Header

U OBJEKTIMA ZDRAVSTVENE USTANOVE APOTEKA POŽAREVAC

JAGMA ZA MASKAMA I VITAMINIMA

- Nova isporuka zaštitnih maski od virusa A H1 N1 ocekuje se narednih dana

- Oko 1. 000 vakcina protiv sezonskog gripa prodato-novih doza nece biti

U kojoj meri je bojazan od oboljevanja od novog gripa prisutna medu gradanima, najbolje svedoci njihova potraga za zaštitnim maskama i vitaminskom terapijom i raspitivanje za vakcinu. U državnim apotekama Požarevca trenutno nema zaštitnih maski, a ni vakcine od sezonskog gripa koja je ove godine dopremljena u manjim kolicinama nego lane.

-U zadnjih mesec dana, otprilike, imamo povecanu potrošnju raznih vitaminskih preparata koji se ticu podizanja imuniteta, posebno kod dece i starijih osoba. Te potrebe naših gradana uglavnom uspevamo da zadovoljimo, ali im ne možemo izaci u susret kada su u pitanju zaštitne maske i vakcina protiv sezonskog gripa. Kolicine ove vakcine su, i inace, ove godine bile manje nego prošle, dobili smo oko 1. 000 doza, tako da je nisu nabavili svi koji su to želeli, a novih isporuka ove vakcine nece biti. Ovih dana u našim objektima veoma su traženi preparati da dezinfekciju ruku i prostora, imamo povecana trebovanja ove robe od strane gradskih institucija kao što su vrtici, škole, komunalne i ostale javne službe, saznajemo od Jasmine Milovanovic, šefa Centralne apoteke ZU Apoteka Požarevac.

Što se tice zaštitnih maski, i obicnih i epidemioloških, bilo ih je do pre desetak dana. Odednom su planule i trenutno su najtraženija roba u apotekama. Obecanja su da nove kolicine epidemioloških maski stižu do kraja novembra, iz uvoza, zbog cega ce biti nešto skuplje od obicnih, hiruških koje bi trebalo da se pojave u prodaji ove nedelje.

-Pored obicnih gradana, maske nam traže i državne institucije i ustanove poput Službe platnog prometa, Zavoda za javno zdravlje, Veterinarsko-specijalistickog instituta...Mi cemo prvo ispoštovati ta trebovanja, pa potom, ostatak maski pustiti u prodaju, jer je veoma važno da se zaštite zaposleni u službama od opšteg interesa kako život u gradu ne bi stao, kaže Jasmina Milovanovic koja na naše pitanje kako se od virusa novog gripa štite apotekari, odgovara da je najvažnije ispoštovati osnovna pravila higijene koja su usaglašena sa trenutnom situacijom a to znaci da je pojacano pranje ruku, brisanje i dezinfikovanje radnog prostora, oficina... Ukoliko bude potrebno i apotekari ce nositi zaštitne maske, a radno vreme apoteka prilagoditi situaciji.

S.E.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA OPŠTINSKI ODBOR VELIKO GRADIŠTE

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U ponedeljak.09.11.2009.godine održana je 14.sednica Skupštine opštine Veliko Gradište, na kojoj su glavne tacke bile Izveštaj o radu škola za školsku 2008/09. godinu i Progam rada škola za 2009.godinu, zatim izveštaj o ostvarenju budžeta za period januar-septembar 2009.godine i predlog odluke o odredivanju lokacije za odlaganje komunalnog otpada.

Odbornici Srpske Radikalne stranke su konstruktivno i argumentovano ukazali na probleme u obrazovanju, a posebno na zloupotrebu položaja direktora jedne osnovne škole i opštinskog prosvetnog inspektora.

Izveštaj o ostvarenju budžeta za navedeni period izazvao je burnu raspravu iz razloga što je budžet realizovan sa približno 42% i nedomacinskog raspolaganja istim. Sve opozicione odbornicke grupe su oštro i argumentovano kritikovale rasipnicko trošenje budžetskih sredstava, pa i budžetske rezerve, na famozne usluge po ugovoru, koje su u stvari ugostiteljske usluge i troškovi reprezentacije. Tu je narocito prednjacio predsednik opštine sa svojim kabinetom. Takode se dosta rasipalo i na putovanja, nagrade i bonuse. Iz odgovora na odbornicko pitanje saznajemo da je kabinet predsednika do 20.10. ove godine, za ugostiteljske usluge platio 1.417.000 dinara, a za reprezentaciju 253.000 dinara, tokom rasprave o ovoj tacki dnevnog reda nekoliko odbornika skupštinske vecine napustilo je sednicu. Verovatno postideni zbog argumentovane kritike opozicije i tragikomicnog vodenja sednice skupštine opštine.

Sednica je prekinuta jer vladajuca vecina nije mogla da obezbedi kvorum za dalji rad. Nastavak sednice je zakazan za 19.11.2009. godine.

predsednik ooštinskog odbora Srpske Radikalne Stranke, Nedeljko Todorovic

65 GODINA "REC NARODA" Iz sadržaja „Rec naroda“ 1955. Godine

IZLOŽBA DRŽAVNOG ARHIVA U POŽAREVCU

U nedelju je otvorena izložba Državnog arhiva u Požarevcu.

Ha ovoj izložbi mogu se videti istorijski dokumenti iz DŽV, DŽVIII i DŽIDŽ veka, kao i iz perioda dva poslednja rata i Narodnooslobodilacke borbe.

Posebnu pažnju posetilaca privlace grafikoni koji govore o dosadašnjem radu ovog arhiva. Za cetiri godine sredeno je 68 fondova i grupa koji su smešteni u 2.678 fascikli na ukupno preko milion listova. Ukupno je sredeno 307.696 dokumenata, a za 3251 dokumenat napravljeno je oko 6.000 snimaka. Treba reci da je ovaj materijal obilno korišcen pri izradi mnogih strucnih radova. Velika kolicina arhivskog materijala (oko 2 vagona), rasuta na teritorijama Požarevackog i Smederevskog sreza, ceka na sredivanje.

D. B.

(Objavljeno u „Rec naroda“ 18. novembra 1955. godine u rubrici „Kulturna hronika“)

ZA SVAKU POHVALU

Na dan 6. novembra bio sam dežurni službenik u Sekretarijatu za unutrašnje poslove u Požarevcu. Oko 11 casova došli su u Sekretarijat Stamenkovic Miroljub, ucenik VIII razreda gimnazije i Radonjic Radmila, ucenica V razreda gimnazije u Požarevcu. Njih dvoje su toga dana u ulici Maršala Tita u Požarevcu našli jedan notes u kome se nalazila licna karta na ime Stepanov Stojana, tesarskog radnika iz Požarevca, novac u iznosu od 6.230 dinara, poštanske priznanice na 35.000 dinara i druge sitnice.

— Našli smo ovo na ulici pa smo došli da vam predamo, moleci vas da pronadete sopstvenika i urucite mu njegove stvari,— završili su ovi ucenici i otišli. Nisu tražili nagradu za nadene stvari.

Primio sam nadene predmete i o tome sastavio zapisnik sa nalazacima. Zatim sam pozvao sopstvenika izgubljenih stvari i predao mu ih. On me upitao koliko treba pronalazacima da da na ime nagrade. Rekao sam mu da im sleduje 15 otsto od vrednosti nadenih predmeta. Sopstvenik mi je tada pružio 1.000 dinara i rekao:

— Mnogo vam hvala na ovome, a ovu hiljadarku, molim vas, predajte ucenicima neka je medusobno podele, jer su stvarno pokazali primerno vaspitanje omladine.

Primljenih hiljadu dinara od Stojana Stepanova poslao sam Višoj mešovitoj gimnaziji u Požarevcu da ih uruci ucenicima — nalazacima iako oni nisu tražili nikakvu nagradu.

Zaista lep primer i za svaku pohvalu, Sveta Poskurica

(„Rec naroda“, 18. novembar 1955.)

POVODOM SMRTI PATRIJARHA PAVLA

ODLAZAK BOŽJEG COVEKA

slika

NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, posle duge i teške bolesti, preminuo je u nedelju, 15. novembra, u 10,45 sati, u snu, u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu gde je dve godine bio na lecenju.

Kao 44. poglavar SPC, patrijarh Pavle je na svetosavskom tronu proveo 19 nepunih godina. Za prvojerarha izabran je 1. decembra 1990. godine posle 34 godine provedene kao episkop Raško-prozrenske eparhije. Mudrom rukom i blagom reci upravljao je srpskom crkvom u najtežim vremenima u novijoj istoriji po srpski narod, u vreme tragicnog raspada Jugoslavije. Vernici su ga smatrali za "coveka Božjeg" i jedinog "živog sveca".

Pod imenom Gojko Stojcevic, rodio se na Usekovanje, 11. septembra 1914. godine, u selu Kucanci, u Slavoniji, u zemljoradnickoj porodici. Pošto je rano ostao bez roditelja, odgajala ga je tetka koja je, shvativši da je dete "vrlo slabacko", malog Gojka poštedela teških fizickih poslova i omogucila mu da se školuje. Iako je decak bio sklon "predmetima gde ne mora da memoriše, kao što su matematika i fizika" iako je iz veronauke imao dvojku, prevagnuo je uticaj rodbine i njegov konacni izbor bila je bogoslovija.

Posle završene niže gimnazije u Tuzli i bogoslovije u Sarajevu došao je u Beograd gde je upisao Bogoslovski fakultet, vanredno završavajuci preostale razrede gimnazije da bi mogao uporedo da studira i medicinu. Na Medicinskom fakultetu došao je do druge godine studija, a Bogoslovski fakultet završio je baš u vreme kada je poceo Drugi svetski rat. Na nagovor školskog druga Jeliseja Popovica, ubrzo je otišao u ovcarsko-kablarske manastire, gde je proveo ostatak rata i zapoceo svoj monaški život.

Njegova prava pastirska misija za pravoslavlje i srpski narod pocela je 1946. godine, kada se u manstiru Blagoveštenje zamonašio i uzeo ime Pavle, a nastavila se u oblastima u kojima je službovao, najviše u Eparhiji raško-prizrenskoj. Iako mu je patrijarška dužnost pripala u jednom od najtežih perioda savremene srpske istorije, za 19 godina, koliko je bio na celu SPC, u Srbiji i rasejanju obnovljeno je i osnovano nekoliko eparhija, obnovljena je Bogoslovija na Cetinju, otvorena Duhovna akademija svetog Vasilija Ostroškog u Foci i Bogoslovija u Kragujevcu.

Postao je saborni simbol SPC, jer su se njegovim dolaskom na patrijarški presto, konacno, posle višedecenijskog "razlaza", izmirile raskolnicke srpske crkve u Americi i Australiji. Jakom verom suprotstavljao se svakom zlu isticuci skromno da "pod suncem ima dovoljno mesta za sve ljude" i da je"mir podednako potreban i nama i neprijateljima našim".

Njegovo cesto ponavljanje reci "Budimo ljudi" postale su krilatica pravoslavnih vernika u Srbiji.

U Beogradu pri SPC, patrijarh Pavle pokrenuo je Akademiju za umetnost i konzervaciju, a na njegovu inicijativu veronauka je, posle punih pet decenija, vracena u škole.

Imajuci u vidu mnogobrojne zasluge patrijarha Pavla, posebno njegov naucni i bogoslovski rad, Bogoslovski fakultet SPC u Beogradu dodelio mu je 1998. godine zvanje pocasnog doktora bogoslovlja.

Ostace upamcen po svojoj smernosti, skromnosti i blagosti, koje su ga svrstavale u red najvecih duhovnika našeg vremena, istinskog pravoslavnog pastira i misionara. Cesto je isticao da je "naša otadžbina gore", opominjuci da treba paziti kakav zemaljski život vodimo, da se "jednog dana, kad izademo pred pretke, ne postidimo ni mi njih, ni oni nas..."

Vest o smrti patrijarha, vidno potresen, sa suzama u ocima, javnosti je saopštio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je u bolesti zamenjivao NJegovu svetost.

"Upravo kada smo polagali kamen temeljac u ovom svetom hramu njega je Gospod primio u svoje narucje. Jutros je Njegovu svetost pricestio otac Metodije. Da mu Gospod podari Carstvo nebesko i vecni pokoj, porucio je mitropolit Amfilohije.

Patrijarh Pavle bice sahranjen u cetvrtak, 19. novembra, u manastiru Rakovica, po njegovoj želji, a mesto opela bice Hram svetog Save, saopšteno je posle sednice Svetog sinoda.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije obavljace dužnost cuvara patrijaršijskog trona, a imenovan je i Odbor za sahranu.

Vlada Srbije, povodom smrti patrijarha Pavla proglasila je trodnevnu žalost. Dani žalosti su 16, 17. i 18. novembar.

BORIS TADIC, PREDSEDNIK SRBIJE

VELIKI GUBITAK ZA SRBIJU

Predsednik Srbije Boris Tadic izjavio je da je upokojenje srpskog patrijarha Pavla izuzetno težak gubitak za srpski narod, državu i Srpsku pravoslavnu crkve i da je ovo trenutak kada nam je više nego ikada potrebno jedinstvo. "On je bio licnost poštovana od predstavnika svih vera i svih konfesija, bio je poštovan i od ruskog i vaseljenskog patrijarha i od rimskog pape, najviših verskih predstavnika Protestantske crkve, zbog toga što je verovao i ponašao se tako kako je verovao", rekao je Tadic.

Predsednik Srbije, u obracanju javnosti preko RTS-a, posle sastanka Sinoda SPC kojem je prisustvovao, istakao je da jedna misao pokojnog patrijarha ostaje "kao zavet svim gradanima Srbije u vremenima koja jesu i koja dolaze-da se ne branimo od tudeg zla, nego od zla u sebi". "To je patrijarh Pavle govorio u teškim vremenima devedesetih godina i to, kao i njegova skromnost i jednostavnost, treba da ostanu cvorišna mesta i u našoj istoriji i u buducnosti", rekao je predsednik.

Predsednik Srbije naglasio je da ce država uciniti sve da sam cin odlaska srpskog patrijarha bude obeležen na dostojan nacin i da ce pružiti svaku podršku SPC u ovim danima. "Gradani Srbije su suoceni s jednim velikim gubitkom, ali upravo je patrijarh Pavle bio ona licnost u našem narodu koja je svojim delom, teološkom misli i ponašanjem olicavao jedinstvo. Ovo je trenutak u kome nam je jedinstvo potrebno više nego ikad", porucio je Tadic.

MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI AMFILOHIJE

ŽIVOT POSVECEN BOGU I SVOME RODU

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je NJegova svetost patrijarh Pavle sav svoj život posvetio službi Bogu i svome rodu i sebe ugradio u život naše crkve i našeg naroda. "NJegovo osnovno životno nacelo je bilo da smo mi kao ljudi saradnici Božji, da smo prizvani da cinimo saglasno svome znanju onoliko koliko možemo, koliko nam je Bog dao darova i snage", rekao je mitropolit u obracanju javnosti preko javnog servisa RTS i dodao da je na osnovama tih nacela protekao sav život patrijarha Pavla. "Gospod ga je prizvao na tron svetoga Save u vreme godina nemira, sukoba, gradanskog rata. Mirne duše se može zakljuciti da je Gospod upravo izabrao njega ispunjenog dubokom verom, poverenjem u Boga, cistotom, savesti, ljubavlju i dobrotom", rekao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je istakao da je patrijarh Pavle "Casno i dostojanstveno izneo teški krst srpskog patrijarha kao retko ko u našoj prošlosti". "Molimo se gospodu da upokoji našega duhovnog oca patrijarha srpskog Pavla i da ga prizove u svoje narucje zajedno s njegovim imenjakom apostolom Pavlom i svima arhiepiskopima peckim koji su pre njega nosili krst svetosavske crkve", zakljucio je mitropolit crnogorsko-primorski, koji je na sednici Sinoda izabran za mestobljustitelja-cuvara trona SPC do izbora novog patrijarha.

