Header

POLJOPRIVREDNA STRUCNA SLUŽBA POŽAREVAC

SA NAUKOM VIŠESTRUKA BERICET

Slika

Prošlog utorka u poljoprivrednoj strucnoj službi Požarevac, održano je savetovanje na temu „Analiza proizvodnje pšenice u 2008/2009. u Branicevskom okrugu". Na savetovanju su o predlogu sortimenata ozimih žita za 2009/2010. godinu i specificnosti jesenje žetve u 2009. godini govorili Gojko Mladenovic iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Slobodan Stevuljevic iz Instituta PKB agroekonomik iz Beograda.

Jorgovanka Vlajkovac, strucni saradnik za ratarstvo poljoprivredne strucne službe Požarevac nam je pre seminara rekla:

„Danas ce u Požarevcu biti održano tradicionalno savetovanje o jesenjoj setvi. Obzirom da na podrucju Branicevskog okruga ozimim usevima bude posejana cetvrtina obradivih površina, mi smo se potrudili da našim poljoprivrednim proizvodacima dovedemo strucnjake iz najeminentnijih kuca kako bi svojim savetima stavili akcenat na agrotehniku, pogotovu što je ova jesen specificna za setvu i potrudili smo se da pomognemo proizvodacima prakticnim savetima, kako odraditi osnovnu obradu i posejati ozime useve na vreme".

Savetovanju o jesenjoj setvi prisustvovalo je dvadesetak proizvodaca. Prisutnima se potom obratao Gojko Mladenovic iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. On je na pocetku izlaganja istakao da je poslednjih petnaestak godina radio samo na pšenici. Cena pšenice iz godine u godinu pada. „Potrebno je ostvariti prinos od bar tri i po tone no hektaru, odnosno dva miliona tona u Srbiji. Jedna od sorti koja je ove godine odskocila je Arija i najnovija Zvezdana. Kada je rec o jecmu o kome se prica svake godine i dalje je najbolji novosadski 525. Prinosi su konstantno veci od prinosa pšenice. Kada je rec o sortimentu Pobeda je uvek u vrhu po prinosu. Evropa 90 je takode dobra i dok god se traži mi cemo je raditi. Ima još sorti koje se trenutno rade ali cemo ih postepeno povlaciti", rekao je Gojko Mladenovic, istakavši da nema uspešne proizvodnje ako se ne koristi bar jedan tretman u toku proizvodnje. Strucne službe koje ovde postoje ce vam u tome pomoci.

Potom se prisutnima obratio Slobodan Stevuljevic iz fabrike za doradu semena PKB Agroseme. On je istakao da su modernizacijom stvoreni uslovi za uvedenje široke lepeze pakovanja semena, rekavši da se institut PKB Agroseme, osnovan pre pet decenija, trudi da naucni i istraživacki rad na polju primenjenog razvojnog istraživanja obavlja u domenu, vocarske i stocarske proizvodnje.

Stvaranje novih sorti pšenice, hibrida kukuruza i drugog su osnovni pravci razvoja instituta. Delatnost instituta je usmerena na ostvarivanje visokoh prinosnih i stabilnih sorti pšenice i hibrida kukuruza. Ovaj institut je u mogucnosti da poljoprivrednim proizvodacima ponudi devet PKB sorti pšenice i jednu sortu pivskog jecma. Danas Institut ima dvadeset jednu priznatu sortu pšenice, dvadeset cetiri hibrida kukuruza, jednu sortu jecma i cetiri hibrida šecerne repe.

M.N.

GRADSKA GALERIJA

DAVNAŠNJA POTREBA POŽAREVCA

Povod za ovaj napis, u formi predloga, dala su nam aktuelna dogadanja u sferi likovnih, ali i drugih izložbi, koje se prireduju u Požarevcu, ne samo ove jeseni, vec duži niz godina. Poslednje izložbe priredene u Galeriji Milene Pavlovic - Barilli, Domu vojske, Narodnom muzeju, daju nam za pravo da problem galerijskog prostora stavimo u prvi plan. Nije dobro skidati stalnu postavku kako bi se priredila nova izložba. Dovijanje kulturnih poslanika da u skucenim prostorijama svojih institucija prirede izložbu, bilo likovnu (nekog slikara, vajara), bilo druge vrste (etnografsku, arheološku, istorijsku, arhivsku i sl.), pored muka koje proisticu zbog malog, neadekvatnog prostora ne pružaju ni posetiocima osecaj uživanja u razgledanju kao ni mogucnost gradanima da u svojoj sredini vide ono što je aktuelno u Srbiji na ovom planu.

Zato je Požarevcu, apsolutno neophodna, impozantna, moderna galerija, opšteg tipa, u centru grada, kako bi se mogle priredivati velike izložbe kakve požarevacka publika nema prilike da vidi. Svima je dobro poznato da takva izložbena dvorana ovde ne postoji. Ukoliko Požarevac želi da bude grad sa razvijenom kulturnom ponudom, sa razvijenom muzejsko - galerijskom saradnjom sa dostojanstvenim predstavljanjem najboljih domacih i stranih umetnika i znacajnim izložbama u ovoj zemlji - on mora da ima reprezentativni izlagacki prostor. A to znaci da ima visoke sale sa velikim površinama koje mogu da prime monumentalna dela, profesionalno osvetljenje i zatamnjenje prostorije, kontrolu vazduha, tollote i vlažnosti, obezbedenje od svih rizika (protivprovalnih i protivpožarnih).

Nijedna izložbena sala u Požarevcu to nema, pa samim tim nijedna znacajnija, velika interesantna izložba ne može biti dostupna gradanima, a istovremeno, kao gradani, tako i umetnici dovedeni su u podredeni položaj u odnosu na druge kulturne centre. Naša publika je zbog toga cesto, uskracena za izvanredne likovne manifestacije, ali i druge velike interesantne i atraktivne izložbe, koje bi ovde mogle da gostuju. Gradska galerija ne bi bila konkurent ni jednoj postojecoj kulturnoj ustanovi (Muzeju, Arhivu, Galeriji, Biblioteci pa ni Centru za kulturu) jer sve one su potrebne Požarevcu i sve bi našle svoje mesto u njoj sa svojim ili pak sa suorganizatorskim programima. Gradska galerija mora postati prioritet i plod novog mišljenja i videnja o mestu i funkciji pokazivanja umetnosti. Bilo bi to mesto, koje nije izdvojen i elitni hram, vec punkt KOJI dobro povezan sa ostalim kulturnim institucijama predstavlja živo mesto dogadanja, okupljanja tih poklonika umetnosti i radanja novih ideja i stremljenja u kulturi Požarevca.

Zbog svega napred izrecenog ova ideja treba da bude podržana i ostvarena ne samo od poslenika u kulturi, vec, i pre svega, prioritet celnika lokalne samouprave u Požarevcu.

A kad vec prozivamo najodgovornije celnike lokalne samouprave treba reci da je na njima da ne samo podrže ovaj predlog, vec da se i svojski založe za njegovo skoro ostvarenje. Za pocetak dovoljno je da se upoznaju kako to funkcioniše u drugim, slicnim gradovima, pocevši od nama najbližeg Smedereva koje je u samom centru, u pešackoj zoni, otvorilo velelepnu gradsku galeriju, onakvu za kakvu se upravo mi zalažemo.

Mr Miroljub Manojlovic

OBELEŽEN 27.SEPTEMBAR, SVETSKI DAN SRCA, I 1.OKTOBAR, MEÐUNARODNI DAN STARIH

RADI ZA SRCE - STAROST ZAHTEVA AKCIJU

Povodom 27. septembra, Svetskog dana srca, i 1.oktobra, Medunarodnog dana starijih, Crveni krst Kucevo je u saradnji sa patronažnom službom Doma zdravlja Kucevo, organizovao, u cetvrtak,01.oktobra, od 11,oo do 13,oo sati, u prostorijama Crvenog krsta,merenje krvnog pritiska za starije sugradane, kojom prilikom su prisutni bili upoznati i sa uslugama koje su im dostupne u lokalnoj zajednici, ali i sa drugim pravima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, i penzijskog osiguranja.

Tog dana obeležen je i 27.septembar, Svetski dan srca, pod sloganom “Radi za srce”,kracim predavanjem zdravstvenih radnika o faktorima rizika za bolesti srca i šloga. Istaknuto je da su faktori rizika na koje covek može da utice: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola u krvi, povišen nivo šecera u krvi,pušenje, prekomerna težina/gojaznost, nedovoljna fizicka aktivnost, nacin ishrane.

Da bi se sacuvalo zdravlje preporuceno je da covek: jede više svežeg voca i povrca, bude aktivan, koristi manje soli, a više svežih namirnica, održava normalnu telesnu težinu.

Ovogodišnja kampanja vezana za 1.oktobar , Medunarodni dan starijih, bila je usmerena na ljudska prava satrijih i realizovana je pod sloganom “Starost zahteva akciju“, cime se Srbija ukljucila u globalnu akciju koja se sprovodi u 50 zemalja sveta.

Pored predavanja i merenja pritiska,u prostorijama Crvenog krsta Kucevo delile su se i brošure vezane za Program brige o starima, i 1.oktobar, kao i za novi tip, tzv.”,meksicki” grip. Istaknuta je važnost medugeneracijske solidarnosti, i odnos uvažavanja i poštovanja mladih prema starijima, koji su i u ovoj dobi svog života znacajni cinioci društva.

Crveni krst Kucevo, Markovic Grozdana

PROMOVISANA KOMUNALNA POLICIJA

OD PROLECA KOMUNALNA POLICIJA U POŽAREVCU

Slkika

Promocija, uloga i nadležnosti, komunalne policije pod sloganom “Komunalna policija – za red u gradovima Republike Srbije” održana je proteklog petka u centru Požarevca, uz prisustvo delegacije Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, celnika Gradske uprave Požarevac i gradana.

Umesto prvobitno najavljenog ministra Milana Markovica, gradanima se obratio državni sekretar Duško Radakovic, a prisutna je bila i državna sekretarka Sonja Cekovic sa saradnicima.

- Kao što znate, zakon o komunalnoj policiji je donet, neke odredbe treba da stupe na snagu za tri, neke za šest meseci, mi imamo obevezu da donesemo podzakonske akte. Grad Požarevac ce adekvatno doneti odluke koje ce biti osnova za primenu zakona, kako bi dobio komunalnu policiju koja ce voditi racuna o tome da se ne ugrožava životna sredina, da nema buke u gradu, da poštujemo zakon, jer demokratija znaci poštovanje zakona. Do sada smo imali komunalnu inspekciju, ali se pokazalo da ona nema mehaniizme kojima bi doprinela tome da grad bude ureden. Nadamo se da ce Požarevac, uz pomoc komunalnih policijaca dobiti onakav izgled kakav zaslužuje, a i svi ostali gradovi u Srbiji koji imaju komunalnu policiju, rekao je gradonacelni Miodrag Milosavljevic.

Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radakovic izvinio se u ime ministra Milana Markovica koji je, kako je rekao, morao da ostane na sastanku Vlade Srbije i najavio da ce od proleca naredne godine u Požarevcu i ostalim gradovima poceti sa radom komunalna policija.

- Mi na ovaj nacim želimo da vam pokažemo kako ce to izgledati. Naokolo možete videti vozila koja ce biti korišcena, kao i uniformisane policajce i policajke; jako je važno naglasiti da ce svaka lokalna samouprava moci da odluci kako ce uniforme izgledati, cime želimo da postignemo da svaki grad izrazi svoju specificnost i da se na taj nacin približi gradanima. Šta znaci komunalna policija? Svi oni problemi koja do sada nismo mogli efikasno da rešavamo, kao što su problemi sa vodom, sa komunalnim sistemima, kanalizacijama, bukom u kaficima, pravljenjem nereda u parkovima, lomljenjem klupa, te i slicne probleme ce gradska uprava rešavati preko komunalne policije. Bitno je reci da ce postojati mogucnost da se višak zaposlenih u organima uprave uposli u komunalnoj policiji, a siguran sam da ce uz vašu podršku komunalna policija zaživeti na pravi nacin i da cemo svi u gradovima Srbije moci komunalne probleme da rešavamo brzo i efikasno. Zahvalio bih se Savetu Evrope i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, bez kojih ovo ne bi bilo moguce, a vas, kao gradane pozivam da se aktivno ukljucite i pomognete vašoj komunalnoj policiji da komunalni red podignemo na viši nivo, rekao je Radakovic.

Tokom ove akcije gradanima je deljen propagandni štampani materijal u kome je detaljno objašnjeno šta su nadležnosti komunalne policije. Izmedu ostalog navodi se da ce se broj komunalnih policajaca odredivati proporcionalno broju stanovnika, tako da na 5.000 stanovnika dolazi jedan komunalni policajac. Komunalna policija pomagace u rešavanju problema u oblastima snabdevanja vodom, odvodenju otpadnih i atmosferskih voda, prevozu i deponovanju javnog i komunalnog otpada, saobracajnih oznaka i signalizacije, parkiranja, auto-taksi prevoza, zaštite od buke u životnoj sredini, kontrole radnog vremena subjekata nadzora, održavanju komunalnih objekata: pijaca, grobalja, parkova, zelenih i drugih javnih površina, javne rasvete, stambenih i drugih objekata, zaštite životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od znacaja za grad, nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobracaju.

U obavljanju poslova komunalni policajac ima ovlašcenja da upozori, usmeno, pisano ili putem sredstava javnog informisanja, usmeno naredi, proveri identitet, dovede lice pred nadležni organ, privremeno oduzme predmete, o cemu je dužan da izda potvrdu o privremeno oduzetim predmetima, upotrebi sredstva prinude, i to: fizicke snage, službene palice i sredstva za vezivanje. Komunalni policajac, takode može, kada je to potrebno, da izrekne mandatnu kaznu, podnese krivicnu prijavu nadležnom organu za ucinjeno krivicno delo, podnese zahtev za vodenje prekršajnog postupka i obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti. Kazne za ometanje komunalnog policajca iznostice od 10.000 do 50.000 dinara. Gradani ce komunalnoj policiji podnositi prijave, peticije i predloge u vezi sa komunalnim redom pismenim putem, elektronskom poštom, a u hitnim slucajevima telefonom i neposrednim usmenim obracanjem. Komunalna policija je dužna da gradane, na njihov zahtev, obavesti o ishodu postupanja.

