Header

NARODNI MUZEJ POŽAREVAC

EVROPSKO ETNO SELO

Unutar kompleksa Etno sela na Tulbi, Narodni muzej u Požarevcu je prošle godine zapoceo izgradnju upravne zgrade u kojoj ce biti smeštene radne prostorije za kustosa i zaposlene. Kako se ocekuje radovi ce biti privedeni kraju do jeseni.

Evropska agencija za rekonstrukciju odobrila je sredstva za izgradnju staza, tribina i rekonstrukciju dela Etno sela, a opština Požarevac je sa Narodnim muzejem obezbedila sredstava za izgradnju upravne zgrade

- Upravna zgrada ima dva nivoa, podrumski deo u kome se nalazi radionica sa sanitarnim cvorom sa posetioce. Na jednom od nivoa je kancelarija za kustosa, radne prostorije, dve kancelarije, veliki izložbeni prostor od oko 100 metara kvadratnih, a u tavanskom delu je galerija koja takode može da služi kao izložbeni prostor. Na ovaj nacin dobicemo celokupnu kontrolu Etno parka, koji se prostire na oko dva hektara. Tu se nalazi i park "Požarevackog mira", tako da se celovitim uredenjem tog prostora može postici ono što vecina gradova u Srbiji vec ima, a to je etno celina u kojoj je predstavljena kultura iz oblasti Mlave, Morave, Homolja, Stiga i Pomoravlja. U osnovi upravna zgrada ima 195 kvadrata i ona ce biti stavljena u funkciju do kraja letnje sezone, tako da cemo, nadam se, nakon LJubicevskih konjickih igara moci da organizujemo i druge manifestacije. U okviru projekta Evropske agencije za rekonstrukciju "Etno selo 19.veka" pocetkom jula predviden je “Festival etno kulture” na tom prostoru i u tom cilju se grade bine, a bice postavljene i klupe za posetioce. To ce biti prvi festival ovog tipa, nadamo se da nece biti samo lokalnog, vec i regionalnog, a možda i medunarodnog znacaja. Za pocetak cemo ukljuciti ucesnike iz Rumunije, a kasnije i Bugarske, a svakako i oblasti Srbije preko Dunava, što je veoma znacajno u smislu mešanja kultura, a do interesovanja je došlo i sa jedne i sa druge strane.

Projekti Evropske unije ce biti završeni krajem avgusta, a u isto vreme ocekujemo i završetak zgrade, te cemo od jeseni širom otvoriti vrata Etno sela.

Fondacija "Požarevacki mir" ima više znacajnih aktivnosti koje su predvidene za ovu godinu. U saradnji sa Narodnim muzejom i Filozofskim fakultetom imamo nameru da ove godine, pre svega okoncamo prevod knjige Vendjamina Bjanke i da je objavimo do kraja jula, kada se obeležava godišnjica Požarevackog mira, a za drugu polovinu godine je planiran jedan medunarodni naucni skup posvecen Požarevackom miru. Zgrada u obliku šatora koja bi trebalo da se izgradi je na nivou projekta, sve zavisi od priliva sredstava i od gradevinskig dozvola. On bi mogao da bude izgraden ove godine, a ako to ne stignemo svakako da ce biti završen sledece godine, kaže direktor Narodnog muzeja, Milorad Ðordevic.

L.L.

SKUPŠTINA OPŠTINE MALO CRNICE

JOŠ JEDNA PROPALA SEDNICA

Nastavak 23.sednice Skupštine opštine Malo Crnice prošle srede nije održana zbog izostanka jednog odbornika vladajuce koalicije koju cine DS, DSS, koalicija SPO i NS, kao i svih odbornika iz redova opozicije koju cine SPS, SRS i PSS. Na dnevnom redu skupštinskog zasedanja pored imenovanja direktora javnih preduzeca i ustanova trebalo je da se nadu i rešenje o obrazovanju i imenovanju Opštinske izborne komisije, rešenje o imenovanju sekretara Izborne komisije, odluka o mesnim zajednicama i veoma bitna odluka o budžetu opštine Malo Crnice. Zbog nastale situacije predsednik Skupština opštine Bojan Uroševic je kontaktirao Republicku izbornu komisiju koja bi trebala da imenuje Opštinsku izbornu komisiju ili da postupi po preporuci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Takode, Ministarstvu je poslata kompletna dokumentacija o zasedanjima od 1.septembra 2007. do 19.marta 2008.godine, jer odluka o privremenom finansiranju istice 31.marta.

“Mislim da se na dnevnom redu nisu nalazila pitanja vezana za politiku jedne stranke, vec stvari vrlo važne za dalje funkcionisanje Skupština opštine. Trebalo je da donesemo odluku o imenovanju Opštinske izborne komisije, i bili smo dužni da je prilagodimo novom zakonu o lokalnoj samoupravi. Po tom pitanju kontaktiracemo Republicku izbornu komisiju kako bi dobili uputstva o daljim koracima. Takode, pošto smo na privremenom finansiranju jer nismo u decembru doneli budžet na dnevnom redu je trebalo da bude i izglasavanje budžeta za 2008.godinu. To nije pitanje jedne politicke stranke, vec pitanje funkcionisanja opštine Malo Crnice. Na takav nacin se dovode u pitanje sve investicije planirane na teritoriji opštine.

Pošto privremeno finansiranje istice 31.marta vec sutra cemo poslati dopis Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa informacijom da nismo u mogucnosti da donesemo novi budžet. Nadao sam se da ce i kolege iz opozicije podržati današnju skupštinu, zato što su i njihovi clanovi predloženi u Opštinsku izbornu komisiju, ali do toga nije došlo. Sutra pocinju predizborne radnje u Srbiji, a mi necemo biti u stanju da pristupimo tom poslu iz razloga što nemamo validnu Opštinsku izbornu komisiju”, istakao je Bojan Uroševic.

Povodom novonastale situacije zamenik predsednika Skupština opštine Malo Crnice Miroljub Stokic istakao je sledece: “Ocigledno je da odbornici Nove Srbije ne žele da ucestvuju u radu, jer njihov zahtev za smenu v.d. direktora Direkcije za izgradnju opštine Momcila Šipke ne može da se izglasa jer nema potreban broj glasova. Oni ne žele da ucestvuju u radu, a radikali i socijalisti kojima su “puna usta price” da se bore za bolji život gradana trebalo je da dodu na sednicu i stave svoje primedbe na budžet”.

D.Dinic

PREMIJERA NUŠICEVE DRAME “KNJIGA DRUGA” POZORIŠTA “MILIVOJE ŽIVANOVIC”

APLAUZ ZA POŽAREVACKE GLUMCE

Na velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac prošlog cetvrtka premijerno je odigrana drama Branislava Nušica “Knjiga druga” u režiji Spasoja Ž. Milovanovica i izvodenju Pozorišta “Milivoje Živanovic” iz Požarevca. Glavne uloge tumacili su Snežana Mandraševic i Siniša Stankovic, uz glumacku asistenciju Snežane Gržobic- Pavlovic, Dijane Gržobic, Dejana Miloševica, Slobodana Stepica, Gorana Jovanovica, Sava DŽinkica, Mileta Marinkovica, Mladana NJegoje-vica i Milice Ilic.

“Knjiga druga” je drama Branislava Nušica koja je poslednji put igrana pre 80 godina, u režiji samog Nušica, samim tim je predstavljala i svojevrsan test kako ce ga publika doživeti. Sudeci po burnom aplauzu i nadahnutom glumackom tumacenju citave ekipe, Nušic je, kao autor drame-tragedije, prihvacen sa punim uvažavanjem i razumevanjem.

L.L.

OVE GODINE U BUDŽETU OP-ŠTINE ŽABARI ZA STIPENDIRANJE MLADIH STRUCNJAKA

OBEZBEÐENO MILION DINARA

- Stipendije dobilo 13 novih i 11 starih stipendista

Lokalna samouprava u Žabarima vec godinama stipendira školovanje i studiranje dobrih ucenika i studenata i na taj nacin obezbeduje deficitarne kadrove. U odnosu na prošlu, ove godine iz budžeta je za te namene izdvojeno duplo više para-milion dinara. I iznos pojedinacne stipendije je sa tri povecan na 4 hiljade dinara. U ovoj školskoj godini Opština ce finansirati 24-oro stipendista, 13 novih i 11 starih. Ugovore o stipendiranju, polovinom marta potpisao je sa korisnicima stipendija predsednik Opštine Živorad Nastic. Inace, pravo da konkurišu za stipendije imali su kako studenti fakulteta tako i viših škola.

S.E.

JKP “VODOVOD I KANALIZACIJA” POŽAREVAC

GENERALNI PLAN - KONKRETNA REŠENJA

- Do 2030. godine zdrava voda u svakom naselju

- Ulaganja premašuju 36 miliona evra

- Sledi Generalni plan razvoja kanalizacije

Na poslednjoj sednici SO Požarevac usvojena je odluka o donošenju Generalnog plana razvoja vodosnabdevanja opštine Požarevac i pristupanju izradi Generalnog razvojnog plana sakupljanja, odvodenja i precišcavanja otpadnih voda.

Rec je o dugorocnoj strategiji, prvi dokument predvida razvoj do 2030. godine, o dokumentima od izuzetne važnosti i, nadasve, poslu koji je izuzetno obiman, odgovoran i skup. Ali, zato, koncipiran da se radi postupno, od strane strucnog izradivaca - Instituta “Jaroslav Cerni” Beograd precizno definisanim redosledom.

Nema cekanja

Uzimajuci u obzir opšte stanje sa zdravom pijacom vodom, potencijale i zapocet projekat zaštite postojeceg požarevackog vodoizvorišta, a dodajuci tome cinjenicu da nijedno seosko naselje u opštini Požarevac vec nema aspolutno ispravnu vodu za pice, realizacija usvojenog Generalnog plana vodosnabdevanja opštine Požarevac svakako nece moci da otrpi nikakvo odlaganje niti improvizaciju. Odlaganje bi vodilo ka situaciji da problem nastavi da raste i postane sve teže i sve skuplje rešiv, dok improvizacija u ovako ozbiljnoj, životno važnoj materiji, tek ne dolazi u obzir.

Preliminarni predracuni koštanja realizacije objekata, instalacija, sistema, uredaja i opreme determinisane pomenutim Generalnim planom, dosežu nivo od 36 miliona evra. Rec je o projektu od kapitalnog znacaja, kakav prevazilazi ekonomsku moc buyeta lokalne samouprave, ali, projektu u kome je više nego logicno da se pronade nekoliko republickih resornih ministarstava.

Kapitalne investicije, nece biti suvišno napomenuti i podsetiti, svakako nisu u domenu ni ekonomske moci preduzeca koje objektima od kapitalnog znacaja upravlja. Otprilike, kao što Železnice Srbije nisu gradile pruge i tunele, niti JAT aerodrome, ni od JKP “Vodovod i kanalizacija” verovatno niko ozbiljan ne ocekuje da sagradi novo vodoizvorište i sve ostalo iz Generalnog plana.

Pokucati na svaka vrata

- Generalni plan je jedan od retkih dokumenata strateškog razvoja opštine Požarevac. Do detalja je razraden plan razvoja vodosnabdevanja citave opštine Požarevac do 2030. godine. Jedan je od prvih akata koji je donela lokalna samouprava u poslednjih 15 godina. Sada, treba uci u njegovu razradu, treba ga realizovati. Dakle, treba da se utvrdi dinamika radova, da se zatvori finansijska konstrukcija i - pristupi realizaciji. Sredstva su ogromna i, naravno, nece se realizovati za dve, tri, pet godina. Pred nama je 20 godina sistematskog unapredenja i razvoja, svejedno ko bude na rukovodecem mestu u lokalnoj samoupravi, a ko u “Vodovodu”, ovaj posao se jednostavno mora realizovati. Deo sredstava ce svakako morati da u buyetu planira lokalna samouprava, ali težište mora da bude na Republici. Predstoji strateški nastup ka ministarstvima za ekologiju, kapitalne investicije, poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, nastup ka donatorima, Agenciji za rekonstrukciju i razvoj, nevladinom sektoru, ka svim finansijskim izvorima koji budu smatrani nadležnim, sposobnim i voljnim da daju finansijsku potporu ovom strateškom poslu i strateški važnom cilju - dovoljnim kolicinama zdrave vode za pice u svakom naselju opštine Požarevac. Jednostavno, pokucati na svaka vrata, - kaže Nebojša Jocic, zamenik direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac.

Pocetni radovi ove godine

Generalni plan vodosnabdevanja opštine Požarevac, polazeci od zatecenog stanja, do cilja da u svako domacinstvo na teritoriji opštine stigne ispravna voda za pice, predvida poduži spisak investicionih radova.

- Suštinski cilj citavog dokumenta je - kvalitet vode, u kolicini dovoljnoj za sve. U tom pravcu dat je i redosled gradnje, odredeno nekoliko prioritetnih objekata. To su bazeni, alternativno izvorište, povezivanje tog izvorišta sa izvorištem “Kljuc”, zaštita postojeceg izvorišta izgradnjom infiltracionih bazena i potpuno zaokruženje zaštitnog prstena... Nosilac investicije je lokalna samouprava, predstoji strateški nastup, kontakti, lobiranja, finansijsko zaokru- ženje jednog po jednog prioriteta, raspisivanje tendera i realizacija. Dinamicki plan za ovu godinu predvida radove u vrednosti od oko 77 miliona dinara. Iz opštinskog budžeta vec je odobreno 8 miliona za distributivnu mrežu, ocekujemo ucešce Fonda za razvoj i Fonda za zaštitu životne sredine. Plan predvida i: izradu idejnog projekta rezervoara pumpne stanice “Tulba” u Požarevcu, kalibrisanje distributivne mreže, ispitivanje i determinisanje kriticnih deonica, idejni projekat infiltracionih bazena na nezašticenom delu izvorišta “Kljuc” - severozapadnu stranu prema LJubicevu, izradu idejnog projekta vodozahvata “Velika Morava” za 400 sekundnih litara postrojenja za precišcavanje rucne vode i cevovoda do izvorišta “Kljuc”, predvideni su i istražni radovi na potencijalnom alternativnom izvorištu “Jagodica” u gornjem kostolackom ostrvu, koje bi trebalo da donese 300 - 400 sekundnih litara vode, planirana je i izrada glavnog projekta za rekonstrukciju i dogradnju postojeceg distributivnog sistema, za šta je planirano pomenutih 8 miliona dinara iz budžeta za ovu godinu. Potrebno je izraditi i Generalni projekat sakupljanja, odvodenja i precišcavanja otpadnih voda opštine Požarevac, odluka o pristupanju izradi tog, takode strateški važnog dokumenta, doneta je na poslednjoj sednici SO Požarevac. Sve ovo, dakle, pocetne su radnje za dalju realizaciju Generalnog plana. Projekti su ono bez cega se ne može ni razgovarati ni konkurisati za sredstva, stoga se mora poceti od njih i to što pre. Ne treba smatrati da smo usvajanjem Generalnog plana vodosnabdevanja opštine nekakav posao završili. Naprotiv, time smo preuzeli obavezu i odgovornost da ga realizujemo. Otvoren je izuzetno važan i veliki posao i treba odmah naciniti sledeci korak, formirati, ako treba, kompetentnu ekipu i stranicu po stranicu “štiklirati”. Tome ne bi smeli da budu prepreka ni izbori, ni izborni rezultati, ni bilo šta drugo. U vodosnabdevanju nema politike. Zdrava voda je, svi smo to ucili, bez boje, mirisa i ukusa. Svakog, pa i politickog u ovom slucaju. To je objektivna okolnost koja ne bi ni u kom slucaju smela da zavisi od subjektivne volje pojedinaca, - naglašava Jocic.