NACELNIK BRANICEVSKOG UPRAVNOG OKRUGA GORAN PETROVIC

ZASLUŽIO JE VELIKO POŠTOVANjE

Nesumnjivo je da se radi o jednom velikom gubitku za državu Srbiju, za sve gradane i svakako za Srpsku pravoslavnu crkvu. Patrijarh Pavle je svojim životom i radom zaslužio jedno veliko poštovanje našeg naroda, kao takav ce sigurno ostati upamcen u istoriji. U ovom trenutku svi osecamo veliku prazninu i veliku žalost zbog njegovog odlaska.

GRADONACELNIK POŽAREVCA MIODRAG MILOSAVLJEVIC

OTIŠAO JE NAJPLEMENITIJI MEÐU NAMA

Smrt Njegove svetosti patrijarha Pavla je veliki gubitak za srpski narod i pravoslavlje. Otišao je najbolji i najplemenitiji medu nama, ali njegova pouka o duhovnosti, ljudskosti i poštovanju ostaje narodu.

PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA MIOMIR ILIC

BIO JE SIMBOL JEDINSTVENOG SRPSKOG NARODA

Smrt patrijarha Pavla je težak gubitak, ne samo za pravoslavne vernike, vec i za ceo srpski narod. Patrijarh Pavle nije bio samo verski poglavar, vec simbol duhovnog jedinstva celokupnog srpskog naroda. Svim pravoslavnim vernicima, gradanima Srbije izjavljujem duboko saucešce

NA DAN PROGLAŠENJA EPIDEMIJE NOVOG GRIPA KONFERENCIJU ZA ŠTAMPU ODRŽAO NACELNIK OKRUGA, UZ PRISUSTVO GRADONACELNIKA I DIREKTORKE ZZJZ

ZA SADA BEZ VANREDNIH MERA

slika

Po završetku 6.sednice Saveta Brani-cevskog upravnog okruga, održane protekle srede, kojoj su prisustvovali predsednici opština i zdravstvenih ustanova, održana je konferencija za štampu. Osnovna tema koja je prezentovana medijima bila je vezana za mere povodom proglašenja epidemije novog gripa. Nacelnik Branicevskog upravnog okruga Goran S. Petrovic, gradonacelnik Miodrag Milosavljevic i direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac dr Zorica Mitic naglasili su da su pripreme za mogucu epidemiju u Branicevskom okrugu preduzete blagovremeno.

- Danas smo održali šestu sednicu Branicevskog upravnog okruga u ovoj godini, a pre svega razmatralo se sprovodenja mera i aktivnosti pre i tokom pandemije gripa. Danas smo usvojili sve operativne planove lokalnih samouprava i grada Požarevca i operativni plan koji se odnosi na aktivnosti okružnog strucnog tima i Branicevskog upravnog okruga. Tokom septembra i oktobra formirali smo okružni strucni tim po nalogu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i koordinator tog tima je Zorica Mitic, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, a u užem sastavu tog tima su direktori Zdravstvenih centara Požarevac, Petrovac, direktori zdravstvenih ustanova koje se nalaze na podrucju naših opština, sekretar Crvenog krsta, kao i nacelnik odeljenja sanitarne inspekcije. Ranije su sve naše opštine dobile operativni plan Branicevskog okruga i ove smo planove usvojili. Prema tim planovima i merama predvideli smo aktivnosti pre i u toku pandemije gripa, a koje se odnose na funkcionisanje javnih preduzeca, ustanova i svih društvenih struktura. Predvideni su nosioci ovih aktivnosti, odgovorna lica i resursi u slucaju povecanih potreba za smeštaj obolelih gradana. Preduzeto je sve što se moglo u ovom trenutku, rekao je nacelnik Branicevskog okruga.

- Kao gradonacelnik sam u nezgodnoj situaciji da u jednoj godini i to u prvoj godini svog mandata imam tri vanredne situacije, kao što znate imali smo vanredne mere tokom poplava, potom sneg, kada smo bili na ivici vanredne situacije i sada imamo epidemiju. Radicemo po operativnim grupama, a mere i aktivnosti koje bi trebalo preduzimati ukoliko dode do povecanog obima oboljevanja srocene su u jednom dokumentu. Tih mera bi trabalo da se pridržavamo svi, a odnose se na nesmetano funkcionisanje grada. Mislim da smo prvi deo posla odradili, sada nam predstoji sastanak sa direktorima javnih preduzeca, kako bi nam dostavili konkretne mere u okviru njihovih preduzeca i ustanova, rekao je gradonacelnik Miodrag Milosavljevic.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Zorica Mitic iznela je podatak po kome je na teritoriji Branicevskog okruga u prethodnoj nedelji zabeleženo 968 slucajeva oboljenja slicnih gripu, što je gotovo trostruki porast u odnosu na prethodnu nedelju. Prema njenim recima, u narednim danima ocekuje se povecanje broja obolelih.

- Na našu srecu za sada se radi o obolenjima koja imaju blagu klinicku sliku, osim nekoliko slucajeva koji su bili na lecenju na infektivnom odeljenju. Zadatak zdravstvenih službi je da po svojoj proceni obolele koji imaju neke od komplikacija pošalju na bolnicko lecenje. Epidemija je proglašena na teritoriji Republike Srbije, ali za sada podrazumeva samo pooštren, odnosno vanredni epidemiološki nadzor, koji se i do sada sprovodio, od trenutka pojave novog gripa na našoj teritoriji i eventualno zabranu okupljanja na javnim mestima, ali o ovim zabranama svaka lokalna samouprava donosi odluke, po mišljenju zdravstvenih ustanova, koje se odnose na njenu teritoriju. U periodu od mesec dana može se ocekivati pocetak vakcinacije protiv novog gripa H1N1, o cemu ce javnost biti blagovremeno obaveštena.

Na pitanje novinara da li ce nacelnik okruga i gradonacelnik primiti vakcinu, s obzirom na brojne spekulacije koje su se mogli cuti u srpskoj javnosti o njenom kvalitetu i posledicama, nacelnik okruga je odgovorio da ce, ukoliko se donese odluka da se svi državni službenici vakcinišu, svakako to uciniti, jer, kako je rekao: “sve što važi za gradana, važi i za nas”, te da ce sve što treba uciniti kao primer gradanima biti i uradeno. Isti stav potvrdili su i gradonacelnik i direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Na konferenciji za štampu culo se još i to da u gradu Požarevcu nema ni jednog slucaja obolevanja od novog gripa, kao i da trenutno nema potrebe za uvodenjem vanrednog stanja.

L.L.

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU – PREDSEDNIK GRADSKOG VECA MIODRAG MILOSAVLJEVIC O ZAKLJUCCIMA 26. SEDNICE GRADSKOG VECA

PRIPREME ZA PANDEMIJU

slika

Posle 26.sednice Gradskog veca na konferenciji za štampu u svecanim salonima gradskog zdanja predstavnike lokalnih medija je sa zakljuccima i odlukama upoznao predsednik Veca, Miodrag Milosav-ljevic. On je izdvojio najvažnije zakljucke i odgovarao na novinarska pitanja.

Iako dnevnim redom nije bilo predvideno, po recima Milosavljevica, jedna tacka bila je posvecena Medunarodnom danu borbe protiv fašizma, rasizma, atisemitizma i ksenofobije.

- Potrebno je da se svi zajedno borimo protiv takvog rasudivanja koje je štetno za društvenu zajednicu u celini. Na taj dan koji istorija pamti kao “Kristalni dan” 7000 jevrejskih kuca i lokala je spaljeno u Nemackoj, 90 Jevreja je pogubljeno. Pre Drugog svetskog rata mi smo u Požarevcu imali jednu jevrejsku zajednicu, posle deportacije u logore niko od njih se nije vratio; na Starom groblju postoji deo sa oko cetiri-pet spomenika i mi smo doneli odluku da te spomenike zaštitimo i dovedemo u stanje u kakvom su prvobitno bili. Takode imamo i ideju da u gradu postavimo jednu spomen plocu sa oko 60 imena stradalih Jevreja, a u saradnji sa jevrejskom zajednicom Srbije pokušacemo da dodemo do imena i ostalih Jevreja koji su stradali. Imamo najave da ce nam u posetu doci ambasador Izraela, tako da bi bilo dobro da tada otkrijemo spomen-plocu.

Na ovoj sednici Gradskog veca odobrili smo 19.000 dinara za odlazak dva strucnjaka iz Zavoda za poljoprivredu na seminar ”Zaštita zdravlja stanovnika od štetnog uticaja polena abmrozije” s obzirom na to da smo rešili da od sledece godine krenemo u ozbiljniju zaštitu stanovništva od ovakvog uticaja.

Potrebno je izdvojiti milion i 560.000 dinara za porodice koje su ugrožene i koje imaju pravo na ogrev, radi se o 243 porodice; Gradsko vece je dalo saglasnog da se ova sredstva odobre, tako cemo ciniti i ove i narednih godina.

Ujed pasa je jedna hronicna stvar u Požarevcu poslednjih decenija. Mi imamo azil za zbrinjavanje pasa lutalica, ali definitino nije rešeno pitanje zaštite stanovništva od ujeda pasa lutalica. U ovoj budžetskoj godini je izdvojeno pet miliona dinara za održavanje azila, a verovatno ce tako biti i u narednoj, a s druge strane imamo veliki broj ujeda pasa lutalica; ove godine je utrošeno preko 3 miliona dinara za naknadu štete prema licima koja su pretrpela ujed pasa. Velika je nesrazmera izmedu onoga što je uloženo u azil i onoga što se dešava na ulicama, imali smo velike probleme zbog toga, ali je vrlo teško dokazati da li je to zaista ucinio pas lutalica, ili neki drugi pas, jer se presude donese na osnovu izjava dva svedoka, stvarno ne znam kako cemo izaci na kraj sa tim problemom, ali danas smo odborili 315.000 dinara, a to je samo polovina iznosa koji treba da platimo, polovinu je vec platilo Javno komunalno preduzece po sudskoj presudi.

Na prethodnim sednicama Gradskog veca smo razmatrali pitanje lošeg kvaliteta izvodenja radova na putevima Bare-Beranje i Bradarac-Rukumija, formirali smo komisiju koja je uradila jedan elaborat i utvrdila da kvalitet radova nije dobar; u eventulnom sporu protiv izvodaca radova Direkcija za izgradnju može biti tužilac. Mi smo dobili izjašnjenje Direkcije da oni žele da izvrše analizu asfalta i uzmu uzorak, kako bi se utvrdilo da je poštovana procedura i debljina svih slojeva prilikom formiranja asfalta; dali smo saglasnost da oni to ucine u sudskom postupku, ili u vanparnicnom postupku sa predlogom za obezbedivanje dokaza. Nakon veštacenja imacemo potpunu sliku da li je put kvalitetno uraden, ukoliko je kvalitetno uraden tužbe nece biti, a ukoliko nije bice podneta tužba za nakandu štete, ili eventualno dovodenje u stanje kakvo bi trebalo da bude po projektnoj dokumentaciji. Izvodaci radova na ovom putu su “Neimar put” i “Branko Moravac”.

Sledece pitanje koje mislim da svim gradanima Požarevca ide na živce je zgrada “Bulevara” koja stoji ruinirana dugi niz godina; konacno smo rešili imovinsko-pravne odnose, grad Požarevac je vlasnik tog objekta, tako da je strucna analiza pokazala da mi možemo ici u nekoliko pravaca, jedan od njih može biti prodaja zgrade, drugi ulaganje za rekonstrukciju i dovodenje objekta u namenu, s tim da bi on imao trostruko više kvadrata, a potom bi objekat mogao biti dat u zakup. Definitivnu odluku cemo doneti na nekoj od narednih sednica, jer to moramo da znamo zbog kreiranja budžeta za narednu godinu.

Savet za održivi razvoj grada Požarevca jeste skupštinsko telo koje treba da bude formirano. Mi smo doneli strategiju za održivi razvoj grada Požarevca i ona predvida formiranje jednog ovakvog tela, što ce biti predmet sledeceg skupštinskog zasedanja. Rezultat ovakvog nacina koordinacije bilo bi planiranje razvoja tri godine unapred, sa identifikacijom prioriteta.

Najavili smo da cemo izvršiti primopredaju nove bolnice, odnosno naše obezbedenje ce izaci, a Zdravstveni centar ce uvesti svoje obezbedenje. Komisija je utvrdila zapisnik o faktickom stanju, tako da ce ubuduce Zdravstveni centar voditi brigu o obezbedenju nove bolnice.

Ono što nas sve tišti je pandemija novog gripa; mi smo formirali posebnu radnu grupu na celu sa dr Jovicom Dincicem, oni su pripremili akcioni plan, a mi smo doneli odluku kojom se zadužuje Zavod za javno zdravlje Požarevac i Zdravstveni centar da preduzmu mere iz svoje nadležnosti. Takode nalaže se Vodovodu i kanalizaciji, komunalnim službama, Toplifikaciji i Apotekarskoj ustanovi da obezbede funcionisanje svih sistema i snabdevanja lekovima tokom i pre pandemije. Uputili smo i apel za nesmetano odvijanje saobracaja i telekomunikacionih sistema, takode trgovinskim radnjama za neometano snabdevanje namirnicama. Takode smo uputili poziv za saradnju privatnoj klinici “Arheus”, hotelu “Dunav”, motelu “In” i “Boem” za smeštaj pacijenata, ukoliko se ukaže potreba za dodatnim smeštajem pacijenata, ja se nadam da nece, ali smo ovo ucinili kako bismo bili spremni za nesmetano funkcionisanje, rekao je Milosavljevic.

L.L.

GRADONACELNIK I PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA U POSETI UDRUŽENJU PRIVREDNIKA “SLOGA”

ZAHVALNICE ZA RAZUMEVANJE I POMOC

slika

Udruženje privrednika “Sloga” Požarevac proteklog utorka ugostilo je gradonacelnika Miodraga Milosav-ljevica, predsednika Skupštine grada Miomira Ilica i clanove Gradskog veca zadužene za privredu, poljoprivredu i trgovinu.

Pozdravljajuci predstavnike lokalne samouprave predsednik Udruženja Miroslav Marjanovic je izrazio želju da se preduzetnici i gradski zvanicnici cešce sastaju u cilju postizanja boljeg standarda i obezbedenja veceg broja radnih mesta. Marjanovic se osvrnuo i na istorijat Udruženja koje je osnovano 1893.godine kao Udruženje zanatlija, opancara i kafedžija tadašnjeg sreza požarevackog.

- Naš zajednicki cilj je da stvorimo uslove u kojima ce preduzetnici još bolje i uspešnije da posluju i da istovremeno i naša zajednicka gradska kasa bude punija, da imamo budžet kojim možemo brže i kvalitetnije da rešavamo pitanja komunalne infrastrukture, puteva, trotoara, vodosnabdevanja, gasifikacije i sva ona druga pitanja koja donose bolji život i viši standard gradana, rekao je, izmedu ostalog Marjanovic.

Gradonacelniku Miodragu Milosav-ljevicu Marjanovic je u ime Udruženja urucio Zahvalnicu “za pokazano veliko razumevanje i nesebicnu pomoc u razvoju preduzetništva na teritoriji grada Požarevca”, kao i Zlatnu saborsku zahvalnicu koju je dodelio Samostalni sindikat zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije; zahvalnica se dodeljuje za ukupni doprinos na afirmaciji Udruženja preduzetnika “Sloga” i razvoju preduzetništva u Požarevcu.

Predsedniku Skupštine grada Miomiru Ilicu takode je urucena Zahvalnica za pokazano razumevanje i pomoc.

Zahvalivši se na priznanju gradonacelnik Milosavljevic je naglasio da je saradnja izmedu Udruženja i lokalne samouprave uvek bila dobra i izrazio nadu da ce tako ostati i ubuduce. Takode je najavio posete privrednicima u okružnju i imenovao preduzeca koja mogu poslužiti za primer, kao i privrednu prezentaciju grada koja bi na prolece sledece godine trebalo da se održi u Trstu u cilju sklapanja novih poslovnih poznanstava i razmene iskustava, a odmah potom i u Ptuju u Sloveniji.

Miomir Ilic je svojim obracanjem istakao potrebu za cvršcom saradnjom izmedu preduzetnika, Regionalne privredne komore i lokalne samouprave, kao i jacanje inostranih kontakata. Ilic je naglasio da je od izuzetnog znacaja privodenje nameni buduce industrijske zone i njeno stavljanje na raspolaganje uspešnim privrednicima. Takode, Ilic se osvrnuo na znacaj poljoprivrede i povezivanja onih subjekata koji se bave ovakvom proizvodnjom.

