Header

RADOVAN ŽIVKOVIC, NACELNIK POLICIJSKE UPRAVE POŽAREVAC O IZDAVANJU NOVOG PASOŠA I LICNE KARTE

BRŽE DO NOVIH PUTNIH ISPRAVA

slika

Ivica Dacic, ministar unutrašnjih poslova Srbije najavio je ovih dana da ce se, zahvaljujuci nabavci još jedne, trece po redu mašine za izradu biometrijskih pasoša, proces izdavanja novih putnih isprava ubrzati, odnosno da ce se kapaciteti za personalizaciju pasoša povecati za 50 posto. Nova mašina omoguci ce, ne samo povecanje broja izdatih pasoša vec i brži prijem zahteva za izdavanje novih dokumenata.

Na šalterima Policijske uprave Požarevca u proteklih pet meseci ove godine primljeno je oko 13.000 zahteva za izdavanje novih biometrijskih licnih karata, odnosno 21.090 zahteva za dobijanje novih biometrijskih putnih isprava. Kako se trenutno dolazi do novih dokumenata u opštinama Branicevskog okruga i hoce li se proces zamene starih pasoša novima, privesti kraju bez problema do kraja ove godine kada istice rok za taj posao, pitali smo Radovana Živkovica, nacelnika Policijske uprave Požarevca na svecanosti povodom Dana policije:

--Smanjeno je nezadovoljstvo gradana pred šalterima za izdavanje novih pasoša. Najvece tenzije imali smo posle produženja roka primene starog zakona o putnim ispravama. Nismo imali dovoljno tehnickih mogucnosti da sve zahteve obradimo. Kad kažem tehnicke, mislim i na tehniku u obradi primljenih zahteva, i na kadrovsku osposobljenost. To smo uspeli da prevazidemo, kao i probleme na pocetku ove godine kada smo zakazivali prijavljivanje koga više nema. U sedištu Uprave dnevno sada primamao do 80 zahteva, to je maksimum onoga što možemo da primimo tehnicki, treba imati u vidu da uzimanje biometrijskih podataka za pasoš i licnu kartu traje negde oko pola sata. Naši radnici na privremenom radu u inostranstvu imaju prioritet kod dobijanja novih pasoša. Zahtevi se primaju svakog dana, pasoši se ne izraduju ovde nego u Beogradu za celo podrucje Srbije, rok je 15 dana, ali imamo jedan problem kod gradana iz inostranstva. Oni koji su dolazili za Božic i Uskrs predali su zahteve još tada, dokumenta su gotova ali ih oni još nisu podigli. Imamo preko 3.000 nepodignutih putnih isprava ali mislim da cemo tokom leta to rešiti.

S.E.

OTVOREN TEMPO MARKET U POŽAREVCU

NAJPOVOLJNIJE CENE NA TRŽIŠTU

slika

Kompanija Delta Maxi - Tempo express otvorila je prošlog utorka u Požarevcu hard diskont, u prostoru u kome je ranije bio Maksi.

Vesna Žabic iz Sekotora za odnose sa javnošcu kaže da Delta Maksi trgovinski lanac ima razlicite maloprodajne formate, a koncept hard diskonta nastao je pedesetih godina prošlog veka u zemljama zapadne Evrope.

- Tempo ekspres diskonte smo poceli da uvodimo od pre dva meseca, možemo da kažemo da je ovo potpuno novi maloprodajni format uopšte na tržištu Srbije, buduci da su u pitanju hard diskonti koji nisu bili prisutni. Osnovna odlika ovakvih diskonta je da oni nude ogranicen asortiman proizvoda po najnižim cenama na tržištu, što znaci da necete naci 20 vrsta razlicitih kafa, vec desetak, ali tih deset sigurno imaju najnižu cenu na tržištu. Drugaciji je nacin izlaganja robe, to je paletno izlaganje, što se takode odražava na krajnju cenu proizvoda, jer su ulaganja manja. Ovo je naš treci hard diskont, prva dva su u Kruševcu i Vrnjackoj Banji, planiramo da do kraja godine imamo deset hard diskonta u Srbiji. Ono što je takode važno je da se u ovakvim diskontima prvenstveno prodaju domaci proizvodi, kaže Vesna Žabic.

Na dan otvaranja veliki broj Požarevljana posetio je novootvoreni Tempo, a svaki stoti potrošac dobio je besplatnu kupovinu, 250-ti je nagraden DVD uredajemi, 500-ti mini linijom, a nagrada za hiljaditog kupca bio je televizor. Cente su bile niže i do 50 odsto, a kako najavljuju iz Tempa svake nedelje ce, pored uobicajenih cena biti organizovane akcije sa specijalnim popustima.

Radno vreme objekta je radnim danima i subotom od 8 do 21 sat, a nedeljom od 8 do 15 sati.

L.L.

OVE GODINE IZ POŽAREVCA U BANJAMA SRBIJE

BESPLATNO 107 PENZIONERA

Za razliku od prošle godine kada je iz Požarevca odmor, lecenje i rekreaciju u banjama Srbije o trošku Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja koristilo 127 penzionera, tu mogucnost ove godine ostvarice 107 uživalaca penzija, za 20 manje. Razlozi smanjenja su nedostajuca sredstva u Fondu za te namene i povecanje cena boravka u banjama. Ove godine, takode smanjen je i broj banja u kojima ce se penzioneri odmarati, izbor je sužen na samo tri banjske destinacije. Rec je o Soko banji, Vrnjackoj i Niškoj banji. Medu korisnicima ove godine najviše je starosnih penzionera-45, porodicnih 26, invalidskih je 25, jedan je iz redova poljoprivrednika i petoro je penzionera samostalnih delatnosti. Konacnu odluku o rekreativnim odmorima donela je nadležna Komisija u zajednici sa Fondom PIO.

--U pomenute tri banje usmereni su svi naši penzioneri i za neke banje, na primer za Nišku, pozivanje je vec pocelo. Pozivi stižu direktno iz banjskih lecilišta bilo telefonom ili pismenim putem. Interesovanje za banje ove godine je bilo izuzetno, prijavilo se oko 300 naših sugradana ali je pravo ostvarilo samo 107. Prilikom odredivanja cenila se dužina radnog i penzijskog staža, visina penzije, kao i to da li je u poslednje tri godine penzioner vec koristio besplatan banjski oporavak. Da podsetim da se u banjama boravi deset dana, boravak je besplatan, kao i prevoz do banje i nazad. Vecina penzionera mocice banje da iskoristi vec ovoga leta, saznajemo od Momira Pejanovica, predsednika penzionerske organizacije grada Požarevca.

Oni koji nisu imali srecu da ove godine dobiju besplatan banjski tretman nudi im se mogucnost odmaranja u banjama o svom trošku ali uz povoljnost placanja na rate. Naprimer, u stacionaru Soko banje ukoliko se prijavi manje od 50 penzionera, jedan bolesnicki dan košta 1.900 dinara, a ako je zainteresovanih preko 50 cena je 1.600 dinara. Placanje je na cetiri mesecne rate, u cenu je uracunato kompletno lecenje sa pregledima. Ponude su penzionerima ispostavile i dve turisticke agencije, Putnik i Ozren koje nude boravak u banjama u sezoni po ceni od 1.350 dinara po pansionu, odnosno u vansezoni po ceni od 1 250 dinara. U ove cene nisu uracunate lekarske usluge, one se placaju posebno. U sedištu penzionerske organizcije u Požarevcu saznajemo da ima zainteresovanih i za ovakve vidove banjskog odmaranja i rekreiranja.

S.E.

SPORTSKO REKREATIVNA DISCIPLINA - KUPOVINA ROTKVICA

DRŽ’ LEVO, DRŽ’DESNO!

Ko je iole imao srece da u ovom životu putuje malo po Evropi i upozna se sa nekim od evropskih vrednosti, koje ce nam, valjda, na srecu, ili na žalost – videcemo, biti uvedene na dobrovoljnoj osnovi, cim ispunimo sve uslove koji su nam nametnuti, ne bi trebalo da lamentira nad sopstvenom zlom kobi da se rodio i stasao u Srbiji. Ne, nikako! Treba uživati u svim blagodetima i prednostima koje pruža divlja, da ne kažem podivljala sredina srpskih pastoralnih, a bogami i takozvanih urbanih predela. Nije pošteno što mi onako olako naša divna sela ponekada u afektu nazivamo selendrama i seludžama, a ona malo udaljenija cak castimo i epitetom, dozvolite da ovo slobodno prevedem na engleski zbog težine izraza – njollffucking (vuko….na). Nije pošteno. Posebno ako posle upotrebe nekog od gore navedenih termina odemo na pijacu i od populacije koja ih naseljava kupujemo sir, jaja, krastavce… Nego, ‘aj se zapitamo lecka gde mi živimo i kako mi sebe možemo nazivati, a kad vec pomenuh pijacu i ovaj put, kao što sam prošli put pominjala fli market, odnosno buvljak (ili kako je govorio moj sestric kad je bio mali: buljak), pocecu odatle, a završiti verovatno necu, makar pisala sabrana dela, poput onih velikih autora sa kojima se ni u najludim snovima ne bih smela porediti.

Joj lepote u rano jutro dana cetvrtka, petka, subote i nedelje, mada ni ostale ne bi trebalo izostaviti. Poneseš ceger, ili se usput snabdevaš kesama, pa lagano u pazar. Usput se preslišavaš šta ti sve treba, ukoliko nisi od onih koji pišu listinge za kupovinu na zelenoj pijaci i samoposluzi… luk, paškanat, celer, kupus, nešto voca, možda kilce meda, malcice rotkvica, krompir, paradajz… I dok se tako preispituješ hoceš li imati dovoljno za sve, mada, ruku na srce, cene na pijaci nisu ni prineti nekim drugim cenama, o kojima cemo drugom prilikom, shvatiš da si vec stigao i da te od tezgi sa zelenišem deli samo još nekoliko desetina metara. Ali vrag ne bi bio šejtan da u gradu koji po požaru ime nosi nema testova spretnosti i snalažljivosti na svakom koraku. Naravno, za naše dobro. Nemoj da bi neko posumnjao u to. Da bi se dokopao onih tezgi koje deluju koliko-toliko pijacno pristojno, moraš prvo da se u kratkom suvom slalomu prelomataš preko kreveta za piknike i druge drevne i zaboravljene hobije, a koji ovde nasred ulice, odnosno necega što je nekada bio trotoar (za one koji nisu zapamtili to vreme, trotoar je deo ulice koji služi za tranzit pešaka). Kada uspeš da savladaš tu prvu prepreku, onda treba gledati da ti noga plasticne lutke na koju je navucena cipkana carapa ne iskopa oko, potom manevrišeš glavom izmedu brushaltera, tangi i bodija, preskociš gajbe oko pljeskavidžinica, pogneš se u kicmi kad prolaziš ispod najlona što natkrivaju osetljive artikle, kao što su šminka, lakovi i sprejevi za kosu i druge vitalne delove dela, zalomiš pored podnih galerija koje izlažu alate, izolir trake, sundere, konce, konopce, preskociš noge prodavca koji drema pored plasticnih papuca, preroniš tunel sukanja, farmerica i tunika i konacno se dokopaš onog dela pijace koji se zove ZELENA PIJACA. I sad možeš na miru da pazariš.

Pitala me baba Zorka iz Gornje Male pre neki dan: Je li cero, a što se onoliko pricalo na televizijama ovim našim požarevackim i pisalo po novinama da ce sve pijace da srede tip-top? Kad ce to da bude? Jesi l’ cula nešto? Ja se nakašljem pa promrmljam: Znate, vec su ih sredivali. A? Pa, ovaj, treba tu još malo nešto da se doradi, na primer da mi gradani selendre u kojoj se i dalje kolaci i ocerupani pilici prodaju na rasklopivim stocicima pod vedrim nebom, prestanemo da se pravimo da nikada nismo videli ni jednu reportažu o pijacama, recimo u skandinavaskim zemljama i da ne znamo da koza raste na livadi, a službenih na asfaltu. Secamo li se mi uopšte da nije normalno da se pijaca preliva preko ulica i vuce po blatu, nego je jedino normalno da je stacionirana u strogo kontrolisanim i higijenskim uslovima?

Možda nam odgovara ovako? Sumnjam. Što nam onda ne bi uveli još neku varijaciju pijace, recimo nasred jezera, ili mocvare, pa da plivamo do tezgi, ili camcima, sa motkom kao pogonom, kukama ubacujemo željene artikle u plovilo. He. Razmotrite, molim vas.

I na kraju zanimljivost, ime belgijske prestonice Brisela nastalo je od staroholandske složenice koja upravo znaci slicno: bruoc oznacava mocvaru, a sella znaci dom. Mi sele i sela imamo na svakom koraku, samo nam još mocvara fali pa da budemo Brisel.

ODRŽANA 12. SKUPŠTINA GRADA POŽAREVCA

KONSTRUKTIVNE ODLUKE U RADNOJ ATMOSFERI

slika

Skupština grada Požarevca kojoj je prisustvovalo 59 odbornika, održana je minulog petka a na dnevnom redu koji su razmatrali odbornici našlo se 16 tacaka. Skupštinom grada predsedavao je njen predsednik Miomir Ilic.

Odbornici vladajuce koalicije i opozicije, u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, najvecu pažnju posvetili su raspravama o završnom racunu budžeta grada Požarevca za 2008. godinu zaštiti od elementranih i drugih vecih nepogoda, o ulicama, opštinskim i nekategorisanim putevima, o postupku i nacinu održavanja spoljnih i unutrašnjih delova zgrada na teritoriji grada, i o obezbedenju sredstava za realizaciju objekta.

U raspravi o završnom racunu budžeta grada Požarevca ukazano je da su ostvareni tekuci prihodi,primanja i preneta sredstva u prošloj godini u visini od milijardu 993 miliona i 681. hiljade dinara. Izvršeni rashodi i izdaci su milijarda i 800 miliona i 112 hiljada dinara. Razlika ukupnih priamnja i izdataka je 193 miliona dinara. Budžetski suficit je 20 miliona i 272 hiljade dinara.

Kako je odbornicima prezentirano, i izveštaj nezavisnog revizora o izvršenoj reviziji završnog racuna bio je vrlo pozitivan što je bila i preporuka da se donese odluka o završnom racunu budžeta i to ogromnom vecinom.