Tretman otpadnih voda

Odluka o pristupanju izradi Generalnog razvojnog plana sakupljanja, odvodenja i precišcavanja otpadnih voda opštine Požarevac, takode doneta na poslednjoj sednici SO Požarevac, nije ništa manje važna od plana razvoja vodosnabdevanja, isticu u JKP “Vodovod i kanalizacija”.

- O otpadnim vodama se mora voditi racuna uporedo sa izgradnjom i razvojem vodosnabdevanja opštine Požarevac. Vizija je da sva sela jednog dana dobiju i jedinstvenu kanalizacionu mrežu, da se tretman otpadnih voda podigne na nivo koji ce obezbediti potpunu zaštitu životne sredine. Svedoci smo cinjenice da je zaštita životne sredine, ne samo kod nas, vec i u citavoj Evropi i svetu, najznacajnije polje razvoja u ovom veku. Nužno je da se uklapamo u taj proces i ne smemo više dozvoliti da otpadnim vodama iz septickih jama natapamo tlo i podzemne vodotokove. Otpadne vode moramo tretirati na nacin koji, najpre, zakon nalaže, a i da nema zakona, to je nešto što zakon prirode propisuje i za nepoštovanje veoma surovo kažnjava generacije i pokolenja. Stoga, koliko važan prvi zadatak - da svi imamo dovoljno zdrave vode u domacinstvima, isto toliko je važan ispravan odnos prema otpadnim vodama, radi obezbedenja i tog prvog zadatka, ali i ukupne zaštite životne sredine, koja nije samo ocuvanje zdrave vode, vec i šire od toga. Zato, predstoji odabiranje Instituta kome ce biti povereni poslovi na izradi Generalnog razvojnog plana sakupljanja, odvodenja i precišcavanja otpadnih voda, predvideti sredstva za to i, koliko god da danas deluje preobimno uci u dva veoma zahtevna posla, neminovno je krenuti. Svaka ce ekipa odgovornih ljudi poneti svoj deo obaveza. Neka svako u periodu u kome bude odlucivao uradi ono što može, za 15 godina cemo imati nešto. Bice problema, to je jasno, finansijskih pre svega. Ali, upornost i strpljenje je ono cime se svi moramo naoružati. Nema ko drugi da umesto nas u sve ovo ude, niti ce biti nekoga ko ce sutra umesto nas da stane pred nove naraštaje i odgovori na pitanje: “Šta ste cekali?” - porucuje Jocic.

Šahte na otvoreno

Na poslednjoj sednici SO Požarevac otvorena je oštra polemika oko inicijative JKP “Vodovod i kanalizacija” da se dovede u red stanje prikljucaka i vodomera u dvorištima korisnika.

- Radi se o konkretnom, tekucem problemu, potpuno nevezanom za materiju razvojnog planiranja. Naime, dobijena skupštinska odluka bila nam je neophodna da bismo istrajali na rešenju uocenih problema sa pojedinim, kako se to zove - mernim mestima. Sva merna mesta - šahte sa vodomerima, koja se nalaze u podrumima, letnjim kuhinjama, garažama ili drugim objektima, ispod nekih privrednih objekata, trafika, prodavnica..., morace da se izmeste, kako bi bila dostupna radnicima koji vrše servisiranja, popravke, zamenu vodomera ili ocitavanje potrošnje. Mi smo u minulih 30 i više godina odredivali mesto za šahtu pri izvodenju svakog novog prikljucka. U meduvremenu, mnogi korisnici su, usled nekih svojih potreba, dogradivali ili podizali neke nove objekte iznad šahte sa prikljuckom i vodomerom. Ima oko 700 takvih šahti, od ukupno 11.000 u Požarevcu. To je znacajno poremetilo, pa i onemogucilo radnike “Vodovoda” da obavljaju svoj posao, bilo da je rec o ocitavanju merne jedinice, njenoj zameni, popravci oštecenja prikljucka pogotovu. A, poznato je, cevni sistemi su najslabiji na spojevima. Ugroženi su, dakle i korisnici: popusti li spoj u šahti, poplavice se objekat u kome se sada šahta nalazi. Zakon o komunalnoj delatnosti nas obavezuje da održavamo vodovodnu instalaciju do mernog mesta. On, takode, definiše i gde može i gde ne može da bude merno mesto. Kao što je mesto za merni uredaj elektrodistribucije definisano, tako je i u slucaju naših mernih jedinica. Ako je “Vodovod” dao saglasnost da se šahta sa vodomerom postavi na pogrešnom mestu, izmesticemo je o našem trošku. Ako je korisnik naknadno objekat postavio iznad svojevremeno pravilno postavljene šahte, morace sam da sagradi novu šahtu, na mestu koje odredi strucnjak “Vodovoda” i nas pozove da u njoj postavimo prikljucak i vodomer. Nema novog placanja prikljucka niti nekih taksi, jednostavno, radi se o pomeranju šahte na adekvatnu poziciju i montiranja istog vodomera u novoj šahti. Jedino, naglašavam, strucni radnik “Vodovoda” jedini je nadležan za povezivanje vodomera i prikljucka na mrežu. Naravno, ne ocekujemo da ce sve šahte biti izmeštene za par nedelja ili par meseci. Ali, tome se mora pristupiti i postupno sve nepravilnosti ispraviti. Za godinu - dve, rešice se, - kaže Jocic.

Voda je najskuplja kad je - nema

JKP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac poziva sve korisnike da izmire svoje obaveze za utrošenu vodu i izbegnu neprijatnosti i nepotrebno uvecanje troškova koje mogu proizaci iz utuživanja ili iskljucenja sa mreže.

- Mi redovno sprovodimo akciju reprograma dugova, šaljemo opomene, pozivamo i preko medija, i, ako se potrošac ne odaziva, prinudeni smo da takve potrošace iskljucimo. Podsecam da, kad se potrošac odazove na opomenu, dajemo mogucnost reprograma cak i na period od dve godine, u ekstremnim slucajevima i do tri. Modus izmirenja duga uvek može u dogovoru da se iznade. Jedino što nismo u mogucnosti, što nam zakonom nije dozvoljeno, jeste da dugove otpišemo, da se odreknemo naplate. Istovremeno, u susret sezoni viših temperatura i povecane potrošnje vode, apelujem na sve korisnike da vodu troše što racionalnije, kako bi je bilo uvek i dovoljno za sve. "Vodovod" ce uciniti sve da predstojece leto prode sa što manje nestašica, ali u uslovima nenamenskog korišcenja i rasipanja, uvek se može postaviti pitanje koliko se realno može u tome uspeti. Voda je resurs koji i najbogatije zemlje sveta pažljivo troše, jer je na planeti ima svakim danom sve manje. Verujem da smo toga i mi svesni u meri da polako prilagodavamo svoje navike realnoj situaciji, - porucuje Nebojša Jocic.

D. Milenkovic

SELU U POHODE: MZ ŽIVICA

AMBICIOZNI, ALI OSTVARLJIVI PLANOVI

Selo Živica sa 220 domacinstava i oko 800 stanovnika jedno je od manjih u opštini Požarevac ali koje poput mnogih nije mimoišla « bela kuga». Selo stari jer od pomenutih 220, oko 160 domacinstava je aktivno. Osnovna škola ima u dvorištu košarkaško i rukometno igralište i oba su osvetljena, ali u cetiri razreda samo tridesetak ucenika, u predškolskom petoro buducih prvaka! Tek toliko da ne putuju u Brežane ili Požarevac. Blizina Požarevca i Kostolca doprinela je da znatan broj meštana u njima potraži egzistenciju, deo se bavi poljoprivredom dok je sve manje onih na privremenom radu u inostranstvu.

- Mi smo malo, ali ne i siromašno selo. Nama je minus blizina Požarevca, gotovo da svako naše dete ima auto i zabavu traže u gradu, uglavnom po kaficima. Živica nema ni jednu kafanu ili kafic, imamo jedan lokal koji drži FK « Obilic» ali koji za njih nije atraktivan, nije privlacan. Fudbal jeste, imamo stadion malih sportova koji je prošle godine potpuno završen, sa rasvetom, i gde se održavaju turniri u malom fudbalu, dok se u Domu kulture igra i stoni tenis. Sponzor našeg Fudbalskog kluba je « Auto Toplica», ali i mi kao Mesna zajednica aktivno ucestvujemo u svemu tome, kaže Miroljub Miloševic, zamenik predsednika Saveta MZ Živica i odbornik SPS- a u SO Požarevac.

Savet MZ Živica cine iskljucivo clanovi SPS jer kako kaže naš sagovornik, opozicija nije htela da uzme ucešce u njegovom radu.

- To nije dobro, ja sam u vreme kada je gospodin Matic bio gradonacelnik bio jedini clan SPS u Savetu MZ Živica i sa njim sam imao izvanrednu saradnju, i ne samo sa njim, vec i sa ostalima. Danas odbijaju saradnju, kritikuju sve što radimo. Pokušavaju da miniraju sve naše akcije, u tome prednjace lideri pojedinih opozicionih stranaka cija je srecom uloga minorna i beznacajna jer mi nastavljamo da radimo punom parom na dobrobit svih meštana našeg sela, istice Miloševic.

- Ove godine obnovili smo samodoprinos u kome smo predvideli i deo sredstava za izgradnju crkve. Dobrovo-ljnim prilozima prikupili smo odreden deo sredstava, napravljen je projekat a donacijom dvoje meštana obezbedili smo i plac na kome se trenutno rade geološka ispitivanja, recju, sve je spremno da ove godine pocnemo sa izgradnjom crkve. To je u planu, a uradili smo kompletnu rekonstrukciju krova Doma kulture, zamenjeni su dotrajali merteci, kompletno zame-njena letva i stavljen nov crep. Sada se to isto radi i na aneksu zgrade Doma kulture koji sadrži kancelarije Mesne zajednice, Mesne kancelarije, ATC centrale, prodavnice mešovite robe i kafane - lokala. Površina krovne konstrukcije iznosi oko 800 kvadratnih metara, a vrednost radova ce iznositi oko 500.000 dinara. Takode se radi i na postavljanju ograde iza aneksa zgrade gde je planirano da se izgradi parking za vozila, napominje zamenik predsednika Saveta MZ Živica koji istovremeno istice i izvanrednu saradnju sa lokalnom samoupravom i Direkcijom za izgradnju.

Savet MZ Živica je planom aktivnosti za 2008. godinu predvideo dovodenje zdrave pijace vode preko zapocetog primarnog voda Požarevac- Dragovac- Živica.

- Projekat je uradio JKP Vodovod i kanalizacija sa kojim smo konkurisali kod odgovarajucih opštinskih fondova i iskreno ocekujemo realizaciju tog projekta cime bismo rešili problem zdrave pijace vode, tim pre što je u blizini našeg sela trasa kanala sa otpadnim vodama Požarevac- Brežane, takozvani Brežanski kanal. Nije mi jasno kako je neko mogao da projektuje kanal sa otpadnim vodama dug devet kilometara koji nam ekološki ugrožava selo, tim pre što je tu vodu mogao u Moravu da sprovede pre Dragovca. Kanal je pedesetak metara blizu prvih kuca, a leti je teško izdržati od nesnosnog smrada. Takode smo kod Fonda za razvoj opštine Požarevac konkurisali za sredstva za izgradnju- rekonstrukciju mosta preko Brežanskog kanala koji je u ocajnom stanju. Prošle godine dobili smo 600 metara asfaltnog puta prema Dragovcu i ja intenzivno radim na tome dok sam još odbornik da što više približim Živicu ovom selu kvalitetnom komunikacijom. Ništa bez puta, imamo tu trasiran put i otprilike oko dva kilometra ostaje da se uradi kako bismo bili asfaltom povezani sa Dragovcem. Iako smo akcenat bacili na izgradnju vodovoda, za ovu godinu smo planirali i nastavak asfaltiranja puta Živica- Dragovac u dužini od blizu 300 metara kao i presvlacenje puta od centra sela pa do izlaza na brežanski put u dužini oko 1.000 metara. Planovi Saveta MZ Živica su ambiciozni, ali i ostvarljivi jer imamo trajni izvor finansiranja- licna sredstva iz mesnog samodoprinosa, deo koji nam pripada preko Direkcije za izgradnju i deo koji se ostvaruje preko opštinskih fondova, kaže na kraju razgovora Miroljub Miloševic.

M. Kuzmanovic

PORTRET POLJOPRIVREDNIKA - DRAGIŠA GOLUBOVIC IZ RAŠANCA

ZAŠTO JE SMANJENA PREMIJA ZA MLEKO?

Agrar danas ima izuzetno mesto i ulogu u ukupnom privrednom razvoju zemlje, posebno u procesu uskladivanja ekonomskih mehanizama za realizaciju odredenih društvenih ciljeva, pre svega na sprovodenju reformi i tranzicije. Agroindustrija predstavlja najznacajniju privrednu oblast u Srbiji, koja u stvaranju društvenog prihoda ucestvuje sa oko 31%.

Ukupna proizvodnja mleka u 2007. godini u odnosu na 2006. godinu je otprilike na istom nivou. Medutim, što se tice prodaje i otkupa mleka može se reci da je ona dosta povecana. Na porast otkupa mleka najviše je uticala redovna isplata proizvodacima i povecanje cene mleka. Donošenjem nove uredbe o premiji za mleko za 2008. godinu, gde je došlo do smanjenja premija sa 2 din/l na 1,40 din/l za ravnicarsko, odnosno sa 3 din/l na 2,40 din/l za brdsko podrucje u odnosu na prethodnu godinu, sigurno ce dovesti do smanjenja prvo robne, a zatim ukupne proizvodnje mleka u narednim godinama.

Proteklog vikenda obišli smo poljoprivredno domacinstvo Dragiše Golubovica iz Rašanca koje se bavi proizvodnjom mleka. U svojoj štali Golubovici imaju 10 muznih krava i prateci podmladak, 2 junice i 3 teleta. Ukupno obraduju 18 ha zemlje, a ratarske kulture su namenjene za ishranu stoke. Najvece površine su rezervisane za kukuruz, ukupno 7ha, zatim sledi lucerka koja zauzima 4 ha, jecam, ovas, pšenica i na kraju nešto raži i graška.

“Jesenas sam posejao kragujevacku sortu pšenice “Lazaricu” i ona ce mi poslužiti za kucnu ishranu i za spravljanje koncentrata. Prošle godine sam dobio prinos oko 4 t/ha pšenice, kukuruz je podbacio i nije prelazio 2 t/ha, a koristio sam hibride ZP 434, NS 680, Luce i Mikado za silažu. Od mehanizacije posedujem tri traktora i sve pratece mašine, a jedino mi fali kombajn za pšenicu. Za izgradnju objekta za deset muznih grla, još 1985. godine sam koristio kredit od Medunarodne banke u Vašingtonu. Proizvodnju mleka ne nameravam da proširujem i ona se na godišnjem nivou krece od 22 -28 hiljada litara. Dnevno moje krave daju 90 -110 litara mleka, a predajem ga mlekari u Velikoj Plani po ceni od 22,5 dinara. Od subvencija sam za prošlu godinu dobio 8.000 dinara po hektaru i 12.000 dinara za prvotelke. Što se radova tice na vreme sam zatvorio brazde, prihranu sam obavio kanom, a krenula je i priprema zemljišta za prolecnu setvu”, istice Dragiša Golubovic.

