Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


Извештај о колери у пожаревачком округу

(13. новембар 1848.)

Начелство Округа пожаревачког доставило је Министарству (Попечитељству) унутрашњих дела ,,Главно известије о овогдишњој колери“ у Округу пожаревачком која је почела јуна о.г. и трајала до краја октобра. Достављени извештај Начелства надлежном Министарству базиран је на основу писменог лекарског извештаја др Аћима Медовића о раду на сузбијању колере, начину лечења, о броју оболелих и умрлих, а који је доставио Начелству округа 7. новембра 1848.године. Обзиром да је колера трајала до краја октобра, број оболелих и умрлих је већи од броја наведеног у извештају. Извори: Др Аћим Медовић (1815-1893) – живот и дело у издању САНУ и СЛД, Београд 2015.године, ,,Историја медицине пожаревачког округа (1822-1914)“, прим др Д. Кастратовић, „Нека сећање траје – Стари Пожаревац“, М. Поповић, 2003.


На јесењем кросу 1.200 учесника

(13. новембар 1949.)

 У Пожаревцу је одржан јесењи крос на коме је учествовало 1.200 омладинаца и пионира. Организатор је било Гимнастичко друштво. На стази од 300 м. за пионирке, прва је била Павлија Грујић, а у мушкој конкуренцији Љубомир Јовановић. На стази од 800 м. за омладинке, у првој групи победила је Вера Миливојевић, а у другој Милица Мунћановић. На стази од 1.000 м. за омладинце, тријумфовао је Драгослав Николић, а на 2.000 м. за омладинце старије од 18 година, Жива Милошевић. Свим победницима уручене су награде – фискултурни реквизити, а Медицинској школи, која је на такмичењу остварила најбоље резултате, Градски народни одбор доделио је прелазни пехар. Извор: Нови дани (Ж.Микић), 18.новембар 1949. године.

Одлазак барда југословенског позоришта

(15. новембар 1976 .)

У Београду је преминуо Миливоје Живановић, рођени Пожаревљанинин, бард југословенског и српског позоришта, првак ЈДП-а (1947-1970) и Савременог позоришта Београд (данас БДП), СНП у Новом Саду, Скопљу и Београду, филмски глумац, први Војвода од Љубичева на ЉКИ одржаним 4.септембра 1964.године. Играо је са великим успехом безброј ликова, трагичних и комичних. Глумом је почео да се бави у раној младости. Први је инострани глумац који је добио престижно признање – Златну медаљу Станиславског давне 1966.године у Москви коју му је доделио Московски художествени театар где је често гостовао. Добитник је и Седмојулске награде и многих других признања и награда. У знак сећања на Живановића у Пожаревцу се одржавају Глумачке свечаности ,,Миливоје Живановић“ и смотра аматерских позоришта Србије. Извори: Енциклопедија СНП, портали и сајтови дигиталних друштвених мрежа.

                                                                                                             Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content