Header

MASOVNO KRŠTENJE NA VELIKU SUBOTU

KRŠTENJE - OSTVARENJE ZAJEDNICE SA GOSPODOM

Povodom Uskrsa u crkvi Sveta Petka na Veliku Subotu masovno krštenje oko 200 ljudi obavio je NJegovo Preosveštenstvo episkop branicevski dr Ignjatije Midic.

“Mi dolazimo na svet, radamo se iz ljubavi dveju osoba. Isto tako kada se rodimo ulazimo u zajednicu najpre sa svojim roditeljima, zatim i sa svima onima koji su pre nas rodeni. Dakle, covek je od samog svog zaceca i od samog svog rodenja bice zajednice. Radajuci se covek postaje smrtno bice i zato da bi bili živi Bog nas poziva da se rodimo na drugi nacin. I to rodenje na drugi nacin je krštenje. Krštenje nije magicni cin, nego je cin koji izvire iz slobode i zajedništva. Mi ostvarujemo zajedništvo sa Gospodom i sa drugim ljudima i zato, ustvari, promena te zajednice znaci promenu naše licnosti, jer dok je covek vezan za roditelje on crpi svoj identitet i svoju sigurnost od roditelja.

Krštenje znaci da vas je Gospod pozvao da njemu verujete, da od njega crpite svoj identitet i sigurnost, jer nece vam dati život vecni i sigurnost, niti roditelji, niti deca, žena, država, partija, vec sam Gospod. Krštenjem ulazimo u zajednicu sa njim, ali to podrazumeva da i licno budemo vezani za Gospoda, da u njemu vidimo svoju zajednicu, sigurnost i vecni život. Prolaz kroz vodu znaci umiranje starog života i radanje novog, ali to znaci da novokršteni žive sada u drugoj zajednici, sa Gospodom”, istakao je vladika branicevski dr Ignjatije Midic.

Sutradan pravoslavne hrišcanske crkve su slavile Uskrs, hrišcanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje. U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služene su liturgije i procitana je poslanica patrijarha Pavla i svih arhijereja koji se tradicionalno povodom Vaskrsa obracaju sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu. U poslanici patrijarh je pozvao vernike da ispune kosovski i svetolazarevski zavet, jer Kosovo i Metohija nije samo pitanje srpske teritorije, nego je pitanje duhovnog bica Srbije.

“Ako održimo taj zavet niko nam nece oteti Kosovo i Metohiju. Pozivamo sve, pocevši od politicara i naucnika, do najskromnijih i najmladih sinova i kceri naše otadžbine, da svojim radom i cestitim življenjem zaslužimo i sacuvamo pred Bogom Kosovo i Metohiju”, navedeno je u poslanici koju su potpisali i svi arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

D.D.

DELEGACIJA OPŠTINE VELIKO GRADIŠTE U RUMUNIJI

TURIZAM I RAZVOJ BANATA

Predstavnici opštine Veliko Gradište i zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu posetili su Republiku Rumuniju od 16. do 19. aprila 2008. godine. Cilj posete bio je prisustvo i ucešce na seminaru u Rešici «Turizam i trajni razvoj Banata», koji je organizovan u okviru Projekta prekogranicne saradnje Republike Rumunije i Srbije «Od alasakog kotlica do festivala rakije». Ovaj projekat realizuje rumunska organizacija «Activity», iz Rešice, županija Karaš-Severin sa prekogranicnim parterom iz Srbije, opštinom Veliko Gradište.

Seminar je organizovala Nadia Potoceanu, menadžerka Projekta i direktorka Fondacije «Activity». Prisutni su bili: Aleksandra Ðurica, konzul u Generalnom konzulatu Reuplike Srbije u Temišvaru, Alina Albu, supervizor Projekta, direktorka Centra za turizam iz Temišvara, LJubica Rajkic, viši saradnik Direkcije za kulturu, i Petrisor Olarin iz Rešice, saradnici na Projeku i predstavnici opštine Veliko Gradište, na celu sa predsednikom Draganom Milicem.

Gosti iz Velikog Gradišta su, pored teorijskog dela, u kojem su prisustvovali prezentacijama banjskog turizma, tematskog i agroturizma, u okviru prakticnog posetili etno selo u pansionu Trej Morošeni «Mala planina» , pored Karansebeša. Takode, obišli su kazan za pecenje rakije u mestu Globul Rau, gde su se upoznali sa nacinom proizvodnje rakije koji ima veoma dugu tradiciju, a nedaleko od Banje Herkulana imali su prilike da razgledaju privatni pansion za smeštaj turista, sa kompletnim pratecim programom.

Sve aktivnosti, tokom trodnevnog boravka predstavnika opštine Veliko Gradište bile su medijski propracene. U Rešici je nakon seminara održana konferencija za novinare, a predsednik opštine, Dragan Milic dao je izjave za lokalnu TV i Radio Temišvar.

V.M.

POVODOM SVETSKE KONFERENCIJE O VODENIM TOKOVIMA

U POŽAREVCU EKSPERTI ZA NAUTICKI TURIZAM

Povodom organizacije Svetske konferencije o kanalskim vodenim tokovima 2009. i sastanka Upravnog odbora medunarodnog udruženja “Kontinentalni vodni putevi sveta” predsednik opštine Požarevac Dušan Vujicic 23. aprila ugostio je clanove ovog udruženja.

Grupu koja je posetila Srbiju i Požarevac predvodio je David Ballinger, predsednik (Kanada) , David Evard May, potpredsednik (Francuska) kao i njihove kolege iz Sjedinjenih Americkih Država, Velike Britanije i Srbije (prof dr Zoran Radmilovic, redovni profesor Saobracajnog fakulteta u Beogradu, Siniša Zaric, redovni profesor Ekonomskog fakulteta...)

- Drago nam je da ste zauzeli mesto u organizovanju Medunarodne konferencije 2009. Naša organizacija veoma je zainteresovana za pomaganje vodenim tokovima i deo je pomoci nautickom turizmu, razvoju vodenih puteva, ekonomiji i drugim oblastima koje dolaze sa tim aktivnostima. Prema mom iskustvu sa vodenim putevima kada se stekne prijatelj, on se stekne zauvek, rekao je David Ballinger, predsednik svetske asocijacije za razvoj kontinentalnih vodenih puteva, dugogodišnji direktor jednog od najvecih nacionalnih parkova u Kanadi.

T.R.S.

SRPSKO LEKARSKO DRUŠTVO

INTERESANTNE TEME U KOSTOLCU

Pedijatrijska sekcija Srpskog lekarskog društva na Veliku subotu, u kostolackoj sali Doma kulture održala je svoj redovni sastanak na kome je bio prisutan veliki broj strucnjaka iz oblasti pedijatrije. Rec je skupu koji se organizuje na državnom nivou a održava svakog meseca u razlicitim gradovima naše zemlje.

Teme o kojima je govoreno su: “Znacaj dojenja u prvom mesecu po rodenju”, o kome je govorila prof Dr Andelka Ristivojevic, K.C.Vojvodine, zatim, “Rekurentni abdominalni bol”, prof Dr Biljana Vuletic, sa Decije klinike K.C. Kragujevac i “Medicina zasnovana na dokazima”,tema koja se prvi put pojavljuje na ovim sastancima a koju je obrazložila prof Dr Slavenka Jankovic sa Epidemiološkog instituta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Osim strucnog dela zdravstevi radnici posetili su arheološko nalazište Viminacijum gde ih je docekao dr Miomir Korac, naucni savetnik SANU, pomocnik ministra kulture, odgledali nastup najmladih clanova folklorne sekcije kostolackog KUD-a i družili se u “Dunavskom dragulju”.

- Na ovaj nacin lekari se edukuju jer je kontinuirana medicinska edukacija danas imperativ da bismo opstali, zadržali svoje ucešce u Komori i radili kako treba. Moramo stalno da ucimo, rekla je Dr Mirjana Blagojevic, predijatar Doma zdravlja Kostolac.

T.R.S.

ZA REGISTRACIJU VOZILA I U BRANICEVSKOM OKRUGU

RAZLICITE KOMUNALNE TAKSE

Osim naknade za puteve, Republicke administrativne takse i posebne naknade za registraciju, vlasnici motornih vozila placaju i lokalnu komunalnu taksu koja je propisana opštinskom odlukom o lokalnim komunalnim taksama. Visina ovih taksa razlicita je od opštine do opštine, pa tako za kubikažu do 1.150 treba izdvojiti od 80 dinara u Zajecaru, do 500 dinara Petrovcu na Mlavi, što je skoro duplo u odnosu na opštinu Požarevac. Za motorna vozila do 3 150 kubika razlika u ceni komunalne takse je i do 7.000 dinara. Od 76.000 motornih putnickih vozila registrovanih u osam opština Branicevskog okruga skoro polovina od tog broja, preko 32.000, cine putnicka vozila sa teritorije opštine Požarevac. Iznos komunalne takse koja se placa prilikom registracije vozila, razlicit je i u osam opština ovog Okruga.

M. K.

SO POŽAREVAC

NA IVICI KVORUMA

- Odbornici DSS-a podgrejali klupe

- Rebalans budžeta

- Odluka - pocetak formiranja Industrijske zone

Poslednja sednica postojeceg saziva Skupštine opštine Požarevac održana je 23. aprila. U lokalnom parlamentu, u koji više od godinu dana ne dolazi demokratska opozicija, na poslednjoj sednici , doduše samo njenom pocetku, u odbornickim klupama sedeli su izabrani predstavnici naroda iz redova DSS-a. Predsednik SO Ivan Grubetic konstatovao je da sednici prisustvuje 42 odbornika, te da je odbornik Stanoje Ðordevic podneo ostavku na to mesto, na kome ga, je nakon verifikacije mandata, zamenila Jelena Stevic. Nakon usvajanja dnevnog reda, za koji nisu glasali, odbornici DSS-a napustili su salu uz konstataciju da ne postoji kvorum.

Sednica kojoj je prisustvovalo 35 odbornika je nastavljena.

Zašto nije bilo prinudne uprave?

Slavoljub Matic, predsednik OO DSS još jednom je javnost upozorio na, kako je rekao, nelegalan status Ivana Grubetica, kao predsedavajuceg.

- On nije predsednik Skupštine, a svi znaju ko jeste. Nažalost, moram da priznam ono o cemu do sada nisam hteo javno da pricam. Razlog nedonošenja odluke o uvodenju prinudne uprave u opštini Požarevac je iskljucivo dogovor izmedu Demokratske stranke, njenog ministra Milana Markovica, Vojvodanskih socijalista i Pokreta Snaga Srbije( iz Vojvodine) koji su tokom prošlog maja donosili vojvodanski budžet. Jedan od uslova da socijalisti i PSS glasaju za separatisticki, autonomaški budžet Vojvodine, bio je da se u opštini Požarevac ne uvodi prinudna uprava, rekao je Matic i kao drugi razlog napuštanja lokalnog parlamenta naveo to što je, kako je istakao i sa skupštinske govornice, potpuno neumesno da Skupština petnaest dana pred izbore donosi odluku o rebalansu budžeta.

- O raspodeli novca za buduci period u ovoj godini treba da odlucuje nova gradska Skupština. Rec je o sredstvima iz Fonda za razvoj i Fonda za zaštitu životne sredine u koje je novac uplacen od strane EPS-a, a sada ova Skupština želi da ih raspodeli na stranacki obojen nacin, objasnio je Matic.

Skupština legitimna

Predsednik SO Požarevac Ivan Grubetic rekao je da za odlaganje sednice nema razloga, te da se njome zaokružuje rad Skupštine u ovom madatu.

- Novi organ, Skupština Grada, nakon budžeta koji smo na vreme usvojili i ovog rebalansa, imace cistu situaciju i moci da nastavi sa radom, rekao je Grubetic i dodao da je lokalni parlament u proteklom periodu radio na ivici kvoruma, zbog odnosa snaga odbornickih grupa, ali je rad ocenio kao stabilan.

- Prica da li smo legitimni ili ne završena je još pre godinu dana jer sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministrom Milanom Markovicem, imamo normalnu komunikaciju, dodao je.

Kao najvažnije odluke koje je ova Skupština donela Grubetic je istakao Statut, kao i budžete za svaku godinu.

- Tu su i sve odluke koje se ticu funkcionisanja javnih preduzeca. Poštovali smo zakon i naša akta. Do sada niko nije osporio nijednu našu odluku, rekao je Grubetic.

Rebalans povecao apetite

Rebalans budžeta, o kome je Matic negativno govorio, ipak je usvojen a obrazložio ga je nacelnik odeljenja za privredu, finansije, trezor i društvene delatnosti Petar Rajic istakavši da je rec o malim promenama koji su više finansijsko-tehnicko usaglašavanje nego rebalans budžeta.

- Obicno kada se radi rebalans budžeta rec je o procenjivanju novih prihoda i na toj osnovi odredivanju novih rashoda. U ovom trenutku rebalans se donosi mimo ovih kategorija. Naime, odluke upravnih odbora Fonda za zaštitu životne sredine i Fonda za razvoj, koje su donete u smislu raspodele sredstava koje pripadaju fondovima, moraju da se ukljuce u budžet ne bi li se omogucila realizacija donetih projekata, objasnio je Rajic i dodao da su zahtevi budžetskih korisnika, koji su culi za rebalans, bili enormno veliki.

- Stigao je veliki broj zahteva za povecanjem troškova, narocito povecanjem broja zaposlenih. To, u ovom predlogu rebalansa, nije prihvaceno. Ostavljeno je da se za one koji traže povecanje broja zaposlenih prvo dobije saglasnost Ministarstva finansija, pa to tek onda, ukoliko obezbedimo sredstva, ukljucimo u neki buduci rebalans. Mi smo u ovom trenutku izvršili budžet oko 23 što je prosek u poslednjih sedam godina, rekao je Rajic.

Na podršku prisutnih odbornika naišla je i odluka o obavljanju eksterne revizije završnog racuna budžeta Opštine za 2007. godinu. Predstavnicima naroda obratio se i predsednik opštine Dušan Vujicic koji je sa skupštinske govornice istakao da se revizija radi kako bi buduca vlast pred sobom imala cistu i jasnu finansijsku situaciju te mogla nesmetano da nastavi sa radom. Vujicic se ujedno zahvalio odbornicima na, kako je rekao, korektnim i uvažavajucim stavovima koje su tokom proteklog perioda zastupali u SO Požarevac.

Bez kredita za vracanje stimulacija

Odbornici su se na 29. sednici SO Požarevac, na osnovu zahteva Sindikalne organizacije Opštinske uprave, jednoglasno usprotivili povracaju isplacenih stimulacija za 2006. godinu radnicima opštinske uprave, koje je donelo Ministarstvo finansija jula 2007.

Odbornici su ovom odlukom zadužili predsednika Opštine da podnese zahtev Vladi i nadležnom Ministarstvu da se ne preduzimaju mere po rešenju budžetskog inspektora. Time je odloženo sprovodenje zakljucka Opštinskog veca, koje je u martu ove godine donelo odluku da se Opština, u cilju vracanja ovih sredstava, zaduži kod neke od poslovnih banaka.

Izrada GUP-a Kostolca

Lokalni parlament usvojio je i odluku o izradi generalnog plana Kostolca koji bi trebalo da utvrdi kriterijume, da smernice i urbanisticke normative za izgradnju Kostolca. Odluka o izradi plana sadrži podatke o vrsti, roku i sredstvima za izradu plana. Ona predstavlja osnov za izradu odluke o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Postojeci Generalni urbanisticki plan Kostolca donet je 1988. godine, a izmene i dopune 1990. Kako je u meduvremenu donet prostorni plan Republike Srbije i izmenjeni propisi iz oblasti urbanizma, razvoj Kostolca na dugorocnoj osnovi zahteva inovaciju planske dokumentacije jer je postojeci plan prevaziden.

Detaljnoj regulaciji prostora za malu privredu Opštine pristupilo se odlukom koja je u vezi sa ovom temom takode usvojena na sednici. Time je podržana inicijativa glavnog arhitekte Opštine Požarevac, kojoj je cilj formiranje industrijske zone. Nosilac izrade je “Direkcija za izgradnju” a rok godinu dana. NJegove granice su ulica Ðure Ðakovica od industrijskog koloseka do fabrike stocne hrane sa istocne strane, industrijskom prugom “zabelskom “ do ulice Ilije Gojkovica sa severne strane, do stadiona “MIP” i od objekta “Dekora” do ulice Ðure Ðakovica sa južne strane.

Odbornici SO Požarevac usvojili su i izveštaje o poslovanju javnih preduzeca i organizacija za prethodnu, kao i planove rada za tekucu godinu, a na mesto direktora Istorijskog arhiva reizabrali Jasminu Nikolic.

T.R.S.

U SVECANIM SALONIMA OPŠTINE POŽAREVAC

DECI PALIH BORACA URUCENI USKRŠNJI POKLONI

Predsednik opštine Požarevac Dušan Vujicic nekoliko dana pred Uskrs u svecanom salonu Opštine ugostio je osamnaestoro dece boraca poginulih u ratova 1991-1999. godine.

Vujicic im je tom prilikom urucio po pet hiljada dinara kao simbolican poklon povodom uskršnjih praznika i istakao da su deca palih boraca trajna briga Opštine.

Nedavno je Opština novcano pomogla i majke palih boraca kojima se redovno, povodom Uskrsa, pomaže od 1999. godine. Predsednik opštinskog odbora Saveza boraca Dragan Lazovic istakao je da Opština brine o porodicama palih boraca, te da bi to trebale da bude primer i drugima.

- Bilo bi poželjno i stipendiranje dece palih boraca a tu ima i zakonskog osnova. Deca boraca trebalo bi da imaju i prioritet prilikom konkurisanja u Fondovima za stipendiranje, rekao je Lazovic.

T.R.S.

ZA 116 PENZIONERA OPŠTINE POŽAREVAC

BESPLATAN BORAVAK U BANJI

Na osnovu oglasa koji je objavio Republicki Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, pravo na desetodnevni besplatni boravak u jednoj od 25 banja u Srbiji imace i 116 penzionera iz Požarevca. Pravo da se prijave imaju penzioneri koji su za februar ili mart ove godine primili penziju manju od 16.160 dinara, a da bi to pravo stekli neophodno je da se prijave Opštinskom udruženju penzionera u Požarevcu, bez obzira na to da li su clanovi ovog udruženja ili ne. Prijave važe do 15. maja nakon cega ce se formirati rang liste za koje ce biti presudni visina penzije, dužina staža osiguranja i dužina korišcenja penzije. Lekarska komisija Fonda odlucice o tome u kojoj ce banji boraviti ukupno 13.000 penzionera za ciji je oporavak iz Republickog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih izdvojeno 232, 3 miliona dinara.

M. K.

CRVENI KRST POŽAREVAC U AKCIJI "GLOBALNA BEZBEDNOST NA PUTEVIMA"

BEZBEDNOST U SAOBRACAJU - BRIGA SVIH

U svojim programskim aktivnostima Crveni krst Požarevac ima i akciju " Globalna bezbednost na putevima" koja se u saradnji sa Saobracajnom policijom MUP- a održava svake godine od 23. do 29. aprila.

-Svake godine u celom svetu, pa i kod nas u aprilu se organizuje akcija "Globalna bezbednost na putevima" u kojoj je interes i Organizacije Crvenog krsta i ostalih ucesnika, pre svega MUP-a da se podigne saobracajna kultura koja je u našoj zemlji na zaista niskim granama zbog cega imamo neverovatan broj povredenih i nastradalih u jednoj godini. Taj broj se pre svega odnosi na dvotockaše, motorcikliste kao ucesnike u saobracaju koji rapidno povecavaju broj povredenih i koji ostaju invalidi celog života, a s druge strane i smrtnost je prilicno visoka. To se nažalost dešava i u našem gradu. Naše poruke su da se pre svega poštuje ogranicenje brzine, da se ne seda za volan posle konzumiranja alkoholna pica, da motorciklisti obavezno nose zaštitne kacige. U poslednje vreme MUP predlaže i korišcenje specijalnih odela koja bi na neki nacin amortizovala posledice pada, da se koristi obavezno sigurnosni pojas, sedište za malu decu, da se prilikom vožnje ne koriste mobilni telefoni, da ljudi ne sedaju za volan ako su pod dejstvom lekova ili pod stresom, da se voze tehnicki ispravna kola i da se poštuju vertikalna i horizontalna signalizacija. Mi smo zajedno sa Saobracajnom policijom MUP- a imali mobilnu ekipu koja je kontrolisala ispravnost vozila i vozaca uslovno receno, a delili smo i propagandni materijal. Bili smo ispred svake škole gde smo sa roditeljima obavljali razgovore, deci smo delili propagandne materijale a sa nastavnicima razgovarali i deci držali predavanja. Pitanje saobracajne kulture nije pitanje institucija ili pojedinca, svi moramo maksimalno da se angažujemo na tom polju, i mislim da ce se usvajanjem novog Zakona o bezbednosti u saobracaju situacija bitno izmeniti, naglasio je Branislav Živulovic, sekretar Crvenog krsta Požarevac koji je cestitao svim gradanima Uskršnje praznike.

I ove godine u saradnji sa Branicevskom eparhijom Crveni krst Požarevac povodom Uskršnjih praznika organizovao je na starom korzou podelu uskršnjih jaja i poklona, uglavnom deci.

M. K.

OVE GODINE IZ FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE OPŠTINE POŽAREVAC

NAJVIŠE PARA KOSTOLCU ZA TOPLIFIKACIJU

- Gradu Kostolcu odobreno 54,18, a Požarevcu 45,82 odsto od ukupno raspoloživih sredstava za ovu godinu

Opštinski fond za zaštitu životne sredine ove godine imao je na raspolaganju blizu 190 miliona ili tacnije 189.836.395 dinara da po konkursu raspodeli zainteresovanim preduzecima i ustanovama, mesnim zajednicama i udruženjima. Vrednost podnetih zahteva, medutim daleko je prevazilazila ovu cifru, projekti sa kojima se konkurisalo, vredeli su skoro 816 miliona dinara. Ova cinjenica, sama po sebi govori koliko je bio težak posao clanovima Komisije prilikom donošenja odluke o najvažnijim ekološkim aktivnostima i prioritetima u ovoj oblasti.

