Header

SINDIKATI PREDUZECA IZDVOJENIH IZ EPS-a

MINISTRI ODLAZE, PROBLEMI OSTAJU

Sindikalna borba preduzeca izdvojenih restruktuiranjem EPS-a traje godinama. Poslednja, uspešna akcija, bila je borba za pravo na podelu besplatnih akcija za godine radnog staža ostvarenog u JP EPS. Nakon nekoliko razgovora sa predstavnicima nadležnih ministarstava oko sedam i po hiljada radnika non - kor delatnosti ipak je, doduše uz pretnju štrajkom, koji je bio zakazan za 29. jul, ostvarilo svoje pravo na upis EPS-ovih akcija.

- Naravno, naše aktivnosti traju i tokom leta. Predstavnici preduzeca “RIO”, “Autotransport” , “Kostolac- usluge”, “Georad” , “PRIM” i “Standard” tokom juna obratili su se generalnom direktoru PD “TE-KO” Draganu Živkovicu da bi razgovarali o problemima koji su kamen spoticanja od izdvajanja firmi. Na zahtevanom sastanku trebalo bi pre svega razgovarati o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, nepoštovanju dogovora i ugovora oko poslova koji su trebale da obavljaju izdvojene firme u okviru osnivaca a koje su trebale da budu nosioci tih poslova. Tu je i isplata zaostalih dugova, jubilarnih nagrada i otpremnina..., kaže Valentina Milojevic, predsednica sindikata PD “RIO” Kostolac i dodaje da je zahtev za što hitnijim sastankom sredinom avgusta poslat i ministru rudarstva i energetike Petru Škundricu na kome bi se raspravljalo o obavezi osnivaca iz osnovne delatnosti da izknjiži i izregistruje delatnosti kojima se bave novoosnovane firme a ne da duplira službe .

- Sve izdvojene firme strucne su da obavljaju svoje poslove koje godinama kvalitetno rade. Osnivac je u obavezi da za sve poslove angažuje prvenstveno firme non-kor delatnosti, a ne treca lica, ili da se službe dupliraju, kaže direktorka “RIO” Nataša Savic i dodaje da je jedan broj radnika uspeo da se vrati u osnovnu delatnost.

- Cinjenica je da restruktuiranje nije uradeno kako treba i zato zahtevamo studiju opravdanosti .Cinjenica je da npr. poslovi “Georada” idu ispred proizvodnje( odvodnjavanje) a poslovi “RIO”-a iza(rekultivacija i ozelenjavanje), znaci najtešnje su vezani za osnovnu delatnost, dodaje.

O otpremninama, za šta su spiskove radnika Sindikati dostavili bivšem ministru Popovicu, reviziji opravdanosti izdvajanja i poštovanju potpisanih ugovora o osnivanju Vecko Krstanovski, predsednik sindikata PD “GEORAD” kaže:

- Bivši ministar Popovic ubedivao nas je na poslednjem sastanku da ce radnici sigurno dobiti otpremnine. Sada je ostalo da o istoj temi razgovaramo sa novim ministrom koji je upoznat i sa našim zahtevom o reviziji opravdanosti izdvajanja u šta smo ukljucili i Fakultet rudarstva, geološkog odseka, koji ce nam strucno pomoci. Plan je da prvo poradimo na dobijanju otpremnina a zatim i na reviziji. Georad nikako nije trebalo izdvajati jer radimo mnogo složenije poslove od kolega iz Kolubare , koji, za razliku od nas, nisu izdvojeni. Tražimo da, ako ništa drugo, budemo bar zavisna preduzeca u okviru EPS-a, kaže Krstanovski, i dodaje da se sindikat “Georada” izborio za topli obrok i regres, primili smo, iz dobiti, trinaestu platu, radnicama su davane i pozajmice. Uradili smo osiguranje za sve radnike koje ce firma uplacivati do privatizacije, ukoliko do nje dode, kaže Krstanovski.

T.R.S.

AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

SOLIDAN ODZIV

U organizaciji Crvenog krsta u Požarevcu u restoranu “Nacelstvo” i zgradi lokalne samouprave održana je akcija dobrovoljnog davanja krivi za radnike ovih službi ali i za gradane koji su hteli da na ovaj nacim pomognu... Na pocetku akcije Mile Stošic clan komisije za dobrovoljno davanje krvi, je zahvalio ljudima dobre volje, davaocima krvi, rekavši da je ovo druga godina u kojoj se ovde daje neophodna krv. Gradonacelnik Požarevca Saša Valjarevic je, pozdravljajuci prisutne, rekao da ova manifestacija treba da postane tradicionalna.

Inace u toku dana prikupljeno je 34 jedinica krvi od cega je krv dalo 26 zaposlenih u nlokalnoj samoupravi i tri gradanina .Krv je prvi put dalo pet ljudi a od ukupnog broja isti je broj žena i muškaraca.

M.N.

STANDARDI EVROPE - AZIL ZA PSE

Nedavni lokalni i republicki izbori u Požarevcu, i zemlji Srbiji, na osnovu ostvarenih izbornih rezultata, svedoce da vecinu glasova osvojiše politicke partije koje u osnovi svojih Programa, pored ostalog, imaju bar jednu alineju, po kojoj se zalažu za evropsku perspektivu srpskog društva. Srbija iz sve snage nastoji i „cima” da se prikljuci porodici evropskih naroda. Hoce standarde i vrednosti koje neguje evropsko društvo, e, da bi postala kandidat za clanstvo, a potom pridruženi clan. Osiromašeno i u opanke doterano društvo, nedvosmisleno izabra pravac kuda da ide. No, to po svemu sudeci, a, na osnovu stavova koje evropski zvanicnici upucuju politickoj eliti Srbije, nije dovoljno. Stici na željeni cilj nije lak i jednostavan posao. Srbi pre ulaska u Evropu moraju položiti prijemni ispit, rešiti enigmu složenih zadataka. Otresu opanke, ispune standarde, a i bez evropskih pravila nauce da rade. Lenstvovalo se i previše. Zemlju je osvojio korov. Vreme Jovance Micica, kad je sa klecanom torbom okacenom o rame, krenuo na put oko sveta je prošlo. Neka Jovanca egzistira kao junak literature, srpskog folklora. Sadašnji trenutak življenja u Srbiji je surov od realnosti, njega niko umesto nas ne može savladati. Evropa želi umivene, umilne, ciste, i demokratski nastrojene Srbe. Zar je ogledalo krivo, što je princeza ružna?

Prica o neophodnim Standardima - Zakonima koje srpski parlament mora da usvoji kao preduslov za stajanje u red pred evropskim vratima, cini se suvišnom. Tim zakonima se srpska javnost svakodnevno obasipa, bombarduje takoreci. Oni postaše „svetinja” nalik onom cuvenom Titovom pismu iz 1971. godine, koje u silini ponavljanja i vrapci nauciše napamet, cavrljajuci o njemu od ranog jutra po strnjikama i granama žbunova. „Bela šengenska lista” (takode Standard- omogucuje slobodu putovanja bez vize) potvrduje granicu našeg kazamata.

Ipak, Evropski standardi moraju da se ispune i zažive u citavom srpskom društvu. Nema vrdanja. Požarevacka politicka elita mora da misli šta joj je ciniti? U suprotnom, slede packe. Za osam godina stažiranja pred Evropom, Požarevac je videvši kako se konji potkivaju, i sam podigao nogu da prikaci sebi potkovicu o stopalo. Požarevac bi u Evropu, makar i peške. Za osam godina Požarevac u ime opšte (evropske) stvari, gle cuda, ispuni jedan od standarda. Sazida Azil za pse. Da paradoks bude veci, sazida ga radikal. Do juce šikanirane, mucene i omalovažene domace životinje dobiše dostojan dom. Sad u svom staništu imaju hranu, vodu, udoban smeštaj i veterinara (pretpostavljam) da brine o sudbini pasa. Dostojno životinja, svaka cast. Dostojno i Evrope. Pohvalno za srpske Radikale. Srpska briga o nemocnim i napuštenim životinjama - psima, ima smisla, koliko i americko insistiranje na ljudskim pravima. Položen je prvi od ispita.

