„Октобар месец правилне исхране“

             У оквиру кампање „Октобар месец правилне исхране“, Завод за јавно здравље у Пожаревцу организује у основним школама и предшколским установама Браничевског округа предавања и радионице о значају добрих навика у исхрани.

 „Дан здраве хране“, 16. октобар, обележен је и у Основној школи „Јован Шербановић“ у Лазници. О правилима здраве исхране и о здравом начину живота, са ученицима је разговарао др Саша Дражиловић из пожаревачког Завода за јавно здравље. Навике здраве исхране стичу се од најранијег доба и подразумевају разноврсност и умереност у уносу елемената који обезбеђују довољне количине енергије за функционисање и развој младих особа.

Основци лазничке школе су кроз игру, игроказе и радионице показали и својим родитељима да треба да воде рачуна о здравој исхрани. Приредили су и изложбу „Плодови јесени“,  којом су поред умећа, показали познавање природе.


Сликарска порука миру

У Галерији ликовних уметника Хомоља у Жагубици отворена је изложба „Уметничка порука миру“.  Посетиоце је на отварању изложбе поздравио Влада Тодоровић из Удружења ликовних уметника Хомоља, а Изложбу је отвореном прогласио сликар Павле Миладиновић, један од аутора и председник Удружења „Арт круг примењене уметности“  из Пожаревца.

У изложбеној поставци  су дела Душана Ђокића, Здравка Вучинића, Николе Вукосављевића, Марије Николић, Весне Марковић Мимице Алексић, Родољуба Карановића, Илије Костова, Јелене Враговић, Небојше Ђурановића, Јелене Арсенијевић, Зорана Богдановића, Неле Стевановић, Јованке Ликар, Павла Миладиновића и Томислава Лончаревића, којима су се придружили сликари из Жагубице Марија Алексић, Јанко Лалић и Драгиша Симоновић. Подсећања ради, Ликовну колонију  „Уметничка порука миру“  приредило је поводом обележавања 300 година потписивања Пожаревачког мира у Пожаревцу  Уметничко ликовно удружењe „Арт Круг–ПМ“ у сарадњи са Народним музејом и Градом Пожаревцем који је суфинансирао Пројекат.

Изложба „Уметничка порука миру“, прва је у низу најављених које ће ове јесени организовати Удружење ликовних уметника Хомоља у сарадњи са уметницима из Србије и иностранства.


 „Вук и Хомоље“

Монографија „Вук и Хомоље“ је настала као резултат пројекта реализованог у протекле четири године на подручју  Ловишта „Хомоље“. Представља ново и занимљиво штиво које на веома комплексан, стручан и оригиналан начин говори о овој дивљој животињи, вуку.

Пројекат је реализован под називом „Праћење популације вука у Ловишту Хомоље и његове навике у условима прихране“. Аутори књиге су проф. др Сузана Ђорђевић Милошевић и доц. др Бранислав Живковић.

Штампање монографије омогућило је Министарство шумарства и водопривреде и Управа за шуме Републике Србије, а издавач је Културно – просветни центар „Јован Шербановић“ из Жагубице.

(Пројекат суфинансира Општина Жагубица)

*Ставови у подржаном медијском пројекту искључива су одговорност аутора и његових сарадника и неодражавају нужно став Општине Жагубица.

Share.

Comments are closed.

Skip to content