveci na svetu...

Dragan Milenkovic

OBELEŽEN 30. MAJ, DAN OSNOVNE ŠKOLE „BOŽIDAR DIMITRIJEVIC KOZICA“ BRADARAC

SAVREMENA USTANOVA OSLONjENA NA REZULTATE

Prošle subote oko podnevna na svecan nacin obeležen je 30. maj, Dan Osnovne škole „Božidar Dimitrijevic Kozica“ iz Bradarca. Svecana akademija održana je u dvorištu cetvororazredne škole u Drmnu, na stadionu malih sportova.

Pre pocetka akademije direktor škole Vojislav Markovic u ime ucenika, roditelja i nastavnika pozdravio je clanove Gradskog veca Radeta Mihajlovica, Sladana Stevica i Vojislava Stojicevica, zatim Novicu Arsica, predsednika Saveta roditelja, clanove Školskog odbora i Saveta roditelja, direktore osnovnih i srednjih škola, predstavnika radnih organizacija, kao i brojen druge goste.

„Naša škola veoma uspešno obavlja vaspitno-obrazovnu delatnost više od sto godina. Njoj kao uglednoj i prestižnoj vaspitno-obrazovnoj instituciji pripalo je istaknuto mesto u vršenju prosvetne i kulturne misije, pošto je u punom smislu bila mesto gde su se okupljali mladi,sticali znanja i odlazili, šireci prosvetu, kulturu,nova shvatanjai nove poglede na svet i okruženje. Isto tako, sa lepom tradicijom i istaknutim mestom u našem školstvu naša škola se može ponositi svojim evidentnim doprinosom u kulturi, nauci, privredi.

Iz naših ucionica i dackih klupa izašli su i stasali mnogi, sada vec istaknuti umetnici, privrednici,kulturni, javni radnici. Na bogatom putu svojih stvaralackih postignuca, škola je opravdala svoju namenu i svoje istaknuto mesto u školstvu Srbije. Tako je i stasala u savremenu instituciju koja koraca u buducnost cvrsto oslonjena na vrednosti bogate i stvaralaštvom prožete pedagoške prošlosti.

Na kraju ove školske godine ucenici i nastavnici postigli su veoma zapažene rezultate u razlicitim oblastima i na raznim takmicenjima (opštinskim, okružnim i republickim). Za ostvarene rezultate na takmicenjima danas su ucenici naše škole nagradeni diplomama.

Naši nastavnici su strucnjaci razlicitih struka. Njihovim skladnim i uzajmano povezanim funkcionisanjem u školi je obezbedena celovitost i stabilnost.

S pravom možemo reci da se rad u školi odvija kao celovit, ureden, organizovan, osmišljen i na zakonu zasnovan sistem. Zajednicki rad u našoj škol i karakteriše uspostavljanje kolegijalnih odnosa, poštovanje tudeg rada i licnosti u nastavi, kao i van nje.

U narednom periodu nastavicemo sa unapredivanjem demokratskih odnosa i uzajamnog poštovanja. Uspeh naše škole je rezultat aktivnog delovanja ucenika, nastavnika i roditelja,kao i svih zaposlenih. U prilog tome govori i uspešna saradnja sa gradom Požarevcem, Ministarstvom Prosvete, mesnim zajednicama naših podrucnih odeljenja, ustanovama u obrazovanju, u kulturi, i zdravstvenim organizacijama i dugim subjektima“, rekao je Vojislav Markovic, direktor Osnovne škole „Božidar Dimitrijevic Kozica“ u Bradarcu.

Inace, posle ove pozdravne reci, ucenici su uz pomoc nastavnika priredili za sve meštane Drmna, brojne goste i decu svecanu akademiju. Ucenici su izveli nekoliko recitacija, skeceva, foklornih igara, a veoma povoljan utisak ostavili su i mladi frulaši, neobican orkestar od dvadesetak decaka i devojcica koji su svirali na frulama rukovet narodnih pesamama.

Glas Mesne zajednice Drmno

Koristeci se prilikom Dana škole, Predrag Stankovic, potpredsednik Saveta Mesne zajednice Drmno najpre je pozdravio sve okupljene na ovoj svecanosti, a potom rekao:

„Nemojte nas mnogo kriviti ako ste primetili da jedan broj ucionica nije u besprekornom stanju. Mesna zajednica vec poduže pokušava da pomogne, a do sada je to redovno cinila. Nažalost, ovo prevazilazi naše mogucnosti, pa bih zamolio predstavnike prosvete i opštine Požarevac da odvoje malo više sredstava za ovu školu“.