Odbornici su doneli i odluku o zaštiti od elementarnih i drugih nepogoda rukovodeci se pre svega imperativom zaštite života i zdravlja ljudi uz sadejstvo svih relevantnih cinilaca, lokalne samouprave, državnih organa, preduzeca i ustanova. Ovde je predvidena i uloga i aktivnost Gradskog veca.

Odlukom koju su usvojili odbornici o ulicama, opštinskim i nekategorisanim putevima utvrduje se kategorizacija puteva u nadležnosti grada, nacin upravljanja i finasiranja, zaštite, održavanja, rekonstrukcije i nadzora. Usvojenom odlukom precizirani su obaveze i dužnosti Skupštine grada, Javnog preduzeca Direkcije za izgradnju i svih drugih subjekata. Jedna od bitnih stvari je da ce biti više reda u cuvanju puteva i unapredenje ekologije celom njihovom dužinom a protiv neodgovornih ,privatnih ili fizickih lica predvidene su kazne sa znatnim iznosima i druge mere.

Živa diskusija vodena je i oko postupka i nacina održavanja unutrašnjih delova zgrada na teritoriji Požarevca i receno da su unutrašnji delovi zgrade liftovi, zajednicke, podrumske i druge prostorije, a spoljašnji fasada, ornamenti, fasade,terasa prozori,portali, kapije, vrata. Vlasnik zgrade je dužan da spoljne i unutrašnje delove zgrade redovno država i da budu u ispravnom stanju. Grad ce možda iduce godine obezbediti deo sredstava koja još nisu isprecizirana, kao deo novca za održavanje, narocito tamo gde su ugroženi ljudi.

„Proceduralno“ strpljenje taksita

Posle najavljenog štrajka požarevackih taksista i njihovog obracanja Gradskom vecu i odbornicima Skupštine grada gradonacelnik Požarevca Miodrag Milosavljevic je rekao:

„ Za taj problem imamo sluha. Da bi taksisti dobili ulicu Veljka Dugoševica potrebno je da se u redovnoj proceduri ustanovi valjana odluka. Za to ipak treba i malo vremena.Verujem u dobar ishod uz malo strpljenja“, rekao je Milosavljevic.

Tribine i sporska hala

Odbornici Skupštine grada doneli su i odluku o obezbedivanju sredstava za realizaciju nekoliko projekata. Završice se izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Sveti Sava“ u Požarevcu koja ce koštati blizu 15 miliona dinara a sredstva obezbediti grad Požarevac. Istovremeno, sredinom avgusta bice postavljene tribine na stadionu Mladog radnika za šta ce biti obezbedeno 22 miliona i 634 hiljade dinara.

S.R.

KONFERENCIJA ZA JAVNOST U SVECANIM SALONIMA GRADA POŽAREVCA

ZA ODLICAN PROJEKAT - POLA MILIONA

slika

Otvarajuci konferenciju za javnost gradonacelnik Požarevca Miodrag Milosavljevic je rekao da imamo prilike da u našoj sredini ugostimo državnog sekretara za državnu upravu i lokalnu samoupravu gospodu Sanju Cekovic. Naglasio je da je donela papir od 500.000 dinara.

„To je bio konkurs.Naš klub za mlade pri Centru za socijalni rad u Požarevcu je imao jedan veoma dobar projekat. Ono što sve nas ohrabruje u lokalnoj samoupravi je cinjenica da mi tokom cele tekuce godine imamo sluha prema socijalno ugroženom delu stanovništva. U tom smislu mi smo otvorili odvojeno odeljenje Centra za socijalni rad, tako da svi oni koji imaju potrebe za bilo kojim socijalnim davanjem mogu na jednom mestu da ostvare svoje pravo. Takode, u Sindelicevoj ulici renovira se prostor za istureno odeljenje lokalne samouprave koje ce raditi na poslovima interno raseljenih lica.U tom odeljenju radice i jedan diplomirani pravnik za pružanje pravne pomoci. Ukratko, mislim da jesmo socijalno odgovorna vlast“ – rekao je gradonacelnik Miodrag Milosavljevic.

Sanja Cekovic je naglasila da joj je drago što je ponovo u Požarevcu i u roku od šest meseci donosi sredstva po drugi put. To, po njenim recima znaci da se u gradu Požarevcu rade projekti na pravi nacin, pa vama i slicnim opštinama u Srbiji naše ministarstvo izlazi u susret i daje odredenu sumu novca koja je projektom zatražena.

„ Sredstva koja rasporedujemo po opštinama za ove projekte jesu od igara na srecu koji naše ministarstvo u jednom procentu dobija kao prihod kojim raspolaže. Zavisno od prihoda sredstava,ili najviše tri puta godišnje, mi po pristigloj kvoti novca raspisujemo konkurs po razlicitim osnovama u infrastrukturi, socijalnim potrebama, zaštiti životne sredine. Za desetak dana bice novog konkursa a poseban akcenat je stavljen na sva socijalna potraživanja i potrebe“, rekla je Sanja Cekovic, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tanja Rajic, kreator projekta i koordinator Kluba za mlade se zahvalila gradonacelniku Požarevca Miodragu Milosavljevicu i nacelniku Upravnog Branicevskog okruga Goranu Petrovicu što su još pre skoro godinu podržali našu inicijativu koja je vezana za strategiju razvoja socijalne zaštite.

„Klub za mlade” je socioterapijski servis koji je u eksperimentalnoj fazi,kao i sada, kada su potpuno grupisani poslovi koji se obavljaju sa jednom od najugroženijih kategorija a to su deca u sukobu sa zakonom. Nakon implementacije ovog programa koji su podržali lokalna smouprava , Fond za socijalne inovacije i Ujedinjene nacije, Agencija za razvoj, shvatili smo da je potrebno da svoje aktivnosti proširimo na zdrave vršnjake sa kojima radimo“, rekla je pored ostalog Tanja Rajic.

S.R.

OTVORENA KANCELARIJA ZA MLADE U POŽAREVCU

BRIGA O MLADIMA PRIORITET

slika

Prošlog cetvrtka u Požarevcu je u prisustvu brojnih gostiju i gradana i gostiju,otvorena kancelarija za mlade.Svecanom otvaranju prisusvovali su Vladimir Ilic, direktor nacionalne službe zapošljavanja, Vukica Vasic, zamenik gradonacelnika Požarevca, Slaviša Zlatnovic, državni sekretar ministarstva za sport i omladinu, Miomir Ilic, predsednik Skupštine grada Požarevca i drugi brojni gosti i gradani Požarevca. Na pocetku je održan i prigodan program u kome su ucestvovali gradski hor ”Barili” i baletski studio “Amadeus” iz Požarevca

Goste i prisutne gracane najpre je pozdravila Vukica Vasic, zamenik gradonacelnika Požarevca koja je pozdravljajuci sve istakla:

“Požarevac je uvek imao razumevanja prema mladima, pa smo i ovog puta uspeli da otvorimo kancelariju za mlade jer ta ideja datira još od prošle godine. Grad je uvek podržavao mlade i u buduce ce ciniti sve kako bi mladi mogli da opravdaju poverenje koje im iskazujemo”.

Potom je prisutne pozdravio Slaviša Zlatanovic, državni sekretar Ministarstva za sport i omadinu koji je istakao:

“U poslednje vreme cesto sam u Požarevcu i mogu da kažem da se lepo osecam.Zato mi je i cast što danas ovde mogu da otvorim novu kancelariju za mlade gde cemo, nadam se, uz pomoc lokalne uprave i omladinskih organizacija da pružimo mladima šansu da se brže ukljuce u društvene tokove”.

Na kraju je prisutne pozdravila i koordinator kancelarije za mlade Davorjanka Mitrovic. Potom je Slaviša Zla-tanovic presekao vrpcu i svecano otvorio nove prostorije.U kancelariju su potom ušli brojni gradani i gosti.

Davorjanka Mitro-vic je posle otvaranja istakla: “Kancelarija ce se ubuduce baviti isklju-civo mladima i njihovim problemima. Vrata ce biti otvorena za sve kako bi rešavali probleme. Do kraja godine sacinicemo i program koji ce omoguciti da mladi lakše rešavaju svoje probleme. Cilj nam je da smanjimo broj nezaposlenih i da informacije budu dostupnije mladima”.

M. N.

SVETSKI DAN BORBE PROTIV ZLOUPOTREBE DROGA – 26.JUN OBELEŽEN AKCIJOM ZA ZDRAVLJE

DA LI DROGA UPRAVLJA TVOJIM ŽIVOTOM?

slika

Kao i svake poslednje subote u mesecu od 11 do 13 c, i ove je u Ekološkom domu na Cacalici Zavod za javno zdravlje Požarevac organizovao “Akciju za zdravlje” koja se sprovodi vec devet meseci. No, ovaj put postojao je i razlog više da se obide punkt na kome se obavljaju preventivni medicinski pregledi – obeležen je Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga – 26.jun, pod sloganom “Da li droga upravlja tvojim životom?” Brojna ministarstva, instituti i ustanove u Srbiji pridružili su se ovoj akciji, a na Cacalici je deljen propagandni materijal.

Doktorka Cvija Stojanovic istice znacaj saradnje svih institucija u rešavanju teškog problema rastuceg broja narkomana.

- U Požarevcu Zavod za javno zdravlje, zajedno sa Domom zdravlja, Crvenim krstom, Omladinom JAZAS-a, Ekološkim društvom i medijima, obeležava Svetski dan protiv zloupotrebe droga, a prvenstvena namera je da se mladima skrene pažnja na znacaj i velicinu problema koje nose droga i bolesti zavisnosti. S obzirom na to da se radi o problemu socio-medicinskog znacaja, na nastanak ove vrste oboljenja utice niz faktora i zato je u njeogovom rešavanju potrebno da budemo svi zajedno, sve institucije na nivou lokalne zajednice. Neophodan je partnerski odnos, to je jedini nacin da se smanji, kako potražnja, tako i ponuda droga prema mladima. Ono što Svetska zdravstvena organizacija nastoji, odnosi se upravo na preventivne programe, a oni su bazirani na multidisciplinarnom i multisektorskom pristupu, što znaci da se mora ostvariti jedinstvo svih institucija u lokalnoj zajednici. Pojedinac ne može ništa da uradi. Vlada Republike Srbije je 2.aprila usvojila strategiju borbe protiv droge, cetvorogodišnji plan od 2009. do 2013.godine, a on upravo sadrži cilj koji potencira tu saradnju, kao i širenje i jacanje medunarodne saradnje, sprecavanje krijumcarenja droge. Potrebno je dakle delovati na više nivoa i edukovati na svim nivoima, a edukacija je potrebna, ne samo mladima, vec svima, naglašava dr Cvija Stojanovic.

Akcija je, pored problema narkomanije, akcenat stavila i na problem alkoholizma, koji, pored droge i cigareta, spada u tri najvece bolesti zavisnosti.

L.L.

U POŽAREVCU OBELEŽEN 26. JUN, SVETSKI DAN BORBE PROTIV ZLOUPOTREBE I KRIJUMCARENJA DROGE

ZA ŽIVOT BEZ DROGE

slika

Kao i svake i ove godine u svetu je raznim manifestacijama obeležen 26. jun, Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumcarenja droge. U centru Požarevca prošlog petka, pod sloganom "Da li droga upravlja tvojim životom", aktivisti Crvenog krsta i zaposleni u Zavoda za javno zdravlje i Centru za prevenciju Doma zdravlja delili su prolaznicima propagandni materijal upravo vezan za borbu protiv upotrebe i zloupotrebe droga.

- U obeležavanje ovog dana ukljucili su se i ucenici Medicinske škole u Požarevcu koji ce sutra, kada završe školovanje postati naši glavni edukatori u svim preventivnim aktivnostima pa i u ovoj. Zašto je važno skrenuti pažnju javnosti na ovaj dan? Pa zato što je naša zemlja 26. februara potpisala Strategiju za borbu protiv droga i ona važi od 2009. do 2013. godine. Nadamo se da cemo se i mi pridružiti svetskim trendovima i da cemo uciniti nešto više na smanjenju slucajeva zloupotrebe droga. Ovu našu akciju podržavaju još i republicka ministarstva: zdravlja, prosvete i omladine i sporta, obavestila je novinare ispred Organizacije Crvenog krsta, LJiljana Miloševic.

S.E.

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA MECUOPŠTINSKE ORGANIZACIJE SAVEZA SLEPIH ZA BRANICEVSKI OKRUG

JOŠ JEDNA USPEŠNA GODINA

Meduopštinska organizacija Saveza slepih za Branicevski okrug sa 563 clana, jedna je od najvecih u Srbiji, ispred nje su samo organizacije u Beogradu i Novom Sadu. Na redovnoj godišnjoj Skupštini održanoj pocetkom juna u Požarevcu, razmatran je prošlogodišnji rad i usvojen program ovogodišnjih aktivnosti. U izveštaju o rezultatima i aktivnostima u 2008. posebna pažnja posvecena je realizaciji projekta "Istraživanje i utvrdivanje kategorizacije i formiranje baze podataka slepih i slabovidih na podrucju Branicevskog okruga". Projekat koji je angažovao 21 anketara, realizovan je preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i prvi je u Srbiji. Sva novootkrivena lica, ukupno 390, kao i stari clanovi Organizacije, anketirani su i strucno obradeni i time je stvorena najnovija baza podataka o clanstvu.

- U izveštajnom periodu je naš projekat pod nazivom "Obuka slepih za rad na racunaru kao pomagalu" prihvacen od strane Holandske fondacije i finansiran preko BCIF-a. Za obuku smo angažovali najbolje strucnjake iz Beograda koji su obucili 15 naših clanova da koriste racunare. Nakon uspešne obuke veci broj polaznika je obezbedio sebi racunare i sada ih koriste u svakodnevnom radu. Pored softvera, ovim projektom formiran je mini kompjuterski centar, navodi se u izveštaju.

Prema recima predsednika Skupštine Božidara Bojkovica, Savez je i prošle godine znacajnu pažnju posvecivao obrazovanju svojih clanova, posebno novootkrivenih slucajeva dece. Kada je u pitanju zapošljavanje slepih i slabovidih, ostali su bez rezultata napori koje je rukovodstvo Organizacije ulagalo da obezbedi radna mesta dvojici telefonista i jednom terapeutu. Razgovori ce se na tom planu nastaviti i u ovoj godini, a znacajna pomoc i podrška ocekuje se od Nacionalne službe zapošljavanja.