L.L.

DEVETA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ŽABARI

DONETA ODLUKA O DODELI OKTOBARSKIH NAGRADA

Slkika

Na devetoj sednici Skupštine opštine Žabari kojom je predsedavao Momir Blagojevic, predsednik SO, na dnevnom redu je bilo 11 tacaka, a u radu je ucestvovao 31 odbornik. Najpre je vecinom glasova usvojen Izveštaj o radu Decijeg vrtica “Moravski cvet” Žabari za školsku 2008/2009.godinu i informacije o pripremljenosti za pocetak školske 2009/2010.godine, a zatim i Godišnji program rada ove ustanove za narednu školsku godinu.

Sa 21 glasom za, usvojen je predlog Odluke o dodeli oktobarskih nagrada i priznanja za 2009.godinu. Za izuzetan doprinos u razvoju i afirmaciji opštine Žabari oktobarske nagrade na svecanoj sednici bice dodeljene dr Mirku Cvetkovicu, predsedniku Vlade Srbije, mr Verici Kalanovic, ministru za NIP, dr Žarku Obradovicu, ministru prosvete i LJubiši Radojevicu, republickom inspektoru za puteve Ministarstva infrastrukture. Oktobraske plakete bice dodeljene: Narodnoj kancelariji predsednika Repu-blike Srbije, Nacionalnoj službi za zapošljavanje Beograd, Preduzecu za puteve Požarevac, Opštinskom organu za prekršaje Žabari, Centru za kulturu “Vojislav Ilic Mladi” Žabari, STR “Lav” Viteževo” i FK “Borac” Žabari. Oktobraske zahvalnice bice urucene: Branislavu Jova-novicu, dr Tomislavu Panticu, Dubravki Pavlovic, Draganu Stanisavljevicu, Branislavu Obradovicu, Radiši Nikolicu, Dragiši Paunovicu, Janku Ni-kolicu, Željku Todorovicu i Toplici Markovicu.

U nastavku sednice vecinom glasova data je saglasnost na Statut Centra za socijalni rad opštine Žabari, razrešena su dva clana Upravnog odbora Decijeg vrtica “Moravski cvet” i jedan clan Školskog odbora OŠ “Dude Jovic” Žabari zbog sukoba interesa. Za nove clanove Upravnog odbora Decijeg vrtica imenovani su Jovan Sekulic iz Žabara i Nataša Petrovic iz Žabara, a za clana Školskog odbora OŠ “Dude Jovic” iz reda Nastavnickog veca imenovana je Dragana Bogdanovic, profesor razredne nastave iz Svilajnca. Sa 24 glasa za, za direktora Narodne biblioteke “Prof.dr Aleksandar Ivic” Žabari iza-bran je Mario Mituljevic iz Vlaškog Dola.

Godina razvoja

Miodrag Filipovic, predsednik opštine Žabari: “Na današnjoj sednici razmatrano je nekoliko tacaka dnevnog reda, a najprepoznatljivije su one koje se ticu razmatranja izveštaja o radu Decijeg vrtica “Moravski cvet” i Programa rada za narednu godinu. Takode, imamo odredenih promena clanova Upravnog odbora Decijeg vrtica i Školskog odbora OŠ “Dude Jovic” u Žabarima. Sa tim promenama zaokružujemo i stvaramo pretpostavku za bolji rad tih organa, a isto tako doneli smo Odluku o dodeli oktobarskih nagrada i priznanja. Smatram da je za nas to veoma bitan momenat, jer u ovoj godini opština Žabari je imala veliki razvoj i dosta investicija i mi smo zahvalni svima onima koji su dali doprinos da te investicije dodu i ta sredstva budu angažovana na podrucju opštine Žabari.

D.Dinic

AKTUELNI EKOLOŠKI PROBLEMI U POŽAREVACKOJ MESNOJ ZAJEDNICI “BULEVAR”

PREDSTOJI REGULACIJA POTEZA TABANA-TULBA

- Iz Fonda za zaštitu životne sredine, Mesnoj zajednici “Bulevar”, ove godine dodeljena sredstva od oko 2 miliona i 523 hiljade dinara za izradu Plana detaljne regulacije poteza Tabana-Tulba, buduce zelene oaze Požarevca i sportsko- rekreacionog centra

Za sredstva Fonda zaštite životne sredine Grada Poža-revca, ove godine, konkurisao je veliki broj mesnih zajednica, kako gradskih, tako i seoskih. Jedna od gradskih mesnih zajednica je i Mesna zajednica “Bule-var”. Prema recima predsednika MZ Dejana Rakica, Upravnom Odboru Fonda,podneta su dva zahteva:

“Konkurisali smo za sredstava, za izradu Plana detaljne regulacije poteza Tabana-Tulba i za projekat uredenja Ulice Davorjanke Paunovic. Tražili smo ukupno, 6.235.153,00 dinara, od cega,za prvi projekat, nešto preko 3.700.000,oo, a za potez Tabana- Tulba 2.522.566,00 dinara. Nisu nam odobrena sredstva za projekat uredenja Ulice Davorjanke Paunovic. Što se tice ovog projekta, to je ulica u ekstra zoni, centru grada. Hteli smo da ujedinimo muzejski kompleks i ovu ulicu, kako bi to postalo omiljeno šetalište Požarevljana. Cilj nam je, na-ime, bio da gradani Požarevca, pored Gradskog parka koji je u centru grada, prakticno 50m udaljenog, dobiju još jedan park, monumentalan i arhaican sa svim kulturno-istorijskim spo-menicima koji se nalaze na tom prostoru.Nažalost sredstva za taj projekat nismo dobili ovoga puta, moramo biti svesni vremena u kome živimo, tako da nam je to ostao nedovršen zadatak i mi cemo, naravno, iskoristiti svaku narednu priliku da ponovo konkurišemo, kako bi ova ulica jednoga dana bila sredena. Što se tice poteza Tabana- Tulba, želja nam je da pored Cacalice koja predstavlja “pluca grada”, stvorimo još jedan park, još jednu veliku, zelenu oazu u Požarevcu. Na potezu Tabana-Tulba, planiramo da se izgradi sportski centar koji bi raspolagao igralištem za decu, toboganima za najmlade, pokri-venim bazenom koji Požarevac nema, mini zoološkim vrtom... Aktuelna Gradska vlast Poža-revca , daje nam podršku da se to ostvari, a mi naravno, za tako nešto, moramo da imamo projekte. Zato je grad izdvojio pozamašna sredstva, iskoristicemo ih iskljucivo za izradu projektne dokumentacije. Da pomenem još jednom, radi se o 2 522 566, 00 dinara. Plan detaljne regulacije poteza Tabana- Tulba je krucijana stvar za bilo kakvu buducu izgradnju na tom prostoru. Bez toga ne možemo ništa dalje da gradimo. Rec je o izvanrednom geografskom kompleksu, kojim cemo, kada se uredi, privuci brojne investitore. Sredstva su dodeljena MZ, ali ce ona izradu projekta poveriti strucnim licima. Tesno cemo, na tom poslu saradivati sa Direkcijom za izgradnju grada, sa kojom smo i do sada dobro saradivali. Takode, u taj posao mora biti ukljuceno i Odeljenje za urbanizam gradske uprave Požarevca. Kada dobijemo projektnu dokumentaciju, na potezu Tabana- Tulba pocece da nicu brojni objekti legalno podignuti i u skladu sa ovim projektom, kaže Rakic.

Veliki broj mesnih zajednica, iz Fonda ekologije, ove godine, tražio je sredstva za potrebe širenja mreže toplifikacije. Mesna zajednica Bulevar, nije imala takve potrebe, pa smo predsednika Rakica pitali da li to znaci da je ovo podrucje Požarevca, rešilo taj problem:

“Bilo bi jako lepo da vam ja potvrdno odgovorim, ali nije tako. I mi želimo da se mreža toplifikacije širi, imamo potrebe da toplovod stigne do zone 2 i zone 3. Doveden je primar, ali nisu sve ulice prikljucene na taj primar. Iz toplifikacije smo dobili odgovor da trenutno para nema za te investicije, tako da cemo sa gašenjem dimnjaka i prelazak na daljinsko grejanje još malo pricekati. Ipak, želim da istaknem da je toplifikacija veoma važan posao i za ovo podrucje i u cilju zaštite životne sredine insistiracemo na ovoj investiciji”.

Slicno mišljenje o širenju toplovoda, na podrucju MZ Bulevar ima i njen sekretar Nenad Kostic, od koga saznajemo da je prošle godine uradena lokacija “Ðerdap”:

“Delom iz sredstava Fonda za zaštitu životne sredine, a delom sredstvima gradana, prikljucen je na toplifikaciju deo Ulice Stanoja Glavaša, zatim kompletne ulice Uglješina i Sremska, jedan deo Knicaninove i jedan deo Jugoviceve. Ukupno je to nekih 70 kuca. Uraden je primar Brdo 2 i Brdo 3. Tu su se ostvarile mogucnosti za prikljucivanje nekih 200-300 domacinstava, ali su problem finansije. Što se tice toplifikacije, naša MZ je dosta uradila u prošloj godini, ali to ne znaci da i ove godine necemo voditi akciju za dalje prikljucivanje. Nadamo se nekim boljim vremenima kada cemo kompletno rešiti problem toplifikacije na našem podrucju, saznajemo od Kostica koji nam je u nastavku razgovora rekao i to da ukupna površina zone Tabana- Tulba, na kojoj je planirana izgradnja parka, zatvorenog bazena, decjeg igrališta, mini-zoovrta, je izmedu 34 i 35 hektara.

“Vrlo je važno da se reše imovinsko-pravna pitanja, jer je to osnova da bi se krenulo dalje u ovu pricu. Planom detaljne regulacije, odredice se linije ulica, kompletna infrastruktura, znaci voda, struja, plan izgradnje, poštovanje urbanistickih uslova. Kada donesemo ovakav projekat, onda možemo da dovedemo investitore koji ce dalje graditi ovu zonu, u skladu sa planom i projektom. Zabranjena je bilo kakva nelegalna gradnja na tom podrucju. To je velika stvar, ne samo za MZ Bulevar, vec za ceo grad”, istakao je Kostic.

Na kraju recimo i to, da je u MZ “Bulevar”, uvedena praksa, da se svakog prvog cetvrtka u mesecu, organizuju “Otvorena vrata”. Toga dana,gradani mogu da se obracaju predsedniku, predlažu, kritikuju, traže odgovore, jednom recju da se na pravom mestu obaveste o svim važnim pitanjima koja se ticu života i rada u ovoj mesnoj zajednici.

M. P.

OBELEŽEN 8.OKTOBAR DAN OPŠTINE

DODELJENA NAJVECA PRIZNANJA

- U projekte infrastrukture uloženo preko 100 miliona dinara, odnosno trostruko više nego prethodne godine

Slkika

Svecana sednica Skupštine povodom obeležavanja 8.oktobra, Dana opštine Žabari otpocela je izvodenjem himne “Bože pravde” u holu Osnovne škole “Dude Jovic”. Pozdravljajuci goste Momir Blagojevic, predsednik Skupštine opštine obavestio je da svecanosti pored odbornika i gradana opštine prisustvuju Zoran Kostic, zamenik ministra prosvete, Dragutin Radosavljevic, direktor Poreske uprave Srbije, Goran Petrovic, nacelnik Branicevskog upravnog okruga, narodni poslanici u Skupštini Srbije, predsednici opština i predsednici skupština opština, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske, Policije, pravosudnih organa, direktori javnih preduzeca i ustanova i direktori privatnih preduzeca.

Sumiranje rezultata

O rezultatima rada lokalne samo-uprave i osvrtu na istorijski znacaj 8. oktobra, Dana op-štine, koji se 65 godina proslavlja govorio je Miodrag Filipovic, pred-sednik opštine Ža-bari: “Osmog oktobra davne 1944.godine žitelji ove pomo-ravske opštine do-cekali su slobodu. Brojna su spomen obeležja i humke koje se nalaze u mnogim naseljima opštine Žabari i tim povodom clano-vi Boracke organizacije i delegacije opštine polagale su vence i cvece i poklonili se senima znanih i neznanih boraca. Najobimnije aktivnosti u okviru obeležavanja programa Dana opštine Žabari odvijale su se u rodnom mestu zavicajnog poete Vojislava Ilica- Mladeg u Oreovici pod nazivom “Dani Vojislava Ilica – Mladeg”.

Ovde su prethodnih dana održani brojni susreti pesnika, otvorena je izložba i održana je svecana akademija posvecena ovom našem velikanu. Iako živimo u teškim vremenima, vremenima žestoke ekonomske krize koja potresa ceo svet, pa i našu zemlju, opština Žabari docekuje svoj najveci praznik sa rezultatima na koje smo ponosni. Lokalna vlast koju cine koalicija SPS - PUPS, DS, G17 Plus uz podršku DSS –a i Nove Srbije, ulo-žila je velike napore da obezbedi za 18.000 stanovnika u 17 mesnih zajednica bolji ži-vot, bolje puteve, zdravu pijacu vodu, proširenje kanalizacione mreže, kompletniju zdrav-stvenu zaštitu, bo-gatiji sportski i kulturni život, ci-me ce razlika ži-vota na selu i gradu biti što manja i time ce se zausta-viti migraciona kretanja mladih i školovanih kadrova iz sela ka gradu. O naporima koji su ulagani da se izade iz kruga nerazvijenih potvrduje i cinjenica da je u projekte infrastrukture u ovoj godini uloženo preko 100 miliona dinara, odnosno trostruko više nego prethodne godine. Sa optimizmom, velikom upornošcu i jasnim ciljevima, ali samo u miru i slobodi zajedno sa svima vama uspecemo”.

