Осам милиона из буџета за програме

Општинско веће у Жагубици по усвајању буџета објавило је јавно обавештење о максимално расположивом износу у буџету Општине за финансирање годишњих и посебних програма, који за буџетску 2019. годину износи 8.000.000 динара. У обавештењу се прецизира да организације у области спорта достављају своје предлоге годишњих програма Спортском савезу Општине, на прописаном обрасцу, најкасније десетог дана од дана објављивања јавног обавештења.

По пријему обједињених предлога, о раподели средстава одлучиваће Општинско веће Жагубице.


 „Старци“ отерали духове

            У Вуковцу првог дана Српске нове године одржана је традиционална манифестација „Старци“. То је прва у низу манифестација која се у овој општини одржава у готово свим насељима током године, а имају за циљ очување старих обичаја и аутентичне културе.

            „Старци“ или „Коледари“ су обичајна манифестација која датира из предхришћанског периода, а назив носи по словенском богу Коледу. У Вуковцу се увек организује првог дана нове године по јулијанском календару.

            -То је обичај који изумире, а некада је имао посебан значај у многим деловима Србије. У Источној Србији се задржао до данашњих дана, а у насељу Вуковац је прерастао у манифестацију обичајног карактера. То је уједно и прва у низу манифестација у Општини Жагубица и одржава се 14. јуануара под називом „Старци“ или „Коледари“. Обичај је да од Божића до Богојављења, колона младића са карактеристичним маскама и штаповима иде од куће до куће, џарају ватру и певају коледарске песме изводећи при томе разне магијске радње да би отерали зле силе и са жељом да се призове добро здравље као и напредак укућана. Коледари заузврат од домаћина добијају  намирнице као поклоне. Коледари са припремама крећу од Никољдана и настоје да имају оригиналније маске, каже Владан Лазић, директор Туристичке организације.

Организатори манифестације „Старци“ су Туристичка организација Општине и МЗ „Борац“ из Вуковца, а покровитељ локална самоуправа.


 ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ХОМОЉА

                                       Још једна стална поставка

У Завичајном музеју Хомоља у децембру прошле године отворена је изложба под називом „Хомоље, остаци прошлости“.

Изложба је део сталне поставке Завичајног музеја и плод Пројекта „Нова стална поставка у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици“ који је подржало  Министарству културе и информисања Републике Србије, потврдио је Саша Лазић, директор овог Музеја. О садржају изложбе и сакупљеним предметима, Оливера Филиповић, кустос Завичајног музеја у Жагубици каже:

-Изложбу чини комбинација етнологије и културне историје. Циљ је био да покажемо развој хомољског руралног друштва кроз материјална добра током 20. века. Сав прикупљени материјал је поклон наших мештана и ја им се захваљујем.

Као и друге сталне поставке и ову посетиоци Завичајног музеја могу рсзгледати сваког радног дана од 8 до 15 часова.

Share.

Comments are closed.

Skip to content