- Politika Fonda za zaštitu životne sredine iz 2007. nastavljena je i u ovoj godini. Pored odluke da finansiramo kapitalne projekte u domenu toplifikacije i rešavanja problema izvorišta, vodosnabdevanja i otpada, opredelili smo se i za neke znacajne projekte kao što je ruralni razvoj, organska, poljoprivredna, bezbedna hrana i tri naucno-istraživacka projekta što pokazuje da Požarevac i okolina imaju i intelektualne i naucne snage da realizuju zadatke koji se odnose i na druge ekološke stvari a ne samo na rešavanje komunalnih problema. Posebno bih istakla da su nam se prvi put pojavili projekti o kojima smo ranije samo sanjali, a to su projekti povecanja energetske efikasnosti i štednje energije tako da ove godine finansiramo aktivnosti u pet javnih ustanova ciji je cilj smanjenje utroška energije i grejanja. Tu su i tri znacajna naucno-istraživacka projekta, jedan dolazi iz Visoke tehnicke škole strukovnih studija, a dva naucno-istraživacka projekta su sa Rudarskog instituta u Beogradu. Tu je i naš Zavod za javno zdravlje koga jako podržavamo u poslednjem projektu, a to je ispitivanje koncentracije alergena na podrucju celog Okruga, sve u cilju unapredenja zdravlja ljudi koji pate od takvih alergijskih pojava, napominje dr Jasminka Ðordevic-Miloradovic, clan UO Fonda i Komisije za raspodelu sredstava i istovremeno predsednik Komisije za odnose sa javnošcu. Po njenim recima Komisija za raspodelu sredstava u svom radu oslanjala se i na mišljenje predstavnika mesnih zajednica i lokalne samouprave koji su istupali u interesu gradana sredine u kojoj žive i rade.

- Svim korisnicima koji su potpisali ugovore o korišcenju sredstava Fonda u ovoj godini porucujem da ta sredstva što brže i efikasnije upotrebe i istovremeno obaveštavam da je Fond i dalje otvoren za saradnju, zahteve i predloge zainteresovanih organizacija, istice dr Jasminka Ðordevic-Miloradovic.

Od ukupno raspoloživih sredstava u ovoj godini, 54,18 odsto ili 102.836.393 dinara dodeljeno je gradu Kostolcu, dok ce Požarevac angažovati 45,82 odsto ili 86.963.606 dinara. Najvecim delom sredstva namenjena Kostolcu upotrebice se za realizaciju programa daljinskog grejanja, odnosno za nastavak radova na toplifikaciji.

- Ovim sredstvima obezbedicemo nastavak radova na toplifikaciji u Kostolcu. Prijavili smo se i kod NIP-a tako da udruživanjem stvaramo uslove da se u Kostolcu za sledecu grejnu sezonu, odnosno naredne godine ukinu svi dimnjaci na individualnim kucama koji su veci zagadivaci od dimnjaka na elektranama. Mi smo radove vec zapoceli, a ovim sredstvima obezbedicemo kompletnu primarnu mrežu, posle toga zakljucicemo ugovore sa gradanima za sufinansiranje prikljucaka i ocekujem da to uspešno završimo. Savet Mesne zajednice je procenio da je za Kostolac najvažnija toplifikacija i zato smo kod Fonda konkurisali samo za sredstva tome namenjena. Zadovoljni smo odobrenim iznosom koji sam po sebi nije dovoljan za ono što smo naumili zbog cega idemo na ucešce gradana i racunamo na podršku Republike i Kancelarije NIP-a, kaže Vlada Vila, predsednik Saveta GMZ Kostolac.

S.E.

ZAŠTO NIJE PRAVDA STARIJA OD ZAKONA

EVOLUCIJA GLEDIŠTA SUDIJA ILI FAKTORI UTICAJA

Razlicitost ocena Suda pri donošenju PRESUDA , kako Opštinskog u Požarevcu, Okružnog suda u Smederevu, Opštinskog i Okružnog suda u Požarevcu jasno ukazuje da je sa dužinom trajanja sudenja faktor uticaja mocnika bivao sve prisutniji.

U sudskim procesima P br. 283/06 i P 6/06-30 dugim skoro sedam godina, zbog jezickog vokabulara zvanicnih SAOPŠTENJA SUP-a Požarevac i SAOPŠTENJA vodecih politickih partija koji su objavljeni 9. maja 2.000.godine u listu ‘’ Rec naroda’’,odmah po privatizaciji i pravnosnažnosti tih PRESUDA Okružnog suda u Požarevcu. u sastavu sudija Mirjana S. ,Vesna V. ,i Dragana V.,19.juna i 7.avgusta 2.007.godine novinska kuca ‘’ Rec naroda’’ isplatila je tužiocima Nebojši S.i Momcilu V. 642.871,07 din., odnosno 358.774,78 dinara što je bio izuzetno težak finansijski udarac. Rigoroznost spomenutih sudija je bez presedana a uloga samo njima znana. Slican jezicki vokabular slušamo i danas posredstvom medija a da li ce neko biti kažnjen cisto sumnjam.

Proucavanjem presuda istih sudija Opštinskog suda Dragane R. i Marine M. u spomenutim predmetima razlika je stoprocentna izmedu PRVODONETE njihove presude i POSLEDNJE donete PRESUDE kojom je novinska kuca’’Rec naroda’’ kažnjena.

Citat iz prve PRESUDE:

‘’U konkretnom slucaju, Sud je utvrdio da je u navedenim clancima tuženi preneo saopštenje reagovanja pojedinaca i politickih stranaka i državnih organa koji su mu delom prispeli u pismenoj formi, da je samo jedan tekst potpisan od strane novinara, i da isti predstavlja verno preneto saopštenje...da u pogledu svih tih clanaka tužilac i nije zainteresovano lice koje ima pravo na tužbu nadležnom sudu, jer se iz istih clanaka ne može na nesumnjiv nacin utvrditi da je iznošenjem takvih informacija narušen ugled i interes tužioca i da je izvršena povreda casti i integriteta.’’

Citat iz poslednje donete PRESUDE:

‘’Neistiniti, zlonamerni i uvredljivi navodi o tužiocu i njegovoj licnosti, su objavljeni u lokalnom listu ‘’Rec naroda’’dana 9. 5. 2.000. godine, koji ga pre svega karakterišu kao osobu poznatu po krivicnim delima i po nalaženju ovog Suda vredaju tužiocevu cast... narušavaju ugled, kao stav i mišljenje koje sredina ima o tužiocu, njegov celokupan integritet, kao i njegovo dostojanstvo, posebno kada se ima u vidu vreme objavljivanja clanaka,kao i sredina u kojoj tužilac živi...’’

Evolviranje gledišta pomenutih sudija je evidentno ali se postavlja pitanje šta je uticalo na pomenute sudije da iz korena promene svoj prvobitno utvrdeni sud.?!...Dužina procesa sudenja ili FAKTORI moci koji vrše presiju na sudije požarevackog suda.

Borba za PRAVDU i ocuvanje najstarije medijske kuce’’Rec naroda’’,njenu slobodu i nezavisnost naša je obaveza i dužnost a ulogu zbog cega smo i osnovani nastavicemo kao što i ocekuju gradani naše opštine i gradani Branicevskog okruga.

I. Dimitrijevic

VELIKO CRNICE

DOBROCINSTVO GRADI CRKVU

Ministar vera u Vladi Republike Srbije Radomir Naumov sa državnim sekretarom za poljoprivredu Danilom Golubovicem prisustvovao je prošle nedelje ozvanicenju pocetka gradnje seoske crkve u Velikom Crnicu. Crkva ce se graditi na placu od 25 ari, delu dvorišta nasledenog od porodice Nestorovic, koji za gradnju crkve poklanja porodica Ognjanovic-Nestorovic.

Obracajuci se ministru i ostalim okupljenim meštanima i gostima, Siniša Ognjanovic je naglasio da ce se crkva graditi sredstvima vernika, lokalne samouprave i svih dobrocinitelja. Prvi prilog od 20.000 evra dala je tetka Nadežda Nestorovic, koja je iz tog domacinstva otišla na rad u inostranstvo.

Ministar Naumov, naglašavajuci znacaj i velicinu dobrocinstva i ktitorstva u Srba kroz vekove prisutnog, porucio je da ovaj poduhvat svakako nece ostati bez snažne podrške Ministarstva vera i države u celini, po visini svakako vece od baka Nadinog pocetnog uloga.

D. M.

ZA ZATVORE U POŽAREVCU I ZABELI

DONACIJA VREDNA 3,4 MILIONA EVRA

Snežana Malovic, državni sekretar Ministarstva pravde i direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Saša Vukadinovic obišli su zatvor "Zabela" i Zatvor za žene u Požarevcu povodom donacije evropske Agencije za rekonstrukciju i razvoj koja je izdvojila 3, 4 miliona evra za njihove potrebe. Zahvaljujuci ovoj donaciji, zavodi u kojima se sprovodi specijalni zatvorski režim opremljeni su najsavremenijim tehnickim sredstvima za kontrolu i nadzor, kako onih koji su u zatvoru ili ulaze u njegov krug, ali i svih pošiljki i paketa.

U Kazneno-popravnom zavodu „Zabela" nov sistem nadzora, detektorskih instrumenata i komunikacionih uredaja trebalo bi da pospeši stepen bezbednosti u zatvoru u kojem je trenutno smešteno 1.274 osudenika. Projekat vredan oko 1,5 miliona evra realizovan je uz pomoc Evropske agencije za rekonstrukciju. Upravnik zatvora Dragoljub Brajovic naglasio je da su problemi u smeštaju i uslovima boravka prisutni u sedmom paviljonu gde je smešteno oko 200 zatvorenika osudenih za najteža krivicna dela, iako je smeštajni kapacitet tog dela oko 150 zatvorenika. Pored toga, uvodenjem novog sistema video nadzora i perimetarske zaštite smanjeni su i rizici po bezbednost zaposlenih u ovom objektu.

Zvanicnici Ministarstva pravde, predstavnici evropske Agencije za rekonstrukciju i Evropske komisije obišli su i jedini zatvor za žene u Srbiji. Ženski zatvor u Požarevcu dobio je opremu za radno osposobljavanje osudenica - mašine za šivenje i peglanje, kompjutersku opremu, kao i sve ono što je neophodno za pekarski zanat.

M. K.

MALO CRNICE

POMOC ŠKOLI U TOPONICI

Tokom obilaska Branicevskog okruga, ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Zoran Loncar se u Malom Crnicu posebno interesovao za stanje seoskih škola i potrebe i mogucnosti participacije državnog budžeta u cilju daljeg poboljšanja uslova za kvalitetno izvodenje nastave.

Posebno isticuci problem nedovoljnih sredstava opredeljenih Ministarstvu prosvete u odnosu na neke druge resore, Loncar je naglasio da su raspoloživa sredstva usmeravana prevashodno siromašnim sredinama. Ministar je predstavnicima Osnovne škole u Toponici urucio rešenje na 2,4 miliona dinara pomoci Vlade Srbije u rekonstrukciji i osavremenjavanju školske zgrade.

JKP OBELEŽILO DAN PLANETE U O.Š. “KRALJ ALEKSANDAR PRVI”

EKOLOGIJA ZA PRVAKE

U sklopu obele- žavanja Dana planete, kao i svojih redovnih aktivnosti na širenju ekološke svesti, Javno komunalno preduzece Požarevac je u Osnovnoj školi “Kralj Aleksandar Prvi” prošlog utorka organizovalo ekološki cas za prvake.

U odeljenju I2 koje vodi uciteljica Dušanka Arsic najmladim ucenicima škole je, uz slajdove i prikladne igrice, demonstriran pravilan pristup ocuvanju životne sredine. Glavni inženjer za deponije i Reciklažni centar, Slobodanka Tubic je vodila prezentaciju, a casu su prisustvovali i direktori JKP i O.Š. “Kralj Aleksandar”, Saša Valjarevic i Goran Seger.

L.L.

PD TERMOELEKTRANE I KOPOVI KOSTOLAC

ZAPOCETA GRADNJA TRAFO STANICE V BTO SISTEMA

Na površinskom kopu Drmno 24.aprila su svecano otvoreni radovi na izgradnji Trafo-stanice 110/6 megavoltampera, snage 2h16 megavoltampera, Rudnik 3. Ovim cinom nastavljeno je ostvarenje projekta izgradnje V BTO sistema na PK Drmno. Ugovorena vrednost kompletnog projekta je oko 65 miliona evra, a Trafo- stanica, kojom ce se napajati osnovna rudarska mehanizacija vredi oko 3.800.000 evra.

Obeležavanju pocetka izgradnje prisustvovao je i generalni direktor Elektroprivrede Srbije, Vladimir Ðordevic, koji je gradilište pustio u rad i pritom rekao:

- Polovinom prošle godine obeležili smo pocetak montaže ovog našeg, dugo ocekivanog BTO sistema. Ono što njega razdvaja od nekih slicnih projekata koje smo radili u prošlosti je to što ga finansiramo iz naših sredstava posle dosta godina oskudice, a to govori da smo stali na noge, da smo poceli da gledamo u buducnost. Za razliku od nekih drugih projekata u okviru EPS-a koji su se finansirali posredsvom medunarodne zajednice, takozvanih “mekih” kredita ovog puta smo se odlucili za nešto drugaciji pristup, iz dva razloga, prvo procenili smo da imamo dovoljno sredstava i snage i da ovakvi projekti idu mnogo brže. Mislim da je vreme koje je protklo od raspisivanja tendera za ovaj Peti BTO sistem pa do trenutka montaže, odnosno puštanja u pogon, koje ce, nadam se, biti krajem ove godine, pokazalo ispravnost naše odluke. Za razliku od finansi-ranja putem medunarodnih institucija, gde su nam bile potrebne razne saglasnosti, razne garancije, državne kontragarancije, a to je sve nosilo po par godina, ovaj put smo ovaj posao uradili, ili cemo uraditi brzo i efikasno. Strane firme su imale prednost, a naše firme su radile kao podizvodaci. Meni je izuzetno drago da su nosioci više od polovine vrednosti ovog projekta domace firme, tu je naš dugogodišnji partner, izvodac radova, firma Minel ABS iz Beograda, koja je isporucila opremu za Trafo-stanicu; želim da podsetim da je nosilac projekta za paket 2 trake Goša, 30 miliona; ova stanica vredi oko 3,8 miliona evra, a za ostala dva paketa, bager i odlagac domace firme su znacajni isporucioci. Mislim da 60 odsto novca ostaje u Srbiji; ono zbog cega je to dobro, a ja želim da podsetim da smo mi još uvek državna firma, da naši radnici rade, da se ovde placa porez, da se iz tog poreza kasnije finansira školstvo, zdravstvo i sve ono što je potrebno za funkcionisanje našeg društva. EPS-ova uloga u tome je da svojim stalnim poboljšanjem poslovanja, jacanjem, damo podršku našem razvoju. Smatram da je EPS najveci investitor u privredi Srbije. Pre 6-7 meseci, kada smo imali skup povodom pocetka procesa promena tehnologija otpepeljivanja u Drmnu ja sam pobrojao deset projekata u EPS u Srbiji vrednih oko 350 miliona evra, a secam se nekih dogadaja kada su neki od visokih politicara otvarali fabrike pampura i konzervi, gde su investicije bile do milion evra. EPS je danas sposoban da prakticno za malo više od godinu dana, možda do dve godine, realizuje ovako kompleksan projekat i da izdvoji 65 miliona evra iz svojih sredstava. To smo svi zajedno uspeli, i proizvodaci i distributeri i zaposleni u EPS-u i radicemo i dalje u tom pravcu. Što se tice Kostolca želeo bih da ponovim da Kostolac, dakle elektrana i rudnik, ima razloga da bude zadovoljan ucinjenim u proteklih nekoliko godina, imamo razloga da i mi budemo zadovoljni. Želim da podsetim da smo posle nekoliko godina stajanja stavili Blok A1 u pogon, da ugalj nije na kriticnom putu, želim da što pre zaboravimo ona vremena od pre 7-10 godina kada je, zbog teških okolnosti u kojima smo bili prakticno samo jedan blok u Drmnu radio; duboko se nadam da su svi ti dogadaji iza nas. Kada sam dolazio ka montažnom placu, bacio sam pogled na izgled Kopa Drmno - to je sada kop koji lici na one iz udžbenika, to je kop sa širinom fronta od preko dva kilometra, gde smo dosegli zapadnu granicu. Završetkom ovog Petog sistema sticemo uslov da izademo na onih planiranih 9 miliona tona za Kop Drmno, a kada to završimo sešcemo svi zajedno i razmotricemo da li ostajemo na 9 miliona, ili idemo na 12 miliona tona i na još jedan proizvodni kapacitet na lokaciji Drmna. To su naši planovi, mislim da su realni. Poruka za sve zaposlene u EPS-u, i u Kostolcu, narocito za one koji prate ovaj projekat i direktora je da ocekujem da puštanje u probni pogon bude na vreme, zato što mnoge stvari moramo da nadoknadimo. Ako to bude zimski period doci cemo po snegu i ledu, ali to mora da bude na vreme. Želim svima nama puno srece u daljem radu i proglašavam pocetak radova na Trafo-stanici.

Direktor Privrednog društva “Termoelektrane i kopovi Kostolac” Dragan Živkovic je kazao:

- Neobicno mi je drago da vas danas pozdravim ovde i da najavim pocetak radova na izgradnji Trafo-stanice koja je od velikog znacaja za Peti BTO sistem. Za nas je ovo postala gotovo praksa, malo-malo pa otvaramo neke radove, ali to je samo siguran znak da smo u poslu i da ceo paket Petog BTO sistema napreduje onako kako smo isplanirali. Nadam se da cemo i ovo uraditi u roku.

Zoran Radosavljevic, generalni direktor Minel ABS kompanije koja je izvodac radova takode se obratio prisutnima:

- Našoj Kompaniji izuzetna je cast da ucestvuje u ovom projektu. Za nas on ima višestruki znacaj, prvo, radi se o velikom projektu, kompleksnom, koji se radi po principu “kljuc u ruke”, drugo o projektu koji se odnosi na Kostolac sa kojim mi imamo više nego dobre odnose, cak bih rekao strateške, puno projekata i puno referenci mi nosimo sa ovog javnog preduzeca. Vreme koje je proteklo od potpisivanja ugovora do danas je iskorišceno maksimalno, projekti su kompletirani, oprema se nalazi u poslednjim fazama u procesu proizvodnje, modernizovana je, imamo nova rešenja, optimalna, atestirana u medunarodnim laboratorijama i apsolutno spremno docekujemo pocetak ovih radova. Dali ste šansu jednoj domacoj kompaniji, mi cemo je maksimalno iskoristiti i opravdati vaše poverenje.

L.L.

RADIŠA DRAGOJEVIC PREDSEDNIK OPŠTINE PETROVAC NA MLAVI

URAÐENO I VIŠE OD OBECANOG

Pred kraj mandata, predsednika Dragojevica smo pitali kako ocenjuje protekle skoro cetiri godine na ovoj odgovornoj funkciji?

„U suštini nemam razloga za nezadovolj-stvo. Ono što je obecano i planirano je ostvareno. Zna se da je uvek moglo i više ali je prisutno jedno zadovoljstvo da se uradilo i više od obecanog. Napomenucu samo najznacajnije investicije koje smo realizovali.

Pre svega tu je modernizacija putne mreže koja je bila u veoma lošem stanju. Asfaltirano je 60 kilometara regionalanih i lokalnih putnih pravaca i cetrdesetak ulica u gradu. Ovih dana treba da zapocnu i radovi na asfaltiranju puta kroz Dobrnje i tada cemo celu pricu na jedan adekvartan nacin zaokružiti.

Druga znacajna investicija je izgradnja sportske hale u Petrovcu. Ona je bila samo u konstrukciji kada sam preuzeo funkciju predsednika i zapoceo mandat a sada mogu da kažem da cemo je krajem meseca staviti u funkciju. Bila je to ogromna investicija.

Treci znacajan posao bili su radovi na regulaciji reke Mlave i to pre svega u gradu i na ušcu Busura u Mlavu, kao i kroz Dubocku. Nastavak ka Petrovcu sledi ove godine a do sada je uloženo preko milion evra.

Sve je spremno i za zapocinjanje radova na rekonstrukciji izvorišta gradskog vodovoda u Šetonju, a radi se o izgradnji filterskog postrojenja za precišcavanje vode i zameni cevovoda do Petrovca, zašta ce se uložiti oko 3,5 miliona evra. Potpisali smo i sve neophodne ugovore za pocetak gasifikacije koja ce zapocete posle dovodenja gasa do Požarevca.

Sagradili smo uz pomoc humanitarne organizacije „Help” i novu stambenu zgradu sa 44 stambene jedinice za smeštaj porodica iz izbeglickog kampa „Kasarna” i obezbedili smo 8 lokacija za individualnu stambenu izgradnju izbeglickih porodica koje su van kolektivnog centra.

Dodeljeni su za stambenu izgradnju tridesetak placeva na lokaciji Stare pruge u Petrovcu i pet lokacija kod stadiona Sloge. Na placu Stare autobuske stanice u Petrovcu preduzece „Kastrum” zapocece novu stambeno poslovnu zgradu, preduzece „Kendi” vec gradi veliki tržni centar, a preduzece „Evropa komerc” zapocece takode uskoro izgradnju nove stambeno poslovne zgrade u centru Petrovca.

Posle skoro deceniju beskorisnog oticanja tople vode u Ždrelu uspeli smo da pronademo investitora koji je taj lekoviti izvor stavio u funkciju. Sagradio je prve objekte i bazene koji su nedavno legalizovani i to je bio uslov da banja dobije i prikljucak na elektricnu energiju. Brojni posetioci koje je banja privukla podstakli su investitora da nastavi sa ulaganjima i mi ocekujemo zapocinjanje radova na novom hotelu od 120 ležaja kao i izgradnju novih bazena. Otvoricemo mogucnost i za druge investitore urbanizacijom ovog kraja, pre svega oko sela Ždrela i Bistrice. Tu je i naša velika razvojna šansa Master plan Beljanica.

Grad je dobio Generalni urbanisticki plan po kome ce se razvijati i sada predstoji detaljna urbanisticka razrada. Zakljucili smo i ugovor o izradi Urbanistickog projekta za industrijsku zonu u Petrovcu što je vrlo znacajno za buduce investitore i stavranje uslova za izgradnju kompletene infrastrukture koja ce se finasiratri i sredstvima NIP-a.