L.L.

CELNICI GRADA U POSETI PREDUZECU “UNION MZ”

PODSTICAJNA SREDSTVA ZA USPEŠNA PREDUZECA

slika

Požarevacko preduzece “UNION MZ” sa oko 500 zaposlenih i mesecnim prometom od milion evra postalo je primer kako se od porodicne firme može stvoriti zaokruženi proizvodno – preradivacki i prodajni sistem koji beleži dobre poslovne rezultate uprkos složenim uslovima u zemlji. Prilikom prošlonedeljne posete ovom preduzecu gradona-celnika Požarevca Miodraga Milosavljevica, predsednika Gradske skupštine Miomira Ilica i clana Gradskog veca Sladana Stevica, vlasnik “UNION MZ – a” Zvonko Milenkovic ih je upoznao sa osnovnim delatnostima preduzeca koje uspešno posluje vec 20 godina, novim programima i sadržajima i zatražio podršku lokalne samouprave. Proizvodnja se odvija na tri velike farme svinja, farmi živine, fabrici stocne hrane, klanici u Rabrovu, znacajnim preradnim kapacitetima u Aleksandrovcu i Krivoj Reci na Zlatiboru i pekari u Kostolcu. Takode, UNION MZ kroz lanac maloprodajnih objekata u Požarevcu, Kostolcu, Kucevu, Majdanpeku, Golupcu i Boru i novootvorenoj Kuci mesa u Požarevcu snabdeva veliki broj potrošaca najkvalitetnijim svežim mesom i preradevinama od mesa.

“Zahvaljujem se na poseti gradonacelniku, predsedniku Gradske skupštine i njihovim saradnicima, jer oni moraju biti upoznati sa problemima nas proizvodaca kako bi ih zajednickim snagama rešili. Ja ulazim u posao svestan toga da problema ima i onda te probleme rešavam u hodu. Trenutno na farmama svinja imamo vrednost robe od oko tri miliona evra i u proizvodnji ucestvuju strucni ljudi koji imaju viziju i sami sebi zadaju ciljeve i zadatke. Naš sledeci program je otvaranje pravih kuca mesa, jer imamo izuzetno veliku kolicinu raznovrsne robe. Što se tice selekcije idemo u dva pravca, jedan treba da obezbedi sveže meso, a sa druge strane uvozimo nerastove i priplodni materijal, obzirom da ovih dana registrujemo pogon za preradu na Zlatiboru, što iziskuje posebnu vrstu mesa”, rekao je izmedu ostalog Zvonko Milenkovic.

Gradonacelnik Poža-revca Miodrag Milo-savljevic zahvalio se na gostoprimstvu i podsetio da je UNION MZ apsolutni šampion Novosadskog sajma u 2008. i 2009. godini: “Krenuti sa tri radnika, a za 20 godina napraviti firmu od 500 zaposlenih, stvarno je za ponos i diku. Zahvaljujuci pobedi na Novosadskom sajmu i onome što radi u Požarevcu, Zvonko Mi-lenkovic je ove godine dobio Oktobarsku nagra-du kao odlicni preduzetnik i biznismen. On je pokazao da ubacivanje strukovnih ljudi u proizvodnju daje efekte, tako da danas ima razvijeno svinjarstvo, živi-narstvo, govedarstvo, pe-karu, mlekaru, proizvodnju pršute i trgovinu cime se zaokružuje ciklus. Lokalna samouprava može da pruži logistiku, poverenje i dobru saradnju u onom segmentu u kome mi to možemo i da vam maksimalno pomognemo da ove teške trenutke prebrodite”.

slika

Predsednik Gradske skupštine Miomir Ilic je istakao da ce lokalna samouprava preko Agrarnog fonda pomoci projekte uspešnih poljoprivrednih proizvodaca i firmi kao što je UNION MZ: ”Ovde imamo dobar primer uzgoja domace rase, dobre prerade i još bolje trgovine. To treba da podržavamo u granicama naših mogucnosti kao lokalna samouprava. Sigurno da naši poslanici i mi sami, treba da agitujemo kod Ministarstva i Vlade Srbije da poljoprivreda na podrucju Branicevskog okruga dobije veci znacaj i podsticajna sredstva. Na nivou grada preko Agrarnog fonda možemo podsticajnim sredstvima da pospešujemo individualnu poljoprivrednu proizvodnju i pomažemo uspešna preduzeca kakvo je UNION MZ, kako bi poboljšali životni standard i uposlili mlade ljude”.

Potom su celnici grada Požarevca obišli novootvoreni prodajni objekat pod nazivom “Kuca mesa MZ” i na licu mesta se uverili u reprezentativnost objekta, kvalitetne proizvode i pristupacne cene.

D.Dinic

STANJE USEVA U BRANICEVSKOM OKRUGU

PADAVINE KOCE SETVU

Na podrucju Branicevskog okruga ove jeseni planirano je da se ozimim strnim žitima zaseje oko 33.000 hektara obradivih površina, što je za oko 25 – 30% manje nego prošle godine. U planu je da se ozima pšenica zaseje na 27.000 hektara, jecam na 5.000 hektara i ostala strna žita na 1.000 hektara. Jecam je vec posejan na planiranim površinama, dok su ostala strna žita zasejana na 90% površina. Zbog padavina setva ozime pšenice je prekinuta i do sada je posejano oko 70% od planiranih površina.

Agrometeorološki uslovi u avgustu i septembru nisu bili povoljni za osnovnu obradu, iako su žetva i berba uradeni na vreme. Negativnost se ogleda u nedostatku padavina, odnosno velikom deficitu vlage u zemljištu, pa poljoprivredni proizvodaci nisu mogli da osnovnu obradu i predsetvenu pripremu obave na vreme, što je dovelo da se u optimalnom roku ozima pšenica poseje samo na 15% planiranih površina. U oktobru i prvoj dekadi novembra padavine u visini od 120 litara po metru kvadratnom prekinule su setvu ozime pšenice.

“Usevi koji su posejani u optimalnom roku nalaze se u fazi nicanja i dva lista u zavisnosti od parcele do parcele. Kako bi se smanjio negativan efekat setve van optimalnog roka na prinos, preporucuje se poljoprivrednim proizvodacima koji nameravaju da kad vremenski uslovi dozvole nastave setvu, vode racuna i seju sorte tolerantne na rok setve, a to su Arija, Astra, Pobeda i za svakih deset dana kašnjenja kolicina semena pri setvi povecava se za 10%. Poljoprivredni proizvodaci koji iz bilo kog razloga planiraju da setvu obave posle 20.novembra iskljucivo treba da koriste seme fakultativnih sorata Venera i Nevesinjka, koje mogu da se seju do pocetka februara i da daju dobre prinose”, istice Jorgovanka Vlajkovac, samostalni strucni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj strucnoj službi Požarevac.

D.Dinic

DESETA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE MALO CRNICE

PODRŽAN SPORAZUM O IZGRADNJI REGIONALNE DEPONIJE

Na prošlonedeljnoj sednici Skupštine opštine Malo Crnice kojoj je prisustvovalo 26 odbornika, jednoglasno su usvojene sve tacke dnevnog reda. Diskusija se najpre povela oko Izveštaja o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji radarskog centra “Petrovac” za period od 15.aprila do 15.jula 2009.godine. Odbornik Rastivoje Markovic je istakao da su strelci nedovoljno placeni za ovaj veoma odgovoran i opasan posao i zato smatra da nadoknada treba da bude veca i da se poboljšaju uslovi rada. Izveštaj o ostvarivanju Godišnjeg programa rada za 2008/2009.godinu Ustanove za decu predškolskog uzrasta “14.oktobar” Malo Crnice obrazložila je direktorka Mirjana Miloševic naglasivši da je Godišnji program realizovan u skladu sa postavljenim ciljevima, obimom, potrebama sredine, prostornim mogucnostima ustano-ve i potrebama porodica.

U nastavku sednice usvojen je Godišnji program rada pred-školske ustanove za školsku 2009/2010. godinu, Program pribavljanja i otudenja nepokretnosti za potrebe proširenja groblja u naselju Malo Gradište i Plan odbrane od bujicnih poplava i drugih pratecih pojava štetnog dejstva voda na podrucju opštine Malo Crnice. Sa 20 glasova za, razrešeni su clanovi Upravnog odbora Ustanove za decu predškolskog uzrasta “14.oktobar”, a za nove clanove imenovani su Dobrica Trailovic, Lidija Colic, Emina Petrovic, Mili-jana Dacic, Vesna Peric, Gordana Ivanovic, Svetlana Mihajlovic, Marija Miloševic i Miladinka Stojadinovic.

Zatim je jednoglasno usvojena Odluka o nepostojanju erozivnih podrucja za 2010.godinu i Odluka o podržavanju Sporazuma o pristupanju izgradnji regionalne deponije. Inace, u vezi izgradnje regionalne deponije potpisan je protokol i sporazum o saradnji za formiranje regiona za upravljanje cvrstim komunalnim otpadom, a samim tim i odredivanje Petrovca na Mlavi kao mesta gde bi bila izgradena regionalna deponija za odlaganje cvrstog otpada. Na ovaj nacin potpisnice sporazuma, opštine Petrovac, žagubica, Kucevo, žabari i Malo Crnice zajednicki bi ucestvovale u konkurisanju za dobijanje sredstava od strane Republickog fonda, a za realizaciju ovog zajednickog projekta.

D.Dinic

KONKRETNIM PLANOM PROTIV PANDEMIJE GRIPA

Predsednik opštine dr Esidol Peric: “Na današnjoj sednici razmatrali smo izveštaje predškolske ustanove i par odluka koje su vezane za Opštinsku upravu i naše zakonske obaveze koje imamo prema odredenim inspekcijskim službama. Što se tice Odluke o podržavanju Sporazuma o regionalnoj deponiji, to je jedan neophodan skupštinski dokument, koji daje opštinama Malo Crnice, žagubica, žabari, Kucevo i Petrovac jednu mogucnost da zajednicki konkurišu za izgradnju regionalne deponije. Odredeni protokoli su potpisani i pocelo se sa odredenim fazama izrade potrebne dokumentacije za regionalnu deponiju, medutim bila je neophodna skupštinska odluka, jer su opštine Petrovac, žabari, žagubica, Kucevo i Malo Crnice, potpisale pre toga sporazum o zajednickom nastupu i izgradnji regionalne deponije.

U vezi pandemije gripa, opština Malo Crnice je u obavezi da formira Operativni štab, da donese Akcioni plan u uslovima ako dode do znacajnijeg obolevanja stanovništva, kako bi se u uslovima smanjenja broja zaposlenih i radno sposobnih ljudi obezbedio normalan život na teritoriji Opštine, što podrazumeva normalno snabdevanje vodom, elektricnom energijom, životnim namirnicama i pomoc zdravstvenoj ustanovi”.

MZ “PARK” POŽAREVAC

RAZVOJ - ZAJEDNICKI CILJ

Nakon izbora novog rukovodstva, Savet MZ “Park”, jedne od središnjih gradskih mesnih zajednica, zapoceta je veoma živa aktivnost na rešavanju komunalnih problema žitelja ovog dela Požarevca. Najpre, uloženi su maksimalni napori da se do kraja realizuje plan i program za ovu godinu, usvojen od strane prethodnog rukovodstva ove mesne zajednice, a istovremeno je pokrenuto anketiranje gradanstva u pravcu kreiranja planova i programa za iducu i naredne godine.

- Znacajni radovi, predvideni za ovu godinu su izgradnja ulicne rasvete u Tolstojevoj i ulici Crveni krst, kao i asfaltiranje ulice Svetislava Uroševica, koje se ovih dana privodi kraju. Znacajnim smatramo i izradu projekta ulice i trotoara sa potpornim zidovima u Hajduk Veljkovoj, projekta asfaltiranja ulice Crveni krst, kao i projekat presvlacenja asfalta u ulici Roze Luksemburg. Stav aktuelnog rukovodstva je da se plan naših prethodnika mora u celini realizovati. Imamo i odobrena sredstva Fonda za razvoj za izradu kanalizacije u ulici Slobodana Penezica, ocekujemo da i taj projekat bude realizovan do kraja ove godine, - kaže Mile LJubenovic, zamenik predsednika Saveta MZ “Park”.

Odluke Saveta - jednoglasne

Savet MZ “Park” je, u cilju efikasnijeg rada i sveobuhvatnijeg sagledavanja i kvalitetnog rešavanja svih problema, odnosno realizacije razvoja na svom podrucju, formirao Savet za komunalna pitanja i infrastrukturu, na cijem je celu Jasmina Turudic i Komisiju za informisanje, na cijem je celu dr Momcilo Manic.

- Vredno je napomenuti da se sve odluke Saveta donose jednoglasno, što je za svaku pohvalu, ako se ima u vidu da Savet cini sedam politickih grupacija: pored vecinske koalicije DS i SPS, po dva clana imaju SNS i Grupa gradana “Gradsko brdo”, a po jednog G 17 Plus, SRS i DSS. To govori yajkednickom opredeljenju svih 15 clanova Saveta da jedinstveno odgovore mnogobrojnim izazovima koji predstavljaju životni interes gradana ove mesne zajednice. Tako je bilo i sa donošenjem plana razvoja za 2010. godinu, koji sublimira potrebe i realnu procenu mogucnosti realizacije željenih projekata. Kako ova mesna zajednica obuhvata podrucje od najuže centralne zone - Tabacke caršije do perifernih delova Varoškog brda, otvara se široka lepeza potreba i iziskuje modernizacija sadržaja, kako u delu do pruge, tako i obaveza da podrucje u višem delu mesne zajednice opravda epitet “Požarevacko Dedinje”. Vec imamo program razvoja za narednu, u nacelu i za predstojede godine u kojima imamo rešenost da predstavljamo gradane u rešavanju potreba Mesne zajednice “Park”. Nastojimo da iznademo modalitete koji ce nas dovesti do takvog cilja. Pre svega, to cinimo kroz stalne kontakte sa odgovornima u Javnim preduzecima, a od gradske samouprave ocekujemo mnogo više razumevanja za potrebe MZ “Park”, jer je opšti utisak, a o tome govore i cinjenice, da je razvoju ovog dela grada do sada posvecivano veoma malo pažnje. Takav trend ne bi smeo da se nastavi. Tinja veliko nezadovoljstvo kod gradana, koje mi u Savetu smatramo opravdanim. Mesna zajednica na cijoj se teritoriji nalaze gotovo sve znacajnije institucije grada, sredina je u koju do pre par meseci nije ulagano gotovo ništa. Cak i površno poredenje u odnosu na druge delove grada - zabrinjava. Imamo odredene pomake u poslednje vreme, na osnovu toga smatramo da postoje realne podloge za ocekivanja da ce usvojeni plan MZ “Park” za iducu godinu biti realizovan, - kaže LJubenovic.

Budžetska ulaganja

MZ “Park” u 2010. godini racuna na sredstva gradskog budžeta za realizaciju investicionih radova: izrada trotoara u Hajduk Veljkovoj, polovina obima od projektovanih radova, asfaltiranje tri ulice za koje postoji projektna dokumentacija - Milice Jankovic i dve bocne ulice prema Hajduk Veljkovoj. U planu je i izrada projekata za sve ulice koje treba u narednom periodu asfaltirati. Ocekuje se da iruce godine bude uredena i javna površina u ulici “15. oktobar”, gde bi budžet ucestvovao sa 30%. Kod Fonda za razvoj ce se konkurisati za širenje toplifikacione mreže u delu MZ gde postoje tehnicke mogucnosti, ekonomska opravdanost i interes gradana, u skladu sa tehnickom dokumentcijom koju ce JP “Toplifikacija” pripremiti do kraja ove godine. Deo sredstava tog Fonda pridružio bi se budžetskim sredstvima za uredenje javne površine u ulici “15. oktobar”.

