2017-01-13T22:38:42+00:00 29. децембра 2016, 23:47|

Годину у Костолцу обележио нови Статут

Иван Савић

Иван Савић

За Градску општину Костолац 2016. година остаје упамћена по значајним искорацима, пре свега у смислу остварења дуго ишчекиваних циљева. Како истиче председник ове Градске општине Иван   Савић: – Урађено је много, а локална самоуправа је изградила нови систем вредности који становници Градске општине Костолац препознају. Потребно је доста простора и времена да се све понаособ истакне, али свакако је важно указати на то да су током 2016. године наше активности биле усмерене на све области живота и да је требало доста времена, труда и енергије како би све то било реализовало.

           Овом приликом, у разговору са председником Савићем, подсетићемо на неке од најважнијих активности у 2016. години, коју су обележили инфраструктурни радови, инвестиције, измена Статута Градске општине, оснивањa Културно – спортског центра, примена Закона о спорту и спровођење низа других активности у циљу унапређења квалитета живота грађана, што је и основна улога Градске општине Костолац.

 

ВЕЋА ОВЛАШЋЕЊА ЗА ГРАДСКУ ОПШТИНУ

 

Говорећи о измени Статута, којом се дају веће надлежности Градској општини Костолац, Савић подсећа да је то било једно од предизборних обећања Српске напредне странке, које је и испуњено.

– Најважнија измена у постојећем Статуту је да Градска општина Костолац добија овлашћења да оснива своја јавна предузећа и установе, каже Савић, и додаје:

– Локална самоуправа је сервис грађана и било је неопходно изменити Статут како би се грађанима приближи сви сервиси које би једна градска општина требало да пружа. Своје обећање смо испунили и дошли до најважнијег тренутка, Градска општина Костолац је на последњој седници Скупштине у 2016. години усвојила измене Статута.

– Политика коју Српска напредна странка води у Костолцу утемељена је на реалним принципима, што се доказало и на седници Скупштине на којој су сви одборници једногласно подржали предлоге одлука, што је, верујте, велика част и признање досадашњем раду.

 

БУЏЕТ ЗА НЕОМЕТАНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ

 

           Градска општина Костолац у 2016. години располагала је буџетским средствима у износу од 203.489.425,00 динара.

– Овим буџетом први пут стекли су се услови да костолачка општина има финансијска средства да нормално функционише и да на основу буџета планира одређене пројекте који представљају приоритет за нашу Градску општину, каже Савић.

ИНФРАСТРУКТУРНИ РАДОВИ

 

           Када је реч о инфраструктурној мрежи, један од приоритета у 2016. години била је реконструкција и изградња путне мреже. Новчаним средствима, која су се налазила на финансијском плану Дирекције за изградњу града Пожаревца, план је у потпуности остварен.

У 2016. години се као и до сада водило рачуна о томе да инфраструктурни радови, односно асфалтирање улица буде равномерно распоређено на све месне заједнице. Неке од најзначајниjих инвестиција су прилаз и паркинг иза стамбених зграда у Улици Трг братства и јединства, у Костолцу, затим, радови на изградњи пута који спаја Острово и гасну станицу, у Улици Лоле Рибара (први и други део), као и пресвлачење асфалтом пута у насељу Ђипиште у Острову. Радила се реконструкција и комплетна обнова терена за спорт и рекреацију на локацији иза Спортске хале. Након 40 година асфалтиран је главни пут у Старом Костолцу (прва фаза), потом, Индустријска  улица у Костолцу, део Поречке улице, улице Борислава Гајића и Светислава Миловановића у Кленовнику, Улица Лоле Рибара у Петки.

Председник Иван Савић, говорећи о инфраструктурним радовима, подсећа да су током 2016. године реализовани и радови на одржавању и ширењу уличне расвете на целој територији Градске општине Костолац. Наглашава да је по први пут урађена карта уличне расвете у Костолцу.

Локална самоуправа издвојила је средства и за постављање 60 нових клупа и 37 корпи за отпатке.

           У години која је већ на измаку требало би рећи да је један од приоритета било стварање што бољег амбијента за правилан раст и развој најмлађе популације. У 2016. години набављен је мобилијар за два нова дечија игралишта, и то у Улици Вељка Дугошевића и у дворишту цркве Светог Максима Исповедника. Костолац је добио најмодерније „Нивеа“ игралиште, какво немају ни много већи градови у Србији. Подсећамо да је „Нивеа“ донирала игралиште, а Градска општина Костолац обезбедила земљиште и уложила одређена средства за припрему терена за постављање игралишта.

КУЛТУРНО – СПОРТСКИ ЦЕНТАР

Говорећи о новоформираној установи у Костолцу, Културно – спортском центру, председник Савић наглашава да је Центар за културу показао да својим кадровским потенцијалом може, зна и уме да уради много тога на пољу културе, а имајући у виду да је вршилац дужности директора истакнути спортиста, једноставно природно је било да се овој установи дода и спорт.

Иван Савић подсећа на још једно обећање Српске напредне странке које је такође испуњено:

– У 2016. години Град Пожаревац је постао власник спортских објеката и земљишта око тих објеката. То је такође једно од обећања које смо грађанима дали у почетку вршења власти, односно преузимања одговорности да ћемо све објекте који нису у власништву Града, односно Градске општине Костолац, а који су били у власништву Електропривреде Србије, која није више у могућност да у њих улаже, пребацити у нашу надлежност. То смо и урадили, тако да ће од 1. јануара 2017. године свим спортским објектима, у које спада и плажа „Топољар“, управљати Културно – спортски центар Костолац.

СПРОВОЂЕЊЕ ЗАКОНА О СПОРТУ

Говорећи о визији деловања спортских друштава, председник Савић каже да је Закон о спорту врло добро осмишљен и да се уз поштовање Закона може рачунати на видљиве резултате: – У спортским организацијама, за рад са млађим категоријама мора да постоји лице које се школовало за рад са децом, дакле професори физичке културе. Наш је циљ да на спортским теренима имамо што више деце, а уз младе на теренима имаћемо и обавезу да запослимо наставнике физичке културе. То се мора применити у Костолцу, каже Савић, и додаје:

– Само у сарадњи са спортским организацијама можемо постићи жељени циљ. Ми би требало да будемо њихова подршка, а они подршка нама и нашој деци са територије Градске општине Костолац.

 

 

АНТРФИЛЕ

 

„Драги суграђани, желим Вам добро здравље, много среће и успеха у наредној 2017. години. Надам се да ћемо, као и до сада, заједно допринети развоју наше локалне заједнице, Градске општине Костолац, јер нас у наредној години очекује много заједничког посла“, поручује председник Градске општине Костолац Иван Савић.