Kako je Azil za pse, uraden u predvidenom planu, namece se pitanje (takode proizašlo iz evropskih standarda), kad ce i u kom roku biti okoncana gradnja požarevackog „Skadra” zaraslog u korov, u krugu požarevacke bolnice? Požarevacko porodilište zapoceto sa gradnjom, krajem devedesetih, a oko koga se vrzmaše mnogi funkcioneri tokom izbornih kampanja, i nakon „revolucije”, tek ceprkajuci oko njega, i dan danji deluje sablasno. Bruka je reci, kako Porodilište lici na Pustu kucu. Aparatcici imaju opravdanja zašto je to tako. Oni svoje neznanje, pretvaraju u vrlinu vladanja. Dokle? Osam godina izvrdavaju odgovornost. Hteli ste Standarde, evo, imate ih, porucuje Evropa. I bez Evrope, i njenih Standarda, Požarevljanke zaslužuju humane uslove, bar, u vreme porodaja. One moraju imati civilizovane uslove dostojne za sebe i decu koju nam daruju. Ako i radikali, dovrše posao oko Porodilišta, vajda je. Vrapci su prestali da cavrljaju o Titovom pismu, odavno. Srbi moraju shvatiti da je Porodilište nužnost. Majica je bliža covekovom telu od kaputa.

Požarevljanima je Porodilište prece od Azila za pse.

Aleksandar Lukic, književnik

SEDNICA GRADSKOG VECA POŽAREVCA

REORGANIZACIJA GRADSKE UPRAVE

Požarevacko Gradsko vece na prošlonedeljnoj sednici dalo je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjem uredenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi.

Nakon donošenja niza pravnih akata krajem juna, u cilju funkcionisanja grada Požarevca u skladu sa zakonskim odredbama i propisima, preostala je reorganizacija Opštinske uprave u Gradsku upravu, za šta je preduslov bio upravo usvojeni Pravilnik o sistematizaciji.

- Predstoji potpuna reorganizacija uprave. Došlo je do reorganizacije Odeljenja za privredu i finansije, Odeljenje za društvene delatnosti više nije u sastavu Odeljenja za privredu. Reorganizuje se Odeljenje za urbanizam, koje ce sasvim drugacije i efikasnije da obavlja svoju delatnost. I u ostalim odeljenjima doci ce do promena, - rekao je gradonacelnik i predsednik Gradskog veca grada Požarevca Saša Valjarevic, podvlaceci da nijedna kadrovska izmena u Gradskoj upravi nece biti po politickoj liniji.

Po njegovim recima, svuda gde se pokaže nedostatak kadrova, a takvi kadrovi vec postoje unutar Uprave, doci ce do preraspodele postojece kadrovske strukture. On je još naglasio da prijema novih radnika nece biti, izuzev nedostajucih strucnjaka - arhitekte i gradevinski inženjeri, u Odeljenju za urbanizam, za kojima je konkurs vec poduže otvoren.

Gradsko vece razmatralo je i informaciju u vezi izgradnje sportsko - rekreativnog objekta - terena za male sportove, koji treba da se izgradi pored Sportskog centra Požarevac. Sacinjeni su odgovarajuci urbanisticki akti, usaglasice se projektna dokumentacija i izdati odobrenje za izgradnju i prijavu radova. Gradnja sportskog kompleksa iziskivace i promenu trase ulice Ilije Gojkovica. Zbog neusaglašene dokumentacije, letos je Ministarstvo za kapitalne investicije zaustavilo gradnju, a nedavno je stiglo upozorenje da ce, ako se problemi ne otklone, sredstva NIP-a, odobrena za ovaj projekat, biti preusmerena nekoj drugoj lokalnoj samoupravi. Na osnovu usaglašene dokumentacije, radovi su ovih dana nastavljeni. Projekat predvida da u letnjem periodu novosagradeni kompleks služi za male sportove, a tokom zime bude klizalište.

Gradsko vece i na prošloj sednici nastavilo je da traga za najadekvatnijim rešenjem problema gradnje novog objekta Istorijskog arhiva. Vec poduže se ceka na stav Republicke Vlade, odobrenje za rušenje objekata u ulici Bratstva i jedinstva u Požarevcu, kako bi se na toj lokaciji sagradio novi objekat Istorijskog arhiva, za šta su sredstva NIP-a vec odobrena. Ako ne bude saglasnosti, objekat bi se gradio na drugoj lokaciji. Istovremeno, vode se pregovori sa Vojskom Srbije da lokalna samouprava, po pravu preceg kupca, ude u odgovarajuci aranžman i u vlasništvo objekta Doma Vojske, koji bi se preuredio i adaptirao za potrebe Arhiva i drugih korisnika.

- Smatramo veoma interesantnom priliku da od Vojske kupimo nekoliko nepokretnosti: Dom Vojske, prostor gde su teniski tereni kod restorana “Gem”, kasarna “Sopot” i vojni poligon ispred te kasarne, “Barutana”, mesto sadašnjeg novog groblja, koje bi u buducnosti moglo da se širi, prostor u sadašnjoj MZ “LJubicevo” i prostor ranijeg skladišta municije u Zabeli. Pre nekoliko dana smo od Republicke poreske uprave u Požarevcu dobili procenu vrednosti imovine, u daljim kontaktima sa Vojskom Srbije videcemo kakav je dogovor moguce postici. Dom Vojske, sa 1.600 kvadrata, mogao bi da posluži i za Istorijski arhiv, ima prostora za izložbe, a mogao bi da se reši i problem prostora Turisticke organizacije, pa možda i smeštaj drugih ustanova, - rekao je Valjarevic.

Gradsko vece odobrilo je nabavku poklon paketica za sve dake - prvake, tradicionalni znak pažnje, koji ce uz želju da uspešno zapocnu školovanje, od clanova Gradskog veca dobiti svi prvaci u gradskim i seoskim osnovnim školama.

Na ovoj sednici, na predlog Direkcije za izgradnju, sredstva u visini od 14 miliona rasporedena su za izgradnju trotoara u selima: Bradarac, Klenovnik, Lucica, Poljana, Maljurevac, Prugovo i Cirikovac.

Kako je po završetku sednice Gradskog veca, u obracanju predstavnicima medija, Gradonacelnik Požarevca Saša Valjarevic izjavio, rekonstrukcija ulice Draže Markovica okoncace se do polovine oktobra, umesto do pocetka septembra, odnosno pocetka ovogodišnjih “LJKI”, kako je prvobitno planirano. Pro-longiranje rokova obrazložio je pojavom dodatnih radova: postavljanje toplifikacionih, telefonskih i elektro-instalacija, kao i zamena azbestnih vodovodnih cevi u toj ulici, istovremeno demantujuci napise da je posao stopiran od strane smederevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

D. M.

RAZGOVOR SA MIROSLAVOM ŽIVOJINOVICEM CLANOM GRADSKOG VECA

IGRE MOGU DA POCNU

Poslednjih nedelja ulažu se maksimalni napori kako bi ovogodišnje 45.LJubicevske konjicke igre koje se tradicionalno održavaju prvog vikenda septembra bile prvorazredni srpski spektakl. Komisija za uredenje Hipodroma, Ergele “LJubicevo” i grada Požarevca oformljena je 23.jula i za njenog predsednika odreden je Miroslav Živojinovic, clan Gradskog veca. Nakon toga, 2.avgusta sazvana je Komisija u kompletnom sastavu i organizovane su grupe zadužene za sredivanje pojedinih delova. Za uredenje Hipodroma odredene su: JP “Direkcija za izgradnju opštine Požarevac, JKP “Vodovod i kanalizacija”, JKP “Komunalne službe”, PD “Elektromorava”, KPZ “Zabela”, PZP Požarevac i PD “RIO” Kostolac.