U ukupnom angažovanju i delovanju Saveza slepih znacajno mesto pripada i socijalno-ekonomskoj i pravnoj zaštiti clanstva. Svi clanovi imaju pravo na besplatnu pravnu pomoc u ostvarivanju prava na starosnu, invalidsku i porodicnu penziju, na tudu negu i pomoc, uvecani dodatak, uvoz putnickih automobila, povlašcenu vožnju, kompenzaciona pomagala...

Clanovi Saveza slepih veoma su aktivni u kulturnom i sportskom životu. Tako je 11. aprila u prepunoj sali Centra za kulturu održano pesnicko vece slepih i slabo videcih stvaralaca, na drugom takmicenju u recitovanju "Kaži ali lepo" u veoma jakoj konkurenciji takimicara do 16. godina pobedio je Požarevljanin Mihajlo Mitrovic, na 17. prvenstvu u kuglanju u Beogradu predstavnici Saveza slepih Branicevskog okruga osvojili su trece mesto, isti uspeh ostvaren je i na Republickom prvenstvu u golbalu održanom u Boru dok su iz Kragujevca, sa Republickog prvenstva u atletici slepih Srbije, predstavnici Požarevca doneli cetiri medalje. Posebne rezultate u prošloj godini imali su šahisti Saveza. Nastupali su na pojedinacnom prvenstvu u šahu u Obrenovcu i ucestvovali na nekoliko prijateljskih turnira u Velikoj Plani, Smederevu i Kosjericu. Clan Saveza, šahista Božidar Bojkovic kao deo ekipe Zdravstvenog centra Požarevac nastupao je na prvenstvu zdravstvenih radnika u Canju gde je osvojena zlatna medalja.

S.E.

OTVOREN NOV OBJEKAT U POLJOPRIVREDNOJ ŠKOLI "SONJA MARINKOVIC" U POŽAREVCU

DOM UCENIKA NA TULBI-VECI I LEPŠI

- Novu Upravnu zgradu sa objektom za smeštaj ucenika u okviru Poljoprivredne škole svecano predao na upotrebu dr Žarko Obradovic, ministar prosvete

slika

Poljoprivredna škola “Sonja Marinkovic” u Požarevcu jedna je od najstarijih poljoprivrednih škola u Srbiji koja od 1996. godine u svom sastavu ima i Dom ucenika u kome su tokom školske godine smešteni ucenici iz opština Branicevskog, Podunavskog i Borskog okruga. Sam Dom nalazi se u predivnom ambijentu stoletnih šuma na brdu “Tulba” u neposrednoj blizini Spomen obeležja “Požarevacki mir” i Etno naselja. Iz godine u godinu zaposleni u Poljopri-vrednoj školi, pored ulaganja u podizanje kvali-teta nastave nastoje da obezbede i što povoljnije uslove smeštaja ucenika u Domu. Tako je od prošle srede ovaj objekat veci, lepši i funkcionalniji. Novu Upravni zgradu sa Domom za smeštaj uce-nika, u prisustvu brojnih zvanica, ucenika i nastavnika, kao i polaznika Razvojno trenažnog centra Košarkaškog saveza Srbije, svecano je predao na upotrebu dr Žarko Obradovic, ministar prosvete u Vladi republike Srbije.

Svecanost je zapocela državnom himnom i muzickim programom u izvodenju cla-nova Etno grupe požarevacke Muzicke škole ''Stevan Mokranjac''. U ime ucenika, profesora i vaspitaca, goste je pozdravio domacin, direktor škole Vidoje Vukašino-vic:

- Drago mi je što su danas sa nama dr Žarko Obradovic, ministar prosvete RS sa saradnicima, Zoran Trninic, pomocnik ministra pros-vete za ucenicko - studentstki standard, Mile-tic Mihajlovic, narodni poslanik i clan Repu-blickog odbora za obrazovanje, Goran Petrovic, nacelnik Branicevskog upravnog okruga, Miodrag Milosavljevic, gradona-celnik Grada Požarevca sa saradnicima, Miomir Ilic, predsednik Gradske Skupštine, Vesna Zdravkovic, nacelnica Školske uprave, Predrag Bojic, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, Radovan Živkovic, nacelnik Policijske uprave, pukovnik Duško Šljivancanin, zamenik komandanta Garnizona VS u Požarevcu, pukovnik Gordan Ivoševic, komandant VO, Radomir Mihajlovic, predsednik Školskog odbora, predsednici svih opština Branicevskog okruga, direktori škola, javnih ustanova, preduzeca...

Buduci da je Poljoprivredna škola u dugoj istoriji postojanja, u pojedinim etapama svoga rada imala i internatski smeštaj i da veliki procenat naših ucenika nema stalno prebivalište u Požarevcu, pokrenuli smo inicijativu za otvaranje Doma ucenika pri našoj školi. Pocetkom 1995. godine, posle opsežnih pregovora i priprema, Opština Požarevac je dala saglasnost da se postojeci objekti stave na raspolaganje Poljopriv-rednoj školi. Na osnovu toga resor za ucenicki i studentski standard Mini-starstva prosvete RS daje saglasnost za otvaranje Doma pri školi uz uslov da se obezbede posebne materijalno - tehnicke pretpostavke za otpocinjanje realizacije ove ideje. Zahvaljujuci sopstvenim sredstvima škole i ma-terijalnoj pomoci opšti-na i privrede Brani-cevskog okruga, kao i drugih donatora, svi pla-nirani radovi uspešno su realizovani. Adapta-cija i uredenju objekta trajali su od pocetka juna do kraja septembra 1996. godine tako da su se svi uslovi za prijem prvih stanara stekli 1. oktobra 1996. godine. Tada je smeštajni kapacitet Doma bio 96 mesta, a ucenici su boravili u dva paviljona sa po 48 decaka i devojcica, najviše iz Branicevskog, Podunavskog i Borskog okruga. Dom je vec tada imao sopstveni izvor grejanja a prvi stanari hranili su se u restoranu tadašnjeg ugostiteljskog preduzeca “Avala”, podsetio je direktor Vukašinovic.

Sa otvaranjem Doma 1996. godine prica o internatu pri Poljopriv-rednoj školi u Požarev-cu se ne završava. Napro-tiv, dalji razvoj smeš-tajnih kapaciteta i uslova za boravak ucenika u ovom objektu odvija se u nekoliko etapa. Radovi na izgradnji kuhinje i dackog restorana poceli su septembra 1999. godi-ne u neposrednoj blizini tadašnjeg hangara koji ce kasnije postati deo integrealne višenamenske celine “Ucenicki klub”. Objekat za ishranu uceni-ka u potpunosti je završen i predat na upotrebu 2001. godine. U potkrovlju iznad kuhinje i restorana uraden je novi deo za smeštaj ucenika sa visokim higijensko -tehnickim i estetskim standardima .

- Pre dve godine adaptirali smo prostor starog paviljona i time obezbedili smeštaj ucenika u sobama visoke kategorije. Od samog pocetka rada Doma, na ovim prostorima prisutan je Košarkaški savez Srbije koji sa svojim Razvojno trenažnim centrom Tulba, koristi naše objekte u vreme raspusta i tako uveliko doprinosi strucnom razvoju srpske košarke i istovremeno daje znacajan pecat razvoju kvaliteta rada Doma ucenika. Sa osavremenjavanjem i uredenjem Doma nastavili smo i prošle godine. Radilo se na spajanju postojecih objekata za smeštaj i objekta za ucenje radi dobijanja zbornice za vaspitace, kancelarije za upravnika Doma i strucnog saradnika, prostorija za dežurnog vaspitaca, za prijem roditelja, za vannastavne aktivnosti, za obezbedenje i video nadzor svih objekata Doma. Tokom ove godine intenzivirani su radovi na završetku pomenutog objekta u ciju je izgradnju uloženo oko 8 miliona dinara. Glavni deo sredstava obezbedilo je Ministar-stvo prosvete, Sektor za ucenicki i studentski standard, napomenuo je direktor.

Arhitektonski veoma privlacan i funkcionalan, objekat je izgradilo GP Jovic gradnja. Ovim cinom, medutim nije stavljena tacka na angažovanje neimara na osavremenjavanju domskog smeštaja u ovoj školi. Ono što predstoji je faza konacnog uoblicavanja, ujednacavanje smeštajnih, higijensko-tehnickih i vaspitno-obrazovnih standarda svih objekata Doma buduci da njegovi najstariji delovi imaju neodgovarajuce uslove u odnosu na novoizgraden prostor. Cilj škole je da se u narednom periodu poboljša smeštaj ucenika i u ovom delu Doma. U školi smatraju da za to postoje potrebni uslovi, uradena je projektna dokumentacija, dobijene su sve dozvole za pocetak radova. U saradnji sa gradom konkurisali su kod NIP-a za dobijanje potrebnih sredstava, a prisutna je i nada da ce ih Ministarstvo prosvete, kao i u dosadašnjim, podržati i u ovom projektu cijom realizacijom Dom ucenika Poljo-privredne škole postaje jedan od najsavremenijih objekata ove namene, u Srbiji i šire.

Pored resornog ministarstva veliku zaslugu za uredenje Doma ucenika ima i lokalna samouprava. Obracajuci se prisutnima na svecanosti, gradonacelnik Požarevca Miodrag Milosavljevic apostrofirao je razloge zbog kojih Požarevac i dalje treba da ulaže u ovu školu i njen Dom ucenika:

- Poljoprivredna škola i njen ucenicki dom koji je od danas veci i lepši i Razvojno trenažni centar u kome se vec 13 godina bruse košarkaši, talenti Srbije, ocigledni su dokazi da je naš grad okrenut razvoju poljoprivrede i sporta. U našem ravnom Stigu i plodnom Pomoravlju prirodno je da grad Požarevac strateški ulaže u razvoj poljoprivrede, a tamo gde je zdrava hrana i sredina, tamo i sportisti imaju uspeha. Da je Požarevac grad sporta svedoci i to da ove godine nema ekipe koja nije ušla u viši rang, a narocito smo ponosni na odbojkaše i fudbalere koji se takmice u super ligama. Ti rezultati su posebno vredni hvale jer se ostvaruju u vreme velike krize, rekao je Milosavljevic.

Nakon otvaranja novouredenog objekta, povodom 13 godina rada Razvojno trenažnog centra Košarkaškog saveza Srbije, organizovana je Konferencija za medije. Ucesnici svecanosti i predstavnici medija bili su u prilici da razgledaju izložbu o radu RTC od 1997. do 2009. godine priredenu u hangaru ucenickog Doma.

DR ŽARKO OBRADOVIC, REPUBLICKI MINISTAR PROSVETE NA SVECANOSTI OTVARANJA UPRAVNE ZGRADE SA OBJEKTOM ZA SMEŠTAJ UCENIKA:

ULAGANJE U ZNANJE

Obracajuci se ucenicima, buducim košarkaškim reprezentativcima i nastavnicima, dr Žarko Obradovic, ministar prosvete u Vladi Srbije izrazio je zadovoljstvo radom i rezultatima koje postiže Poljoprivredna škola u Požarevcu:

- Kao ministar prosvete moram biti jako zadovoljan i jesam onim što sam danas ovde video. Obišao sam sve objekte škole, razgledao mašine koje se koriste u izvodenju nastave, razgovarao sa nastavnicima i stekao jedan povoljan utisak. Otvaranje ovog Doma, odnosno objekta kao sastavnog dela Doma, za nas u Ministarstvu prosvete je jako važno, a važno je i za ovu školu i grad Požarevac. Ulaganje u obrazovanje je višestruko korisno, izuzetno važno, svako ulaganje se vraca, u odnosu na sredstva koja imamo, trudimo se da postignemo najvecu mogucu korist... Ovo je jedan od objekata koje Ministarstvo pomaže širom Srbije i želim da znate da je naše strateško opredeljenje da u narednim godinama, uprkos ekonomskoj krizi, povecamo izdvajanja za ovaj deo obrazovanja, jer smatramo da time unapredujemo obrazovanje u celini. Kao covek koji voli sport i koji je i sam u mladosti igrao košarku, drago mi je što je Košarkaški savez Srbije deo ovog objekta. Od sekretara Bojica sam cuo da je gro sadašnjih reprezentativaca boravio ovde. Mladim polaznicima porucujem da se ugledaju na Kicanovica, Dalipagica i Slavnica, na Divca, Ðordevica, Danilovica... Naša zemlja ima veliku ulogu u istoriji svetske košarke iako je mala po broju stanovnika i broju igraca, ali ima kvalitet, rekao je Obradovic obecavši podršku Ministarstva u zaokruženju procesa adaptacije objekta i osavremenjavanja uslova života i rada u Domu ucenika. -- Nastavicemo izgradnju i opremanje ovog objekta u godinama koje dolaze jer to zaposleni ovog kolektiva zaslužuju a ucenici treba da imaju povoljne uslove za rad da bi napravili dobre rezultate. 21. vek je vek znanja i samo one države koje budu ulagale u obrazovanje imace znanje koje ce ih povesti napred, rekao je Obradovic koji je, oduševljen muzickim nastupom clanova Etno grupe i orkestra Muzicke škole obecavši da ce ih pozvati da naredne godine ucestvuju na akademiji u cast Savindana, školske slave.

S.E.

SEDNICA SO ŽAGUBICA

RAD NA DNEVNOM REDU

slika

Odbornici Skupštine opštine Žagubica usvojili su na prošlonedeljnoj sednici odluku o završnom racunu buxeta za 2008. godinu. Prema tom dokumentu, ukupni buxetski prihodi u prošloj godini iznosili su blizu 252 miliona dinara, buxetski rashodi i izdaci oko 240 miliona, a buxetski suficit od oko 12 miliona prenet je u ovu buxetsku godinu.

Na ovoj sednici, na zahtev odbornika, predsednik opštine Žagubica dr Dragi Damnjanovic podneo je izveštaj o svom radu u prošloj godini. Isticuci da je 2008-a bila izborna godina, što je uticalo i na poduže cekanje saglasnosti od strane pojdeinih republickih organa, on je naglasio da se pri realizaciji poslova i aktivnosti od vitalnog znacaja, investicija koje visinom prevazilaze buxetske mogucnosti ove opštine, Žagubica oslanjala na podršku brojnih državnih organa, ministarstava i fondova. Konkurisano je sa brojnim projektima kod veceg broja vladinih resora i nevladinih organizacija.

