“Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Први раднички празник после 1894.      ( 1.мај 1902. )

        У организацији Радничког друштва у Пожаревцу је организована прва прослава Првог маја после 1894. године. Радничке новине су тада писале да је прослава била величанствена. Колона са више од 100 радника и певачком и музичком дружином, кренула је испред тадашње кафане „Златни крст“ и прошла главним улицама. Певала се и „Марсељеза“. У подне је организован ручак у Љубичеву, а после тога изведен концерт. 


 Смотра аматерских позоришта   ( 5.мај 1973. )

          У Пожаревцу је отворена Регионална смотра аматерских позоришта и драмских секција. Манифестацију која је трајала до 13. маја организовали су Савез позоришних аматера Србије, Заједница културе, Културно-просветна заједница и РУ у Пожаревцу и Костолцу. Смотра је отворена Нушићевом комедијом „Свет“ у извођењу аматерског позоришта из Велике Плане у режији Вите Стефановића. Након тога су се низале представе: „Дневник једног лудака“, „Ћелава певачица, „Крчма на главном друму“… Поред чланова аматерских позоришта, учествовале су и школске драмске секције.


  Ђурђевдан под кровом „Потковице“      ( 6. мај 2004. )                       

        Коњички клуб  „Кнез Михаило“ у свом ресторану ,,Потковица“ на Хиподрому, прославио је своју славу, Ђурђевдан. Ово је од заврштка рата друга прослава, прва је приређена 2003. године када је домаћин био настарији јахач Србољуб Стајић. Ове године колачар је Љубомир Биса Костић из Касидола, а наредне ће о домаћинству бринути Миле Панић.                      

                                                                                      Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content