“Nakon pocetnih radova procenio sam da tu treba još firmi da se ukljuce, pa sam naknadno ubacio “Požarevac Kop” firmu koja je dobrim delom odradivala poslove preko Direkcije. Zatim “Neimar put” je obezbedio 30 kubika betonske mase za betoniranje bokseva, a PP “Moravac” šljunak za pravljenje tampona, jer smo procenili da je štala za prihvat konja bila neadekvatno opremljena, tako da smo izbetonirali bokseve, omalterisali zgradu, ofarbali vrata tako da sada grla mogu da se smeste. Na Hipodromu je “Autotransport” dovezao dvadesetak kamiona peska sa Kopa Drmno koji je poslužio za popravku staze za trening višebojaca. PZP Požarevac je sa svojim grederom izravnao stazu za galopere koja je iznivelisana, poravnata i vec dvadesetak dana se zaliva kako bi bila idealna i bezbedna za konje.

Ove godine ucestvovace grla iz Bugarske, Hrvatske, Bosne, preponaši iz Slovenije, a možda i takmicari iz Madarske. Preduzece “RIO” je zaduženo za ozelenjavanje pošto je delokrug njihovog rada orezivanje žive ograde. Oni su uredili kompletnu živu ogradu u dužini od 2 km, koja se nalazi pored spoljne i unutrašnje staze i pokosili su korov pored pruge na ulaznom delu. Prošle nedelje posecena su tri oraha koja su bila suva i sklona padu, uradili smo korekciono orezivanje na nekih petnaestak stabala, a sve u cilju bezbednosti ucesnika i posetilaca.Sa druge strane iz Moravske ulice angažovan je KPZ “Zabela” i nadam se da cemo za dan, dva završiti sa radovima i Hipodrom ce biti spreman za LJKI. Takode, tribine su dosta oštecene pa ce ih firma “Pantenor” sanirati sa jednim slojem maltera, kao i VIP ložu gde ce biti u funkciji sanitarni cvor. Centralna tribina bice ofarbana kao i ograda oko hipodroma cije je postavlja-nje u završnoj fazi”, istice Miroslav Živojinovic, clan Gradskog veca i predsednik Komisije za uredenje Hipodroma, Ergele i grada.

Za uredenje grada zadužena su preduzeca: JP”Direkcija za izgradnju opštine Požarevac”, JKP “Komunalne službe”, PZP Požarevac, PD “RIO”. Oni su vec proširili i pokosili prilazni deo iz pravca Beograda, a komunalni inspektori dace nalog preduzecima koja se nalaze u industrijskoj zoni da urede prostor ispred svojih ulaza. Takode, i drugi prilazi gradu narocito iz pravca Zabele bice pokošeni i uredeni. Od pratecih manifestacija u cetvrtak ce nastupiti Baletski studio “Amadeus”, petak je rezervisan za zvezde Granda, a subota za Van Gog. Dogovoreno je da se u subotu 6.septembra od 9 -11 casova u Ergeli “LJubicevo” održi “Žikina šarenica”.

Na uredenju Ergele svakodnevno se marljivo radi vec mesec dana unazad. Pored radnika JP “LJubicevo” na tim poslovima su angažovani PP “Petar usluge”, DP “Vodoprivreda”, KPZ “Zabela”, PD “RIO” Kostolac. Tamo je vec sve odradeno i samo ostaje da se ocisti i uredi put do Lagune. Ovogodi-šnje LJubicevske konjicke igre koštace oko 14 miliona dinara, a za nagrade bice izdvojeno 3.490.000 dinara.

D.Dinic

SEDNICA SO ŽAGUBICA

USVOJEN NOVI STATUT OPŠTINE

Odbornici Skupštine opštine Žagubica su na sednici održanoj u petak usvojili Statut opštine i privremeni Poslovnik SO Žagubica.