- Kad je rec o tekucem održavanju, ici ce se na nasipanju rizlom svih ulica koje nece moci da se asfaltiraju u iducoj godini, Rešavanje javne rasvete u svim delovima mesne zajednice gde ona trenutno nedostaje. Evidentirano je 15 neuredenih prostora, prakticno su to dfivlje deponije, koje cemo sanirati iduce godine, a tu su i posebni lokaliteti koje treba oplemeniti. Jedan od njih je, recimo, okolina “Gem”-a. Zavisno od mogucnosti, nastojacemo da što više takvih prostora uredimo. Postoji i dopsta inicijativa gradana, koje zaslužuju dužnu paljnju. Gradani traže otvaranje dve nove ulice, spajanje poteza “Crveni krst” sa ulicom Vojvode Putnika i spajanje ulice Radovana Dragovica sa Hajduk Veljkovom. Zatim, ocekuje se rešavanje pitanja prostora za rad Mesne zajednice, koja, jedina u gradu, nema svoje prostorije. Treba naci i lokaciju za terene malih sportova, neke vec sagledavamo, tražice se nacini i sredstva... Postoje inicijative i za decije jaslice, zelenu pijacu, prodavnice, kluba za okupljanje, pre svega starije populacije. Gradani traže i otvaranje autobuske linije do gornje kapije Cacalice, nastojacemo da iduce godine rešimo i problem finansiranja MZ, da otvorimo podracun MZ sa koga bi rešavali finansijski manje probleme gradana, - kaže Mile LJubenovic.

Gradani traže

Dr Momcilo Manic, predsednik Komisije za informisanje, nakon niza anketa, izdvaja probleme na kojima gradani insistiraju:

- Na bazi naših istraživanja i razgovora sa gradanima nastojali smo da preciznije identifikujemo njihove potrebe i ocekivanja, kako bi smo kroz zajednicku akciju ucinili da MZ Park postane lepše, zdravije i sigurnije mesto za život. Gradani stavljaju akcenat na potrebu nastavka uvodenja toplifikacionog sistema, posebno u donjem delu gradskog brda. Na taj nacin se rešava i problem aerozagadenja i smanjuje opterecenje komunalne službe na poslovima održavanja smeca. Mnoga domacinstva na brdu nisu obuhvacena kanalizacionom mrežom, zahtevi su da se gradanima olakša prikljucenje kroz odgovarajuce bankarske i druge finansijske stimulanse.

- Postoji potreba da se izdejstvuje da JKP bar povremeno cisti pojedine ulice. Za sada cišcenje ulica ne postoji, ali treba težiti ka tome. Akutan problem je i asfaltiranje. Gradani smatraju da u pojedinim ulicama, narocito gde je frekvencija ljudi izražajna treba postaviti trotoare (kao civilizacijsku tvorevinu savremenog društva), posebno zbog bezbednosti kretanja školske dece; Isto tako i sredivati urušene trotoare. Poželjno je postaviti i kontejnere za odlaganje plasticne ambalaže, kao i stakla i starog papira, na primer kod prodavnice Kala i sl. Zahteva se i da se ekspeditivnije zamenjuju pregorele sijalice na banderama, da se svesrdnije ciste kanali za kišnu kanalizaciju, da se neutrališu izuzetno neprijatni mirisi usled cuvanja živine i stoke u pojedinim delovima obodnih ulica na brdu itd. Sa ovog mesta bih, takode, hteo da iniciram da se sistem kablovske mreže proširi i na domacinstva koja žive na obodima gradskog brda.

Dragan Milenkovic

REVITALIZACIJA NAJMOCNIJEG BAGERA NA UGLJENOJ LINIJI KOPA „DRMNO“

POSLOVI U ZAVRŠNOJ FAZI

Jedan od znacajnijih investicionih poslova na Površinskom kopu Drmno koji se privodi kraju, je revitalizacija najmocnijeg bagera na ugljenom sistemu. Rec je o rotornom bageru 800 za koji se ocekuje da ce krajem ovog meseca biti ukljucen u proizvodni proces. U ovaj posao ušlo se pre svega da bi se povecala pogonska spremnost pomenute rudarske mašine otklanjanjem svih uocenih nedostaka na bageru SchRs 800, rudarskoj mašini sa kapacitetom od 3024 kubika na sat. Prema ocenama strucnjaka, bilo je neophodno izvršiti zamenu postojece celicne konstrukcije ali i drugih vitalnih delova i sklopova.

Kako saznajemo u Direkciji za proizvodnju uglja, radovi se privode kraju ali zbog obimnosti i složenosti posla došlo je i do prolongiranja roka završetka radova. Prema poslednjim sagladavanjima i ocekivanjima, bager ce biti spreman za ukljucivanje u proizvodni proces Površinskog kopa Drmno krajem ovog meseca. Treba napomenuti da se radovi na revitalizaciji bagera SchRs 800 odvijaju i uz super kontrolu, odnosno nadzor prestavnika direktnog proizvodaca rudarske opreme.

-Poznato je da je bager 800 na dužoj opravci. Prema planu, bager je trebao biti završen do kraja oktobra. Medutim, složen je to posao tako da je u odnosu na prvobitno planirani rok došlo do njegovog prolongiranja koji nece uticati na ispunjenje ovogodišnjeg bilansa proizvodnje uglja na Površinskom kopu Drmno, izjavio je nam je Veselin Bulatovic, direktor Direkcije za proizvodnju uglja Privrednog društva Termoelektrane i kopovi Kostolac. Naravno, nastavlja Bulatovic, po završetku revitalizacije zaista ocekujemo da cemo dobiti potpuno pouzdanu rudarsku mašinu za duži vremenski period, kadru da ostvaruje projektovane eksploatacione kapacitete. Podsetio bih da je na njemu zamenjena sva vitalna oprema koja je kupljena od direktnog nemackog proizvodaca rudarske opreme Krup-a, firme sa visokim referencama u oblasti proizvodnje rudarske opreme u svetu. Zamenjeno je i oko 60 tona celicne kostrukcije adekvatne tvrdoce. Znaci, radi se na zameni konstrukcije ali i ugradnji novih vitalnih delova. Posao je u celosti poveren firmi Kolubara metal i prema sadašnjim procenama i sagledavanjima, treba ocekivati da ce mašina biti završena i spremna za ukljucivanje u proizvodni proces krajem novembra, do kada treba završiti i sve aktivnosti koje se odnose i na funkcionalne probe. Uz podizanje pogonske pouzdanosti bagera SchRs 800 na najviši nivo, realizacijom ovog velikog posla obezbedice se i dodatna kapacitativna proizvodna rezerva cime se dobija na sigurnosti u pogledu realizacije projektovanih proizvodnih zadataka u periodu pred nama, zakljucio je Bulatovic.

S. Sreckovic

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

YO D’ORO BALANS DONACIJA UNIVERZITETSKOJ DECJOJ KLINICI U TIRŠOVOJ

-Bambi-Banat tradicionalno obeležio Svetski dan borbe protiv dijabetesa donacijom dve infuzione pumpe

U želji da unapredi uslove lecenja, a povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, Bambi-Banat je donirao Univerzitetskoj decjoj klinici u Tiršovoj dve infuzione pumpe vrednosti oko 4000 EUR i Yo D’Oro Balans proizvode namenjene osobama sa dijabetesom. Yo D’Oro Balans proizvodi ne sadrže dodati šecer, bogati su biljnim vlaknima i zasladivacem izomaltom, bez konzervansa su i veštackih boja.

„Nove infuzione pumpe koje nam je donirao Bambi-Banat, vrlo su važne u savremenom lecenju pacijenata.Njihovom primenom postiže se optimalno lecenje novootkrivenih, kao i starih pacijenata obolelih od diabetes mellitusa tipa 1(DMT1) koji su primljeni u fazi diabeticne ketoacidoze (DKA) na naše odeljenje. Ove pumpe su takode znacajne za precizno doziranje insulinske doze,što je od izuzetnog znacaja za naše pacijente .“, izjavila je prof. dr. Silvija Sajic, nacelnica endokrinolškog odeljenja Univerzitetske decje klinike.

„Vec drugu godinu zaredom doniramo zdravstvene ustanove, motivisani jakom željom da pomognemo institucije koje se bore protiv dijabetesa. Na taj nacin se pridružujemo svima onima koji obeležavaju 14. novembar Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Kao kompanija sa visoko razvijenom svešcu o razlicitim potrebama svojih potrošaca, prošle godine smo lansirali proizvode bez dodatog šecera, Yo D’Oro Balans napolitanke sa ukusima kakaoa i jabuke i cimeta, i Yo D’Oro Balans sendvic keks sa ukusom limuna. Pored toga što su savršeno bezbedni za osobe sa dijabetesom, ovi proizvodi, su i veoma ukusni za one koji vode racuna o izbalansiranoj ishrani i prevenciji šecerne bolesti“, izjavila je Monika Živojinovic, PR menadžer Koncerna Bambi-Banat.

Da podsetimo, Koncern Bambi-Banat je zajedno sa Dijabetološkim savezom Srbije, prošle godine obeležio Svetski dan borbe protiv dijabetesa ulicnom akcijom merenja šecera u krvi. Tada je ucesnicima akcije prestavljen novi Yo D’Oro Balans keks namenjen osobama koji moraju da vode racuna o unosu šecera u organizam, ali i svim pobornicima izbalansirane ishrane. Koncern je donirao i Institut za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS aparatom za procenu gojaznosti kroz donaciju vrednu 3000 EUR.

POVRŠINSKI KOP „DRMNO“: UGLJENI SISTEM

PREMAŠEN PROŠLOGODIŠNJI PROIZVODNI REKORD

Utorak, 10. novembar 2009. godine, jedan je od datuma koji ce biti upisan u istoriji otkopavanja uglja u kostolackom ugljenom basenu dugoj vec 140 godina. Naime, od prvog januara zakljucno sa pomenutim datumom, rudari Površinskog kopa „Drmno“ iskopali su 7.373.831 tonu uglja što znaci da su premašili prošlogodišnju rekordnu proizvodnju od ukupno 7.367.239 tona. Prakticno, od 11. novembra zaposleni na Površinskom kopu „Drmno“ ispisuju nove rekordne stranice proizvodnje „crnog zlata“ na ovim prostorima.

Ocekuje se da ce ukupna ovogodišnja proizvodnja na kopu „Drmno“ biti na nivou od oko 8,6 miliona tona uglja što je za blizu 600.000 tona više od ovogodišnjeg plana i za cak 1,2 miliona tona više od prošlogodišnje rekordne proizvodnje. Dakle, u predvecerje obeležavanja velikog jubileja 2010. godine, ova 2009. ostace upamcena kao ona tokom koje je ostvarena najveca ikad zabeležena proizvodnja uglja od pocetka rudarenja na ovim prostorima. Imajuci u vidu da je realizacija projekta proširenja proizvodnje Površinskog kopa „Drmno“ još uvek u toku, sigurno je da ce biti još rekorda.

S. Sreckovic

IZ FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE POŽAREVAC, DODELJENA SREDSTVA OŠ "DOSITEJ OBRADOVIC"

ZA UREÐENJE ŠKOLSKOG DVORIŠTA

Kao i svake godine, Fond za zaštitu životne sredine, deo svojih sredstava dodeljuje školama, u cilju ocuvanja i unapredenja njihove životne sredine. Tokom ove godine, OŠ “Dositej Obradovic” je konkurisala sa Projektom uredenja školskog dvorišta. Vrednost projekta je oko dva miliona i sto hiljada dinara, a odobreno je milion i trista hiljada dinara. Nije prihvacen deo projekta koji se odnosi na mobilijare, klupe, korpe za smece, kandelabre...

"Sa sredstvima dobijenim od Fonda za zaštitu životne sredine, moguce je uraditi neke poslove. Mi smo unutar škole uspeli vec da redukujemo ovaj projekat i u toku je postupak javne nabavke male vrednosti, kojom bi trebalo da prikupimo ponude. Vec smo dobili adrese svih izvodaca radova u Srbiji , a tu spadaju firme iz Požarevca, Beograda i Novog Sada. Ocekujemo da ce svi poslati odgovarajuce ponude, kako bi prihvatili što povoljniju, jer je rec o nedovoljnim sredstvima , tako da cemo ocigledno završiti samo deo predvidenih radova. Nadamo se da ce i naredne godine biti objavljen konkurs na kome bismo ponovo konkurisali, u cilju završetka radova na uredenju školskog dvorišta. Rec o školskom parku, površine 8,5 ari u samom dvorištu OŠ “Dositej Obradovic”. Veci deo školskog dvorišta je asfaltiran, tako da bi jedan ovakav ekološki kutak, u školskom dvorištu zaista bio uraden na opšte zadovoljstvo ucenika, roditelja i nastavnika. Ovim projektom je predvideno da se površina prvo obradi, zatravna, zatim sprovede zalivni sistem (kako bi se zalivala travnata površina), a predvidena je i izgradnja fontane i poplocavanje staza koje bi bile sastavni deo ovog školskog parka. S obzirom na to da mobilijari nisu odobreni, iz nekih drugih sredstava, donacija, pokušacemo da obezbedimo finansiranje, kako bi što više kompletirali park, jer mislim da bez klupa i kandilabera on nema zaokruženi izgled i pravu namenu. Realizacija ovog projekta, trebala bi da krene vec tokom decembra meseca ove godine. S obzirom na to da projekat podrazumeva zalivne sisteme, mora postojati podzemna vodovodna, kanalizaciona i elektro instalacija, što podrazumeva i neke radove iskopavanja, skidanja površinskog sloja zemljišta, postavljanje instalacija do mesta predvidenog za fontanu.To su radovi koje treba prvo uraditi, a zatim pristupiti ostalim poslovima. Da napomenem, planirano je i napajanje vodom iz bunara, a ne iz gradskog vodovoda kako ne bi znatno povecali potrošnju vode. Za zalivanje travnatih površina nije potrebna pitka voda, tako da je dovoljno da se u te svrhe koristi voda iz bunara koji bi bio iskopan u jednom delu dvorišta škole, a iz tog sistema bi se napajao celi zalivni sistem fontane", rekao nam je direktor škole Branislav Stojanovic.

Na naše pitanje da li u školi postoji potreba i za drugim investicionim radovima u cilju zaštite školske, životne sredine direktor nam je odgovorio: "Osim projekta ozelenjavanja, ocekujemo da ce gradske vlasti u narednom periodu imati malo više sluha za uredenje fasade naše škole koja je oronula, a samim tim i odudara izgledom od objekata koji je okružuju, prvenstveno mislim na Eparhijski dvor, Ekonomsku školu, Dom kulture, Dom zdravlja... To su objekti koji su renovirani, a pored njih je naš, nedoteran, o kome naizgled, niko ne vodi racuna. Na stranu to što se nalazimo u samom centru grada. Moram da napomenem, da renoviranje školske fasade nije samo neophodno iz estetskih razloga, vec i iz bezbedonosnih, a situacija je najkriticnija tokom zimskog perioda. Projekat za uredenje spoljašnjosti zgrade vec postoji, cak je i razraden po fazama. Osnovna škola "Dositej Obradovic" je konkurisala za ta sredstva u 2010. godini, a kakav ce biti ishod, videcemo. Za sada nema naznaka da ce ovaj projekat biti finansiran iz budžeta, ali mi ocekujemo razumevanje i podršku lokalne samouprave, istice Stojanovic.

Pored ovih projekata, svi ostali su vezani za enterijer škole: za sredivanje ucionica, za spoljnu i unutrašnju stolariju... Jedna ovakva školska zgrada, vremešna, starija više od devedeset godina, normalno da ima potrebe za mnogo vecim investicijama, nego neki objekti novijeg datuma.

Da kažemo još i to da je prošle godine OŠ "Dositej Obradovic" konkurisala kod Fonda za zaštitu životne sredine Projektom energetske efikasnosti, odnosno projektom pod nazivom “Ušteda u energiji” pomocu spoljne stolarije, zamene ili prepravke, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju sama stolarija. Ovaj projekat, medutim, nije dobio zeleno svetlo od strane Fonda.

M. P.

E.D. “ELEKTROMORAVA” POŽAREVAC

VIŠE STRUJE ZA RABROVO

Prošlog utorka je menadžment požarevacke “Elektromorave” ozvanicio pocetak gradnje trafostanice 35/10 u Rabrovu, opština Kucevo. Rec je o veoma važnom elektroenergetskom objektu, investiciji u kojoj je partner i Mesna zajednica Rabrovo, koja je, uz inicijativu da se gradnja pocne što pre, odlucila da uloži i sopstvena sredstva. Obeležavanju pocetka radova prisustvovali su brojni predstavnici politickih, privrednih i državnih struktura, medu kojima i nacelnik Branicevskog upravnog okruga Goran Petrovic.