D.Dinic

ZAŠTITA POTROŠACA (3)

AKCIJOM DO PRAVA KUPACA

Prošle subote obeležen je 15. mart, medunarodni dan potrošaca. Pre 25 godina, u industrijski razvijenom svetu nastao je i ozvanicen pokret zaštite potrošaca. Kod nas upravo pocinje sazrevanje gradanske svesti o pravima potrošaca kao jednoj od važnih tekovina gradanskih prava. Takode, i sazrevanje svesti o odgovornosti i obavezama proizvodaca, trgovaca i drugih koji treba da obezbede da potrošaci za svoj novac dobiju ono što su platili.

Inace, gradani koji su se organizovali u potrošacka udruženja, društva i odbore, radi zaštite svojih interesa, zastupaju osam osnovnih prava, koja su svuda u svetu uvažena, a i kod nas su zakonom zašticena. To su prava na sigurnost i bezbednost pri korišcenju i upotrebi kupljenih roba ili usluga, informisanost o svojstvima, pravo na izbor, na odgovor (u slucaju reklamacije), na zdravu životnu sredinu, zadovoljenje osnovnih životnih potreba i potrošacko obrazovanje - edukaciju.

I kod nas, u vecim gradovima, intenzivno se radi na ostvarivanju ciljeva koje postavlja medunarodna zajednica. Požarevac je u proteklih nekoliko godina imao više usamljenih pokušaja u pravcu zaštite potrošackih prava i podizanju potrošacke kulture. U periodu 2003/2004. godina vodena je i obimna kampanja o tome, ali se lokalna samouprava nije ukljucivala. Novi Zakon o zaštiti potrošaca obavezuje lokalnu samoupravu da prednjaci u brizi o pravima potrošaca. Pred lokalnom samoupravom je da se njeni organi upoznaju sa potrošackim pravima i da pocne njihova primena u praksi.

-Svako od tih prava mora biti ispunjeno, naglašava inž. Stanko Milovic, predsednik Odbora za zaštitu potrošaca. -Naše iskustvo govori da nije dovoljno doneti zakon, vec ga treba i primeniti. Prošle godine doneta je i Nacionalna strategija zaštite potrošaca, ali je to u široj javnosti malo poznato. Smatram da bi na svakom prodajnom mestu trebalo da bude istaknuta lista potrošackih prava, kao i obaveštenje kome gradani mogu da se obrate ako smatraju da su im neka od tih prava ugrožena.

Saznajemo da Odbor za zaštitu potrošaca uskoro namerava da sprovede projekat zaštite prava potrošaca u maloprodajnim objektima u opštini Požarevac. Taj projekat nosi naziv „Zaštita potrošaca u maloprodaji u opštini Požarevac". Na sastanku pomenutog odbora, a kasnije i u emisiji Radio Požarevca na dan zaštite potrošaca - 15. mart, predstavnici Odbora za zaštitu potrošaca pri Udruženju „Slobodni gradani Požarevca", govorilo se o saradnji gradana, udruženja, privrednih subjekata i opštinske uprave.

Opština Požarevac objavila je pre dva meseca konkurs za nevladine organizacije, udruženja gradana i druge asocijacije gradanske inicijative. Tim konkursom je omoguceno da svaka od tih asocijacija ponudi svoj program radi sufinansiranja iz sredstava opštinskog budžeta. Program zaštite potrošaca je u konkurenciji i mogao bi poceti da se ostvaruje vec narednih dana...

Bogdan Živanovic

SEDNICA SO ŽAGUBICA

CENTRALNE TEME - BUDŽET I EKOLOGIJA

Na prošlonedeljnoj sednici, odbornici SO Žagubica usvojili su rebalans buyeta, dokument kojim se prilivi i rashodi “opštinske kase” sa 171.987.500 dinara uvecavaju na 179.997.500 dinara.

Na prihodnoj strani, uvecanja u ovoj godini ocekuju se u najvecoj meri, za 5 miliona dinara, u domenu tekucih transfera od drugih nivoa vlasti u korist opštine, a predvida se da ce takse u buyet uneti milion i po, umesto u decembru projektovanih pola miliona, kao što se racuna i na uvecanje mešovitih i neodredenih prihoda za 790.000 dinara, sa prvobitno planiranih 500.000, nova verzija odluke o buyetu predvida 1,290.000.

Nagrada za uštede i racionalizaciju

Na strani rashoda naju-ocljivije je uvecanje pozicije 416 - Nagrade,bonusi i ostali posebni rashodi. Sa 270.000, ta pozicija se uvecava na 6,870.000 dinara. Na pitanje odbornika Ace Mitica o cemu se radi, odakle novih 6,2 miliona i na šta ce se utrošiti, odgovor je dala Smederevka Buckic, nacelnica Opštinske uprave opštine Žagubica:

- Primenjene su odredbe Protokola koji je zakljucen 11. januara ove godine izmedu Vlade Republike Srbije i Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudu i društvenim organizacijama Srbije. Tim Protokolom predvideno je da treba povecati plate zaposlenih u Opštinskoj upravi, a poznato je da je Opštinska uprava jedna od institucija gde su plate najniže u odnosu na ostale državne organe. U stavu 4 Protokola data je preporuka svim organima teritorijalne autonomije i jedinicama lokalnih samouprava da se zaposlenima, pocev od februara 2008. godine, omoguci isplata nagrade za posebne rezultate rada zaposlenih do 30% osnovne plate sa ekonomske klasifikacije 416, a na osnovu uštede i racionalizacije u funkci-onisanju lokalne samouprave, u skladu sa sredstvima obezbedenim odlukama o budžetu za 2008. godinu. U razgovoru sa predstavnicima ministarstva receno nam je da ce deo sredstava biti obezbeden iz Ministarstva finansija. Neke su opštine isplatu vršile iz buyetske rezerve, mi smo mišljenja da rezervu ne treba dirati u tom delu, vec da treba ispoštovati preporuku Vlade, - pojasnila je nacelnica.

Po recima Rade Jokic, šefa buyeta, u uvecanoj poziciji 416 je 200.000 dinara za naknade troškova rada Komisije za izradu godišnjeg Programa zaštite uredenja i korišcenja poljoprivrednog zemlji-šta, cija je aktivnost naložena uredbom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Sadržan je i deo sredstava za naknade za geodetske usluge, neophodne u izradi pomenutog Programa.

Za ocuvanje ekološkog miljea

Posebno opsežnu raspravu i suceljavanja raznolikih odbornickih mišlje-nja i predloga pobudila je Odluka o naknadi za zaštitu i unapredenje životne sredine. Predlog ove odluke na decembarskoj sednici skinut je sa dnevnog reda odlukom vecine odbornika SO Žagubica.

Rec je o dokumentu koji predvida ubiranje sredstava kojima bi opštinski Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fonda), namenski ulagao u brojne projekte i aktivnosti, u cilju ocuvanja životne sredine, jednog od glavnih atributa žagubicke opštine u oblasti turizma, ali i ocuvanja životne sredine u globalnom pogledu, kao životnog elementa celokupne populacije.

Bilo je gledišta da odluka kao takva nema uporište u važecim zakonima, a u novopredloženim zakonskim rešenjima tek nece imati, ali i pojašnjenja da nije rec o borbi protiv zagadivaca, vec doprinosu ocuvanju i unapredenju životne sredine, te da nijedan zakon ne sprecava unapredenje u bilo kojoj oblasti. Kako se culo od strane predlagaca, ovakva i slicne odluke primenjuju se u 80% lokalnih samouprava Srbije, funkcionišu i znacajnim sredstvima ostvarenim po tom osnovu, uspešno rešavaju brojne probleme u oblasti ocuva-nja životne sredine i podizanja ukupog standarda života.

- Ovo je odluka od posebnog znacaja za dalje bitisanje opštine Žagubica, kao naširoko poznate i prepoznatljive oaze netaknute prirode, a istovremeno siromašne da sadašnjim tekucim prilivima brani i dodatno zaštiti i unapredi to bogatstvo koje joj je priroda dala. Mi, kao gradani, gde god da odemo, u Beograd pogotovu, sve moramo da platimo. Na drugoj strani, neko ko dode kod nas - ne placa ništa. Ni parking, ni javni NJC, niti bilo šta drugo. Eksploatišu se naši resursi, koriste blagodeti, ova odluka predvida odredene nadoknade, ne zato što neko prirodu zagaduje, nego zato što postoje realne potrebe da planskim aktivnostima životnu sredinu dodatno oplemenimo, unapredimo i ucinimo je najpre za nas koji ovde živimo, a zatim i za sve koji požele da dodu, da bude još cistija i lepša. To dugujemo prirodi, to dugujemo generacijama koje ce doci posle nas. Ova odluka i nas koji ovde živimo obavezuje da mislimo o kvalitetu životne sredine i u pravcu daljeg razvoja odvojimo svoj dinar, za sebe i buducnost. Prikupljena sredstva u Eko - fondu koristice se strogo namenski, krajem godine raspisivace se konkursi, finansirati projekti koji se budu smatrali najprioritetnijim i najefektnijim za ostvarelje cilja koji nas opredeljuje da ovakvu odluku donesemo. Da li ce to biti rešavanje deponija, kanalizacija, nekog drugog problema koji direktno utice na kvalitet života gradana u naseljima opštine Žagubica, rešavace se na Upravnom odboru Eko - fonda i postupno, shodno raspoloživim sredstvima, rešavati i unapredivati. Na drugoj strani, tekuca buyetska sredstva nece biti opterecena tom oblašcu, njima ce se rešavati preostale oblasti komunalne problematike, - porucio je predsednik opštine Žagubica dr Dragi Damnjanovic.

Uz odredene korekcije teksta i pojedinacnih iznosa naknada ponudenih u predlogu Odluke, dokument je Skupština usvojila sa izrazitom vecinom glasova odbornika.

Uskoro još jedna sednica

Od ostalih odluka i usvojenih dokumenata, ne manjih po znacaju, ali usvojenih sa malo ili nimalo odbornickih diskusija i polemika, valja izdvojiti da je data saglasnost na Statut Doma zdravlja “Žagubica”, ciji je osnivac od kraja prošle godine SO Žagubica, Izveštaj o radu u 2007-oj i Plan rada u 2008-oj Centra za socijalni rad opština Petrovac i Žagubica, kao i odluku o izmenama i dopunama odluke o javnom prevozu putnika na teritoriji opštine Žagubica. Predložene izmene i dopune odluke o privremenom poveravanju prigradskog prevoza na podrucju žagubicke opštine, uz izmene usvojene na samoj sednici, u smislu da taj posao po zakonu ne mogu da obavljaju preduzetnici, vec iskljuci-vo preduzeca i druga pravna lica.

Odbornici su usvojili i odluku od dugorocnog znacaja, o održavanju cistoce i opštem uredenju naselja na teritoriji opštine Žagubica.

Takode, usvojen je i izveštaj o radu Opštinske uprave opštine Žagubica za prošlu godinu. Vredno je istaci, posebno mesto u ovom dokumentu zauzimaju rezultati vredni hvale, postignuti otvaranjem i radom opštinskog Uslužnog centra, projekta za koji je Žagubici stiglo pregršt priznanja i pohvala, a koji je, kao što je tokom pristupa i izrade ovog savremenog modela saradnje gradana i lokalnih vlasti, dao izuzetne rezultate. Ažurnost, odgovoran odnos prema zadacima i podizanje kvaliteta i rezultata rada svih segmenata lokalne samouprave, sa razlogom je dobila podršku 24 od 27 prisutnih odbornika Skupštine opštine Žagubica.

Najavljeno je da ce pre pocetka izborne kampanje, vec ovih dana, odbornici aktuelnog saziva SO Žagubica još jednom zasedati radi usvajanja Izveštaja o radu i Programa rada javnih preduzeca i još nekoliko tekucih pitanja iz delokruga rada i odlucivanja lokalnog parlamenta.

D. Milenkovic

ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE PETROVAC NA MLAVI

DONETA ODLUKA O GASIFIKACIJI OPŠTINE

Odbornici Skupštine opštine Petrovac na Mlavi su na svojoj 23. sednici koja je održana 17. marta dali saglasnost za potpisivanje Ugovora o strateškom projektu gasifikacije opštine. Ovim ugovorom se obezbeduje realizacija zajednickog projekta za gasifikaciju opština Branicevskog okruga. Sednici su prisustvovali i predstavnici „Gas investa” Predrag Nikic, predsednik Upravnog odbora, LJubomir Sikora, direktor za gasifikaciju, Blagoje Lenov, zamenik gen. direktora, Ðorde Lazin profesor Pravnog fakulteta iz Beograda, Dragan Soknic pravni savetnik i Zvonko Blagojevic zamenik predsednika opštine Požarevac.

Radiša Dragojevic predsednik opštine je po- zdravljajuci goste i odbornike istakao: „Danas razmatramo znacajno pitanje, zahvaljujem se na dosadašnjoj saradnji, a potpisivanjem ugovora ulazimo u drugu fazu koja podrazumeva pripremu kompletne dokumentacije za sprovodenje gasifikacije u našoj opštini. Radi se o izradi studije, o projektima, urbanistickim uslovima i dozvolama, a treca faza je neposredna realizacija, odnosno izrada mreže gasifikacije na podrucju naše opštine. Mislim da nema potrebe naglašavati znacaj ovog pitanja, svi smo toga svesni i svakako da ce gasifikacija ciniti jednu od kapitalnih investicija u narednom periodu, jednu od dve najznacajnije jer je druga investicija rešavanje pitanja vodo- snabdevanja, zato je od Evropske unije obezbedeno 3,5 miliona evra.

Projekat gasifikacije od opštine ne iziskuje znacajna sredstva, mi cemo rešavati imovinsko-pravne odnose što je beznacajno u ceni citave investicije. Želim da istaknem da ce projekat gasifikacije doneti i otvaranje novih radnih mesta, interesovanje javnog mnjenja postoji, a danas krunišemo dvogodišnji rad u ovoj oblasti”.

Predstavnik „Gas investa” koji je ugovorna strana u predstojecem poslu gasifikacije, LJubomir Sikora, upoznao je odbornike o referencama preduzeca koje je do sada uradilo 150 kilometara distributivne mreže i 2.500 prikljucaka u gasifikaciji. On je istakao da se radi o streteški izuzetno važnom poslu i za državu i za gradane Branicevskog okruga. Uporište za gasifikaciju nadeno je u Energetskom bilansu Srbije koji predvida da se do 2015. godine izvrši prikljucivanje oko 400 hiljada domacinstava u Srbiji na gasovod. Za Branicevski okrug, kako je naglasio, predvidena je izgradnja magistralnog gasovoda od Osipaonice do Požarevca, a onda i do svih opština u okrugu, a gasovod ce se graditi po fazama.

