Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


                                                     

Пожаревац добија Аутобуску станицу

(22.октобар 1966.)

На простору улица Моше Пијаде и Поречке у Пожаревцу одржана је свечаност поводом започетих радова на изградњи нове Аутобуске станице. Присуствовали су радници предузећа „Ремонт“ из Пожаревца, представници Скупштине општине, пројектантских и друштвено-политичких организација. Представник пројектанта је објаснио да ће се нова Аутобуска станица простирати на 600 квадратних метара, да ће имати велики хол, шест шалтера за издавање карата,чекаоницу, чекаоницу за мајке и децу, ресторан… Са перона ће истовремено кретати осам аутобуса. Завршетак радова планиран је до краја маја наредне године. Пројекат је урадило Грађевинско предузеће ,,Стиг“ из Пожаревца које ће и градити објекат.


Завештао имовину у корист добрих ђака

(23.октобар 1857.)

Др Ђорђе Пантелин (Пантелић 1802-1859),  „завештао је сву своју имовину: девет јутара земље, виноград, три куће, земљиште и приватне облигације, да њом управља општина, тако да се од камате издржавају добри ђаци из виших разреда реалке“. Др Ђорђе Пантелин лечио је чланове породице кнеза Милоша Обреновића. Као лекар био је веома тражен. Писао је у ,,Летопису матице српске, ,,Павловићевим новинама“ и ,,Листу“. Рођен је 27. септембра 1802. уЛединцима у Срему, а умро је 5. јуна 1859. Претходно је умно оболео смештен у лудницу, у Бечу. Извор: Историја медицине пожаревачког округа (1822-1914)  прим. др Д. Кастратовића.


  Велика пољопривредна изложба

(24.октобар 1948.)

У Пожаревцу је отворена велика среска пољопривредна изложба и сајам приплодне стоке. Учествовало је 60 излагача из свих села пожаревачког среза и Пожаревца. Присуствовали су Тихомир Благојевић, делегат Земаљског савеза земљорадничких задруга за Србију и Димитрије Јовановић, изасланик Министарства привреде. Изложбу је отворио Брана Стојановић, председник Среског народног одбора. Централно место на изложби заузимали су производи државних пољопривредних добара и сељачких радних задруга. Поред производа, ратарских култура, стоке и прерађевина на изложби су биле представљене и машине. Изложба је трајала три дана, до 27. октобра.

                                                                                                                                     Припремио: З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content