Nagradeni ucenici

1. Milena M ilovanovic, ucenica osmog dva razreda za osvojeno šesto mesto na Republickom takmicenju iz srpskog

2. Marijana Stojanovic, ucenica osmog dva, trece mesto na Okružnom takmicenju iz geografije

3. Marijana Stojanovic, ucenica osmog dva, za osvojeno prvo mesto iz geografije na okružnom takmicenju

4. Milena Obradovic, osmo dva, trece mesto na Opštinskom takmicenju iz biologije

5. Teodora Stanisavljevic,trece cetiri, prvo mesto na Opštinskom takmicenju iz matematike

6. Milica Obradovic, osmo jedan, trece mesto na kviz takmicenju „Znanje je moc“

7. Dušan Ðuric, šesto dva, trece mesto na kvizu „Znanje je moc“

8. Jelena Vasic, osmo jedan, trece mesto na kvizu „Znanje je moc“

9. Marija Miljkovic, sedmo dva, trece mesto na Regionalnom takmicenju, srpski jezik

10. Marijana Milic osmo tri, drugo mesto Okružno takmicenje iz hemije

11. Stefan Nikolic,osmo cetiri, prvo mesto na krosu RTS

12. Marko Milovanovic, šesto jedan, drugo mesto na krosu RTS

13. Dragana Pajkic,sedmo cetiri,trece mesto na krosu RTS

14. Marko Ugodic,šesto jedan, trece mesto na korsu RTS

15. Jelena Stankovic,šesto jedan, trece mesto na krosu RTS

16. Milan Miloševic, sedmo dva, trece mesto, Opštinsko takmicenje iz fizike

17. Jovana Markovic, sedmo jedan, trece mesto, Opštinskog takmicenja iz fizike

18. Ivana Selic, drugo dva, drugo mesto na Okružnom takmicenju recitatora

19. Andelija Milovanovic, peto cetiri, drugo mesto na Okružnom takmicenju recitatora

20. Andelija Ðuric, osmo tri, za izuzetnan uspeh u oblasti verske nastave

21. Jovana Markovic, sedmo jedan, uspeh u verskoj nastavi

22. Marija Miljkovic, sedmo dva, uspeh u verskoj nastavi

Rec Slavoljuba Stojadinovica

Publicista Slavoljub Stojadinovic obratio se prisutnima, pre svega iz ugla coveka koji pomno sakuplja sve relevatne podatke o Drmnu, pa tako i o školi. Govorio je o prvim pocecima školstva u ovom od vajkada naprednom stiškom selu i rekao da je 1733. godine u okviru manastira Rukumije u okviru tadašnje parohije stvoreno je odeljenje polaznika dakona. Od cetiri dakona sa podrucja Branicevskog orkuga tada je Stefan bio iz Drmna. Inace, Stojadinovic je pomenuo sve prosvetne radnike i ucitelje do današnjih dana koji su vaspitavili decu Stiga iz Drmna i okolnih sela.

S.R.

KAKO RADI MESNA ZAJEDNICA ZABELA NADOMAK POŽAREVCA

PROGRAM RADA – ODRAZ POTREBA GRAÐANA

Mesna zajednica u prigradskom naselju Zabela, nekada je bila medu vodecima u požarevackoj opštini, ne samo kao najbolja i najbrža u glasanju, vec i po ukupnoj komunalnoj, društvenoj i sportskoj aktivnosti. Jedno vreme bila je potisnuta na marginu, ali, sudeci po najnovijim nagoveštajima sledi velika ofanziva u radu.

To nam je u razgovoru potvrdio i Miloš Cvetanovic, novoizabrani predsednik Saveta koji ima samo 26 godina i koji je zasigurno najmladi celnik u požarevackim mesnim zajednicama, možda i šire. On nam je rekao da je na martovskim izborima G 17 Plus dobio pet mandata, DS tri ,a dva pripala SPS i jedan radikalima. Dakle, savet ukupno ima 11 clanova. Zvanicno je sa radom Savet MZ Zabela poceo 22. aprila.

