NOVA LISTA LEKOVA-SAVREMENA TERAPIJA

Objavio: | 02/08/2011

Republički zavod za zdravstveno osiguranje, posle četiri godine, proširio je Listu lekova, i na Listi se nalaze savremeni, inovativni lekovi kojima su pokrivena i nova indikaciona područja koja do sada nisu bila zastupljena. Lista je objavljena u Službenom glasniku RS br.53/11 i u primeni je od 28.07.2011.godine. Primenom ovog Sl.glasnik, gotovo 50 % lekova sa Liste ima nižu cenu za oko 6,33%. Među lekovima koji su pojeftinili su antihipertenzivi (kaptopril, enalapril), antibiotici (amoksicilin, eritromicin, ciprofoksacin), antidepresivi (maprotilin, sertralin, venlafaksin), antiasmatici (salmeterol, kombinovani preparati za lečenje astme)…

 Kriterijum za uvođenje novih lekova na Listu lekova bio je pre svega stav i mišljenje eminentnih stručnjaka, koji su učestvovali u izradi nove Liste lekova kao i usklađenost sa finanasijskim mogućnostima RZZO-a .

 Nova Lista donosi povećanu dostupnost različitih lekova za određene bolesti, ali da bi se našli na Listi, novi molekuli moraju pokazati terapijsku prednost nad postojećim lekovima za istu indikaciju, tj. primenu.

Proširenje za 238 lekova

 Lista je ukupno proširena za 238 lekova, od kojih je 106 potpuno nove aktivne suspstance, različitih oblika, jačina i pakovanja, a ostali su stavljeni na Listu radi povećanja konkurencije, bolje snabdevenosti tržišta i veće mogućnosti izbora koje će imati i pacijenti i lekari.

Stavljeni su lekovi za lečenje: esencijalne hipertenzije, hepatitisa B, lekovi koji se koriste kod akutnog infarkta miokarda, karcinoma bubrega, nova generacija lekova protiv epilepsije, depresije itd.

Takođe, Lista je proširena i za 5 potpuno novih citostatika:

– Temodal kapsule 5, 20,100 i 250mg ( temozolomid ) za lečenje glioblastoma,

– Tarceva tbl.25, 100 i 150mg; Iressa tbl. 250 mg ( erlotinib i gefitinib) za lečenje karcinoma pluća,

– Tasigna kaps.200mg (nilotinib) za lečenje hronične mijeloidne leukemije kao druga terapijska linija lečenja,

– Sutent kaps.12.5, 25 i 50mg (sunitinib) za lečenje karcinoma bubrega

Za pojedine citostatike proširene su indikacije:

– Velcade amp.1mg i 3mg (bortezomib) za lečenje multiplog mijeloma u prvoj terapijskoj liniji kao i lekovi iz grupe inhibitora aromataze(Arimidex tbl,Trasolette tbl., Aremed tbl.) za lečenje karcinoma dojke u ranijoj fazi bolesti.

Lečenje glaukoma je usklađeno sa savremenim stručnim terapijskim principima te su svi lekovi koji se koriste (beta blokatori, inhibitori karboanhidraze i analozi prostaglandina tj. Trusopt kapi, Cosopt kapi , Xalatan kapi i Travatan kapi) uvršteni na Listu A bez procentualnog učešća.

Za lečenje reumatskog artritisa mlađih pacijenata, i u terapiji drugih reumatskih oboljenja Lista je proširena novim biološkim lekovima:(Actemra i Humira sol. za infuziju )

Lečenje depresije tj. lečenje teških depresivnih epizoda i opsesivnih kompulsivnih poremećaja je prošireno novim antidepresivima kao što su: Remeron tbl., Remirta tbl., Fevarin tbl.

Lečenje epilepsije omogućiće i novi antiepileptici, kao što su: Gabaneural tbl. 100, 300 i 400mg, Katena tbl. i Neurontin tbl.(.Gabapentin, Clobazam i dr.).

Za lečenje kardiovaskularnih oboljenja u Listu lekova su uvršteni i savremeniji preparati – Micardis tbl., Metoprolol XL tbl., Zofecard tbl., Tenaxum tbl. Primenjuju se kod srčane isuficijencije, esencijalne hipertenzije, angine pektoris kod pacijenata kod kojih dosadašnja terapija nije dovela do zadovoljavajućeg terapijskog efekta.

U ovu Listu lekova su uvršteni ponovo Febricet sirup i supozitorije kao i Paracetamol sirup .