Ima mesta za sve

Obracajuci se okupljenima na gradilištu, direktor ogranka “Elektromorava” Požarevac, dr Gvozden Ilic je porucio:

- Gradnja ove trafostanice predstavlja jednu od naših najznacajnijih investicija u ovoj godini. Postoji apsolutna opravdanost izgradnje ovog objekta u energetskom smislu: u poslednjih nekoliko godina, Rabrovo ima rast potrošnje elektricne energije i poslovodstvo “Elektromorave” i PD “Centar” odlucilo je da u ovaj projekat uloži oko 50 miliona dinara. Trafostanica ce imati dva transformatora ukupne snage 8 megavolt ampera. Prema planiranoj dinamici, gradevinski deo objekta bice gotov do kraja prve polovine iduce godine, a, nakon nabavke i instaliranja opreme, ova trafostanica bice u funkciji do kraja 2010, eventualno pocetkom 2011. godine, - porucio je direktor “Elektromorave” Požarevac.

Miodrag Ristic, savetnik v. direktora ED “Centar”, rekao je tom prilikom:

- Na nivou PD “Centar” Kragujevac sagledali smo potrebe izgradnje ovako kapitalnog objekta i apsolutno uvažili sve energetske principe. Ova trafostanica je uklopiva i u skladu sa Studijom dugorocnog razvoja mreže na nivou “Elektromorave” i PD “Centar” ce maksimalno podržati izgradnju ove trafostanice.

- Nalazimo se na pocetku gradnje trafostanice za koju je MZ zapocela izgradnju temelja i temeljne ploce. Ima mesta da se do krova ukljuce i sve strukture vlasti – republicke, okružne i opštinske, kao i sve ostale mesne zajednice iz okoline, koje ce koristiti kapacitete ove trafostanice. Stoga ih ovom prilikom pozivam da uzmu ucešca, - porucio je Dejan Arsic, predsednik Saveta MZ “Jedinstvo” Rabrovo.

Megavat za “Brams”-a

- Rabrovo, za razliku od drugih mesta, ima uzlaznu liniju u potrošnji elektricne energije. Vidljiv je razvoj malih i srednjih preduzeca i Rabrovo postaje jedno veoma zanimljivo mesto iz ugla nas distributera. “Brams” u ovom trenutku koristi više od jednog megavata energije. Postaje vrlo zanimljiv kupac o kome treba da se vodi posebna briga. Ima i drugih malih i srednjih preduzeca u Rabrovu koja svake godine imaju privredni rast, a i rast potrošnje energije. Ova trafostanica ce opsluživati citav konzum koji pripada Ispostavi Rabrovo, rec je o nizu naselja, od Sene preko Miljevica, do Mrckovca i Makca. To poducje pokrivala je trafostanica u Cešljevoj Bari, jedna od najstarijih u “Elektromoravi”. Rec je o znacajnom objektu, koji, po sadašnjoj energetskoj karti nije u centru potrošnje i ne može na pravi nacin da odgovori potrebama naših kupaca. I desetkilovoltni vodovi, koji su u vreme izgradnje bili adekvatni, danas ne zadovoljavaju. Novom trafostanicom cemo skratiti vodove, imacemo nove desetokilovoltne izvode, što je garancija da ce biti bolji napon i manje zastoja. Svi naši kupci ce, jednostavno, moci komfornije da se ponašaju, - pojašnjava dr Ilic i dodaje :

- Kad smo krenuli u realizaciju projekta u Rabrovu, opština Kucevo i lokalna samouprava omogucila nam je da vrlo brzo dobijemo sve neophodne dozvole, na cemu im se ovom prilikom zahvaljujem. Mesna zajednica Rabrovo je preuzela na sebe da finansira gradevinski deo i nastoji da uspostavi kontakte sa svim mesnim zajednicama koje ce biti napojene elektricnom energijom iz tog objekta. Smatram da bi trebalo da uzmu ucešce, jer je korist zajednicka.

Modernizacija sistema

Nova trafostanica u Rabrovu posedovace najmoderniju tehnologiju, ukljucujuci i savremeni sistem zaštite i daljinskog upravljanja. Prakticno, u Dispecerskom centru ce biti vidljiv svaki zastoj, što ce omoguciti blagovremeno reagovanje i maksimalno skracenje perioda beznaponskog stanja. Trafostanica u Cešljevoj Bari bice tranzitna, preko nje ce ici 35-kilovoltni vodovi na koje cemo u narednim godinama ugraditi novu opremu, nadziranu iz Dispecerskog centra. Razvojno opredeljenje “Elektromorave” Požarevac je da u narednih 4-5 godina sve trafostanice srednjeg naponskog niuvoa budu vidljive u Dispecerskom centru u sedištu preduzeca. U pripremi je preuzimanje trafostanica 110/35, dok ce desetokilovoltni vodovi biti upravljivi iz ispostava. Proces ugradnje opreme za upravljanje srednjenaponskim vodovima je vec poodmakao. Ugraden je niz reklozera na vecini dugackih mreža srednjeg napona, sada podeljenih u deonice sa ugradenom automatikom, koja omogucava da se prate opterecenja i problemi, lociraju i rešavaju znacajno brlje nego ranijih godina. I taj projekat ima za cilj skracenje vremena za otklanjanje kvarova: brzo i lako se problem locira i rešava, što doprinosi osnovnoj težnji “Elektromorave” – kupcu isporucena pouzdana i kvalitetna elektricna energija.

Spremni za zimu

“Elektromorava” je minulih nedelja okoncala sve poslove predvidene programom remonta svojih objekata. Pripreme za dolazecu zimsku sezonu, utemeljene na cinjenici da tokom zimskog perioda potrošnja elektricne energije raste, a da su intervencije u zimskim uslovima otežane, u celosti su uradene.

- Na osnovu dokumentacije o uradenom poslu, uzecu sebi za pravo da kažem da uradenim remontima nisam u potpunosti zadovoljan. Ne zbog toga što imamo loš kadar koji ne zna šta treba da se uradi, vec zbog nedostatka dovoljnih sredstava. Razlog leži u naplati isporucene elektricne energije. Kad imate dovoljno sredstava, drugacije planirate poslove i investiciono održavanje. Uradili smo onoliko koliko smo mogli. Ne ocekujem vece zastoje u toku zimskog perioda. Neki desetokilovoltni vodovi nisu uradeni do kraja, moguci su probemi na perifernim delovima delovima grada, kao što su Klicevac i neka druga mesta. Izdati su nalozi za ponovni pregled i procenu za predstojecu zimsku sezonu u koju, prakticno, vec ulazimo. Moguce je još uvek nešto uraditi i, ponavljam, nadam se da necemo imati znacajnijih zastoja u toku zime, - kaže direktor “Elektromorave”.

Dužnici koce razvoj

Ovih dana, u “Elektromoravi” se najozbiljnije otvara pitanje kupaca - dužnika. Po recima direktora, dr Gvozdena Ilica, nastoji se da taj problem bude rešen efikasno, na najoptimalniji nacin po kupca i distributivno preduzece:

- Na današnji dan, kupci nam duguju ukupno oko 2,5 milijarde dinara. Rec je o izuzetno ozbiljnim velicinama i zauzeli smo jasan stav: pokušacemo pojedinacno, sa svakim velikim dužnikom, da razgovaramo, uvereni da je svaki dogovor bolji od utuženja, neprijatnosti, iskljucenja... U pripremi su predlozi za susrete i razgovor u našim prostorijama oko rešavanja velikih dužnika. Imamo razumevanja za socijalnu kategoriju, ali ne možemo elektricnu energiju da poklanjamo. Nema drugih para - od ukupnog novca koji naplatimo, platimo preuzetu energiju, platimo sve troškove i odvajamo za investicije. Investicije su u funkciji stvaranja uslova za što manje prekida, što kvalitetniji napon i obezbedivanje izvorišta iz više pravaca, kako bi se to postiglo. Jer, ako na današnji dan sagledamo energetske prilike u gradu Požarevcu, kad bi proradila industrija na nivou koji je bio 95-te godine, mi ne bi smo imali kapaciteta da to pokrijemo. U kontatku sa gradskom vladom, koja ima ozbiljnih namera da gradi industrijsku zonu, gde se traže vece kolicine elektricne energije, mi moramo da taj deo obezbedimo. U tom pravcu, u plan za sledecu godinu dodali smo izgradnju trafostanice 110/35, kako bi smo u što kracem roku bili u stanju da odgovorimo zahtevima kupaca. Tu, pored grada Požarevca, racunamo i na opštine Malo Crnice, Petrovac i Kucevo, koje ce dobiti kvalitetnu elektricnu energiju. Projektuje se i trafostanica 110/35 u Neresnici, opština Kucevo, koja je kljuc za buduci razvoj te lokalne snjamouprave. Prošle godine je kupljeno zemljište, objekat se projektuje, ocekujem da iduce godine udemo u realizaciju te trafostanice, koja bi 2011-te mogla da bude u funkciji, - kaže direktor “Elektromorave”.

Rešenjem direktora PD “Centar” Kragujevac Bobana Milanovica, 9. oktobra je na celo “Elektromorave” Požarevac postavljen Dr Gvozden Ilic.

Gvozden Ilic, diplomirani inženjer elektrotehnike, roden je 1960. godine u LJešnici kod Kuceva. Magistrirao je 2006. godine na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu, gde je ove godine i doktorirao. Radio je i u majdanpeckom “Univerzalu”, GIK “Stig” Požarevac, fabrici “Bambi”. U “Elektromoravi” je od 1989. godine. Bio je šef ispostave u Rabrovu, a 1999-te je rasporeden na poslove rukovodioca poslovnice u Kucevu.

Nakon stupanja na dužnost, Ilic je za svog prvog saradnika – direktora za poslovni sistem, imenovao Dragana Markovica. Krupnijih kadrovskih promena, po recima Ilica, ne treba da bude, svaki uposleni kvalitetom i rezultatima rada odreduje svoju poziciju u preduzecu. Zajednicki ciljevi su jasni, oni opredeljuju izvršioce, sposobne i energicne da svojim angažovanjem doprinesu njihovom ostvarenju. Na širem planu, Ilic odnose ocenjuje zadovoljavajucim:

- Imamo izuzetnu saradnju sa upravom Privrednog društve “Centar” Kragujevac, narocito sa celnim ljudima. Uspostavili smo dobre odnose i prve pozitivne kontakte imamo i sa gradskom vladom i sa institucijama grada Požarevca, kao i sa opštinama u Branicevskom okrugu. Naši planovi investicija završeni su i usvojeni u oktobru. Imamo dobru komunikaciju sa Direkcijama za izgradnju u svim sredinama, postoje zajednicki planovi, rukovodicemo se i zahtevima i potrebama lokalnih samouprava. Nastojacemo da u narednom periodu kvalitetom i partnerskim odnosom sa kupcima i lokalnim sredinama na podrucju našeg konzuma ostvarimo razvojne rezultate koji ce odgovarati zajednickim ocekivanjima i potrebama, - porucuje dr Gvozden Ilic.

Dragan Milenkovic

NARODNA BIBLIOTEKA “ILIJA M. PETROVIC”

SECANJE NA DANILA KIŠA

Prošlog cetvrtka u sali biblioteke “Ilija M. Petrovic” projektovan je dokumentarni film “Danilo Kiš, uspomene i secanja” U prepunoj sali prisutne goste pozdravila je Tanja živkovic, koja je posebno pozdravila goste, Dragomira Zupanca autora filma i Predraga Cudica, knjiženika.

Potom se prisutnima obratio Dragomir Zupanc, ražiser filma koji je autor filma i glavni reditelj na RTS-u..Zahvalio se na velikoj poseti i istakao da delo Danila Kiša jednog od naših najboljih pisaca zaslužuje da se iz posebnog ugla sagleda život i zaostavština za srpsku i jugoslovensku književnost jednog od najznacajniji pisaca druge polivine prošlog veka.

Predrag Cudic je evocirao uspomene, susrete sa Danilom Kišom i rekao da je bio u kontaktu sa Danilom Kišom koji je živeo i radio u Parizu do smrti.Umro je u 54. godini u Parizu, a na zgradi u kojoj je živeo i danas stoji ploca na kojoj piše da je tu živeo jedan od najvecih srpskih pisaca Danilo Kiš. On nije mnogo pisao ali je to što je napisao, doživelo veliki odek i nema mnogo zemalja koje nisu objavile njegove knjige. Na engleskom jeziku objavljeno je na desetine knjiga koje govore o njegovom delu. Po poseti danas u Požarevcu vidi se da nema mesta ni u Srbiji gde ne postoji neko poštovanje za Danila Kiša.

Potom je prikazan dokumentarni film na kome su mnogi pisci koji su Kiša poznavali dali svoj sud o njegovom delu.

Danilo Kiš je prvu pesmu napisao kada je imao devet godina, koja je imala temu glad, dok je druga imala temu ljubav. 1988 izabran je za dopisnog clana Srpske akademije nauka i umetosti , dobio je “AVNOJEVU” nagradu i dve medunarodne književne nagrade u Italiji i Nemackoj. Roden je 1935 godine u Subotici kao dete madarskog jevrejina i majke crnogorke.Umro je u Parizu 15. oktobra 1988. godine, a želeo je da bude sahranjen u Beogradu uz pravoslani obred.

Kao pisac odbija da se svrsta uz bilo koji kontekst, kritikovao je sve vrste provincijalizma, a nacionalizam je video kao “kolektivnu paranoju”, ideologiju bahatosti, odnosno tiranizma. Objavio je nekoliko knjiga:”Enciklopediju smrti”, ”Grobnicu za Borisa Davidovica”, ”Cas Anatomije”, “Pešcanik, romane “Mansarda” i “Bašta i pepeo”.

M. N.

NA 7. VUKOVOM PEDAGOŠKOM SABORU U TRŠICU

VUKOVA POVELJA MILISAVU MILENKOVICU

Pedagoški pokret Srbije organizator je Sedmog Vukovog pedagoškog sabora koji je ove godine održan 7. i 8. novembra u Tršicu u znak poštovanja grandioznog dela velikana naše kulture. Centralna tema dvodnevnog naucno-strucnog skupa bila je "Srbija na putu društva znanja, moralne obnove i bez nasilja mladih". Na Saboru je ucestvovalo 80 profesora univerziteta i prosvetnih radnika u srednjim i osnovnim školama iz Srbije i Republike Srpske. Podneto je više strucnih referata, a na kraju rada usvojeno je 17 programskih dokumenata. Po recima predsednika Pedagoškog pokreta Draga Pantica, Vukov sabor se uvek održava na dan rodenja Vuka Stefanovica Karadžica sa ciljem da " toga dana ne bude tišina, vec da podstaknuti njegovim delom, ucenici, nastavnici, profesori i drugi ukažu kojim putem ici ka društvu prosperiteta i blagostanja".

Na Saboru su urucena i priznanja: Vukova povelja koja je postala prestižna nagrada u Srbiji, Republici Srpskoj i u Crnoj Gorije i po treci put je dodeljena Povelja "Filip Višnjic".

Za vrhunska ostvarenja u razvoju obrazovanja i nacionalne kulture, Vukova povelja dodeljena je i Milisavu Milenkovicu iz Požarevca:

- Mislim da cu dugo negovati ponos što sam u Vukovom Tršicu dobio Vukovu povelju i što je time vrednovan moj doprinos kulturi.

Oduvek sam verovao da je kultura jedan od najpouzdanijih cuvara srpskog nacionalnog identiteta i cast mi je što sam svrstan u red onih koji kulturi pripadaju, rekao je za naš list Milisav Milenkovic povodom dodeljenog priznanja.