Tako, u oblasti strategija i projekata, opština Žagubica je, uz mentorstvo Ministarstva rada i socijalne politike i podršku Fonda za socijalne inovacije obezbedila Strategiju socijalne zaštite, sa 1,6 miliona realizovala program "Pomoc u kuci", sa 572.000 dinara dobijenih iz Ministarstva omladine i sporta realizovala projekat "Jacanje kapaciteta lokalne kancelarije za mlade", zapoceto je inoviranje nacrta Strategije lokalno ekonomskog razvoja, uradenog 2006. godine, pristupilo se izradi Prostornog plana, za šta je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu pristiglo 2 miliona dinara...

Prošle godine, naglasio je u svom izveštaju predsednik opštine Žagubica dr Dragi Damnjanovic, realizovan je projekat "Elektronska uprava u opštini Žagubica", što je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu podržalo sa 1,6 miliona dinara. U oblasti turizma, nakon usvajanja Generalnog plana uredenja Skijališta "Beljanica", sa 44 miliona dinara odobrenih od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, zapoceta je elektrifikacija podrucja buduceg Skijališta, a sa dodatnih 17 miliona i izrada projektne dokumentacije puta Žagubica - Beljanica.

Kad je o putevima rec, tokom prošle go-dine je oko 100 kilometara u svim naseljima opštine je rekonstruisano, nasipano, ociš-ceni su putni pojasevi... NIP je sa 29 miliona finansirao u rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnih puteva, a iz istih izvora finansirano je i rešavanje vodosnabdevanja u naselju Krepoljin, dok je opštinski buxet sa 600.000 intervenisala na poboljšanju snabdevanja vodom žitelja zaseoka Ravnište.

Prošle godine okoncana je kampanja obezbedenja sertifikata o zaštiti geografskog porekla Homoljskog meda, a pcelari su sa 30.000 dinara potpomognuti i u nabavci repromaterijala.

Istovremeno, uz podršku nemacke donatorske organizacije "GTZ", rekonstruisana je i zamenjena rasveta u brojnim osnovnim i žagubickoj srednjoj školi. U Laznici je realizovan projekat škole, a sanirane si i školske zgrade u Osanici i Suvom Dolu...

Znacajna su i ulaganja u žagubicko zdravstvo: kupljeno novo sanitetsko vozilo, nabavljeni su novi medicinski aparati i uredaji, otvoreni novi specijalisticki kabineti, zapošljeni lekari... Isto tako, uredeno je nekoliko seoskih stadiona malih sportova, organizovana su reli takmicenja i reli trke, podržane sve sportske manifestacije. Podržana su i organizovana brojna kulturna i turisticka dešavanja: Sabor "Vrela Homolja" u Žagubici, "Spasovdanski susreti" i "Dani gljiva" u Krepoljinu, "Dani hrizantema" u Žagubici i "Priveg" u Laznici i Žagubici.

Predsednik opštine je detaljno izložio i aktivnosti u oblasti privlacenja i angažovanja donatora i zainteresovanih inve-stitora. Istaknut je projekat izgradnje pogona za proizvodnju industrijskog drvenog uglja, is-tražne aktivnosti u procesu utvrdivanja opravdanosti gradnje vetro-parkova i mini hidrocentrala, a sve je iz-glednije i pokretanje proizvodnje u fabrici "FOŽ"...

Pored ovog dokumenta, pred odbornicima su se našle i odluka o postupku utvrdivanja javnog interesa nad parcelom na kojoj ce se graditi trafo stanica za snabdevanje Skijališta Beljanica strujom, odluka o sanitarno-tehnickim uslovima vezanim za eksploataciju kanalizacionih sistema, odluka o nagradivanju nastavnika, vaspitaca i ucenika za postignute rezultate na takmicenjima.

Predsedniku opštine Žagubica odbornici su posebnom odlukom dali ovlašcenje da potpiše protokol o saradnji sa Bondcom “Green Energy”, kompanijom koja je zainteresovana da na prostoru Žagubice gradi “Vetro parkove”, sisteme vetrenjaca, koje bi proizvodile elektricnu energiju, koristeci prirodne, obnovljive resurse, koristeci potencijale vazdušnih struja vrh planinskih venaca Homolja. Tokom prošle godine, ova kompanija je postavila uredaje na nekoliko karakteristicnih kota i došla do veoma povoljnih rezultata, koji obecavaju apsolutnu isplativost buducih investicija.

Na ovoj sednici su donete i odluke o razrešenjima i imenovanjima clanova Upravnog odbora Decjeg vrtica “Poletarac” Žagubica.

D. Milenkovic

OPŠTINA ŽABARI

OBEZBEÐEN OGREV ZA KORISNIKE

Opština Žabari je na osnovu Odluke predsednika opštine, Miodraga Filipovica, sprovela jedinstvenu javnu nabavku male vrednosti za nabavku ogrevnog drveta i uglja.Javna nabavka je sprovedena za sve korisnike buxeta opštine Žabari koji za ogrev koriste ugalj i drvo,i to za Osnovnu školu’’Duda Jovic’’iz Žabara i Osnovnu školu “Rosa Trifunovic’’iz Aleksandrovca,za deciji vrtic’’ Moravski cvet’’,kao i za Opštinsku upravu opštine Žabari.

‘’Javna nabavka male vrednosti je sprovedena po partijama,jer je bilo neophodno obezbediti za korisnike dve vrste uglja i ogrevno drvo,tako da je u okviru jedne partije obezbeden mrki ugalj- kocka,donje toplotne moci 18.120 kj/kg i mrki ugalj- komad,donje toplotne moci 18.560 kj/kg,u ukupnoj kolicini od 195 tona,a po drugoj partiji je obezbeden drveni ugalj donje toplotne moci 9.829 kj/kg u kolicini od 50 tona i ogrevno drvo u kolicini 123m. Javno otvaranje ponuda je obavljeno 20.05.2.009.godine,nakon cega je komisija u okviru izveštaja predsedniku opštine Žabari predložila da se za najpovoljnije ponudace po partijama zakljuce ugovori.Tako je za mrki ugalj zakljucen ugovor sa preduzecem ‘’Vianet’’d.o.o.iz Smederevske Palanke a za drveni ugalj i ogrevno drvo ugovor je zakljucen sa preduzecem “GOOD NJILL NJG’’d.o.o. iz Beograda.Objedinjena nabavka je sprovedena iz razloga ekonomicnosti i brzine sprovodenja postupka,a u komisiji koja je sprovela postupak bili su zastupljeni i predstavnici svih korisnika za koje se vršila nabavka.Isporuka ogreva po zakljucenim ugovorima je vec zapocela,tako da ce korisnici narednu sezonu,kada je ogrev u pitanju,sacekati spremni, rekla nam je Mrvovic Sladana, rukovodilac odeljenja za buxet i finansije opštine Žabari.

Sima Jevtic

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD

AKTIVNOST KLUBA ZA STARE

U centru za lokalne usluge socijalne zaštite u opštini Žabari,dana 26.06.2.009.godine sa pocetkom u 10 casova,održano je predavanje na temu: Klimatski uslovi i nacin ishrane kod starih i bolesnih u letnjem periodu’’.

Predavanje je održao strucni tim Doma zdravlja Žabari i to dr Predrag Živic, glavna sestra Suzana Stanojevic i patronažna sestra Sladana Stokic. Predavanju je prisustvovao predsednik opštine Žabari Miodrag Filipovic koji je otvorio ovaj skup i odgovarao na pitanja prisutnih.

Predavanju je prisustvovalo oko 30 penzionera sa teritorije opštine Žabari. Po završetku predavanja,obavljen je kontrolni pregled:merenje krvnog pritiska,pulsa i opšti pregled.Lekari su svojim savetima o znacaju pravilne ishrane u letnjem periodu u odredenoj meri edukovali ovu populaciju kako bi letnju sezonu proveli što bezbolnije po svoje zdravlje.Istovremeno obavljani su i individualni razgovori sa pojednim pacijentima koji su se interesovali za svoje zdravstvene probleme.

Sima Jevtic

NA VIDOVDAN

SOCIJALISTI ODALI POŠTU MILOŠEVICU

slika

Povodom Vidovdana, praznika koji zauzima izuzetno mesto u srpskoj istoriji, na grobu Slobodana Miloševica cvece su položili Miomir Ilic, clan Predsedništva SPS-a, Milic Jovanovic i Nebojša Živkovic, clanovi Glavnog odbora SPS-a, predstavnici Udruženja “Sloboda”, profesor Miloš Aleksic, Snežana Aleksic i Dragoljub Kocovic, kao i mnogobrojni gradani iz raznih krajeva Srbije.

“Na današnji dan posle 620 godina, od kada je slavni srpski knez Lazar poveo vojsku u odbranu srpskih teritorija na Kosovu, nalazimo se na grobu predsednika Slobodana Miloševica, da odamo pocast velikanu srpskog naroda. Istorija srpskog naroda je po nekima pozitivna, po drugima negativna, ali ona govori o tome da buducnost mora da vodi racuna o tome. Secanje na lik i delo predsednika Miloševica daje nam obavezu i odgovornost da sve datume koji su vezani za srpsku istoriju, pogotovo ovaj vekovni dogadaj i sramno izrucenje predsednika Hagu, tadašnje vlasti zahvaljujuci spoljašnjem faktoru, pamtimo. SPS i sve levo orijentisane partije su za evropske integracije, za bolju buducnost mladih ljudi i nikada necemo biti za to da Srbija ima osvajacke pretenzije, vec iako dode do napada na našu teritoriju, branicemo je kao što smo to uvek cinili. Nadamo se da ce ideje socijalizma prodreti ne samo u Srbiji, nego u Evropi i svetu i da cemo biti ucesnik u jednoj novoj i boljoj buducnosti za Srbiju i ceo svet”, istakao je Miomir Ilic.

D.Dinic

PISMA CITALACA

U našem Branicevskom regionu, u razgovoru sa poznanicima, saznao sam za problematicnu naplatu RTV pretplate preko racuna elektrodistribucije EPS.

Ako napomenemo da ED EPS, oktobra 2005.godine, u skladu sa Zakljuckom Vlade Srbije i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o rediodifuziji, u racunu za utrošenu el. energiju za kategoriju kupaca "široka potrošnja - domacinstvo" pridodale novu stavku - RTV pretplatu - poverilac JP RTS, tada, u iznosu 300 dinara.

Zbog neplacanja RTV pretplate, u saznanju da se po uredbi Vlade, a ne Zakonu, vrši peko racuna ED EPS, niko nije dobio tužbu na kucnu adresu, vec samo pretnje o utuženju!

Pošto se sve više povecava broj onih koji svesno ne placaju RTV pretplatu, a verovatno se državni servis (RTS) finansira i iz budžeta, pa ispada da su redovne platiše dvostruko opterecene.

citalac "Rec naroda" Živorad Rajic iz Požarevca

VIII SABOR “VRELA HOMOLJA” ŽAGUBICA

KAD HOMOLJE OTVORI DUŠU...

Homolje danas bruji, treperi, šapuce i naglas prepricava lepotu kakva ga je o vikendu obasjavala i ogrejala srdacnošcu, lepotom, ponosom... Saborovalo se. Tri se dana i tri noci saborovalo sa dragim prijateljima, gostima, dobrim ljudima.

I domacini i gosti, dušu su napajali lepotom i carima Homolja, lepotom od zaborava sacuvanog folklora, narodnih obicaja, rukotvorina satkanih rukom planinskih cobanica i domacica, radovali se toplim recima i otvorenim srcima naroda i kraja koji toliko ima da kaže i pokaže.

A, spektakl “Vrela Homolja”, vec s pocetka, u petak, na dan svecanog otvaranja, pokaza svu svoju caroliju: okupi se narod nebrojeni, oblaci se za planine sakriše, u prelepo vece zakoraci buducnost, kolo povedoše mališani žagubickog vrtica “Poletarac”, tek da okupljene pripreme na urnebes koji na pozornicu donehu trubaci i glavni akteri nesvakidašnje popularne TV serije “Selo gori, a baba se cešlja” - Milašin, Radašin i sin Dragan...

U atmosferi ushicenja izazvanoj nastupom glumacke ekipe, domacin, predsednik opštine Žagubica dr Dragi Damnjanovic, uz zahvalnost svima koji dodoše, svima koji pomogoše, onima koji goste docekaše, požele da, kako rece, gosti domacinu pomognu da se zajednicki Homolje neprestano istražuje i da svi budu deo jedne nedoživljene price o beskrajnim livadama, tajnovitim, senovitim šumarcima, šumama i vrletima, da pesmu osluškuju, igri se dive, nebrojenim specijalitetima ovog kraja se slade, i - dugo pamte i prepricavaju...

Takvim, toplim, srdacnim recima i ministarka NIP-a Verica Kalanovic zvanicno je otvorila ovogodišnji Sabor. Da svecanost svim generacijama ostane za nezaborav, ucinila je i legendarna YU grupa, svirkom svoje mladosti, koju su razumele i doživele i nove generacije, te veceri okupljene u centru Žagubice.

Atmosfera sa otvaranja nije jenjavala do kraja Sabora. Kiše su ustuknule pred lepotom, svaka seta pred radošcu, radošcu lepoti življenja medu prijateljima. I zvanice i gosti ce vam posvedociti da su se dugo i toplo rastajali sa domacinima i doživljenim carima Homolja. A, behu u Žagubici delegacije prijateljskih gradova Pjotrkov Tribunalski, Poljska, Banja Herkulana, Rumunija, predstavnici Regionalne razvojne agencije, svih sredina Branicevskog okruga, Resave, Zvižda, Timocke krajine, nacelnik Branicevskog okruga, direktor Aerodroma Beograd, brojne druge zvanice.

I, okupi Sabor folklorna društva sa širokih prostora Srbije, okupi stotine vrednih žena da pokažu svoja remek dela - izvezena, heklana, pletena i tkana, okupi po prvi put preduzetnike da pokažu i ponude svoje restoranske, turisticke i zanatske usluge. Okupi Sabor najlepše etno - filmove da posvedoce o vazda ne istraženim i do kraja nedoživljenim lepotama ovih predela, ljudi i obicaja.

A, u nedelju, prekrivenu rosom, još pod izmaglicom planinskom tajnovitu, preplaviše livadu više Vrela Mlave hiljade zaljubljenika u prirodu i vremena koja ni bake ne pamte: uz muziku što se sa letnje pozornice razlivala i preplitala sa opancima folklornih grupa iz brojnih krajeva pridošlih, na tihoj vatri mešao se kacamak, zacinske travke u gulaše dodavale, pod sacom je krckalo, na ražnju se okretalo, pod šatorima nazdravljalo, pred brojnim tezgama sa sirom, medom, šumskim plodovima i kojecime se zastajalo, po hladovinama za zdravlje i drage pitalo i... družio se jedan narod u nekom vanvremenom prostoru, duše ispunjene suštinom - radošcu življenja, pesmom, igrom, ljubavlju prostodušnom i svevremenom.