„Zatekli smo relativno sredenu zdravstvenu ambulantu, ostaje još da se završi ugradnja spoljnih vrata. Nasledili smo nerešen problem zelenila. Naime, raniji saziv trebalo je zajedno sa Kazneno-popravnim zavodom da završi podizanje zelenila jer nije održavano. A nekada je bio prelep kutak. Zbog toga, ali i još nekih potreba, konkurisali smo kod Fonda za razvoj i Fonda za zaštitu životne sredine. Nadamo se da ce nam Fond za razvoj odobriti sredstva od milion i po dinara za rad mesne zajednice i podizanja nove zelene površine, sistema za navodnjavanje, cveca zelenila, parkovnog uredenja (klupe,korpe za otpatke, kompletno košenje celog prostora Mesne zajednice Zabela). Tu bih ubrojao i secu suvih grana“ – prica Miloš Cvetanovic.

Ovih dana projekat je predat i Fondu za zaštitu životne sredine i tu je traženo 3,5 miliona dinara, za uredenje zelenila oko sportskih terena, podizanje novih zelenih površina, postavljanje klupa oko fudbalskog terena,korpe za otpatke kod košarkaškog i fudbalskog terena, sadnja i podizanje novih zelenih stabala,a bice preuredeno i „ostrvo“, odnosno autobuska okretnica i stajalište. Akcenat ce biti i na uredenju srednje, centralne ulice u Zabeli.

„Od Ministartsva ekonomije tražicemo presvlacenje asfaltnog puta od table do naselja, a od NIP–a sredstva za kanalizaciju (moguce je da u ovom segmentu dode do saradnje sa Mesnom zajednicom „Burjan“). Tu dodajem i moguca sredstva od NIP-a za rekonstrukciju takozvane „Stare škole“ u kojoj bi bila sportska sala. Takode, od Ministarstva za omladinu i sport tražicemo novac za izgradnju teniskih terena, naravno, uz uslov da se reši status imovinsko-pravnih odnosa.To nije naše vec republicko zemljište. Takode, vec nam je odobreno od Direkcije za izgradnju opštine Požarevac 500.000 dinara za izgradnju Decjeg parka ispred osnovne škole. Isto tako, za asfaltiranje autobuskog stajališta gde se nalazi nova pošta dobijamo milion dinara. Slede tender, izbor izvodaca i rad na terenu. Imacemo i 300.000 dinara za pošljuncavanje i ravnanje ostalih ulica i puteva“, - dodaje Cvetanovic.

Miloš Cvetanovic dodaje da se izborna volja mora poštovati,ali i da ceo sastav mora raditi u interesu svih žitelja Zabele bez obzira na partijsko clanstvo. U tom smislu Savet MZ Zabele imace uskoro dogovore sa predstavnicima Kazneno-popravnog zavoda Zabela i Osnovne škole „Vuk Karadžic“ iz Požarevca jer je saradnja svih i za sve veoma važna u daljem radu.

Nova pošta u Zabeli

U Centru Zabele od 18. maja otvorena je nova pošta za stanovnike ove mesne zajednice ali i za potrebe Kazneno-popravnog zavoda. U novoj pošti je trenutno zaposlen jedan radnik. Pošta radi od 8 do 14 sati i u njoj je moguce predati,kao i u svakoj drugoj, sve vrste pošiljki, placati komunalne i druge obaveze,podizati novac. Ovo je vrlo znacajno za ovdašnje žitelje jer svih ranijih godina morali su zbog toga da putuju u Požarevac.

S.R.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

ŠARENE LAŽE GRADONACELNIKA POŽAREVCA I VLADAJUCE KOALICIJE

Nakon formiranja nove vladajuce koalicije u gradu Požarevcu koju cine DS i SPS gradanima je obecano puno toga ali do dapas nisu ispunili ništa, vec nam grad tone sve dublje. Od obecane gasifikacije i ubrzanog razvoja do danas nemamo niti jednu novu firmu koja zapošljava više od 20 gradana.

Regulisanje deponije smeca je još jedna predizborna laž, jer od nove deponije nema ništa a regionalna deponija sa Smederevom još nije ni zapoceta jer Požarevac nije potpisao ugovor o strateškom partnerstvu. Njihovo obecanje, da ce biti sredeno vodosnabdevanje imamo to da se nastavlja po starom kopanje bunara i trošenje para a moglo se uci u projekat izgradnje fabrike vode. Predizborne laži obmane gradana o rešavanju komunalne i putne infrastrukture imamo samo da je vec pola gradevinske sezone u toku, a mi nemamo nigde nikakve radove, vec i neke ulice stoje nezavršene i propadaju više od godinu dana. Obecanje DS i SPS da ce se boriti protiv korupcije i nenamenske potrošnje sredstava iz budžeta je i dalje šarena laža za gradane Požarevca, pa se sa pravom gradani pitaju gde su 2,2 milijardi dinara budžeta kad se nigde ništa ne radi.