U raspravi koja je usledila Milance Acimovic odbonik DS iz Šetonja postavio je pitanje izbora najpovoljnijeg izvodaca radova na gasifikaciji i predložio da se odluka o potpisivanju ugovora do tada odloži, a Radovance Aleksic, odbornik SPS iz Rašanca je podržao potpisivanje ugovora i korake na što efikasnijem radu na ovom projektu.

Zvonko Blagojevic, zamenik predsednika opštine Požarevac i predsednik Koordinacionog odbora za gasifikaciju Branicevskog okruga, obrazlažuci ovakav nacin rada naglasio je: ‘’Pitanje nepoverenja oko ovog posla ne stoji. Koordinirali smo aktivnosti sa nadležnim ministarstvima u Vladi Srbije, imali smo jedinstven nastup svih opština i odluka o gasifikaciji je doneta baš zbog tog zajednickog nastupa. Tu su i opštine Smederevo i Majdanpek, a posao treba da se završi za pet godina. Cena prikljucka na gas ne zavisi od izvodaca radova i od opštine, vec tu cenu odreduje Agencija za energetiku. Praksa je pokazala da damping cene ne donose uvek i kvalitet i efikasnu realizaciju, a najbolji primer za to je opština Smederevo. Vi nemate da brinete da ce vam neko dati bolje uslove s obzirom na to da je sve regulisano državnim aktom, a sa druge strane uslovi i nacin placanja od strane „Gas investa” su konkretizovani od gotovinskog placanja sa popustom do kreditiranja na više rata”.

Vecinom glasova odbornici su doneli odluku da se potpiše ugovor o gasifikaciji.

Skupština opštine Petrovac na Mlavi usvojila je u ponedeljak na 23. sednici i citav niz drugih odluka iz delokruga svoje nadležnosti. Usvojena je odluka o izmeni i dopuni odluke o izmeni odluke o opštinskim administativnim taksama kojom se omogucava besplatno izdavanje i overa dokumenata za predstojece lokalne izbore, a obiman posao je završen i povodom razmatranja i usvajanja izveštaja o radu opštinskih javnih preduzeca i ustanova, kao i njihovih planova rada za 2008. godinu. Najviše interesovanja odbornici su pokazali prema planovima rada Opštinske direkcije za izgradnju i razvoj i komunalnog preduzeca „Izvor” koji ove godine treba da zapocne investiciju na zameni cevovoda gradskog vodovoda i izgradnju filterskog postrojenja na izvorištu gradskog vodovoda u Šetonju.

Zatim je usvojen i Operativni plan za odbranu od elementarnih nepogoda, Operativni plan za rešavanje problema napuštenih pasa na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi kao i Odluka o izmeni i dopuni odluke o lokalnim putevima na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi.

U delu sednice posvecene kadrovskim pitanjima doneto je rešenje o imenovanju Opštinske izborne komisije za sprovodenje lokalnih izbora i izbora za clanove Saveta mesnih zajednica opštine Petrovac na Mlavi kojim je imenovano 9 clanova i 9 zamenika a predsednik komisije je Goran Stanisavljevic diplomirani pravnik iz Petrovca na Mlavi. Posebnom odlukom imenovani su i clanovi Komisije za sprovodenje komasacije na teritoriji opštine a za predsednika je imenovan Spasoje Šcekic. Pre nego što je zakljucio rad, predsednik Skupštine opštine Miletic Mihajlovic zahvalio se svim odbornicima na dosadašnjem radu i saradnji.

Po završetku sednice, koja ce verovatno biti poslednja u ovom sazivu, izjavu za medije dao je Miletic Mihajlovic predsednik Skupštine opštine: „ Mi smo danas završili sednicu Skupštine opštine na kojoj smo imali znacajna pitanja. Tu je bilo i jedno vrlo važno pitanje koje se tice stanovnika naše opštine a to je davanje saglasnosti na potpisivanje ugovora o gasifikaciji. Ovo je projekat koji ce se realizovati u narednih pet godina ali se on tice citavog regiona i ovim projektom su obuhvacene sve opštine Branicevskog okruga. Zadovoljstvo mi je da kažem da smo zapoceli tako važan poduhvat koji ce omoguciti da energetske potrebe privrede i stanovništva budu zadovoljeni na jedan savremen i jefitiniji nacin.

Na ovoj sednici mi smo pored ovog imali i pitanja izveštaja o radu u prošloj godini i programe rada za 2008. godinu javnih preduzeca i ustanova ciji je osnivac Skupština opštine. Sve u svemu imali smo jednu konstruktivnu atmosferu na ovoj sednici Skupštine opštine . Mislim da smo radili efikasno i da je saradnja bila na zadovoljavajucem nivou, na nacin koji vodi ka ostvarivanju svih zadataka koji su pred nama”.

D.Ilic

POTPISAN UGOVOR O GASIFIKACIJI OPŠTINE PETROVAC NA MLAVI

GAS STIŽE POSLE CEKANJA

Nakon davanja saglasnosti za potpisivanje Ugovora o partnerstvu i poslovnoj saradnji na realizaciji programa gasifikacije na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, od strane odbornika Skupštine opštine, odmah je u pauzi zasedanja 23. sednice Skupštine opštine koja je održana u ponedeljak 17. marta, potpisan ugovor o gasifikaciji opštine koji su potpisali Radiša Dragojevic predsednik opštine i Predrag Nikic predsednik Upravnog odbora „Gas investa”.

Pre potpisivanja Radiša Dragojevic je izjavio: „ Želim da se zahvalim odbornicima Skupštine opštine koji su imali razumevanja i dali saglasnost za potisivanje ovog ugovora koji otvara jednu kapitalnu investiciju, odnosno nastavak poslova na onome što je jedna znacajna epohalna investicja za opštinu Petrovac na Mlavi a u skladu onoga što se vec sprovodi na teritoriji Branicevskog okruga. Ovo je i prilika da se zahvalim predstavnicima „Gas investa” na dosadašnjim poslovima, jer je ovome prethodio jedan temeljni rad uz sinhronizaciju od strane Republike, koordinacionog odbora Branicevskog okruga, pravnog tima sa Pravnog fakulteta u Beogradu i želim da i naredna saradnja bude uspešna i plodna kao i dosadašnja”.

U ime „Gas investa” novinarima se obratio Predrag Nikic : „ Želim da se zahvalim Skupštini opštine što je u „Gas investu” prepoznala ozbiljnog partnera za gasifikaciju ove opštine. Ukratko da kažem da je „Gas invest” sastavljen od 20 akcionara, privatnika u Srbiji koji se bave gasifikacijom. Trudicemo se da u zakonskom roku pribavimo, zajedno sa opštinom, sve dozvole i da prionemo u posao gasifikacije u najkracem roku, a što je precizirano ovim ugovorom”.

Predsednik Dragojevic se zahvalio zatim i svim svojim saradnicima sa kojima je radio na pripremi svega što je do sada uradeno na projektu gasifikacije. On je najavio i dosta posla za sve službe opštine, a posebno za urbanisticku službu kao i akciju na anketiranju gradana koji su zainteresovani za uvodenje gasa u svoja domacinstva.

Po potpisivanju ugovora izjavu za medije dao je i Zvonko Blagojevic predsednik koordinacionog odbora za gasifikaciju Branicevskog okruga: „ Mi imamo odluku nadležnih ministarstava da posao gasifikacije završimo za pet godina. Prva faza realizacije ovog projekta je vec krenula s tim što je od NIP-a dobijeno 220 miliona dinara za izgradnju magistralnog gasovoda od Osipaonice do Požarevca. Daljim razvojnim planom ministarstva energetike planiraju se razvodni cevovodi od Požarevca do Malog Crnica i Petrovca, koji je važan u ovom projektu jer ce jedan krak ici ka Žabarima a jedan ka Žagubici i Kucevu. Zajednickim nastupom svih opština u okrugu dobili smo ova sredstva iz NIP-a a u narednim godinama tražicemo sredstva i za nastavak ovih radova. Znacajno je što smo ovom odlukom Skupštine opštine obezbedili dovoljno vremena za pripremu neophodne dokumentacije za poslove u opštini Petrovac na Mlavi”.

D.Ilic

TAKMICENJE MLADIH SOLFEÐISTA U MUZICKOJ ŠKOLI “STEVAN MOKRANJAC”

PREKO STOTINU UCESNIKA IZ CELE SRBIJE

- Šesto po redu takmicenje mladih solfedista održano je 21. i 22. marta u Muzickoj školi “Stevan Mokranjac” u Požarevcu

Na svecanom otvaranju takmicenja, direktor škole, Zoran Maric je rekao:

- Ispred kolektiva Muzicke škole, ucenika i nastavnika, Saveta roditelja i u svoje ime, pozdravljam vas. Ovi, vec šesti susreti mladih solfedista se odvijaju od jutros i trajace dva dana. Po broju kandidata ove godine je to najvece takmicenje ovakve vrste u zemlji i to s ponosom isticemo i iz mnogih razloga Požarevac je grad koji okuplja najveci broj kandidata. Jedan od tih razloga je svakako to što se svi mi, citav kolektiv, trudimo da budemo dobri domacini, da svake godine izaberemo dobar žiri koji ce pravicno ocenjivati i verujem da su to važni razlozi zbog kojih je broj ucesnika iz godine u godinu veci. Nadamo se da ce jednoga dana ovo biti i medunarodno takmicenje, a osnovne naše ambicije su da budemo dobri domacini i da se svi oni koji dodu u Požarevac prijatno osecaju, pa i oni koji ne osvoje željene nagrade da su zadovoljni boravkom u Požarevcu. Ovo su šesti susreti i nadamo se da cemo i u buducnosti opravdati renome koji smo za ovih šest godina stekli.

Direktor takmicenja bila je profesor Marija Obretkovic, a predsednik Organizacionog odbora profesor Nebojša Petkovic. Stucni žiri cinili su: Slavica Smiljanic-Markovic iz Beograda, Nevenka Despotovic iz Sombora, Marija Obretkovic iz Požarevca i Katarina Jovanovic iz Požarevca. Predsednik žirija profesor Slavica Smiljanic-Markovic obratila se na svecanom otvaranju, uz pozdrav prisutnima, posebno ljubiteljima solfeda:

- Kao dugogogodišnji prijatelj i saradnik Muzicke škole “Stevan Mokranjac” vec šesto prolece pratim, kao predsednik žirija takmicenje mladih solfedista. U ovogodi -šnjem takmicenju ucestvuje preko sto takmicara iz 128 osnovnih i srednjih muzickih škola Srbije. Svake godine se povecava broj takmicara, što ukazuje da takmicenje ima kvalitet i da je postalo takmicenje od znacaja u Srbiji. Direktor škole, Zoran Maric, direktorka takmicenja Marija Obretkovic i ceo Organizacioni odbor su nesebicno ucestvovali u realizaciji celog ovog projekta. Sa željom da susreti mladih solfedista traju još dugo godina i da svojim kvalitetom prevazidu granice Srbije, srdacno vas pozdravljam.

Posle uvodnih reci usledio je muzicki program, naslovljen “Mi pevamo intervale”, u kome su ucestvovali ucenici svih uzrasta, od predškolskih grupa, do najstarijih razreda srednje muzicke škole, a kao i uvek, najviše pažnje i gromoglasan aplauz izmamio je nastup vokalno-instrumentalnog ansambla, pod rukovodstvom profesora Ilije Rajkovica i Mladena Nicica, koji je izveo nekoliko izvornih pesama.

Podsetimo da je Nacionalna koncertna sezona u Muzickoj školi “Stevan Mokranjac” pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadica u toku. Koncerti su svakog cetvrtka od 20 sati, a ove nedelje na programu je koncert pod nazivom “Mladi nastupaju” u okviru koga ce se predstaviti Vladimir Gligoric, pijanista i Jelena Rakic, sopran.

L.L.

VECE LJUBAVNE POEZIJE U KUCEVU

PESME POSVECENE ŽENI

- Biblioteka ,,Nikola Sikimic-Maksim’’ bogatija za nove naslove

U organizaciji Biblioteke ,,Nikola Sikimic-Maksim’’ u Kucevu je održano književno vece posveceno nežnijem polu - ženi.

Ucenici srednje i osnovne škole iz grada na Peku govorili su najlepše stihove ljubavne poezije mnogobrojnim sugradanima koji su prisustvovali ovom kulturnom dogadaju.

Za izbor stihova ucenika koji su autori pesama pomogao je profesor Sergej Stankovic a za predivnu muziku pobrinuo se, kao i mnogo puta do sada Ivan Veljkovic.

-Ovo je još jedna u nizu naših aktivnosti posvecenih knjizi i lepoti stiha. Želeli smo da naše sugradanke iznenadimo na nov nacin i mislim da smo u tome uspeli, jer je posecenost bila iznad svih ocekivanja. Iskoristila bih priliku da uputim poziv svim našim clanovima i onima koji to žele da postanu da posete ovih dana biblioteku i upoznaju se sa novim naslovima i kvalitetnim sadržajima. Pod tim podrazumevam veliki izbor enciklopedijskih izdanja iz oblasti istorije, arhitekture, umetnosti, poljoprivrede, sporta i raznovrsnih recnika. U ponudi je i veliki izbor najnovijih svetskih i domacih hitova za odrasle i decu, naglasila je direktorka Biblioteke, Violeta Ilic.

Vece poezije u Kucevu ulepšala je i cvecara ,,LJubicica’’koja je ovom prilikom priredila i prodajnu izložbu cveca.

LJ.Nastasijevic

DOBRA POSETA MUZEJU VOŠTANIH FIGURA U KUCEVU

POZNATE SVETSKE LICNOSTI U GRADU NA PEKU

- Posetioci izložbe najviše se zadržali pred eksponatima Bin Ladena, Brus Vilisa i Hari Potera

U organizaciji Centra za kulturu ,,Veljko Dugoševic’’ u Kucevu je bio otvoren Muzej voštanih figura. Kucevljani su proteklih pet dana mogli pogledati kolekciju eksponata Muzeja voštanih figura iz Sankt-Petersburga. Inace kolekcija Muzeja broji oko 1.500 eksponata,svrstanih u 47 tematskih postavki,od kojih se u Srbiji trenutno nalazi postavka od 26 eksponata. Kako nam je rekao u ime rukovodstva Muzeja Dragan Vojdijevic ovo je peta po redu postavka voštanih figura u Srbiji koje su radene u prirodnoj velicini. Za izradu ovih figura uloženo je mnogo truda, umeca i vremena da bi izgledale kao verne kopije poznatih imena u svetu istorije, politike, estrade, nauke, kulture i sporta.

- Posetioci izložene kolekcije eksponata u Golupcu nisu imali do sada priliku da ovako nešto vide. Verne kopije poznatih svetskih imena o kojima su gledali filmove i na malim ekranima i citali u knjigama ili u novinama predstavljale su pravu atrakciju za naše sugradane, a posebno za mališane koji su se i slikali sa svojim omiljenim licnostima. Zadovoljni smo posetom i bila je ovo jedinstvena prilika za mnoge koji su posetili ovu izložbu, kaže direktorka Centra za kulturu ,,Veljko Dugoševic’, Jasmina Blagojevic.

Na ovoj izložbi moglo se videti 26 interesatnih licnosti medu kojima su Hari Poter i prijatelji, Brus Vilis, Ricard Gir, Raspucin, Merilin Monro, Bin Laden, Carli Caplin, Pavaroti, Leonardo da Vinci, Robert de Niro i drugi.