Tek samo kruna tome, da i poslednja struna duše zatreperi, bio je završni muzicko scenski dogadaj u porti žagubicke crkve - Srpski poj od iskona. I uz gusle i uz frulu, i grleno i tanana elegicna glasa, pevala je i Krajina i Žica, i Pomoravlje i Ibar, Homolje i Banat...

I, odete li ovih dana do Žagubice, cucete da odnekud izvire prelepa melodija jednog tako dragog, misticnog i nadahnjujuceg vremena, naroda, prostora i jedne manifestacije koja je pokušala, i ove godine više nego ijedne ranije, u valjanoj meri uspela da sve to za kratko vreme velikom broju ljudi docara, podeli i podari i uz rastanak iz srca poruci: dogodine, opet. Ma, kad god možete, cekamo vas...

Generalni sponzor Sabora i ove godine bio je “Knjaz Miloš“, a specijali sponzor Aerodrom Beograd.

Dragan Milenkovic

VIDOVDANSKI SUSRET PESNIKA U MALOM CRNICU

PESMOM CUVAJU TRADICIJU

Podružnica Udruženja književnika Srbije za Branicevski okrug i biblioteka “Srboljub Mitic” proteklog petka organizovali su cetvrti Vidovdanski susret pesnika u svecanoj sali Skupštine opštine Malo Crnice. Skup je zapoceo narodnom pesmom u izvodenju Sanele Mitic iz Kule i stihovima pesme “Srbija” Srboljuba Mitica, koje su kazivali Zorka Stojanovic i Dragan Jovic.

U ime Podružnice prisutne je pozdravio predsednik, Milisav Milenkovic: “Vidovdan je po mom osecanju najtragicniji dan u srpskoj istoriji, zacet je 1389.godine onim porazom za koji cak ni Srbi, ni Evropa nisu mogli da poveruju da se zaista dogodio, cak kažu da su zvona crkve Notrdam zvonile u cast pobede srpske vojske na Kosovu. Naravno to je lepa uteha, koliko je prica tacna ili nije tacna to je druga stvar, ali ona govori o tome da se srpsko ime tada u toj borbi uzvisilo i da s pravom i sa razlogom je srpski narod tada izabrao da bude u onoj najlepšoj pesnickoj metafori, nebeski narod. Nebeski narod ne zato što prezire zemaljski život, nego zbog toga što se uzvisio do jednog visokog, Božjeg dostojanstva i tu je sebi izborio trajno mesto.

Dakle, to Kosovo je 1389.godine utisnulo Vidovdan u srpsko secanje, preko onog Vidovdana koji se desio 1914.godine i preko junaka koji se zvao Gavrilo Princip, do bolnih i tragicnih vidovdanskih dana. Mi pesnici ovog stiškog, mlavskog, homoljskog i zviškog kraja negujemo uspomenu na taj tragicni trenutak srpske istorije, negujemo ga stihovima, prekrasnim pesmama i lepim glasovima devojaka i mladih buducih muzicara koji svojim zvukovima i tonovima obogacuju naše secanje na Vidovdan. Vidovdan je u nama, našim pesmama, osecanjima i želim da ova tradicija nastavi da se slaže dok traje Srbija i srpstvo”.

Vidovdansku besedu kazivao je Dragiša Miloševic, narodnu pesmu “Cije je ono devojce” otpevala je najmlada ucesnica Nataša Pavlovski, a prelepim kompozicijama predstavili su se ucenici odeljenja Muzicke škole “Stevan Mokranjac” u Malom Crnicu i to: Anica Nikodijevic, Marija Ðuric i Malina Milic na flauti, Aleksandar Ðuric i Nikola Pavlovski na harmonici. Pesnici su citali rodoljubive pesme vezane za Vidovdan, praznik koji zauzima izuzetno mesto u istoriji srpskog naroda, a predstavili su se: Petar Pavlovic, Srebranka Tomic, Dragoslav Živadinovic, Zoran Stojicevic – Rikardo, Vojkan Ivkovic, Rade M.Obradovic, Zoran LJ.Milic, Varadina Obradovic, Živojka Milic, Novica Stokic, Miodrag Lazarevic, Miodrag Miša Ilic, Milijana Dacic, Zlatija Radovanovic, Dragan T.Jovic, Zorka Stojanovic i Milisav Milenkovic.

D.Dinic

PROMOCIJA KNJIGA AFORIZAMA I POEZIJE MILANA ŠINDICA

PUKOVNIK IMA ŠTA DA PIŠE

Magistar, pukovnik u penziji Milan Šindic, predstavio je prošlog cetvrtka u novootvorenom prostoru, knjižari "Isidora" u Požarevcu, novu knjigu, naslovljenu "Zbirka odabranih aforizama i pokoje pesme".

Medijator veceri bio je Dragi Ivic, a o knjizi su govorili Novica Savic, novinar i Dragan Jacanovic, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu.

Kako rece Ivic, "mnogo toga je protiv aforiste, ali je sve drugo za", a sam autor kaže da sticajem okolnosti cesto nije imao kome da se požali, pa se žalio papiru.

- Ja sam jedna tackica u moru ljudi koji pišu i cene aforizme. Dobar aforizam je, kao i dobru knjigu, teško napisati, rekao je Šindic i procitao nekoliko svojih aforizama koji su sadržani u zbirci.

Dok sam se ja zanosio u radu, Rada zanese sa drugim.

Za naš skok se traži motka više.

Novica Savic je izdvojio aforizam: "Ukinute su nam sankcije, uvedena su nam obecanja" i pocrtao povezanost Šindicevih aforizama sa svim zbivanjima u zemlji. - Politicki aforizam je ocigledno ono što njega najviše privlaci. Milan svojim aforizmima ukazuje da ovde nešto ne valja. Mislim da aforizme treba citati da bismo se podsetili da treba da mislimo svojom glavom, rekao je još Savic.

O poeziji Milana Šindica, Dragan Jacanovic je, izmedu ostalog rekao: - Milan Šindic potice iz epskog kraja, Toplice. To je možda jedan od najmisticnijih predela Srbije. On je prvi autor koji je pesme uvrstio umesto ilustracija. To niko pre njega nije uradio. Pesme koje se nalaze u ovoj knjizi pokazuju da on ulazi u srž, u suštinu srpskog jezika. One nose taj mitski praiskonski nagon, pisane su u kratkoj modernoj formi koja sadrži nevidljivu vezu sa narodnom epikom.

L.L.

CENTAR ZA KULTURU KUCEVO

IZLOŽBA SLIKA MLADOG TALENTA BOJANA VELJKOVICA

U petak 19. juna 2009. godine, u Centru za kulturu Kucevo otvorena je prva samostalna izložba slika Bojana Veljkovica. Ovaj mladi umetnik predstavio je sebe u najboljem svetlu te veceri kako izborom radova tako i vrlo zanimljivom koncepcijom izložbe. Stotinak ljubitelja umetnosti uživali su te veceri u Bojanovim radovima, dok je prijatnoj atmosferi doprinosio muzicki trio izvodeci poznate melodije zabavne muzike, a ispred Galerije je na velikom platnu tekla prezentacija Bojanovih radova kojom su meštani Kuceva bili animirani da posete ovu izložbu.

„Bojan Veljkovic je izuzetno mlad umetnik ali sa velikim talentom, što se i dokazuje kroz njegove prve radove. On je ucenik drugog razreda Srednje ekonomsko-trgovinske i mašinske škole u Kucevu, turistickog smera. Skolnost ka umetnosti pokazao je vrlo rano još u detinjstvu, a ozbiljnije je poceo da se bavi slikarstvom pre cetiri godine u ateljeu poznatog kucevackog slikara Dragana Kecmana. Tu je provodio mnogo vremena uceci osnove slikarstva i sve ono što mu je bilo potrebno da razvije svoj talenat i da stekne potrebno samopouzdanje ali i samodisciplinu i naviku da konstantno radi, jer još su stari Grci znali da kažu: „Nijedno umetnicko delo ne može se ostvariti i nikakvo znanje ne može se postici bez napornog rada“. To je upravo Bojan shvatio i naucio kod pokojnog Kecmana. Uz njegove instrukcije i prenešeno znanje Bojan pocinje svoj slikarski put na jedan nacin koji je jako blizak Kecmanovom, prihvatajuci njegov manir rada. Koristi topao i energijom pun kolorit i paletu slicnu njegovoj, teme i motive inspirisane homoljskim krajem, pejzažima, arhitekturom, folkolorom. Medutim, pred njim je dug put sticanja novih znanja i iskustava, upoznavanja sa razlicitim tehnikama i stilovima koji ce sigurno uticati na izgradivanje Bojanovog licnog i prepoznatljivog stila. Ono što je uocljivo na njegovim slikama , to je da Bojan sigurno vlada crtežom koji je jasan i precizan, kao i prostorom, kompozicijom, što je i najbitnije u kvalitetu jedne slike, odnosno taj harmonican odnos delova uklopljenih tako da cine skladnu celinu. Nadam se, da ce Bojan nastaviti da bude ovako uporan i vredan i da ce predano raditi na sebi kao umetniku i želim mu da vremenom stekne ime vredno pažnje u umetnickom miljeu naše zemlje a i šire, jer svakako to i zaslužuje.“ – reci su Ljiljane Jovic, Veljkoviceve profesorke Likovne kulture.

Te veceri Bojan se odlucio za predstavljanje svojih najreprezentativnijih ulja na platnu na kojima su dominirali prikazi kucevackih veduta i pejzaža okoline, što mu je donelo samo reci hvale i brojne cestitke prisutnih ljubitelja umetnosti i mnogih prijatelja i poznanika ovog mladog i nadasve skromnog mladica kome svi žele veliki uspeh.

Ovom veoma uspelom i zapaženom izložbom, Centar za kluturu Kucevo nastavlja u poslednje vreme veoma živo umetnicko delovanje, sigurno sa direktorkom Centra i koordinatorom kluturnih aktivnosti u ovoj ustanovi.

Dragan Despot Ðordevic

NOVE KNJIGE ZAVICAJNIH PISACA

POEZIJA JE ZATO DA BUDI EMOCIJE

- Kasijana Miloševic: “ Lavirint”, Srpska knjiga Ruma, 2009.

Ovih dana iz štampe se pojavila nova zbirka pesama Kasijane Miloševic “Lavirint” koja je rodena u Ceremošnji, živi u Požarevcu a trenutno je na privremenom radu u Austriji. Do sada je objavila cetiri knjige proze i trilogiju “Mi medu sobom”. Ovo je njena prva zbirka poezije.

U pogovoru knjige naslovlje-nom “Blagodelatelnost traganja” iz pera znacajne srpske spisateljice Ane Dudaš, kaže se da “Lavirint” opravdava celo-kupnom nosivošcu pesama taj naslov i ukazuje na put spasenja od tegoba i uskrsnuce nad nedacama.

Dva poetska ciklusa knjige “Igra leptira” i “Otvaranje vidika” govore o ljubavi, usamljenosti, cežnji, prijateljstvu,ali i zamkama koje životna putanja neumitno namece i mami na iskušenja. Oba poetska ciklusa pisana su lakim stilom sa jasnim porukama, a jezicki izraz je precišcen, senzibilnost deluje ubedljivo” konstatuje Ana Dudaš u pogovoru.

Ovo je zbirka svedocanstvo da svaki tren u životu može postati i ostati vecna pesma sa hristolikom verom da ljudska duša bez Boga nije ništa.

S.R.

MUZICKA ŠKOLA “STEVAN MOKRANJAC” OSVOJILA PRVO MESTO NA 53.FESTIVALU MUZICKIH ŠKOLA SRBIJE

NAJVECI USPEH U 60 GODINA ŠKOLE

Kao i ranijih godina, Muzicka škola "Stevan Mokranjac” ucestvovala je na velikom Festivalu muzickih škola Srbije koji je po 53.put održan u gradu Ubu. To je jedan veliki festival na kome se takmice svih 65 muzickih škola, kao i pet baletskih škola. Takmicenje se odvija u tri kategorije i to ekipa solista cetiri razlicita instrumenta, jedna kamerna grupa i orkestar. Ove godine požarevacka škola je postigla zaista izuzetan uspeh, mada je i prethodnih godina bila u vrhu. Ona je u generalnom plasmanu škola osvojila prvo mesto i to jeste najveci uspeh u istoriji Muzicke škole dugoj 60 godina.

“Takode, naš orkestar je zajedno sa orkestrom škole za muzicke talente u Cupriji osvojio 100 poena, kamerna grupa je bila peta u rangu sa 97,40 poena i ekipa solista je osvojila prvu nagradu sa 93,38 poena. Kada se sve to sabere mi smo u generalnom plasmanu na prvom mestu, što je zaista jedan izvanredan uspeh i to treba cestitati ucenicima i nastavnicima. Kada pominjem izuzetne rezultate, imamo i dve medunarodne nagrade, a prošlog avgusta je naš Etno hor osvojio prvu nagradu na velikom Ohridskom festivalu horova. Ucenik Viktor Jankeh je u italijanskom gradu Barleti osvojio prvu nagradu kao mladi pijanista, a Ðordu Stevicu je pripala prva nagrada na takmicenju harmonikaša u Murskoj Soboti. Inace, Jankeh je u klasi profesorke mr Dragane Stevic, harmonikaš Ðorde Stevic je u klasi profesora Miroslava Jankeha, dok Etno hor vode Mladen Nicic i Ilija Rajkovic.

Na Republickom takmicenju naš orkestar srednje škole “Harmonika” koji vodi Vesna Bogdanovic je bio laureat, što znaci najbolji u svojoj kategoriji. Takode, orkestar niže škole koji vodi Snežana Milovanovic osvojio je prvu nagradu na Republickom takmicenju, kao i Aleksandra Milovanovic u solo pevanju u klasi Marte Blagojevic i Aleksandar Jankeh na saksofonu u klasi Periše Stanojevica. Naravno bilo je tu još preko 30 prvih nagrada i mnogo onih koji su osvojili druge, trece nagrade i pohvale. Kolektiv je mlad i svakako to je jedan veliki uspeh, da i mladi vec sticu iskustva kroz razlicite nastupe i takmicenja. Uspeh su ostvarili i ucenici koji su u našoj školi osvojili nagrade, odnosno bili laureati na Medunarodnom takmicenju drvenih duvaca krajem aprila meseca”, istice Zoran Maric, direktor škole.