Posebna pažnja poklanjana je poljoprivredi kroz finansiranje putem Agrarnog fonda i agrarnog budžeta, pa ocekujem da ce se ovaj vid podsticaja naših poljoprivrednika nastaviti i u narednom periodu”.

Gospodine Dragojevicu vi ste i nosilac liste koalicije SPS - PUPS - Jedinstvena Srbija na predstojecim lokalnim izborima?

„Kao preporuku za pobedu na ovim izborima imacemo upravo ove rezultate koje smo pomenuli. To je izuzetno kvalitetna lista koja je raznovrsna i po godinama i po profesiji kandidata i omogucava pobedu na izborima. Ocekujemo da sve ovo što smo zapoceli u narednom mandatu i realizujemo. Tu je i nov prostor za Narodnu biblioteku, a ocekujemo i rešavanje konacnog statusa Doma kulture u Petrovcu, dolazi gasifikacija i regulacija Mlave sa novim mostom u Kamenovu, kao i modernizacija svih preostalih putnih pravaca u opštini. SPS i naša kolacija posebno ce voditi racuna o socijalnom programu, mislim na stipendije i brigu o socijalnim kategorijama.

MILETIC MIHAJLOVIC NARODNI POSLANIK I KANDIDAT ZA POSLANIKA KOALICIJE SPS - PUPS - JEDINSTVENA SRBIJA

DOPRINOS RAZVOJU BRANICEVSKOG OKRUGA

Dosadašnji ste nrodni poslanik SPS, kako ocenjujete vašu politicku aktivnost na ovoj funkciji?

„Najbolje je da aktivnost koju sam imao u Narodnoj skupštini ocene gradani na izborima 11. maja i tada ce se znati ocena mog rada. Naravno ja imam svoje mišljenje o tome, možda je ono i subjektivno ali u svakom slucaju kao narodni poslanik nisam hteo da budem pasivan. Pokazao sam odredenu inicijativu i aktivnost, pre svega u onome što je bila poterba i inters ne samo naše opštine nego i citavog okruga. Dao sam znacajan doprinos u onome što je bilo donošenje zakona o statusu grada Požarevca, u cemu je uloga SPS-a bila evidentna a priznanje za to smo dobili i od vladajucih stranaka.

Kada je rec o mojoj opštini zadovoljstvo mi je što je ona dobila svoje pravo ime - Petrovac na Mlavi, što je i zakonom potvrdeno. Tu su i brojni zakoni koji su usvajani na skupštini i koji su imali našu podršku, kad god su bili u skladu sa progrtamom SPS-a i pre svega sa potrebama našeg kraja i gradana.

Moj nastup nije bio teatralno obojen u smislu nekog afektizma i upotrebe grubih reci što bi se svelo na neku demagogiju, što je stil nekih poslanickih grupa jer je moj nastup pre svega bio zasnovan na onome što su cinjenice, što su fakta. Ocekujem da cu i u narednom periodu imati prilike da nastavim svoj poslanicki rad.

Opozicioni ste poslanik, kako ocenjujete saradnju sa ministarstvima?

„Opozicioni status nismo koristili samo da kritikujemo vlast vec smo nastojali da našim predlozima poboljšamo predloge zakona i bili smo uvažavani zbog toga. Ostvario sam dobar kontakt sa ministarstvom finasija. Krajem prošle godine dobili smo dodatnih dva miliona dinara za potrebe budžeta, ministarstvo infrastrukture nam je odobrilo 12,5 miliona za završetak sportske hale a dobru saradnju sam ostvario i sa ministarstvom za ekologiju. Veoma je znacajno da jedna opština ima poslanika, pa makar i opozicionog jer to cini vezu izmedu ministarstva i lokalne samouprave.

Iz vaše koalicije porucuju da je bez njih nemoguce formirati novu vladu?

„Mislim da ce prosto receno rezultat biti nerešen i da SPS kao jedna državotvorna politicka opcija ima svoju znacajnu ulogu u politickom životi Republike Srbije i da ce ona biti faktor stabilnosti u politickom životu Srbije. Mi smo na poziciji da Srbija treba da sacuva svoju celovitost i suverenitet na celoj teritoriji, naravno ukljucujuci i Kosovo. To ce dugo biti na dnevnom redu medunarodnih odnosa i to ce biti dugotrajna borba. Istovremeno moramo da se bavimo i tekucim životnim potrebama, pre svega rešavanjem socijalnih pitanja u širem smislu te reci.

Kakva su vam ocekivanja od izbora?

„Mi ocekujemo da koalicija SPS - PUPS - Jedinstvena Srbija na republickom i lokalnom nivou postigne bolji rezultat. Postoji ozbiljna šansa da povecamo broj poslanika. Na opštinskom nivou ocekujem jako dobar rezultat kako za poslanicku listu tako i za odbornicku. Mi smo i do sada posle 2.000. godine na svim izborima dokazivali da smo jedna od najboljih organizacija SPS u Srbiji, medu prve tri. Naše su pretenzije da ovog puta zauzmemo sam vrh, kada su u pitanju rezultati SPS u Srbiji.

D.Ilic

GRADIŠTANSKA GRADILIŠTA

DA SELO SUSTIGNE GRAD

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milic sa saradnicima obišao je pocetkom prošle nedelje nekoliko gradilišta na podrucju ove lokalne samouprave. U Carevcu se gradi Crkveni dom, u Srednjevu je u toku rekonstrukcija krova Doma kulture, a u Makcu je u toku ikonopisanje unutrašnjosti seoske crkve.

Centralni dogadaj, svakako, bio je u selu Doljašnica: svecano je predat na upotrebu seoski Dom kulture, iz temelja rekonstruisan i renoviran. Ugradena je moderna stolarija, plafoni i podovi sale i pozornice, osvetljenje i, ukupno, postignuto da gotovo ruinirano zdanje preko puta seoske crkve, koja se ovih dana takode renovira, nanovo zablista i pokrene kulturni amaterizam mladih.

U celokupan posao uloženo je 3,6 miliona dinara, od cega je polovinu novca obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Preostali deo sredstava udružili su: budžet opštine Veliko Gradište, Mesna zajednica Doljašnica i žitelji tog sela, dobrovoljnim prilozima.

U Domu svadbe - u crkvi krštenja

Svecanim presecanjem vrpce, renovirano zdanje Doma kulture predali su na upotrebu predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milic i predsednik Saveta MZ Doljašnica Radiša Ivkovic.

- Obezbedenim novcem smo renovirali krov na Domu kulture, obnovili pozornicu, ugradili nove prozore i vrata, pod i plafon, renovirali Mesnu kancelariju, zamenili sanitarni cvor... Izvedeni radovi su od velikog znacaja za meštane našeg sela i omogucuju nam kvalitetniji život, - porucio je na svecanosti organizovanoj povodom predaje Doma kulture na upotrebu Radiša Ivkovic, predsednik Saveta MZ Doljašnica.

Naglašavajuci znacaj unapredenja životnih uslova u seoskim sredinama, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milic je porucio:

- Mislim da ne postoji lepši trenutak nego da na ovakav blagdan, kada proslavljamo najveci hrišcanski praznik, otvaramo jedan ovakav objekat, posvecen pre svega mladima, ali i starijima, da puna srca posmatraju svoju decu i unuke kako neguju tradiciju svog kraja, kako razvijaju svoje talente, druže se i vesele. Još na pocetku ovog posla koji radimo, mi smo sa rukovodecih funkcija u opštini obecali i sebi i vama da necemo praviti razlike izmedu sela i grada. To se moglo videti na mnogo primera, danas se to vidi i u Doljašnici, koja postaje jedno od lepših sela u opštini, sa lepim centrom, lepom crkvom, evo i lepim Domom kulture. U narednom periodu predstoji nam još nekoliko zadataka: da plato ispred Doma kulture uredimo onako kako smo zamislili, da uredimo zgradu bivše Mesne kancelarije, da se završi crkva i da se magacin, koji je sada u vlasništvu Zemljoradnicke zadruge, otkupi i stavi na raspolaganje mladima, kao sportska hala za decu Doljašnice. Glavni cilj svih naših napora je - zadržati decu Doljašnice u svom selu, obezbediti im da mogu da žive od svog rada, od poljoprivrede, od preduzetništva koje mogu da razviju kapitalom stecenim u zemljama Zapadne Evrope. Tako cemo nastaviti i ubuduce, to je zadatak koji ce, uvereni smo, ujediniti ljude iz mesnih zajednica i opštine, kako bismo ga zajednicki realizovali. To je naš zalog za buducnost. Ujedno, prilika je da cestitam svima vama u Doljašnici: bez meštana ovog sela, bez Saveta Mesne zajednice na celu sa vašim predsednikom, ovaj objekat ne bi bio završen. Pristupamo predaji na upotrebu ovog Doma kulture sa željom da u njemu nadu svoje mesto i radost i mladi i stari, da u njemu bude što više svadbi, a u crkvi preko puta što više krštenja, - porucio je Dragan Milic.

Zajednicka gradnja - zajednicka korist

Novouredeni Dom kulture u Doljašnici osveštao je Siniša Selakovic, protonamesnik garevski, nakon cega su clanovi KUD-a Srednjevo izveli kraci kulturno-umetnicki program.

Po završetku obilaska gradilišta u nekoliko naselja velikogradištanske opštine, predsednik opštine Dragan Milic ovako je rezimirao napore za poboljšanje uslova života u pomenutim naseljima:

- U selu Carevac gradi se Crkveni dom površine oko 400 kvadrata, vrednost investicije je oko 11 miliona dinara. Potekla je i veoma dobra ideja da taj dom bude i stecište mladih. Carevac ima problema sa Domom kulture, pa ce velika sala Crkvenog doma biti idealna da se u njoj odvijaju i omladinski kulturno-umetnicki programi. Ocekuje se da objekat bude dovršen u narednih godinu dana i mi smo, kao i kod izgradnje crkve, pomogli, a pomagacemo i u narednom periodu. U Srednjevu su poceli radovi na adaptaciji Doma kulture, u prvoj fazi se renovira krov tog objekta. Plan je da se taj objekat generalno rekonstruiše, ugradi nova elektro-instalacija, renoviraju unutrašnji zidovi i fasada i Srednjevo, kao središte citavog tog dela opštine, dobije Dom kulture kakav prilici takvom naselju. Treba tamo dovršiti i radove na školskoj zgradi, vodovod imaju, pijacu imaju, u planu je da se sagradi i apoteka. Sredstva su sakupljena u samoj mesnoj zajednici, pomoc je pružila opština, a konkurisali smo i kod NIP-a. U selu Makce, nakon što je pre tri godine renovirana spoljašnjost crkve, krov i fasada, sada se radi oslikavanje. Velika sredstva su prikupili gradani sela Makce i vernici tog kraja, a i opština je pomogla, što cemo ciniti i u narednom periodu. Sveukupno, realizujemo ono što smo zacrtali i obecali na pocetku mandata: da nema ili bude što manje razlike izmedu sela i grada. To je jedini nacin da mlade zadržimo na selu. Uz kapital koji su naši ljudi stekli u inostranstvu, ako ga ulože u svoj rodni kraj i svojoj deci i unucima stvore preduslove da se bave preduzetništvom, selo može da još brže napreduje i razvije se, pa da mu, po mnogo cemu, pocnu da zavide oni koji žive u gradu. Naravno, neophodni su i infrastrukturni elementi: dobar put, škola, vrtic, crkva... Tu je uloga lokalne samouprave i mi cemo se i nadalje truditi da u tom delu damo svoj puni doprinos, - porucio je Dragan Milic.

D. Milenkovic

OPŠTINSKO UDRUŽENJE PREDUZETNIKA “STIG” MALO CRNICE

PREDUZETNICI NA SAJMU

Na ovogodišnjem Medunarodnom sajmu gradevinarstva u Beogradu, medu 1.100 izlagaca iz zemlje i inostranstva, po prvi put je nastupilo Udru-ženje privatnih preduzetnika opštine Malo Crnice. Osnovano krajem pretprošle godine, Udruženje “Stig” je, pored niza drugih aktivnosti usmerenih ka poboljšanju uslova za preduzetnicki rad i razvoj, pored uspešnih nastupa na Sajmu preduzetništva u Požarevcu i Smederevu, veoma odlucno i smelo organizovalo zajednicki štand na Medunarodnom sajmu gradevinarstva, i - postiglo pun uspeh!

- Definitivno, naš najveci uspeh je ovaj sajamski nastup. Na zajednickom štandu nastupilo je desetak firmi i, kako zbog te neobicnosti da je na jednom štandu toliko izlagaca, medu njima po nekoliko sa istom vrstom proizvodnje, kako zbog vrhunskog kvaliteta i dizajna naših proizvoda, štand je bio izuzetno posecen. Mogao bih reci, u pojedinim trenucima, bukvalno opsednut, - kaže Saša Stevic, predsednik Udruženja preduzetnika opštine Malo Crnice.

Više od 2.500 posetilaca

Na 25 kvadrata izložbenog prostora, najpre, bila su ispisana imena svih preduzeca, clanica Udruženja. Veci deo troškova sajamskog nastupa pokrila je Opština Malo Crnice, firma “Enel” Požarevac pozajmila je panel ploce za oblaganje štanda, a dizajn je rezultat strucnjaka firme “RD Inženjering” Požarevac.

- “RD Inženjering”, vlasnik je Dragan Arsic, cija firma je poznata po izgradnji stanova i najlepših zgrada u Požarevcu. Od skora, izraduju i aluminijumska i PVC vrata, što su i izložili na Sajmu, kao i najnoviji program prozora drvo - aluminijum, kakve malo ko izraduje na našem tržištu. Firma “Nameštaj Mitic”, vlasnik Dragan Mitic, proizvodac nameštaja od cistog drveta - bez iverice, medijapana i drugih materijala, takode je ponudila nešto cega danas malo ima na tržištu. “Kostic Kole” iz Smoljinca, sa svojim vlasnikom Draganom Dinicem, predstavila je program unutrašnjih vrata, kuhinja i panela od medijapana za aluminijumska unutrašnja vrata. “Stig Gips” iz Požarevca, ciji je vlasnik Živorad Ivic iz Smoljinca, predstavio je montažne kuce i, takode izazvao veoma veliko interesovanje jer na citavom Sajmu je bilo svega tri proizvodaca montažnih kuca. “Aluterm”, firma iz Smoljinca ciji je vlasnik Vladan Stevic, izložila je aluminijumske prozore i vrata, “Stekom” je, takode, izložio prozore i vrata, a na veliko interesovanje posetilaca naišao je i proizvodni program firme “Luce” Dalibora Dinica iz Smoljinca, ograde i gelenderi od prohroma. Sa nama je nastupila i firma “Vucko”, vlasnik Draško Peric iz Boževca, koja se bavi zidarsko - fasaderskim radovima. O tome koliko je bilo interesovanja za ono što smo prikazali, neka posvedoci ili ilustruje samo jedan podatak: podelili smo više od 2.500 kataloga i to na samom štandu, onima koji su došli da vide šta nudimo, bez onog uobicajenog sajamskog nudenja i guranja u ruke kataloga širom sajamskog prostora. Dakle, najmanje toliko ljudi je došlo, videlo našu ponudu i sa sobom ponelo naš katalog, - istice Saša Stevic.

Najtraženije - merdevine

Kuriozitet citavog sajamskog nastupa bile su - drvene merdevine. Naime, tek da upotpuni svoj deo štanda, vlasnik firme “Cirkovic” doneo je i set od 4 komada drvenih merdevina. Ispostavilo se da medu više od 1.000 izlagaca, na citavom Sajmu u Beogradu samo firma “Cirkovic” ima takav proizvod, inace neizostavan u priboru svake gradevinske ili instalaterske ekipe. Glas se brzo proneo sajamskim halama i Cirkovic je danima bio ospednut poslovnim ljudima i ugovorima o poslu.

Pozivi iz cele Srbije

- Sve u svemu, bio je ovo izuzetno koristan nastup. Evo, danima iz cele Srbije stižu pozivi, kako nama koji smo izlagali, tako i ostalim clanovima našeg Udruženja, pobrojanih u katalogu koji je na Sajmu deljen. Bice, dakle, direktne koristi u poslovnom smislu, proširenje tržišta na citavu Srbiju. Mada, možda se malo zna, preduzetnici iz Smoljinca vec duže vreme svoje proizvode, cak i zajednicki, izvoze u nekoliko zemalja Zapadne Evrope. Prisutni smo i na sajtu njnjnj. Smoljinac.com, gde se objavljuju sva dešavanja u Smoljincu, prate ga naši ljudi zaposleni u inostranstvu, ali i drugi, zabeleženo je više od 20.000 poseta. Ukupno, samo pojavljivanje na ovako prestižnoj manifestaciji ima svoj specifican znacaj. Verujem da svako ko se bavi gradevinom mašta da se jednog dana pojavi na ovakvom sajmu. Mi smo taj san ostvarili i, vec sada, sa sigurnošcu mogu da najavim da cemo se dogodine pojaviti u daleko vecem broju, na vecem prostoru i sa vec stecenim prvim iskustvima. Takode, verujem da cemo imati i podršku Regionalne privredne komore, koja je ovom prilikom, ne znamo zašto, izostala, - porucuje Stevic.

Podrška

Potvrdu pomoci i podrške lokalne samouprave i u buducim vremenima potvrdio je predsednik opštine Malo Crnice Miodrag Dragance Markovic:

- Opština Malo Crnice je ponosna na razvoj privatnog preduzetništva, posebno na nastup na Medunarodnom sajmu gradevinarstva u Beogradu, u cemu smo im pružili pomoc i podršku i, ocigledno, postigli veoma zapažen zajednicki uspeh. Ubeden sam da ce u narednom periodu ovo Udruženje uspeti da okupi o objedini sve preduzetnike sa podrucja opštine Malo Crnice, da osnaži i nastavi još bržim razvojem. Smatram da u narednom periodu treba da se otvori i kancelarija za privatno preduzetništvo, gde ce oni moci da budu upoznati sa propisima i mogucnostima korišcenja podsticajnih kredita, olakšica, zajednicke koristi od upošljavanja novih radnika, razmenjivati ideje sa organima lokalne samouprave, jednom recju, aktivnije ucestvovati u ukupnom razvoju ove sredine koja, to uvek naglašavam, razvojnu šansu ima u poljoprivredi, pokre-tanju preradivacke industrije i privatnom preduzetništvu.

D. Milenkovic

“KRENI KOLO DA KRENEMO”

ODE RANOVAC U RATINU

U nedelju je u Boževcu održana Meduokružna smotra decjeg izvornog stvaralaštva pod nazivom “Kreni kolo da krenemo”. Smotru je otvorio državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Milan Mi-ljevic, porukom da se veca pažnja mora posvetiti oži-vljavanju i ekonomskom jacanju srpskog sela, povecanju nataliteta i omasovljenju ovakvih i slicnih kulturnih sadržaja u seoskim sredinama.

Nakon opštinskih selekcionih smotri, svoje umece i ljubav prema tradicionalnim pesmama i igrama, obicajima svojih krajeva, u Boževcu su prikazali ucesnici iz 12 krajeva Podunavskog i Branicevskog okruga, bezmalo 400 ucesnika.

Trecu godinu zaredom, Boževac, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Malo Crnice, a u organizaciji opštinskog Centra za kulturu, biva domacin smotre na kojoj najmladi, odeveni u narodne nošnje, najpre prodefiluju duž ovog stiškog sela, a zatim smelo kroce na pozornicu i, kao njihovi pradedovi što to cinjaše, krenu kolo...

Stotine Boževcana te veceri zanemarilo je seosku zavetinu, netremice posmatrajuci kako sitno vezu opancici osnovaca iz Velikog Gradišta, Donje Livadice, Golupca, Azanje, Ranovca, Smedereva, Aleksandrovca, Žagubice, Mustapica, Smoljinca, Klicevca i susedne Kule. I, cinjaše im se, baš kako na otvaranju manifestcije rece predsednik Organizacionog odbora smotre i predsednik opštine Malo Crnice Miodrag Dragance Markovic, da su pobedili - svi.

Opet, kako ne mogu svi u Ratinu, mesto kraj Kraljeva gde se godinama polovinom maja održava finalna, Republicka smotra decjeg folklora, nego se, po propozicijama Saveza amatera Srbije koji ovu manifestaciju osnova i podrža je svih decenija njenog trajanja, mora odabrati najbolji medu najboljima, to strucni žiri u kome glavnu rec imaše koreograf Dejana Kostic, predstavnik Saveza amatera Srbije, proglasi tri najuspešnija decja ansambla.

Prvo mesto na smotri u Boževcu osvojio je KUD “Žika Popovic” Ranovac koji je izveo splet izvornih vlaških igara, drugo mesto KUD “Branislav Nušic” Kula sa Ðurdevdanskom igrankom, a trece KUD “Mustapic” sa spletom vlaških igara iz okoline Kuceva.

Žiri je još odlucio: najlepše je pevala Milica Mitic iz Velikog Gradišta, najbolji kolovoda bio je Mihajlo Adamovic iz Azanje, a kec - malena Milena Jorgovanovic iz Žagubice. Harmonika je najlepše zvucala pod prstima Bojana Živkovica iz Klicevca, pa su oni dobili specijalne nagrade.

Domacini kažu, zadovoljni su prikazanim kvalitetom, srecni što su mladima omogucili da se iskažu, da se druže i da za dogodine još cvršce pritegnu obojke i tkanice.

Direktor Smotre Goran Dacic, isticuci punu podršku Centra za kulturu i predsednika opštine Malo Crnice, ocenjuje da je “Kreni kolo da krenemo” znacajan pokretac i stub ocuvanja i negovanja tradicije srpskog naroda mecu najmladom populacijom. Mada, dodaje sa žaljenjem, ove godine se uocava smanjen broj clanova ansambala, što ce biti povod za niz aktivnosti kojima ce se u narednom periodu pokušati dodatno da se približi najmladima kulturni amaterizam i znacaj i lepota narodne tradicije, kako bi iduca i iduce smotre imale daleko veci broj ucesnika.