U CENTRU ZA KULTURU ODRŽANA PREDSTAVA

“TRNOVA RUŽICA”

U maloj sali Centra za kulturu prošle subote po treci put odigrana je lutkarska predstava “Trnova ružica” u režiji Save Džinkica. “Predstava je vrlo uspešno izvedena i u njoj ucestvuju uglavnom iskusniji glumci, animatori kao što su Sneža Mandraševic, Siniša Stankovic i ja sam vrlo zadovoljan što se tice predstave i animatora. Medutim, smatram da ne bi trebalo da se pravi duga pauza izmedu dva izvodenja, jer se gubi kontinuitet i žao mi je što ne igramo svake subote. Tekst je vrlo prihvatljiv za decu, jer je napravljen od bajke koju sam procitao i traje oko cetrdesetak minuta”, istice reditelj Džinkic.

D.D.

U OKVIRU NOVEMBARSKIH DANA KULTURE U POŽAREVCU

OTVOREN "JESENJI SALON"

U holu Centra za kulturu, Udruženje likovnih stvaralaca "Milena Pavlovic Barili", predstavilo javnosti 31 delo svojih clanova.

Kao i svake godine u novembru, clanovi Udruženja likovnih stvaralaca imaju priliku da ljubiteljima umetnosti predstave svoje radove. Tako je i proteklog ponedeljka otvorena izložba slika pod nazivom "Jesenji salon", na kojoj su izloženi radovi 14 slikara i ukupno 31 rad. Inace ova izložba se organizuje u okviru kulturne manifestacije "Novembarski dani kulture".

"Tehnika ovih radova je raznolika: ulje na platu, akrilik, nešto akvarela, kombinovane tehnike... Ova izložba je po našem programu završna aktivnost našeg Udruženja, a do Nove godine u planu su još neka iznenadenja", obratila se prisutnima, na pocetku izložbe Radoslavka Pejic, predsednik Udruženja.

Cast da pozdravi posetioce i goste, a ujedno i otvori ovu izložbu, imala je Violeta Tomic, istoricar umetnosti i kustos u Muzeju: "Ono što nas vraca umetnosti jeste njena sposobnost davanja. Tako smo i mi veceras darivani stvaralackom energijom Udruženja likovnih stvaralaca Milene Pavlovic Barili, koji su nam priredili ovu jesenju izložbu u okviru Novembarskih dana kulture. Na osnovu prezentiranih radova, možemo reci da je kvalitet likovnosti u usponu, kako u pogledu stilsko poeticke, tako i tehnicke izražajne raznovsnosti predstavljenog. Ovo je mogucnost da se sagleda trenutni presek, kako individualnog, tako i celokupnog likovnog trenutka u Požarevcu. Draž ove izložbe je u tome što nam spontano prikazuje živu, autenticnu sliku udruženja. Preostalo nam je da podsticemo i negujemo ove talente koji to svakako zaslužuju",rekla je Tomiceva.

M. P.

KULTURNO PROSVETNA ZAJEDNICA POŽAREVAC – KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

ZNACAJNI POŽAREVLJANI SPORNI

Predsednik Kulturno prosvetne zajednice Požarevac Pavle Miladino-vic i zamenik predsednika Dragiša Živadinovic održali su prošlog petka konferenciju za štampu na kojoj su govorili o aktuelnim aktivnostima i problemima koji su važni za dalji rad KPZ.

Prema recima Miladinovica, KPZ ce pokušati da objedini sve organizacije kulture u gradu i njihove aktivnosti. Formiran je žiri za dodelu povelja kulture koja se tradicionalno dodeljuje svakog novembra.

Živadinovic je rekao da je poseban akcenat stavljen na manifestacije koje organizuje KPZ, poput takmicenja recitatora, konkurs za “Zlatno pero”, odnosno najbolji esej o glumcu, Festival mladih.

Predsednik i zamenik predsednika su se u ime KPZ ogradili od knjige “Znacajni Požarevljani” autora mr Miroljuba Manojlovica koja je nedavno izašla, a kao izdavac potpisana je upravo Kulturno prosvetna zajednica. Miladinovic i Živadinovic tvrde da KPZ nema nikakve veze sa štampanjem ove knjige.

Kultruno prosvetna zajednica, inace, funkcioniše kao nevladina organizacije, nema svo-je prostorije, te je i konferencija za štampu održana u prostorijama O.Š “Dositej Obradovic”.

L.L.

SA KONFERENCIJE ZA ŠTAPMU SRPSKE NAPREDNE STRANKE

VAKCINE KASNE ZBOG NEMARA

Prošle srede u prostorijama Srpske napredne stranke održana je konferencija za štampu na kojoj je tema bila stanje u zdravstvenom centru u Požarevcu. Poverenik ove stranke za Branicevski okrug Veroljub Arsic je istakao da prema podacima kojima stranka raspolaže ova stranka direktor ovog centra je u proteklih nekoliko nedelja zaposlio oko trideset radnika. Problem u tome je što su svi primljeni u stalni radni odnos i prebaceni su na fond zdravstvene zaštite, pa se postavlja pitanje šta je sa radnicima koji su do sada radili u zdravstvenom centru i hoce li oni po stupanju novog Zakona biti ugroženi ukoliko dode do smanjenja broja zaposlenih..

Postoje indicije istakao je Arsic da se pojedine radnje rade na štetu samog zdravstvenog centra i na nekoj od nadrednih konferencija za štampu popricacemo i o tome.Koliko štete ce pretrpeti lokalna samouprava ostaje da se vidi.

Sledeca tema koja je interesantna je epidemija gripa koja je na vratima.Mnogo se prica poslednjih meseci,ali je mnogo toga i precutkivano.Vlada je kalkulisala sa ovim ozbiljnim problemom.Kada se videlo da se problem otima kontroli krenulo se da pod hitno da nabave vakcinu.Razlog je kako ministar zdravlja tvrdi je da je nije bilo dovoljno na tržištu .Kako su vakcinu nabavili ostali koji nemaju svog proizvodaca. Igranje sa zdravljem naroda se vec smucilo mnogima i prepucavanje izmecu Jugohemije i Tor-laka.Postavlja se logicno pitanje zašto naš Zavod za imunologiju koji je priznat u svetu nije osposobljen da sam proizvidi vakcine.Zašto cemo mi sa vakcinisanjem završiti u martu mesecu kada ce epidemija biti gotovo završena.Za ovo direktnu odgovornost snosi vlada Srbije i nadležno ministarstvo, a kakve ce biti posledice videcemo u narednom periodu.Zato smatramo da citava vlada treba da podnese ostavku

M. N.

BZS KOSTOLAC

ZA BOLJI KVALITET ŽIVLJENJA

BRANICEVSKA ZELENA STRANKA (BZS) je nastala iz nevladinih ekoloških organizacija koje se od kraja osamdesetih godina prošlog veka nepolitickim sredstvima bore za zaštitu životne sredine i duhovnog nasleda, kao i za bolji kvalitet življenja i podizanje ekološke svesti svojih sugradana.

Pošto delovanje kroz nevladin sektor u jednom delu ogranicava i smanjuje uticaj na odlucivanje, došlo je, kao i u mnogim drugim zemljama, do tacke u kojoj je neophodno politicko delovanje. Tako je 2006. godine osnovana Branicevska zelena stranka, ali sa stavom da uzima najbolje i od jednog i od drugog oblika organizovanja (stranke, NVO)

Potvrda ispravnosti naše ideje se ogleda i u rapublickom parlamentu, gde je ovih dana formirana ’’Poslanicka zelena grupa ", koju cine poslanici vladajucih i opozicionih stranaka, koje se složno i znalacki založu za saradnju u toj oblasti, jer je to uslov mira, prosperiteta i ubrzanih evropskih integracija regiona.

Politickim organizovanjem borimo se za ciljeve koji su zajednicki za sve gradane: zdravija životna sredina, ekonomski razvoj koji cuva naše okruženje i podrazumeva nova radna mesta i bolji životni standard, uz aktivno ucešce gradana u svim odlukama koje se tih gradana ticu.

Potvrdu svega ovoga dobili smo prošlog petka, kada nam je pristupilo 37 novih, mladih clanova, od kojih je 23 bez ikakve ranije politicke pripadnosti, a 14 ih je prešlo iz drugih stranaka, zato što su procenili da BZS na predstojecim izborima za Gradsku opštinu Kostolac može da ostvari promene, stvarne promene.

Na sastanku je odluceno i da kandidat Branicevske zelene stranke za predsednika Gradske opštine Kostolac bude Emil Atanaskovic, ekonomista, a ove nedelje smo i zvanicno predali listu kandidata za odbornike buduce gradske opštine Kostolac sa potpisima podrške našoj kandidaturi.

Branicevska zelena stranka održava redovne sastanke svakog petka u prostorijama Mesne zajednice Kostolac na kojima pored ostalog vrši prijem novih clanova i prikuplja potpise za registraciju ZELENE STRANKE SRBIJE.

Branicevska zelena stranka na predstojece izbore za Gradsku opštinu Kostolac izlazi sa ljudima prosecne starosti ispod 35 godina, do sada politicki neaktivnim, i sa programom koji se zasniva na principu održivog razvoja, koji je „razvoj kojim se ide u susret potrebama sadašnjosti tako da se ne ugrožava mogucnost buducih generacija da zadovolje svoje sopstvene potrebe“ (Svetska komisija za životnu sredinu i razvoj).

Ovi principi, kao i cinjenica da po svom opredeljenju pripadamo evropskoj i svetskoj porodici zelenih stranaka, daje nam za pravo da tvrdimo da je Branicevska zelena stranka ona stranka koja odgovara svim gradanima, bez obzira na nacionalnost, veroispovest, starost, strucnost ili pol.

Nama je politika sredstvo za postizanje cilja, a to je bolji život za sve, a ne cilj kome cemo težiti, jer ce omoguciti bolji život samo onima koji se njome (politikom) bave. Težište nam je na osnovnim, životnim problemima, koji nas sve spajaju i cine jednakim (cist vazduh, cista voda, cista zemlja, uslovi za napredak i razvoj isti za sve), gde, ponavljamo, gradani imaju aktivnu ulogu u odlucivanju, i menjaju svet globalno, tako što ga menjaju onako kako jedino mogu, u svom okruženju.

Da se svega ovoga držimo dokazujemo time što je BRANICEVSKA ZELENA STRANKA jedina stranka na predstojecim izborima za Gradsku opštinu Kostolac cije je sedište u Kostolcu; ne „robujemo“ ideologijama i liderima – kod nas lideri stranke nisu kandidati za najviše izborne funkcije.

Naši kandidati su mladi ljudi bez politicke prošlosti, što znaci bez (mnogo puta) pogaženih predizbornih obecanja, ljudi koji su odlucni, svesni uslova u kojima žive i spremni da te uslove menjaju na bolje, odgovorni, saosecajni i solidarni, koji poštuju svoje i tude živote.

Medu našim kandidatima je i veliki broj žena i predstavnika nacionalnih manjina.

Glasajte za neke nove, mlade ljude, ne za one koji vam se, po ko zna koji put, smeše sa bilborda, uvereni da su nezamenljivi (ali su im zato „zamenljive“ stranke i gradanske opcije).

Glasajte za promene, ali stvarne!

U PROSTORIJAMA OO LDP KOSTOLAC: POSETA VRHA STRANKE

PROMENE SU EVIDENTNE – LDP DOLAZI

Prošlog cetvrtka, 12. novembra, Opštinski odbor Liberalno – demokratske partije Kostolac posetili su gosti iz samog vrha Stranke: Nenad Milic, zamenik predsednika Stranke, Uglješa Jokic, direktor Stranke i Predrag Madžarevic, koordinator za Branicevski okrug. Kako je i Nenad Milic konstatovao, prostorija LDP-a u Kostolcu je bila mala za ovaj skup, clanova i istomišljenika LDP-a ima sve više, a to je, ujedno i konstatacija koja se odnosi na politicku sistuaciju u Srbiji.

-Ljudi misle ono što LDP govori, rekao je izmedu ostalog Nenad Milic, jer je LDP drugacija opozicija.

Inace, tema sastanka je bila dogovor u vezi sa strategijom aktivnosti u narednih 15-ak dana do izbora za Gradsku opštinu Kostolac.

-Lokalni izbori u svakoj sredini su specificni jer svaka sredina ima svoje probleme, rekao je gospodin Milic. Lep plakat ne znaci mnogo za izbornu kampanju, ali sve zajedno, dakle terenski rad, politicko delovanje, daje dobar rezultat. Na Listi LDP-a za odbornike u buducoj Gradskoj opštini Kostolac su nekompromitovani ljudi, ljudi koji nikada nisu bili na vlasti, sa novim idejama, a to je i jedan od preduslova za ocekivanje dobrog rezultata na predstojecim izborima, rekao je Vladica Brankovic na ovom sastanku. O samoj tehnici izbora, na sastanku je govorio Ivan Mlakar, menadžer OO LDP Kostolac, kao i o politici LDP-a u gradu Kostolcu, sadašnjoj situaciji, stavovima, mišljenjima, odnosu gradana prema aktuelnoj vlasti, o cemu su govorili i ostali prisutni clanovi ovog Odbora.

Na sastanku je postignut dogovor u vezi sa postavljanjem štanda u Kostolcu u nedelju, 29. novembra, a za tada su za Kostolcane najavljeni i gosti iznenadenja.

B. Bundalo

VUK DRAŠKOVIC U KOSTOLCU

“SPO JE PORODICA”

Svecanom otvaranju prostorija Opštinskog odbora Srpskog pokreta obnove u Kostolcu protekle nedelje pored velikog broja clanova stranke i gradana, prisustvovali su i Vuk Draškovic, predsednik SPO-a, Srdan Sreckovic, ministar za dijasporu, Aleksandar Jugovic, direktor SPO-a i Aleksandar Cotric, predsednik Izvršnog odbora SPO-a. Tom prilikom visoki funkcioneri stranke obišli su Kostolac, Petku i Klenovnik i u razgovoru sa gradanima istakli programska opredeljenja stranke ciji je slogan kampanje “SPO je porodica”.

Obracajuci se prisutnima Vuk Draškovic je izmedu ostalog istakao: “Mislim da je Srbija umorna od stranackog govorenja koje se pretvara u stranacko laganje. Rezultat je taj da sve više licimo na nekoga ko ide unazad, stanje je ocajno i vecina srpskih porodica je gladno. Posledice su dramaticne, ljudi su dovedeni do ocajanja, a vlast to naplacuje. U ovoj izbornoj kampanji s obzirom u kakvom teškom stanju se nalazite, pokušavace da vas kupe za litar ulja, malo brašna, soli, šecera, deciji paketic... Sve što vam nude nije njihovo, nego je vaše, oteto od vas. Zato nemojte ništa odbiti, nasmejte se, budite lukavi, uzmite, a onda ih kaznite na izborima, za veliko poniženje da vas kupe za litar ulja.

Posle 5.oktobra samo SPO je imao jasnu viziju porodice kao stuba obnove porodicnih vrednosti, moralnih vrednosti, obnove velikih savezništava Srbije u svetu, vracanje na sve najbolje što je bilo pre komunizma, ne odricuci se pri tome niceg dobrog što je bilo i za vreme komunizma. Padom SPO –a program nije imao ko da sprovede i na tim stvarima nije imao ko da insistira i danas imamo dosta dramaticnu situaciju, koja ce se možda završiti padom svih politickih partija u Srbiji. Stvari se moraju menjati u korenu, ali vi možete biti jedan pelcer, zametak promena i morate dobiti ljude u lokalnoj opštinskoj vlasti koji nece biti sami sebi cilj. Vama trebaju pobunjenici, odbornici koji ce tražiti ono što je vaše i vi možete sa lakocom da izaberete takve i ja vas molim da to ucinite.”

Vojislav Stojicevic, predsednik Opštinskog odbora SPO Požarevac je istakao da se Srpski pokret obnove na izborima 6.decembra nalazi na listi pod rednim brojem 6 i izrazio nadu da ce Opštinski odbor u Kostolcu biti jednako snažan kao 1990.godine kada je imao izmedu 200 i 300 clanova. “ Sa velikim optimizmom ocekujemo izbore, naš cilj je ostvarivanje jednog odlicnog rezultata, a nosilac liste je inženjer Bora živkovic”, rekao je Stojicevic.

D.D.