Ove godine, kao i ranije, izabrana su dva daka generacije. Oni se biraju u nižoj školi za osnovno školski uzrast i tu je najuspešnija violinistkinja Kata Stojanovic u klasi Zorana Veljkovica. U srednjoj školi dak generacije je Branislav Stojanovic, ucenik cetvrtog razreda na teoretskom odseku. Od važnijih uspeha svakako je i taj, da je ove godine pored odseka za muzickog izvodaca i muzickog saradnika otvoren novi odsek Dizajnera zvuka, što ce znatno doprineti i tom jednom segmentu muzickog delovanja i radu mnogih ustanova kulture, poput radio stanica, muzickih centara i televizija. To je atraktivan odsek koji je do sada postojao samo u Zemunu i Zrenjaninu i njega ce mnogi želeti da upišu, jer na tržištu rada je malo ljudi sa tim profilom. Ove godine na tom odseku je upisano pet ucenika, pet za muzickog saradnika i deset za muzickog izvodaca. Oni angažuju veliki broj casova zbog individualne i manje grupne nastave, tako da to odgovara velicini fonda casova kao da je upisano 4 – 5 razreda u srednjoj školi.

“Naredne školske godine slavi se 60 godina od osnivanja niže muzicke škole, a srednja škola je pocela sa radom 1982.godine i tim povodom bice organizovani razliciti programi. Takode, vrše se pripreme za veliko takmicenje u Ohridu, na kome je prošle godine Etno hor osvojio prvu nagradu i bio najbolji u svojoj kategoriji. Ove godine na to takmicenje ide hor niže muzicke škole koji vodi Danijela Šoškic. Na kraju školske godine izdat je kompakt disk “Najuspešniji ucenici” i treba naglasiti da Muzicka škola poseduje svoj tonski studio vec nekoliko godina, a krajem aprila izašao je i list “Prima vista”. Tonski studio sa otvaranjem novog odseka za dizajnera zvuka ce biti unapreden i proširice svoju delatnost.

Svi ucenici koji su prošle godine završili Muzicku školu “Stevan Mokranjac” upisali su neku od muzickih akademija u zemlji i inostranstvu, tako da je to jedan lep podatak za školu i ukazuje na to da je rad profesora na nivou koji omogucava svakome ko želi, da stekne dovoljno znanja i da može napraviti taj sledeci najvažniji korak, a to je upis na visoke škole. Takode, izvršen je prijem ucenika u nižu muzicku školu, zvanicni rezultati još nisu objavljeni, no kao i svake godine bice primljeno stotinak novih mladih muzicara, što u muzicko zabavište i predškolske grupe, što u osnovnu školu i 20 ucenika u srednju školu. Škola broji preko 100 zaposlenih i preko 700 ucenika i pored centralne škole u Požarevcu ima cetiri odeljenja u Kostolcu, Malom Crnicu, Kucevu i Velikom Gradištu. Uspešno saraduje sa lokalnom samoupravom, kao i sa mnogim institucijama kulture u zemlji i inostranstvu", zakljucio je direktor Zoran Maric.

D.Dinic

UCENICI REGIONALNOG CENTRA ZA TALENTE POŽAREVAC NA REPUBLICKOM TAKMICENJU I SMOTRI U BEOGRADU

OSVOJILI 21NAGRADU

Regionalni centar za talente u Požarevcu i ove godine po broju osvojenih nagrada na Republickom takmicenju i smotri naucno istraživackih radova talenata, manifestaciji održanoj pocetkom juna u Beogradu, medu najboljima je. Od ukupno 87 nagrada koliko su osvojili najuspešniji takmicari iz svih regionalnih centara, 21 je pripala talentima Regionalnog centra u Požarevcu.

--Posle izrade testova znanja i usmene odbrane radova naši ucenici ostvarili su sledeci uspeh: osvojili su cetiri prva, 3 druga i 14 trecih mesta što je ukupno 21 nagrada. Dva prva mesta pripala su nam u takmicenjima iz biologije, jedno iz istorije i jedno u kategoriji takmicenja iz engleskog jezika. Druga mesta osvojili smo u matematici, istoriji i srpskom jeziku, istice Slavko Despotovic, rukovodilac Centra.

Pomenimo da su prva mesta osvojili: Martina Mia Mitic iz OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” Požarevac, Nevena Maslac, OŠ “Dositej Obradovic” Smederevo, Radovan Jovanovic iz Gimnazije Smederevo i Marija Ðordevic iz Palanacke Gimnazije.

Republicko takmicenje i smotra naucno istraživackih radova talenata u Beogradu okupila je 400 najboljih ucenika iz Srbije. Regionalni centar u Požarevcu predstavljalo je 75 takmicara iz osnovnih i srednjih škola Branicevskog i Podunavskog okruga. Takmicili su se ucenici 7. i 8. razreda osnovne i svih razreda srednje škole i to u sledecim takmicarskim predmetima: srpskom jeziku, književnosti, engleskom jeziku, matematici, fizici, informatici, biologiji, istoriji i geografiji.

S.E.

GRADONACELNIK POŽAREVCA MIODRAG MILOSAVLJEVIC POSETIO OSNOVNU ŠKOLU „VUK KARADŽIC“

KADROVSKI I FUNKCIONALNO VEOMA DOBRA ŠKOLA

Gradonacelnik Požarevca Miodrag Milosavljevic posetio je prošlog petka Osnovnu školu „Vuk Karadžic“ gde se na licu mesta upoznao sa rezultatima i problemima ove vaspitno-obrazovne ustanove sa velikom i plodnom tradicijom. U njegovom društvu bio je još Rade Mihajlovic, clan Gradskog veca zadužen za obrazovanje,

Gradonacelnika Požarevca docekali su u školi „Vuk Karadžic“ direktor Radivoje Jakovljevic, pomocnik direktora Lidija Ristic, pedagog i psiholog Slobodan Jovanovic. Gradonacelnika Milosavljevica i clana Veca Mihajlovica direktor škole je upoznao sa uspesima i problemima.

„ Nastava u školi traje 122 godine (osnovnana još 1877. godine), a trenutno je u školskim klupama 1. 124 ucenika racunajuci i šest isturenih odeljenja (Zabela,Dubravica, Batovac, Živica, Brežane i Dragovac). Ovde radi 109 radnika,od cega je u nastavi 80. Kao i kod vecine škola i ovde je upis ucenika u prvi razred problem. Dve godine imali smo po tri odeljenja prvaka, ove godine, rode su malo više sletale, pa cemo imati cetiri odeljenja. Tako je u gradu, a u Zabeli, recimo, svega jedan prvak. Naravno, da mi imamo osim rezultata u nastavi i vannastavnim aktivnostima i brojnih priznanja, i tehnicke probleme koji nisu nerešivi ali imaju svoju urgentnost koja ne trpi odlaganje. Rec je o tome da se popravi unutrašnji deo zgrade uz napomenu da postoje teškoce oko papirologije koje smo nasledili“, - rekao je Jakovljevic.

„ Ovo nije prvi put da sam u ovoj školi, dolazio sam i kada sam bio sekretar opštine. Prvo, kadrovski i funkcionalno je škola veoma dobro opremljena. Uglavnom, sve je u redu i sva na svom mestu. Doduše, ima ovde nekih manjih stvari koje bi trebalo da se poprave. Drugo, sa direktorom smo se dogovorili da za sledecu školsku godinu napravimo arhivu, da se urade projekat i predracun radova i da se nabavi odobrenje za gradnju, što i nije velika investicija“, rekao je za naš list gradonacelnik Miodrag Milosavljevic, odmah nakon posete školi.

S.R.

ODRŽANA TRINAESTA REPUBLICKA SMOTRA FOLKLORNIH ANSAMBALA SELA SRBIJE U KLICEVCU

KUD “IZVOR” IZ CRLJENCA NAJBOLJI

Prošlog vikenda u Klicevcu je održan trinaesti po redu Festival amatera Srbije za 2009. godinu. Pokrovitelj ove velike manifestacije bio je grad Požarevac, Mesna zajednica Klicevac i Savez amatera Srbije.Na završnom delu 13. “SFAS-a” ucestvovalo je deset kulturno umetnickih društava iz Srbije, a kao gost u revijalnom delu predstavljeno je Srpsko kultuno umetnicko društvo “Prosvjeta” iz Vlasenice -Republika Srpska.Ovoj velikoj manifestaciji pored brojne publike prisustvovao je nacelnik Branicevskog okruga Goran Petrovic koji je i otvorio susrete.

Klicevac se pokazao kao odlican domacin i organizator. Srece samo nije bilo sa vremenom. Prvog dana , 26 juna sve predvidene pratece manifestacije nisu održane zbog velike kiše.Ipak eksponati poljoprivredne mehanizacije (nekad i sad).starih jela i peciva, vina i rakije, meda i proizvoda od njega su bili izloženi.Publike nažalost nije bilo. Domacin je pokušavao da se drži programa.

Prvoga dana takmicenja na stadionu malih sportova, pred više od 1500 gledalaca nastupala su sledeca kulturno umetnicka društva : 1. KUD “ Vojvoda Milenko” (Klicevac)- revijalno, 2. Kud Tanasko Rajic iz LJubica (Cacak), 3. SKUD “ Jednota (Gložane) – Backi Petrovac), 4. KUD Lazar Savic Vranovo (Smedervo), 5. Kud “Marija Bursac (Banatsko Veliko selo (Kikinda) i KUD “IZVOR iz Crljenca (Malo Crnice).Preko hiljadu i po gledalaca uživalo je citave veceri.

Drugog dana gledalaca je bilo i više a i vreme je bilo dobro. Nastupili su: 1. KUD Troponje (Svilajnac), 2. KUD “Vuk Karaxic” Orašje (Varvarin), 3. OKUD “Sveti Sava” (Nova Pazova).4.KUD “Mladost” (Elemir). OKUD “Svetozar Markovic” Medveda (Despotovac) i 6. KUD “Morava” Duboka (Jagodina)

Žiri u satavu Srboljub Ninko-vic, koreograf, mr Mirjana Drobac, etno muzikolog i Danica Ðokic, etnolog nisu imali lak posao. Na kraju odluke o plasmanu bile su jednoglasno donete. Najpre su proglašeni najbolji za koreografiju, najuspešniji nastup orke-stra, najuspešnijeg vokalnog solistu, instrumentalnog solistu, grupu pevaca, nauspešnijeg umetnickog rukovodioca ansamnla, najboljeg igraca.najautenticnije kostime i za najuspešniji istraživacki rad u novoj koreografiji.Mesna zajednica Klicevac i Centar za kulturu Požarevac najuspešnijima su dodeli Povelje.Povelje je urucila Gordana Kosanovic, clan Gradskog veca Požarevac .Svim Ucesnicima 13. “SFAS-a” takode su urucene zahvalnice.

Potom se prešlo na proglašenje najboljih u takmicarskom delu. Odlukom žirija za najbolje u 2009. godini proglašen je KUD “IZVOR” iz Crljenca. NJima je sekretar amatera Srbije Stojan Boškov urucio zlatnu plaketu i povelju. Drugo mesto po odluci žirija pripalo je KUD-u “Sveti Sava” iz Nove Pazove kojima je dodeljena srebrna plaketa i povelja. Trece mesto pripalo je KUD-u “Jednota” iz Gložane opština Backi Petrovac.

Dok se cekalo proglašenje najboljih, predstavljen je SKUD

“Prosvjeta” iz Vlasenice – Rapublika Srpska.. Sa njihovim radom prisutne je upoznao Milovan Lelek, predsednik društva koji je rekao da SPDK “Prosvjeta” postoji od 1902. godine,Potom se nekoliko puta gasilo ali da sad opet radi. Potom su clanovi ovog društva izveli program koji je zagrejao preko hiljadu gledalaca na stadionu malih sportova. Priznanje treba odati i domacinu, selu Klicevcu koje se potrudilo i uspeo da organizuje ovu veliku manifestaciju.

M. N.

POŽAREVAC: NA KRAJU JOŠ JEDNE ŠKOLSKE NAGRADE

URUCENE NOVCANE NAGRADE NAJUSPEŠNIJIM UCENICIMA

- Na svecanosti u gradskom zdanju Požarevca, u skladu sa odlukom Upravnog odbora Fonda za dodelu stipendija i nagrada, novcana priznanja dobila 34 ucenika osnovnih i srednjih škola

Tradicija nagradivanja ucenika osnovnih i srednjih škola za osvojena prva tri mesta na raznim medunarodnim i republickim takmicenjima, nastavljena je i po završetku još jedne školske godine. Na svecanosti u Gradskom zdanju Požarevca prošlog cetvrtka, u prisustvu gradonacelnika Miodraga Milosavljevica i Miomira Ilica, predsednika Skupštine grada sa saradnicima, novcane nagrade iz Fonda za dodelu stipendija i nagrada dobila su 34 ucenika. Odluku o nagradama saopštio je Obrad Obradovic, predsednik Fonda. Jednokratne nagrade krecu se u iznosu od 10.000 do 16.000 dinara.

Za osvojeno prvo mesto na Medunarodnom takmicenju ucenika- klavirista, novcanu nagradu u iznosu od 16.000 dinara dobio je Viktor Jankeh, ucenik Muzicke škole "Stevan Mokranjac". Iz iste škole, nagradom u istom iznosu, takode za osvojeno prvo mesto ali na Medunarodnom takmicenju harmonike nagraden je Ðorde Stevic.

Nagrade je primilo i 7 ucenika koji su na raznim republickim takmicenjima osvojili prva mesta. To su Jelena Pantic iz Medicinske škole (matematika), Martina Mia Mitic, OŠ "Kralj Aleksandar" (takmicenje iz biologije i Smotri talenata), Nikola Miloševic, Medicinska škola (takmicenje frizera), Katarina Ilic, Požarevacka gimnazija (fizicko vaspitanje), Nikola Ilic, takode Požarevacka gimnazija (fizicko vaspitanje), Aleksandar Jankeh, Muzicka škola ( Festival muzickih škola Srbije-saksofon) i Aleksandra Milovanovic, Muzicka škola (Festival-solo pevanje). Osam ucenika nagradeno je za osvojeno drugo, a deset za plasman na trecem mestu. Nagrade je dobilo i 7 ucenika Muzicke škole "Stevan Mokranjac" za osvojena prva mesta na Festivalu muzickih i baletskih škola Srbije.