LJ.Nastasijevic

OTVORENA IZLOŽBA MILIVOJA BOGOSAVLJEVICA

TERAKOTA I PECENA SJENA

U maloj galeriji Narodnog muzeja Požarevac prošlog utorka otvorena je izložba akademskog vajara i slikara Milivoja Bogosavljevica iz Velikog Gradišta, pod nazivom “Krozid”.

O izloženim radovima govorio je Mališa Stanojevic, književnik iz Beograda:

- Ovo je jedan veliki umetnicki napor. Tema je celovita i izaziva posebnu pažnju, umetnikova fikcija je do te mere izgradena u promisli i prema izgledu lica koje prolazi kroz zid i koje je imaginacija prolaska, ili samo maska, nastala u zamišljenom prolasku. On nas uvodi u svet koji je naizgled prepoznatljiv, ali naslovima, poput “Prorocica”, “Kupacica”, “Ispo-vedanje” taj svet je nama nedokuciv.

U svom obracanju brojnoj publici na otvaranju izložbe, autor Milivoje Bogosavljevic je rekao:

- Uvek mi je drago da dodem u Požarevac, uvek me doceka sa puno prijatelja. Izloženi radovi nastali su u periodu od 5 godina tokom 90-tih, kada nije bilo materijala. Ja sam odlucio da radim terakotu. To je pecena zemlja, naše iskonsko poreklo, naša osnova. Nazvao sam je “Krozid”, jer uvek postoji neki zid o koji covek lupa glavu. U likovnoj poetici ovo je ideja o dvostranoj skulpturi, gde postoji lice i nalicje, laž i istina. Ja se ne bavim nikakvom filozofijom, ja sam samo ubogi vajar koji pokušava da kaže ono što misli. Na svoj nacin ponudio sam lepotu, kroz terakotu i akvarel, tehniku koja se zove pecena sjena. To je pigment koji nastaje kao i terakota, glina se razlaže vodom i kasnije pece.

Podsetimo, Bogosavljevic je autor statue Vlastimira Pavlovica Carevca koja krasi centralni deo parka u Velikom Gradištu, portreta kralja Aleksandra u Tabanovcima, statuete i bareljefa Milivoja Živanovica, kao i kljuceva pozorišnih scecanosti “Milivoje Živanovic”, biste i statuete Žanke Stokic, biste Pavla Savica, Branislava Nušica, bareljefa Vojislava Dulica u Požarevcu i mnogih drugih umetnickih kreacija.

L.L.

KULTURNA HRONIKA OPŠTINE PETROVAC

- U organizaciji KPC i Narodne biblioteke ‘’Ðura Jakšic’’, u petak je u maloj sali Doma kulture u Petrovcu na Mlavi, priredena promocija knjige pisca Vojislava Radojkovica iz Petrovca, pod nazivom ‘’Nisam ja budala’’. O knjizi su govorili magistri Milena Stojanovic i Milan Orlic.

- Monodrama Miodraga Lazarevica ‘’Sedele smo pored Mlave i plakale’’ sinoc je premijerno izvedena na sceni petrovackog Doma kulture. Nastupila je ucenica SŠ ‘’Mladost’’ Violeta Petrovic.

- U petrovackom pozorištu ‘’Bata Bulic’’ u pripremi je adaptacija predstave Milovana Vitezovica ‘’Lajanje na zvezde’’ u režiji Vesne Stankovic. Nastupice deo glumacke družine prve postavke i nova generacija srednjoškolaca u omladinskoj sceni. Premijera komada najavljena je pocetkom aprila, a Vesna Stankovic je ujedno angažovana i za rad sa polaznicima škole glume.

- Takmicenje sela Srbije, elitna društveno-kulturna manifestacija koja je zaceta upravo u mlavskom kraju susretom sela Kamenova i Zabrda, i ove godine pobuduje nesvakidašnje interesovanje. Ocekuje se ucešce dvadesetak naselja.

"Mi smo i zamislili takmicenje da bude smotra svega što se radi i gradi i bude snažan podsticaj preporodu sela na svim poljima. Rezultata ima, velika je mobilizacija meštana, impresioniraju druženja", kaže Miodrag Lukic, direktor Kulturno-prosvetnog centra Petrovca koji je i organizator manifestacije.

Inace, prve nastupe imali su meštani sela Dubocke, lanjski pobednici, kao i žitelji Ranovca.

D.I.

OSTROVO

POMOC ZA OBNOVU CRKVE

Saša Miškovic, rodom iz Kostolca, predsednik Udruženja «LJubicevo» iz nemackog grada Dolerna koje broji više od 600 clanova, zapoceo je humanitarnu akciju prikupljanja pomoci za obnovu crkve Svetog velikomucenika Georgija u Ostrovu. Izgradena davne 1825. godine, ova crkva nijednom do sada nije renovirana iako se u u njoj nalaze veoma vredne ikone slikane na drvetu i stare crkvene knjige iz 1650. godine za koje se pretpostavlja da su donete iz Rusije. Meštani ove parohije tek nedavno su svojim sredstvima okrecili crkvu spolja i zamenili crep, medutim, neophodna je restauracija ikonostasa i zamena elektricnih instalacija i stolarije.

M. K.

KULTURNO-PROSVETNA ZAJEDNICA POŽAREVAC PRIPREMA ZA FESTIVAL MLADIH

Tokom marta i aprila Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovace brojne aktivnosti. Opštinsko takmicenje u recitovanju održace se 29. marta, dok ce 31. marta u prostorijama Visoke tehnicke škole biti održana promocija obrazovnog softvera Milorada Simica sa Instituta za jezike Srpske akademije nauka i umetnosti. Pripreme za Festival mladih su takode u toku.

- Kulturno-prosvetna zajednica i dalje nema svoje prostorije i funkcioniše samo zahvaljujuci ogromnom entuzijazmu clanova i dobroj volji ljudi koji rade u obrazovanju i kulturi, kaže predsednik KPZ, Draško Grujic.

L.L.

VELIKO GRADIŠTE

DANAS SMOTRA RECITATORA

U okviru republicke smotre “Pesnice naroda mog” danas ce u Velikom Gradištu biti održano Opštinsko takmicenje recitatora, a najuspešniji ce nastupiti na Regionalnoj smotri u Žagubici. Na ovom takmicenju ucestvovace 20 -30 recitatora iz OŠ “Ivo Lola Ribar” Veliko Gradište, OŠ “Miša Živanovic” Srednjevo i OŠ “Vuk Karadžic” Majilovac, kao i predstavnici Srednje škole Veliko Gradište koji nemaju opštinsku konkureciju.

D.D.

O MILIVOJU, ZA POCETAK, U CRTICAMA

-Rano je otišao od kuce. Sa 14 godina pojavljuje se kao dobrovoljac u Sremskom dobrovoljackom odredu.

- Prelomni trenutak za njegov životni put je gostovanje trupe Koste Delinija.

-Prvi nastup - kao recitator prvog maja 1918. godine. Tada je u požarevackom ‘’Ksenofonu’’ Triša Kaclerovic držao socijalisticki govor. Milivoje je kazivao prevedenu pesmu ‘’Dobar drug’’ (prevod V. Ilica).

-Posle toga nekoliko godina luta s putujucim družinama od nemila do nedraga.

Prelomni momenat je nastup u trupi Mihajla Mikice Spasica. U komadu koji je napisan u dokolici (‘’Detto’’) imali su srecu da ih pogleda Nušic i tada njegova karijera krece stalnom uzbrdicom.

-Od 1923. do 1928. igra u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad

-Od 1928. do 1933. godine igra u Narodnom pozorištu Skoplje gde stice presudnu slavu.

-U Narodno pozorište Beograd dolazi kao glumac o koga se otimaju, godine 1933. i tamo igra do 1947. godine. Te godine prelazi u novoformirano Jugoslovensko dramsko pozorište kao jedan od najvecih naših glumaca i u njemu ostaje do 1970. godine.

-Te, 1970. godine prelazi u Savremeno pozorište Beograd (Beogradsko dramsko) i tu igra samo jednu predstavu.

-Ukupno je od 1923. do 1970. nešto preko 360 uloga, neke i u razlicitim postavama.

-Igrao je u preko 30 filmova i televizijskih serija, od kojih su neke prikazivane po celom svetu.

Poslednja uloga koju je odigrao bila je Hadži Zamfir u ‘’Zoni Zamfirovoj’’.

Zvezdani trenuci njegove karijere:

-Godine 1955. nastupa u predstavi ‘’Jegor Bulicov’’ na drugom festivalu Teatra nacija u Parizu. Predsednik festivala Žan Žilijen iz pocasti prema Milivoju dodeljuje mu garderobu Sare Bernar.. Preko trideset puta zavesa je podizana na izazov publike. Nastupala su pozorišta iz Finske, Engleske, Irske, Belgije, Italije, Švajcarske i Kine.

-Prvi put ‘’Jegor Bulicov’’ gostuje u SSSR maja 1956. godine i to u filijali MHATA, u Gorkom, Lenjingradu i Kijevu.

-Nekoliko godina kasnije JDP nastupa u Sofiji.

-Konacno, 1966. godine na sceni MHATA (Moskovskog umetnickog akademskog ansambla) doživljava punu satisfakciju kada za svoju rolu Milivoje dobija medalju Stanislavskog.

-Predstava ‘’Jegor Bulicov’’ inace je premijerno izvedena u sezoni 1950/51. Igrana je s prekidima sve do ranih sedamdesetih - ukupno 181 put. Godine 1968. , tredeg aprila JDP je njome obeležio dve decenije rada.

ZAKUPLJEN PROSTOR

PARTIJA STAROSEDELACA I LOJALNIH GRAÐANA

Dragi sugradani!

Pred nama su još jedni izbori i još jednom nam se pruža mogucnost da uticemo na svoju sudbinu. Ponovo cemo slušati obecanja, zaklinjanja, bajke i laži povece grupe ljudi ciji je jedini zajednicki interes da ostanu na vlasti, po svaku cenu. Sva zaklinjanja na koalicione sporazume, zajednicke ideje, interese i ciljeve tokom godina oni su pretocili u jedan jedini cilj : da ostanu na vlasti. Ne samo da bi i dalje vladali, vec da bi ih vlastodržacki imunitet sacuvao od odgovornosti.

Od odgovornosti ih ne može i nece sacuvati vreme koje sve pokaže, kao što je do sada pokazalo. Medutim, pošto vreme prolazi neumitno i ne ostavlja mogucnost za ispravke grešaka i štetocinskog rada, mi - grupa lojalnih gradana, starosedelaca, ljudi od posla, solidnosti i ugleda, rešili smo da osnujemo samostalno, vanstranacko udruženje koje ce se legitimnim politickim sredstvima boriti za mesta odbornika kako bi na taj nacin uspela da izmeni situaciju u kojoj se nalazimo. Hocemo da svoje ogromno radno iskustvo, priznatu poslovnu uspešnost i gradansku lojalnost dokažemo tako što cemo u odbornickoj skupštini, kao predstavnici naroda, upotrebiti svoje znanje, energiju i uticaj da poboljšamo svima nama život.

Šta nam daje pravo da u to budemo ubedeni?

To što nas zna ceo požarevacki kraj kao uspešne ljude, domacine i lojalne gradane.

Šta hocemo da promenimo?

Nažalost, predug je spisak nepravilnosti, šteta, neprofesionalizma i zloupotreba, sve na racun gradana i znacajnog budžeta ciji se sramotno veliki deo koristi za pokrivanje i prikrivanje nerada, zauzimanja radnih mesta po partijskoj pripadnosti i druge zloupotrebe. Posebno cemo objaviti argumentovan i utemeljen spisak šteta i malverzacija..

Kako cemo to uraditi?

Tako što cemo svoje ogromno radno iskustvo, energiju i želju za promenama pretociti u ovaj posao. Ako smo decenijama bili uspešni privrednici, znacemo da svoja domacinska iskustva iskoristimo i na ovom planu.

Šta ocekujemo od vas, cenjeni sugradani?

Da nas svojim glasom, za svoje dobro i buducnost svoje dece podržite.

Šta za uzvrat tražimo?

Ništa za nas licno! Decenijama rada stekli smo dovoljno. Ne trebaju nam privilegije, milostinja i mrvice iz budžeta. Tražimo vašu podršku da svoju energiju usmerimo za opšte dobro kako bi se stanje u privredi, upravi, sudstvu, policiji, zdravstvu, školstvu, promenilo na dobrobit svih nas, starosedelaca, ali i svih lojalnih gradana.

Ako želite da nam se prikljucite, ne oklevajte jer ce to biti za vaše dobro. Ko to želi, može da se javi na telefone 012/532-314 i 063/209-875 ili da licno dode na pumpu ‘’MVL petrol’’, Koste Abaševica br. 1 u Požarevcu.

za grupu gradana

Mirko Lazic

POVODOM 24. MARTA, SVETSKOG DANA BORBE PROTIV TUBERKULOZE

VELIKI PROBLEM COVECANSTVA

- Dispanzer za plucne bolesti u Požarevcu u potpunosti je spreman da se ukljuci u realizaciju Nacionalnog programa za borbu protiv tuberkuloze

Tuberkuloza je bolest koja prati coveka od njegovog nastanka. Ocekivalo se da ce pronalaskom mocnih lekova, ova bolest biti iskorenjena, ali zbog velikih promena u poslednjoj deceniji prošlog veka, tuberkuloza i danas predstavlja veliki problem za covecanstvo. U svetu svake godine od tuberkuloze oboli oko osam, a umre 2 miliona ljudi. Zbog ovih cinjenica, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je TBC za globalni zdravstveni problem i 2003. godine odredila smernice za lecenje i pracenje tuberkuloze. Bolest najcešce zahvata pluca, a mogu biti zahvaceni i drugi organi. Put zaraze su kapljicne infekcije koje se prenose putem vazduha što znaci da se bacili nalaze svuda oko nas.

—Simptomi bolesti su kašalj koji traje duže od 4 nedelje, mršavljenje, slabost, umor, nocno znojenje, slab apetit, blago povišena temperatura, bolovi u grudima i iskašljavanje krvi. Dijagnoza bolesti postavlja se snimkom pluca, laboratorijskim analizama, a najznacajniji nalaz je bacil tuberkuloze. Lecenje traje od 6 do 8 meseci, a zapocinje u bolnickim uslovima. Važno je da se lekovi uzimaju redovno i u propisanim dozama... Tuberkuloza je izleciva bolest, ne ostavlja trajne posledice, a izleceni bolesnik nastavlja da živi uobicajenim životom, saznajemo u ATD u Požarevcu od dr Zorice Slavkovic.

Sprovodenjem programa zdravstvene zaštite stanovništva od tuberkuloze, ocekuje se znacajan pad morbiditeta i mortaliteta od ove bolesti. U našoj zemlji na 100 000 stanovnika registruje se 35 novoobolelih od TBC, a cilj je smanjenje na bar 25. U opštinama Branicevskog okruga, zahvaljujuci preduzetim merama i informisanju stanovništva, TBC je u stagnaciji.

—Dispanzer za plucne bolesti u Požarevcu u kome rade 4 lekara, 4 RO tehnicara, 5 medicinskih sestara i 1 laborant, u potpunosti je spreman da se ukljuci u realizaciju Nacionalnog programa za borbu protiv tuberkuloze, tvrdi dr Zorica Slavkovic.