Visok kvalitet Smotre, veliki entuzijazam svih koji rade sa mladima u školama i kulturno-umetnickim društvima, najviše lepotu i veštinu mladih folkloraca, pohvalila je i Bebica Milovanovic, v.d. direktora Centra za kulturu Malo Crnice.

A poruka predsednika malocrnicke opštine sa pocetka smotre u Boževcu, kazuje sve: “Srecna je zemlja Srbija kada ima ovakvu mladost!”

D. M.

JAVNO KOMUNALNO PREDUZECE “KOMUNALNE SLUŽBE” POŽAREVAC

RENOVIRANA PIJACA U KOSTOLCU

U Kostolcu je 1. maja otvorena renovirana zelena pijaca. Vrpcu je presekao direktor JKP “Komunalne službe” Požarevac Saša Valjarevic, a svecanosti su prisustvovali i najviši opštinski funkcioneri.

- Pijaca je renovirana kako bi prodavcima i kupcima bilo ugodnije, rekao je predsednik opštine Požarevac Dušan Vujicic, istakavši da je obaveza Opštine da brine o Kostolcu.

Direktor Valjarevic istakao je da je prošle godine prilikom otvaranja renovirane požarevacke pijace obecano da ce isto biti uradeno i u Kostolcu.

-To je još jedan dokaz da mi medu gradanima ne pravimo nikakvu razliku i da se trudimo da izademo u susret svima, rekao je Valjarevic iskoristivši priliku da svim gradanima opštine cestita Praznik rada.

Kostolacku pijacu renovirala je firma “Minel Enim”, poslovi su završeni za dvadesetak dana, a u pijacu je uloženo 3,5 miliona dinara, od cega tri iz Fonda za razvoj dok su sa pola miliona ucestvovale “Komunalne službe”.

NOVO VOZILO ZA RADNU JEDINICU KOSTOLAC

Na sastanku Upravnog odbora Javnog komunalnog preduzeca “Komunalne službe” Požarevac, održanom dan pred prvomajske praznike u Kostolcu, predstavljene su aktivnosti ovog javnog preduzeca u kostolackoj opštini.

Sastanak je otvorio direktor JKP, Saša Valjarevic, rekavši:

- Povod današnjeg sastanka je radnog i praznicnog karaktera. Pred sam praznik rada Javno komunalno preduzece “Komunalne službe”, Radna jedinica Kostolac je, uz pomoc Fonda za zaštitu životne sredine obezbedila za gradane grada Kostolca i svih sela koje mu gravitiraju jedno savremeno vozilo, a to je cisterna za vodu, koja ce služiti u slucaju potrebe za pitkom vodom, a svim ostalim danima ce se ukljucivati u okviru javne higijene, odnosno za pranje i održavanje ulica i javne higijene u gradu Kostolcu. Prošle godine je JKP kupilo jedno moderno vozilo, kamion smecar koje služi za prikupljanje komunalnog otpada u Kostolcu, i to je za 20 godina prvo vozilo, a ove godine ce dobiti još jedno vozilo, vec sledeceg meseca, koje je takode obezbedeno iz Fonda za zaštitu životne sredine. Ja se ujedno ovim putem njima zahvaljujem što su prepoznali bitne projekte za zaštitu životne sredine, jer znamo da je Kostolac u ovom smislu crna tacka na mapi Republike Srbije. Sada se Radna jedinica Kostolac osavremenjuje i polako formira svoj vozni park, a što je ujedno i priprema za trenutak kada ce imati sva adekvatna sredstva koja ce služiti za održavanje grada i svih mesnih zajednica u gradskoj opštini Kostolac. Zahvalio bih se i Savetu Mesne zajednice koji je podržao sve projekte koji se ticu samog grada Kostolca, jer mi smo se uvek trudili da ravnomerno raspodeljujemo sredstva i za Požarevac i za Kostolac.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Požarevac, Ivan Grubetic, clan Opštinskog veca zadužen za Kostolac, Mile Curcic, predsednik Fonda za razvoj Ratomir Marjanovic i predstavnici Gradske mesne zajednice Kostolac.

Ivan Grubetic je istakao da opština ima obaveze prema gradanima, te da preko svojih javnih preduzeca ispunjava zadatke koje je dužna da ispuni i dodao:

- Javno komunalno preduzece je jedno od takvih i ja konstatujem sa zadovoljstvom da ovo preduzece postiže sve bolje rezultate, to je vidno i gradani to primecuju. Poznata je izreka da bez alata nema zanata, pa to važi i za ovo javno preduzece koje mora da bude dobro opremljeno, kako bi ispunilo svoje zadatke. JKP je kupilo veliki broj vozila za razne namene i širok spektar poslova koje obavlja i iz dana u dan je sve opremljenije i sve bolje. Ne pravi se razlika izmedu Požarevca i Kostolca i sredstva se ravnomerno ulažu za opremanje oba dele preduzeca. Ova radna jedinica je zaokružena i vrlo uspešno obavlja poslove u Kostolcu. Mislim da higijena u Kostolcu nikada nije bila na ovakvom nivou kao što je u poslednjih par godina. U to može svako da se uveri ako prošeta gradom. Cestitam ovom kolektivu na rezultatima koje su postigli i želim im da u narednom periodu ti rezultati budu još bolji, na opšte zadovoljstvo svih nas.

Da je vozilo koje je Radna jedinica Kostolac dobila bilo neophodno potvrdio je Mile Curcic koji je podsetio na visoke temperature prošlog leta i zahvalio na razumevanju za potrebe Kostolca.

Ispred Mesne zajednice, Stevan Crncevic se zahvalio na dobijenom vozilu.

- Želim da napomenem da smo mi pre nekoliko meseci, nakon 20 godina dobili jedno novo vozilo, a evo nakon nekoliko meseci dobijamo cisternu, dobicemo još nekoliko vozila i 50 novih kontejnera koji ce biti rasporedeni u ulicama grada Kostolca. Mislim da Kostolac zaslužuje ovakav tretman, a Bogu hvala došli su pravi ljudi, na celu sa predsednikom opštine Dušanom Vujicicem i našim predsednikom grada Vladimirom Vilom, tako da imamo dobru saradnju, te da svoj sadašnji izgled Kostolac može da zahvali medusobnom razumevanju. Sve ovo što mi cinimo, cini se na srecu i radost gradana Kostolca i sa ponosom možemo da kažemo da naš grad izgleda lepo. Mi imamo oko 12 miliona iz Fonda za razvoj za proširenje kanalizacije i izgradnju prepumpne stanice. Kada to budemo uradili prikljucicemo još jedan deo Kostolca na mrežu. Imamo radnu jedinicu na cijem celu se nalazi gospoda Slavica Rokvic koja se maksimalno zalaže da Kostolac izgleda ovako kako izgleda.

Jasminka Miloradovic, predsednik Komisije za odnose sa javnošcu Fonda za zaštitu životne sredine Skupštine opštine Požarevac upoznala je prisutne sa raspodelom sredstava za potrebe Kostolca i istakla da je Fond neprekidno vodio racuna o potrebi ove novoformirane opštine, kao i da se na ovom nece stati, vec ce Fond sprovoditi dalje akcije na zaštiti životne sredine, ozelenjavanju i uredenju grada i prigradskih naselja.

AKCIJA PROLECNOG CIŠCENJA

NASTAVLJE SE I U MAJU

Direktor JKP “Komunalne službe” Požarevac Saša Valjarevic o prolecnoj akciji cišcenja rekao je da je do sada uraden veliki broj mesnih zajednica, iako su radnike ovog preduzeca tokom aprila ometali kišni dani.

- Akcija se nastavlja i u maju dok sve mesne zajednice ne budu ocišcenje a sav neophodan prostor saniran, kako bi se zaštita životne sredine podigla na viši nivo. Ujedno priprema se i širenje video-nadzora koji je sa postojecih pet kamera u Požarevcu i dve u Kostolcu dao dobre rezulatate. Obezbedili smo sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine a i JKP ce ucestvovati svojim sredstvima, tako da cemo pokriti sve lokacije na kojima smo uocili da se stalno ponavlja nesavesno bacanje smeca, rekao je Valjarevic i istakao da se divlje deponije ne pojavljuju na mnogo novih lokacija, te da su upozorenja i rad komunalne inspekcije dali rezultate.

Na lokacije na kojima se ponavlja nastanak divljih deponija bice postavljen video nazdor, a gradani koji se ne pridržavaju Uredbe o komunalnom uredenju bice sankcionisani. Valjarevic je pohvalio gradane opštine koji su se u velikom broju odazvali ucešcu u akciji i sa ekipom zelenila “Komunalnih službi” ocistili i oplemenili svoj životni prostor cvecem. U narednom periodu bice uredene sve površine za koje je uoceno da mogu da se pretvore u male oaze, najavio je direktor “Komunalnih službi”.

L.L. i T.R.S.

MUZICKA ŠKOLA "STEVAN MOKRANJAC" POŽAREVAC

KONCERTI ZA NEZABORAV

Muzicka škola "Stevan Mokranjac" u Požarevcu ne posustaje u uspešnoj realizaciji koncerata i takmicenja, te je peto Takmicenje drvenih duvaca koje je održano od 17. do 20. aprila svakako još jednom potvrdilo visoke organizacione sposobnosti kolektiva. Direktor ove prosvetne ustanove, Zoran Maric posebno istice koncert koji je svecano otvorio takmicenje na kome je nastupio pijanista Aleksandar Serdar.

- Nacionalna koncertna sezona je u potpunosti opravdala svoju svrhu i svoje ciljeve, jer ovo je prvi put u dužoj kulturnoj istoriji grada da imamo unapred planirane koncerte. Znacaju ovakvih aktivnosti doprineo je i profesor Aleksandar Serdar, a mi smo imali cast da on uci dva naša ucenika, Katarinu Maric i Milenu Živanovic u Maloj školi pri Muzickoj akademiji, što je dragoceno za ucenike, a i za našu školu. Serdar je prijatelj ove škole, on je vec nekoliko puta dolazio kod nas, a koncert koji je održan 17.aprila u sklopu našeg velikog takmicenja drvenih duvackih instrumenata Požarevac 2008. je bio fascinantan. Program koji je tom prilikom svirao je svakako srž ranije klavirske literature, od Skarlatija, Ramoa, Hendla do Mocarta. Mislim da su retki koncerti na kojima smo u tolikoj meri uživali i gde smo videli jednu fantasticnu tehniku i tonsku umetnost kakva se retko cuje. Mislim da je to vrhunski koncert u ovoj nacionalnoj sezoni, koncert kakav retko imamo prilike da cujemo na ovim prostorima, iako je svakako bilo još koncerata, poput Rite Kinke, Sandre Belic, koncerta mladih i drugi, kaže Maric.

Inace, Aleksandar Serdar se školovao i u Americi i Italiji, nastupao širom sveta i dobitnik je brojnih medunarodnih nagrada, a iza njega je i nekoliko kompakt diskova, od kojih je jedan izašao u produkciji izdavacke kuce EMI.

U utorak 22.aprila je u velikoj sali održan Uskršnji koncert Vokalno-instrumentalnog sastava Muzicke škole "Stevan Mokranjac". Prepuna sala koja, podsetimo, prima preko 500 ljudi i ovacije kojima su pozdravljeni izvodaci najbolja su potvrda muzickog kvaliteta koji je ovom prilikom demonstriran, a za koji su "odgovorni" profesori Mladen Nicic i Ilija Rajkovic, rukovodioci Ansambla. Repertoar je sadržao obilje muzickih tema, od izvornih srpskih pesama, makedonskih, ruskih do obrada popularnih tema na engleskom jeziku.

U okviru Nacionalne koncertne sezone, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i predsednika Borisa Tadica, predvideno je da 8.maja nastupi Violeta Pancetovic, sopran, uz klavirsku pratnju Ane Acimovic.

L.L.

MILIVOJE U ANEGDOTAMA

Kao i za svakim velikim i poznatim covekom i snažnom licnošcu i o Milivoju su pricane , ispredane, pa cak i izmišljane anegdote. Kud god bi Milivoje prošao za njim bi se sklapale price i pricice, kao voda iza camca. Kao ilustraciju ''vernosti'' anegdota i njihove relativne pouzdanosti, evo jedne koja je vezana za još jednu veliku licnost - Tina Ujevica. Tin je, kao veliki kozer, po obicaju zabavljao društvo kod ''Dva bela goluba'' i kako je koja caša pristizala, uspesi junaka tih prica sve su lepše izgledali. Jedan mladi, ljubomorni glumac, ne izdrža nego podozrivo i provokativno upita Tina. ''Molim, gospodine Tine, da niste malo Vi preterali u ovoj prici?'' . Tin mu odgovori pitanjem : ''Je li, mali, da li ti više voliš tortu sa šlagom ili bez šlaga?''. Mladic odgovori ''Naravno, sa šlagom''- na šta Tin slavodobitno uzvrati: ''E, onda cuti i slušaj''. To važi i za anegdote i price o Milivoju. Izdvojicu najupecatljivije, one koje su tipicne za Milivoja.

Neupotrebljiv

Mladi Milivoje, posle brojnih lutanja od nemila do nedraga, konacno se dohvatio Beograda. Na Terazijama je radilo pozorište ''Takovo'' predvodeno veštim organizatorom i dobrim glumcem LJubomirom Rajcicem Cvrgom. Prihvatio je Milivoja, ali mu je davao sitne uloge i posle Miletovog insistiranja da mu objasni zašto ga izbegava, on mu je odgovorio: ''Mladicu, okani se glumackog posla; nadi sebi neki drugi. Nikakve nade za uspeh nemaš, ti si kao glumac neupotrebljiv. Dodi da te isplatim!''. Dugo su ga pekle te reci i nije mogao da odoli da mu, kao vec slavan glumac Narodnog pozorišta pride, onako starom i propalom, na ulici i da ga podseti na te reci. Stari Cvrga se brzo snade da potraži prave reci da opravda svoj veliki previd: ''Pa da te nisam otpustio, nikad ti ne bi postao ono što si danas...''.

Samo ti pricaj

Izbegavao Mija Aleksic dugo da izade pred cika-Mileta, ali jednom su morali da se sretnu. Tom prilikom Milivoje uze da ga ''preslišava'': ''Je li, Mijo, cujem da ti stalno nešto serkaš o meni po pozorištu?''

Poznato kragujevacko spadalo brzo se snašlo odgovorivši: ''cika Mile, Vi znate da su svi veliki glumci, kao Pera Dobrinovic, cica Ilija Stanojevic, Milorad Gavrilovic i Dobrica Milutinovic postali slavni preko prica i anegdota''. cika - Mile mu uzvrati: '' A, tako misliš? E, onda pricaj, pricaj, Mijo! Ne ljutim se ja...''

Ko da ti pomogne...

Ova anegdota je vezana za jednog, još živog požarevackog glumca, pa ime necu spominjati. Doveli mladog, ambicioznog ''uciteljca'' da ga cika-Mile ''posluša''. Gledao Mile, vrteo glavom, zamislio se. Jasno je da nema baš neko visoko mišljenje, ali roditelji zapeli da se momak ubaci kako zna i ume na Akademiju. Zakašlje se Milivoje i pocne: ''Vidiš sinko, mogu ja...Mogu da ti pomognem! Mogu da te ubacim na Akademiju. Mogu i da ti pomognem da proguraš teške ispite. Mogu i da te zaposlim , i ulogu da dobiješ dobru, za pocetak. Sve mogu. Ali, kad se digne zavesa, ko ce onda da ti pomogne ako nisi za taj posao? E, to ne mogu ja i ne može niko...''.

POŽAREVACKI NARODNI MUZEJ 17. MAJA U PETOJ «NOCI MUZEJA«

PREDSTAVLJANJE DELA NOVE POSTAVKE

U Beogradu i u još 20 gradova širom Srbije 17. maja po peti put bice održana kulturno- zabavna manifestacija «Noc muzeja», a prema najavi organizatora, u program ce biti ukljuceno više od 120 muzejskih i galerijskih prostora. Osim Beogradana, provod u petoj «Noci muzeja» ocekuje i žitelje Novog Sada, Šapca, Valjeva, Niša, Panceva, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Zrenjanina, Sombora, Kikinde, Požarevca, cacka, Subotice, Užica, Sirogojna, Kladova, Vrbasa, Zajecara i Vranja. Ova manifestacija održava se uz podršku ministarstva kulture Srbije, kao i Skupštine Beograda i lokalne samouprave drugih gradova ucesnika, zatim Medunarodnog saveta muzeja (ICOM) i Muzejskog društva Srbije, ambasada SAD i Holandije, Instituta Servantes, Gete instituta, Francuskog kulturnog centra i Italijanskog instituta za kulturu. Pomocnik ministra kulture za zaštitu kulturne baštine dr Miomir Korac istakao je da « Noc muzeja» treba da pokaže da je kultura nešto što donosi profit, ali ne samo profit u vidu novca, nego i profit u vidu podizanja duhovnog nivoa nacije. Do septembra ove godine trebalo bi potpuno da bude završena i adaptacija glavne postavke Narodnog muzeja u Požarevcu. Zbirka predmeta iz Viminacijuma bice izložena u potpuno rekonstruisanom prostoru, izgradice se lapidarijum, a spomenici u dvorištu Muzeja bice konzervirani i zašticeni od atmosferskih uticaja. Deo postavke pre zvanicnog otvaranja publika ce moci da vidi vec sredinom maja meseca, tokom manifestacije « Noc muzeja».

M. K.

IZLOŽBA SLIKA MIRKA MARINKOVICA

U DUHU SVETSKIH IZLOŽBI

Pocetak aprila bio je prilika da u holu Centra za kulturu na svojoj prvoj samostalnoj izložbi likovne radove, ulja na platnu prikaže požarevacki slikar Mirko Marinkovic. Svecano otvaranje odigralo se u duhu velikih svetskih izložbi, uz svece, kostimirane dame, recitovanje glumca Raše Gvozdica i muzicku pratnju na klaviru profesora Ilije Rajkovica.

O izloženim radovima govorilu su: Dragi Ivic, upravnik Centra za kulturu, Dragan Jacanovic, kustos Muzeja u Požarevcu, Rada Pejic, predsednik Udruženja likovnih stvaralaca “Milena Pavlovic Barili”, ciji je Marinkovic clan, kao i istoricar umetnosti Jelena Andelkovic.

Pored slikarstva, Mirko Marinkovic se bavi i scenografijom, a njegovih ruku dela krase scene nebrojenih predstava koje su igrane na požarevackoj i drugim “daskama koje život znace”.

L.L.

IZLOŽBA ÐORÐA PETROVICA U NARODNOM MUZEJU POŽAREVAC

SNOVI BEZ BELE BOJE

Galerija Narodnog muzeja Požarevac ugostila je slike Ðorda Petrovica, akvareliste, umetnika srpske nacionalnosti koji živi u Hrvatskoj.

Na svecanom otvaranju govorili su kustos muzeja Violeta Tomic, Nikola Cerovac, a izložbu je otvorio akademski vajar Milivoje Bogosavljevic koji je, govoreci o umetniku naglasio nesumnjiv kvalitet i neobicnu tehniku koju koristi na svojim akvarelima. Zanimljivo je da umetnost akvarela Ðorda Petrovica zahteva posebnu pripremu materijala na kome se slika, kao i to, da i pored prozracnosti i motiva koji asociraju na snove, autor nikada ne koristi belu boju. Ðorde Petrovic, zbog lošeg zdravstvenog stanja nije prisustvovao otvaranju izložbe, a u njegovo ime, Nikola Cerovac je prisutne upoznao sa njegovom biografijom, kao i neprestanom vezanošcu za svoj narod. Dodao je da se radi o coveku bogatog duha, koji se u svakoj prilici istakao svojom humanošcu.

L.L.

ETNO - FESTIVAL U POLJANI

O USKRSU KOLO ZAIGRALO...

Na drugi dan Uskrsa, u Poljani, održan je 4. po redu Etno - festival koji je, pored gotovo hiljadu ucesnika, okupio više puta po toliko posetilaca.

Prostor oko manastira Sestroljin tokom citavog dana brujao je od svirke i popevke clanova dvadesetak kulturno - umetnickih društava, pristiglih iz citavog Branicevskog okruga, ali i veoma udaljenih krajeva Srbije - Indije, Leskovca, Beograda, Prijepolja, Boljevca, Novog Slankamena, Smedereva, Smederevske Palanke, Kušiljeva, Knica, Balakonja, Zajecarskog okruga...

Na pocetku, biranim recima pohvale domacinu i dobrodošlim gostima, uz praznicnu cestitku dodajuci priznanje i želju da nastave u negovanju srpske tradicije i srpskog identiteta, obratio se predsednik opštine Požarevac Dušan Vujicic, koji je sa saradnicima, kako rece, tog dana sve druge obaveze odložio, e da bi se na ovoj svetkovini medu svojima našao.

Prigodne poruke o ocuvanju srpstva i celovitosti Srbije, o ocuvanju vere i sabiranja oko svetinja o blagdanima i svagda kad se oseti potreba i nade vremena, uputio je i starešina sestroljinske crkve protojerej Radoslav.

Popevkom prošlost prizvali

Prepletali su se satima opanci na pozornici, u zvanicnom nastupu, ali i dugo posle toga, po travi prelepog pejzaža sestroljinskog. Svaka grupa za sebe, pocesto i smešane u ovece kolo, od predškolaca do sedih starina, slavili su i radovali se i Vaskrsenju Hristovom, ali i priredbi koja ih je okupila da pokažu kako u srcu ponosno neguju, nose i na potomke prenose od predaka nasledene pesme, igre i obicaje.

Duž puteljka ka lekovitoj za ocinji vid sestroljinskoj vodi, gotovo citav dan razlegale su se stare i prastare pesme i doskocice ucesnika što listom do jednog “razmeniše sedmu banku”, pevackih grupa iz brojnih srpskih krajeva. Krepki starci i starice, za svoje godine neobicno zvonka glasa, cinili su elegicnom popevkom to sveto mesto tako sakralnim, prožimajuci ga nacionalnim ponosom, sve rasipajuci po okupljenima oko sebe nešto produhovljeno, nepatvoreno, kao da vekove vracaju na procvale livade i udolinu oko manastira, podignutog na mestu gde su, po predanju, pale oci od zaove opanjkane Jelice, rastrgnute ko’njma o repove...

