2010-05-05T23:24:44+02:00 5. маја, 2010. 00:06 |

Odlazak Nade Samardžić-Perić

Na Starom požarevačkom groblju prošle srede, 28. aprila 2010. godine, u prisistvu rodbine, brojnih prijatelja, školskih drugova i kolega, sahranjena je Nada Perić-Samardžić, nekadašnji novinar našeg lista i Radio Požarevca. Vest o preranoj smrti naše koleginice iznenadila je sve one koji su je voleli i družili se sa njom. A takvih je bilo mnogo. Komemorativni skup u Novinarskom klubu Radio Požarevca održan je na dan sahrane.

Nada Samardžić-Perić rođena je jula 1949. godine u Mariboru. Gimnaziju je završila u Požarevcu, a Filozofski fakultet, Odsek istorije umetnosti u Beogradu. Kao profesor radila je jedno vreme u Srednjoj školi u Velikom Gradištu i u Radničkom univerzitetu u Požarevcu a u „Reč naroda“ došla je 1977. godine gde se pridružila generaciji mladih, školovanih novinara čiji je zadatak bio da list učine čitanijim, a novi, elektronski medij, slušanijim. Kao istoričar umetnosti, specijalista za oblast kulture, u godinama posle toga ostavila je neizbrisiv trag prateći i izveštavajući sa brojnih događaja iz ove oblasti. Sačuvani su njeni razgovori sa umetnicima iz požarevačkog kraja i šireg područja. Kao pravi svedok vremena i događaja, kao savremenik mnogih ličnosti, Nada je ostavila iza sebe stotine sati programa ali i mnoge tekstove u riznici Radio Požarevca i lista „Reč naroda“. I u najtežim situacijama znala je da šalom i osmehom razvederi, da mlade kolege ohrabri, a starije, kad zasluže, bez ustezanja izkritikuje.Nikada, međutim nije bila zlopamtilo, naprotiv, pamtićemo je kao kao oličenje drugarčine u pravom smislu te reči. Poslednje dve godine svog života provela je kao penzioner, ali je do kraja ostala dostojanstvena i prava dama, zaljubljenik u sve što je prirodno, lepo i skladno, ugodno čulima vida i sluha. Njena podrška i optimizam nedostajaće mnogima, a najviše njenim sinovima Vladanu i Milanu koje je ostavila za sobom.

Pred večnom kućom Nade Perić, u ime kolega, prijatelja, školskih drugova i sugrađana, od nje su se oprostili Dragan Živanović, direktor Radio Požarevca, dr Svetlana Radović, direktorka Doma zdravlja i novinar Rajko Đurđević.