S.E.

PRVI SOLISTICKI KONCERT ALEKSANDRE MILOVANOVIC

ANÐEOSKI GLAS

Ucenica treceg rezreda srednje muzicke škole “Stevan Mokranjac” Požarevac, Aleksandra Milovanovic, sopran, održala je svoj prvi solisticki koncert prošlog petka u koncertnoj sali škole.

Uz klavirsku pratnju profesora Zorana Petrovica Aleksandra je pevala dela Mocarta, Šuberta, Cajkovskog, Rahmanjinova, Šopena, Krstica i drugih poznatih kompozitora, a gost na kocertu bio je pijanista Nenad Ðurdevic, student Fakulteta muzicke umetnosti u Beogradu, bivši dak Muzicke škole u Požarevcu. Kompoziciju “Time to say goodbye”, mlada umetnica otpevala je sa svojom profesorkom solo pevanja, Martom Blagojevic.

Aleksandra je nastupala na mnogobrojnim manifestacijama i takmicenjima, osvojila je prvu nagradu na takmicenju solo pevaca “Lazar Jovanovic” u Beogradu prošle godine, kao i prvu nagradu na Republickom takmicenju ove godine.

Na svom prvom samostalnom koncertu u prepunoj sali, posle burnog aplauza na bis je otpevala kompoziciju “Po polju je kiša pala” (Binicki), a na kraju se zahvalila svima koji su omogucili da se koncert održi, kao i publici koja je došla da je podrži.

L.L.

EDUKACIJA MLADIH

FOKUS ZA SVET

Požarevacki Centar za kulturu, u saradnji sa nevladinim organizacijama “Formverk” Švedska i “Biro za kulturu i komunikacije” Beograd, Ekomonskom i drugim požarevackim školama, organizovao je radionicu za obuku mladih u oblasti kreativnog korišcenja digitalnih tehnologija.

Po recima Vladana Jeremica, predstavnika Biroa za kulturu i komunikacije, ovaj projekat, uz finansijsku podršku Ministarstva za kulturu Republike Srbije i švedskog “Formverk”-a, ima za cilj da mladima ucini prijemcivim neiscrpne kreativne mogucnosti u oblasti obrade i razmene digitalnih fotografija i video sadržina. Ujedno, to je prilika za upoznavanje mladih, razmenu vizuelnih ostvarenja i pozitivnih poruka, licnih, a i sredine i društva u kome su nastale.

Polaznici ove kreativne radionice, dvadesetak ucenika nekoliko požarevackih srednjih i osnovnih škola, nacinili su niz foto i video zapisa na Cacalici, Viminacijumu i drugim zanimljivim lokacijama, uz asistenciju predavaca i instruktora u taj materijal utkali novonaucene forme i dimenzije, kako bi, posredstvom Interneta, svoje radove razmenili sa vršnjacima iz celog sveta.

Ovakve radionice su, nakon veoma pozitivnih rezultata postignutih u nekoliko švedskih gradova, organizovane u više navrata u Beogradu. Požarevacka radionica je prvi korak u širenju projekta na sve lokalne sredine Srbije.

D. Milenkovic

PROSLAVLJEN VIDOVDAN, KRSNA SLAVA SRPSKOG POKRETA OBNOVE U POŽAREVCU

NA MNOGAJA LETA

Opštinski odbor Srpskog pokreta obnove u Požarevcu u nedelju je proslavio svoju krsnu slavu Vidovdan. Kolacar je bio Miroljub Katic, a iduce godine Saša Mitrovic.

“ Vidovdan je najtužniji dan u srpskom pravoslavnom kalendaru.To je dan za secanje na stradale mucenike kneza Lazara na Kosovu. Pomenimo i srpske ustanike, vojvode iz Prvog svetskog rata i junake cije su kosti ostale na Krfu i u Plavoj grobnici. Setimo se i novije srpske istorije i denerala Draže Mihajlovica i njegovih saboraca kojima se i danas u najvecem broju ne zna grobno mesto. Slavimo Vidovdan danas u nadi da cemo sledece godine najzad saznati gde je mesto egzekucije i grob denerala Mihajlovica i da cemo biti korak bliži normalnom životu” – rekao je posle sece slavskog kolaca predsednik Opštinskog odbora Voja Stojicevic.

Na proslavi krsne slave bilo je mnogo predstavnika drugih stranaka.

S.R.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U porodilištu opšte bolnice u Požarevcu u periodu od 19.06.2009.godine do 26.06.2009.godine rodena je 31 beba od toga muških 14 i 17ženskih

Blizance dve kcerke dobili su :Jankovic Marijana i Boban iz Osanice

Sinove su dobili: Nikodijevic Lidija i Momcilo iz Požarevca, Gabrijela Nika i Andelkovic Boban iz Požarevca, Brankovic Žaklina i Petkovic Duško iz Kusica, Mišic Snežana i Aca iz Braniceva, Živanovic Dragana i Nenad iz Bratinca, Almažan Andelka i Lažic Dejan iz Požarevca, Beriša Nebahate i Dena Idriz iz Kostolca, Ivanovic Irena i Arsovic Aleksandar iz Požarevca, Aleksic Jadranka i Markovic Goran iz Manastirice, Milojevic Sanja i Saša iz Gareva, Obradovic Divna i Bojan iz Aleksandrovca, Pajkic Marija i Sladan iz Ranovca, Trailovic Nevena i Damir iz Kostolca, Ciric Ivana i Novica iz Ostrova.

Kcerke su dobili: Jankovic Maja i Živanovic Sladan iz Starceva, Tacic Biljana i Vladan iz Požarevca, Srejic Aleksandra i Momcilo iz Požarevca, Blagojevic Jasmina i Dragiša iz Svilajnca , Ignjatic Sanja i Dragan iz Požarevca, Stojkovic-Radovanovic Gordana i Nikola iz Velikog Gradišta, Ljubomirovic Gabrijela i Sladan iz Dubravice, Uroševic Emina i Šubic Danilo iz Požarevca, Maksimovic Jelena i Milanovic Danijel iz Petrovca, Manojlovic Irena i Stojanovic Aleksandar iz Klicevca, Ana Jeremic i Rajic Miloš iz Požarevca, Rašuo Jelena i Ranisavljevic –Aleksandra iz Kamenova , Miletic Sanja i Srdan iz Pankova.,Milutinovic Marija i Spasic Sladan iz Požarevca i Bogosavljevic Verica iz Požarevca.

HUMORESKA

OLIMPIK PRUT

Ovo loše vreme (mada ne postoji loše vreme, nego loša situacija u zemlji i vremenske neprilike) koje traje vec nekoliko dana u trecoj dekadi juna, pogoduje nekim poljoprivrednim kulturama, ali nikako džepovima vecine gradana. A vreme je (opet to vreme!) za letovanje, pocela je turisticka sezona, pa vi sad vidite gde cete, kako cete i socim!

A deca znaju, deca danas sve znaju. Znaju da tamo daleko, na moru, ne pada kiša i da bi se sada vec brckala u plavoj vodi, nece valjda u mutnoj Moravi! Znaju deca da roditelji mora da nadu pare kako znaju i umeju i da oni bar, deca, osete slast slane vode i da nabace toliko željenu cokoladnu boju. Dokazano je, više puta, da je more zdravo, nema tu šta.

Jer, naša deca danas su veoma bistra, toliko su pametna da se vec neka, kako kažu pojedini roditelji, radaju sa završenim osnovnim obrazovanjem. Tako da deca sada ne moraju ni da odgovaraju, nego lepo pridu katedri, uzmu dnevnik i upišu ocenu koju žele. Ako se kojim slucajem profesor pobuni, dobice šamar za nedolicno ponašanje.

Sretnem kolegu pre neki dan, nosi neki ceger, krenuo sigurno u pazar, što sam ga i upitao, a on mi rece da ide na buvljak.

- Priprema za more, a?

- Ma, kakvo crno more... – ciknu kolega, kao da sam ga ubo.

- U pravu si, bolja su grcka mora, samo bi trebalo da se opredeliš na koje ceš. A imamo mi i naš Jadran, bar u Crnoj Gori.

- Nemamo mi više more iako smo i mi ulagali po celom Jadranu. Tamo više ne idem iz principa.

- U pravu si, kolega, zato ja glasam za Grcku i Paraliju.

- Ma, para je lukavija i od lije, znam ja to!

- Ili, Nei Pori?

- Ma, nuje pare, bre, nema od toga ništa!

- A šta kažeš za Zakintos?

- U, bre, kolega, ala si ti postao tvrdoglav, ma nemam ni kinte, kod mene je ne kintos.

- A Olimpik Bic?

- Dobro, 'ajde da ti kažem, kad si toliko navalio. Nisam uzeo bic, nego jedan prut i sredio sam situaciju u kuci. Izbrisao sam im svaku pomisao na more – rece kolega i ode u pazar, a ovamo kuka kako je teška situacija!

Miodrag Lazarevic

LAZARIZMI

- Ja u školu idem i mnogo sam JAK dak!

- Nešto ne štima u uzgoju omladine!

- Kada si blizu ambisa mnoge stvari su ti jasnije!

- Najveca nepoznanica na svetu je vlastita glava!

- U vecini brakova se pokušava spojiti nespojivo!

Miodrag Lazarevic

NAKON NASTUPA U ARANÐELOVCU I BAJMOKU

KOSTOLACKI FOLKLORCI NA „DUNAVSKIM TALASIMA“

Folklorni ansambli Kulturno – umetnickog društva „Kostolac“ bili su veoma aktivni proteklog vikenda. Najstarija postava je 27. juna imala svoje drugo gostovanje od osnivanja i nastupila je na Smotri veterana u Arandelovcu. Prvi ansambl se istog dana predstavio na tradicionalnoj, 47. medunarodnoj Smotri folkolora u Bajmoku. Na ovoj manifestaciji, ciji je organizator OKUD „Jedinstvo – Egyseg“, pored Kostolcana ucestvovalo je još 15 društava iz zemlje i inostranstva sa velikim brojem izvodaca.

Na Festivalu Podunavskog folkora „Dunavski talasi“ u Smederevu sledece subote, 4. jula, prvi ansambl kostolackog Kulturno – umetnickog društva predstavljace Branicevski okrug. Koncert ce se održati u Smederevskoj tvrdavi, a organizator je Udruženje Podunavskih radio stanica „Dunavski talasi“ iz Smedereva.

P. Ž.

GOLDNJELL BOJE ZA KOSU U MODNOM STUDIJU “FIGARO”

KVALITET I POVOLJNA CENA

U modnom studiju “Figaro”, ciji je vlasnik, Dragce Miloševic i predsednik Kluba umetnika frizera “Barili” Požarevac, prošle subote održana je prezentacija brenda Goldnjell. Radi se o nemackim bojama za kosu koje ce Studijo Figaro iskljucivo koristiti u svom radu.

-Tokom 20 godina postojanja radili smo sa mnogim kozmetickim kucama. Danas je naš veliki dan, odlucili smo da zvanicno budemo korisnici proizvoda kuce Goldnjell, kaže Miloševic, koji je dva puta bio državni prvak. Njegovim stopama uspešno koraca i sin Nikola koji je takode izborio titulu šampiona za originalnost frizerskih kreacija.

Generalni direktor Goldnjell-a za Srbiju Nebojša Stefanovic, koji je prisustvovao promociji kaže da su boje za kosu sinonim za kvalitet, jer ova kompanija poseduje sopstvenu laboratoriju sa 800 naucnika koji se bave iskljucivo preparatima za kosu.

- Poznato je da su naše boje antikancerogene, a preparati trajno regenerišu kosu. Danas smo u Požarevcu da bismo napravili promociju jedinstvenog aparata “Kolormat” za koloraciju kose koji koristi iskljucivo kuca. Ovaj aparat precizno i u kratkom vremenskom periodu priprema boju, pri cemu je i cena veoma prihvatljiva, rekao je Stefanovic.

Tokom prezentacije modeli su prikazali i originalne frizure u cijoj su izradi korišceni Goldnjell preparati.

L.L.

U POŽAREVACKOJ MESNOJ ZAJEDNICI "CEBA"

ULAGANJE U ODRŽAVANJE PRIORITETNO

Nakon martovskih izbora i konstitutivne sednice izabran je Savet mesne zajednice "Ceba" koji ima 11 clanova, od cega cetiri predstavnika iz redova Demokratske stranke, tri iz Socijalisticke partije Srbije, dva iz Srpske radikalne stranke i po jednog predstavnika iz Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije. Kada je oformljen, Savet je dosta jedinstveno nastupao bez obzira na heterogenu strukturu i za predsednika je izabran Kosta Jeremic, ispred Socijalisticke partije Srbije, a za njegovu zamenicu Ana Stamenkovic iz Demokratske stranke.

"Raspored po komisijama je takode heterogen, jer smo zajedno konstatovali da je mesna zajednica mesto gde se suceljavaju interesi svih gradana i tu smo dosta jedinstveni i do sada na svim savetima donošene su jednoglasne odluke, naravno posle diskusija i razmene mišljenja. Pošto je MZ "Ceba" centralna mesna zajednica, procenat rešenosti komunalnih problema je sasvim pristojan. Dosta veliki problem predstavlja cinjenica da imamo svega 1.320 glasaca, odnosno manji broj stanovnika, jer raspodela sredstava se vrši po nekom principu broja stanovnika i dolazi se do neverovatnih stvari, da se od dobijenog novca ne može uraditi nešto znacajnije.

Ove godine iskazali smo svoje potrebe prema Direkciji za izgradnju grada Požarevca i otprilike tri grupe pitanja u tim sredstvima su opredeljena. Jedna je mobilijar koji treba da se napravi iza Tabacke caršije, gde se nalazi dvorište Jugopetrola i Zanatski centar u Sindelicevoj. Tu smo zatražili pomoc od grada koji treba da odluci da li ce ljudi u Zanatskom centru dobiti dozvolu, jer je trenutna situacija neodrživa i ta lokacija se vec 5 - 6 godina vodi kao gradilište. Mi možemo napraviti mobilijar za decu, ali je to besmisleno ako se tu i dalje bude navlacio gradevinski materijal.