Ðakonije i mirodije

... a, svojevrsnu draž, da je oku milo pogledati, citavoj svetkovini davala je podugacka trpeza okružena izložbenim štandovima sa nebrojeno mnogo dakonija, spravljenih rukama vrednih domacica Poljane i svih krajeva otkuda su gosti došli.

Behu to stara srpska jela, spravljena od darova prirode a zacinjena ljubavlju baka i prabaka koje su, vazda u oskudici i šparanju, sa nekom pritajenom zebnjom u duši i ponosom u oku, stajale pre mnogo desetleca kraj trpeze i dvorile ukucane, sve strepeci hoce li im se svideti proja i pita zeljanica, peceni krompir i sarma u listu vinove loze, prebranac i nešto sitnih kolaca, spremljenih sve nekako u žurbi, od onog što se ima i kako se može...

Kulinarska umeca, nasledena od domišljatih prabaka, donele su posetiocima da vide, probaju, možda i po koji recept generacijama cuvan ponesu da kod kuce štogod takvo priprave , clanice udruženja žena iz opština: Šid, Boljevac, Zajecar, Smederevo, Smederevska Palanka, Ribarska Banja...

A, kako beše drugi dan Praznika nad praznicima, tek se u šaranju uskršnjih jaja vodaše “ljuta borba” da se spretnost i umece pokaže. Za tu priliku posebno formiran žiri, odlucio je: Dobrila Petrovic iz Jagodine najlepše je aranžirala korpu sa uskršnjim jajima, najlepše aranžirano jaje izložila je Jasmina Jovic iz Poljane, dok je nagradu za najautenticnije tradicionalno bojenje jaja osvojila Vesna Tomic iz Poljane.

Organizovano je i tradicionalno takmicenje u “tucanju” jaja, podržano srcanim navijanjem brojne publike i okupljenih znatiželjnika. Najtvrde jaje, uz, mora se priznati, primenjenu i veštinu u toj disciplini, pokazala je i nagradu odnela Dragica Babic iz Lugavcine.

Na mnogaja leta

Da Etno - festival u Poljani u svemu bude sveobuhvatno podsecanje na davna i slavna sprska vremena, doprinele su i bogata izložba domace radinosti, atraktivna po svojoj neobicnosti izložba starih zanata, a na svoj nacin uverljivo, posebnu draž je svemu dalo nadmetanje u starim sportskim disciplinama.

Pridavanje važnosti zaslužuju i cinjenice: organizator Festivala je Etno - sekcija KUD-a “Mladost” Poljana, suorganizatori Centar za kulturu i Turisticka organizacija Požarevac, Crkvena opština, Mesna zajednica i meštani Poljane, pokrovitelj Skupština opštine Požarevac, generalni sponzor “Grof MBM” Požarevac, sponzora mnogo više od prostora na ovoj novinskoj stranici. Dragan Simic, predsednik Organizacionog odbora Festivala ovim putem se svima zahvaljuje i porucuje da ce se Etno - festival u Poljani održati o Uskrsu i dogodine i... “na mnogaja leta”.

D. Milenkovic

U SIMICEVU ODRŽANA MEÐUOKRUŽNA SMOTRA FOLKLORNIH ANSAMBALA SELA BRANICEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA

MORAVSKI KORAK OSIPAONICANA - NAJBOLJI

U organizaciji Centra za kulturu “Vojislav Ilic Mladi” Žabari, Saveza amatera Srbije i Mesne zajednice Simicevo prošle subote održana je Meduokružna smotra folklornih ansambala sela Branicevskog i Podunavskog okruga na kojoj je u takmicarskoj konkurenciji ucestvovalo devet ansabala, dok je u revijalnom delu publika u Simicevu imala priliku da vidi nastup KUD-a “Dimitrije Kuturovic” iz Beograda. Ovo društvo je osnovano 1967. i u proteklom periodu odigrali su preko 2.000 nastupa na svim kontinentima. Za regularnost takmicenja bila je zadužena ocenjivacka komisija koju su cinili: dr Dragoslav DŽadževic, koreograf, Jelena Simic, etnomuzikolog i Novica Stojimirovic, violinista.

Smotru je svecano otvorio Živorad Nastic, predsednik opštine Žabari, poželevši ucesnicima odlican nastup, pobedniku da dostojanstveno reprezentuje Region na Republickoj smotri, a žiriju da realno i pošteno odredi najboljeg. Pobednik ovogodišnje Meduokružne smotre folklornih ansambala je KUD “Vuk Karadžic” iz Osipaonice, drugoplasirani je KUD “Pek” iz Miljevica, a treci KUD “Živojin Stojicevic - Crni” iz Malog Crnica.

Za najboljeg igraca na Smotri proglašena je Jovana Mitrovic iz Miljevica, za najautenticniju nošnju KUD “Stiški biseri” iz Majilovca, za najuspešnije izvedenu koreografiju KUD “Vuk Karadžic” iz Osipaonice, za najuspešnijeg instrumentalistu Mladan Rajic iz Malog Crnica, za najuspešnijeg vokalnog solistu Nevena Miloševic iz Miljevica, za najbolji narodni orkestar KUD “Živojin Stojicevic - Crni” iz Malog Crnica, za najuspešnijeg strucnog rukovodioca Vladan Radojkovic iz Osipaonice.

KUD “Aleksandrovac” iz Aleksandrovca je osnovano 2004.godine i okuplja oko 170 clanova u 5 kategorija folklorne sekcije. Na Smotri su se predstavili kolom na harmonici i saksofonu, pesmom i igrama iz okoline Leskovca.

KUD “Pek” iz Miljevica je registrovan 2006.godine i u veoma kratkom roku ostvario je dobre rezultate na mnogim takmicenjima, a ucestvovao je i na brojnim festivalima. Na Smotri su se predstavili kolom na harmonici, izvornom pesmom i igrama iz okoline Macve.

KUD “Vuk Karadžic” iz Osipaonice su osnovali meštani sela davne 1945.godine. Danas društvo broji oko 140 clanova u 3 folklorna ansabla i više sekcija. Na Smotri su se predstavili pesmom i narodnim igrama iz okoline Niša.

KUD “Mladost” iz Krepo-ljina ove godine obeležava 50 godina postojanja, jer je zvanicno osnovano 1958.godine. Svojim nastupima na brojnim manifestacijama uvek su kvalitetom programa oduševljavali publiku. Predstavili su se kolom na saksofonu i vlaškim igrama.

KUD “Stiški biseri” iz Majilovca je relativno mlado društvo osnovano 2005.godine i vec broji preko 100 clanova u 4 grupe. Na Smotri su prikazali orkestarsku numeru, zdravicu i splet igara iz Srbije.

KUD “Živojin Stojicevic - Crni” iz Malog Crnica je osnovan 1934.godine i nakon duže pauze od 2005.godine 50 clanova aktivno nastavlja sa radom. Prošle subote su se predstavili pesmom i igrom iz okoline Pirota.

KUD “Sveta Petka” iz Petke osnovano 2006.godine, radi veliki broj sekcija i trude se da održe kvalitet i nivo kulturnog stvaralaštva. Oni su izveli pesmu “Gusta mi magla padnala”, šopske igre i splet igara i pesama.

KUD “Polet” iz Velikog Laola je osnovano 1961.godine i broji preko 150 clanova koji aktivno rade u folklornoj, dramskoj, recitatorskoj i muzickoj sekciji. Predstavili su se pesmama i spletom igara iz Srbije.

KUD “Radica Rankovic” iz Lozovika je jedno od najstarijih društava u Srbiji i osnovano je davne 1909.godine. Osvajac je mnogobrojnih priznanja kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Na Smotri su se predstavili pesmom i igrama iz centralne Srbije.

D.Dinic

SASTANAK PRIVREDNIKA NAŠEG REGIONA SA DIREKTORIMA PREDSTAVNIŠTAVA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U INOSTRANSTVU

PRIBLIŽAVANJE NAŠE PRIVREDE INOSTRANIM TRŽIŠTIMA

U cilju efikasnijeg predstavljanja privrede Srbije na inostranim tržištima i upoznavanja preduzeca sa radom predstavništava Privredne komore Srbije, njihovim mogucnostima za pružanje podrške nastupu na tržištima, kao i vrstama usluga koje mogu da pruže preduzecima u uspostavljanju poslovnih kontakata i u privlacenju investicija, PKS u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Požarevac organizovala je sastanak i razgovore privrednika sa direktorima predstavništava PKS u inostranstvu.

Pozdravljajuci skup Vidosava DŽagic, potpredsednica Privredne komore Srbije je istakla sledece: “Cilj ovakvih sastanaka koji ce se dešavati i na drugim privrednim podrucjima u saradnji sa drugim regionalnim komorama, jeste da se uspostavi direktna komunikacija izmedu predstavništava PKS u svetu i konkretnih privrednika kako bi se što više skratilo vreme, obezbedile kvalitetne informacije i dostupnost tržišta na kome se nalaze naši predstavnici, za naše srpske kompanije. Iskreno se nadamo da ce naše kompanije prepoznati ovu mogucnost da se na najefikasniji nacin skrati put do tržišta ovih devet zemalja, a uskoro i desetu Francusku i svi naši predstavnici stoje na raspolaganju privrednicima. Ovo je jedan projekat celog komorskog sistema u Srbiji sa ciljem podsticanja izvoza, pojacanja ekonomske diplomatije i naravno podrške strategiji izvoza koju Srbija u ovom trenutku radi i koja je u fazi usaglašavanja.

U ovom trenutku Srbija izvozi preko 57na tržište EU, a sa druge strane veoma nam je znacajno zbog velicine, tržište Ruske Federacije, jer sa tog tržišta smo se davnih godina povukli i sada moramo pronaci svoje kanale, puteve i mehanizme da se tamo ponovo vratimo na najbolji moguci nacin. Takode, su nam važne i države bivše Jugoslavije kao zemlje CEFTA regiona, jer ta grupacija je drugi spoljnotrgovinski partner Srbije sa kojom ima suficit u razmeni i mi zapravo treba da iskoristimo sve mogucnosti koje daje CEFTA sporazum. Postoji odredena uloga predstavištava i Komore Srbije u permanentnoj edukaciji iz razlicitih oblasti, jer danas ukoliko ne pratite svetske trendove u znanju i tehnologiji, niste u mogucnosti da komunicirate sa svetom”.

Prema recima Olivere Kiro sekretara Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom, PKS i njeni servisi u vidu predstavništava u inostranstvu su na usluzi privrednicima i sastanak ima za cilj da se pojacaju direktni kontakti kako bi se kvalitetnije iskoristili raspoloživi potencijali.

Predstavljanje Regiona

Ispred RPK Požarevac predsednica Milica Mitkovic je predstavila naš Region, a težište je stavljeno na uvoz i izvoz kako bi se pomoglo privrednicima Branicevskog i Podunavskog okruga da svoje proizvode plasiraju na tržišta gde se nalaze predstavništva PKS.

Površina našeg podrucja je 5.113 km2 i naseljava ga oko 410.000 stanovnika, dobro je saobracajno povezano, a neposredno se naslanja na beogradsko podrucje što je podprednost za razvoj privrede ovog kraja. Danas je na Regionu aktivno 2.092 privrednih subjekata, od toga malih preduzeca ima 2.010 (96,7, srednjih 70 i velikih 12. Preduzetnickih radnji ima oko 10.500. Trgovinom na veliko i malo bavi se 1.102 privrednih subjekata, preradivackom industrijom 453, poljoprivredom i šumarstvom 167, gradevinarstvom 161, saobracajem, skladištenjem i vezama 133, ugostiteljstvom 62, proizvodnjom i snabdevanjem elektricnom energijom 15.

Broj zaposlenih lica u privredi je 38.322, a fizicki obim proizvodnje u 2007.godini beleži rast od svega 0,7 Ukupan izvoz Regiona u 2007.godini iznosio je 1,1 milijardu dolara, a uvoz 807 miliona dolara, što znaci da je ostvaren suficit od 305 miliona dolara. Ranije je izvoz sa ovog podrucja bio znacajno veci, posebno iz prehrambene industrije i ako bi se izuzeo US Steel izvoz bi bio veoma skroman. U odnosu na 2006.godinu izvoz je povecan za 21,8 a uvoz za 26,6

Privrednici našeg regiona su imali mogucnost da u bilateralnim razgovorima izlože svoje predloge i inicijative direktorima devet predstavništava PKS koji se nalaze na onim ekonomskim destinacijama sa kojima najviše saradujemo, a treba naglasiti da je u fazi osnivanja i predstavništvo u Parizu.

Osnovne karakteristike tržišta za koja su osnovana PPKS

Austrija - Bec

Od 2000. godine bilateralna saradnja Srbije i Austrije povecana je za tri puta, od 216 na 620 miliona evra, pri cemu naš izvoz cini nešto više od jedne trecine. Najveci izvoznik Srbije u Austriju je US Steel koji izvozi limove, trake, gvožde i drugo. Najveci uvoznik je Henkel Merima koja uvozi sirovine za deterdžente, a velike novinske kuce dosta uvoze novinski papir. Što se tice Austrije kao zemlje investitora, ona je od 2000. godine do danas uložila preko 2 milijarde evra u Srbiju i to je svrstava u dva do tri najveca investitora. Najveci projekat je Telekom Austrija koja je u treceg operatera uložila 320 miliona evra, Raiffeisen bank sa preko 200 miliona evra, razlicite druge austrijske banke, Henkel Austrija, OMV, a u poslednje vreme vrlo su interesantne investicije u nekretnine koje vrše austrijske firme. Takode, austrijske firme su dosta angažovane vezano za razlicite vrste modernih tehnologija za reciklažu.

“Predstavništvo u Becu može da vam pruži aktuelne podatke o svim kretanjima na austrijskom tržištu, listu potencijalnih poslovnih partnera, najpovoljnije uslove za ucešce na sajmovima, manifestacijama. Ono što veoma uspešno radimo, jesu granske prezentacije pa smo u tom smislu imali prezentaciju prehrambene industrije gde je bilo predstavljeno 30 srpskih firmi i 4 lokalne samouprave su predstavile firme iz svog regiona. Radimo i kompletan inostrani marketing u zavisnosti od strategije razvoja i izvoznih ciljeva”, istice Vera Vidovic, direktor predstavništva PKS u Becu.

Belgija - Brisel

Prema recima Gordane Zrnic, direktora predstavništva PKS u Briselu, sama Belgija je veoma jaka i pripada grupi od 30 zemalja koje imaju najveci bruto proizvod. Najjaci sektor je poljoprivreda koja je jedan od generatora rasta i otvaranja radnih mesta. U okviru poljoprivrede važni su industrija mesa, mleka i mlecnih proizvoda, proizvodnja cokolade, šecera i alkoholnih pica. Znacajni sektori su farmaceutska i hemijska industrija. Robna razmena izmedu Srbije i Belgije je veoma niska i krece se na nivou od 300 miliona dolara, a od toga je 200 miliona dolara uvoz. U strukturi našeg izvoza najviše ucestvuje sircetna kiselina, celik i gvožde.

Bosna i Hercegovina - Sarajevo

Obim medunarodne razmene izmedu Srbije i BiH prošle godine iznosio je 1,1 milijardu evra i u stalnom je porastu. Svi koji proizvode prehrambene proizvode mogu se osloniti na tržište BiH, a da ne budu stešnjeni propisima koji važe u EU. “Kao predstavništvo možemo vam ponuditi dva biltena dnevno. Jedan je sa poslovnim informacijama gde se dobija dnevni presek dešavanja u biznisu, a drugi nudi informacije o aktuelnim tenderima u BiH. Možemo vam naci partnere, distributere i omoguciti informacije o njihovoj platežnoj sposobnosti”, rekao je izmedu ostalog dr Zoran Bojovic, direktor predstavništva PKS u Sarajevu.

Bugarska - Sofija

Bugarska je medu prvih 10 zemalja po znacaju u spoljnoj trgovini sa Srbijom, 13 po srpskom izvozu, 6 po uvozu i u zadnjih 4 godina stopa rasta medusobne trgovine dostiže 47,5 Prošle godine Bugarska je privukla 8,1 milijardu dolara stranih investicija, a Srbija 1,7 milijardi dolara. Prema recima LJubiše Mitica, direktora predstavništva PKS u Sofiji glavni izvozni produkti iz Srbije za Bugarsku su gvožde, celik, mineralne rude i otpaci metala, hemijski proizvodi, nemetalni minerali, mašine i transportni uredaji, gume, obojeni metali, plasticne materije, hartija i hrana. U uvozu su obojeni metali, nafta i derivati, mineralne rude, otpaci metala, hemijski proizvodi, mašine i transportni uredaji, gvožde, celik. Od 2002. godine imamo preko 110 miliona evra bugarskih investicija u Srbiju, a sa naše strane najveca investicija je Delta Maksi u Pikadili sistem od 70 miliona evra.

Italija - Milano

Srbija ima najbolju spoljnotrgovinsku razmenu sa Italijom i zadnjih godina tamo ostvaruje najveci izvoz. Trecina izvoza Srbije u EU je u Italiji. Vlada Italije konstanto pokušava do što više približi saradnju privrednika Srbije i Italije. “Mi smo pokušali da objasnimo prednosti ulaganja u Srbiju, jer imamo veoma obucenu radnu snagu, niske troškove rada i Italija je do sada investirala 350 miliona evra uglavnom u industriju tekstila, kože i obuce”, istakao je Ratko Ignjatovic, direktor predstavništva PKS u Milanu.

Nemacka - Frankfurt

U 2007.godini sa Nemackom je postignuta robna razmena u vrednosti od oko 2,2 milijarde evra. Naš izvoz je u odnosu na 2006.godinu porastao za 40 ali je i uvoz drasticno porastao za 50 “Ove cifre ukazuju na veliku zavisnost u poslavanju i radu sa Nemackom i ona kao tržište je otvorena za sve robe i nivoe kvaliteta koji zadovoljavaju osnovni evropski standard. To tržište ima veliku apsorpcionu moc i predstavlja dobar izlaz za našu robu koja može tako da nade puteve i do drugih zemalja”, rekla je mr Milanka Vucic, direktor predstavništva PKS u Frankfurtu.

Rumunija - Temišvar

Rumunija je posle stupanja u EU dobila 33 milijarde evra iz evropskih fondova za prestruktuiranje privrede, od cega je 22 milijarde bespovratno i ta sredstva se troše na rekonstrukciju puteva i infrastrukture. “Naše predstavništvo se bavi ukupnim srpsko - rumunskim ekonomskim odnosima i borimo se za uklanjanje administrativnih barijera, a pre svega smo servis privrede. Nastojimo da svako preduzece pomognemo, pružimo odgovarajuce informacije, podržimo njegov nastup na rumunsko tržište, jer je to zemlja u kojoj vredi poslovati”, ocenio je Mirko Atanackovic, direktor predstavništva PKS u Temišvaru.

Ukrajina - Kijev

Predrag Minic, direktor predstavništva PKS u Kijevu pozvao je privrednike na intezivnu saradnju sa Ukrajinom, jer je to tržište od 50 miliona stanovnika i prostire se na više od 600.000 km2. To je zemlja sa kojom US Steel ima najrazvijeniju saradnju i postoji velika šansa u gradevinarstvu, turizmu i plasiranju naših roba koje prate poljoprivrednu proizvodnju.

Ruska Federacija - Moskva

Od 2000.godine Srbija ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom i to je naša šansa koja se ne koristi u dovoljnoj meri. Obim razmene sa Rusijom je na nivou od 3 milijardi dolara, od cega je uvoz 2,5 milijardi, a izvoz 450 miliona dolara. “Imamo plan i program da širimo mrežu predstavništava, zato što su regioni u Ruskoj Federaciji naša ciljna grupa, jer oni prepoznaju srpske proizvode. Mi predlažemo da se izmedu dve vlade potpiše sporazum o usaglašavanju sertifikata i medusobnom priznavanju”, naglasio je Saša Gmijovic, direktor predstavništva PKS u Moskvi.

D.Dinic

SMS-OM DO PARKINGA

Požarevac od juce po jednoj, za vozace, bitnoj stvari podseca na vece gradove. Rec je o tome da je sa radom pocela primena SMS sistema naplate parkiranja u Požarevcu. Upravo ova novina koja ce Požarevljanima umnogome olakšati placanje parkinga povod je za razgovor sa direktorom JKP “Parking servis” Požarevac Vladimirom Mihajlovskim.

Brzo i jednostavno

Od sada se naplata parkinga na ulicnim parkiralištima, koja se nalaze u prvoj i drugoj zoni, može izvršiti na dva nacina: slanjem SMS poruke sa mobilnog telefona ili, kao i do sada, kupovinom parking karata na kioscima.

Postupak placanja parkinga SMS porukom obavlja se tako što se: u tekst poruke ukuca registarski broj vozila koje se parkira, bez razmaka i specijalnih znakova (na primer: RO654321). U zavisnosti od toga u kojoj se zoni vozilo parkira poruka se pošalje na broj: 8121 - za prvu zonu ili 8122 - za drugu zonu. Poslednji broj oznacava zonu parkiranja. Gradani lako, na tablama mogu da uoce u kojoj se zoni nalaze (crvena - prva, žuta - druga) a na njima ce se nalaziti i obaveštenje da ce od sada osim kupovine parking karata parking moci da plate i slanjem SMS poruka. Na svakoj tabli pisace na koji broj treba poslati poruku.

Potrvrdu o placenom parkingu dobijate u povratnoj poruci u roku od nekoliko minuta. Poruku sa obaveštenjem o placenom parkingu treba sacuvati do isteka vremena parkiranja. Pet minuta pre isteka vremena parkiranja korisniku parkinga stici ce poruka upozorenja. Ona podseca korisnika kada istice vreme parkiranja kako bi mogao produžiti parking ili blagovremeno ukloniti vozilo. Ukoliko je u crvenoj zoni, po isteku parkiranja ima mogucnost za produženje parkiranja još jednom. U žutoj zoni mogucnost za produženje parkiranja nije vremenski ogranicena i korisnik može da pošalje onoliko poruka koliko sati ima nameru da se zadrži u pomenutoj zoni.

Bitno je istaci da produženje parkiranja ne zavisi od trenutka kada parkiranje produžujete, vec se racuna od momenta kada je prethodno placanje isteklo. Naravno, parkiranje mora da se produži pre isteka prvog sata.

