2010-06-22T17:00:38+00:00 22. јуна 2010, 17:00|

ŽIVOT I POBEDE VOJVODE BOJOVIĆA

Povodom 150-te godišnjice od rođenja vojvode Petra Bojovića, u galeriji-zadužbini Miodraga Markovića Klanka, Narodni muzej Požarevac i Narodni muzej Čačak organizovali su izložbu pod nazivom “Vojvoda Petar Bojović – život i pobede”. Izložba, čiji je autor Radivoje Bojović, otvorena je prošle srede, uz prisustvo načelnika Braničevskog upravnog okruga, Gorana S. Petrovića, zamenice gradonačelnika Vukice Vasić, predsednika Skupštine grada, Miomira Ilića, načelnika Moravičkog okruga, Branka Domanovića, autora izložbe i drugih. Izložbu je otvorila direktorka Narodnog muzeja Čačak, Delfina Rajić.

– Muzejska postavka posvećena vojvodi Petru Bojoviću nastala je tokom istorijskih istraživanja, posvećenih jednom od najvećih vojskovođa Srbije. Duga i uspešna oficirska karijera komandanta Prve armije i načelnika Štaba Vrhovne komande srpske vojske u Prvom svetskom ratu postepeno je padala u zaborav. Vojvoda Petar Bojović rođen je u selu Miševići kod Nove Varoši, 16.jula 1858.godine, u Vojnu akademiju stupio je 1875.godine, rekla je Rajićeva i ukratko ispričala deo životnog puta i vojne karijeve vojvode Bojovića, koji je ostvario značajan uticaj na organizaciju moderne srpske vojske. Odlikovan je Srpskim ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda, ordenom belog orla sa mačevima prvog reda, orednom jugoslovenske krune prvog reda, kao i brojnim drugim vojnim odličjima u Srbiji i inostranstvu. Bojović je umro potpuno zaboravljen 1945.godine.

Izložba prikazuje životni put i velike pobede u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje 1876-1918., a sadrži oko 200 predmeta, među kojima su fotografije, mape, uniforme, dokumenti i lični vojvodini predmeti.

L.L.