S.E.

KONFERENCIJA ZA JAVNOST

PARTNERI NA LOKALNIM IZBORIMA

G 17 plus, SPO i Federacija Romskih udruženja nastupace zajedno na lokalnim izborima u maju 2008. godine.

Ispred grupacije govorili su: Vojislav Stojicevic, predsednik OO SPO, Slaviša Miloševic, predsednik federacije Romskih udruženja za Branicevski okrug i Slavomir Lazarevic, clan Politickog saveta i PR stranke G 17 plus.

ADVOKAT ZA VAS

POVREDA PRAVA NA PRAVICNO SUÐENJE

ZBOG NEIZVRŠAVANJA PRAVNOSNAŽNE PRESUDE

Pravnosnažnom Presudom Medunarodnog suda u Strazburu od 21. VI 2007. godine, u predmetu preduzeca EVT protiv države Srbije, utvrdeno je da tužena država Srbija mora ispuniti zahtev podnosioca predstavke za materijalnu naknadu tako što ce obezbediti, odgovarajucim sredstvima, puno izvršenje pravosnažne Presude Privrednog suda od 7. maja 1996. godine, kako je izmenjena nalozima za izvršenje od 17. oktobra 1996. godine.

Iz napred navedenih razloga smatra se da je došlo do povrede clana 6. stav 1. Konvencije, odnosno da je došlo do ugrožavanja suštine “prava na sud” i do povrede prava na zaštitu imovine iz clana 1. Protokola 1, jer država nije preduzela sve neophodne mere koje joj stoje na raspolaganju, ukljucujuci i asistenciju policije, kako bi obezbedila delotvorno sprovodenje postupka izvršenja pravnosnažne presude domaceg suda, cime je podnosilac predstavke sprecen u dobijanju novca koji je zakonito ocekivao da dobije, na osnovu pravnosnažne sudske presude. Ovaj sud smatra da se izvršenje presude, koju je domaci sud doneo, mora smatrati sastavnim delom “sudenja” u smislu clana 6. stav 1. Konvencije i da stoga zakašnjenje u izvršenju presude ne sme biti takvo da ugrožava suštinu zašticenog prava na pravicno sudenje.

Ovaj Medunaroni sud je obavezao tuženu državu Srbiju da treba da obezbedi, odgovarajucim sredstvima, potpuno izvršenje pravnosnažne presude Privrednog suda od 7. maja 1996. godine, kako je izmenjena relevantnim nalozima za iz-vršenje, u roku od tri meseca od datuma kada ova presuda postane pravnosnažna, u skladu sa clanom 44. stav 2. Konvencije;

Takode tužena država mora da plati podnosiocu predstavke, u istom roku od tri meseca, iznos od 2.500 evra (dve hiljade pet stotina evra) za pretrpljenu nematerijalnu štetu, i iznos od 3.000 evra (tri hiljade evra) na ime troškova koje je imao pred domacim organima, koji ce biti pretvoreni u nacionalnu valutu tužene države po kursu koji ce važiti na dan isplate, plus sve takse koje se mogu naplatiti.

Tužena država treba da po isteku gore navedena tri meseca do isplate plati obicnu kamatu na gore navedene iznose po stopi koja je jednaka najnižoj kamatnoj stopi Evropske centrale banke uz dodatak od tri procentna poena.

A.Z.V.

HALO 92

- Požarevacka policija lišila je slobode Miroslava M. (1973), Igora R. (1978) i Miodraga N. (1968), svi iz Velikog Gradišta, zbog sumnje da su izvršili krivicno delo otmica i silovanje u pokušaju. Oni su osumnjiceni da su 17.03.2008. godine, oko 22.00 casova, uz upotrebu sile i pretnje Ž. S. iz Velikog Gradišta odveli iz njegove kuce i zatvorili ga u kucu osumnjicenog Miodraga N. gde su ga fizicki i seksualno zlostavljali. Ošteceni je tokom noci uspeo da pobegne i slucaj prijavi policiji. Policija ce osumnjicene uz krivicnu prijavu predati nadležnom istražnom sudiji.

- Požarevacka policija lišila je slobode i podnela krivicnu prijavu protiv Aleksandra R. (1988) iz Kusica, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivicno delo izazivanje opšte opasnosti, davanje mita i ometanje ovlašcenog službenog lica u vršenju poslova bezbednosti. Vršeci kontrolu saobracaja u kasnim nocnim satima, policija u Velikom Gradištu pokušala je da zaustavi putnicko vozilo koje se kretalo iz pravca Golupca. Medutim vozac je naglo zaustavio vozilo, izvršio polukružno okretanje, ugasio svetla na vozilu i udaljio se velikom brzinom krecuci se levom kolovoznom trakom. Nakon nekoliko kilometara policija je uspela da sustigne odbeglog vozaca. Aleksandar je sobracajnim policajcima najpre ponudio 50 EUR-a pa zatim po 100 EUR-a da odustanu od pisanja prijave a nakon toga ih vredao i pretio im. Osumnjiceni je uz krivicnu prijavu predat nadležnom istražnom sudiji, koji je odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

U VELIKOM GRADIŠTU OBELEŽEN SVETSKI DAN ŠUMA

POŠUMLJAVANJE “PESKOVA”

Opština Veliko Gradište i predstavnici preduzeca “Srbija šume”, šumske uprave Požarevac, pošumljavanjem su obeležili Svetski dan šuma, 21. mart. Inace, redovni zadaci na pošumljavanju vrše se svake godine pre kretanja vegetativnog perioda.

U požeženskoj pešcari, takozvanim “peskovima” 1999. godine desio se veliki šumski požar, kada su izgorela mnoga stabla crnog bora koja se sada zamenjuju bagremom.

- Dan nepažnje izazvao je velike ekološke štete koje se saniraju od 2000. godine. Mi smo uglavnom obnovili opožarenu površinu, mada s vremena na vreme delujemo sa popunjavanjem, što zavisi od klimatskih faktora koji su poslednjih godina, u smislu visokih temperature, vrlo nepovoljni ,rekao je Dragan Lukic, revirni inženjer “Srbija Šume”.

Ispred gradištanske opštine teren je obišao Mladen Slepcevic koji je istakao da je ceo ovaj kompleks napadnut eolskom erozijom ali da se mukotrpnim radom u zadnjih pedesetak godina došlo do stadijuma da ne postoje “živi “ peskovi tj. oni koji su podložni eolskoj eroziji. Slepcevic je apelovao na gradane da budu oprezni u odlaganju smeca kao i paljenju vatre na ovakvim terenima, što je zabranjeno i kažnjivo.

Do petka je pošumljeno devet, a planirano je da tokom vikenda budu zasadene sadnice na još tri hektara.

T.R.S.

ITALIJANI U VELIKOM GRADIŠTU

TURIZAM KAO SPONA

Opštinu Veliko Gradište u petak je posetio predsednik opštine Zgonik, koja je udaljena dvadesetak kilometara od italijanskog grada Trsta. Dragan Milic, predsednik gradištanske opštine upoznao je gosta, koji je došao u društvu urednika televizije "RAI Slovenia", sa odlikama opštine Veliko Gradište i njenim turistickim stremljenjima i potencijalima.

- Najpre cemo poceti sa kulturnom i sportskom saradnjom a cilj nam je privredna saradnja jer i ova italijanska opština ima ambicije u razvoju turizma. Takode, postoji velika mogucnost da zajednicki nastupamo ka fondovima Evropske unije i radimo nekoliko zajednickih projekata. Ovo je prvi razgovor ali sam siguran da ce se posete nastaviti i dati rezultate, rekao je Milic i porucio predstavnicima italijanske opštine da je Gradište otvoreno za saradnju i nove investicije.

-U našoj opštini radi mnogo ljudi iz Velikog Gradišta. Predsednik opštine Gradište mnogo je radio na marketingu opštine i to je dobro .

-Naša, kao i ova opština, ima veliki turisticki potencijal. Sa Gradištem možemo saradivati na tom, ali i kulturnom, sportskom i industrijskom nivou što je prioritet jer daje nova radna mesta. Današnji razgovori su samo prvi korak, ali ce ih sigurno biti još, rekao je Mirko Sardoc, predsednik opštine Zgonik.

T.R.S.

PREDŠKOLSTVO

VRTICI SLAVE PROLECE

U organizaciji Udruženja vaspitaca Podunavskog okruga “Cigra”, u Smederevu je polovinom marta organizovan muzicki festival stvaralaštva dece i vaspitaca. Bilo je više od 600 predškolaca, medu njima i predstavnici požarevacke Ustanove “LJubica Vrebalov”, vrtici “Leptiric” i “Neven” iz Požarevca i “Majski cvet” iz Kostolca. Pesma i igra mališana ove Ustanove, pored oduševljenja prisutnih, pobrala je i nagrade.

- Postaje tradicija - nagrade redovno osvajamo. Ovog puta, “Leptiric” je nagraden za nastup, “Majski cvet” za kostime, a “Neven” za vokalno izvodenje. Inace, dolazak proleca, zajedno sa prirodom, budi i obilje aktivnosti u predškolstvu. U petak je u Žagubici održana manifestacija “Dani cveca”, veoma sadržajna i zanimljiva. Prikazano je mnoštvo veoma kreativnih i uspelih tacaka vrtica i ustanova sa podrucja nekoliko okruga. Što se požarevacke Ustanove tice, dolazak proleca su najrazdraganije obeležili mališani požarevackog vrtica “Neven”, programom svih vaspitnih grupa. Naravno, uz aplauze roditelja i punu podršku vaspitaca, - kaže Ana Šterjoska, predsednik Udruženja vaspitaca Branicevskog okruga “Vaspitac plus”.

Po tradiciji, u organizaciji Saveza udruženja vaspitaca, obeležen je i 22. mart, Dan vaspitaca. Skup je održan u Smederevu, vaspitaci - stvaraoci predstavili su i svoje publikacije i projekte. Vanja Milutinovic, vaspitac iz žagubickog “Poletarca” prezentovala je “Pozorištance” - slikovnicu za vaspitace i svoju zbirku pesama o ljubavi.

- Bliži se i manifestacija ciji smo mi domacini: u maju se u Požarevcu održava Festival tradicionalnih igara i modernog plesa. Organizator je Udruženje vaspitaca Branicevskog okruga i pripreme su vec pocele. Racunamo na sve koji su i ranijih godina svojim ucešcem ovoj manifestaciji dali sadržinu, lepotu i atraktivnost. Prošle godine su nam bili i gosti iz Crne Gore, a ove, pored njih, ocekujemo dolazak i drugih gostiju iz okruženja: Republike Srpske, Makedonije, Slovenije, Hrvatske... Nadamo se i gostima iz Grcke i Austrije, - dodaje Šterjoska.

Od zanimljivosti u najavi, posebno vredi izdvojiti spektakl kojim ce se pocetkom juna obeležiti rastanak sa mališanima koji su dorasli do dacke torbe. Prošle godine, po prvi put, završna priredba je održana na letnjoj pozornici u centru Požarevca. Taj “pilot projekat” se pokazao više nego dobrim, pa ce i ove godine buduci prvaci ponosno prodefilovati centralnim gradskim ulicama, a rastanak sa vrticima i vaspitacicama ispuniti pesmom, igrom i radošcu.

D. M.

DOBRA PRIPREMA - OSNOVA KVALITETA

Februar nas je iznenadio visokim temperaturama, a mart , kao i obicno, vratio u zimu. Javno preduzece “Toplifikacija” Požarevac i tokom ovih meseci ispunjava obaveze iz svoje delatnosti tj. obezbeduje toplotnu energiju korisnicima. Zvanicno, grejna sezona traje do kraja aprila, ali ce se, po recima direktora ovog javnog preduzeca Tome Janicica, gradani grejati i duže, ukoliko to bude potrebno.

- Naša delatnost je specificna. Bilo je godina kada smo se grejali i u maju. Pocetak grejne sezone zvanicno je 15. oktobar ali smo uvek tople probe pocinjali ranije. Svi paušalci placaju cele godine, oni koji koriste kalorimetre placaju onoliko koliko potroše, te nema nikakvih problema da se klima u objektima stanovanja brzo promeni ukoliko bude potrebno.

Tokom ove grejne sezone nije bilo vecih problema u preuzimanju i raspo- redivanju toplotne energije koja stiže iz elektrana.

- Zadovoljen je osnovni kriterijum, a to je da se postigne predvidena temperatura od 22 stepena. Što se naše distribucije i sistema tice, takode nije bilo vecih problema. Dobijali smo pojedinacne pritužbe. Uglavnom je rec o zgradama koje imaju grejanje vec dvadesetak godina, pa sada, zbog kvaliteta grejanja, protoka ili temperature vode stare cevi popuštaju. Iako je obaveza vlasnika da to sanira, “Toplifikacija” pomaže gradanima, kako ne bi bili ugroženi i drugi korisnici, jer je praksa da se cela lokacija “zatvori” dok se problem ne reši. Kako bi na minimum sveli probleme koji gradani kasnije imaju sa mrežom JP “Toplifikacija” ponudice im listu verifikovanih izvodaca sa jedinicnim cenama intervencija, kaže Janicic i dodaje da se tokom ove sezone na vodovima JP “Toplifikacija” Požarevac nije desio nijedan veliki kvar, što je odraz dobre pripreme preduzeca za grejnu sezonu.

Kalorimetri

U JP “Toplifikacija” vec su pripremili listu planiranih radova. U ovoj godini ocekuju ih dva razvojna puta. Prvi je obaveza širenja toplifikacione mreže; priprema u primaru i širenje u sekundaru, a dugi, pocetak uvodenja placanja grejanja preko kalorimetara.

- Vec smo u pregovorima sa Udruženjem toplana Srbije o preuzimanju odredenog broja kalorimetara kako bi polako poceli sa uvodenjem takozvanog “tarifnog korisnika”. Time ce svi naši korisnici biti zadovoljni, jer ce placati onoliko energije koliko potroše. Prednost ovog sistema je i u tome što kalorimetri više nisu nezgrapni, kao što su bili ranije, vec se prave u manjim jedinicama i ugraduju jednostavnije. Pocetak ove aktivnosti ocekuje se tokom letnjih meseci i to najpre kod vecih potrošaca. Plan je da se do pojedinacnog tarifnog korisnika stigne za godinu-dve. Bitno je naglasiti da uvodenje kalorimetara, osim u slucajevima samoinicijativnog uvodenja, nece padati na teret korisnika, vec JP “Toplifikacija”, naglašava Janicic.

I primar i sekundar

Osnovna obaveza “Toplifikacije” je da u okviru priprema za narednu grejnu sezonu uradi listu prioriteta kojom se u okviru primara predvidaju nova prikljucna mesta.

- Rec je o takozvanom “širenju primara”. Mi smo želeli da uradimo više, ali projekti kojima smo konkurisali nisu dobili sredstva u Nacionalnom investicionom planu, te na osnovu toga ne planiramo širenje mreže. Ipak, ovih dana se završava konkurs Fonda za zaštitu životne sredine gde se nadamo odredenim sredstvima. U tom slucaju radicemo Zabelski krak, od zgrada solidarnosti prema Zabeli (350 metara), gde ce biti uradene tri toplopredajne stanice. Od zgrada u ul. Vlastimira Pavlovica Carevca do crkve sv. Petka planirane su takode tri - cetiri toplopredajne stanice. Radicemo i Brdo 2 i 3 , na lokaciji blizu Homoljske ulice. Imacemo dve toplopredajne stanice sa cetiri odvojena prstena što nam omogucava da deo brda od Hajduk Veljkove do Tesline ulice uradimo kompletno. Pomenute velike investicije u delu primara iznose 50 miliona dinara od cega se nadamo da iz Fonda obezbedimo cetrdeset, a da deset miliona uloži “Toplifikacija”.