Ocigledno, najveci problem ove vlasti je stadion Mladog radnika i to im je i najveca investicija, ali ni tu ne mogu da se dogovore ko ce da gradi a ko ce da uzme novac. Konstituisanjem nove vlasti, razlog je bio u privlacenje više sredstava iz NIP-a, a od dobijenih 123 miliona dinara, prošle godine sada su dobili 10 miliona, što znaci još jedna laž. Žalice se oni na svetsku krizu a ne preduzimaju mere štednje. Visoke plate funkckonera, gradonacelnik ima pet placenih savetnika postavljenih ne po znanju nego po partijskoj liniji, gradsko vece sa ljudima na platnom spisku grada i još puno toga gde se sredstva gradana rasipaju.

Ako ne mogu da nadu rešenje za probleme, neka se sklone. Narod ce izaci na ulice i oterace motkama ovu vlast a Nova Srbija ce uvek biti uz narod. Treba prestati da lažu i pošteno raspuste parlament jer su nesposobni da vode naš grad, da raspišu nove izbore, jer je narodu dosta njihovih šarenih laža, vec žele ljude koji ce stvarno raditi u njihovom interesu.

Nova Srbija ce organizovati niz akcija sa ciljem upoznavanja gradana sa lažima DS i SPS i traženjem novih izbora jer svaki dan ostanka ove koalicije na vlasti znaci sve vece propadanje našeg grada.

U Požarevcu 27.05.2009.

INFORMATIVNA SLUŽBA GRADSKI ODBOR “NOVA SRBIJA” POŽAREVAC

HALO 92

- Požarevacka policija lišila je slobode i podnela krivicnu prijavu protiv Kostadina Ž. (1952) iz Lucice, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivicno delo ubistvo.

On je osumnjicen da je juce oko 10,55 casova. Vesni Curdevic (1961) iz Poljane u njenoj porodicnoj kuci naneo više uboda nožem u predelu grudnog koša i stomaka. Nakon toga istim nožem naneo je sebi povrede u predelu grudnog koša. Vesna Ðurdevic preminula je na putu do bolnice, dok je Kostadin Ž. nakon hirurške intervencije zadržan u Požarevackoj bolnici radi daljeg lecenja.

Ha lice mesta izašao je istražni sudija Okružnog suda u Požarevcu, zamenik Okružnog javnog tužioca i uvidajna ekipa Policijske uprave Požarevac.

- U toku noci izmedu 27/28. maja 2009. godine, na Starom požarevackom groblju došlo je do oštecenja grobnice porodice Živkovic iz Požarevca. Uvidaj lica mesta izvršila je uvidajna ekipa Policijske uprave u Požarevcu. O dogadaju su obavešteni istražni sudija Opštinskog suda u Požarevcu i Opštinski javni tužilac.

Požarevacka policija podnela je krivicnu prijavu zbog sumnje da je izvršeno krivicio delo povreda groba. Za izvršiocima ovog krivicnog dela policija intenzivno traga.

- Požarevacka policija lišila je slobode i podnela krivicnu prijavu protiv Saše S. (1981) iz Vlaškog Dola, zbog sumnje da je izvršio krivicno delo teške telesne povrede. Juce oko 03,00 casova u kafeu "Aleksandar" u mestu Oreovica, nakon krace svade sa Stevanom M. (1990) iz Aleksandrovca osumnjiceni je razbio cašu i posekao Stevana staklom u predelu vrata. Nakon ukazane lekarske pomoci u Požarevackoj bolnici povredeni je upucen na kucno lecenje.

- Požarevacka policija lišila je slobode i podnela krivicnu prijavu protiv Radomira G. (1941) iz Porodona. zbog sumnje da je izvršio krivicno delo izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja. Radomir je osumnjicen da je juce oko 08,10 casova, nakon svade u dvorištu njegovih kumova u mestu Porodin pucao u vazduh iz pištolja marke M57, kal, 7,62 mm i udaljio se sa lica mesta.

