2017-02-06T10:07:56+00:00 29. новембра 2016, 10:26|

Не трпи насиље – пријави га!

jovic-otvara-skup

Иван Јовић отвара скуп

Међународни дан борбе против насиља у Пожаревцу је обележен прошлог петка скупом који је отворио Иван Јовић, члан Градског већа задуже за ресор друштвених делатности и социјална питања, наглашавајући да насиље над женама ни у ком случају не може бити лична ствар, већ се тиче читавог друштва, односно, заједнице која мора бити јача од појединца –насилника, док се испред Одборничке групе жена, обратила Маја Цветковић, одборница СНС-а. Својим присуством подршку манифестацији дали су Бојан Илић, председник Скупштине града, Данко Николић, вд директора Опште болнице као и представници Здравственог центра Пожаревац.

О овој значајној теми која може имати далекосежне последице уколико се не спречи у корену, говорили су Татјана Рајић, вд директорка Центра за социјални рад Пожаревац, Часлав Живић и Биљана Недељковић, представници Полицијске управе Пожаревац, Биљана Поповић, адвокатица, испред НВО Мрежа адвоката која пружа бесплатну правну помоћ жртвама насиља и Жарко Јовановић, психолог и стални стручни вештак, док је модераторка била дипл.спец.педагог  Валентина Станковић.Трибина је великом броју окупљених у Малој сали Центра за културу пружила бројне информације: почев од пријаве и регистровања насиља, преко видова основне помоћи жртвама, надлежности и деловања полиције у случају насиља, пружању правне заштите, све до представљања структуре личности како насилника тако и жртава насиља. Била је ово прилика да се изнесу и подаци да су 2015. на територији коју покрива ПУ Пожаревац регистрована 73, а за десет месеци ове године 89 случајева. Истакнуто је да је Град Пожаревац, као једна од ретких локалних самоуправа која препознаје жртву насиља и да у оквиру Одлуке о правима у социјалној заштити ове особе могу да рачунају на збрињавање у виду једнократне помоћи. Такође, чињеница је да град нема сигурну кућу, али је примарни циљ да се жртвама већ  у прва 24 сата обезбеђује безбедно окружење.

 Организатор скупа био је Студио за едукацију „ЕН школарци“, а покровитељи Град Пожаревац, ПУ Пожаревац и Центар за кутуру Пожаревац.

                                                                                                               В.Винкић