2010-06-22T16:50:09+02:00 22. јуна, 2010. 16:50 |

OPREZNO S MLEKOM, MESOM I JAJIMA

U letnjim mesecima, na visokim temepraturama, namirnice se brzo i lako kvare. Opasnost najviše vreba od mleka i mlečnih proizvoda, mesa i prerađevina od mesa, kao i od proizvoda od jaja. Zbog toga treba preduzeti dodatne mere da bi se izbeglo trovanje hranom. Ovi proizvodi su najopasniji, jer predstavljaju pogodnu sredinu za razmnožavanje mikroorganizama, ukoliko se ne čuvaju kako treba, opominju specijalisti higijene i ishrane. A navedena hrana je bezbedna samo ako se čuva u frižideru na temeraturi do 4S.

Kako pravilno čuvati namirnice?

Namirnice kao što su mleko i mlečni proizvodi ili meso i mesni proizvodi, kao i jaja, obavezno se čuvaju u frižideru. Važno je proveriti rok trajanja na ambalaži. Meso u frižideru, ukoliko je sirovo, ne bi trebalo da stoji duže od jednog dana. Povrće i voće na visokim letnjim temepraturama takođe bi trebalo čuvati u frižideru, jer na toploti brzo propada. Povrće i voće ne treba prati pre stavljanja u frižider, najbolje je odložiti ih u papirne kese ili platnene krpe.

Zbog velikih vrućina skloni smo da leti manje kuvamo i odlučujemo se za ishranu sendvičima. Tek tu treba biti obazriv. Ukoliko se prave sendviči za izlet, valja izbegavati maslac ili margarin, jer ove namirnice na visokim teperaturama znaju da se užegnu. Često se kvari i šunka, parizer i jaja, Najbolje je stoga, sendviče praviti s povrćem (salatama) ili ako je moguće poneti ručni frižider i tada u obzir za sendvič dolaze sve namirnice.

Kada je reč o gotovim jelima, pre stavljanja u frižider obavezno je ohladiti ih. S obzirom na to da je leti spoljašnja temperatura visoka, za hlađenje prirodnim putem, do temperature pogodne za odlaganje u frižider, treba da prođe dosta vremena. Zato se jelo u šerpi može staviti u drugu, veću šerpu sa hladnom vodom, da bi se što pre ohladilo, a za to je potrebno oko pola sata.

I najzad, leti treba voditi računa koliko se kuvana hrana može čuvati u frižideru, a da pri tom ostane ispravna. Naravno da to u prvom redu zavisi koje je jelo u pitanju, ali u proseku, za to su dovoljna dva do tri dana. Takođe je bitno naglasiti da kada kuvate kafu i u nju dodate malo mleka, trebalo bi da je popijete u narednih dvadesetak minuta.

Za ispravnost pripremljenog jela važno je kako i koliko vodimo računa o higijeni radne površine na kojoj se seckaju namirnice. Generalni savet je odvojite daske, pa jedna neka služi samo za pripremu mesa, druga za ribu, a treća za seckanje povrća, Pre i posle upotrebe, daske treba dobro oprati i prosušiti.

Ne kupujte!

-Unapred samleveno meso,
-meso koje ima pokoricu,
-mleko i mlečne proizvode koji ne stoje u frižideru,
– ribu koja nema prozirne bistre oči i svetloružičaste škrge i
– sladoled koji je promenio oblik ili ima kristale leda