Недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

                                   26.09.1821.            Везиров харем у посети Нересници          

Мијат, кнез Звишке кнежевине, јавља кнезу Милошу у Пожаревац да ће ћехаја (изасланик) везиров са 500 Турака приспети на конак у Нересницу. Са овом пратњом стићи ће и везиров харем, али не зна са сигурношћ укада.


23.09.1826.         Учитељу много 60 ученика

Андреј Стојановић, учитељ пожаревачке школе, извештава кнеза Милоша да он у 1826.години има 60 ученика и да он не може више од 50 ученика да учи.


         26.09.1834.            Кнезу Милошу  орден  од Султана

Кнез Милош из Пожаревца отпутовао је за Београд да се састане са везиром Хусеин – пашом (видинским) од кога ће примити орден којим га је одликовао Султан.


 24.09.1849.          Уговор о закупу касапнице

Склопљен је уговор о закупу касапнице у Пожаревцу између Окружног начелства и Примирителног суда вароши Пожаревца. Председник Примирително гсуда, Сава С. Стокић и члан Мита Костић, као и начелник Округа пожаревачког, Добросав Здравковић потписали су овај Уговор.


                               26.09.1913.           Помоћ позоришту „Јоаким Вујић“                 

                Скупштина Пожаревачког округа, доделила је пожаревачком позоришту ,,Јоаким Вујић“ 1.200 динара помоћи. На репертоару је тога дана била представа ,,Наредник Фидрих“, комедија у 5 чинова од Виндербума и  Димоноара.

 


                                      24.09.1989.          Умро епископ Хризостом

Умро је епископ Браничевске епархије Хризостом (Љубисав Војиновић). Владика Хризостом, рођен је у Салаковцу 15.04.1911. Од 1952 до 1989. Био је епископ Браничевске епархије. Био је и уредник ,,Православног мисионара“, а написао је и велики број радова.

     Припремио З.Стокић

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content