POŽAREVACKA GIMNAZIJA – KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

DIREKTOR RAZREŠEN DUŽNOSTI

- Vršilac dužnosti direktora Danijela Žukovski

Rešenjem ministra prosvete Republike Srbije 5.novembra smenjen je direktor Požarevacke gimnazije Zoran Gligorijevic. Razrešenje dužnosti obrazloženo je nepoštovanjem odluke ministra prosvete od 9.jula ove godine da nastava stranog jezika ne može biti izvodena po grupama. Inspekcjiskim nadzorom utvrdeno je da se u Požarevackoj gimnaziji nastava engleskog jezika odvija po grupama, te je školi naloženo da nastavu prilagodi propisanim odredbama, što je ucinjeno 26.oktobra, ali je i pored toga direktor smenjen. Na mesto v.d. direkotra imenovana je profesorka matematike Danijela Žukovski. Na konferenciji za štampu održanoj prošlog utorka u prostorijama škole, Gligorijevic je izneo stav po kome njegova smena nije u skladu sa zakonom, jer nije poštovan rok prava na žalbu, pri cemu su i mere naložene od strane inspekcije poštovane i primenjene u potpunosti. Na ovoj konferenciji podeljen je i javni proglas koji je potpisalo 49 profesora, a kojim se zahteva od predstavnika Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Požarevca, gradonacelnika i nacelnika Školske uprave da odgovore na pitanja ko je odgovoran za kašnjenje zarada od osam dana, šta su preduzeli gradonacelnik i lokalna samouprava da se razreši problem koji je nastao u “jednoj uspešnoj i renomiranoj ustanovi koja može svima služiti za ponos”, zašto nije poštovana proceduja ni u jednoj fazi procesa i da li ce prosvetni inspektor Branka Jeremic odgovarati zbog kršenja zakona, zašto je direktor razrešen dužnosti, iako je u potpunosti primenio naložene mere i druga pitanja.

Sporna nastava engleskog jezika, po recima Zorana Gligorijevica, odvija se na isti nacin pet godina, daje odlicne rezultate i u potpunosti je u skladu sa zakonom, pa se postavlja pitanje kako prosvetni inspektor može samoinicijativno da krši hijerarhiju pravnih akata na kojoj se zasniva pravni poredak Republike Sr-bije, stavljajuci uputstvo ministra koje nije objavljeno u Službenom glasniku iznad Pravil-nika o planu i programu obrazovanja i vaspitanja za Gimnaziju koji je objavljen u Službenom glasniku broj 5/90 i 3/91. Gligorijevic je takode najavio da ce uložiti žalbu u skladu sa mogucnostima koje predvidaju srpski zakoni.

L.L.

OSNOVNI ZADRUŽNI SAVEZ POŽAREVAC

PROTEST ZBOG IGNORISANJA ZADRUŽNOG SEKTORA

Analizirajuci položaj poljorpivrednog zadrugarstva i posebno zemljoradnickih zadruga na podrucju Branicevskog i Podunavskog okruga, Osnovni zadružni savez Požarevac, na proširenoj sednici Upravnog odbora od 05. novembra 2009. godine konstatuje da organi državne uprave i lokalne samouprave ne prihvataju cinjenicu da je zadružni sektor ustavna kategorija, ravnopravan sa javnim i privatnim sektorom. Kroz mnogo brojne primere manifestuje se izostavljanje zadružnog sektora iz zakona, uredaba odluka nadležnih organa.

Na novi zakon o zadrugama cekamo godinama a odgovor je da se “na tome radi”. Zadužni sektor u tom zakonu posebno insistira na odredbi da se društveni kapital na korišcenju kod zadruga proglasi zadružnim (bez dokazivanja) a državni može postati zadružni ako se podnese validna dokumentacija na taj nacin bi se zaštitila zadružna imovina koje je svuda prikazivana kao društvena.

Novi Zakon o poljoprivredi u ruralnom razvoju ignoriše zamljoradnicke zadruge. Koje su ekonomske poluge ruralnog razvoja na selu, ako to nisu i zadruge?

Prošle godine na osnovu Uredbe Vlade RS sproveden je konkurs za dodelu bespovratnog potsticaja zadrugama (130 miliona dinara) da bi se umesto novcanih sredstava prosledilo obaveštenje da je konkurs poništen. A uredba?

U potsticajima iz agrarnog budžeta Srbije retko se nadu i zadruge. Pri tome cesto se zadruge tretiraju kao preduzeca, tj. mogu da konkurišu ako imaju sopstvenu proizvodnju, a zaboravlja se da su zadruge prvenstveno organizacije zadrugara koje organizuju proizvodnju kod svojih clanova - zadrugara.

Prethodni slucaj važi i za prodaju regresionih repro materijala.

Nacionalna služba zapošljavanja kao da ne prepoznaje zadružni sektor privrede. U konkursu za 10.000 pripravnika u Srbiji nije data šansa zadrugama da tako dodu do agronoma i drugih školovanih strucnjaka. Pri samozapošljavanju, nezaposlena lica mogu konkurisati za sve delatnosti sem za primarnu poljoprivrednu proizvodnju (i zadrugarstvo) i za otvaranje kockarnica. U konkursu za zapošljavanje mladih osoba I i II stepena strucnosti, za finansiranje zarada tako zaposlenih lica sa evidencije službe takode su onemogucene zadruge.

Uredbom Vlade RS o povezivanju radnog staža, to je onemoguceno samoprivrednim društvima i firmama u procesu privatizacije, a ne i zaposlenima kod zadruga.

Zadruge ne mogu konkurisati ni za povoljne zajmove iz Fonda za razvoj Republike Srbije, itd.

Kada su u pitanju lokalne samouprave, ovaj Zadružni savez se godinama unazad zalaže za formiranje lokalnih Fondova za poljoprivredu, pri tome stav Zadružnog saveza je da se sredstva Fonda treba da koriste za direktno kreditiranje porodicnih poljoprivrednih gazdinstava, ali takode i za finansijsku podršku pravnih lica, pre svega zadruga tj. za njihove programe organizovanja poljoprivredne proizvodnje. Sa žaljenjem konstatujemo da se taj deo našeg ocekivanja ne ostvaruje. Uvereni smo da bi se podrška dobrim programima zem. zadruga podstakla proizvodnja kod mnogo veceg broja poljoprivrednika nego što ih Fondovi podsticu direktnim davanjima.

Ovakvim nekorektnim odnosom prema poljoprivrednom zadrugarstvu stvaraju se uslovi za dalje urušavanje tog sektora privrede. U zadrugarstvu ima brojnih slabosti, kao i u drugim oblastima, te je zadatak na organima upravljanja i rukovodenja da se time ozbiljnije i organizovanije bave. Medutim, i da je kojim slucjem imuna na sopstvene slabosti, uzimanjem novca iz zadružnih organizacija i prelivanje u javni i privatni sektor vodi ka daljem ekonomskom slabljenju zadruga.

Upravni odbor Osnovnog zadružnog saveza Požarevac

ZBOG OBAVEZE UVOÐENJA FISKALNIH KASA U ADVOKATURU

PROTESTOM ŠTITE PROFESIJU

- Trodnevnom obustavom rada, i clanovi Advokatske komore Branicevskog i Podunavskog okruga izrazili nezadovoljstvo Uredbom da i advokati u svom radu koriste fiskalne kase

Od 9. do 11. novembra ove godine, u skladu sa odlukom Skupštine Advokatske komore, u citavoj Srbiji organizovana je generalna obustava rada advokata. Povod za njihov protest bila je Uredba o uvodenju fiskalnih kasa u oblast advokature od 1. marta 2010. godine. Obustavi rada prikljucila se i Advokatska komora Branicevskog i Podunavskog okruga sa sedištem u Požarevcu koja okuplja 256 clanova. O razlozima podrške štrajka i neophodnosti ukidanja sporne Uredbe, na Konferenciji za novinare u Požarevcu, uprilicene tim povodom, govorio je Zoran Stevanovic, predsednik.

- Suština našeg protesta nije borba protiv placanja javnih prihoda, vec naprotiv. Ubvodenjem fiskalnih kasa smatramo da se direktno vrši atak na nezavistan položaj advokature i to iz više razloga. Advokatska delatnost nije obicna uslužna delatnost, ona je delatnost od posebnog društvenog interesa, a što se manifestuje i nekim posledicama koje su vidljive tokom trajanja ovog protesta, iz prostog razloga što pravosude ne može da obavlja svoju funkciju. Advokatska delatnost je ustavno-pravna kategorija i odnos države prema advokaturi, ustvari pokazuje koliki je stepen demokratije u jednom društvu. Prema našem saznanju, ni jedna advokatska komora u zemljama okruženja, u zapadnoj Evropi i svetu, nema obavezu fiskalizacije. Sama obaveza uvodenja fiskalizacije podrazumeva stavljanje advokature pod administrativnu prinudu i mogucnost da se u svakom trenutku od strane državnih organa, može izvršiti povreda advokatske tajne, istakao je Stevanovic.

Izražavajuci nadu da do radikalizacije advokatskog protesta nece doci i da ce se do roka primene sporne Uredba naci neko drugo, prihvatljivo rešenje za obe strane, Srbislav Stojanovic je napomenuo da je neslaganje sa Uredbom dobilo podršku Medunarodne unije advokata i svih drugih advokatskih organizacija iz Evrope, kao i Saveta Evrope.

- To su veoma važne cinjenice obzirom da naša zemlja ubrzanim koracima ide ka Evropi i ako hocemo da primenjujemo sve evropske propise potrebno je da primenimo i te propise koji se odnose na advokaturu, jer, ni u jednoj evropskoj zemlji, ni u jednoj zemlji van Evrope, ovakva Uredba o fiskalnim kasama ne postoji, rekao je Stojanovic.

I Dragan živkovic, clan Protestnog odbora Advokatske komore Srbije mišljenja je da je "obaveza uvodenja registracije prometa putem fiskalnih kasa za advokate, suprotna javnom interesu Srbije da postane punopravni clan Evropske unije":

- Jedan od osnovnih razloga zašto se traži neuvodenje fiskalnih kasa u advokaturu je taj što je ta Uredba protivna pozitivno-pravnim propisima, naprimer Zakonu o krivicnom postupku gde u slucaju da inspekcijski organ zatvori neku kancelariju ne bi mogle da se pruže usluge licima koja su u pritvoru i licima kojima je potrebna obavezna odbrana, a to je u suporotnosti sa Zakonom o krivicnom postupku, objasnio je živkovic.

S.E.

SRPSKO KRALJEVSKO DRUŠTVO

KRUNA KAO SRPSKI BREND

U poslednje vreme dosta se govori i piše šta bi sve moglo da bude srpski brend. U nekim listovima intervjuisan je niz poznatih licnosti na ovu temu.

Jedni predlažu da to bude malina, šljiva. lekovito bilje, šljivovica... drugi predlažu Divca, vaterpoliste,-tenisere, treci Egzit i Gucu, grad Beograd, seoski turizam. Neki su za Teslu, naše pronalazace, matematicare itd. Sve zavisi iz koje su branše.

I sve ovo zaslužuje da ponese titulu našeg brenda. Ali malinu, šljivu i kupinu proizvode i izvoze i drugi. Oni imaju bolje uslove, više para i više ulažu u poljoprivredu i teško da bi taj brend bio prepoznatljiv u svetu.

Kad su u pitznju Guca i Egzit, seoski turizam i druge zemlje imaju svoje Guce i mnogo raznovrsnije festivale od Egzit-a. "I oni neguju seoski i planinski turizam i mnogo su uslužniji i spretniji od nas. Ulažu više novca i duže su u tom poslu.

U sportu mnogi slavni su sišli s trona, a dolaze mladi i uspešniji. Da se dokažemo u proizvodnji, u turizmu, da iznedrimo nekog slavnog sportistu, trebaju decenije, a da se rodi genije poput Tesle trebaju vekovi. U traženju brenda zaboravljamo da je brend nešto što bi najbrže moglo da skrene pažnju sveta na nas. Zato predlažem krunu kao naš brend.

Kruna znaci stabilnu i bogatu državu, a u takvoj državi najbolje uspevaju i šljiva i malina i naucnici i sportisti su motivisani za postizanje podviga. U monarhiji se podsticu sposobni, a ne podobni, što je plodno tle da talenti izrastu u naucnike.

I sam povratak monarhije enormno bi povecao interesovanje sveta za nas. Bili bi u žiži svetske javnosti, jer se promene državanog uredenja dešavaju veoma retko. Bilo bi to novo ruho za Srbiju.

Samo mi imamo svoju dinastiju i originalnu krunu.

Samo mi od naroda sa prostora bivše Jugoslavije imamo dinastiju.

Postali bi:

-jedina monarhija na Balkanu

-jedina postsocijalisticka zemlja koja je vratila monarhiju -naš Kralj bio bi jedini vladar u Istocnoj Evropi koji nema komunisticku prošlost (ostali su bar vaspitavani i školovani u socijalizmu)

-jedini vladar sa prostora bivše Jugoslavije koji nije ucestvovao u krvavim ratovima pri njenom raspadu

Njemu niko ne bi mogao da prigovori da nije Demokrata jer je odrastao u Engleskoj, školovan i vaspitavan pod patronatom engleske Kraljice.

Pošto bi bio krunisan i miropomazan u crkvi, postao bi jedini pravoslavni monarh na svetu.

Kralj je poglavar i celog Srpstva, kako u matici tako i u dijaspori.

Šta bi drugi narodi dali da imaju takvu istoriju i dinastiju.

Prica se da su, Cesi hteli Havela da proglase za kralja.

Najbolje bi bilo da krunišemo sada za 800. rodendan Žice, da pokažemo Evropi i svetu koliko su naši koreni duboki.

Odrastao je u Engleskoj kolevci demokratije, službovao u Nemackoj, roden od majke Grkinje (iz kolevke evropske civilizacije) po ocu Karadordev potomak, a no baki Kraljici Mariji vuce korene još od Nemanjica. Kakav spoj modernog, evropskog i naše tradicije!

U mladosti je bio prvak Komonvelta u skijanju, što bi bilo dobro za razvoj zimskog turizma i dobra motivacija za sportiste.

Povratkom monarhije

-postali bi truristicka atrakcija

-privlacni za strana ulaganja

-u Monarhiji nagrade dobijaju na znacaju

Zamislite koliko bi Nobelova nagrada izgubila na znacaju kada bi Švedska i Norveška kojim slucajem postale Republike i kada bi ih urucivali tamo neki predsednici.

Predlažem da uvedemo Kup Kralja za sportiste, Svetsku Teslinu nagradu, Pupinovu medalju koje bi svake godine uglednim naucnicima iz sveta urucivao naš Kralj, kao što to radi Švedski suveren sa Nobelovom nagradom.

Tek tada bi u punom sjaju zasjali i Divac i Nole i Ana i Jasna i Tesla i Pupin i ostali naši geniji.

Svake godine na Prvom zasedanju Skupštine Kralj bi trebalo poslanicima da procita odlomke iz Dušanovog zakonika i da skrene pažnju i našim politicarima i svetskim probisvetima da se kod nas vladalo po zakonu još pre sedam vekova.

Prihvatanjem Krune za brend i cela Srbija bi postala brend!

Zoran Stankovic

U SVECANIM SALONIMA SKUPŠTINE GRADA POŽAREVCA

IZLOŽBA POSVECENA ZADUŽBINARIMA I DONATORIMA

U okviru Novembarskih dana kulture, u Svecanim salonima Skupštine grada u Požarevcu, prošlog petka, priredena je izložba na temu "Zadužbinari i donatori Požarevca". Organizatori izložbe su Grad Požarevac, Centar za kulturu i Agencija za obrazovanje i pedagoške usluge "Kodeks".

