Постројавањем јединица и дефилеом припадника Центра за обуку копнене војске у Касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ обележен је 16. новембар, Дан Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, Дан рода пешадије и Дан вида копнене војске.

Командант Центра, пуковник Милован Васић је истакао да се овај празник обележава у знак сећања на Колубарску битку и да српска војска никада није била богата сјајем и новцем, већ чашћу, патриотизмом и необоривим моралом.

 -У времену између два празника правилним планирањем, добром организацијом у сарадњи са свим чиниоцима окружења, успели смо да реализујемо све планиране задатке и дали допринос у квалитетној попуни свих јединица Војске Србије. Обучили смо 492 војника на служењу војног рока, 184 професионалних војника, 135 полазника разних курсева и преко 500 лица из резервног састава. Реализовано је више од 200 гађања и вежби са бојним минско – експлозивним средствима. Унапредили смо услове за живот и рад и материјалну базу обуке у јединици. Највећа вредност напше јединице је њен људски потенцијал, а постигнути резултати доказ су нашег опредељења, јединства, хомогености и високе патриотске свести. У наредном периоду тежиште нашег рада биће усмерено ка бризи о људима и сталном усавршавању кадра ради достизања постављених стандарда, рекао је пуковник Васић.

У наставку свечаности начелник Штаба команде за обуку, пуковник Никола Дејановић уручио је награде официрима, подофицирима и професионалним војницима који су остварили запажене резултате у протеклом периоду. Захвалнице заслужним појединцима, предузећима и установама доделио је пуковник Милован Васић. Похваљени су: Огранак „ТЕ – КО Костолац“ – корпоративни послови, ПД „Прим“, ПД „Аутотранспорт“, Технички преглед „Центар С“, Народни музеј Костолац и чланица Градског већа задужена за спорт, омладину и туризанм Ана Миљанић.

Поводом Дана Центра организовани су турнири у стоном тенису и футсалу. У стоном тенису прво место освојила је екипа Центра за обуку копнене војске, а следе Женски рукометни клуб Пожаревац, ЈКП „Комуналне службе“ и Полицијска управа Пожаревац. Победник турнира у футсалу је екипа Полицијске управе Пожаревац, друго место освојила је екипа ЈКП „Комуналне службе“, треће место Центар за обуку копнене војске и четврто Градска управа Пожаревац.

Присутни су имали прилику да се у оквиру тактичко – техничког збора упознају са делом опреме и наоружања и оспособљеношћу припадника пожаревачког Центра за обуку копнене војске.

Свечаности су присуствовали начелник Штаба команде за обуку, пуковник Никола Дејановић, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине града Бојан Илић са сарадницима, представници општина Браничевског, Подунавског и Поморавског округа, Браничевске епархије, МУП-а, судства, СУБНОР-а,  удружења бораца, бивши командатни Центра, директори јавних и приватних предузећа и установа, предшколци, ученици и професори основних и средњих школа.

                                                                                                          Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content