“Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


  

Век и по од Првог српског устанка ( 26. фебруар 1954.)

 У Народном унивезитету у Пожаревцу, у оквиру обележавања 150 година од Првог српског устанка одржане су усмене новине. Саговорници на ову тему били су: Велимир Милошевић, директор Ниже гимназије који је говорио о просвети у Карађорђевој Србији, Коста Макар из Костолца о рударству и Тодор Илић, адвокат о државном уређењу и судству.


 Срушена „Касина“  ( 26. фебруар 1971.)

У недељнику ,,Реч народа“ објавио је вест да је срушена стара пожаревачка кафана ,,Касина“ коју је држао познати кафеџија Коста, звани ,,Ћоса“. Био је познат по томе  што је своје госте недељо ујутру, послуживао бесплатно кафом, ратлуком и хладном водом из бунара. Сваком је говори ,,волим те ка сина“ и по томе је, по сведочењу старих Пожаревљана, кафана добила име ,,Касина“. У овој кафани је радио и ћевабџија Абдула, чији су ћевапчићи били надалеко познати у пожаревачком крају и шире.


Пожаревачки акцијаши у берби кукуруза ( 27. фебруар 1945.)

Улицама Пожаревца, певајући и скандирајући прошло је око 200 омладинаца, припадника новоформиране Омладинске радне бригаде. Прва радилишта ових акцијаша била су у Срему где су брали кукуруз са заосталих парцела.


Јавна захвалност трговцу Јацићу ( 28. фебруар 1947.)

Управа школе Државне трговачке академије у Пожаревцу јавно се захвалила Љубомиру Јацићу, трговцу из Пожаревца што је приложио 500 динара и уписао пок. Ивана Стокића, такође трговца за члана добротвора Школског фонда сиромашних ученика.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content