ДОНАЦИЈА „БЛИЦ ФОНДАЦИЈЕ“ ПОЖАРЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИ

                                     „Срце за децу“

Пожаревачко породилиште добило апарат за проверу слуха код беба одмах по њиховом  рођењу, како би се на време отклонила евентуална оштећења и започела рехабилитација

 

Провера слуха
Провера слуха
Др Николић, др Мијатовић, Вељковић Миловановић, Перовић
Др Николић, др Мијатовић, Вељковић Миловановић, Перовић

Општој болници у Пожаревцу, Служби гинекологије и акушерства у петак, 17. јуна, Блиц фондација „Срце за децу“ уручила је скрининг апарат за откривање оштећења слуха код беба.

Донација је реализована у оквиру хуманитарне акције чији је циљ да се свим породилиштима у Србији, којих је укупно 56, обезбеде апарати за рано дијагностиковање евентуалног оштећења слуха код новорођенчади. Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер РТС.

Од дана предаје овог апарат, свакој беби која се роди у пожаревачком породилишту, одмах по рођењу биће проверен слух. Шефу неонатологије у Општој болници Пожаревац, др Љиљани Мијатовић, донацију је уручила телевизијска водитељка забавне ТВ емисије “Слагалица”  Марија Вељковић Миловановић. Вредност донације је 450 000 динара.

-Прикупљена су средства за сва породилишта у Србији, да свако породилиште у Србији има апарат за рани скрининг слуха беба. Од тренутка када се остваримо као родитељи, ми смо на опрезу. Како време пролази, све се детаљније бавимо одређеним питањима дечјег здравља, а томе много може допринети (осим информисања и контаката са стручњацима) и доступност адекватних апарата за дијагностику. Драгоцено је што ће сада и у Србији већ по рођењу бебе, бити могуће установити постоји ли проблем са слухом. Велико ми је задовољство и част што у име РТС-а учествујем у уручењима ових апарата породилиштима. Посебно ме радује што смо сви заједно- Блиц фондација, РТС, друштвено-одговорне компаније и грађани Србије прикупили потребна новчана средства да апарате за неонатални скрининг добију сва породилишта Србије, рекла је Вељковић Миловановић, приликом уручења донације.

                       Брза и тачна дијагностика

У Србији се годишње роди око 60.000 беба. Статистике су фрапантне и показују да се  трајна наглувост и глувоћа на узорку од 1.000 новорођених беба појављује код троје до петоро деце. Медицински посматрано, код деце код којих је наглувост дијагностикована и рехабилитација започета пре навршених шест месеци живота, долази до знатно бољег и бржег развоја говора у односу на децу код којих је наглувост откривена и рехабилитација започета касније.

Шеф неонатологије др Љиљана Мијатовић, у име породилишта захвалила се „Блиц фондацији“ на овој драгоценој донацији.

-Ово је апарат који ће нам помоћи у раду и раној дијагностици евентуалног оштећења слуха код новорођенчади. У овом породилишу годишње се роди  око 1.200 беба. Скрининг методом биће обухваћена сва новорођена деца у циљу њиховог бољег психичког и социјалног развоја. По статистици на 1 000 новорођених беба, у 3 до 5 случајева се открије глувоћа која представља проблем у каснијем периоду. Ако се оштећење слуха открије одмах по рођењу и са рехабилитацијом слуха крене од првих месеци живота, дете може да победи овај хендикеп и да се нормално развија и живи. Уколико се то открије касније у другој-трећој  години живота, излечење је немогуће. Овај апарат пружа велику могућност да у раном наталном периоду имамо информацију да је слухом код бебе све у реду. Са овим апаратом, дијагностика је веома брза, није инвазивна метода и врло лако се долази до података да ли има оштећења или не, рекла је др Мијатовић.

РАДОВИ У БОЛНИЦИ Реновирано Породилиште ускоро у функцији Радови на реновирању Породилишта у пожаревачкој Болници још трају. Рок за завршетак првобитно је био пре неколико месеци, али је пројекат проширен, а и разноликост радова почев од уређења подова, па до кречења и сређивања плафона, обнове мокрих чворова... пролонгирали су завршетак чији је нови рок крај јуна. Да подсетимо да ће се са уређењем Породилишта добити знатно уређенији и опремљенији простор за рад службе гинекологије и акушерства као и за збрињавање новорођене деце и боравак породиља. Средства за реконструкцију обезбедили су Министарство здравља и Болница.
РАДОВИ У БОЛНИЦИ          Реновирано Породилиште               ускоро у функцији
                                                                 Радови на реновирању Породилишта у пожаревачкој Болници још трају. Рок за завршетак првобитно је био пре неколико месеци, али је пројекат проширен, а и разноликост радова почев од уређења подова, па до кречења и сређивања плафона, обнове мокрих чворова… пролонгирали су завршетак чији је нови рок крај јуна. Да подсетимо да ће се са уређењем Породилишта добити знатно уређенији и опремљенији простор за рад службе гинекологије и акушерства као и за збрињавање новорођене деце и боравак породиља. Средства за реконструкцију обезбедили су Министарство здравља и Болница.

Директор Опште болнице Пожаревац др Данко Николић, захваљујући се Блиц фондацији на донацији, Министарству здравља и РТС-у на подршци акције „Срце за децу“ је истакао да је овај апарат изузетно важан за Болицу, Град Пожаревац и околину као и за читаву Србију и да ће, и само једна откривена беба са поремећајима слуха код које се лечење, захваљујући овом апарату, започне на време, значити велики успех.

Рану дијагностику наглувости у данашње време могуће је установити већ у породилишту применом скрининг тестова – употребом портабилних електронских инструмената. Скрининг    слуха за све  новорођене бебе је једноставна метода, без ризика по   здравље. Применом ове методе јасно се повећавају квалитет  живота и могућности за социјални развој деце.

Уредник акције “Срце за децу” Блиц фондације Велимир Перовић, захвалио се свима који су слањем смс порука на хуманитарни број 2552 и уплатама на текуће рачуне “Блиц фондације” подржали акцију.

– “Блиц фондација” функционише у оквиру медијске компаније “Ringier Axel Springer” и моћ и утицај наших штампаних и дигиталних медија (“Блиц”, НИН, “Ало”, “Блиц жена”, “24 сата”…) користимо на најбољи могући начин да помогнемо најмлађој популацији, без обзира да ли су у питању социјални или здравствени проблеми. До сада смо, уз помоћ људи великог срца, успешно реализовали више од 150 хуманитарних акција. Наш рад је максимално транспарентан и на страници http://www.blic.rs/srce-za-decu могу да се прате све наше активности. Грађани су препознали нашу посвећеност хуманитарном раду, подржавају нас и зато овако успешно опстајемо, рекао је уредник Перовић.

Опремањем свих породилишта у Србији апаратима за рано откривање проблема са слухом код новорођенчади, Србија се придружује државама које већ спроводе рани скрининиг слуха. Лекари ће бити у могућности да већ у првих неколико дана по рођењу детета утврде постоји ли било какав проблем са слухом и на време организују адекватну терапију.

Share.

Comments are closed.

Skip to content