Išlo se i korak dalje, pa kako je vreme naplate parkiranja radnim danom od 7-19 sati, a subotom od 8-14, parking placen u 18.30 važice do 7.30 narednog dana, što funkcioniše i vikendom tj. sa subote se prenosi na ponedeljak.

Ovako ce Požarevljani od sada moci da na još jedan nacin placaju parking, a šta se dešava u servisnom centru “Parking servisa” objasnio je Vladimir Mihajlovski, direktor ovog javnog komunalnog preduzeca:

-Poruka koja sadrži registraciju vozila prolazi kroz SMS centar mobilnog operatera, gde se , u zavisnosti od toga za koju zonu se parkiranje placa, vrši provera da li je u pitanju postpejd ili pripejd korisnik, i, ukoliko je pripejd, da li na racunu ima dovoljno novca za naznaceno placanje. Ukoliko je placanje odobreno, ovakva poruka iznajmljenom linijom dolazi do servisnog centra “Parking servisa”. Istovremeno se korisniku šalje SMS poruka koja predstavlja potvrdu da je platio parking.U servisnom centru ovo placanje se pamti, a zatim prosleduje “Parking servisu” gde ulazi u bazu podataka, kaže Mihajlovski.

A kako ce kontrolori znati da li je vozac platio parking?

- Zahvaljujuci prenosnom racunaru koji ima kod sebe, upitom u bazu podataka, kontrolor proverava da li je za konkretno vozilo placen parking u datom momentu. Racunar, na upit, vraca podatak da li je parking placen , a ukoliko je period za parkiranje istekao, na istom mestu se odmah izdaje i doplatna karta. Evidencija o njoj takode ulazi u bazu podataka.

Prednosti ovakvog sistema naplate su pre svega u tome što gradani više nece morati da u trafikama kupuju karte vec mogu veoma lako i brzo to da ucine sa svojih mobilnih telefona. Gradani sve informacije o novom sistemu mogu dobiti i na sajtu njnjnj.parkingservis.com.

Naravno ko ne želi da koristi dva pomenuta nacina placanja, u gradu postoji pet zatvorenih parkinga (Kod Zelene pijace, Centra za kulturu, pored Pošte, iza Robne kuce i ispred hotela “Dunav”) .

- Pre ili kasnije morace se izgraditi nova parking mesta, najverovatnije tipa javne garaže, ali rec je o krupnim investicijama o kojima mora da se odlucuje na nivou opštine, dodaje Mihajlovski.

Medu najuspešnijima

Parking servis je , da podsetimo, poslovnu 2007. godinu završio za pozitivnim rezultatom. Požarevljani su se do sada vec navikli na primenu sistema naplate po zonama koje su uvedene prošle godine. Da podsetimo, ukinuti su inkasanti a uvedeno zoniranje. Uže gradsko jezgro podeljeno je na dve zone. U prvoj, crvenoj zoni parkiranje je ograniceno na dva sata a cena zapocetog sata iznosi 30 dinara. U drugoj, žutoj, zoni u kojoj nema vremenskog ogranicenja, cena zapocetog sata je 20 dinara.

- Od uvodenja sistema naplate putem parking karata “Parking servis” ostvario je znacajno poboljšanje rezultata poslovanja a ocekujem da ce uvodenjem naplate putem SMS-a krajem 2008. to doci do punog izražaja, te da ce “Parking servis” biti jedno od najuspešnijih javnih preduzeca u Požarevcu i Okrugu. Planova ima puno, ocekuje ih preseljenje u nove prostorije a ozbiljno se razmišlja o nabavci novog “Pauka” koji im je neophodan za rad.

Mihajlovski istice izuzetnu saradnju sa saobracajnom policijom koja ovom preduzecu pomaže u smislu dobijanja podataka o korisnicima parkinga koji nisu platili parking i kojima je izdata doplatna karta. Od saobracajne policije jednom nedeljno preko registarskih brojeva dobijaju podatke o vlasnicima tih vozila.

Uskoro - svi mobilni operateri

Slanje poruke se posebno tarifira, nema nikakve veze sa “Parking servisom”, vec je prihod provajdera mobilne telefonije. Do sada su sklopljeni ugovori sa Telekomom i Telenorom a uskoro se ocekuje i sklapanje ugovora sa VIP-om.

Softver koji požarevacki parking servis koristi idejno je rešenje JKP ”Parking servis” iz Novog Sada koje ga je požarevackim kolegama ustupilo na korišcenje.

Ovaj sistem uspešno je u Novom Sadu u primeni vec dve i po godine.

Besplatne karte za lica sa specijalnim potrebama

Sva lica koja imaju više od 60telesnog oštecenja imaju pravo na besplatne karte za parkiranje. Ta lica imaju pravo da se sa pomenutom kartom parkiraju na svim ulicnim parkinzima. Kada se bude uvelo mesto rezervisano za invalide, što je takode deo plana za ovu godinu, tada ce se besplatna karta primenjivati na predvidenim mestima.

T.R.S.

NA REPUBLICKIM TAKMICENJIMA IZ BIOLOGIJE I FIZIKE

“VUKOVCIMA” DRUGA I TRECA NAGRADA

Ucenici Osnovne škole “Vuk Karadžic” su na republickim takmicenjima iz biologije i fizike u aprilu mesecu ostvarili izvanredne rezultate. Ivani Pantic koja pohada sedmi razred u podrucnom odeljenju u Zabeli na Republickom takmicenju iz biologije održanom 19.aprila na Biološkom fakultetu u Beogradu pripalo je drugo mesto.

“Ivana je odlicna u svim oblastima, a posebno se interesuje za prirodu i ekologiju. Radile smo od pocetka školske godine i nagrada je stigla u prave ruke. Panticeva je najpre na Školskom takmicenju osvojila drugo mesto, Opštinskom drugo, Regionalnom drugo sa osvojenih 86 bodova i sada na Republickom takode drugo mesto sa 81 bodom”, istakla je Živodanka Ristic, nastavnica biologije.

Prema Ivaninim recima takmicenje je održano u konkurenciji 170 ucenika, pitanja nisu bila mnogo teška i drugo mesto je veliki uspeh. NJena kolegenica iz razreda Sandra Stojanovic je osvojila trece mesto na Školskom takmicenju iz biologije, a tri ucenice osmog razreda, Milica Mihajlovic, Jovana i Jelena Milanovic plasirale su se na Opštinsko takmicenje.

Na Republickom takmicenju iz fizike održanom 4.5.i 6.aprila u beogradskoj OŠ “Milan Milicevic” ucenica sedmog razreda Jelena Mihajlovic iz Požarevca osvojila je trecu nagradu. Prema recima nastavnice fizike Mioljke Joknic na završnom takmicenju je ucestvovalo 96 ucenika, rešavanje zadataka je trajalo do 13 casova, a pregledanje od strane komisije do 20 casova. Pripreme za Regionalno i Republicko takmicenje su bile intezivne i uz veliki rad i odgovornost postignut je veliki uspeh.

“Zadaci su bili izuzetno teški, osvojila sam 50 bodova i trecu nagradu u veoma jakoj konkurenciji. Pre toga iz fizike sam bila treca na Opštinskom i prva na Okružnom takmicenju. Takode, prošle godine bila sam druga na Opštinskom, prva na Okružnom i treca na Republickom takmicenju. Iz matematike sam osvojila prvo mesto na Opštinskom, drugo na Okružnom i plasirala sam se na Republicko takmicenje, dok iz srpskog jezika sam bila prva na Opštinskom i druga na Okružnom takmicenju”, rekla je Jelena Mihajlovic.

D.Dinic

OSNOVNA ŠKOLA „DESANKA MAKSIMOVIC” IZ POŽAREVCA APSOLUTNI JE POBEDNIK NA OVOGODIŠNJEM „MUZICKOM TOBOGANU” U KONKURENCIJI DVANAEST OSNOVNIH ŠKOLA IZ CELE SRBIJE

„DESANKA MAKSIMOVIC” APSOLUTNI POBEDNIK „MUZICKOG TOBOGANA”

U okviru decjeg programa RTS-a, u popularnoj emisiji „Muzicki tobogan” i ove godine, tokom aprila, realizovano je takmicenje izmedu osnovnih škola iz cele Srbije. Emisiju su osmislili i vodili, kao i do sada, Minja Subota i Jovan Adamov sa svojim brojnim saradnicima.

Clanovi takmicarskog tima Osnovne škole „Desanka Maksimovic” su znanjem i veštinama daleko nadmašili svoje vršnjake iz Osnovne škole „Jovan Cvijic” iz Smedereva, Osnovne škole „Cetvrti kraljevacki bataljon” iz Kraljeva, Osnovne škole „ Boško Palkovljevic Pinki” iz Stare Pazove, i na kraju, u super finalu , i Osnovnu školu „Jovan Popovic” iz Novog Sada. Bez nijednog poraza, sa cetiri uzastopne pobede i sa najvecim brojem bodova naši ucenici osvetlili ime svoje škole koja ponosno nosi ime najvece srpske pesnikinje, ali i ime svog rodnog Požarevca. Cak su se u super finalu, ali samo u pocetku, pre takmicenja, Novosadani radovali misleci da ce lako da pobede Požarevljane.

Ucenici naše škole su imali priliku da pokažu svoje izuzetno znanje, ali i da kao publika koja je od sveg srca navijala za svoju „Desu”i pokaže kako se treba ponašati u ovakvim prilikama.Takmicarske discipline nisu bile nimalo lake. Najcešce je trebalo brzo reagovati i pokazati široko znanje iz oblasti muzicke umetnosti.

Pod rukovodstvom iskusne nastavnice muzicke kulture Slavice Mitrovic takmicila se ekipa ucenika: Milica Avramovic, Katarina Dubajic, Marija Dimitrijevic, Magdalena LJubisavljevic, Nikola Petricevic, Danica Ilic, Jovana Ristic, Milan Zeljkovic i Ana Mitrovic.

Osim ucesnika samog kviza znanja, škola se predstavljala kroz muzicke numere, glumu, imitaciju. U revijalnom delu nastupali su brojni baletski studiji i deca koja su se isticala po svojim muzickim talentima. Baletski studio „Amadeus”iz Požarevca takode je prikazao deo iz svog bogatog i prelepog repertoara.

Upoznavanje sa vršnjacima iz drugih škola i gradova, kao i druženje sa poznatim licnostima iz sveta muzike - Goca Tržan, Sergej Cetkovic, Ivana iz grupe Negativ, Luna, Ogi i dr.u studiju RTS na Košutnjaku ucinili su da ovaj uspeh postane i nezaboravan doživljaj za naše dake.

Uostalom, sve ce se prikazati u narednom serijalu „Muzickog tobogana”. Ovaj veliki upeh naših ucenika je još jedan doprinos Desankinom prolecu koje je ove godine u znaku 110 godina od rodenja najvece srpske pesnikinje.

FELJTON

ZAŠTO JE VASPITANJE PROBLEM U ŠKOLAMA

Nekada su naše osnovne škole bile vaspitno-obrazovne ustanove. Cak, pojam vaspitanja je bio na prvom mestu.Sada toga nema.Polako,ali sigurno se gubi i pojam obrazovanja.

Cilj clanka je da ukaže šta u našim osnovnim školama ,pre nekoliko decenija ,bilo dobro,a šta je bilo loše i to šta je danas dobro,a šta nije dobro.Razume se da se škole Branicevskog regiona ne mogu izdvojiti iz Programa osnovnih škola Republike Srbije.Dobro je bilo što se stalno insistiralo na stalnom licnom usavršavanju nastavnika,pored organizovanih seminarskih radova.Nacionalna istorija se detaljnije obradivala.Vodilo se više racuna o nacionalnim korenima.Vaspitanju se davalo adekvatno mesto u školskom sistemu no onoj misli Prote Mateje Nenadovica kada je samim pocetkom devetnaestog veka ,u Vladi Srbije kao prvi ministar prosvete rekao :»3a spas jednoga naroda najvažnije su dve stvari i to vodenje mudre politike i vaspitanje mlade generacije. »Cvrsto sam ubeden da je nedostatak vaspitnog faktora u našim školama ,danas, najveci nacionalni hendikep Srbije.Nije bilo dobro to što su mnoge škole bile zapuštene ,neopremljene kako ucilima tako i osnovnim nameštajem.I pre svega,daleko manje je bilo konfliktnih situacija na liniji nastavnik-ucenik ,nastavnik-roditelj.Pojam vaspitanja i obrazovanja se svuda preplicu u životu svakog coveka i deteta.Ne može biti kvalitetne licnosti ma koliko bila obrazovana ako nije vaspitanja i obratno.Imao sam slucaj u praksi da ucenik dobije dve Vukove diplome jednu u osnovnoj ,a drugu u srednjoj školi ,ali cim je dobio radno mesto podlegao je iskušenju i ukrao milionske sume novca.Dobio je i dugogodišnji zatvor i danas nije živ.Znaci ,bio je obrazovan, ali ne i vaspitan.

Kakav je vaspitno-obrazovni trenutak danas u našim školama:

-dobro je što sa ucenicima ,bez obzira na uzrast, mogu raditi samo nastavnici sa

visokom strucnom spremom.

-takode je dobro što direktor škole može biti samo covek sa visokim strucnim obrazovanjem.

-došlo je do kompjuterizacije mnogih škola.

-mnoge su opremljene najmodernijim sredstvima ,a mnoge su na putu da to urade. -dobar deo škola je opremljen savremenim nameštajem. Mnoge su renovirane ,a dvorišta i prilazi asfaltirani. Još jednom , nije dobro što je malo vaspitnih sadržaja u Programima.Zato su ceste devijantno-konfliktne pojave ne samo u školama nego i društvu uopšte.Društvene slabosti se lako prelivaju na unutrašnji život škola. Školu treba postaviti na vaspitno zdrave osnove i za godinu, dve,tri,a najviše pet, vaspitno seme ce proklijati i dati ploda.

U iducem broju bice reci o ocenjivanju ucenika

Spasoje Jocic

ODRŽANA KONVENCIJA KOALICIJE SPS - PUPS - JS

"HOCEMO BOLJU SRBIJU"

U Centru za kulturu u Požarevcu protekle subote održana je konvencija liste kandidata koalicije SPS - PUPS - JS na kojoj su prisustvovali celnici ove tri partije: Ivica Dacic predsednik SPS-a, dr Jovan Krkobabic predsednik PUPS-a i Dragan Markovic - Palma predsednik Jedinstvene Srbije.

U svom obracanju predsednik požarevackih socijalista i kandidat za narodnog poslanika Miomir Ilic je naglasio da ce se koalicija boriti za brži i ravnomerni razvoj Srbije, oporavak fabrika, izgradnju novih infrastrukturnih objekata, zapošljavanje mladih ljudi i radnika koji su izgubili posao.

Prema recima Dragana Markovica - Palme lidera Jedinstvene Srbije ako ova koalicija osvoji vlast, u Požarevcu ce biti zapošljeno veliki broj mladih ljudi, jer investitori koji ulažu u Jagodinu ulagace i u Požarevac. Za svako rodeno dete porodica ce dobijati 200 evra iz budžeta, kada dete pode u školu besplatan školski pribor, po završetku cetvrtog, osmog razreda i srednje škole besplatno letovanje, odmah posle vencanja posao za jednog bracnog druga i za svako cetvrto dete koje se rodi 200 evra mesecno do punoletstva. Seljak mora da bude u prvom planu, da ima besplatnu tezgu na pijaci, besplatno osemenjavanje krava. Ulice moraju biti asfaltirane i tamo gde ne postoje bice izgradeni sportski tereni, ambulante i domovi kulture. Svi koji nemaju para za lekove dobijace ih besplatno na rucun opštinskog budžeta, a socijalno najugroženiji bice besplatno prevoženi do zdravstvenih ustanova u Beogradu.

Predsednik SPS-a Ivica Dacic je ocenio da je koalicija SPS -PUPS - JS postala "trn u oku" mnogim partijama, jer se zalaže za odbranu nacionalnih i državnih interesa i za principe socijalne pravde. "Posle izbora partije koje žele da razgovaraju sa nama moraju da znaju da mi nismo zainteresovani za trgovinu, jer nama je cilj da se odbrani Srbija i da se poboljša položaj radnika, penzionera, seljaka, i nezaposlenih, da se uvede besplatno školstvo i zdravstvo, da se promeni zakon o radu i zapošljavanju, zakon o penzijama, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju", porucio je Dacic.

D.Dinic

KONVENCIJA LISTE DS - BORIS TADIC

BROJ 1 - PERSPEKTIVA

Na prošlonedeljnoj Konvenciji liste Demokratska stranka - Boris Tadic, održanoj u velikoj sali Centra za kulturu u Požarevcu, predstavljeni kandidati za odbornike Skupštine grada Požarevca.

Prisutnima su se obratili: Miodrag Milosavljevic, Slavko Slipcevic, Goran Petrovic i Žarko Pivac, nosilac liste.

Kracim nastupom predstavila se i internacionalna operska pevacica, Požarevljanka Gabrijela Ubavic.

Konvenciji je prisustvovao i zamenik predsednika Vlade Republike Srbije, Božidar Ðelic, koji je prisutnima, pored ostalog, porucio:

- Predsednik Boris Tadic, Demokratska stranka, svi mi, i ovde u Požarevcu, u Branicevskom okrugu, okupljeni oko jedne velike ideje, želimo da otvorimo puteve, ne da ih zatvaramo. Želimo nove perspektive, ne želimo da zatvaramo našu zemlju. Želimo da pokažemo hrabrost i, kada je ucinjena nepravda našoj zemlji, kao što je slucaj oko Kosova i Metohije, suocicemo se pravnim argumentima, zakonima naše zemlje, našim prisustvom svuda gde se odlucuje o našoj buducnosti, i ispravicemo svaku nepravdu. Naš cilj je da svaki gradanin naše zemlje ima perspektivu. U Luksemburgu su otvorena velika evropska vrata. Budite ubedeni, olovka koja je otvorila ta vrata, za cetiri godine potpisace ulaznicu u Evropsku uniju! Znamo koliko je porodica koje imaju svoje najdraže u rasejanju, koliko je mladih koji žele da vide sveta, da vide Evropu. Oni koji su vodili našu zemlju devedesetih, suzili su naše perspektive. Mi cemo i tu nepravdu ispraviti: naš narod je evropski narod, ponosan na sopstveni identitet, ponosni smo na našu državnost i obnavljamo je. Druga ulaznica je naš novi srpski pasoš. Naš, a evropski, naš - a svetski! Zahvaljujuci ovom pasošu, do kraja godine - ukidamo vize! Mi smo lista onih koji drže rec. Ima onih koji kažu da uvek mogu da vas gledaju u oci, ali nisam više siguran: oni su rekli da ovaj sporazum ne vredi ništa. Ministar spoljnih poslova Rusije, g. Lavrov, naš dokazani prijatelj rekao je: “Žao mi je što Srbija nije potpisala još ranije!”. Ako Lavrov to kaže, kako mogu naši najveci kritizeri da kažu da je to - izdaja!? Ne to je najviši cin patriotizma, jer mi želimo da otvaramo nove perspektive, mi želimo u Evropu. Zahvaljujuci Demokratskoj stranci, Požarevac je dobio status grada. Sada vam kažem, Kostolac ce dobiti status opštine. Obecali smo i sprovešcemo decentralizaciju. Bice ovde dodatnih investiranja u infrastrukturu. Sagradicemo industrijski park ovde, u Požarevcu, obezbedicemo prave uslove da dodu investitori i da Požarevac, od domacih, inostranih i gastarbajterskih investitora, zasija, da postane dika Branicevskog okruga. Velike investirore, koji budu verovali u evropsku Srbiju, evropski Požarevac i Kostolac, pokricemo sa cetvrtinom njihove investicije. Otvaramo velike perspektive za mlade koji žele da studiraju u Evropi, koji žele da pokrenu sopstveni biznis, perspektive za majke u podršci radanja, za poljoprivrednike, za penzionere, za sve. Zato, 11. maja, biramo evropsku buducnost naše zemlje, biramo sopstvenu buducnost, buducnost naše dece, razvoj i perspektive kakve zaslužujemo i kakve nam se nude. Imamo prava da budemo prvi, zaokružimo broj 1 na svakom glasackom listicu i budimo spremni da u vremenu koje dolazi prepoznamo i iskoristimo svoju šansu svi mi zajedno, i svako od nas ponaosob! - porucio je Božidar Ðelic.

D. M.

OO DHSS POŽAREVAC PREDSTAVIO PREDIZBORNI PROGRAM

GRAÐANIN U PRVOM PLANU

Opštinski odbor DHSS Požarevac predstavio je svoj predizborni program za lokalne izbore i pet kandidata za odbornike na listi LDP- Cedomir Jovanovic za Požarevac. Moto izbornih aktivnosti ove stranke je da gradanin u opštini Požarevac nesme biti zagubljen u predizbornim obecanjima, a predizborna kampanja vodi se pod sloganom «Za demokratski i naš Požarevac- ukljuci se ovo je i tvoj grad», culo se prošle srede na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i Goran Stefanovic, predsednik OO LDP Požarevac.

- Ulaskom na lstu LDP Cedomir Jovanovic- za Požarevac mi demohrišcani nismo napravili lažni kompromis vec nas je sve okupila zajednicka težnja u borbi za svakog gradanina sa njegovim ljudskim i strucnim potencijalima i borba za njegovu individualnost, kao i za otklanjanje politickih zabluda po kojima vecina gradana u opštini Požarevac živi vec osam godina, naglasio je izmedu ostalog Nikola Dimitrijevic, predsednik Okružnog odbora DHSS Požarevac.

M. K.

SA VANREDNE GODIŠNJE SKUPŠTINE OO SRS POŽAREVAC

VIŠE OD 700 NOVIH CLANOVA

U prepunoj sali Centra za kulturu Požarevac održana je Skupština Opštinskog odbora Srpskre radikalne stranke Požarevac, na kojoj su sumirani rezultati ostvareni u ovoj godini i na kojoj su utvrdeni planovi za naredni period.Skupštini su pored brojnih clanova prisustvovali predsednik opštiskog odbora SRS i poslanik u Skupštini Srbije Saša Valjarevic. Predsednik Okružnog odbora i poslanik Veroljub Arsic i predsednik Skopštine opštine Požarevac Ivan Grubetic. Pošto je izabrano radno predsedništvo na celu sa Branislavom Vujisicem izveštaj o radu za ovu godinu podneo je predsednik opštinskog odbora Saša Valjarevic.

