2016-12-16T05:07:31+00:00 06. октобра 2015, 11:10|

ВИНГ ЧУН И АИКИДО СЕМИНАР САМООДБРАНЕ

12071651_10208618921456793_1267936302_n     У суботу 27.08.2015 у Великом Градишту, у сали Аикидо клуба “Пинкум”, одржана је спортска манифестација која је ујединила љубитеље кинеских и јапанских борилачких вештина. Под будним оком Дејана Микића, мајстора кинеске борилачке вештине Винг Чун из Пожаревца, као и Саше Станојевића, мајстора јапанске борилачке вестине Аикидо из Великог Градишта, презентоване су, у блоковима, основе кунг фу-а и аикидоа, као и израелска вештина капап и кинески терапеутски чи кунг ( вежбе за побољшање здравља по методама кинеске традиционалне медицине).

У току овог, целодневног семинара технике самоодбране као и рад на дрвеној лутци вежбало је око 20-ак ученика обе школе као и гости из Београда, Нада Дробњак и Јелена Антонијевић, мајстор Хапкиквана, којима се овим путем клуб захваљује на труду и пожртвовању. Семинар је био отвореног типа тако да су почетници направили своје прве кораке у свету борилачких вештина, а напреднији вежбачи и мајстори имали прилику да унапреде и допуне своје борилачко умеће.

Учесници су уживали у пријатној атмосфери спортско-рекреативног центра аикидо клуба, који пружа комфорт у простору од 600m2. Овај спортски центар опремљен је теретаном, салама за бокс, кик-бокс, аикидо, аеробик али и рекреативним простором за стони тенис и билијар. У оквиру овог комплекса који који је у етно стилу те самим тим негује српску традицију и локални колорит, налази се и кафић који има терасу са које се пружа прелеп поглед на обалу Дунава и планинске пределе нашег суседа,  Румуније.

Винг Чун клуб из Пожаревца и Аикидо клуб из Великог Градишта служе као пример и узор другим клубовима како две различите вештине могу наћи заједнички интерес и сарадњу, а све у циљу промоције здравог начина живота. У плану је оснивање спортске академије где би било понуђено вежбање више вештина типа мултистилских, вишедневних семинара (винг чун, аикидо, капап, бокс, кикбокс, бразилска џиуџица, џудо) уз могућност смештаја у оквиру самог комплекса и организовање излета до локалних  туристичких знаменитости, као и крстарење Дунавом у паузи између предавања.

Дугогодишњом сарадњом ова два клуба  остварени су, у богатој историји ових клубова, многи велики догађаји на овим просторима као што су гостовање живе легенде винг чуна, једног од оснивача истог, мајстора Дејвида Чеунга,  затим чувеног иснтруктора борења светског гласа Мајора Ави Нардије, који су на позив наших суграђана досли чак из Аустралије и Америке како би обучавали многобројне ученике, како из наше земље тако и из иностранства.

На самом семинару Дејан и Саша презентовали су израелску борилачку вестину капап, као најаву будуећег догађаја, који је заказан за 31.окотбар ове године који би водио лично Мајор Ави Нардија. Наши суграђани су већ прошли основну обуку у овој вештини која све више узима маха у модерном свету борења јер укључује осим борбе голим рукама такође и руковање ватреним оружјем на највишем нивоу.

Сем ових семинара, ова два клуба су такође организовала и неколико вечери борилачких вештина у градској хали у Великом градишту, на којима су узели учешће бројни клубови из целе земље, који се баве различитим борилачким вештинама. Сви ови догађаји су испраћени у присуству бројних гледалаца и уз пратњу бројних писаних и електронских медија са ових простора. Један од битнијих догађаја је и организација изложбе слика кинеске амбасаде коју је отворио аташе за културу амбасаде Народне Републике Кине у Београду, г.дин Љу Љо Хонг као и гостовање јапанског амбасадора другим поводом.