Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                                      Проширење дечјих јаслица

  1. септембар 1948.

       Градски народни одбор Пожаревца у сарадњи са управама градских предузећа одлучио је да се Дечије јаслице у Пожаревцу прошире. У ту сврху пронађена је погодна зграда, а Столарска задруга ,,Будућност“ израдиће потребан намештај и поклониће га за потребе  јаслица које ће моћи да приме на чување 30 малишана.


                                                 Први вагони репе за Шећерану     

  1. септембар 1985.

       Радници ЖТП-а ,,Београд“, ООУ-а ЗОП Пожаревац предали су на употребу новоизграђени индустријски колосек у дужини од 4,5 км Шећерани у Пожаревцу. Истога дана овим колосеком у Шећерану је допремљена на даљу прераду прва композиција вагона натоварених шећерном репом.


                                                  Застава за ослободиоце Пожаревца

  1. септембар 1916.

     Чланице Кола српских сестара, на иницијативу Олге Манојловић и др Соја Љешевић прихватиле су да у највећој тајности израде заставу за будуће ослободиоце Пожаревца. Као основа послужиће скица савезничких застава са једне дописнице. Олги Манојловић и Соји Љешевић у овом послу прикључиле су се Мара Матић, Анка Цветковић, Коса Лукић, Мица Катић и Драгиња Михајловић. Сликарском техником је урађена тробојка, у врху је био грб Краљевине Србије, по ободима свиле извежено је лишће од цвета липе, а венац по угледу на ловоров који се налазио на споменику кнеза Милоша. Застава је највећим делом рађена у кући Сојиног оца Аврама. Када је завршена застава је упакована у металну кутију и закопана у Сојиној кући. На 15 дана пред ослобођење кутија је извађена, испеглана и постављена на копље. Заставу је команданту, пуковнику Николи Цоловићу предао Михајло Душманић, председник Општине. Извор: Народни календар за Пожаревљане из 1999. у издању ТП ,,Holiday ly tours“ Пожаревац.

                                                                                                               Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content