Što se tice izgradnje trotoara u Sindelicevoj ulici ostalo je otvoreno pitanje ne zbog opredeljenih sredstava, vec zbog toga što se ocekivalo da ce Požarevac ove godine biti raskopan, zbog zamene potisnog voda i da ce saobracaj biti preusmeren iz Tabacke caršije na bocne ulice. Pošto se ocekivalo da Sindeliceva ulica primi veliki broj vozila prihvatili smo da se u ovom trenutku ne rade trotoari, tako da sada sve zavisi od toga kada ce "Vodovod i kanalizacija" krenuti u taj posao. Medutim, radice se trotoari u Toplicinoj i asfaltirace se samo jedno sokace, jer kod drugog postoje nerešeni pravno - imovinski odnosi.

Glavni problem je pitanje same zgrade mesne zajednice. Naime, svojevremeno je došlo do ozbiljne greške koju je ucinio neki opštinski cinovnik. Devedesetih godina donet je Zakon kojim je imovina koju su koristile škole preneta na korišcenje školama, odnosno sa opštine na Republiku. Kada se to dešavalo, pošto je Muzicka škola koristila prostor u ulici Kneza Lazara, greškom je na nju preneta i zgrada mesne zajedice koja se nalazi na istoj parceli, ali u Sindelicevoj ulici. Nadamo se da cemo taj nesporazum rešiti i zaštiti opštinsku imovinu, jer objektivno mora postojati zgrada mesne zajednice. Pošto sam ja i u prethodnom mandatu bio predsednik mesne zajednice, ranije smo imali problem sa Toplifikacijom, jer je postojao veliki broj gradana koji je izvršio uplatu, a nije bio prikljucen, ali je to povoljno rešeno. Centralno pitanje jeste pitanje sredstava za održavanje, jer iako smo centralna mesna zajednica imamo dosta problema sa ulicnom rasvetom i održavanjem higijene. U narednom periodu imacemo na cemu da radimo, ali je potrebno da i sam grad posveti pažnju centralnom delu, pre svega u pogledu održavanja fasada, jer dosadašnje odluke su bile usmerene na druge strane", zakljucio je Kosta Jeremic, predsednik Saveta MZ "Ceba".

D.Dinic

PRIVREDNO DRUŠTVO "REKULTIVACIJA I OZELENJAVANJE ZEMLJIŠTA" KOSTOLAC

OGLEDNA POLJA - POGLED U BUDUCNOST

Svetski trendovi ocuvanja i zaštite prirodnog okruženja nisu više pitanje koje se može obilaziti, upozoravaju naucnici širom planete, jer covek svojom delatnošcu narušava prirodu. Dobar primer u ovom pravcu daje Privredno društvo "Rekultivacija i ozelenjavanje zemljišta" Kostolac, cija je primarna delatnost, upravo, vracanje zemljišta u prvobitno stanje posle rada bagera na površinskim kopovima TE-KO Kostolac. Direktorka Nataša Savic istice znacaj rekultivacije poljoprivrednim kulturama.

- Svi poslovi Priv-rednog društva za rekultivaciju i ozelenjavanje su uglavnom vezani za održavanje onog što je radeno na rekultivaciji, košenju nasipa i održavanju pepelišta i zaštitnog nasipa Termoelektrana i Kopova. Na spoljnom odlagalištu na kome je radena rekultivacija takode se radi, a tu su i ogledna polja. Sa profesorima Poljoprivrednog fakulteta mi na jalovištu pokušavamo da otkrijemo šta bi najpre moglo da uspeva. Kultura se seje ili sadi direktno na jalovištu, potom se uz razne dodatke, humusa, hidrogela i drugih, održava. Tamo gde se pokaže da je prinos najbolji kasnije nastavljamo tim metodama i kasnije radimo biološku rekultivaciju tog jalovišta, ili pepelišta. Sa tim smo poceli prošle godine i rezultati su jako dobri. Tada smo imali lucerku i uljanu repicu, a za ove godine imamo ogledno polje vinograda i vocki. Za sada se na oglednom polju vinograda pokazuju dobri rezultati, vinova loza je zasadena pre par meseci, ali se ponaša potpuno isto kao da je zasadena u nekom vinogradu koji je godinama obradivan. Na kraju se rade analize proizvoda, posebno ako je u pitanju hrana ili voce, jer je zemljište na kome raste puno teških metala, kao što je slucaj na pepelištu. Analize se rade odmah po dobijanju prinosa, a takode cemo uraditi i finansijsku analizu, dakle procenu šta je najisplativije.

Privredno društvo "RIO" sada posluje kao samostalno preduzece, ranije je bilo u okviru Kombinata Kostolac, takode su se i tada obavljale slicne aktivnosti na rekultivaciji i ozeleljavanju zemljišta, zasadivane su sadnice, ali sada ima novina u smislu preparata, pratimo trendove i koristimo sve ono što bi moglo da koristi zemljištu, kaže Nataša Savic.

Što se planova za buducnost tice, Saviceva kaže:

- Dugorocniji planovi se odnose na privodenje zemljišta poljoprivrednoj nameni, vratiti ga u ono stanje u kome je bilo pre nego što je bager ušao u njega, znamo svi da se radi o veoma plodnom stiškom zemljištu. Pošto se nije radilo selektivno otkopavanje, što znaci da se skidao sloj humusa, deponovao, da bi kasnije mogao biti korišcen, cilj je da se zemljište što pre dovede u prvobitno stanje radi potreba poljoprivrede. Jednog dana završice se iskopavanje uglja, zemljište mora da se vrati nameni i možda ce neko posle nas, za nekih pedeset ili više godina da se bavi možda poljoprivredom i turizmom. U svo to zemljište godinama unazad vrlo malo se ulagalo, u poslednjih desetak-petnaest godina maltene se ništa nije radio na biološkoj rekultivaciji na odlagalištima i kopovima. Posebno se ništa nije radilo na uzgoju poljoprivrednih kulture.

Planiramo da na odlagalištu kopa Drmno podignemo vinograde, za kasnije se planira proizvodnja. Sledece godine cemo imati rezultate sadnje uljarica za biodizel, jer se radi o velikim površinama, stotinama hektara. Na spoljnom odlagalištu trenutno imamo pripremljenih oko 140 hektara, nešto se priprema za jesen, najverovatnije što više uljane repice.

Kada je u pitanju rasadnik, malo smo u stagnaciji, jer je on prvobitno trebalo da bude šumski, ali smo se onda odlucili za školovanje sadnica, što znaci da je posle sadnje negujete do šeste-sedme godine, formirate stablo i potom ga sadite. Planiramo izgradnju rasadnika, jer nam je u blizini vrelovod, prostor je ograden i ima kompletnu infrastrukturu, tako da to možemo da uradimo. Na jesen bi trebalo odraditi studiju; ulaganja nece biti mala, ali ukoliko bismo proizvodili sadnice imali bismo zaokružen proces. U tom slucaju ne bismo morali da nabavljamo cvece od dobavljaca, vec bismo ga sami proizvodili u skladu sa našim potrebama, jer mi uglavnom unapred znamo koje su to površine na kojima cemo raditi, a samim tim i kolicine sadnica koje su potrebne. Sigurno bi taj naš proizvod bio i jeftiniji. Trenutno na tržištu nema ni jednog dobavljaca koji proizvodi kolicine koje su nam potrebne, vec se mora narucivati kod više dobavljaca.

U ovu godinu nismo smeli da ulazimo sa velikim ulaganjima, na pocetku godine nismo imali ni jasne ugovore, ali mogu da kažem da je PD "RIO" zadovoljno ovogodišnjim ugovorenim poslovima, sada ostaje samo da do kraja godine sve to realizujemo i da zaokružimo pricu.

L.L.

TRINAEST GODINA RAZVOJNO - TRENAŽNOG CENTRA KOŠARKAŠKOG SAVEZA NA TULBI

RASADNIK NOVIH ŠAMPIONA

Razvojno trenažni centar Košar-kaškog saveza Srbije "pod krovom" Poljoprivredne škole "Sonja Marin-kovic" u Požarevcu, odnosno u okviru njenog Doma za smeštaj ucenika na Tulbi funkcioniše vec 13 godina za koje vreme je više hiljada mladih košar-kaških talenata prošlo svojevrsnu obuku i pripreme za bavljenje ovom sportskom disciplinom u najvišem rangu srpske košarke. Otvaranje nove Upravne zgrade sa objektom za smeštaj ucenika na Tulbi prošle srede bila je prilika da se pocetak 13 -te godine postojanja obeleži Konferencijom za medije i izložbom o radu Centra. Na Konferenciji su govorili dr Žarko Obradovic, ministar za prosvetu u Vladi Srbije, Predrag Bojic, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije i Gordan Todorovic, rukovodilac Centra.

- Najvažniji deo Košarkaškog saveza i košarkaške organizacije Srbije je ovaj Centar u Požarevcu kroz koji svake godine od pocetka novembra do maja naredne godine produ mališani u cetiri godišta. Zahvaljujuci košar-kaškom radu sa svojim trenerima, najboljim trenerima Srbije, oni na ovaj nacin zapocinju svoju karijeru. Svi reprezentativci 8o-tog godišta, sa malim izuzetkom, poceli su svoje karijere ovde. Kada sam pre deset godina prvi put došao u Požarevac bio sam fasciniran sistemom koje su napravile generacije mojih prethodnika. Sistem koji sam nasledio je za poštovanje i ponos i ja se nadam da cemo opet biti u vrhu evropske i svetske košarke. Siguran sam da ce sa dolaskom Dragana Ivkovica i sa mladom i talentovanom ekipom, Srbija biti i dalje nešto po cemu ce nas prepoznavati u Evropi i svetu. Koristim priliku da se zahvalim domacinima na zaista izuzetnim uslovima koje pruža ovaj Dom i svaki put se iskreno obradujem necem novom što se ovde uradi. To može biti primer i ostalima u našoj zemlji da se, i pored krize, može ici napred, rekao je Bojic koji se na kraju zahvalio ministru Obradovicu na podršci koju Mini-starstvo prosvete putem raznih akti-vnosti pa i preko Centra u Požarevcu pruža Košarkaškom savezu Srbije. Licnim angažovanjem ministra jedna reprezentativna selekcija nalazi se u studentskom domu na Zlatiboru cime se potvrduje važnost spoja sporta i znanja, mladosti i buducnosti.

Funkciju rukovodioca Centra na Tulbi poslednjih godina uspešno obavlja Gordan Todorovic.

- Razvojno trenažni centar je vec trinaest godina ukljucen u sistem funkcionisanja ovog Doma sa ciljem da pre svega dobijemo, otkrijemo talentovanu decu, da radimo sa njima, da ih usmerimo u pravila ponašanja kako na samom košarkaškom terenu tako i van njega, da ih naucimo osnovnim košar-kaškim elementima i košarkaškoj igri, a sve radi toga da jednoga dana oni postanu reprezentativci, vrhunski košarkaši ali i ozbiljni, uspešni i odgovorni ljudi. Kao što je i napomenuo generalni sekretar, veliki broj igraca koji su sada reperzentativci, prošli su kroz RTC pocev od generacije 80-og godišta sa Vujanicem i Radmanovicem i ovim najmladima 88. godišta - Markovicem i Marjanovicem. S ponosom mogu da kažem da od 14 igraca koliko ih je na spisku selektora Ivkovica, 12 je ucesnika RTC-a izuzev Rakocevica i Kecmana koji su iz starije generacije. Verujemo da ce se ova praksa regrutovanja reprezentativaca nastaviti, da cemo zajedno sa Poljoprivrednom školom još više razvijati praksu stvaranja vrhunskih igraca i pravih licnosti, rekao je Todorovic. Objašnja-vajuci nacin ovogodišnjeg rada Centra on je napomenuo da ce se raditi u cetiri smene, u tri smene su decaci, u jednoj devojcice. Radice se sa decom rodenom izmedu 1994. i 1997. godine. Deca su 24 sata pod kontrolom trenera, moraju da poštuju odredena pravila ponašanja pogotovu na treninzima, a programom rada obuhvacena su i motoricka i psihološka testiranja, zdravstveni pregledi, razna predavanja... Cilj je da mališani odavde odu sa izgradenim sposobnostima pre svega košarkaškim i da nastave druženje i po završetku boravka u ovom Centru.

Novinarima se na Konferenciji obratio i dr Žarko Obradovic, ministar prosvete:

- Cinjenica da su vec 13 godina zaredom buduce zvezde naše košarke gosti ove prosvetne kuce govori o kvalitetu koji ova obrazovna ustanova ima, o odgovornosti zaposlenih u njoj, grada Požarevca i nas u Ministarstvu prosvete koji se trudimo na svaki nacin da im pomognemo u tome. Mnogo mladih ljudi obucava se ovde, na redu je 13. generacija, a bice ih još. Od njih nastaju novi reprezentativci, a za nas u obrazovanju je važno i to što se ovi mladi ljudi uce i pravilima ponašanja, sistemu pravih vrednosti. Kao ministar prosvete ucinicu sve da u godinama koje dolaze promovišemo jedan novi sistem vrednosti, da se više ceni rad i poštuju radni rezultati. Ova deca zaslužuju da se stalno isticu, grad i škola zaslužuju stalnu pažnju, veliki je to uspeh kada od 14 reprezentativaca 12 ima obuku u ovom Centru. To mnogo znaci za našu nacionalnu košarku. Te oblike rada sa mladima treba negovati i unapredivati i radi toga sam vec razgovarao sa predsednikom Olimijskog komiteta Vladom Divcem, sa predsednikom Odbojkaškog saveza Srbije Boricicem, sa predsednikom Fudbal-skog saveza Karaxicem, sa Ðokovicem i imam nameru da razgovaram sa još nekim ljudima, sa trenerima klubova. Ovo isticem jer sportisti mogu biti dobar primer deci koja krecu u život da se radom mogu postici rezultati i obezbediti bolja buducnost. Mi želimo i da mladi naucnici, mladi umetnici budu deo tog novog sistema vrednosti gde ce se videti da Srbija, bez obzira što ima mali broj stanovnika u odnosu na zemlje Evrope, i te kako ima sposobne ljude i darovitu decu koja mogu da budu pravi predstavnici naše zemlje. Najboljim ambasadori Srbije su sportisti, košarkaši, vaterpolisti, fudbaleri, teniseri, stelci, svi oni ulažu ogroman trud, ponekad i suze da bi postigli dobre rezultate. Mi cemo uciniti sve da ih podržimo, da pomognemo mladim ljudima ne samo ovde u Požarevcu vec i na Zlatiboru i na drugim mestima, pored Zlatibora sutra ce to biti Palic ili neko drugo mesto u Srbiji, rekao je Obradovic.

S.E.