Oktobarske nagrade i priznanja

U nastavku sednice saopštena je Odluka o dodeli oktobarskih nagrada i priznanja opštine Žabari za 2009.godinu. Oktobarska nagrada kao najviše priznanje za izuzetan doprinos u razvoju i afirmaciji opštine Žabari u 2009.godini dodeljena je dr Mirku Cvetkovicu, predsedniku Vlade Srbije, mr Verici Kalanovic, ministru za NIP, dr Žarku Obradovicu, ministru prosvete i LJubiši Radojevicu, republickom inspektoru za javne puteve Ministarstva infrastrukture. Oktobarske plakete dodeljene su Narodnoj kancelariji predsednika Republike Srbije, Nacionalnoj službi za zapošljavanje Beograd, Preduzecu za puteve Požarevac, Opštinskom organu za prekršaje Žabari, Centru za kulturu “Vojislav Ilic – Mladi” Žabari, STR “Lav” Viteževo i FK “Borac” Žabari. Dobitnici oktobarskih zahvalnica su Branislav Jovanovic, dr Tomislav Pantic, Dubravka Pavlovic, Dragan Stanisavljevic, Branko Obradovic, Radiša Nikolic, Dragiša Paunovic, Janko Nikolic, Željko Todorovic i Toplica Markovic.

U ime nagradenih na visokom priznanju zahvalio se Zoran Kostic, zamenik ministra prosvete: “Želim da u buducem radu radite sa narodom i za narod, da uradite sve ono što ste planirali i uvek malo više od toga, jer narod to zna da ceni. Vi ste pokazali da znate da cenite i one koji vam pomažu, zato hvala u njihovo ime”. U kulturno -umetnickom delu programa sa nekoliko pesama predstavio se Gradski hor “Barili”.

D.Dinic

SLOVENACKI AMBASADOR U SRBIJI POSETIO LOKALNU SAMOUPRAVU

POKRENUTI SARADNJU NA SVIM NIVOIMA

Slkika

Na poziv nacelnika Branicevskog upravnog okruga Gorana Petrovica u Požarevcu je prošlog petka boravio ambasador Republike Slovenije Miroslav Luci. U svecanim salonima gradskog zdanja ambasadora su primili nacelnik okruga, gradonacelnik Miodrag Milosavljevic, predsednik Skupštine grada Miomir Ilic, zamenica gradonacelnika Vukica Vasic, narodni poslanik Žarko Pivac, sa saradnicima, a prisutni su bili i predstavnici privrede Branicevskog okruga, direktori ustanova i preduzeca.

- Iskrena mi je cast i zadovoljstvo što je danas dan kada u ovom zdanju koje je dosta staro i kome je dolazilo dosta ambasadora, predstavnika vlada drugih i naše zemlje možemo da zapocnemo uspostavnjenu i novu saradnju na nivou okruga i grada Požarevca sa Republikom Slovenijom. Ono što je nama jako važno jeste da vec kulturna saradnja vec postoji, a mi želimo da uspostavimo i privrednu saradnju, a mislim da je ovo upravo vreme kada smo mi spremni na takvu saradnju i cinimo napore da se ona unapredi na obostranu korist. Ovo je prilika da mi odavde uputimo poziv privrednicima Slovenije preko njegove ekselencije da svoje investicije usmere ka Branicevskom okrugu, ka gradu Požarevcu i da na taj nacin spojimo interese i jedne i druge strane, rekao je nacelnik okruga Goran Petrovic, dodajuci da je Srbija sposobna da obezbedi veliko tržište, te da je ovo prilika da se ucvrsti saradnja koja je zapoceta, kroz posete privrednika iz Slovenije.

Poželevši dobrodošlicu gostima gradonacelnik Miodrag Milosavljevic je podsetio na saradnju muzickih škola iz Ptuja i Požarevca koja traje šest godina i omogucava razmene i gostovanje ucenika i najavio posetu ovom slovenackom gradu koja ce biti organizovana pocetkom novembra, kao i na uspešnu saradnju u privatizaciji Preduzeca za puteve Požarevac koje je kupila slovenacka firma “Primorje”.

- Pored privredne i kulturne saradnje mi želimo da se saradnja proširi, ali privreda je ono što je zamajac celog življenja i u Srbiji i u Sloveniji. Bez dobre privrede nema ni zapošnjavanja, nema dobrog društvenog proizvoda. Ono što Požarevac može da ponudi slovenackoj privredi u ovom trenutku je u fazi regulacionih planova za dve industrijske zone, jedna je za malu privredu, ali ce u okviru “šecerane” koja je u likvidaciji biti interesantnih lokacija za vecu privredu. Ono što je takode interesantno je turizam, koji možemo i da razvijamo prema Viminacijumu koji je vec jedno stvarno veliko arheološko nalazište i zavreduje pažnju sveta, tu je i Ljubicevo, kao zadužbina kneza Miloša i za koje postoje planovi turisticko-rekreativnog kompleksa i želja nam je da nademo investitore koji bi uložili u Ljubicevo i napravili oazu sa bazenima, golf terenima, hotelima, rekao je još Milosavljevic.

Zahvalivši se domacinima na toplom prijemu, ambasador Luci je apostrofirao da su Slovenija i Srbija uspele da svoje odnose dovedu do najvišeg nivoa i izrazio nadu da ce se to preneti i na generacije koje dolaze.

- Mislim da Srbija nema bolje odnose ni sa jednom od bivših jugoslovenskih republika, a možda i u okruženju. Podsetio bih na posetu predsednika Srbije Borisa Tadica, sa delegacijom od 150 privrednika i menadžera koji su došli na sastanak Privredne komore. Odnosi su vrlo tesni i sada to treba iskoristiti. Mi možda imamo neke male prednosti, jer smo u Evropskoj uniji i možda imamo neke male prednosti, ali naša iskustva vam mogu biti od pomoci da ne pravite greške koje smo možda mi pravili. U Srbiji je 1300 slovenackih firmi, nažalost najviše njih je u Vojvodini, možda zbog blizine i bolje infrastrukture. Slovenija je jedan od vecih investitora, država od dva miliona ljudi zadržala je neke privredne spone, prijateljstva, familijarne odnose. Ja se ovde ne osecam kao stranac, malo mi je žao što nismo ranije došli u Požarevac, jer smo vec mogli pokrenuti neke stvari, da vidimo vaše mogucnosti, vaše resurse. Znam da imate strucnih ljudi, puno mogucnosti sa saradnju u privredi, a narocito turizmu, kao i na podrucju kulture, koja vec postoji, ali bi je trebalo podici na još viši nivo. Kao što znate, pre dva meseca potpisan je sporazum o kulturnoj saradnji Republike Slovenije i Republike Srbije i tu bi se mogli naci projekti koji bi mogli biti interesantni za naše gradove. Danas je naš zadatak da vidimo gde su vaši resursi, da se potom pripremi jedna privredna delegacija koja bi procenila gde su mogucnosti za ulaganje, za zajednicka ulaganja, a da se planiraju i druge stvari, pre svega mogucnost zajednickih firmi. Kriza ce proci, a cilj je što pre poceti sa saradnjom, rekao je Luci, osvrcuci se i na infrastrukturne potencijale koji su osnova svega i preporucujuci da se privrede udruže, kako bi se zajednicki radilo.

Ambasador Luci je nakon prijema u Gradskoj upravi Požarevca obišao i Kostolac.

L.L.

ZDRAVSTVENA USTANOVA APOTEKA POŽAREVAC U MESECU SOLIDARNOSTI SA STARIM LICIMA

I DOBAR SAVET MOŽE DA LECI

- Zajedno sa aktivistima Crvenog krsta, farmaceuti Zdravstvene ustanove Apoteka Požarevac tokom oktobra, u okviru dežurstva ponedeljkom i petkom, pružaju savete najstarijim sugradanima o pravilnoj upotrebi lekova, korišcenju pomocnih lekovitih sredstava...

- Veliko interesovanje Požarevljana za ovu akciju Apoteke i Crvenog krsta

Slkika

Osnovna delatnost svake apoteke je da snabdeva gradane neophodnim lekovima i tako najdirektnije ucestvuje u njihovom lecenju. Apoteka u Požarevcu je tu osnovnu funkciju odavno prevazišla, tako da je to sada ustanova, koja se pored izdavanja gotovih lekova, bavi i izradom magistralnih lekova, daje uputstva za primenu medikamenata, ucestvuje u zdravstvenom vaspitanju gradana. Postala je vec praksa da se svakog oktobra, meseca koji je u medunarodnom zdravstvenom kalendaru oznacen kao mesec solidarnosti sa starima, prikljucuje humanitarnim akcijama i tako savetima svojih farmaceuta doprinosi preventivnoj zdravstvenoj zaštiti najstarijih Požarevljana. I ovoga oktobra, farmaceuti Apoteke, zajedno sa aktivistima Crvenog krsta dežurace dva puta mesecno, ponedeljkom i petkom, u prostorijama ove humanitarne organizacije, u vremenu od 8 do 10 sati. U tim danima i terminima, nakon merenja šecera u krvi i krvnog pritiska oni ce svim zainteresovanim licima odgovarati na pitanja iz domena pravilne upotrebe lekova, neželjene kombinacije medikamenata, zdrave ishrane i korišcenja pomocnih lekovitih sredstava.

- Naša Ustanova je odlucila da citav mesec oktobar posveti najstarim sugradanima koji su istovremeno i naši najmnogobrojniji korisnici. Predvideli smo niz aktivnosti kako bi još više približili usluge koje farmaceuti mogu da pruže u apoteci kao najpristupacnijoj zdravstve-noj ustanovi svim pacijnetima, a narocito starim licima. Zapo-celi smo sa besplatnim merenjem gustine kostiju u saradnji sa farmaceutskim kucama uz strucnu konsultaciju njihovih lekara u Apoteci "Vasa Pelagic" u prvoj nedelji oktobra, gde je odziv, uglavnom starijih sugradanki, bio izuzetno veliki. Odlucili smo da svakog ponedeljka i petka od 8 do 10 sati u prostorijama Crvenog krsta organizujemo savetovalište u ciji smo rad ukljucili naše iskusne i strucne magistre farmacija. Oni ce zainteresovanim gradanima pružati naophodne savete, informacije i preporuke o lekovima i zdravom nacinu života. U prostorijama Crvenog krsta delicemo informativne i edukativne letke o prevenciji gripa, o tome kako spreciti gojaznost, kako prepoznati i leciti urinarne infekcije, o osteoporozi i kako je spreciti, kako sa vitaminima i mineralima ojacati organizam i pripremiti ga za zimu. .. Nadamo se da ce naši stariji pacijenti iskoristiti priliku da u razgovoru sa farmaceutima saznaju kako odredeni lekovi deluju, koji su ocekivani efekti leka, koje kombinacije lekova mogu bezbedno da koriste, koja pomocna lekovita sredstva mogu da kombinuju sa svojom terapijom, koje lekove mogu da dobiju magistralno izradene u našim apotekama, kako pravilno da cuvaju lekove i kako treba da izgleda kucna apoteka. Namera nam je da na ovaj nacin još bolje upoznamo potrebe i sagledamo probleme koje ima najbrojnija grupa naših pacijenata. Da bi se fizicki približili pacijentima, proširili smo i mrežu apoteka po obodu grada. Cilj nam je da naši sugradani, kroz sve vidove usluga koje dobijaju u Zdrav-stvenoj ustanovi Apoteka Požarevac, poboljšaju svoje zdravstveno stanje i kvalitet života, istice za naš list koordinator ove akcije Mr. ph. Jelena Trifunovic, specijalista farmaceut-ske tehnologije koja istovremeno najavljuje da ce se Apoteka aktivno ukljuciti i u obele-žavanje 14. novembra, Dana borbe protiv šecerne bolesti.

- I taj datum obeležicemo zajedno sa Crvenim krstom kao i sa Društvom za borbu protiv šecerne bolesti. Akciju cemo sprovesti ne samo u požarevackim vec u svim apotekama na podrucju Branicevskog okruga koje su u sastavu naše ustanove. Na obeleženim mestima, kako nam i nalaže Svetska zdravstvena organizacija, i u odredenim terminima, mericemo gradanima glikemiju, odnosno prisustvo šecera u krvi kao što smo radili i prošle godine kada je ova akcija naišla na veoma dobar prijem kod naših sugradana i ispunila sva naša ocekivanja. Da napomenem da cemo ove godine u aktivnosti povodom 14. novembra ukljuciti ucenike Srednje medicinske škole u Požarevcu.

Prema utvrdenom rasporedu, u akciju solidarnosti sa starim licima Apoteka je ukljucila de-vet svojih diplomiranih farmaceuta, odnosno magistara farmacije, specijalista. To su: Snežana Zakošek, Ivana Trifunovic, Dragana Filipovic, Tomislav-ka Todorovic, Sonja Šinik, Jovanka Ivanovic, Marijana Lukovic, Danijela Dobrosav-ljevic i Aleksandar Šinik.

U vreme posete naše ekupe, prošlog petka, na dežurstvu je bila Mr. ph. spec. Dragana Filipovic, specijalista kontrole lekova. Na naše pitanje kakvo je interesovanje za akciju i koja su to najcešca pitanja koja joj pacijenti postavljaju, ona je odgovorila:

- Dosta je onih koji mi se obracaju. Prvo izmere pritisak i šecer pa onda ih privuce ovaj naš poziv "Saznajte nešto više o leku". Interesuju se za korišcenje pomocnih lekovitih sredstava kao što su recimo cajevi i biljni preparati, mnogo je onih koji boluju od dijabetesa pa se interesuju za efekte lekova koje upotrebljavaju i mogucnost korekcije istih. Svima savetujemo da se ne nerviraju jer šecer "skace" i na nervnoj bazi, veoma je važna ishrana, ne sme da se jede slatko u velikim kolicinama, cak i voce treba smanjiti prema potrebi, povrce je poželjno, meso upotrebljavati iskljucivo bare-no... Kada su u pitanju biljni preparati mogu reci da su oni bezbedni, u našim apotekama to je lekovito bilje "Josif Pancic" koje je proverenog kvaliteta i može samo da koristi, da pospeši zdravlje, da reguliše šecer i krvni pritisak.