Na predloge oba dokumenta odbornici SRS, DSS i “Pokreta za Homolje” uložili su niz primedbi i amandmana. Ukazivano je na to da u Statutu popis nadležnosti predsedniku opštine daje preširoka ovlašcenja, da pojedina radna tela Skupštine nisu taksativno uneta, dok su u taj dokument uvršceni saveti za cijim postojanjem ne postoji realna potreba. Na predlog odbornika, korigovana je odredba o nacinu razrešenja Javnog pravobranioca. Bilo je i predloga da se sednica prekine i nastavi kroz nedelju dana, kad Statut stupi na snagu.

Polemika je vodena i oko privremenog Poslovnika Skupštine, ali je on usvojen gotovo jednoglasno.

Završni racun i rebalans

Vecinom odbornickih glasova, na ovoj sednici usvojen je i završni racun budžeta opštine Žagubica za 2007. godinu. Zbog složenih uslova funkcionisanja lokalne samouprave pred istek mandata prethodnog saziva Skupštine opštine, nakon toga perioda izbornih aktivnosti i konstituisanja novog skupštinskog saziva, ovaj dokument je, umesto polovinom jula, usvojen tek potkraj avgusta.

Završni racun je pokazao budžetski suficit u iznosu od 3,68 miliona, primarni suficit od 4,08 miliona i ukupni fiskalni rezultat od 3,02 miliona dinara.

Na prošlonedeljnom skupštinskom zasedanju, usvojena je i odluka o rebalansu tekuceg budžeta. Ukupna budžetska primanja uvecana su za 72,7 miliona dinara. Rec je o transfernim sredstvima Republike: Ministarstvo ekonomije - 66 miliona namenjenih za elektrifikaciju Beljanice i izradu projekta puta do buduceg skijališta, od Ministarstva za sport i omladinu dobijeno je 2,7 miliona za podlogu Balon hale i 900.000 dinara za sportske terene, a Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu usmerilo je 2,1 milion dinara za osavremenjenje Opštinske uprave. Novi budžetski okvir iznosi 252, 7 miliona dinara.

Al’ se u “Homoljcu” dobro jelo...

Odbornici iz redova skupštinske opozicije kritikovali su nacin i visinu raspodele budžetskih sredstava, ukazujuci da se enormna sredstva izdvajaju za fudbalske klubove, “Homoljac” u prvom redu, dok se za Agrarni fond, škole i druge namene moglo i trebalo da opredeli više novca. Zamereno je i opredeljivanje budžetskih sredstava za brojne specijalizovane usluge, formu koja, kako smatraju pojedini odbornici, omogucava trošenje novca van kontrole.

- Kao clan UO FK “Homoljac”, moram da primetim da se gro sredstava u “Homoljcu” troši na - hranarinu fudbalera. Neki jedu više, neki manje - jedni su pri apetiru, drugi su “vegetarijanci”, pa jedu - skuplje. Kao clan uprave nisam uspeo da saznam ko koliko troši na hranu, ko za koliko igra. Medutim, jedna tendencija je ocigledna: deca iz Žagubice su “prekobrojna”, oni “hranarinu” moraju da traže u drugim klubovima, mahom u susednom “Poletu” iz Suvog Dola, dok se ovde dovode neki isluženi igraci sa strane. Recimo, jedan fudbaler iz Velikog Gradišta, zbog nediscipline je udaljen iz FK VGSK, utocište našao u FK “Homoljac”. Neki drugi, iz Vrcina, ni kriv ni dužan - završio u “Homoljcu”. Tako i par igraca iz susednog Majdanpeka. Prošle godine smo imali rezervnog golmana koji nikad nije bio golman, ali je imao “hranarinu” kakvu nece imati dokle god se bavi fudbalom. A, na drugoj strani, FK “Homoljac” ima dugove prema “Litasu”, “Premijer sportu”..., - ukazao je LJubiša Jovkic, odbornik DSS.