“Protekla 2007. godina bila je jedna od najativnijih do sada. U januaru u okviru patlamentarnih izbora opštinski odbor imao je jedan od najboljih rezultata gde smo osvojili 32 odsto glasova i to je bio jedan od najboljih rezultata u Srbiji.Održavali smo tribine u svim opštinskim i mesnim odborima. Bilo je i drugih akcija koje smo uspešno realizovali.Odrali smo i dve promocije knjiga našeg predsednika dr Vojislava Šešelja.Zahvaljujuci dobroj organizaciji u opštinskom odboru i mesnim odborfima dobili smo preko 700 nivih clanova stranke što je i dalo dpoprinos da se na izborima ostvari najbolji rezultat do sada.Na predsednickim izborima Tomislav Nikolic je u prvom krugu osvojio na ovom podrucju 42 odstvo glasova a u drugom krugu 49 odsto glasova” rekao je Saša Valjarevic.

O radu opštinskog odbora govorio je i poslanik Veroljub Arsic i predsednik Skupštine opštine Požarevac Ivan Grubetic koji su rekli da je ova stranka dala svoj puni doprinos radu lokalne samoupave.

Na kraju Skupštine predstavljen je i “pobednicki tim” ove stranke, svih 68 kandidata za odbornike u Skupštini opštine Požarevac.

U ORGANIZACIJI OO G 17 PLUS

“PODRŠKA PREDUZETNIŠTVU NA VAŠEM PRAGU”

U okviru kampanje Akcija umesto price!, Opštinski odbor G 17 plus organizovao je prošlog utorka u holu Centra za kulturu Požarevac manifstaciju «Podrška preduzetništvu na vašem pragu». Regionalna razvojna kancelarija Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u Požarevcu jedna je od inicijatora ove manifestacije, a cilj da se u direktnom kontaktu popravi komunikacija sa svim zainteresovanim gradanima za aktivne mere koje ovo ministarstvo svakodnevno preduzima radi otvaranja što veceg broja malih preduzeca radi smanjenja stope nezaposlenosti. Pored Vladimira Ilica, državnog sekretara za zapošljavanje, ovoj manifestaciji prisustvovali su i Miodrag Miljkovic, pomocnik ministra za Regionalni razvoj, Dejan Jovanovic, direktor Republickih agencija za mala i srednja preduzeca, Zvonko Obradovic, direktor Agencije za privredne registre i Slaviša Zlatanovic, pomocnik ministra za omladinu. Veliki broj zainteresovanih gradana, nezaposleni, preduzetnici i investitori u razgovoru sa najodgovornijim ljudima iz navedenih ministarstava mogli su tom prilikom da dobiju i konkretne odgovore.

M. K.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE PSS-A

ZA REFORMU DRŽAVNE UPRAVE

Na konferenciji za novinare predsednik IO GO PSS-a Dragan Miloševic izneo je polazišta stranke koja se odnose na reformu državne uprave, mesto i ulogu majke u našem društvu, rešavanje nezaposlenosti. Predrag Pajic predsednik opštinskog odbora naglasio je da ce PSS preci cenzus od 5na lokalnim izborima i tako biti nezaobilazan faktor u formiranju gradske vlade. "U prethodnom periodu uradena je revitalizacija LJubiceva, hiljadu prikljucaka na toplifikaciju, usvojen Master plan strateškog razvoja turizma Stig - Kucajske planine - Beljanica gde je LJubicevo zastupljeno sa 84 miliona evra i nakon konstituisanja republickog parlamenta bice raspisan medunarodni tender", rekao je Pajic.

D.D.

HALO 92

POGINULA DEVOJKA

U mestu Ostrovo, u blizini Požarevca, nocas oko 01,00 casova dogodila se saobracajna nezgoda u kojoj je Goran C. (1981) iz Ostrova, upravljajuci putnickim vozilom marke “opel kadet”, usled neprilagodene brzine izgubio kontrolu nad vozilom i udario u drvo pored puta. Na licu mesta povredama je podlegla Aleksandra Stanojev (1983) iz Ostrova, koja se nalazila na mestu suvozaca, vozac Goran C. je zbog težine povreda prebacen u beogradski urgentni centar, dok je putnik u vozilu Katarina NJ. (1982) iz Ostrova zadržana u požarevackoj bolnici.

POGINUO MLADIC

U ulici Nemanjinoj u Požarevcu nocas oko 00.45 casova dogodila se saobracajna nezgoda u kojoj je Nikola M.(1983) iz Požarevca upravljajuci motociklom marke “Suzuki” usled neprilagodene brzine izgubio kontrolu nad vozilom i pao sa motocikla. Od povreda zadobijenih u ovoj saobracajnoj nezgodi na licu mesta Nikola je preminuo. Uvidaj saobracajne nezgode izvršio je istražni sudija Opštinskog suda u Požarevcu.

PROVALIO U MENJACNICU

Požarevacka policija odredila je meru zadržavanja Željku S. (1987) iz Petrovca, zbog sumnje da je izvršio krivicno delo teške krade. Željko je osumnjicen da je u Petrovcu u toku noci 19/20.04.2008. izvršio provalu menjacnice “SR Euro” i iz metalnog sefa oduzeo dinarski i devizni novac, kao i vecu kolicinu mobilnih telefona raznih marki, a sve u vrednosti od preko milion dinara. Policija ce osumnjicenog uz krivicnu prijavu danas predati istražnom sudiji Opštinskog suda u Petrovcu.

- Ispred diskoteke “Faraon” u Požarevcu 13. aprila 2008. godine, oko 01,00 casova nakon verbalnog sukoba, došlo je do tuce u kojoj je više lica fizicki napalo Sašu Vasica, gde su ga tukli rukama i nogama i udarili pivskom flašom u predelu glave.

Policija je na lice mesta došla u okviru svojih redovnih - obilaska ugostiteljskih objekata, po okoncanju tuce, gde nije zatekla aktere tuce vec povredenog Vasica i njegovog druga i ponudila prevoz do bolnice, gde se povredeni izjasnio da ce ga do bolnice prevesti uz izjavu da su ga napala dva njemu nepoznata lica.

Policijska uprava u Požarevcu, nakon rasvetljavanja krivicnog dela u utvrdivanja cinjenicnog stanja podnela je krivicne prijave protiv sedam maloletnih lica i to” M.P. (1993), M.G. (1991), S.P. (1991), Ð.T. (1991), J.M.(1992) i S.S. (1991) svi iz Požarevca, abog sumnje da su izvršili krivicno delo teške povrede opasne po život.

Nakon dobijenih informacija da je Saša Vasic, usled zadobijenih povreda preminuo u Urgentnom centru u Beogradu policija je lišila slobode šest maloletnika, osim S.S. (koji nije pronaden) i predala ih istražnom sudiji Okružnog suda u Požarevcu postupajuci u skladu sa Zakonom o maloletnim uciniocima krivicnih dela i krivicno-pravnoj zaštiti maloletnih lica.

Prva zvanicna prijava ovog dogadaja bila je od strane Prijemnog odeljenja Opšte bolnice “Dr Vojislav Dulic” u Požarevcu.

Zbog neprijavljivanja dogadaja policiji i služenja alkoholnih pica u Diskoteci “Faraon”, podnete su prekršajne prijave protiv odgovornih lica.

INFORMATIVNA SLUŽBA POLICIJSKE UPRAVE POŽAREVAC

SA PREDIZBORNOG SKUPA SPS-PUPS-JS U MZ “GORNJA MALA”

“SOCIJALNA PRAVDA ZA SVE”

Na predizbornom skupu koalicije SPS -PUPS -JS u MZ “Gornja mala” predstavljeni su kandidati za narodne poslanike sa teritorije opštine Požarevac i kandidati za odbornike iz ove mesne zajednice. Govoreci o kandidatima koalicije sekretar požarevackih socijalista Milic Jovanovic je istakao da se na listi za republicki parlament nalaze Miomir Ilic, Dušanka Kukolj i Milorad Jovanovic, a kandidati za odbornike iz MZ “Gornja mala” su: Miodrag Ðordevic, Vesna Pavlovic, Ružica Begovic, Verica Jankovic, Rade Mihajlovic, Koviljka Prlincevic, Dafina Miloševic i Slobodan Živkovic.

Prema recima Miomira Ilica najvažniji zadatak koalicije je da se bori za nacionalni i društveni interes, odnosno poštovanje Ustava Srbije. Drugi važan postulat je socijalna pravda i društvo jednakih šansi, a treci brži razvoj Srbije. “Privatizacijom društvenih firmi u poslednjih sedam godina upropašteno je sve što je godinama stvarano. Penzioneri nemaju novac za hranu i lekove, deca za školovanje, fabrike ne rade, a radnici se nalaze na evidenciji za nezaposlene. Nama je cilj da posle izborne pobede stupimo u koaliciju sa strankama patriotskog bloka i dobijemo mogucnost da pokažemo da znamo da vladamo, jer imamo sposobne kadrove. Ova mesna zajednica ima najveci broj biraca na teritoriji opštine i mi tu treba da ostvarimo minimum 1.300 glasova”, istakao je Miomir Ilic predsednik požarevackih socijalista.

Dušanka Kukolj je upozorila da danas u Srbiji živi milion nezaposlenih, pola miliona ljudi bez zdravstvene knjižice, 7 hiljada gradana na teritoriji opštine Požarevac je nezaposleno i zbog toga 11.maja treba da ustanu gradani Srbije i da se založe za društvo jednakih šansi, politiku socijane pravde, za ideju levice.

Nosilac lokalne liste, aktuelni predsednik opštine Dušan Vujicic je naglasio da je u prethodnom periodu opština izdvojila 2,4 miliona dinara za nabavku lekova penzionerima, 600 hiljada za prevoz, 7 miliona za stipendije, a i 500 najugroženijih lica dobija obrok preko Crvenog krsta. “Na predlog partije prihvatio sam da budem nosilac liste, za uzvrat ne tražim nikakvu funkciju, jer meni je najveca cast da pomognem partiji i gradanstvu”, rekao je Dušan Vujicic.

D.Dinic

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

MATIC ZA SVOJE NEUSPEHE OPTUŽUJE NAS

Gradanima Požarevca je poznato da se Demokratska stranka nikada nije rukovodila interesima vec se zalagala za poštovanje Ustava i zakona. Iskljucivo iz tih razloga Demokratska stranka bojkotuje rad lokalnog parlamenta i ne priznaje legitimnost Ivana Grubetica kao predsednika SO Požarevac. Zato se i pitamo da li je povratak u odbornicke klupe dela odbornika DSS-a na celu sa narodnim poslanikom Slavoljubom Maticem odraz njegove želje za stvaranjem nove postizborne a možda i predizborne koalicije DSS-a i Srpske radikalne stranke. Povratkom u odbornicke klupe narodni poslanik Slavoljub Matic je fakticki priznao legitimnost Ivana Grubetica kao predsednika SO Požarevac i fakticki osporio legalno izabaranog predsednika Aleksu Savica iz stranke kojoj i sam pripada.

No ostavicemo ovo biracima da procenjuju.

Medutim, izjava narodnog poslanika Slavoljuba Matica kojom optužuje ministra Milana Markovica za neuvodenje privremenih mera u Požarevcu zbog navodne podrške SPS-a i PSS-a u Vojvodini pri kako kaže izglasavanju autonomaškog budžeta cista je izmišljotina koja prevazilazi granice dobrog ukusa. Podsecamo gradane Požarevca da privremene mere nije uveo punih 8 meseci upravo tadašnji mirnistar iz DSS-a dr Zoran Loncar. Podsecamo i na to da je upravo poslanik Slavoljub Matic bio garant uvodenja privremenih mera te je nerpimereno sada da za svoje politicke neuspehe optužuje nekog drugog. Poslaniku Maticu savetujemo da ubuduce ne optužuje bez argumenata i da se bavi svojim predizbornim programom kao što to cini demokratska stranka.

Savet za informisanje
OO DS Požarevac

OO G17 PLUS

PREDSTAVLJEN STRUCNI TIM

G17 Plus Požarevac predstavio je deo svog strucnog tima na konferenciji za novinare održanoj 22.aprila. Ovo je, kako su rekli, ucinjeno u cilju transparentne komunikacije sa javnošcu.

Predstavljeni tim sastavljen je od ljudi razlicitih profesija sa zajednickom karakteristikom da su svi uspešni u svom poslu i da su vec afirmisani, rekao je predsednik OO G17 Plus Predrag Makar i ujedno pozvao ostale politicke stranke da javnosti predstave svoje ekipe i na taj nacin pomognu gradanima da se 11.maja opredele za odredenu politicku opciju.

-Ceo strucni tim cine svi clanovi stranke koji ce ukoliko zadobiju poverenje gradana zajedno sa ostalim naprednim demokratskim snagama Požarevca izdejstvovasti promene i akcijom umesto price doprineti da nova vlast radi ka usmeravanju razvoja, rekao je Makar.

T.R.S.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

BEŽE OD ISTINE, A ZAŠTO?

Obaveštavamo javanost da mnoge stranke u Požarevcu, u kampanji za lokalne izbore iznose netacne podatke, iskrivljuju istinu i izbegavaju da pricaju o najvažnijim temama za život svih gradana, pre svega o tome kako su potrošene narodne pare iz budžeta za nepotrebne stvari? Zašto je potrošeno 120 miliona u zadnjih 4 godina na krpljenje stalno istih rupa? Zašto se izvodacima radova placa na nezakonit nacin? Zašto je izgubljeno 5 miliona eura od donacija Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj? Zašto u opštini niko nije odgovarao što je opštinska vlast nezakonito srušila kucu? Kako se raspolaže sa opštinskim stanovima? Zašto mnogi lokali u centru stoje po desetak godina prazni? Zašto se nameštaju tenderi u javnim nabavkama za kumovska preduzeca? Zašto se toliko plaše stranke G17 PLUS da stalno izbegavaju TV duele?

Lako je obmanjivati narod u placenim TV terminima kada nema nikog da iznese istinu?

Pozivamo javno sve stranke u Požarevcu, a pre svega SRS da izademo pred narod sa istinom u duel emisijama. Oni koji su višemilionskim parama zakupili sve termine da narodu isperu pamet na svim lokalnim TV stanicama, pokušavaju da zavaraju glasace i tako dobiju glasove. Pozivamo i sve televizije u Požarevcu da organizuju TV duele u kojima gradani mogu da saznaju pravu istinu da li se SRS bori protiv korupcije i da li je ispunila svoja obecanja sa prošlih izbora.

Pozivamo i opštinsku vlast da omoguce gradanima termine u kojima ce ucestvovati sve stranke, tako da biraci mogu da budu potpuno obavešteni o svemu što je potrebno da bi doneli odluku u tome za koga ce glasati.

Godinama vec Srbija, a posebno Požarevac, trpe zbog stalnog televizijskog obmanjivanja gradana i stalnih obecanja da ce biti bolje. Bolje može biti samo ako pobede oni koji su stabilizovali dinar, vratili staru deviznu štednju, uredili poreski sistem, obezbedili sredstva za Nacionalni investicioni plan i omogucili gradanima besplatne akcije. Mi smo ostvarili rezultate koji svi vide, a ostali samo pricaju. Mi smo za akciju a ne za pricu.

OO G17 PLUS POŽAREVAC

PREDRAG PAJIC, PREDSEDNIK OO PSS-BK POŽAREVAC:

BOGOLJUB SE USKORO VRACA!

U utorak 23. aprila koalicija Pokret snaga Srbije BK- Branicevska stranka zelenih Kostolac predala je listu kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu na kojoj bi se pod brojem osam našlo 47 kandidata, od kojih trecinu cine žene. Ova koalicija u izbornu kampanju krece sa sloganom «Ne dam Srbiju - Buducnost Srbije nema cenu».

- Koalicija Pokret snaga Srbije- BK i Branicevska zelena stranka Kostolac zajedno ce raditi na otvaranju novih radnih mesta, zapošljavanju mladih i otvaranju mnogih sportskih terena, a ucešcem u vlasti tokom protekle cetiri godine mislim da smo stekli poverenje gradana opštine Požarevac da nam i 11. maja svojim glasivima omoguce da ulaskom u Opštinski parlament ispunimo sve ono što danas obecavamo. Mnogi su nas unapred otpisali, ali mi smo snagu našli u mladima Branicevske stranke zelenih ciji prosek iznosi 28 godina, to su studenti, buduci profesori, pravnici, ekonomisti, recju, buducnost Srbije, naglasio je na konferenciji za medije Predrag Pajic, predsednik OO PSS- BK Požarevac, uz najavu skorog povratka iz Rusije Bogoljuba Karica, lidera stranke.

M. K.

NOVINARI NAPUSTILI IZBORNI SKUP LDP-a

Revoltirani kašnjenjem od sat i petnaest minuta, novinari požarevackih medija odbili su da prate predizborni miting Liberalno demokratske partije u Požarevcu 23.aprila. Obracanje Cedomira Jovanovica bilo je najavljeno za 16.20, a stranacki karavan je u grad stigao u 17.35.

Agencije su prenele da je Jovanovic pred oko 300 pristalica u maloj sali Centra za kulturu rekao da ne postoji dilema: Evropa ili Kosovo, kao i da ce u Evropskoj uniji bez granica i Kosovo biti u Srbiji.

Lider LDP-a je kazao da bi oni koji vladaju državom trebalo da podnose racune gradanima, kao i da vlast nije podela plena, vec podela odgovornosti. U Srbiji treba stvoriti uslove da se vrati 500.000 gradana koji su je napustili od devedesetih godina, zakljucio je Jovanovic.

L.L.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE DSS-A

KAKO DO STANOVA ZA NAJUGROŽENIJE

Na konferenciji za medije DSS-a Saša Isakovic, šef Izbornog štaba prezentovao je deo programa vezan za razvoj infrastrukture.

"Naša razvijena i bogata opština treba da misli na uslove života i za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, tako da treba i njima da obezbedi normalan život, a ne da se budžetski novac troši na neke zahteve pojedinih interesnih politickih grupa. Izgradnjom socijalno neprofitnih stanova na opštinskom zemljištu ti stanovi bi mogli da koštaju 400 evra po kvadratu. 30tog stambenog prostora opština bi imala u svom vlasništvu i po minimalnim cenama izdavala bi ga ugroženim radnicima i zaposlenima u opštini Požarevac cija su primanja ispod proseka na period od 5 godina. Ostatak od 70stanova putem kredita bili bi dodeljeni po rang listama zaposlenim licima u opštinskoj upravi, javnim preduzecima i ustanovama i na ovaj nacin 500 radnika bi rešilo svoje stambeno pitanje", rekao je Isakovic.

D.Dinic

IMAJU STRUJE I NA PRETEK

Od pre par nedelja, u delu naselja Vlaški Do konacno je rešen problem sa slabom strujom. Zajednickim ulaganjima Mesne zajednice i ED “Elektromorava” Požarevac, umesto “Kule” stare i dotrajale trafo-stanice, sagradene pre 50 godina, montirana je nova, po snazi dva puta veca od trenutnih potreba 130 kupaca tog dela naselja, pouzdanija i pristupacnija ekipama elektromontera u slucaju potrebe za intervencijom.

Istovremeno, postignuto je da i u slucaju prekida u napajanju elektricnom energijom, prekid traje znatno krace nego pre, upravo zbog dostupnosti trafo-stanice, odnosno njene komandne table.

Saradnja za pohvalu

Šef ispostave “Elektromorave” u Aleksandrovcu, inženjer elektrotehnike za energetiku Branko Obradovic, o realizaciji zajednickog posla i efektima koji su postignuti, kaže:

- Stubna trafo- stanica “5” u Vlaškom Dolu, snage 250 KvA zamenila je dosadašnju trafo- stanicu “Kula” koja je bila van sela, ciji su pojedini izvodi išli “u praznom hodu” od 500 do 800 metara, što je dovodilo do znacajnih padova napona i problema kod potrošaca. Analizom i pracenjem pravaca i izvoda, padova napona, a u saradnji sa Mesnom zajednicom Vlaški Do i Upravom za urbanizam, izabrana je najpovoljnija lokacija za novu trafo-stanicu. Pored te trafo-stanice, uraden je i prikljucni vod dužine 450 metara, nov niskonaponski rasplet u dužini od oko 800 metara. Obezbedeno je kvalitetnije i pouzdanije napajanje kupaca, a treba napomenuti da je rec o zajednickoj investiciji MZ Vlaški Do i ED “Elektromorava” Požarevac. Mesna zajednica Vlaški Do preuzela je na sebe i uradila zemljane i gradevinske radove - iskop i betoniranje stubova, dok je “Elektromorava”, Ispostava Aleksandrovac uradila sve elektromontažne radove, uz pomoc Odeljenja “Trafostanica” i “Vodovi” požarevacke “Elektromorave”. Uradili smo prve analize, merili napon kod svih 130 kupaca i - stanje je apsolutno dobro.

Nov prikljucni vod, takode, garantuje stabilniji rad trafo-stanice. Inace, svaki do cetiri izvoda ima mogucnost prikljucenja novih kupaca, a kako je trenutno opterecenje ove trafostanice tek 50 postoji mogucnost prikljucenja velikog broja novih kupaca, odnosno mogucnost da kupci znacajno uvecaju potrošnju, otvaranjem recimo mini - pogona i slicno, - kaže Obradovic, i dodaje:

- Treba naglasiti da smo i ranije imali izuzetno dobru saradnju sa Mesnom zajednicom Vlaški Do. Recimo rukovodstvo i gradani te Mesne zajednice izašli su nam u susret prilikom izgradnje rastavljaca na linijskom 10-kilovoltnom vodu. I tada su završili gracevinske radove, a “Elektromorava” je odradila elektro opremu. Smatram da ce saradnja i ubuduce biti na ovako visokom nivou i da cemo, na obostrano zadovoljstvo, realizovati sve buduce poslove.

Bice još posla

Da je saradnja izuzetna, potvrdio nam je i Dragiša Paunovic, predsednik Saveta MZ Vlaški Do.