Radovi na sekundaru pocinju u maju, najpre u Mesnoj zajednici “Burjan” na lokaciji Ratarske, Rudarske i ulice Miodraga Markovica. Ova investicija vredna je 25 miliona dinara. Direktor JP “Toplifikacija” najavljuje i radove u ulici Vlastimira Pavlovica Carevca, gde je planirano prikljucenje 50-60 kuca i 110 korisnika zajednickog stanovanja, a sekundar je planiran i na lokaciji Ðerdap i Stanoja Glavaša do Jugoviceve ulice.

U okviru plana za 2007. i 2008. godinu nisu predvidena zajednicka ulaganja JP “Toplifikacija” i MZ Kostolac, Cirikovac i Klenovnik. Janicic smatra da, iako je došlo do zastoja u pregovorima o preuzimanju kostolacke mreže, nijedno javno preduzece u Srbiji ne može bolje da održava Kostolac nego Požarevac, kada je rec o strucnosti , tehnickoj opremljenosti i drugim parametrima.

- Što se tice prikljucivanja Klenovnika i Cirikovca pružicemo podršku u okviru planova, projektovanja, vodenja nadzora, uvodenja sistema u eksploataciju... Treba napomenuti da te mesne zajednice moraju naci svoja ali i sredstva fondova kako bi mogle da svoje stanovništvo prikljucuju na toplifikaciju, pod uslovima koje mi, kao javno preduzece sa dosta iskustva, možemo da im preporucimo. Da li je to zajednicka ili individualna toplopredajna stanica, to je manje bitno. Osnovna stvar je da u tehnickom delu bude uradeno kako treba, da bi stanovnici sela živeli kvalitetnije i zdravije. Istovremeno, iskljucivanjem dimnjaka stvaraju se mogucnosti da se u Ministarstvu za ekologiju konkuriše za povoljno kreditiranje, dodao je Janicic.

T.R.S.

Gasifikacija

- JP “Toplifikacija” nece doci “u sukob” sa gasifikacijom. Gasifikacija ima svoje prednosti, sasvim drugaciji nacin širenja mreže... LJudi iz opštine koji na tome rade, to rade vrlo dobro. Voleo bih da se u gasifikaciju krene još intenzivnije, jer sama anketa ne znaci mnogo. Mi u “Toplifikaciji” to znamo iz iskustva. Osnovna stvar je realizacija grejanja. Potrebno je korišcenje gasa i u druge svrhe u domacinstvu, ali je grejanje primarno, rekao je, izmedu ostalog Janicic, na ovu, aktuelnu temu.

Nove cene od 1.oktobra

O onome što gradane, odmah nakon kvaliteta grejanja interesuje, jeste cena istog. Ona se, bar do pocetka naredne grejne sezone, nece menjati, najavljuje Janicic.

- Plan je da se do 1. oktobra cena ne menja. Požarevac ima nižu cenu u odnosu na druge gradove, ali je zbog toga i širenje mreže malo problematicnije, jer je tehnologija skupa. Mislim da kvalitetom ali i dugorocnim razvojnim putem možemo biti zadovoljni, jer je instalacija koja se uradi kvalitetna i bez velikih troškova održavanja što doprinosi tome da se novac koristi za širenje mreže. Mislim da smo došli do zadovoljavajuceg tehnickog i strucnog nivoa te da je nadzor rigorozan.

OVE GODINE U ŠKOLAMA BRANICEVSKOG I PODU-NAVSKOG OKRUGA

VIŠE ÐAKA PRVAKA

- Pripremnu nastavu za upis u prvi razred, ove godine završilo 4.165 osnovaca što je za 300 više nego lane

U svim osnovnim školama u Srbiji 1. aprila krece upis daka prvaka pa tako i u 34 škole u Branicevskom i 37 u Podunavskom okrugu. Prema recima Nebojše Jovanovica, nacelnika Školske uprave Ministarstva prosvete u Požarevcu, za prvi razred ukupno su stasala 4.393 deteta od kojih 2.286 u Podunavskom okrugu i 2.107 u Branicevskom. Prethodno su buduci prvaci morali da produ pripremni program pa je tako pripremnom nastavom obuhvaceno 4.165-oro dece ili 95 posto. U odnosu na prošlu godinu broj prvaka je veci za 300 s obzirom na to da je lane taj status steklo 3.865 mališana. Kada je u pitanju Požarevac ove godine ocekuje se upis 852 deteta.

- Upis pocinje 1. aprila i traje do 31. avgusta. Pored izvoda iz maticne knjige rodenih, zdravstvenog uverenja i potvrde o prebivalištu prilikom upisa dostavlja se i uverenje o završenom pripremnom programu. Roditelji dece koja te pripreme nisu prošla, u obavezi su da prilože školama pismeno obrazloženje, odnosno neku vrstu opravdanja zašto je to tako. Upisuju se deca koja do pocetka školske godine imaju najmanje šest i po odnosno sedam i po godina, a to su, u stvari, deca rodena od 1. marta 2001. do 1. marta 2002. godine. Upis se uglavnom vrši po teritorijalnom principu, ali deca mogu da se upisuju i u škole koje nisu na podrucju njihovog prebivališta ako im to više odgovara, ja, na primer, znam da su neke škole u Smederevu obezbedile i besplatne udžbenike za prvake samo da bi privukle što veci broj dece, saznajemo od nacelnika Jovanovica.

S.E.

U JKP “CISTOCA” U MALOM CRNICU OD 1. FEBRUARA

REALIZUJU PROJEKAT JAVNIH RADOVA

- Na poslovima je angažovano tridesetak radnika, a ukupna vrednost ovih radova je 4 miliona dinara

Pored obavljanja redovnih aktivnosti, zaposleni u Javnom komunalnom preduzecu “Cistoca” u Malom Crnicu angažovani su ovih dana i na realizaciji projekta javnih radova vrednog preko 4 miliona dinara, a odobrenog ovom preduzecu uz pomoc Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne službe zapošljavanja. Rec je o poslovima cišcenja, održavanja i oplemenjivanja zelenih površina kao i održavanja grobalja na teritoriji citave opštine. Pomenuti projekat uposlio je tridesetak radnika koji su se pre toga nalazili na evidenciji nezaposlenih. Ovo je inace, za godinu dana drugi po redu projekat javnih radova. Prvi, koji je završen takode je vredeo 4 miliona dinara a odnosio se na sanaciju divljih deponija i radno je angažovao desetak radnika.

Pored finansijske podrške za javne radove, Malocrnicanima su iz Nacionalnog investicionog programa odobrena i sredstva za kupovinu mehanizacije i za opremanje komunalne delatnosti.

- Radi se o blizu 11 miliona dinara dobijenih iz NIP-a zahvaljujuci razumevanju Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Jedno smo od samo dva preduzeca u Srbiji koja su dobila sredstva za ove namene odnosno za kupovinu komunalnih mašina i opreme. Na ova sredstva preduzece je dužno da obezbedi još tri miliona i šesto hiljada dinara kao ucešce. Ovih dana ocekuje se raspisivanje javne nabavke, tenderska komisija je oformljena, pa ce tako JKP u Malom Crnicu u najskorije vreme imati i respektibilnu gradevinsku operativu koja ce moci da radi i na projektima kao što su gasifikacija, vodovod, kanalizacija, saznajemo od Dragiše Marjanovica, v.d. direktora ovog preduzeca.

S.E.

USEVI U BRANICEVSKOM OKRUGU

PŠENICA KOJE KAKO, SETVA NIKAKO

Poslednjih dvadesetak dana na podrucju Branicevskog okruga imali smo prisustvo cešcih padavina u visini od 69 litara po metru kvadratnom. Ozimi usevi koji su posejani van optimalnih rokova i koji su kasnije nikli, zahvaljujuci višim temperaturama vazduha i zemljišta, sada ujednacavaju stepen razvoja sa optimalno posejanim usevima.

Prema recima Stanislave Stankovic, strucnog saradnika za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu “Stig”, proizvodaci treba da ubrzaju prihranjivanje useva i da ga okoncaju do sredine marta. Zakašnjenje ili izostanak prihrane u ovom periodu može dovesti do velikog smanjenja prinosa. Usevi ozimih strnih žita zasejani u optimalnim rokovima izgledaju solidno i mogli bi da daju dobre prinose. Uslov za to je da vremenske prilike budu u okviru višegodišnjih proseka tokom prolecnog dela vegetacije, kao i da se primene sve potrebne mere nege.

Za predstojecu setvu jarih kultura pripremu zemljišta u prolece trebalo bi zapoceti 10 -15 dana pre setve tj. u drugoj polovini marta kada to vremenski uslovi dozvole. Poljoprivredni proizvodaci koji su na vreme obavili osnovnu obradu i zaorali osnovno mineralno dubrivo, trebalo je još krajem februara da produ setvospremacem i zatvore brazde, cime bi se prekinuo kapilarni sistem i time zadržala vlaga.

Izuzetno je štetno da se predsetvena priprema obavlja po vlažnom i raskvašenom zemljištu, kada se znacajno pogoršavaju njegove fizicke osobine koje se ne mogu popraviti u nekoliko narednih godina. Takode, priprema izuzetno suvog zemljišta je jako štetna zbog narušene strukture, teško se obavlja uz veliku potrošnju energije, lomljenje mašina itd. Kada se radi o izboru oruda, kombinovana -setvospremaci i drljace pri pripremi zemljišta na uobicajen nacin imaju veci znacaj od upotrebe freza i tanjiraca, kako sa aspekta kvaliteta rada, tako i vremena njihove primene i ekonomicnosti proizvodnje. Veliki broj prohoda pogoršava osobine zemljišta, dovodi do zbijanja površinskog sloja, smanjuje produktivnost rada i nepovoljno utice na prinos gajenih biljaka.

D.Dinic

POVODOM 22. MARTA, SVETSKOG DANA VODA

2008 - MEÐUNARODNA GODINA SANITACIJE

- Zato što u svetu 2,6 milijardi ljudi nemaju odgovarajuce higijenske uslove za život, ova godina je od strane UN proglašena Medunarodnom godinom sanitacije

U svetu i kod nas 22. mart se još od 1993. godine obeležava kao Svetski dan voda. Generalna skupština UN je rezolucijom 1992. godine u Rio de Žaneiru pozvala sve zemlje da pomenutog datuma poštuju preporuke Ujedinjenih nacija i da u skladu sa svojim nacionalnim interesima preduzmu konkretne aktivnosti u oblasti korišcenja i zaštite vodenih resursa.

Svetska zdravstvena organizacija naglašava da u svetu živi oko 2,6 milijardi ljudi koji nemaju odgovarajuce higijenske uslove i zbog toga je 2008. godinu proglasila kao Medunarodnu godinu sanitacije. Odgovarajuce aktivnosti koje ce se tim povodom sprovoditi tokom cele godine omogucice da jednostavne, lako sprovodljive intervencije dovedu do smanjenja broja bolesti sa prolivima kako u seoskim tako i u gradskim sredinama. Ocekuje se da ce najvecu korist od ovoga imati oni koji su i najugroženiji, odnosno deca i siromašni, odnosno oni kojima je pomoc najpotrebnija. Po-boljšanje higijenskih uslova predstavlja jedno od najboljih mogucih rešenja za unapredenje zdravlja stanovništva i ukupnog socijalnog i ekonomskog razvoja.

Nedostatak normalnih higijenskih uslova života ugrožava zdravlje svih, a posebno dece, utice na obrazovanje i razvoj zajednice u celini.

Rad na poboljšanju higijenskih uslova koje Medunarodna godina sanitacije nudi, treba iskoristiti i time poboljšati uslove života i zdravlja mnogih ljudi, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac, direktor, prim. dr Zorica Mitic i nacelnik Odeljenja za promociju zdravlja dr Cvija Stojanovic.

DR BRANKO STALETIC, SPECIJALISTA HIGIJENE U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC:

VODA JE ŽIVOT, TREBA JE CUVATI!

- Svakoga dana u svetu zbog hidricnih epidemija umire 3.800 dece

- Zbog upotrebe zagadene vode godišnje oboli 500 miliona, a umre 10 miliona ljudi

Kao Svetski dan voda, 22. mart se obeležava još od 1993. godine i to pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Razlog ovome je sve veca nestašica dovoljnih kolicina higijenski ispravne vode za pice i proizvodnju životnih namirnica, ali i vode za druge životne potrebe.

—U sušnim delovima planete prisutna je hronicna nestašica vode. To su zemlje Bliskog istoka, Severne Afrike, Južne Afrike, Pakistan, veliki delovi Indije, Kine i Meksika. Upotreba higijenski neispravne vode dovodi do brojnih hidricnih epidemija zaraznih bolesti, ali i do trovanja hemijskim agensima. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu svakodnevno 3.800 dece umire od hidricnih epidemija. Godišnje u svetu zbog upotrebe zagadene vode oboli 500 miliona ljudi, a umre 10 miliona.

Povecanje broja stanovnika na Zemlji, urbanizacija i industrijalizacija uslovljavaju sve vece potrebe za vodom s jedne strane, ali istovremeno se sve više zagaduju svi elementi životne sredine. Zagadivanje vode je vrlo ozbiljan problem, jer su rezerve pitke vode ogranicene, a precišcavanje od nekih zagadenja je nemoguce. Voda se nalazi u stalnom kruženju: vazduh-voda-zemljište, pa se radi njene zaštite moraju cuvati svi elementi životne sredine, podseca dr Branko Staletic, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Požarevac.

U Srbiji postoje Zakon o zaštiti životne sredine, Zakon o vodama i pojedinacni pravilnici koji regulištu ovu problematiku.

—NJihov zajednicki cilj je da se izbegnu velika zagadenja, da se štedljivo koriste resursi i da se odmah vrši revitalizacija.

Vodosnabdevanje je globalni problem, pa je sve izraženija potreba da se uskladi medunarodna, nacionalna i lokalna politika u upotrebi vodenih resursa i njihovoj zaštiti, jer od toga zavisi i opstanak covecanstva na Zemlji. I zato, svi smo odgovorni da cuvamo vodu, jer je ona život, porucuje dr Branko Staletic.

S.E.

VETERANI PARTIZANA POSETILI SPECIJALNU USTANOVU U VELIKOM POPOVCU

HUMANI SUSRET ZA PAMCENJE

Susret završen nerešeno 1:1

U organizaciji Specijalne ustanove za lica ometena u razvoju i MZ “Veliki Popovac” prošle nedelje odigrana je prijateljska humanitarna fudbalska utakmica izmedu veterana Partizana i Sloge iz Petrovca. Jedinstvenoj sportskoj manifestaciji pored šticenika ove ustanove prisustvovali su Radiša Dragojevic, predsednik opštine Petrovac, Miletic Mihajlovic predsednik SO, Radovan Davidov-Lala, predsednik Sportskog saveza opštine Petrovac i Udruženja veterana FK “Sloga”, mnogobrojni meštani Velikog Popovca i okolnih naselja.