- Ja bih voleo da me ova Skupština rastereti nadležnosti i da o finansiranju “Homoljca” neko drugi preuzme brigu. Jer, to je vreca bez dna, svakodnevno dolaze clanovi uprave kod mene i traže novac. “Homoljac” je udruženje gradana, kad je u pitanju uprava i drugo, a kad treba da se odvoje sredstva, onda su opštinski klub. Ako objasnim da su predviden iznos iskoristili i odbijem, odmah ispada da mrzim ljude iz “Homoljca” i ne znam koga, odmah sam anti-element, dok se s druge strane dice da su u najvišem rangu u istoriji “Homoljca”, pa, hajde predsednice, ako smeš, ti to “ruši”... Molim Skupštinu da se takvi tokovi jednom preseku i stvori cista situacija, - reagovao je predsednik opštine Žagubica dr Dragi Damnjanovic.

Elektronska uprava

Odbornici su tražili i pojašnjenje oko utroška sredstava dobijenih za realizaciju projekta Elektronske uprave. Rec je o modernom i veoma funkcionalnom sistemu koji se na prostoru Žagubice uveliko gradi i, kako se culo na ovoj sednici, na Dan opštine Žagubica, 25. septembra, stavice se u funkciju.

Sve mesne zajednice na podrucju ove opštine bice elektronski povezane sa sedištem lokalne samouprave, odnosno bazom podataka Opštinske uprave i, pritiskom na dugme, stranka ce u Mesnoj kancelariji u svom naselju moci da dobije izvod iz maticnih knjiga i brojna druga dokumenta. Uz veoma valjano osmišnjen i u praksi na najbolji nacin potvrden Uslužni centar, sistem Elektronske uprave predstavlja krupan korak dalje u približavanju državne uprve gradanima.

Na zahtev odbornika da se izvesti o toku i nacinu realizacije namenskih sredstava u visini od 2,1 milion dinara, dobijenih od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za izgradnju ovog sistema, predsednik opštine Žagubica dr Dragi Damnjanovic je istakao:

- Prvi u Srbiji imacemo mogucnost da u svakom naselju gradani dobiju potrebna dokumenta. Pre dve godine, u Indiji smo prisustvovali prezentaciji takvog sistema “Program 48 sati”, kod gospodina Ješica. Jeste zaživeo odmah posle NJujorka, ali je zaživeo samo na teritoriji grada Indije. Mi, preko kablovskog sistema, idemo mnogo dalje od toga, stvaramo Elektronsku upravu na teritoriji cele opštine. Kad se zna da je opština Žagubica veoma razudena, da su naselja prostorno udaljena i da je u zimskim uslovima iz pojedinih naselja kretanje saobracajnicima veoma otežano, a da ima i dosta starackih domacinstava, funkcionisanje ovakvog sistema dodatno dobija na znacaju, - rekao je Damnjanovic.

U krugu “odabranih”

Pored ostalog, na ovoj sednici je usvojena i Strategija razvoja socijalne politike opštine Žagubica za period 2008 - 2013. godina. Rec je o dokumentu kojim opština Žagubica konkuriše za odobrava-nje sredstava kod Fonda za socijalne inovacije - Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Projekte i ocekivanja u ovoj oblasti pojasnio je Jovica Stojanovic, clan Opštinskog veca zadužen za implementaciju strategije lokalnog ekonomskog razvoja.