- Zajednicki se trudimo da napajanje elektricnom energijom bude dobro u svakom domacinstvu u Vlaškom Dolu. Strateška opredeljenja Mesne zajednice Vlaški Do su: ulaganje u kapitalne investicije, poboljšanje uslova života i ulaganje u mlade naraštaje i svaki dinar prikupljen mesnim samodoprinosom bice namenski upotrebljen. Posao oko ove trafo-stanice uraden je brzo i kvalitetno, EPS je finansirao veci deo te investicije, uvaživši da naša MZ, kao i sve druge, “kuburi” sa novcem, i budžet opštine Žabari je “tanak”, tako da “Elektromoravi” Požarevac, narocito Ispostavi Aleksandrovac vredi zahvaliti na razumevanju i pomoci. Nas ceka i posao na po-boljšanju snabdevanja strujom obodnih delova Vlaškog Dola, narocito severnog dela, prema Požarevcu gde su, pogotovu u zimskom periodu, problemi izraženi. I dva sokaka koji krecu iz centra, gde su drveni stubovi i loš presek provodnika, takode treba da se reše. Mislim da cemo uspeti da, opet zajednickim ulaganjem, pitanje kvalitetne elektricne energije rešimo u narednom periodu i posvetimo se ostalim poslovima iz oblasti infrastrukture, - porucuje Dragiša Paunovic.

D. M.

VLADIMIR ILIC POSETIO VLAŠKI DO

NUDIMO ŠANSU ZA BOLJI ŽIVOT

Intreresujuci se za dinamiku radova za koje je sredstva obezbedio NIP, odnosno Ministarstvo za sport i omladinu, državni sekretar za zapošljavanje Vladimir Ilic posetio je Vlaški Do, jedno od cetiri naselja u kojima je zapoceta izgradnja terena malih sportova. Radovi su poceli jesenas, planom i ugovorom za izvodacem predvideno je da tereni u Vlaškom Dolu, Simicevu, Polatni i Kocetinu , vec uveliko budu asfaltirani. Spremne su i stative, ali, posao iz neobjašnjivih razloga - stoji.

- Smatram nekorektnim ponašanje izvodaca radova, cak se da pretpostaviti da se posao namerno odgada. Sportski tereni nemaju veze sa predizbornom kampanjom, projekat je odobren i novac obezbeden još jesenas, kad izbori nisu bili ni na pomolu. Vreme nije dalo da sportski tereni jesenas budu gotovi, ali su mogli da se dovrše u martu i aprilu, da ih mladi vec uveliko koriste, - prokomentarisao je Ilic.

Treba nam sposobno rukovodstvo

Državni sekretar je u Vlaškom Dolu sa vecim brojem okupljenih meštana, medu njima najviše mladih, razgovarao o mogucnostima za oživljavanje sela, privredivanja na selu, bilo da je rec o poljoprivredi, stocarstvu i povrtarstvu, za šta ovo podrucje ima veoma dobre prirodne predispozicije, bilo da je u pitanju privatno preduzetništvo i zapo-šljavanje.

- I u Žabarima, gde sam bio u meduvremenu i ovde u Vlaškom Dolu, gradani treba da shvate da Srbija zaista nema alternative na putu u Evropsku uniju, jer taj put otvara šanse za bolji standard i bolji život. LJudi cesto zaboravljaju, posebno u nerazvijenim i poljoprivrednim podrucjima, kljucni fondovi Evropske unije distribuiraju sredstva upravo za razvoj poljoprivrede i komunalne infrastrukture. Dakle, potpisivanje Sporazuma od pre nekoliko dana je veliki korak za Srbiju, posebnu korist donosi nerazvijenim podrucjima. I, naravno, želja mi je da se podrži lista G 17 Plus na lokalnom nivou, kako bi opština Žabari dobila mlado, odgovorno, sposobno i preduzimljivo rukovodstvo, jer se ocigledno pokazalo da ljudi koji trenutno upravljaju opštinom Žabari ništa nisu uradili za svoj kraj. Ovde nema gotovo nikakve komunalne infrastrukture, nema stranih investicija, nema novih radnih mesta, i to je ono što je poražavajuce. Vidim, u Vlaškom Dolu vlada veoma veliko interesovanje mladih da ostanu u svom zavicaju. To je interes i Srbije i to cemo pomagati i podsticati svim sredstvima. Ali, treba nam rukovodstvo lokalne samouprave koje nece, kao što se upravo dešava, podsticajna sredstva dobijena od Republike upravo za poboljšanje uslova za bavljenje omladine sportom, namerno da zadržava na racunu i terene malih sportova, verovatno se nadajuci svojoj pobedi na izborima, da dovrši posle 11. maja, prikazujuci to kao svoj doprinos ovim selima. Verujem da ce gradani ove opštine umeti da prepoznaju i razaznaju ko nudi prosperitet na delu, a ko na delu koci, nudeci praznu pricu. Odavde je mnogo ljudi pre dosta godina otišlo u inostranstvo da zaradi novac. I, eto, kad niko za citavo to vreme nije došao nazad u svoj kraj da otvori neki pogon, da svoju decu i unuke uposli u rodnom mestu, da uposli i ostale ljude sa ovih podrucja, to jasno govori da ti ljudi nemaju poverenja u lokalnu vlast, ne ocekuju od nje nikakvu pomoc i podršku. Mi odgovorno stojimo na stanovištu da se preduzetništvo mora pokrenuti i u tom pravcu nudimo start-ap kredite, kredite bez hipoteke, smanjenje poreskih stopa, smanjenje poreza na licne dohotke, niz poreskih olakšica i podsticajnih mera... Kad je rec o poljoprivredi, najpre cemo, sa jedne strane, pružiti podršku svim starackim, nekomercijalnim domacinstvima sa jednokratnim iznosom od 50.000 dinara, a sve one koji žele da rade, u skladu sa evropskim standardima, sufinansiracemo kad nabavljaju opremu, uvode nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, žele da prošire posed... Sada, kad smo korak bliže Evropi, imamo daleko vece šanse za strana ulaganja, modernizaciju, edukaciju i ukupan razvoj, ponavljam, najintenzivniji preobražaj upravo u nerazvijenim sredinama, - porucio je Vladimir Ilic.

Glasajte pametno!

Zadovoljstvo obavljenim razgovorima i realnim izgledima da napredak i bolji uslovi za privredivanje i život stignu i u sela žabarske opštine, ukoliko 11. maja gradani Vlaškog Dola, a i opštine Žabari u celini, pravilno usmere svoju podršku opciji koja nudi razvoj, izrazili su svi ucesnici razgovora sa državnim sekretarom za zapošljavanje.

Beležimo reci predsednika Saveta MZ Vlaški Do:

- Mislim da je pred nama veoma važan momenat: šansa nam se nudi, bilo bi stvarno žalosno da je propustimo. Ima li sela i grada koji ne razume šta znaci dobiti povoljne kredite, unaprediti život u svojoj sredini, šta znaci razviti privatni biznis, narocito kad se mladi i strucni za to opredele. Pomoc poljoprivredi, olakšice i finansijska podrška u nabavci opreme i tehnologije, pomoc starackim domacinstvima, pomoc i bolji odnos prema razvoju infrastrukture, sve su to bolne tacke koje, ako rešimo, ne da nece više mladi da odlaze iz naših sela u inostranstvo, vec ce naši iz inostranstva prepoznati ono o cemu godinama u belom svetu maštaju: prave uslove i prave razloge da se vrate u rodni kraj i ulože svoj novac ovde. I da, kako kažu sposobni privrednici i ekonomisti, umesto da rade za novac, pocne novac da radi za njih. Na nama je, dakle, odgovoran, ali jednostavan zadatak: u nedelju zaokružiti listu koja ne prica prazne price. Na kraju, pogledajte u praksi, koliko je samo Žagubica ovih godina dobila i koliko projekata je realizovala zahvaljujuci pomoci Republike, naravno, zahvaljujuci i tome što su gradani izabrali sposobno opštinsko rukovodstvo, a ono postavilo sposobne ljude u javna preduzeca i ustanove. Ako i ovu šansu propustimo i tavorimo još cetiri godine, bicemo sami krivi za to. Jer, evo, i kad su dobijene pare za sportske terene, Direkcija za izgradnju opštine Žabari posao namerno oteže i deca i omladina, umesto da su Uskršnji raspust proveli na novim igralištima, cekaju i ne mogu da veruju da dani prolaze a posao od jesenas - stoji. Zato, porucujem gradanima: Obratite pažnju, dajte svoj glas ljudima koji drže rec, ne zavaravajte se lažnim obecanjima i politickom marketingu onih koji ce sutra da zaborave i vas i ono što su obecali. Narocito kad glasate za odbornicke liste, poznajete ljude, glasajte pametno, da živimo bolje! - porucuje Dragiša Paunovic, predsednik Saveta MZ Vlaški Do.

D. M.

POLITEHNICKA ŠKOLA POŽAREVAC

VELIKI KORAK DO PUNOLETSTVA

Politehnicka škola u Požarevcu nastala kao istureno odeljenje Tehnicke škole «Nikola Tesla» u Kostolcu, ove godine stice punoletstvo- osamnaest godina postojanja i rada i kao takva stvara sve bolje uslove za rad zaposlenih i ucenika. Za deset meseci koliko se mr Dejan Savic nalazi na mestu direktora, škola je uspela da u domenu kapitalnih investicija dobije sredstva u iznosu od preko 3, 3 miliona dinara.

Godina velikih investicija

- Napomenuo bih najznacajnije projekte koji se odnose na promenu dela toplovoda, a to je sekundar od podstanice koja se nalazi kod Centra za kulturu do zgrade škole cija je vrednost iznosila oko 610.000 dinara. Zatim, dobili smo sredstva u visini od 400.000 dinara za rekonstrukciju mokrog cvora u školi gde smo dobili još jednu kabinu i tako obezbedili neophodne higijenske uslove i za decu ženskog pola. To je realizovano avgusta meseca prošle godine, potom smo finansijskim planom za ovu godinu dobili sredstva u iznosu od 1, 2 miliona dinara za zamenu stolarije u ulicama Jovana Šerbanovica i Stari korzo. Napomenuo bih da je ta investicija oko ukupne promene stolarije vredna oko dva miliona dinara, javna nabavka je u toku i nadam se da cemo sledece godine dobiti ostatak sredstava. Imajuci u vidu da je škola dosta stara, da je rec o legatu trgovacke omladine Pavlovic- Mirkovic sazidanom 1929. godine, mi smo konkurisali kod Fonda za zaštitu životne sredine i dobili sredstva u visini od 537.000 za revitalizaciju dela stolarije koji ne može da bude obuhvacen promenom stolarije. Tu pre svega mislim na hodnike, stepeništa, radionicke prostore i salu za fizicko. Završili smo javnu nabavku, dodelili smo ugovore i ovih dana krecemo sa realizacijom radova. Promena stolarije ce prvo krenuti od ucionickog dela, u osam ucionica nakon cega sledi krecenje i sredivanje za narednu školsku godinu. Pošto je bio rebalans budžeta, konkurisali smo za sredstva za izmenu parketa u sali za fizicko starog preko pedeset godina na kome je poslednja sanacija radena pre deset godina, i za te poslove dodeljeno nam je 500.000 dinara, sto hiljada manje od vrednosti investicije. Trudimo se da u saradnji sa školskim odborom i lokalnom samoupravom stvorimo što bolje uslove za nesmetani rad zaposlenih i ucenika, naglašava direktor Savic.

Konkurisali za pet odeljenja

- Što se tice samih smerova, Politehnicka škola trenutno obrazuje ucenike u tri podrucja rada- Saobracaj, Elektrotehnika, Mašinstvo i obrada materijala. Ove godine izlazi poslednja generacija smera bravar- instalater koji prethodne dve godine nismo upisivali obzirom da je to preuzela kostolacka škola. Ove godine nismo hteli da koinkurišemo, jer mišljenje Nastavnickog veca i školskog odbora je da su planovi koji su doneti ranijih godina od strane Politehnicke i Tehnicke škole u Kostolcu bili dosta nerealni i da je možda Ministarstvo zbog toga i donosilo takav plan upisa kakav jeste. Mislim da je u prethodnom periodu nedostajao jedan sporazum koji smo sada mi pokrenuli i postigli sa Kostolcanima, a to je da norme koje se odnose na naše dve škole budu deo ukupnih normi zaposlenih u školi tako da možemo da rešimo i problem tehnoloških viškova. Oni razvijaju mašinstvo i obradu metala kao podrucje rada, mi cemo razvijati saobracaj i deo elektrotehnike koji se odnosi na zanimanja koja su bliska sa saobracajnom strukom. Ove godine smo pokušali da konkurišemo za pet odeljenja, naš plan upisa se odnosi na tri odeljenja saobracajne struke i dva odeljenja elektro struke s tim što u saobracajnoj struci imamo dva odeljenja tehnicara drumskog saobracaja, jedno odeljenje vozaca motornih vozila i u elektrotehnici imamo jedno odeljenje autoelektricara kao zanimanje koje blisko prati saobracajnu struku. Na osnovu obavljenih razgovora sa Tržištem rada i sa Elektromoravom, konkurisali smo da ponovo dobijemo kombinovano odeljenje od petnaest ucenika elektromehanicara za mašine i opremu, i elektroinstalatera naponske mreže. Mi godinama unazad imamo dobru saradnju sa svim servisima bele tehnike, imamo njihovu potrebu da deca ponovo pohadaju prakticnu nastavu i mislimo da ce Ministarstvo naci razumevanja i izaci u susret našim potrebama. Rec je o zanimanjima koja su postojala ranijih godina u našoj školi, imamo potpuno ispunjene uslove u pogledu opreme, nastavnih sredstava i pogledu kadrova koji treba da drže tu nastavu. Nadam se da cemo dobiti pet odeljenja zato što svake godine mi upišemo decu prvog dana prvog upisnog roka nakon cega se u avgustu i septembru pojavljuje najmanje dvadesetak molbi za prijem ucenika iz okruženja. Jedna od velikih prednosti koju možemo da iskoristimo je i ta što smo centralna gradska škola u centru Branicevskog okruga zbog cega nemamo problema sa planom upisa. S druge strane, svake godine povecava se prag, broj poena poslednjeg na listi na upisu u saobracajnoj, pa i u elektro struci tako da svake godine dobijamo sve bolju decu. Kada je rec o rezultatima koje smo postigli, imamo ucenika koji se kvalifikovao za Republicko takmicenje iz istorije koje se 10. i 11. maja održava na Palicu, imali smo cetvrto mesto u mašinskoj struci na Republickom takmicenju, zauzeli smo dobar plasman u oštroj konkurenciji saobracajnih škola 16. i 17. aprila u Cacku, tako da se škola i kroz ta takmicenja afirmiše u pozitivnom svetlu, istice na kraju mr Dejan Savic, direktor Politehnicke škole u Požarevcu.

Autosaobracajni centar

- U školi vec tri godine postoji Autosaobracajni centar koji pored osposobljavanja ucenika za B i C kategoriju u okviru njihovog redovnog školovanja, na osnovu saglasnosti MUP- a za proširenu delatnost vrši i obuku za treca lica. Sve prednosti su na našoj strani obzirom da smo državna škola, da su kadrovi koji rade kao instruktori u školi sa velikim i dokazanim iskustvom koje su stekli u bivšem Savezu vozaca. Imamo nove automobile, ove godine finansijskim planom promenicemo jedan jer na svakih pet godina automobili se menjaju, a zbog proširenog obima uposlili smo još jednog instruktora. Pored toga, imamo cetiri saobracajna inženjera tako da oni pokrivaju i onaj strucni deo što se tice komisija, a u vezi vožnje i polaganja ispita imamo izuzetnu saradnju sa SUP i MUP, sve kontrole koje su vršene do sada od osnivanja do danas nisu imale nikakve negativne efekte, nije bilo nikakvih propusta. Svi naši kandidati prošli su kroz jedinu pravu školu u Branicevskom okrugu, a po cenama smo najjeftiniji u odnosu na sve ostale škole. Primera radi, cas vožnje za B kategoriju iznosi 400 a za C 500 dinara, polaganje glavnog testa za B kategoriju iznosi 2.000 a za C 2.500 dinara, a isti iznos odnosi se i na polaganje vožnje. željno ocekujemo novi nacrt Zakona o bezbednosti u saobracaju koji ce verovatno nama kao školi pružiti još bolje uslove u odnosu na privatne autoškole jer ce njime biti predvideno da se sva polaganja vrše u Regionalnom saobracajnim centru za koji možemo da konkurišemo, naglasio je mr Savic.

M. K.

HUMORESKA

ÐURÐEV DANAK

Danas je Ðurdevdanak, hajducki sastanak! Tako se nekad govorilo. Ali sada su druga vremena, nema više hajduka. Ili su se kamuflirali, pa ih ne prepoznajemo!

Bilo kako bilo, a bilo je, uspešno smo proslavili Uskrs, uz pecenje, vino, jaja i ostale dakonije koje idu uz to. Naravno, kako ko i svako prema mogucnostima. Neko je klao prase, neko jagnje, neko curku, a mnogi su se uhvatili i za patku.

Uglavnom, jaja i farbe je bilo, pa su neki gradani farbali jaja u crveno, neki u plavo, žuto i u drugim bojama po izboru.

A izbora ce biti i to 11. maja. Ali, pre toga, proslavljen je i 1. maj, praznik rada. E, sad, oni koji rade i imaju bilo kakav posao, proslavili su i ovaj medunarodni praznik, a pitanje je šta su slavili oni koji ne rade nigde?

A najbolje, izgleda, prolaze oni koji ne rade ništa, oni slave svaki praznik i njima je praznik svakog dana.

Hristos vaskrese... Hristos voskrese... Hristos vaskrse, zaista vaskrse! Evo, i u ovom hiljadugodišnjem pozdravu i zdravici Srbi ne mogu da se slože. Možda zato što Bog Srbima tri puta pomaže, pa zato ima tri varijante!

Opet neki vicu: Ustani Srbijo, drugi zagovara - ne damo Srbiju! Pa, odakle da ustane i kome je to ne damo? Ni Kosovo nismo dali, a ono postade nezavisno! Izgleda da još preostaje da ne damo Srbiju od Srbije!

Eto, sakupili se praznici, jedan za drugim, trecim... Od Uskrsa, Prvog maja, preko Ðurdevdana, do izbora.

A hajduka koliko hoceš! Samo što ovi, sadašnji hajduci, uzimaju od sirotinje i pune svoje džepove. Nova vremena, šta ceš?! (Jedno pivo, ako može!)

A, kad sve ogoli, na Mitrovdan, bice hajducki (i mnogi drugi) rastanak.

Miodrag Lazarevic

LAZARIZMI

- Niko nije pobedio, jer i da je neko pobedio, opet niko ne bi pobedio!

- Kozjim stazama najpre se stigne do brvna!

- Nismo mi od juce, pa da ne znamo šta ce sutra biti!

- Hocemo i mi promene! Dinare u evro!

- Sakupio je i on potpise. Za invalidsku komisiju.

Miodrag Lazarevic

POŽAREVAC: U OSNOVNOJ ŠKOLI “SVETI SAVA” ODRŽANA IZLOŽBA “USKRŠNJA JAJA - DECJA RADOST”

RADOST MALIŠANA DO NEBA

Društvo ucitelja i Prijatelji dece opštine Požarevac neposredno pred uskršnje praznike uprilicili su zanimljivu izložbu pod nazivom “Uskršnje jaje - decja radost”. Izložena jaja na ovoj kolektivnoj izložbi su zajednicki trud ucenika svih osnovnih škola sa podrucja opštine Požarevac uz napomenu da je domacin bila Osnovna škola “Sveti Sava”.

Osim njih, radove su izlagali i ucenici OŠ “ Akademik Radomir Lukic” iz Miloševca,kao i vaspitanici u Centru za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju iz Požarevca. Ucestvovala su i deca iz predškolske ustanove “LJubica Vrebalov” iz Požarevca.

Ova manifestacija imala je,po recima Margarete Sekulovic, direktora OŠ “Sveti Sava” i humanitarni karakter. Istovremeno se vodila i akcija “ Jedno dete - jedan slatkiš“, a svi prikupljeni slatkiši odneti su u Centar za dnevni boravak i deci sa posebnim potrebama u Miloševcu.

S.R.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U protekloj sedmici, u periodu od 18.04.2008. godine do30.04.2008 godine u porodilištu opšte bolnice ‘’Dr Voja Dulic’’ u Požarevcu rodene su 33 bebe- 14decaka i 19 devojcica

Blizance (dve kcerke) dobili su: Marija i Igor Stajic iz Požarevca .

Sinove su dobili: Jelena i Saša Stefanovic iz Požarevca,Ksenija i Novica Zdravkovic iz Požarevca ,Dragana Zaric i Nenad Jankovic iz Rakove Bare, Zafirovic Stojanovic Milena i Aleksandar iz Požarevca,Kristina Tomic i Bojan Martinovic iz Carevca,Bojana i Bojan Todorovic iz Lucice,Vladana Antic i Dragoslav Nikolic iz Lucice. Jelena Ilic i Ivan Riškic iz Požarevca ,Silvana Juganaru i Mališa Jovic iz Kule, Dragana i Srdan Savic iz Lucice, Ivana i Ivan Stojadinovic iz Požarevca, Semihana Bajrami i Adnan Mecanovci iz Kostolca, Biljana Miloradovic i Ratko Petrovic iz Rakove Bare, Valentina Mijalkovic i Rade Spasic iz Požarevca,

Kcerke su dobili: Danica i Savo Stevanovic iz Požarevca ,Mirjana i Siniša Petrovic iz Požarevca, Verica i Dejan Obradovic iz Smoljinca,Daliborka i Nikola Krstic iz Požarevca ,Suzana Boric i Zoran Obradovic iz Oreškovice,Olivera Ristic i Dejan Stošic iz Požarevca,Nevena Milosavljevic i Srdan Kitanovic iz Lucice,Silvana i Ivan Radojkovic iz Batovca,Begani Iljfet i Murina Nusret iz Kostolca,Dijana i Bojan Jovanovic iz Cirikovca,Ibinci Selmira i Alsen Murina iz Kostolca,Branislava Jovic i Vuckovic Miloš iz Poljane, Jelica i Aleksandar Andrejic iz Bistrice, Bosiljka Varicak i Ivan Belanov iz Požarevca,Radica Živkovic i Branislav Lalovic iz Požarevca,Karolina i Milan Lupšic iz Krepoljina,Sandra Andrejic i Miroslav Randelovic iz Požarevca.