Na pocetku izložbe, kojoj su prisustvovali brojni gosti, medu kojima i žarko Pivac, narodni poslanik, Violeta Tomic, zamanik predsednika Skupštine grada i Radomir Mihajlovic, clan Gradskog veca, obratila se Vukica Vasic, zamenica gradonacelnika Požarevca:

"Nedavno smo u ovim istim salonima imali prijem umetnika, ucesnika Likovne kolonije , trece po redu "Balkane moj". U radu kolonije, ucestvovalo je trideset sedam umetnika, a tema je bila "Dobrocinitelji i zadužbinari Požarevca i Branicevskog okruga". Danas, nakon završene kolonije, svedoci smo njene uspešnosti, a dokaz za to su svi dobrotvori i zadužbinari na samom platnu, pocev od Miloša Obrenovica koji je bio poznati dobrotvor i zadužbinar DŽIDŽ veka koji je radio na tome i preobratio Požarevac iz turske kasabe, u jednu lepo razvijenu varoš. Svi znamo da je on sebi sagradio konak, knjeginji LJubici, sinovima. Poklonio je zemljište koje je kasnije pretvoreno u državnu ergelu, a kasnije je iz toga nastala Ergela "LJubicevo".Tu su i brojni drugi zadužbinari, kao što su Persida i Sava Jovanovic koji su našem gradu poklonili mnoge ducane, zatim zgradu, gde se danas nalazi OŠ "Sveti Sava". Medu znacajnim zadužbinama grada Požarevca, svakako je i sadašnji vrtic "Bambi", zadužbina Milutina Obradovica. Doprinos umetnika, ucesnika Likovne kolonije "Balkane moj" ucinio je da se podsetimo na praksu zadužbinarstva koja je bila veoma razvijena u DŽIDŽ i pocetkom DŽDŽ veka. Ovo je prilika da svi naši sugradani, dobrocinitelji, privrednici, svojim delovanjem doprinesu da naš grad bude lepši, bolji, miliji svima nama. želim da se svi naši privrednici, u okviru svojih mogucnosti ukljuce i slede stope naših dobrotvora i zadužbinara kojima je današnja izložba posvecena."

Na ovoj izložbi je potpisan ugovor o poklonu deset slika Istorijskom arhivu. Ugovor su potpisali direktor Istorijskog arhiva, Jasmina Nikolic i direktorka Agencije za obrazovanje i pedagoške usluge " Kodeks", Snežana Miloševic. Pored Istorijskog arhiva, slike nastale tokom ove kolonoije, poklonjene su i Školama, Decjem odeljenju Bolnice i Gradu Požarevcu.

U ime organizatora, ucesnicima Kolonije, kao i svima onima koji su pomogli i podržali njeno održavanje, zahvalila se Snežana Miloševic. U svecanom delu programa, ucestvovao je Hor "Barili" i umetnik Radiša Gvozdic.

M. P.

KRAJ SPOMENIKA SRPSKOM VOJNIKU U POŽAREVCU

OBELEŽEN DAN PRIMIRJA

Povodom 11. novembra 1918. godine, dan kada je potpisano primirje izmedu Francuske i Nemacke, a time i oznacen završetak Prvog svetskog rata, požarevacko Društvo za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918. godine, kraj Spomenika srpskom vojniku, organizovalo je prošle srede pomen poginulim ratnicima. Pomen je služio otac Zoran, protojerej stavrofor, a zatim je minutom cutanja odata pošta palim borcima.

"I danas, kao i dvadeset godina unazad, Društvo za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918. godine, u Požarevcu, obeležava 11. novembar. To je dan kada je potpisano primirje u Kompijenskoj šumi u Parizu u 11 casova i 11 minuta, izmedu predstavnika Francuske i Nemacke vojske što je fakticki oznacilo kraj Prvog svetskog rata. To je bio kraj jedne neverovatne epopeje u kojoj je srpski narod imao ogromne žrtve, kao ni jedan narod u Evropi. Vojska Kraljevine Srbije je imala oficirski kadar koji je bio apsolutno na visini svog istorijskog zadatka, a koji je stajao na celu Narodne vojske, na celu naroda. žrtve su bile nemerljive i 11. novembra je oznacen, kraj tih žrtava. Srbija je vidala svoje rane, i vrlo brzo 1. decembra stvorena je Kraljevina SHS kao istorijska težnja naroda u ono vreme. Bilo bi veoma lepo zapitati se, šta mi danas možemo da ucinimo, kako bi bili dostojni potomci ljudi cija su imena i prezimena ispisana na ovom spomeniku", istakao je Srbislav Stojanovic, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918. godine, a zatim se zahvalio svima koji su svojim prisustvom odali poštu poginulim junacima.

Da je Prvi svetski rat doneo veliki broj žrtava i da je Srbija nakon njega veoma vidno oslabila, podsetila je Dušica Pantovic, profesor istorije: "Prvi svetski rat je najveci ratni sukob u istoriji covecanstva. Trajao je 4 godine. U njemu je ucestvovalo 36 država, a oko 70 miliona ljudi bilo je pod oružjem. Srbija je u ratovima provela punih šest godina. U njih je ušla braneci svoju slobodu i dostojanstvo, kako je znala i umela, najcašce usamljena, iz njih je izašla privredno razorena sa stravicnim ljudskim gubicima, ukupno milion i trista hiljada poginulih. Ovaj rat, covecanstvu je naneo velike patnje i razaranja. Zahvaljujuci Društvu za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918. godine mi smo danas ovde da se poklonimo senima svojih predaka i obeležimo 91. godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata. Na današnji dan, 11. novembra 1918. godine, u Kompijeu, kraj Pariza, potpisana je kapitulacija nemackog carstva, cime je okoncan Prvi svetski rat. Posebno se naglašava cinjenica da je u vagonu u kome je Nemacka potpisala kapitulaciju posle 61 godine, svecano postavljena zastava Države Srbije, kao države koja je svojim vojnickim akcijama i žrtvama doprinela pobedi clanica Antante ", podsetila je Pantoviceva.

Ispred Grada Požarevca, vence su položili zamenik gradonacelnika , Vukica Vasic i zamenik predsednika Gradske skupšine Milic Jovanovic, kao i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918. godine.

M. P.

DOBROVOLJNO DAVALAŠTVO KRVI U AKTUELNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI

GRIP NE TREBA DA UTICE NA ODZIV DAVALACA

- U akciji dobrovoljnog davanja krvi prošle srede u Požarevcu prikupljeno 87 jedinica krvi

- Akcija davalaštva juce organizovana i u Gradskoj mesnoj zajednici Kostolac

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije ovih dana upuceno je saopštenje javnosti da je produženje jesenjeg školskog raspusta i trenda smanjenog odziva davalaca zbog epidemije novog gripa, poremetilo realizaciju godišnjeg plana prikupljanja krvi i ugrozilo snabdevanje krvlju beogradskih zdravstvenih ustanova. Zbog školskog raspusta u novembru, naime, Institut je minule sedmice, bio prinuden da otkaže odlazak 15 ekipa na teren, a odziv gradana u pojedinim akcijama bio je i do 50 odsto manji od najavljenog, tako da nastala situacija preti da ozbiljno ugrozi snabdevanje zdravstvenih ustanova ovom dragocenom tecnošcu. Iz tih razloga iz ustanove koja se nalazi u ulici Svetog Save broj 39 u Beogradu upucen je apel dobrovoljnim davocima krvi širom Srbije da pomognu. Tom pozivu zdušno su se odazvali Požarevljani i Kostolcani. U Požarevcu je akcija organizovana prošle srede u Domu Crvenog krsta, a u Kostolcu krv je prikupljana juce, u prostorijama Mesne zajednice.

Pored davalaca i aktivista Crvenog krsta, na mestu organizovanja akcije u Požarevcu zatekli smo i Vukašina Ðordijevica, organizatora za davalaštvo krvi u beogradskom Institutu za transfuziju:

- I pored epidemije gripa, akcije dobrovoljnog davanja krvi se moraju organizovati. Podsecam, krv mogu dati samo zdravi ljudi i to je pravilo koga se pridržavamo i kada nemamo epidemije, kada su situacije uobicajene. Pre davanja krvi svaki potencijalni davalac mora biti pregledan, pa ako se desi da ima, cak, i kijavicu, on ceka drugu priliku za manifestaciju svoje humanosti. Naš problem u ovoj novonastaloj epidemiološkoj situaciji je što se broj davalaca zbog epidemije smanjio, a nama je krv i dalje potrebna. Zato podednako apelujemo i na one koji su vec davali krv, kao i na sve naše gradane koji to do sada ni jednom nisu ucinili, da nas posete ovih dana i ucestvuju u našim akcijama. Potrebe za krvlju nisu smanjene, i dalje nažalost imamo saobracajne nesrece, i dalje je puno hitnih operacija. I u vreme epidemije, život tece dalje, preduzeca moraju da rade, ustanove su u obavezi da normalno funcionišu i pružaju gradanima usluge. U takvim uslovima i dobrovoljni davaoci krvi treba da se ponašaju normalno. Inkubacioni period za grip je oko sedam dana, pa ako se desi da davalac krvi da krv u vreme kada nije bio bolestan , ali posle 48 sati dobije povišenu temperaturu ili grip zamolio bih da se javi organizatoru akcije da bi mi tu krv posebno obradili. Posle preležanog gripa i oporavka od jedne do cetiri nedelje, u zavisnosti od toga kako se covek oseca, davalac krvi može dati krv bez ikakvih problema, davaoci krvi koji su se oporavili posle odležanog gripa su sa najmanjim rizikom za prenošenje gripa transfuzijom. Vakcinacija se, inace, preporucuje davaocima krvi, oni koji su, naprimer još koliko danas vakcinisani od sezonskog gripa, mogu odmah da daju krv, saznajemo od Ðordijevica koji ni ovu priliku nije propustio da pohvali Požarevljane koji redovno beleže dobre rezultate u dobrovoljnom davalaštvu krvi, u Srbiji su godinama vec, medu najboljima.

U akciji organizovanoj prošle srede prikupljeno je 87 jedinica krvi, a medu davaocima bila je i dvadesetogodišnja Katarina Ðordevic, kojoj je ovo bilo drugo davanje. Kako nam je rekla, "krivci" za njeno dobrovoljno pristupanje "armiji" humanih su njena majka i koleginica koje su takode dobrovoljni davaoci krvi. Ne plašeci se novog gripa, akciji se odazvao i Slobodan Carapic, gradevinski tehnicar koji je u Dom Crvenog krsta došao sa sinom. --"Neka se uci humanosti", rekao nam je i pohvalio se da upravo 11. novembra, na dan održavanja akcije, slavi 39. rodendan.

S.E.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U porodlištu opšte bolnice u Požarevcu u periodu od 6.11 godine do 13.11.2009. godine rodeno je 25 beba, 16 muških i 9 ženskih.

Sinove su dobili: Dimitrijevic-Dejanovic Vanja i Branko iz Požarevca, Arsic Mirjana i Štrbac Saša iz Požarevca, Mihajlovic Veljkovic Maja i Darko iz Batovca, Nedeljkovic Valentina i Nikolic Dragan iz Požarevca, Jevremovic Ivana i Dragan iz Požarevca, Pejovic- Ungurjanovic Aleksandra i Marko iz Požarevca, Mitrašinovic Ivana i Ivan iz Požarevca, Stanisaljevic Dragana i Radiša iz Mišljenovca, Glišic Jasmina i Ivica iz Žitkovice, Ðekic Marija i Aleksandar iz Kostolca, Petkovic Katarina i Branislav iz Požarevca, Rajkovic Katarina i Ranic Saša iz Usija, Živkovic Stojkovic Ivana i Aleksandar iz Lucice, Budimirovic Sanja i Nikolic Nenad iz Petrovca, Toškovic Marina i Stoilovic Milan iz Požarevca, Arsic Radmila i Janicijevic Nedeljko iz Brodice.

Kcerke su dobili: Miloševic Branka i Vladimir iz Požarevca, Stepanovic Marina i Dragan iz Breznice, Ilic Jasmina i Radošek Ivan iz Kostolca, Miljkovic Sonja i Dragan iz Bradarca, Racipovic Sabrija i Morina Nusret iz Kostolca, Merima Salihi i Banuzi Almir iz Kostolca, Ðordevic Andrijana i Dejan iz Požarevca, Stefanovic Katarina i Petrovic Zoran iz Kostolca, Petrovic Marina i Miletic Milan iz Kuceva.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC

ZDRAVA HRANA - NAJBOLJI LEK

Zavod za javno zdravlje Požarevac godinama vec važi za najupornijeg i najuspešnijeg borca za pravilnu ishranu stanovništva Branicevskog i Podunavskog okruga, a posebno dece, jer, kako ovde znaju da kažu, bez zdrave prirode u kojoj se proizvodi zdrava hrana nema ni zdravih ljudi. Radi formiranja ispravnih stavova o zdravoj i pravilnoj ishrani, strucnjaci Zavoda, a narocito zaposleni u njegovom Savetovalištu za pitanja zdrave ishrane koje vodi dr Saša Dražilovic, redovni su gosti predškolskih ustanova, decjeg vrtica, osnovnih i srednjih škola...Osnovna poruka iz takvih i slicnih kontakata je "Neka hrana bude vaš osnovni lek" koja svoje uporište narocito nalazi ovih dana kada se citav svet, pa samim tim i naša zemlja susrecu sa baukom novog gripa. Kako pravilnom i iznad svega zdravom ishranom ojacati organizam, uciniti ga imunim na brojne opasnosti koje mu prete u školi, na radnom mestu, u decjim obdaništima, autobusima... Odgovor na ovo pitanje, pored ostalog nalazi se i u ilustracijama koje objavljujemo u ovom broju našeg lista, a koje su deo prezentacije dr Saše Dražilovica.

LAZARIZMI

- Srbi bi se i na Mesecu bavili politikom!

- Imaš pileci mozak!-rekoše jednoj guski.

- Nekad bilo: oko za oko, zub za zub, a danas se organi prodaju!

- Politicar bi trebalo da bude veliki i kad cuti!

- Najteži su licni problemi naroda!

Miodrag Lazarevic

HUMORESKA

IDEALNO VREME ZA IDILU

Zašto ne reci, ako ne i ponoviti, kako je lepa jesen u nas, tacnije, u našem selu („lepšem od Pariza!“). Vredne, žuljevite ruke, sakupile su letinu, pa se sada krckaju plodovi rada u jesenjoj i zimskoj idili.

Narocito gradani obožavaju selo, odakle su im (mnogima) koreni, pa se trkne do familije da se upita za zdravlje, ali i da se ubere po koji plod (citaj: prase, svinjce, šilježica, a o ostaloj živini da se i ne govori), a tu su i slave, kada se okupe rodaci da se vide i porazgovaraju. Dabome, tada se cuju i novosti iz zemlje, ali i iz inostranstva, brale. Ko je otišao sa ovog sveta, ko je došao na ovaj svet, ko se oženio, razveo...

To su sve škakljive teme, a narocito ovo poslednje, jer se posle uobicajenog razgovora o unutrašnjoj i spoljašnjoj politici, prelazi na vruc teren ženidbe i udadne.

-I, šta kažeš, sinovce, za koga ceš da glasaš?- orati se domacin momku do sebe.

-E, ciko, mani to, nema za kog nisam glasao, i sve mu dode isto!

-More, kako Buš, ova Baraka je mlogo bolji!-javi se jedna baka.

-Ako krenu na Iran, nece da bidne dobro-ukljucuju se ostali.

-Sve zavisi koj ce da pobedi u Kostolcu!

-Je l, Milance, je l si se oženio?

-Nisam. Ma, ima vreme, što da žurim?

-Eh!- izdahnu jedna mlada udovica.- Pre je na slavama i zavetinama bilo devojaka i momaka koliko hoceš. Drugarica od ove, drug moje sestre, pa prike, a sad! Gde su ti mladi, ja ne znam?

-Sve otišlo, prijo, u grad i inostranstvo, a oni iz grada nece u selo. I, eto ti, selo ce da opustoši, ostali samo stari. Oni iz grada vole selo samo kad su slave i zavetine, a ovako ne dolaze. Dok ima nas da još malo mrdamo i radimo, bice nešto, a posle koj zna šta ce da bude! Dok mi zakoljemo neko bravce, pušimo meco, pecemo rakiju i pravimo vino, bice i sela.

-Država treba da vodi racuna o tome.

-Tako je. Da se poljoprivreda isplati, mladi bi ostajali na selo. Evo, u naše selo, nema ni jedna devojka. Najmladi momak ima 50 godina.

-Takoreci, dete, ljubi ga majka!-javi se udoovica.

-A, ti Milance, i ti si nabio ceteres godina, šta cekaš?

-Autobus, sad ce u osam za grad!

Miodrag Lazarevic