DA JE VIŠE OVAKVIH AKCIJA !

Merenje krvnog pritiska i šecera u krvi, kao i razgovori sa farmaceutima, prvog i poslednjeg radnog dana u nedeljama oktobra, u prostorijama požarevackog Crvenog krsta pocinju u osam sati. U prvi mah nam se ucinilo da je to isuviše rano i da ce se stariji Požarevljani u Domu pojaviti tek oko 10 casova. Prijatno smo se iznenadili kada je "navala" krenula od trenutka otvaranja vrata. Vecina posetilaca sa kojima smo razgovarali, pozdravila je zajednicku akciju apoteke i Crvenog krsta i izrazila nadu da ce ovakvih prilika biti i drugih meseci a ne samo tokom oktobra.

Danica Dangubic je vec punih 55 godina šeceraš, dva puta dnevno koristi insulin i o svojoj bolesti dugo je razgovarala sa Draganom Filipovic. Kaže da ce joj preporuke i saveti koje je ovom prilikom dobila, i te kako pomoci u daljem lecenju.

Za Vladimirku Strahinjic bila je ovo korisna kontrola šecera i pritiska. --Zemlja smo na 3. mestu po oboljenjima kardiovaskularnog sistema što znaci da su nam prevencije i te kako neophodne. Korisno je ovo što radi požarevacka Apoteka, slicne akcije sprovodi i Zavod za javno zdravlje na Cacalici.

Gorica Živojinovic, nekadašnja radnica Bolnice u Požarevcu došla je u pratnji supruga Tomislava. Oboje su prokontrolisali šecer i pritisak, a Gorica se dodatno interesovala za upotrebu cajeva u lecenju šecerne bolesti od koje boluje više od 20 godina.

Varadinka Arsic nema problema sa šecerom, uglavnom je na granici, ali je povremeno muci visok pritisak. Akciju Apoteke i Crvenog krsta pozdravlja i napominje da ce im se rado odazivati i ubuduce, samo da ih bude.

Medu onima koji su prošlog petka poželeli da prokontrolišu svoje zdravlje merenjem pritiska i šecera u krvi bila je i Jasna Savic, nekadašnji radnik Apoteke. Ona se posebno interesovala o daljoj terapiji i mogucnostima njene korekcije, odnosno uskladivanja sa trenutnim zdravstvenim stanjem. --Akcija je dobro organizovana, ne cekamo mnogo, nema gužve, a iznad svega, korisna je, kaže Jasna Savic.

S.E.

DECIJA USTANOVA “LJUBICA VREBALOV” POŽAREVAC

DECA CE SPASTI PLANETU...

Izuzetno brojnim i sadržajnim aktivnostima u vrticima i gradu, vaspitaci, deca i roditelji mališana koji odrastaju u objektima Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Decji vrtic “LJubica Vrebalov” Požarevac ispunili su sve dane “Decje nedelje”. Cak su pojedini sadržaji i “pretekli” i organizovace se do kraja oktobra.

Najpre, u svim vrticima Ustanove organizovane su radionice u cilju promovisanja Konvencije o pravima deteta. Bio je to Dan decjih prava. U nekim vrticima su još organizovane i interesantne sportske aktivnosti, u drugim su dojucerašnji predškolci, sada vec “veliki daci”, ucenici OŠ “Dositej Obradovic” napravili pravu priredbu, na kojoj se zajednicki pevalo i igralo.

Predškolci nekoliko vrtica posetili su protekle nedelje Ergelu “LJubicevo”, druženje sa džokejima, punokrvni pastuvi razigrani na livadi, trofeji sa brojnih trka, ostavili su nezaboravan utisak na mališane.

U vrticu “Bambi” i “Pcelica”, deca, vaspitaci i mame, postarali su se da revija najinteresantnijih i najdomišljatijih frizura bude dan za sebe. I ponos zajednickim uspehom. U “Nevenu” organizovana je izložba “Moj ljubimac”, a u “Bubamari” crtanje na asfaltu.

Svakako, najmasovnija, najoriginalnija, najšarenija i najposecenija, prava “fešta”, bio je maskenbal, organizovan sredinom prošle nedelje. Iz svih vrtica slilo se u gradski park najmanje pet stotina najšarenijih decaka i devojcica - princeza, crvenkapa, dobrih vila i veštica, supermena i betmena, odžacara i gusara, policajaca i kuvara, šeika i bolnicara... Parkom se defilovalo, sevali su blicevi fotoaparata, recitovane su odabrane pesmice, došao je i gradonacelnik da pozdravi decu, mame, tate, bake, deke, stariji ili mladi brat ili sestra i - sijaset prolaznika se bar na sedam minuta zadržalo da se nadivi nesvakidašnjoj manifestaciji koja budi maštu i nostalgiju za najbezbrižnijim i najrazdraganijim godinama detinjstva i detinjarija.

U cetvrtak su predškolci bili neobicno zvanicni i “važni”: u Svecanim salonima Gradskog zdanja za njih je prijem organizovao gradonacelnik Požarevca, licno. Pa su se mališani vrtica “Pcelica”, vrtica koji ovog leta poraste za citav sprat u visinu, baš pripremili i odigrali odabranu tacku programa, kasnije posetili i kabinet prvog coveka grada Požarevca. Pored predškolaca, na svecanom prijemu su nastupili i ucenici nekoliko škola, Povelju decjih želja gradonacelniku su urucili daci OŠ “Božidar Dimitrijevic Kozica” Bradarac, cula se i rec organizatora manifestacije, Organizacije “Prijatelji dece”, bili su i direktori osnovnih škola i mnogi drugi predstavnici organizacija i institucija koje se trude da deci ulepšaju detinjstvo, nauce ih životu i radosti odrastanja.

- Bilo je baš dosta aktivnosti, animirali su se svi - deca, vaspitaci, roditelji, lokalna sredina... Veoma nam je drago što smo postigli da Decja nedelja na pravi nacin bude i kreativna i razigrana, ali i opominjuca: treba deci još više kvalitetnih prostora i sadržaja, više podrške i pažnje odraslih, više prilika da kažu šta žele i pokažu šta znaju. Upravo uz zajednicko delanje i razumevanje svih koji su i prošle nedelje bili “na zajednickom zadatku”, korak po korak, shodno realnim mogucnostima, uspecemo da bude više vrtickog prostora, da budu još lepše škole, više prostora za decju igru, više vremena za druženje sa buducnošcu, jer deca to jesu. Mi nastavljamo sa aktivnostima i narednih dana. Planirana je poseta izložbi “DŽinovi Patagonije” u Beogradu, kao i Muzeju riba na Kalemegdanu. Deca svih vrtica posetice “Viminacijum”, a potkraj meseca ce se u Sportskom centru organizovati tradicionalni kviz “Vitaminijada”, posvecen zdravoj hrani. Vaši citaoci znaju, nama je, prakticno, citava radna godina posvecena aktivnostima koje motivišu decu da istražuju svet oko sebe i sebe same u njemu, medusobne relacije, dani u vrticu su upravo osmišljeni da se kroz igru i stalnu razmenu ideja mališani edukuju i odrastaju u zdrave licnosti, dobre drugare, pune vrlina, samopouzdanja i smelosti da menjaju svet. Upravo kako i slogan Decje nedelje porucuje, - kaže Zorica Petkovic, zamenik direktora Ustanove “LJubica Vrebalov” Požarevac.

A, slogan Decje nedelje je jasan:

“Bice pravde na svetu

I znanja i lepote

Deca ce spasti planetu

Od mržnje i prostote”.

Dragan Milenkovic

OPŠTA BOLNICA POŽAREVAC

PRORADILA IMUNOHEMIJSKA LABORATORIJA

Požarevacka bolnica dobila je odobrenje Ministarstva zdravlja da ponovo stavi u redovnu upotrebu najsavremeniji kompjuterizovani imunohemijski analizator “Adžsim” renomiranog proizvodaca “ABOT”, predviden za rad imuno – hemijskih testova. Zbog nemogucnosti nabavke izuzetno skupih uvoznih reagenasa, jedno vreme je analizator bio van upotrebe. Zahvaljujuci postignutoj saglasnosti sa Ministar-stvom, Fond zdravstvene zaštite finansirace uvoz neophodnih komponenti i laboratorija požarevacke bolnice moci ce da radi tumor – markere, kardio – markere, hormone i još neke testove. Ovakvi postupci su u proteklom periodu morali da se obavljaju u beogradskim klinikama ili privatnim laboratorijama širom Srbije, što je sa sobom povlacilo brojne dodatne troškove i probleme, prevashodno vreme cekanja na rezultate.

- Radi se o imuno-hemijskim testovima, ovo je, prakticno imuno-hemijska laboratorija, u sklopu biohemijske laboratorije Opšte bolnice požarevac. Znacaj ovog aparata, odnosno testova koji se na njemu vrše, je višestruk - sa stanovišta dijagnostike i sa stanovišta lecenja. Pocev od hormona, najveci znacaj ima odredivanje hormona tiroidne, štitne žlezde. Ona ima najvecu incidencu, javlja se u najvecem broju populacije. Ovim aparatom se odreduju hormoni “T3” i “T4”, kao i TSH, hormon hipofize, koji ucestvuje u sprezi sa štitnom žlezdom. Postoji mogucnost i drugih parametara, koji su retki za širu dijagnostiku. Druga oblast su kardio-markeri, radi se o “Troponinu I”, koji ima prediktivni znacaj, omogucava da se predvidi razvoj potencijalnog infarkta. Postoje i drugi markeri koji se vec rade, ali je ovo posebna vrednost, kao i odredivanje parametra “BNP”, znacajnog za hipertenziju. Takode, sada smo u prilici da odredimo i tumor-markere, specificne za pojavu tumora: od opšteg tumor – markera, do tumor – markere jajnika, dojke, debelog creva, želuca, i antigena PSA prostate, narocito bitnog za pacijente starije od 65 godina. Takode ima i dijagnosticki i postoperativni znacaj. Sve ovo su najcešce, najfrekventnije analize. Inace, ovaj aparat ima mogucnost izrade 30 testova, pored ostalog, i odredivanje polnog statusa hormona, i ženskih i muških, seksualnih hormona, kao i hormona hipofize koji su u toj sprezi sa ciljnim organima. Polni hormoni su jako važni, recimo kod žena, jer ucestvuju u poremecajima fertiliteta – plodnosti. Seksualni hormoni su i tumor markeri, kao što je Beta HCG, hormon hipofize, tu su i hormoni muškaraca koji služe za odredivanje nemogucnosti koncepcije. Ukupno, rec je o multidisciplinarnom pristupu u savremenom lecenju, dijagnostici, a onda i terapiji. Ne možete bez toga danas, - pojašnjava nacelnik laboratorijske službe Opšte bolnice Požarevac mr ph spec medicinske biohemije Zoran Rankovic.

Troškove laboratorijskog pregleda snosi Fond za zdravstvenu zaštitu, pacijent dolazi po uputu lekara odredenih specijalnosti. Do sada je za ovakve analize u Beograd i druge delove Srbije slato oko 1.700 uzoraka godišnje.

- Ministarstvo je, dakle, ovakve analize spustilo na sekundarni nivo pružanja zdravstvene zaštite. Ovaj aparat omogucava dijagnosticke analize bez kojih savremena medicina i savremeno lecenje ne može da se realizuje. Radi se o vrlo specificnim analizama i testovima. Toliko su specificne da je nemoguce pogrešiti. Sa ovakvom opremom svrstavamo se u bolje opremljene laboratorije u Srbiji i mislim da se bez moderne tehnologije ne može raditi. Imamo dobro obuceno osoblje, dodatnu edukaciju obavicemo do kraja oktobra. U tom periodu ce se i analizator kalibrisati, unece se svi programi, rec je o veoma složenom i osetljivom postupku, kako bi se dobili apsolutno pouzdani rezultati, - kaže Zoran Rankovic i dodaje:

- Nesporno je da smo ovaj veoma znacajan aparat uspeli da ponovo stavimo u funkciju zahvaljujuci angažovanju direktora Zdravstvenog centra Požarevac dr Miodraga Bogosavljevica, koji je u Ministarstvu zdravlja postigao saglasnost da se u ovoj restriktivnoj godini opredele sredstva i obnovi rad imunohemijske laboratorije Požarevacke bolnice. Mi smo pokrenuli inicijativu mnogo ranije, a uspelo se, eto, sada. O znacaju koji aktiviranje analizatora u Požarevcu ima za pacijente i nas koji se borimo da što preciznijom i pouzdanijom dijagnostikom dobijemo borbu sa bolešcu, i da ne govorim. Dakle, vec pocetkom novembra, nastavljamo da radimo imuno-hemijske testove, - porucuje nacelnik laboratorijske službe Opšte bolnice Požarevac.

Dragan Milenkovic

BEOGRAD

PREDSTAVLJANJE OPŠTINE KUCEVO U RUSKOM DOMU

Saradnja ruskog Centra za kulturu i nauku u Beogradu i Centra za kulturu „Veljko Dugoševic“ iz Kuceva rezultirala je predstavljanjem ove opštine u toj instituciji.

U cetvrtak, 17.09.2009. velika sala ove ugledne medunarodne ustanove kulture kakav je Ruski Dom, bila je tesna da primi mnogobrojnu publiku koja je sa oduševljenjem odgledala bogat i kvalitetan kulturno-umetnicki program kojim se dostojno predstavila ova mala opština.

U foajeu Ruskog Doma posetioci su imali priliku da pogledaju ali i da kupe rucne radove sa izložbe koju su priredili clanovi Etno-Mreže iz Kuceva. Sama tehnika i motivi radova sjajno su se uklopili u koncepciju programa i svojom autenticnošcu verno docarali osobenosti kraja koji je te veceri predstavljan. Izložena su bila i najnovija izdanja knjiga Pesnickog kluba Centra za kulturu iz Kuceva, etno-radovi Milice Rajko-vic a posetioci su pri ulasku u salu dobijali propagandni materijal o turistickim potencijalima Opštine.

Na pocetku programa usijanim dlanovima, publika je pozdravila nastup poznate muzicke umetnice Svetlane Arsic, rodom iz Kuceva, koja je izvodenjem pesme „Jonje, Jonje“ napravila odlican uvod u predstavljanje opštine Kucevo. Nakon dobrodošlice kojom se obratio direktor Ruskog Doma, Aleksandar Vasiljevic Kutirin, nacelnica uprave opštine Kucevo Snežana Rancic zahvalila se domacinima rekavši da ce „nastavak zapocete saradnje biti povod za neka nova okupljanja“.

U nastavku programa nastupili su sve poznatiji decji hor „Ivan i njegovi klinci“ kojima se na sceni pridružio njihov višegodišnji prijatelj i saradnik Miki Jevremovic, naš poznati šlager pevac. Toma Kuruzovic, poznati reditelj i glumac, govorio je stihove Stevana Raickovica, poznatog književnika koji se rodio u Neresnici kraj Kuceva i pesmu „Dodi u Rabrovo“ posvecenu najvecoj srpskoj glumici Žanki Stokic. Svoje stihove kazivala je i mlada pesnikinja iz Kuceva Ružica Radulj. Posebnu prijatnost i iznenadenje veceri izazvao je nenajvaljeni nastup legende naše zabavne muzike Ðorda Marjanovica koji je publiku podigao na noge. Višeminutni aplauzi kojima je pozdravljen dokaz su popularnosti koju više decenija Ðorde uživa, kako u Srbiji , tako i u Rusiji.

U drugom delu programa nastupilo je rabrovsko pozorište izvodeci predstavu „Svet“ Branislava Nušica, u režiji Predraga Mirkovica. Ova sjajna predstava sa uigranim glumcima i odlicnom dinamikom, glavni je pretendent za prvo mesto na predstojecem republickom Festivalu dramskih amatera sela Srbije.

Na samom kraju otvorena je izložba najboljeg kucevskog slikara, nedavno preminulog Dragana Kecmana. O njegovim reprezentativnim radovima kojima je zauvek obeležio homoljski kraj i Kucevo, govorila je Jelena Andelkovic, istoricar umetnosti iz Kuceva.

Koordinator kulturnih aktivnosti opštine Kucevo Dragan Ðordevic na ciju je inicijativu i održano predstavljanje ove opštine u Ruskom Domu, istakao je da je „ uz pomoc direktorke Centra za kulturu Kucevo Jasmine Blagojevic i predsednice Udruženja gradana „Žanki u cast“ Svetlane Kuzmanovic, predstavljen samo deo bogatih programskih aktivnosti sa teritorije opštine Kucevo, i da ce i u narednom periodu opština imati svoje predstavljanje i van granica naše zemlje, kao i u drugim vecim gradovima Srbije, kao što su Novi Sad, Niš, Kragujevac..“

Za sve prisutne ovo je bilo vece koje ce dugo pamtiti i jer je opština Kucevo reprezentovana u punom svetlu, onakvom kakvo i zaslužuje.

Žarko Novakov

U OREOVICI ODRŽAN PESNICKI DAN

“VOJI U CAST”

U okviru kulturne manifestacije “Dani Vojislava Ilica - Mladeg” proteklog utorka u Osnovnoj školi u Oreovici održan je književni susret u slavu ovog velikog pesnika prve polovine dvadesetog veka. Vojislavljevo delo je zaista veliko i mnoge njegove pesme ulaze u antologiju srpske poezije za sva vremena, kaže Sima Jevtic, organizator književnog susreta “Voji u Cast”. Svoje pesme kazivali su eminentni i ugledni pesnici: Radomir Andric, potpredsednik Udruženja književnika Srbije, Miljurko Vukadinovic, sekretar Udruženja književnika Srbije, Raša Peric, Dobroslav Tepavcevic, Miomir Nešic, LJiljana Kamencic i Slaviša Radovanovic.

“Ova manifestacija je veoma znacajna i predstavlja povratak Vojislava Ilica - Mladeg koji je uvek bio prisutan u našoj književnosti. On je primer i dokaz da je poezija zapravo znacajno delo nekog pisca i bez obzira na sve vanliterarne momente, ona pronalazi svoj put do citalaca i istrajava u odredenom vremenu, prvenstveno svojim vrednostima. Da Vojislav Ilic Mladi nije napisao tako lepe i znacajne pesme za decu i odrasle, ta poezija ne bi opstala, a samim tim i njegovo ime ne bismo pamtili. NJegovo ime je istrajalo, vratilo se u istoriju naše književnosti, opravdano, a ja bih rekao da je neopravdano bilo skrajnuto šezdeset i više godina. Moram da pohvalim ljude ovoga kraja i kulturne radnike SO Žabari, koji su se odazvali svome pesniku i koji su ga ponovo prizvali tamo gde mu je mesto, medu svoje citaoce,” istakao je Radomir Andric, potpredsednik Udruženja književnika Srbije.

Ovogodišnja nagrada “Vojislav Ilic - Mladi” za najbolji sonet pripala je Miroslavu Todorovicu iz Trešnjice kod Arilja, dok je nagrada za najbolju decju pesmu urucena Milanu Mrdalju iz Crvenke za pesmu “Bankomat koji hoda”.

D.Dinic

DANI VOJISLAVA ILICA MLAÐEG U OREOVICI

“OREOVICE, VRATIO SE VOJA!”

U Domu kulture u Oreovici protekle srede sedmi put zaredom je održana kulturna manifestacija “Dani Vojislava Ilica Mladeg”, pesnika koji je mnoštvo stihova posvetio junaštvu i patnjama srpskih vojnika za vreme Prvog svetskog rata. Svecana akademija je otpocela pesmom “Oj Moravo, moje selo ravno”, svojevrsnom himnom svih onih sela kroz cije atare prolazi najveca srpska reka, a pesmu je otpevala Ivana Bakic, ucenica treceg razreda Srednje muzicke škole.

U ime opštine Žabari gostima je dobrodošlicu poželeo predsednik Miodrag Filipovic: ”Smatram da je Oreovica zaslužila da se veceras cuje na daleko, a pre svega da naš zavicajni pesnik Vojislav Ilic Mladi koji je roden na današnji dan, bude na svim udarnim radio i televizijskim stanicama našeg okruga i šire od toga. Želim da se veceras prijatno osecate na ovoj svecanoj akademiji i da dugo negujemo lik i delo našeg zavicajnog pesnika. Potom je Besedu o Voji govorio Dragan Živanovic, direktor JP “Radio Požarevac” iz Požarevca.

Kulturno – umetnicki program je nastavljen izborom iz poezije Vojislava Ilica Mladeg. Pesmu “Dukina svirala” recitovala je Ðurda Milanovic, ucenica sedmog razreda OŠ “Heroj Rosa Trifunovic” iz Aleksandrovca, dok je kompozicije “Svilen konac”, “Ajde Jano” i “Nizamski rastanak” na violini izveo Ðorde Milanovic, student prve godine Muzicke akademije u Kragujevcu. Igrokaz “Voji u cast” pripremila je Danijela Milanovic, uciteljica u Oreovici, a izvodaci su bili Aleksandra Miloševic, Ana Ðordevic i Dušan Markovic, ucenici treceg razreda. Zatim se cula jedna setna pesma u kojoj se Voja posle pedeset godina vraca ocinskoj kuci u Oreovici. U pesmi naviru secanja puna sete, tuge i velikih uzbudenja. Odlomak iz pesme “Posle pedeset godina u ocinskoj kuci” recitovala je Sanja Ðokic, ucenica osmog razreda OŠ “Heroj Rosa Trifunovic” iz Aleksandrovca. Kompozicije “Tango”, “Valcer” i “Purpuri narodnih igara” izveo je duet harmonika Marko Ðordevic i Bojan Marijokovic, ucenici cetvrtog razreda Srednje muzicke škole u Požarevcu. Pesmu “Vecernja sedeljka u Rakinjcu” recitovala je Sanja Vitkovic, a pesmu “Požarevackom Pomoravlju” Aleksandar Jovic, Milica Puhalo i Stefan Stefanovic. Grupa “Biser” iz Oreovice predstavila se pesmom “Kad sam sinoc ovde bila”, svoje umece na harmonici pokazala je Milijana Milojevic iz Žabara, dok je Dejan Jovanovic iz KUD-a u Oreovici izveo splet narodnih kola. KUD “Vojislav Ilic Mladi” predstavio se “Igrama sa srpskog dvora” i “Spletom vlaških igara”.

Život velikog i zavicajnog pesnika Vojislava Ilica Mladeg bio je pun mladalackih snova, radosti, bezbrižnosti i srece, ali i licne i porodicne tuge i teških borbi za licnu srecu. Pesme “O deci za decu” iskazuju bezbrižnost, nadu, zavist. Rodoljubive i misaone pesme pokazuju veliku ljubav prema svojoj zemlji i narodu. Program su završili mladi folklorci iz Oreovice “Igrama iz centralne Srbije” u koreografiji Danijele Milanovic.

D.Dinic

BESEDA O VOJI

Dragi prijatelji,uvaženi gosti, poštovani žitelji moravskog sela Oreovica, delim osecaj radosti i ponosa što smo se okupili da i veceras podsetimo na ogromno književno delo i život Vašeg sugradanina, koji je prvih decenija 20.veka bio cenjena figura književnog i ukupnog društvenog života tadašnje Srbije i Kraljevine Jugoslavije.Kako pre dve godine na ovom istom mestu rece Vaš zemljak Prvoslav Vuckovic, "Vojislav Ilic Mladi bio je široka,otvorena pesnicka duša,po rodenju i stvaralackom ishodištu Oreovcanin".Napisao je brojne knjige i ostavio nam bogato i raznovrsno delo.Zanimljivo je da je veliki broj pesama napisao sa posvetom.

Potomak velike i znamenite familije Ilic,Vojislav Ilic Mladi roden je 7.oktobra 1877.godine u Oreovici,školovao se u rodnom selu,Požarevcu i Beogradu gde je završio Pravni fakultet na tadašnjoj Visokoj školi,preteci današnjeg Univerziteta.Službovao je u Cacku,Kruševcu,Jagodini,Aleksincu i Cupriji do 1919.godine,kada prelazi u Beograd na mesto sekretara Apelacionog suda.Godinu dana kasnije prelazi na mesto inspektora u Ministarstvu pravde, gde docekuje penziju.Umro je 1944.godine bolestan i duboko razocaranJer je kao veliki rodoljub i patriota napisao i posvetio stotine i hiljade stihova svom napacenom,gordom i hrabrom narodu.Nije mogao da izdrži razaranja,rušenja i strahote Drugog svetskog rata u Srbiji i Beogradu.

Književno delo Vojislava Ilica Mladeg je veliko,raznovrsno i raznorodno.Poceo je da piše kao gimnazijalac objavljujuci pesme u vecem broju casopisa tog vremena.Od 1909.godine na do kraja svog burnog i bogatog života izdao je veliki broj zbirki pesama.Zato je no oceni teoreticara bio,pre svega pesnik.Pisao je i kritike,bavio se antologicarskim radom i prevodilaštvom, jer je govorio francuski jezik,a služio se još ruskim i nemackim jezikom.Pisao je i satiru. Ipak,ostao je dosledan svom pesnickom delu, iskrenoj i rodoljubivoj poeziji,stihovima koje je posvecivao prijateljima, zemljacima,obicnim ljudima iz zavicaja,ali i velikanima-od Svetog Save i Karadorda,preko vojvode Mišica i solunskih boraca do srpskih kraljeva.Posebno su poznate i cenjene rodoljubive pesme u kojima Ilic sa velikim srcem i ranjivom dušom peva o našim ratnicima i junacima iz balkanskih i Prvog svetskog rata,peva o otadžbini,slobodi i tako potrebnom jedinstvu.Neki od tih stihova;a posebno njegove poruke,verovatno bi bili aktuelni i danas.

Vojislav Ilic je bio istinski pesnik svoga vremena,licnih i kolektivne sudbine,verni sledbenik svoje zemlje u njenim istorijskim promenama.stvaralac koji otkriva njene prirodne lepote,budi moralne i druge vrline ljudi.Posebnu pažnju posvecivao je deci,mladim generacijama.Pisao je za mlade naraštaje brojne stihove i pesme,koje se i danas rado recituju na školskim i drugim priredbama i svecanostima.Pretpostavljam da cemo i veceras cuti neku od najlepših pesama o deci i za decu.Jednu od posebno dirljivih pesama posvetio je svom prerano preminulom sinu Jovi,uceniku drugog razreda Druge beogradske gimnazije,koji se 1924.godine utopio pri kupanju u Dunavu.

Ovaj vrsni stvaralac pisao je o ljubavi, drugim lirskim motivima ali i svom zavicaju,požarevackom kraju, Pomoravlju i Oreovici.Kroz stihove Vojislav se sa radošcu,ali i setom secao mnogih trenutaka iz rodne kuce,detinjstva i rane mladosti.U tim stihovima provejava radost zbog dolaska leta,blagost zbog rodne jeseni i marljivih i srecnih ljudi iz zavicaja.Sa mnogo topline opisuje rodne vinograde,plodne oranice kraj Velike Morave,pravi velicanstvenu sliku svog sela u kome život vri svuda gde pogled dospe.Takav je pesnik i kada govori o radanju i umiranju,o mesecini;lenjem popodnevu,pokošenom senu, seljacima, zalasku sunca; kupanju na obali Morave,crkvenoj porti,zimi i snegu i brojnim drugim motivi iz prirode koja nas okružuje.