- Opština Žagubica je jedna od opština koje su ukljucene u “Program plus” UN i EU. Taj program podrazumeva izradu strateških dokumenata u oblasti socijalne zaštite za 41 odabranu opštinu u Srbiji. Mi smo u tom krugu. Strategija razvoja socijalne politike rezultat je angažovanja svih institucija u ovoj oblasti: od Decjeg vrtica, institucija u oblasti zdravlja, do centra za socijalni rad. Tendencija Ministarstva za rad i socijalnu politiku je da se u odabranim opštinama pokuša da pitanja socijalne zaštite budu rešavana vaninstitucionalno. Opredelili smo cetiri strateška prioriteta i dva akciona plana. Ministarstvo rada i socijalne politike odlucilo se da finansira do dva projekta, mi smo se opredelili za Akcioni plan za mlade i Akcioni plan za stare - “Pomoc u kuci”. Svaka opština može da konkuriše za ukupno 2 miliona dinara, od cega 400.000 treba da bude ucešce opštine. Ocekujemo da cemo sa kvalitetnom dokumentacijom uspeti da dobijemo sredstva, - rekao je Jovica Stojanovic, dodajuci da ce žagubicka Strategija lokalnog ekonomskog razvoja, uradena 2005. godine, biti inovirana, s obzirom na donošenje Master plana “Stig - Beljanica- Kucajske planine”, u cemu ce pomoci i Kancelarija za regionalni razvoj. Najavio je i konkurisanje opštine Žagubica na konkursu programa “Edžchange”, kako bi se našla medu 20 pilot - opština u kojima ce se, po metodologiji Evropske unije, raditi Strategija održivog ekonomskog razvoja.

“Boem” i dalje vozi

Odbornici su upoznati i sa radom tenderske komisije u oblasti izbora najpovoljnijeg ponudaca za obavljanje linijskog javnog prevoza putnika u prigradskom saobracaju. Data je saglasnost na odluku da taj posao i u narednih godinu dana bude poveren Deonicarskom društvu “Moto Boem” iz Negotina, uz opaske odbornika da ubuduce pojedine linije moraju da se ožive, s obzirom da u poslednje vreme pristižu pritužbe meštana nekoliko planinskih naselja ove opštine na neredovno pojavljivanje autobusa ovog prevoznika.

Kadrovske promene

Odbornici So Žagubica razrešili su dosadašnje i imenovali nove upravne i nadzorne odbore JKP “Belosavac”, KPC “Jovan Šerbanovic”, Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Žagubica, Turisticke organizacije opštine Žagubica i Doma zdravlja u Žagubici.

Skupština je za vršioca dužnosti direktora JKP “Belosavac” imenovala Dragišu Bogdanovica iz Izvarice, za v.d. direktora Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Žagubica Dragišu Vuckovica iz Ribara, za v.d. direktora KPC “Jovan Šerbanovic” Novicu Obrenovica iz Krepo-ljina, a za v.d. direktora Turisticke organizacije opštine Žagubica Dragišu Petrovica iz Osanice.

Razrešavanju i imenovanju prethodila je veoma žustra rasprava, tokom koje su odbornici “Pokreta za Homolje”, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije ukazivali na politicku pozadinu kadrovskih promena, zamerali što se Upravni i Nadzorni odbor Doma zdravlja razrešavaju pre isteka mandata, a sa obrazloženjem da je mandat istekao, da u predlogu za imenovanje nije poštovana odredba Statuta opštine o proporcionalnoj zastupljenosti žena u odborima, kao i to što su pri kadriranju zaobideni upravni odbori i pravni akti preduzeca, Statuti i Pravilnici o sistematizaciji.

Peticija komunalaca

Najoštrija rasprava vodena je oko smene na celu JKP “Belosavac” Žagubica. Odbornik Jovica Trailovic porucio je da je 40 od ukupno 42 radnika ovog preduzeca potpisalo peticiju kojom traži da se direktor ne menja, upozoravajuci da je moguc poremecaj u poslovanju zbog smene “iz cisto politickih razloga”.

Bilo je pokušaja opozicije da se predložena kadrovska rešenja dezavuišu i argumentima da, eventualno, strucna sprema predloženih kandidata nije adekvatna, ali se odustalo nakon ukazivanja predlagaca na cinjenicu da ni raniji saziv Skupštine, u kome je glavnu rec vodila grupacija koja sada cini opoziciju, nije previše obracao pažnju na kvalifikacionu strukturu. Uz to, uporedba je pokazala da nova rešenja ni po cemu nisu lošija, u slucaju v.d. direktora JKP “Belosavac”, stepen strucne spreme je i viši od dosadašnjeg direktora.

D. Milenkovic