2017-01-13T22:37:38+00:00 29. децембра 2016, 23:57|

Петровац: Само је интерес грађана битан

img_9713Председник Општине Петровац на Млави Душко Нединић, најављује озбиљне планове за идућу годину, и истиче да је уз одговоран и посвећен рад, као и постојећу подршку Владе РС, у потпуно измењеном политичком, друштвеном и економском амбијенту, који је ново руководство успоставило у петровачкој општини, жељени резултат достижан.    

-Грађанима смо обећали политику која гледа у будућност, која мисли о грађанима Општине Петровац на Млави, поготово о нараштајима који долазе. Основна идеја за ново руководство је чист општи интерес Општине Петровац на Млави. Испод тога се не може, поручује председник Нединић.

                   УРЕЂЕНА И РАЗВОЈНА ОПШТИНА

           Општина Петровац на Млави је друга по величини у Браничевском управном округу. Броји нешто мање од 45.000 становника. Територија којом се простире већа је од територије Града Пожаревца. Петровачка општина је „капија“ Источне Србије, али ипак одумире.

– Чињеница је да наша општина годишње избуги 1.000 становника, стопа наталитета је 465, а више од 500 људи одлази у земље западне Европе и веће градове наше земље. Како бисмо покушали са тим да се изборимо морали смо потпуно да променимо политику, која је овде вођена последњих 30 година. Грађани то препознају и радује нас што знамо да имамо њихову велику подршку, истиче председник Душко Нединић.

           На питање да ли је задовољан оним што је током 7 месеци његовог председничког мандата остварено, каже да лично никада није задовољан, јер се увек може више и боље, и додаје:

– Резултате имамо. Огледају се и у томе да смо недвосмислено показали да интереси појединаца више нису и неће моћи да буду изнад интереса грађана ове општине. И то грађани добро знају. Рецимо, знају како нам је центар града изгледао до пре 7 – 8 месеци,  а виде како изгледа данас. До тада нико није мислио о граду. Како би Општина функционисала она мора имати седиште уређено правилима која су једнака за све, са једне стране, а са друге стране, правилима која пружају подршку добром привредном амбијенту, туристима, којих је све више, и грађанима који нам долазе.

– У претходном периоду било је дозвољено да се у центру града праве непримерени објекти. Ми смо решили проблем са радним временом кафића и сличних објеката, тако да данас грађани немају толико проблема као раније са прегласном музиком и јавним редом и миром. Грађани то поздрављају, а лице самог града се мења.

– У складу са могућностима које општина има и са стањем које ми је остављено, решили смо питање аутобуске станице. Наиме, када су грађани долазили на станицу нису имали могућност да нормално дођу до центра града или својих одредишта. Био је то саобрајно – безбедносни хаос, који смо решили. Улица Бате Булића, која би требало да буде култна за Петровац на Млави, добила је ново рухо. Циљ нам је био да то буде једна од најлепших улица у Браничевском округу и да подстиче привредни амбијент.

                          ДОБАР ПРИВРЕДНИ АМБИЈЕНТ

Посебно је значајно то што грађани, а посебно приватни предузетници, увиђају да су се клима и миље функционисања друштвеног и политичко – економског живота у овој општини променили, истиче први човек петровачке Општине, и додаје:

– Уз помоћ Владе РС урадили смо доста тога што, иначе пуно кошта, али такође смо доста тога урадили на стварима за које сматрамо да грађанима значе за свакодневни живот. То је свакако питање саобраћаја у центру града, уредили смо такси стајалишта и Улицу Јована Шербановића. Имали смо инвестиције у селима где смо асфалтирали путеве. Преко Владе РС, Канцеларије за јавна улагања, обновљене су неке од амбуланти Дома здравља, такође неке од школа, а имамо обећања да ће у следећој години то бити у много већој мери.

                                  ПЕРСПЕКТИВА ЗА МЛАДЕ

Председник Нединић посебно указује на значај односа према омладини: – До сада је рађено на начин, који омладини није давао никакву шансу за опстанак у овој општини. Ми то сада мењамо. Наравно, потребно је време. Промењена је политичка логика и начин размишљања, који су у потпуности окренути ка грађанима, поготово младима. Рецимо, до пре десет месеци Фудбалски клуб  „Слога“ није имао готово ниједног играча из наше општине. Нико од младића који су и играли, када прођу у омладинце, нису имали шансе да заиграју у ФК „Слога“. Тада су плаћани људи из Београда и из далека, који су тај новац трошили свуда осим у Петровцу. Све скупа је младима слало поруку да је можда боље живети негде другде. Данас, у ФК „Слога“ играју искључиво деца из наше општине. То ћемо врло брзо решавати и у свим другим спортовима. Можемо се похвалити изузетно добрим спортистима и ђацима који збрајају награде и који су будућност у коју верујемо и за коју радимо.

ПЕТРОВАЦ У НОВОЈ ГОДИНИ

Циљ је да се у следећој години, колико год је то могуће, врате дугови, каже председник Душко Нединић, и истиче: – Очекујем велику помоћ Владе РС у обнови општине, за шта имамо обећања. Такође, очекујем велику борбу и марљив рад како би општина купила земљиште, које ће бити основ за подизање индустрије, довођење инвеститора, па тиме и отварања нових радних места. У том правцу су већ предузете одређене мере. Уколико се околности на макроплану не промене, сигуран сам да ће у 2017. години бити доста успеха за Oпштину Петровац на Млави.

Као посебно значајно истиче потпуну реконструкцију пута Петровац – Пожаревац, у дужини од 15, 04 километра, до Батуше: – То је и обећање премијера Вучића. Сигуран сам и да ће то бити померено кроз целу општину Мало Црниће, тако да ћемо добити пут који ће бити највећа инвестиција у последњих 20 – 30 година, каже Нединић, најављујући и озбиљан рад на пројектима ка Републици: – Недостатак је и то што се до сада није радило на пројектима. Мада, наравно да претходна власт петровачке Oпштине није могла да има добар контакт са Владом РС па зато нису ни рађени прoјекти, али данас је то сасвим другачије. А, резултати ће већ у следећој години то и показати.