Lista lekova je sačinjena tako da pospešuje konkurenciju, te su upravo mnogi proizvođači, kako bi njihovi lekovi bili na listi, smanjili cenu svojih medikamenata. Nažalost, pojedini proizvođači nisu želeli da prate taj princip i oko 30-tak lekova je sa A liste prešlo na listu A1 (lekovi sa doplatom) i to su Aciklvir mast, Alefoss tbl., Anafranil dražeje, Cyclo Progyova tbl., Esperson krem i mast, Flormidal tbl., Hemokvin plus ,10mg i 20mg tbl., Katopil tbl., Prilazid plus, 2.5mg, i 5mg tbl., Tetrazepam tbl., Visiren tbl., Zobox tbl., Zorkaptil tbl.i dr. Uprkos tome, za svaki lek sa liste A1 postoji adekvatan lek na listi A (bez doplate) koji se propisuju na lekarski recept.

Lista A 1 lekova proširena je za lekove koji se koriste u lečenju mišićnog spazma kao što su Mydocalm tbl.Uz doplatu, pacijenti na recept dobijaće sirup protiv alergije Aerius namenjen deci, Elocom kremu i mast koji se koriste u terapiji ekcema i kožnih alergija, Aflamil tbl.koje se primenjuju kod hroničnih reumatskih oboljelja i za otklanjanje bola kod preloma.

Takođe, na ovoj Listi se nalaze i Utrogestan kapsule 100 i 200mg, hormonski preparat progesterona, koji se primenjuje u terapiji prevremenog porođaja, pretećeg pobačaja i kod primarnog i sekundarnog steriliteta.

Lista lekova je proširena novim savremenim lekovima iz grupe karbapenemskih antibiotika, Doribax rastvor 500mg (doripenem ) kao rezervnog antibiotika, Levomax cap.250 i 500mg (levofloksacin ).

Primenom nove Liste naši pacijenti sledeći medikamente plaćaće u punom iznosu i to su – Nebilet tbl., Zodol tbl., Letrox tbl . 50, 100 i150 mg kao i Diovan tbl. 40 i 80 mg.

Neracionalna potrošnja lekova

Naravno da nisu samo građani odgovorni za sve učestaliju neracionalnu potrošnju i kupovinu lekova. Pored samolečenja, stvaranja kućnih zaliha, pritisaka na lekare da nam propisuju što više lekova, i farmaceutske kuće imaju svoj deo odgovornosti, s obzirom na to da kroz famaceutski marketing sve više utiču na lekare da propisuju što veći broj određenih medikamenata.

 Sudeći po tome kako se lako odlučujemo za lečenje na svoju ruku i stvaranje kućnih zaliha, sve je primetnije povećanje potrošnje antibiotika, antidepresiva, lekova u terapiji astme, dijabetesa… Njihova nekontrolisana upotreba predstavlja globalnu pretnju i problem, koji je nastao onda kada su počeli da se primenjuju i prepisuju „za svaki slučaj“.

Velika potrošnja lekova primarno predstavlja loš uticaj na zdravlje ljudi, jer povećano uzimanje lekova izaziva zdravstvene posledice po zdravlje stanovništva, ali je to i ozbiljan atak na novac svih nas, koji iz zajedničke kase, plaćamo neracionalnu potrošnju lekova. Razvijanjem svesti građana o njihovoj adekvatnoj primeni i svrsishodnom propisivanju od strane lekara obezbedila bi se veća sredstva za finansiranje i drugih savremenih lekova.

Cena leka ne bi smela da bude presudni faktor u odlučivanju da li će se lek staviti na pozitivnu Listu. U svetu je uobičajeno da se cena leka proverava u farmakoekonomskim studijama koje pokazuju ne samo koliko jedan lek u određenom periodu košta već i koliko štedi. Ranijim izlečenjem, smanjenjem broja bolničkih dana, manjom potrebom za primenom više lekova istovremeno, uz manje neželjenih efekata i manju potrebu za otklanjanje tih efekata drugim lekovima, ali i uz manji izostanak sa posla i poboljšanje kvaliteta života pacijenata, ulaganje u inovativne lekove (novosintetisane molekule) dugoročno gledano skoro uvek je isplativije za državu.

dipl.farm.Snežana Zakošekspec. farmakoinformatike

Farmako-informativni centartel. 012 522-576

site (www.apotekapozarevac.co.rs)

e-mall: farminfo@apotekapozarevac.co.rs

apopo13@open.telekom.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *