Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу постоји 145 година. Најстарија је школа у четворогодишњeм трајању међу школама са овог подручја рада у Србији. Сада је похађа преко 400 ученика у 19 одељења за 8 образовних профила из области пољопривреде, ветерине, хортикултуре и прераде хране. Простор у коме ученици похађају наставу, али се и практично припремају за послове које ће обављати након завршетка школавања је у потпуности прилагођен потребама. Како се перманентно унапређује настава, унапређују се и услови за њено одвијање на образовном и практичном нивоу, каже Нада Јелић, професор стручних предмета у овој школи.

-Фокус је на средњем стручном образовању и потреби за унапређивањем материјалних услова у школи као што су адаптација и реконструкција школских објеката, набавка нових, савремених апарата и прибора, каже она и додаје да су у школи осетили дух времена и потребе друштва да се школују образовни профили који су одрживи и потребни српској пољопривреди.

                 ЗНАЊЕ КРОЗ ПРАКТИЧНУ НАСТАВУ

У току четворогодишњег или трогодишњег школовања ученици Пољопривредне школе стичу практично искуство и знање које ће им бити од користи у даљој професионалној каријери.

Школа има најбоље услове за обављање практичне наставе, која се реализује на школској економији на 80 хектара земље, у објектима  за сточарство, ветеринарској амбуланти, пекари, радионици за прераду воћа и поврћа, пластеницима… Практичном наставом, каже Нада Јелић, утврђују се садржаји из стручних предмета што омогућава функционално, а не репродуктивно знање. Таква врста наставе омогућава стицање потребних вештина за рад и најбржи пут до квалитетнијег обављања посла.

 

Дом ученика

       Саставни део Пољопривредне школе у Пожаревцу је Дом ученика смештен на Тулби са адекватним условима за живот и учење. Новом адаптацијом и доградњом једног од објеката прошириће се смештајни капацитет и добиће се простор за учење и окупљање ученика. Реализација овог пројекта, за који су средства обезбеђена преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја, очекује се током ове године.

 

Намирнице које се произведу на имању Пољопривредне школе, поврће, воће, пекарски и други производи у свежем или прерађеном стању, стижу до ресторана интерната на Тулби и користе се за исхрану ученика. Корак више је направљен отварањем продајне тезге – киоска на зеленој пијаци у Улици Лоле Рибара. Тако ће производи ученика и њихових наставника бити доступни свим Пожаревљанима. Идеју да се овај пројекат „Наш здрав производ директно до потрошача“ покрене дао је директор школе Видоје Вукашиновић:

-Намирнице које производе наши ученици и њихови наставници на школској економији највишег су квалитета, здраве и хранљиве. То је прави начин да ученици упознају процес  производње, стичу знања, вештине и способности за брзо и лако  укључивање у свет рада, али и да квалитетни производи стигну до потрошача у Пожаревцу.

У продајном објекту на пијаци, ученици могу да изложе  готове производе, да креирају своје бизнис планове, осмисле изглед изложбеног простора, продају робу и остваре зараду. То је и  начин да упознају свет предузетништва, стекну неопходно самопоуздање, нове вештине као и подстицај за покретање сопственог бизниса након завршетка школовања.

Share.

Comments are closed.

Skip to content