I ovako površno podsecanje na stvaralaštvo Vojislava Ilica Mladeg upucuje na zakljucak da je rec o delu koje je nadživelo umetnika i predstavlja trajni doprinos srpskoj kulturi i književnosti.Zato je potrebno da svake godine i na ovaj nacin podsecamo na stvaralaštvo našeg zemljaka,na njegove poruke jer se vracanjem istinskim vrednostima iz prošlosti bolje razume naša stvarnost i sigurnije koraca u smutno vreme koje je pred nama.Vojislav Ilic Mladi je pesnik koji je casno i stvaralacki ispunio svoj uzvišeni poziv.A on ce,kao i mnogi drugi velikani srpskog roda,živeti dok smo mi kao narod spremni,sposobni i odgovorni da cenimo, negujemo i obnavljamo našu prošlost,ne da bismo u njoj živeli,vec-kako ovde 2004.godine rece moj uvaženi profesor jezika Dragoslav Vuckovic-da bismo se na njoj ucili kako bi trebalo trpeti, raditi, uciti, voleti i živeti danas i kako bi trebalo razmišljati o buducnosti za dobro nas i naših potomaka.

Dakle,vratimo se povremeno Vojislavu Ilicu Mladem i ostalim našim znacajnim stvaraocima i podsetimo se njihovih poruka!

Dragan Živanovic

AKCIJA PD RIO KOSTOLAC NA OZELENJAVANJU I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

NICE “DECJA ŠUMA”

- Donatori akcije su Fond za zaštitu životne sredine Grada Požarevca i PD “TE KO Kostolac”

U parku Sportskog centra Kostolac je prošlog cetvrtka, u okviru projekta “Decja šuma”, sprovedena akcija ozelenjavanja, pod nazivom “Moje prvo drvo”, U akciji, ciji je organizator Privredno društvo “RIO”, ucestvovali su mališani Predškolske ustanove ”LJubica Vrebalov”, vrtica “Majski cvet” iz Kostolca i ucenici osnovnih škola, koji su imali priliku da zasade po jednu sadnicu drveta o kojoj ce kasnije brinuti. Donatori ove akcije su Fond za ekologiju Grada Požarevca i Privredno društvo “TE KO Kostolac”. Cilj akcije je da podstakne mlade, narocito decu, da brinu o ocuvanju životne sredine i uticu da se zelene površine šire. Ovo je tek prva akcija ozelenjavanja, a predvideno je još puno takvih, kako na teritoriji Kostolca, tako i na teritoriji Požarevca.

Nataša Savic, direktorka Privrednog društva “RIO” je izjavila da je ovo tek pocetak i da predstoji jedan dugacak put do ostvarenja željenog cilja, a to je cistija i zelenija životna sredina:

“U dužem vremenskom periodu, predvideno je još dosta ovakvih “Decjih šuma” i nadamo se da ovo nece biti jedina. U projektu je predvideno da “Decja šuma” pocne ovde, u Kostolcu, baš na ovom prostoru, gde cemo podici ove sadnice drveca. Danas je prvi dan, a svako dete, zasadice po jedno svoje prvo drvo. Ovo je zajednicka akcija Privrednog društva "RIO", Privrednog društva “TE KO Kostolac” i vrtica "LJubica Vrebalov" iz Požarevca. Planiramo da nastavimo proces ozelenjavanja, da, gde god nademo zgodno mesto, prostor koji nije ozelenjen, sredimo kako bi postao zelena površina. Uredivacemo i vrtice, a deca iz vrtica ce nam u tome pomagati. Privredno društvo "RIO" ima obavezu pošumljavanja kako površina u Kostolcu i okolini, tako i na kopovima, termoelektranama.Tu ce deca opet imati šansu da sade svoje drvece. Akciju cemo proširiti i na grad Požarevac, na sve vrtice. Privredno društvo "TE KO", zajedno sa nama, planira da ukupno bude 140 sadnica, u ovoj i sledecoj godini, kako bi simbolizovali 140 godina industrijalizacije. Sredstva za ovaj projekat dobili smo iz Fonda za zaštitu životne sredine Grada Požarevca. Pored Fonda podršku nam je pružilo i PD “TE KO Kostolac” .

Direktor Predškolske ustanove, Dragan Nikolic, izrazio je veliko zadovoljstvo, ucestvovanjem dece u akciji “Moje prvo drvo” i prisetio se dana kada je i on ucestvovao u slicnim akcijama:

“Ovo je nastavak onih pošumljavanja koje smo mi stariji imali kao deca. Ja sam ponosan što sam zasadio jedno drvo na Cacalici koje sam kasnije obilazio. Sada je prilika, da svako dete dobije svoje drvo, a ovo je jedna divna akcija u kojoj je u svakom slucaju cast i ponos da ucestvujemo kao vrtic. Moramo više da šetamo, da više vremena provodimo na otvorenom prostoru. Nastavicemo akciju po svim vrticima i u Gradu Požarevcu. Pošto imamo 2 000 mališana zbrinutih u našoj ustanovi, nadam se da ce svako dete dobiti svoje drvo do kraja sledece godine”, rekao je Nikolic.

Da je ova akcija veoma važna za edukaciju mladih i širenje svesti o zdravoj životnoj sredini, podvrdilo je i ucešce generalnog direktora PD “TE KO Kostolac”, Dragana Jovanovica:

“Ova akcija se potpuno uklapa u deo poslovne politike našeg Privrednog društva, a to je rad na zaštiti životne sredine i ekologije. Samo da podsetim, da se svi normativi EU koji se odnose na vrstu proizvodnje kojom se mi bavimo, primenjuju u našem Privrednom društvu i da ovog momenta izvodimo jedan od najvecih ekoloških projekata u državi, a to je rekonstrukcija sistema pepela i šljake. Projekat je vredan oko 30 miliona evra. U pripremi je još nekoliko slicnih ekoloških projekata. Ovo što danas radimo je, na neki nacin i simbolicno i suštinski važno i za Grad Kostolac i za Privredno društvo. Zahvaljujuci Privrednom društvu "RIO", koje je nosilac ove akcije, imamo priliku da vidimo spoj aktivnosti na zaštiti životne sredine, u koju su ukljuceni i oni na kojima ostaje obaveza da se i dalje zalažu za cistu životnu sredinu, a to su deca. Ja se nadam da se medu ovom decom nalaze i mnogi buduci kadrovi našeg Privrednog društva. Mislim da je akcija dosta dobro smišljena, da je dobro izvedena, da ce se ovaj park odnegovati i da ce nas stalno podsecati na obevezu da štitimo životnu sredinu. Ono što treba reci, to je da, Privredno društvo koje proizvedi godišnje 9 miliona tona uglja i preko 5 milijardi kilovat sati, objektivno u svojoj delatnosti ima odredene elemente koji štete životnoj sredini, i zadnjih godina ulažemo velika finansijska sredstva da te štetne uticaje saniramo, da ih ublažimo i da na najbolji nacin svoja postrojenja dovedemo na standarde EU za ovu vrstu proizvodnje, u smislu zaštite životne sredine”, naglasio je Jovanovic.

M. P.

OBELEŽEN DAN POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U POŽAREVCU

RASADNIK STRUCNJAKA SRPSKE POLJOPRIVREDE

Stotrideset i sedam godina postojanja, Poljoprivredna ško-la sa Domom ucenika u Poža-revcu obeležila je prošlog petka u društvu brojnih prijatelja i saradnika. Medu gostima bili su Goran Petrovic, nacelnik Branicevskog upravnog okruga, Miodrag Milosavlje-vic, gradonacelnik Požarevca, Miomir Ilic, predsednik Skupštine Grada Požarevca, Rade Mihajlovic, clan Grad-skog veca zadužen za pitanja obrazovanja i predsednik Školskog odbora, predstavnici Voj-ske i Policije, direktori ško-la, javnih preduzeca i ustanova.

Pozdravljajuci goste, direktor Vidoje Vukašinovic podsetio je na jedno davno dato obe-canje da ce se svaki novi rodendan proslavljati u boljoj, savremenijoj i lepšoj školi. Požarevacka Poljoprivredna škola je danas moderna ustanova sa zavidnim rezultatima u Zajednici poljoprivrednih ško-la Srbije, ponos je grada Poža-revca, ucenika koji je pohadaju, njihovih roditelja, profesora i svih zaposlenih u njoj.

Ponosni na ucenike i njihove rezultate

- Opšti uspeh naših ucenika je na zavidnom nivou, bolji nego prethodne školske godine što potvrduju ostvareni rezultati daka kako u redovnoj nastavi tako i u brojnim vannastavnim aktivnostima. Posebno isticem uspeh naših ucenika na prošlo-godišnjim republickim takmi-cenjima i smotrama u organizaciji Ministarstva prosvete i Zajednice poljoprivrednih ško-la Srbije. Takode smo veoma uspešni i na planu sportskih aktivnosti, naši ucenici be-leže sjajne rezultate na svim nivoima sprtskih takmicenja. Kao strucna škola s ponosom možemo istaci da su naši nekadašnji ucenici sada uspešni privrednici, prosvetni radnici, profesori fakulteta, direktori preduzeca, instituta, dobri domacini i radnici, istakao je Vukašinovic.

Uspešnost ove škole meri se i rezultatima svršenih ucenika na ispitima za upis na fakultete. NJeni maturanti se u velikom broju upisuju na fakultete kao što su Medicinski, Poljoprivredni, Veterinarski, Racunarski, Filološki i drugi, kao i na razne visoke škole. Ovako dobroj prohodnosti svakako doprinosi i to što teorijsku i prakticnu nastavu izvode veoma strucni kadrovi koji se stalno usavršavaju. Nema oblika usavršavanja koje nisu prošli profesori i vaspitaci ove ustanove. Pored strucnosti kadrova, znacajna pažnja poklanja se i poboljšanju uslova rada u Školi.

- Istakao bih završetak novog objekta u Domu ucenika cime su se znacajno poboljšali organizacija rada, bezbednost i opšti uslovi obrazovno-vaspit-nog funkcionisanja Škole i Doma. U cilju poboljšanja izvo-denja nastave obnovili smo mašinski park, izgradena je radionica za preradu voca i povrca, obnovljeni stocni fond, školski nameštaj i nastavna sredstva. Rekonstrukcijom i uredenjem školskog parka, kao i uredenjem ucionica stvoren je dobar ambijent za uspešan obrazovno - vaspitni rad i život ucenika naše Škole, rekao je direktor koji je u nastavku svog obracanja, potencirajuci cinje-nicu da u požarevackoj sredini postoji dovoljno jaka svest o znacaju i potrebi daljeg razvoja ove škole kao važnom faktoru razvoja poljoprivrede, najavio da ce se u narednoj godini završiti Veterinarska ambulanta i izgradnja Hladnjace za cuvanje namirnica životinjskog i biljnog porekla, kao i da ce poceti adaptacija poslednjeg objekta za smeštaj ucenika koji sada zaostaje za standardima ostalih objekata te namene.

Tradicija-duga i bogata

Poljoprivredna škola u Požarevcu osnovana je daleke 1872. godine i najstarija je škola ove vrste u Srbiji. Na njenu dugu i bogatu istoriju podsetila je Dušica Pantovic, profesorka istorije:

- Zemljodelska - šumarska škola u Požarevcu pocela je sa radom posle donošeenja Zakona o zemljodelsko - šumarskoj školi koji je prihvacen u Na-rodnoj skupštini Kneževine Srbije 1870. godine. U to vreme škola je bila rasadnik struc-nih kadrova za oblast poljoprivrede i šumarstva. Profeso-ri, bez sumnje, bili su najbolji strucnjaci koje je u tom trenutku Srbija imala. Zahvaljujuci njima, ali i mladom kadru, ona je bila i prvi institut u kome su se obavljala i naucna istraži-vanja, znacajna za ove dve grane privrede Srbije. Pojedini profesori napisali su 10 do 15 knjiga i nekoliko stotina clanaka u savremenoj štampi Srbije, Vojvodine, Rusije, Ceš-ke, Nemacke i drugim zemljama. Akademik Kosta Todorovic, za vreme jednog svog boravka u Požarevcu rekao je da se Zemljodelsko-šumarska škola u Požarevcu može smatrati "prvim poljoprivredno-šumar-skim fakultetom u Srbiji zbog strucnog rada njenih profesora i ucenika". Više evropskih država priznalo je diplome ove Škole tako da su ucenici mogli da nastave školovanje u Austriji, Švajcarskoj, Nemackoj i Švedskoj, istakla je Dušica Pantovic koja se u nastavku izlaganja osvrnula i na period posle ukidanja Škole 1883. godine, na vreme osnivanja prve generacije ucenika Prakticne poljoprivredne škole 1922. godine, na vreme od 1928. pa do 1941. do kada je ova škola postojala pod imenom Niže poljoprivredne škole.

U toku ratnih i poratnih godina škola je radila u izuzetno teškim uslovima, a šta joj se sve dešavalo teško da ce se ikada sasvim saznati obzirom da mnoštvo arhivske grade iz tog vremena, nedostaje. Povoljniji uslovi za njen opstanak i napredak sticu se krajem šezdesetih godina kada je i osnovana Srednja poljoprivredna škola u cetvorogodišnjem trajanju. Naziv Poljoprivredna škola menja se u Poljoprivredno-pre-hrambeni školski centar "Sonja Marinkovic" 1967. godine. Prva generacija polaznika po novom programu za dve struke: poljoprivrednu i prehrambenu upi-sana je školske 1979/80. godine. Od 1991. godine ovde se obezbe-divao strucni kadar za oblasti poljoprivrede, šumarstva, pro-izvodnje hrane, veterine, rukovaoca poljoprivredne tehnike... Novi naziv -Poljoprivredna škola sa Domom ucenika "Sonja Marinkovic" škola nosi od 1996. godine kada je i otvoren Dom ucenika.

- Dom ucenika na Tulbi ove godine slavi 13 godina postojanja. Stanarima Doma obez-bedeni su smeštaj, ishrana, uslovi za ucenje, za kulturni, zabavni i sportski život. Sa ucenicima rade strucni vaspitaci cije je dežurstvo 24 casa. U proteklih 13 godina izgradeni su: dacka trpezarija, objekat za teretanu, košarkaško igrali-šte, teren sa igralištima za rukomet, mali nogomet ili odbojku, upravna zgrada sa trenažnim centrom, adaptiran je prostor za boravak ucenika, paviljoni C i D, napomenula je Dušica Pantovic.

