2017-01-13T22:37:08+00:00 30. децембра 2016, 0:07|

Бане Спасовић: Привредни амбијент за развој и града и села

Градоначелник Бане Спасовић

Градоначелник Бане Спасовић

„Крај године је период када сумирамо резултате, али и правимо планове. Будући да обављам функцију градоначелника, једино што могу да обећам је да ћу се, заједно са својим сарадницима, према граду и грађанима опходити исто као и првог дана када сам преузео ову функцију. Желим свима добро здравље, а за све остало морамо заједно радити како би створили Пожаревац какав желимо да буде“, поручује градоначелник Пожаревца Бане Спасовић у интервјуу за наш Лист.

За основни циљ у свом раду градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, истиче стварање услова за привлачење привредних инвестиција и отварање нових радних места, са акцентом на стварање једнаких услова за живот свих грађана.

На питање о приоритетима којима се руководи у свом раду од избора за првог човека Града Пожаревца, са затеченом ванредном ситуацијом због нисправности пијаће воде, Спасовић истиче:  

– У Пожарвцу је апсолутно све било приоритетно, јер грађани нису били задовољни темпом, брзином, па ако хоћемо и ангажовањем представника локалне самоуправе у решавању проблема много година уназад. Приоритети су били излазак из ванредне ситуације, која је уведена због недостатка здраве пијаће воде, а тиме и обезбеђивање здраве пијаће воде, у граду и сеоским насељима тако да смо одмах кренули са стратешким планирањем водоснабдевања и почели оспособљавање постројења реверсне осмозе, које постоји више од 10 година, али није радило ни месец дана. Такође, ту су планирање нове санитарне депоније, уређење саобраћајница, проширење фекалне и канализационе мреже, проширење топлификационе мреже, проширење мреже здравствених амбуланти, улагања у школе, вртиће, спорт и културу, са посебним акцентом на развој туризма.

УЛАГАЊА И ПОТЕНЦИЈАЛИ ГРАДА

Годину на измаку обележили су бројни инфраструктурни радови. Које су инвестиције најзначајније, у смислу обухвата радова и новчане вредности?

– Од тренутка нашег именовања константно се ради на подједнаком побољшавању инфраструктуре у граду и селу. Трудили смо се и успели да подигнемо проценат извршења инвестиција који је до гашења Дирекције, крајем новембра, износио 70 посто, док је током читаве прошле године извршење било испод 30 процената. То нам је донело више од 25 километара нове асфалтне мреже и више од 30 километара атарских путева. Примера ради, новац намењен за сређивање атарских путева утрошен је не само из текуће, већ и из претходних година. Када говоримо о сеоским насељима, једна од првих одлука нам је била да се већ почетком 2017. године укине неоправдан намет плаћања јавне расвете од стране самих мештана.

– Неке од највећих инвестиција на уређењу улица су Кнез Милошев венац, вредности 47 милиона динара, Шумадијска, 30 милиона динара, улица у Старом Костолцу, вредности око 10 милиона динара, Хиландарска, 8,2 милиона динара итд… За годину дана ЈП „Топлификација“ је уградила више од 40 километара цеви у мрежу, односно, топлификациона мрежа је проширена за више од 20 километара у укупној вредности већој од 500 милиона динара.

Сматрате ли да се довољно улаже у месне заједнице и села?

– У ових шест месеци су издвојена значајна средства за градске и сеоске месне заједнице, али у наредној години та улагања ће бити још већа, зато што сви грађани са територије града Пожаревца заслужују да имају једнаке услове за живот, што је и један од приоритета ове власти. Локална самоуправа има план капиталних инвестија, који се односи на ширење градске канализационе мреже (фекалне и кишне), наравно и водоводне, као и ширење топлификационе мреже. Ту су и планови за реконструкцију, обнову, модернизацију школа у градским и сеоским насељима. Важно је испунити и основну функцију буџета да буде избалансиран и да се равномерно развијају сеоска и градска насеља. Тако је ове године свака сеоска и градска месна заједница добила минимално по једну асфалтирану улицу, као и реконструкцију постојећих и отварање нових амбуланти, посебно у сеоским насељима.

Значајан адут Града Пожаревца су туристички потенцијали у најширем смислу, којима је дат уочљиво већи значај. Хоће ли тај тренд бити настављен и у ком правцу?

 – Љубичевске коњичке игре од ове године су под покровитељством председника Републике Србије, што овој манифестацији даје посебно место на туристичкој мапи. Системска промена самог организовања манифестације довела је до тога да овогодишње игре остану запамћење по рекордном броју такмичара из иностранства, али и посетилаца, како на самом спортском догађају на Хиподрому, тако и на пратећим манифестацијама у граду. Све је то резултирало освајањем „Велике златне медаље“ на Новосадском сајму, за мултимедијални спектакл отварања 53. Љубичевских коњичких игара. И на то смо посебно поносни. Свесни да нас то додатно обавезује, учинићемо све да манифестација ЉКИ убрзо стане раме уз раме са највећим манифестацијама у Србији, али и региону. Грађани су имали прилику да уживају на концерту групе „Бијело дугме“, коме је присуствовало више од 20.000 људи. За дочек Нове 2017. године наступаће група „Van Gogh“, што показује нашу намеру да реномираним извођачима привучемо посетиоце не само из Браничевског округа, већ и из читаве Србије и иностранства. Новогодишње украшавање града је по мом мишљењу, али и многих грађана са којима сам разговарао, најлепше у последње време. Највишу оцену дали су и грађани Србије на разним форумима.

Како Град брине о потребама младих (сређивање школских објеката, подршка спортким клубовима и организацијама и слично)?

– Град је у овој години уложио значајна средства у школе, око 100 милиона динара. Нема школе у којој нешто није урађено. Наредне године ће та улагања бити на исто тако високом нивоу. Неке од већих инвестиција су замена комплетне столарије у ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу, као и на згради Пожаревачке гимназије, обновљен је паркет у ОШ „Десанка Максимовић“, и то по први пут откада је та школа отворена. Ради се фасада на Медицинској школи, електроинсталације су сређене, између осталих, у основним школама „Д. Обрадовић“ и „Краљ Александар I“. За похвалу је друштвена одговорност предузетника из Пожаревца, који су својим донацијама допринели уређењу школа.

– Повећане су стипендије за најбоље ученике и стављен је посебан акценат на вртиће и предшколско образовање. Додељењо је 40 стипендија и 10 за студенте на мастер студијама. Значајна средства су уложена и у здравство. Замењена је столарија на згради Медицине рада, уређен је хол у Дому здравља и набављени су апарати, који су годинама недостајали овој установи. Намера је да се улагањем у примарну здравствену заштиту растерети секундарна.

– Улагања у спорт су значајна из градске касе. У овој години су издвојена 63 милиона динара за подршку локалним спортским организацијама и још 10 милиона за омладински спорт. У наредној години та сума ће се повећати за још 2 милиона динара, као подршка локалним спортским организацијама.

Годину је обележио и престанак постојања Дирекције за изградњу Града Пожаревца?

– Последњег дана новембра извршена је предаја књиговодствене ванбилансне активе са Дирекције за изградњу Града Пожаревца на Град Пожаревац. Тиме је Дирекција званично престала да постоји. Пре тог чина, Скупштина града је на седници одржаној 22. новембра донела одлуку о престанку рада, постојања и брисања из регистра ЈП „Дирекција за изградњу Града Пожаревца“. Пре тога је Градско веће донело неколико закључака о статусу овог, сада већ бившег Јавног предузећа. Формиран је Радни тим за контролу спровођења поступка статусне промене ЈП Дирекција за изградњу. Тим има 12 чланова, који чине помоћници градоначелника, начелница Градске управе, начелници одељења Градске управе и чланова Градског већа. Такође, формиран је Радни тим за контролу валидности документације Дирекције. Приликом примопредаје документације преузета је ванбилансна актива Дирекције, која обухвата све капиталне инвестиције од оснивања Дирекције, 1995. године, до 2015. године, као и инвестиције које су окончане до 30. новембра 2016. године.

– Комисија је у записнику констатовала да је фактички преузела ванбилансну евиденцију Дирекције, у вредности од 2.968.346.000 динара. Тим који је формиран за проверу исправности документације ће у наредном периоду проконтролисати те документе и утврдити да ли постоји валидна документација потребна за укњижбу у Јавне евиденције до 2012. године. Државни ревизор је наложио још 2012. године Дирекцији и Граду Пожаревцу да се све капиталне инвестиције, које је реализовала Дирекција, пренесу на оснивача – Град Пожаревац. Државна ревизија је поновила тај налог у јулу ове године. Захтев ревизора је спроведен у дело 30. новембра и на тај начин стављено је до знања да Град Пожаревац поштује одлуке државних органа и прописе Републике Србије.

ИНВЕСТИЦИЈЕ И ЗАПОШЉАВАЊЕ

С обзиром на то да развој града и привлачење инвеститора истичете као приоритет, шта је у том смислу учињено током 2016. године?

– У октобру је Град Пожаревац продао део земљишта аустријској фирми “Immofinanz“, која ће до краја 2017. године на том простору отворити модеран ритејл парк „Стоп шоп“. Ово је уједно и прва велика страна директна инвестиција у нашем граду у последњих 30 година. Комплетна инвестиција вредна је око 10 милиона евра, а планирано је да се у њему упосли око 300 Пожаревљана. Њихов долазак нас радује и због тога што су у овој компанији проценили да ће куповна моћ на овој територији бити у наредним годинама у порасту, те нам и то говори да смо на добром путу.

Следећи кораци у правцу улагања у потенцијале града и очекивани ефекти?

 – У циљу довођења инвеститора Град Пожаревац је предузео низ активности. Поред уређења нове Индустријске зоне величине 10 хектара, крајем прошле године Град је купио ДП „Шећерана“, у стечају, укупне површине од 22 хектара и 40.000 метара квадратних пословног простора, који чине углавном фабричке хале у добром стању. Купили смо и део предузећа „Путоградња“, тако да смо кренули у ревитилизацију старе Индустријске зоне. Ту нећемо стати, већ ћемо у догледном периоду откупити и некадашњи МИП (Месна индустрија Пожаревац). Тиме би комплетно заокружили целину која би се звала Индустријска зона града Пожаревца. Завршена је гасификациона мрежа и очекујемо да ће почетком следеће године бити пуштена у рад. Дакле, нова Индустријска зона има сву потребну инфраструктуру.

– Паралелно, приступили смо и изради стратешких урбанистичких докумената.  У току је израда Плана детаљне регулације. У изради је и Стратегија одрживог развоја, у међувремену је Град донео и низ осталих локалних акционих планова, који су годинама чекали на доношење. Све то послаће јаснију слику инвеститорима о озбиљној намери града да им пружи повољну пословну климу. Потписан је Уговор о преносу јавне својине без накнаде, са Града Пожаревца на Републику Србију, у циљу изградње трафостанице 110/35/10 КВ, „Пожаревац 2“. Овим уговором створили су се услови за изградњу трафостанице 110/35/10 КВ „Пожаревац 2“, којом ће се обезбедити довољне количине електричне енергије за Индустријску зону и за несметано снабдевање струјом града Пожаревца. Комплетна инвестиција требало би да буде готова до 2020. године и требало би да износи око 10 милиона евра.

Подршка Владе и министарстава

 На питање да ли за реализацију планова развоја Пожаревца постоји довољна подршка Владе Републике Србије и њених министарстава, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић одговара:

– Пожаревац има велику подршку свих министарстава Републике Србије, што не тако давно и није био случај. Овде у Пожаревцу смо у шали говорили да су протеклих година локални функционери мост на Морави, који је на путу за Београд, схватали као Кинески зид и ретко га прелазили. То смо променили и данас смо моји сарадници и ја често у министарствима, али и министри долазе код нас.

– Парафразираћу мисао нашег премијера Александра Вучића да МОРАМО МЕЊАТИ своје навике и сви заједно решавати проблеме у граду. Ми имамо одличну сарадњу са кабинетом Владе РС и без њихове брзе и несебичне помоћи, буквално не бисмо могли да реализујемо неке пројекте. Подсетићу само на посете Небојше Стефановића, министра унутрашњих послова, Расима Љајића, министра туризма и трговине, који је помогао да после више од 70 година извршимо реконструкцију трибина и штала на Хиподрому у Пожаревцу, потом, Неле Кубуровић, министарке правде, Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а интензивну сарадњу имамо и са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, и то како са претходном министарком Кори Удовички, тако и са актуелном Аном Брнабић, и осталим министарствима.

Порука Пожаревљанима…

„Крај године је период када сумирамо резултате, али и правимо планове. Будући да обављам функцију градоначелника, једино што могу да обећам је да ћу се, заједно са својим сарадницима, према граду и грађанима опходити исто као и првог дана када сам преузео ову функцију. Желим свима добро здравље, а за све остало морамо заједно радити како би створили Пожаревац какав желимо да буде“, поручује градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

                                                                                                                                А. М.