- Na putu Požarevac - Veliko Gradište, u blizini benzinske pumpe "Atlantik", juce oko 03,40 casova upravljajuci putnickim vozilom marke "nisan" usled neprilagodene brzine stanju puta i uslovima saobracaja i pod dejstvom alkohola Darko P.(1988) iz Sirakova udario je prednjim delom svog vozila u zadnji deo traktora kojim je upravljao Bratislav Stepanovic (1955) iz Požarevca. Od siline udarca putnicko vozilo je sletelo sa kolovoza, udarilo u drvo i zapalilo se. Traktor je takode sleteo s puga, gde mu je od siline udarca otpao zadnji tocak dok je vozac traktora pao na kolovoz i zadobio povrede od kojih je preminuo na licu mesta. U ovoj saobracajnoj nezgodi lake telesne povrede zadobio suvozac u putnickom vozilu I. M. (1991) iz Sirakova. Vozaca putnickog vozila Darka P. policija je lišila slobode i protiv njega podnela krivicnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivicno delo, teško delo protiv bezbednosti javnog saobracaja, on je uz krivicnu prijavu predat istražiom sudiji Opštinskog suda u Požarevcu.

- U mestu Ponikve, ispred ugostiteljskog objekta "Šiling", juce oko 21.10 casova, dogodila se saobracajna nezgoda u kojoj je Dejan G. (1987) iz Beograda, upravljajuci putnickim vozilom marke "citroen" udario pešaka Radišu Živkovica (1947) koji je prelazio ulicu krecuci se u pravcu svoje kuce. Od posledica zadobijenih u ovoj saobracajnoj nezgodi pešak je preminuo na licu mesta.

Protiv Dejana G. policija je podnela krivicnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivicno delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobracaja. Uvidaj lica mesta izvršili zamenik Javnog tužioca Opštinskog suda u Velikom Gradištu, istražni sudija Opštinskog suda u Velikom Gradištu i uvidajna ekipa Policijske uprave u Požarevcu.

FUDBAL – PRVA LIGA SRBIJE 32. KOLO

MLADI RADNIK NOVI SUPERLIGAŠ

- Mladi radnik – Novi Pazar 2:0 (2:0)

Stadion Mladog radnika u Požarevcu. Gledalaca: 2000. Sudija: Nenad Katancevic (Beograd) 8. Strelci: Svojic u 15. i Rankovic u 30. minutu za Mladi radnik. Žiti kartoni: Ðordevic i Miletic (Mladi radnik).

Mladi radnik: Pejovic 7, Stokic 7, Jašic 7, Kojic 7, Cenic 7, Luka 7, Svojic 8 (od 88. Miletic), Matic 7, Jankovic 8, Ðordevic 7, Rankovic 8 (od 86. Lazarevic).

Novi Pazar: Milenkovic 6, Tajdic 6 (od 45. Vejselovic), Puzovic 6, Mehmedovic 6, Gurdijeljac 6, Lotinac 6, Kuc 6, H. Ukic 6 (A. Ukic), Kecap 6, Buruncevic 7, Bejatovic 6 (Nicevic).

Igrac utakmice: Milan Svojic (Mladi radnik).

Domacin je od pocetka susreta preuzeo inicijativu, ne dopuštajuci gostima da predahnu i u 15. minutu dolazi do vodstva. Stokic je pobegao pored desne aut linije, nabacio loptu na sredinu peterca, a Svojic poleteo u vazduh i glavom je zakucao u mrežu. Mladi radnik u 30. minutu terensku nadmocnost kruniše drugim pogodkom. Svojic je izveo korner, Gurdijeljac je loptu izbacio iza gol aut linije i korner je ponovljen. Opet Svojic sa ugla šalje idealnu loptu koju prihvata Jankovic i tuce iz prve, ali taj šut blokira Mehmedovic. Lopta se dokotrljala do Rankovica. Kojic smirenim i proracunatim šutom pogada nebranjeni deo mreže za 2:0. U 37. minutu sjajnu akciju zapocinje Svojic, Luka odmah dodaje Rankovicu koji jakim volejem tuce pored stative. Jedini šut gostiju ka golu Pejovica zabeležen je u 40. minutu, a njega je uputio Bruncevic.

U nastavku susreta domacin je igrao mudro i cuvao stecenu prednost. U 84.minutu odbrana Mladog radnika je zaspala, rezervista Novog Pazara Nicevic se prošetao levom stranom, uspeo da izbaci Pejovica i poslao loptu ka mreži. U poslednji cas priskocio je Cenic i sa same gol linije izbacio loptu na sredinu terena.

Ovom pobedom Mladi radnik, po prvi put u istoriji kluba, upisuje se u najelitniji fudbalski rang.

D.N.