Nagrade odlikašima, zahvalnost penzionerima

Inace, u periodu od 1996. godine do danas škola se može pohvaliti brojnim realizovanim investicijama: povezane su stara i nova zgrada, izgradeni upravno-administrativni deo, fuskulturna sala, zbornica, opremljeno potkrovlje i sme-štajni kapaciteti povecani sa 130 na 150 mesta, adaptirana citaonica i medijateka, oprem-ljen kabinet za informatiku, rekonstruisan krov, zamenjeni prozori, izgradena veterinarska ambulanta, otvorena mini pekara, sprovedeno ozvucenje školske zgrade i dvorišta, poplocane parkovske staze, izgradena hladnjaca, uredene ze-lene površine, adaptirana ucionica u kabinet za cvecare i kotlarnica u radionicu za preradu voca i povrca u cilju poboljšanja prakticne nastve.

Školom danas rukovodi Vidoje Vukašinovic. Zapo-šljava 53 profesora, ima 532 ucenika, 6 vaspitaca, pedagoga, psihologa i upravnika Doma. Za ostvarene rezultate zahvalna je i lokalnoj samoupravi.

U nastavku svecanosti ucenici škole izveli su prigodan muzicko-dramski program. Proslava rodendana bila je prilika da direktor Vidoje Vukašinovic uruci nagrade odlicnim ucenicima, a da se Branivoj Milic, predsednik Sindikata u ime kolektiva i svih ucenika zahvali na višegodišnjem odgovornom ra-du, "novopecenim" penzionerima Dobrili Miloševic, Smilji Baltic, Branki Uzelac i Mileni Grbovic.

S.E.

DELTA GENERALI OSIGURANJE, POLICIJA I UCENICI ŠKOLE “VUK KARADŽIC” U AKCIJI

JABUKA ILI LIMUN

Protekle srede, u okviru akcije “Jabuka ili limun” koju je organizovalo Delta Generali osiguranje u saradnji sa policijom, ucenici petih razreda osnovne škole “Vuk Karadžic” ucestvovali su u regulisanju saobracaja u ulici Partizanskoj.

Policajci su zaustavljali vozila, a ucenici su savesnim vozacima, koji su bili vezani sigurnosnim pojasom i pošto-vali pravila saobracaja, da-rivali jabuku, dok su onima koji se nisu pridržavali propisa dodeljivali po limun.

Bojan Nikolic, menadžer poslovne jedinice Požarevac istice da je ovo druga akcija po redu, prošle godine je takode organizovana, a cilj je da se poveca svest vozaca prema ucesnicima u saobracaju, posebno prema najmladima.

- Ove godine u akciji ucestvuje 41 škola u Srbiji, prošle godine ih je bilo 20. Akcija je u sprezi sa policijom. Deca su najugroženija vrsta ucesnika u saobracaju, tako da je neophodno pocetkom školske godine raditi na preventivi, koja je od velikog znacaja, rekao je Nikolic.

Policijski narednik Vladan Ljušic Policijske uprave Požarevac rekao je po završetku akcije da je tokom njenog sprovodenja vozacima podeljeno više jabuka, što znaci da je vecina poštovala saobracajne propise.

L.L.

U PODMLADAK CRVENOG KRSTA PRIMLJENO 750 PRVAKA

NAJMLAÐI HUMANITARCI

Crveni krst Požarevac i Prijatelji dece opštine Požarevac u okviru Decje nedelje organizovali su svecani prijem prvaka u podmladak Crvenog krsta. U velikoj sali Centra za kulturu najmladi školarci su, posle pozdravne reci Radiše Ðordevica koji im se obratio ispred Prijatelja dece opštine Požarevac imali priliku da uživaju u lutkarskoj predstavi “Ja u školu idem”, kao i u kulturno-umetnickom programu koji su izveli ucenici Osnovne škole “Dositej Obradovic”.

U podmladak Crvenog krsta primljeno je 750 prvaka, a na svecanom prijemu bilo ih prisutno oko 400.

Mališanima su urucene clanske karte, lente i znacke Crvenog krsta, a kako najavljuju iz ove humanitarne organizacije, oni ce kroz razne akcije ucestvovati u aktivnostima Crvenog krsta, najpre ce to biti “Trka za srecnije detinjstvo”, potom obeležavanje Svetskog dana deteta, 20.novembra, potom sledi akcija “Jedan paketic – puno ljubavi” koja se organizuje za pomoc najsiromašnijoj i deci sa posebnim potrebama, kao i nagradni konkurs “Krv život znaci” i druge.

Predsednik Društva ucitelja i predsednik UO Crvenog krsta Požarevac Milutin Avramovic kaže da je ovo znacajan trenutak za decu, jer pored toga što postaju clanovi Crvenog krsta Srbije, postaju i clanovi Decjeg saveza.

L.L.

KONCERT ALEKSANDRA JANKEHA U GALERIJI SANU U BEOGRADU

SAKSOFONISTA VISOKIH STANDARDA

Mladi, ali vec veoma uspešni požarevacki saksofonista Aleksandar Jankeh, koji je ucenik drugog razreda srednje muzicke škole u Požarevcu u klasi profesora Periše Stanojevica, prošle nedelje je održao koncert u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Ovo je drugi po redu Aleksandrov koncert u istoj sali, a da bi stekao pravo da svira na ovom mestu morao je da polaže audiciju kod poznatog kompozitora Dejana Despica.

Profesor Periša Stanojevic kaže da je audiciju položio bez problema u januaru ove godine (koncert je održan 22. januara 2009. god.), te da je odmah dobio termin za drugi koncert.

- Sada smo spremili program koji je neuporedivo obimniji i teži od onog prvog, tako da su svi primetili neverovatan napredak za tako kratko vreme, kako u težini tako i u nacinu izvodenja. Koncert je bio izuzetno posecen, sala je bila prepuna, bilo je i dosta strucne publike, koja se izuzetno pohvalno izrazila o njemu i predvida mu sjajnu karijeru. On je izuzetno vredan, odgovoran, disci-plinovan, zna šta želi, a njegovi kriterijumi su jako istancani i visoki, tako da je sebi najveci kriticar. Iza sebe ima sedamnaest nagrada, to su sve prva mesta i uglavnom sa maksimalnim brojem poena. Dakle, radi se o izuzetnom talentu, ali istovremeno njemu treba pomoci u smislu daljeg školovanja. Pre svega on svira na skromnim instrumentima, potreban mu je kvalitetan instrument, a potom bi mu trebalo dati šansu, možda putem neke stipendije, uz pomoc grada, da svoje školovanje nastavi u inostranstvu.

Aleksandar Jankeh (14 godina) je, izmedu ostalih nagrada osvojio i prva mesta na Republickom takmicenju ucenika muzickih i baletskih škola Srbije 2005. i 2007, na Takmicenju drvenih duvaca u Požarevcu 2005, 2006, 2007. i 2008. godine, na Medunarodnom konkursu harmonike i ansambala sa harmonikom “Citta di Castelfidardo” u Italiji, kao solista orkestra “Tango Juventud”… Prvi solisticki koncert održao je u junu 2008. godine u Požarevcu.

Na ovogodišnjem beogradskom koncertu Jankeha je na klaviru pratila profesorka Aleksandra Gajic. Koncert je finansijski podržao Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

L.L.

U DVORANI KOLARCA U BEOGRADU

USPEŠAN NASTUP HORA "BARILI"

U velikoj dvorani "Ilije Milosavljevica Kolarca" u Beogradu pocetkom oktobra, sa velikim uspehom nastupio je požarevacki Gradski ženski hor"Barili".

Uz umetnicku saradnju klavirskog dua: Snežana Nikolajevic-Vesna Kršic, koje su ovim koncertom proslavile vredan jubi-lej-cetiri decenije na koncertnom podijumu, izveden je ciklus kompozicija za dva klavira i ženski hor ceškog kompozitora Joze-fa Suka.

Nastup hora "Barili" sa dirigentom Katalin Tasic ispracen je ovacijama oduševljene beograd-ske publike u kojoj se nalazio veliki broj is-taknutih licnosti iz jav-nog i umetnickog života.

- Cini nam izuzetnu cast što je baš naš hor izabran da uvelica redak jubilej našim istaknutim umeticama koje proslavljaju cetrdeset godina stvaralaštva. Posebno me raduju laskave kritike strucnjaka kojih je bilo u velikom broju i koji su strpljivo cekali u dugackoj koloni da cestitaju izvodacima. Još jedan uspeh u našoj najelitnijoj koncertnoj dvorani, potvrda je najviših umetnickih standarda koje negujemo vec punih 17 godina i zbog kojih je hor "Barili" davno stvrstan medu istaknute srpske horove, izjavila je Katalin Tasic, umetnicki direktor hora "Barili".

Uz hor "Barili" nastupila je i solo - sopran, mlada beogradska umetnica Tijana Ðuricic.

NAŠI NOVI SUGRAÐANI

U porodilištu Opšte bolnice u Požarevcu u periodu od 2.10.2009. godine do 9.10.2009. godine rodena je 21 beba, 10 decaka i 11 devojcica.

Sinove su dobili: Pavkovic Sanela i Dragiša iz Kuceva, Belic Danijela i Miloš iz Kostolca, Dinic Ivana i Ivan iz Šapina, Miloševic Vukica i Dragoljub iz Jošanice, Jovic Danica i Jankovic Goran iz Požarevca, Stanojevic Nataša i Boban iz Zatonja, Jovanovic Svetlana i Sladan iz Neresnice, Ðordevic Mira i Milovanovic Mirko iz Cirikovca, Živkovic Dragana i Marko iz Lucice i Cvejic Sanja i Nenad iz Aleksandrovca.

Cerke su dobili: Derviševic Jelena i Tasic Goran iz Salakovca, Bajramovic LJiljana i Ramadanovic Elvis iz Kostolca, Živkovic Radica i Jugoslav iz Živice, Kuzmanov Jelena i Mitic Nenad iz Požarevca, Cvetkovic Slobodanka i Saša iz Požarevca, Srejic Maja i Ognjanovic Ivan iz Crljenca, Todorovic Aleksandra i Zoran iz Požarevca, Jakupovic Irena i Kocic Bojan iz Požarevca, Stepanovic Milena i Dalibor iz Rama, Miletic Nataša i Slavoljub iz Kamijeva i Selimovic Semihana i Asanovic Admir iz Kostolca.

UG “ŠANSA” – PROJEKAT PREVENCIJE NASILNOG PONAŠANJA KOD MLADIH

STVARANJE BEZBEDNOG OKRUŽENJA

Udruženje gradana “Šansa” u saradnji sa Omladinskim savetom, Sportskim savezom, Kancelarijom za mlade grada Požarevca i uz donaciju Ministarstva omladine i sporta zapocinje projekat “Pronadimo drugi nacin - prevencija antisocijalnog ponašanja mladih”. Ovim povodom je prošlog cetvrtka u sali za konferencije Gradske uprave Požarevac održana konferencija za štampu.

Koordinatorka projekta Tatjana Rajic objasnila je da se radi o projektu koji se realizuje u okviru programa namenjenih sprovodenju Nacionalne strategije za mlade, a sprovodi ih i finansira Ministarstvo omladine i sporta.

- Realizacija projekta je zapocela 15.septembra i trajace do 15.februara 2010.godine. Opšti cilj je stvaranje bezbednog okruženja za mlade, što je u Nacionalnoj strategiji za mlade definisano kao jedan od prioritetnih ciljeva. Imacemo razlicite aktivnosti koje se odnose na prevenciju atnisocijalnog ponašanja mladih i time da pokušamo da smanjimo agresiju medu mladima, nasilno ponašanje, raznorazna stigmatizujuca, odnosno ponašanja koja obeležavaju grupu mladih prestupnika kao jednu potpuno marginalizovanu grupu u našem društvu. Ideja vezana za ovaj projekat je nastala kao odgovor na potrebe koje su polaznici Kluba za mlade ispoljili. Mi smo poceli da ih ukljucujemo u sportske aktivnosti i to je dalo pozitivne rezultate, mladi su poceli sa uvažavanjem autoriteta trenera sa kojima su radili, pridržavali se pravila koja postoje u sportskom ponašanju i poceli da uce da poštuju prava drugih, što i predstavlja jedan od naših osnovnih ciljeva. Pored ovoga planiramo i senzibilizaciju javnog mnenja i informisanje, pre svega medija, zatim organizacija koje se bave mladima, kao i škola, odnosno timova za bezbednost koji postoje u okviru svake škole i naravno radnike Centra za socijalni rad, jednim informativnim seminarom koji ce se održati vec u utorak sledece nedelje i gde cemo, kroz trening koji se odnosi na implementaciju necega što se zove “diverzioni modeli”, odnosno modeli kretanja, od ulaska u krivicno-pravne procedure, pokušati da informišemo sve organizacije za prestupništvo mladih, rekla je Tatjana Rajic.

Predstavnici Sportskog saveza grada Požarevca, generalni sekretar Petar Uroševic, Omladinskog saveta opštine Požarevac, Vladan Stokic, Kancelarije za mlade, Davorka Mitrovic i Sportskog centra Požarevac, Marija Miloševic su svojim izjavama na prošlonedeljnoj konferenciji za štampu podržali projekat, prepoznavši u njemu priliku, kako je istaknuto, da tolerancija nadvlada nasilno ponašanje ciji smo svedoci poslednjih meseci.

L.L.

HUMORESKA

ÐAVOLSKA POSLA

Nekako se turisticka sezona privodi kraju (dabome, misli se na letnju), i polako se slažu peskoviti dogadaji i pakuju u fioke uspomene sa mora, iz banje, sa planine...

Jeste, idu ljudi i leti na planinu, zašto da ne? (O zimskom turizmu tek ce da pišemo, kada se zabele vrhovi naših lepotica sa ski stazama.)

Leti ljudi po planinama beru šumske plodove (za zimu, dabome), da bi imalo šta da se prezalogaji. A o zdravlju i da ne govorimo. Ide se i po drva (za zimu, dabome), jer nema ništa lepše nego kad drvo zapucketa u šporetu, a tada se covek najbolje i ogreje. Struja za ogrev je skupa, to znaju svi koji se greju Teslinim izumom, a, takode, ni centralno grejanje nije baš jeftino, jer para na paru ide. ''Crno zlato'' se dugo ceka, da li ce stici na vreme ili ne, rizik je veliki.

