Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


 Преминуо директор „Просвете“

10.септембар 1969.  

     У Градској болници у Пожаревцу, после дуге и тешке болести преминуо је Владан Симичевић, директор штампарско-графичког предузећа ,,Просвета“ у коме је радио од његовог оснивања прво као словослагач. Симичевић је заједно са радницима успео да од једне мале штампарије створи велико графичко предузеће, а за своје пословно-привредне  резултате награђен је Октобарском наградом Општине Пожаревац и Првомајском наградом Привредне коморе. (Извор: Реч народа).


„Ратни сликар“ родом из Брежана

12.септембар 1888. 

     У Брежану је у земљорадничкој породици рођен Миодраг Петровић, ,,ратни сликар“ један од даровитих уметника који се борио за ослобођење Србије у оба Балканска и оба Светска рата, био активан стваралац савременог националног сликарства током прве половине 20. века. Преживео је Албанску голготу, успут непрекидно сликао и учествовао у борбама на Солунском фронту, после којих се разболео од маларије. Лечен је у Солуну, а потом у Сиди Абдaлах у Тунису. Сликао је француске лекаре, болничаре и болничарке, рањенике, домороце, а насликао је и иконостас за цркву при болници…На даљи опоравак пребачен је у логор крај Бизерте где је приредио две самосталне изложбе и осликао иконе на српском војничком гробљу чији се делови данас налазе у цркви Ружица на Калемегдану. Усавршавао се у Алжиру и Паризу, радио као професор цртања, излагао своја дела у земљи и иностранству. Умро је 1950. године. (Извор: РТС, Народни музеј Крагујевац, „У недрима Бизерте“ С. Николић, „Дубравица кроз време“ Н. Грујић…


„Изграђујемо ново Скопље“

12. септембар 1963.

         У сали Радничког универзитета у Пожаревцу у сарадњи са РТВ Скопље, одржана је приредба под називом ,,Изграђујемо ново Скопље“.  Од познатих солиста гостовали су: Д. Николова, Никола Бадев, Анка Гиева, Васка Илијева и Александар Сараевски. Сав приход уплаћен је у Фонд за настрадале у земљотресу у Скопљу. (Извор: Реч народа)

                                                                                                       Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content