Ekipu Partizana su cinili: Vukanac, Ivanovic, Kadenic, Tomic, Spaljoski, Grujic, Zekic, Serafimovic, Stepanov, Šcepovic, Perišic, Petoševic, Rokvic i Stanojevic. Za Slogu su nastupili: Pavlovic, Živanovic, Ðurdevic, S.Nikolic, Životic, LJ.Nikolic, Jovanovic, Mitic, Božic, Jankovic, Jovic, Milojkovic, Stevic, Vasic, Tomaševic, Softic i Jolic. Utakmica je bila veoma neizvesna i završena je nerešeno 1:1, a golove su postigli Sladan Šcepovic i Ranko Božic.

Pozdravljajuci goste na ovom sportskom dogadaju direktor Specijalne ustanove u Velikom Popovcu Dragan Jevremovic je rekao: “Cinimo sve da vrata ove kuce budu stalno otvorena, da ljudi stalno dolaze i da smeštena lica stalno izlaze iz nje i prisustvuju ovakvim ili slicnim dogadajima. Cilj je da korisnike integrišemo u sva zbivanja koja se dešavaju van kapija ustanove, a time ce se povecati njihovi kapaciteti za integraciju u sve oblike društvenog života. Oni prate medije, raduju se dolasku poznatih licnosti i vole da se druže sa njima, a fudbaleri Partizana su svojim dolaskom pokazali svoju humanost i dobru nameru”.

Obracajuci se prisutnima predsednik Skupština opštine Petrovac Miletic Mihajlovic istakao je sledece: “Zaista je lepo da danas gostuju nekadašnje zvezde fudbala, veterani Partizana kako bi odigrali utakmicu sa veteranima Sloge, jer svrha svega je da takav jedan dogadaj posmatraju šticenici ove ustanove koji su hendikepirani i kojima je potrebno pružiti radost. Zahvaljujem se veteranima Partizana i Sloge jer su uprilicili ovakav dogadaj i u tom pravcu treba da cinimo mnogo kako bi olakšali život ovoj kategoriji ljudi”.

Prema recima Gorana Kadenica, vode veterana Partizana, beogradski tim je vec tridesetak godina aktivan i godišnje odigra 50 - 60 humanitarnih utakmica i svaki poziv smatra za svetinju. “Na odredeni nacin ljudima kojima je onemogucen normalan život, našim današnjim boravkom im taj život približavamo i nadamo se da ce to imati efekta i biti putokaz i drugim ljudima da posete ovakve centre. Sa Slogom se susrecemo maltene svake godine, ako ne na velikom terenu onda na cuvenim nocnim turnirima u Petrovcu gde se okupi i do 4.000 gledalaca, a rezultati su neizvesni do samog kraja”, istice Kadenic.

Specijalna ustanova “Gvozden Jovancicevic” u Velikom Popovcu osnovana je 1956.godine i bavi se smeštajem lica ometenih u psihofizickom razvoju sa kategorijom umerene i teže mentalne retardacije oba pola sa preko 18 godina starosti. Trenutno na smeštaju ima 290 korisnika, a njih opslužuje 86 radnika stalno zapošljenih razlicite specijalnosti pocev od medicinskih sestara, negovateljica, vaspitaca, defektologa, socijalnog radnika, radnih terapeuta i instruktora. To je republicka institucija koja se sa 75% finansira iz budžeta, a ostala sredstva ustanova ostvaruje putem sopstvenih prihoda. Poseduje razvijenu farmu svinja, ovaca, koka nosilja i pilica tovljenika. Uz to organizovana je i proizvodnja povrtarskih kultura gde pored radnika ucestvuju korisnici i gro tih proizvoda koristi se za njihovu ishranu, a viškovi se plasiraju na tržište.

Ustanova je intezivno obna-vljana uz pomoc donacija od 2001 -2003.godine i taj period je maksimalno iskorišcen za pravljenje novih zgrada, adaptaciju prostora i nabavku opreme za stabilan rad. Posle 2003.godine humanitarna pomoc postaje sporadicna, medutim sopstvenim radom i uz partnerstvo sa Ministarstvom stvarali su se optimalni uslovi za rad i poslovanje koji direktno uticu na bolji životni standard smeštenih lica.

D.Dinic

ZBOG RENOVIRANJA

PRESELJENA GLAVNA POŠTA U POŽAREVCU

Glavna pošta u Požarevcu, zbog renoviranja preseljena je na novu lokaciju, u ulicu Drinska br. 23 (preko puta Narodne biblioteke). Kako je novi prostor za prijem korisnika i klijenata znatno manje površine od prethodnog, iz pošte apeluju na gradane da koriste usluge i drugih pošta u gradu na sledecim lokacijama: pošta 12103 (Triangl) ul. Cede Vasovica 74, pošta 12104 (kod MZ Burjan), ul. Ratarska, pošta 12107 (kod Železnicke stanice), ul. Knez Milošev venac, pošta 12105 (SUP), ul. Ðure Ðakovica bb, pošta 12102 (Kasarna) za vojna lica.

S.E.

U OŠ “KRALJ ALEKSANDAR PRVI” ODRŽANO “TAKMICENJE MISLIŠA”

MATEMATICKI PRAZNIK

U organizaciji Društva matematicara “Arhimedes” prošlog cetvrtka u Osnovnoj školi “Kralj Aleksandar Prvi” po prvi put održano je “Takmicenje misliša” za 2008. godinu. Ciljna grupa su bili treci i cetvrti razred i ovoga puta ucešce je uzelo 26 trecaka i 39 cetvrtaka. U radu sa ucenicima ucestvovali su sledeci prosvetni radnici: LJubinka Jeremic, Snežana Jovanovic, Jelena Živkovic, Nataša Nikolic -Gajic, Danijela Tomovic, Ivana Nikodijevic -Martinovic i Simonida Jovanovic.

“Prijavili smo se na vreme za takmicenje i samom prijavom ucenici su postali clanovi Društva matematicara “Arhimedes”. Ono što je veoma bitno je da se na ovakav nacin deca uce rešavanju testovskih zadataka zaokruživanjem odgovora. Test koji dobijaju ima 25 zadataka za treci i cetvrti razred, rade ga 90 minuta, a zatim se pregled vrši u Arhimedesu i time je zagarantovana regularnost. Na taj nacin data je prilika da se korektno sprovodi takmicenje, striktno prema uputstvu i da se u jednom potezu dobije snimak stanja u školi kao celini po razredima u pogledu matematike.

Dobicemo snimak stanja u trecem i cetvrtom razredu kod boljih daka, a cilj nam je da negujemo ljubav prema obrazovanju, u ovom slucaju prema matematici, da decu što više angažujemo u obrazovnom i vaspitnom smislu”, istice kordinator projekta Nataša Nikolic -Gajic.

Prema recima direktora Škole Gorana Segera cilj takmicenja je da ucenici zavole matematiku kao jedan od predmeta koji je poslednjih godina dosta zapostavljen. “Imamo retko priliku da vidimo da ucenik sa teritorije Branicevskog okruga postigne neki znacajniji rezultat na republickom takmicenju. Vec nekoliko godina unazad imamo ucenike u “tragovima” koji su prošli na republicko takmicenje, a pre dvadesetak godina ova teritorija je bila reprezentativna i prestižna sa matematicarima. Kroz ovakva takmicenja pokušacemo da stimulišemo decu i potrudicemo se da zavole matematiku kako bi rezultati škole u toj oblasti u narednom periodu bili daleko bolji, kao što je to slucaj sa drugim predmetima”, rekao je Seger.

Pored redovnih nagrada i pohvala koje se dodeljuju za visoke rezultate bice dodeljene i specijalne nagrade u vidu matematickog letovanja, a o tome ce se više znati do 20. aprila kada ce Društvo matematicara “Arhimedes” poslati povratne informacije o rezultatima.

D.Dinic

CRVENI KRST POŽAREVCA I ATD POŽAREVAC

“I JA MOGU DA ZAUSTAVIM TUBERKULOZU”

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze koji se obeležava svake godine 24. marta, ustanovljen je radi podsecanja javnosti da je tuberkuloza aktivna bolest današnjice zbog koje godišnje umire više miliona ljudi u svetu, a pre svega u zemljama u razvoju. I ovog 24. marta Dan borbe protiv tuberkuloze obeležen je nizom aktivnosti pod sloganom “I ja mogu da zaustavim tuberkulozu”.

Manifestacije povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze u Požarevcu su zajednicki organizovali i inicirali Crveni krst i Antituberkulozni dispanzer. U svim osnovnim školama na casovima biologije, uz odgovarajuci propagandni materijal CK i animirani spot, ucenici su mogli da saznaju nešto više o merama prevencije tuberkuloze dok je u školama “Dositej Obradovic” i “Desanka Maksimovic” na casovima likovnog vaspitanja obradena teme “Kako se zaštititi od tuberkuloze”. Najbolja tri rada bice nagradena. U okviru programa obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, u vremenu od 17. do 24. marta aktivisti Crvenog krsta Požarevac i Medicinske škole obišli su desetak porodica i urucili im prigodne pakete. Na sam dan borbe protiv tuberkuloze, 24. marta, u prostorijama ATD i CK priredena je izložba likovnih radova ucenika na temu “Kako se zaštititi od tuberkuloze”. Takode, za ucenike osmog razreda OŠ “Dositej Obradovic” i aktiviste Crvenog krsta, predavanje naslovljeno “I ja mogu da zaustavim tuberkulozu” održali su dr Dušanka Puric, dr Zorica Slavkovic, dr Mirela Vuckovic, dr Nikola Jakic i predstavnici Centra za prevenciju požarevackog Doma zdravlja.

S.E.

KUD KOSTOLAC - NASTUPI

LAZAREVCANI U GOSTIMA

Folklorni ansambl KUD-a Kostolac u petak je imao dva nastupa. Prvi, povodom dana Tehnicke škole "Nikola Tesla" u Domu kulture i drugi u kostolackom hotelu gde je održana veterinarska zabava.

Danas ce mladi igracki ansambl "Vrabac" nastupiti u Centru za kulturu Požarevac na manifestaciji pod nazivom "Pet do 12", koja ima za cilj da upozori na posledice sve veceg zagadenja životne sredine.

U petak, 28. marta, u goste kostolackom KUD-u dolazi KUD "Dimitrije Tucovic" iz Lazarevca koji ce sa kostolcanima odigrati zajednicki koncert. Nastup pocinje u 19 sati.

T.R.S.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U protekloj sedmici, u periodu od 14.03.2008. godine do 21.03.2008. godine u porodilištu opšte bolnice ''Dr Voja Dulic'' u Požarevcu rodena je 21 beba - 9 decaka i 12 devojcica

Sinove su dobili:

Dubravka i Radomir Ilic iz Požarevca, Sladana Trejkic-Vujcic i Mladen iz Kasidola, Danijela Šoškic i Nedeljko Pankalujic iz Petrovca, Mirjana i Miladin Pudar iz Biskuplja, Zorica Žužnjak i Igor Spasovski iz Pankova, Sladana i Nikola Dacic iz Suvog Dola, Savka Lanadatovic i Darko Jovanovic iz Požežena, Daliborka Nikolic i Aleksandar Medenica iz Kostolca, Suzana i Baraktar Plana iz Požarevca,

Kcerke su dobili:

Milena i Jovica Velickovic iz Kisiljeva, Marija Savic-Pahor i Aleksio Pahor iz Požarevca, Aleksandra Žikic i Milan Roskokovic iz Golupca, Marijana i Dobrica Milovanovic iz Simiceva, Desanka i Mirko Simic iz Golupca, Snežana Stevic i Dragan Simic iz Poljane, Natalija i Vladimir Radulovic iz Požarevca, Danijela i Marko Grujic iz Požarevca, Miric-Tanaskovic Bojana i Zoran iz Požarevca, Tanja Jovic i Mišic Dejan iz Srednjeva, Silvana Manojlovic i Arsic Nenad iz Toponice, Danijela Filipovic i Marko Miloševic iz Kuceva.

HUMORESKA

GDE DA SE SELIMO

Kako naša zemlja postaje sve manja (izgubila je 15% teritorije), a i sve uža (ostala je bez južne pokrajine), to mnogi njeni gradani razmišljaju o napuštanju iste. Nisu u pitanju nikakve organizovane seobe (ved videno više puta), vec su ovo sporadicna i porodicna seljenja.

U opticaju su svi kontinenti i sve zemlje sveta (a i šire), pa cak i tamo gde ljudska noga još nije krocila. Mada i ovde, gde se Srbi još uvek bore za golu egzistenciju, postoje predeli gde bi se moglo preživeti u bogatstvu koje nam priroda nesebicno daruje. I to uz minimalna ulaganja, kako pojedinaca, tako i društva u celini i celosti: luk i strela, koplje, motika, ralo itd.

Stan je bilo poslednje što smo supruga i ja prodali, na jedvite jade, starom bracnom paru sa Novog Zelanda koji hoce u zavicaju da ostave kosti, rekavši im da je ovde vazduh cist jer nijedna fabrika ne radi pa tako nema ni zagadivaca životne sredine (i kraja).

Supruga je šetala prstom po karti sveta.

- Kanada! -uzviknula je. - Tamo da idemo.

- Ne! Preko okeana ne letim, pa makar ostao i umro u Srbiji! Valjda znaš da i kad prelazimo ljubicevski most, meni noge klecaju! Ako hoceš u neku Evropu, onda može - branio sam se koliko sam mogao.

- A i bliža je, brate, našoj zemlji.

- Hm, Španija! šta kažeš? -nastavila je supruga.

- Nemoj, molim te, tamo su oni bikovi, mnogo su opasni, napadaju sve živo!

- Francuska, a?

- Ne, nikako! Oni su nam kobajagi prijatelji, a ovamo rade o našoj glavi. Još je moj deda, Solunac, govorio da se najviše cuvamo od Vrancuza!

- Dobro, nadam se da istocne zemlje, i po tebi ne dolaze u obzir?

- Tacno. Istoka i juga dosta mi je za ceo život! Nego, P...

- Aha, Portugalija! -vidim ja da i supruga preferira Mediteran.

- Ma, dobro, ali mislio sam...

- Znam, znam, Italija! Jeste prelepa, pa njihov jezik, pa kancone, garderoba, parfemi...

- Pa, fudbal...

- Znaci, to je to, da idemo tamo?

- Da idemo u Prugovo kod tetke? Živi sama, nama ce sve da ostane, kuca i imanje.

- Pa da, idemo kod nje. Sada je na selu divno, vocke se rascvetale, tetkin cuveni zumbul, miriše cela avlija.

- A tamo cu ja neku svinju, par ovaca i kozu, kokice...

- Jaoj, kako je to divno! Pali ''jugo'', krecemo!

Miodrag Lazarevic

LAZARIZMI

- Povraticemo mi Kosovo, narocito kad se napijemo kosovskog crnog!

- Svaka cast Rusima koji drže do tradicije. Opet nas nisu odbranili.

- Amerika bi trebalo da pomogne i Srbiji da se oslobodi Srbije!

- Umesto pripreme za prolecnu setvu, ponovo pocinju pripreme za izbore.

- Da li bi i ulicari trebalo da placaju putarinu!

Miodrag Lazarevic