Tako da se slobodno može reci da je planinski turizam u punom jeku i doživljava pravi bum, pogotovo kad padne poseceno stablo.

''Drvo pada!'' može se cuti na sve strane (planine). Vredne drvosece spuštaju balvane i trupce niz planinu do najbližih reka, pa onda vodenim tokom do odredišta. Em, turizam cveta, em korisno. A ljudi su još i na cistom, planinskom vazduhu.

- Jao, begaj! Neki davoli su ovo! – povika jedan drvoseca.

- Gde? Šta buncaš, kakvi davoli! – odazva se drugi drvoseca i potrca za prvim.

Da, sekuci šume, drvosece su došle i do Ðavolje varoši i tako otkrili najinteresantniju turisticku destinaciju koja spada, pored ostalih naših cuda, u svetsko cudo.

Eto, morao je davo da umeša svoje papke i da tako napravimo turisticki brend.

Miodrag Lazarevic

LAZARIZMI

- Carstvo ludila vlada celim svetom!

- Ko tebe kaminom, ti njega šporetom!

- Traže Mladica, a iskopali mamuta!

- U zdravom telu zdrav i dug – život!

- On bi njima sve po spisku, ali dugacak je spisak!

Miodrag Lazarevic

U ORGANIZACIJI PENZIONERA POŽAREVCA, U OKTOBRU-MESECU POSVECENOM STARIM LICIMA

DANI POMOCI I DRUŽENJA

- Programom obeležavanja Meseca starih predvideno niz manifestacija i akcija medu kojima i penzionerska druženja, posete bratskim organizacijama, obilazak starih i nemocnih... Oko 3.700 penzinera na podrucju Grada Požarevca prima penziju nižu od 10.000 dinara

Nekadašnja Opštinska, a od prošle godine Gradska organizacija penzionera Požarevca vuce korene od 2. maja 1943. godi-ne kada je formirana na ovim prostorima. Vremena su se menja-la, godine su neumitno prola-zile, ali je suština osnivanja organizacije penzionera zadrža-na do današnjih dana. I dalje je to Organizacija ciji je cilj da pomaže i pruža podršku svojim clanovima koji prolaze kroz takozvano trece doba. Prema evidenciji, u Požarevcu, Kostolcu i okolnim selima trenutno živi oko 15.300 penzionera od kojih je 12.150 starosnih, invalidskih i porodicnih, oko 2.750 je poljoprivrednih, 503 su penzioneri samostalnih delatnosti i oko 300 je vojnih penzionera.

- Penzije su ove godine iz odredenih i svima nama dobro poznatih ekonomskih razloga zamrznute, ne postoji mogucnost njihovog povecanja i uskladivanja što nam i te kako otežava život koji je sve skuplji. Hocu da kažem da su penzije u proseku i dalje niske bez obzira štu su prošle godine povecane za oko 14 posto. Na podrucju Grada Požarevca prosecna penzija je 18.300 dinara, oko 3.700 penzionera prima penziju manju od 10.000 dinara, 60 posto starih je sa penzijom ispod proseka tako da se u celini gledano teško živi, saznajemo od Momira Pejanovica, predsednika Organizacije koji najave sma-njenja penzionerskih prinadlež-nosti na pritisak MMF-a ovako komentariše:

- Naša populacija je nakon poslednjih parlamentarnih izbora dobro zastupljena u Skupštini Srbije i mislim da poslanici-penzionerski predstavnici, a posebno potpredsednik Krkoba-bic koji je iz naših redova, nece dozvoliti smanjenje penzija jer je dobro poznato svima da penzioneri i sa ovako povecanim penzijama od prošle godine, teško žive. Sve su glasnije price o reformi penzionog sistema i mislim da ce do toga doci, ne do kraja ove godine, ali naredne, verovatno. Predlažu se nova rešenja poput onih koja se odnose na godine starosti žena prilikom penzionisanja, teži se izjednacavanju te granice sa muškarcima i videcemo kako ce se to dalje odvijati obzirom da se MMF, koji zagovara ta rešenja, poziva na standarde trenutno važece u Evropi. Koliko mi je poznato neke novine uvešce se i kod invalidskog penzionisanja gde su uslovi i do sada bili otežani.

Svaki odlazak u penziju, bez obzira koliko se za taj trenutak pripremamo, nosi sa sobom osecaj straha u smislu da li cemo se prilagoditi novim uslovima života. Iz Organizacije penzionera stoga pozivaju sve nove penzionere da im se pridruže jer kao clanovi imaju pravo na brojne pogodnosti i razne oblike pomoci.

- Naša Organizacija preduzima niz mera kako bi olakšala život svojim clanovima, a posebno onima sa niskim penzijama. Kao prvo, vec godinama vršimo organizovano snabdevanje ugljem na šest meseci, oko 3.500 penzionera se svake godine tako obezbedi ogrevom za predstojecu zimu. Sa razumevanjem Gradske vlade oko 600 naših penzionera ostvaruje pravo na besplatne lekove, u pitanju je kategorija starih koji primaju penziju ispod 12.600 dinara. Imamo i 114 penzionera starosti preko 70 godina koji su ostvarili pravo na besplatan prevoz.Tokom ove godine u banjama ce boraviti 132 naša penzionera. Svako od njih ce se besplatno odmarati i leciti po deset dana, troškove boravka i prevoza snosi Fond PIO. Rec je o Vrnjackoj, Soko i Niškoj Banji. Prve dve su vec realizovane, ostala je još Niška Banja koju je dobilo 50 posto naših penzionera i iz koje se ocekuju pozivi za korišcenje do kraja godine. Penzioneri vole da se druže pa tako redovno organizujemo izlete, do sada smo imali preko 30 putovanja po zemlji, obišli smo veliki broj mesta u Vojvodini, na jugu i jugoistoku Srbije, u kontaktu smo sa mnogim opštinskim organizacijama penzionera, sa nekima smo i u pobratimskim odnosima kao što su Vranje i Bitolj, istice predsednik.

Dani solidarnosti sa starim licima prilika su i za organizovanje kulturnih manifestacija namenjenih staroj populaciji. Tako je ovaj mesec i zapoceo jednim kulturim dogadajem, u požarevackom Centru za kulturu, naime, 2 oktobra priredena je svecana akademija na kojoj su nastupili clanovi Penzionerskog KUD-a iz Beograda i GANIP-a iz Požarevca.

Programom obeležavanja meseca starih, sredinom oktobra planiran je svecani skup penzionera, penzionerskih aktivista i saradnika Organizacije, a upravo ovih dana ekipa penzionera vratila se iz Soko Banje gde je od 30. septembra do 4. oktobra ucestvovala na 2.Olimpijadi sporta, zdravlja i kulture treceg doba. Takmicili su se u šahu, maratonu, streljaštvu, plivanju... u konkurenciji 600 takmicara iz cele Srbije. Najbolje je prošla ekipa koja se nadmetala u streljaštvu i zauzela 21 mesto, u maratonu i šahu bili su negde na sredini. Pored sportskog nadmetanja, penzioneri su na Olimpijadi bili u prilici da od vrsnih strucnjaka saznaju nešto više o svom zdravlju, ishrani, rizicima odredenih bolesti karakteristicnih za populaciju starih...

Prema recima Pejanovica tokom oktobra aktivisti Organizacije zajedno sa Crvenim krstom, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad posetice jedan broj penzionera, a posebno bolesne i nepokretne, porazgovarati o njihovim potrebama i sagledati mogucnosti rešavanja problema koje ti ljudi trenutno imaju.

- Dosta toga preduzima se i u najvecoj mesnoj organizaciji penzionera, u Kostolcu koja tradicionalno svoje clanove i ostale koji ne moraju da budu iz Kostolca a to žele, snabdeva zimnicom pod veoma povoljnim uslovima. Uz mogucnost placanja na cetiri rate obezbeduje ih krompirom, šecerom, lukom, brašnom, uljem i drugim potrebštinama što predstavlja svojevrsnu pomoc starima. I ovde cemo organizovati posete penzionerima, ponuditi pomoc tamo gde bude potrebno, popricati sa ljudima jer je ponekad i to dovoljno za skromnu penzionersku dušu, rekao nam je na kraju razgovora Pejanovic.

S.E.

PREDAJA LISTE KANDIDATA SRPSKE NAPREDNE STRANKE ZA IZBORE U KOSTOLCU

ZORAN SAVIC PRVI NA LISTI

Proteklog cetvrtka Srpska napredna stranka zakazala je predaju liste kandidata za odbornike Gradske opštine Kostolac, za izbore koji su raspisani za 6.decembar. “Uredno smo juce obavestili Gradsku izbornu komisiju da želimo da našu kandidaturu predamo u sada vec opštini Kostolac. Ocigledno je da Gradska izborna komisija smatra da se izbori sprovode na nekom drugom mestu, a ne u Kostolcu i evo danas nikoga nismo zatekli u Mesnoj kancelariji Kostolca, da tu predamo listu. Prozivam sve šefove odbornickih grupa koji su se utrkivali za skupštinskom govornicom, ko je više zaslužan za Gradsku opštinu Kostolac i pitam zašto sada ovde nema Gradske izborne komisije, odnosno njihovih predstavnika.

Prozivam gradonacelnika, predsednika Skupštine, Žarka Pivca, Slavoljuba Matica, Sašu Valjarevica i sve druge koji su se zaklinjali kako ce Gradska opština Kosto-lac da radi iskljucivo u interesu gradana Kosto-lca. Ovom prilikom po-kazali su koliko iskre-no misle dobro grada-nima Kostolca. Naša je namera bila da ovo bude svecani cin za clanove SNS-a, za kandidate za odbornike i za gradane koji su podržali kandidaturu SNS-a, a sada cemo kandidaturu mora-ti da predamo u Gradskoj upravi Požarevac. Mis-lim da je prica oko Gradske opštine Kosto-lac koju sprovodi DS, SPS, G 17 Plus i SRS najobicnija farsa. Ovo-ga puta su pokazali da ne razmišljaju o opštini Kostolac kao samostalnoj opštini, nego cisto kao o jednom politickom problemu koji treba da reše za njih na najbolji nacin, a ne u interesu gradana Kostolca”, rekao je Veroljub Arsic, poverenik SNS-a za Branicevski okrug.

Prvi na listi odbornicke grupe Srpske napredne stranke je Zoran Savic koji naglašava da je lista sastavljena od mladih, nekompromitovanih ljudi koji žele opštini Kostolac da krene napred. Ne želim da pravimo jaz izmedu stranaka, vec zajednickim snagama da uradimo ono što nedostaje Kostolcu, a to su grejanje, infrastruktura, unapredenje sporta, ekologija, zapošljavanje mladih ljudi. Razocarani smo što lista nije primljena u Kostolcu, pa cemo to obaviti preko pisarnice grada u Požarevcu”, istakao je Savic.

D.D.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

DSS I NS U KOALICIJI NA IZBORIMA ZA GO KOSTOLAC

Na prošlonedeljnoj konferenciji za medije u prostorijama Demokratske stranke Srbije Požarevac novinarima su se obratili Slavoljub Matic, predsednik Okružnog odbora DSS i Aleksandar Avramovic, predsednik Gradskog odbora DSS.

Matic je na pocetku uputio kritiku aktuelnim vlastima u Požarevacu zbog toga što ni na koji nacin nisu obeleželi godišnjicu demokratskih promena tokom oktobra pre devet godina.

- Smatram da je bilo umesno obeležiti taj dan, makar jednom izjavom, ili gradonacelnika, ili šefova vladajucih partija, medutim to nismo doživeli i upucujemo javnu kritiku, jer smatramo da je to trebalo na neki nacin obeležiti. Valja podsetiti da je 5.oktobar bio dana kada je Požarevac dobio jedan demokratski dijalog i nakon toga su se desile stvari koje su omogucile sasvim drugaciji pristup politickom životu u našem gradu. Mnoga obecanja iz tog perioda su izneverena, mnoga ocekivanja smo imali i mi direktni ucesnici u svim tih zbivanjima, ali moram da istaknem i da je bilo nekih pomaka nabolje, ako ni u cemu drugom ono bar u demokratskom dijalogu izmedu politickih partnera, izmedu vlasti i opozicije, izmedu onih koji su do juce bili politicki protivnici.

Ono što je razlog sazivanja ove konferencije za štampu je da podsetimo naše gradanstvo šta radi aktuelna republicka vlast, Boris Tadic i njegovi sateliti dovode naše gradane u punu neizvesnost. Ako pricamo o organima pravosuda, videcemo da su naše sudije u punoj neizvesnosti, ministar pravosuda, gospoda Malovic najavljuje promene sudisjkog kadra i rezanje kadra za najmanje 50 odsto zaposlenih, kršeci pritom Ustav, rekao je još Matic i dodao da postoji bojazan da ce partijska poslušnost biti jedan od parametara pri najavljenom otpuštanju 14.000 zaposlenih u državnoj administraciji. Takode, govorio je i školstvu, rekavši da se po diktatima iz inostranstva zahteva od nas da imamo odeljenja prepuna daka, racionalizacija za oko 8 000 ucionica, što znaci i otpuštanje prosvetnih radnika. Serijalom tribina, receno je još, DSS ce pokrenuti javnu rec u znak protesta.

Što se tice izbora za gradsku opštinu Kostolac Matic je najavio da ce DSS nastupati i koaliciji sa Novom Srbijom.

Avramovic je istakao znacaj izbora u Kostolcu, pre svega zato što se formira nova opština i uvek ce se pamtiti prvi rezultati, prve koalicije, prvi predsednik opštine. Koalicija DSS-NS ce staviti do znanja, po Avramovicu, da se ne slaže sa režimom Borisa Tadica i da ce se poslati jak impuls da nece dozvoliti da Kostolac postane Majdanpek ili Bor.

L.L.