ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ СЕРЏО КРСТАНОСКИ

У Костолцу је 2020. година, уз борбу са епидемијом вируса ковид-19, протекла у знаку деценијског јубилеја од оснивања Градске општине, потом, избора и поновног постављења Серџа Крстаноског за председника ГО и Милене Церовшек на чело Скупштине, као и капиталних инвестиција. Општа оцена је да је ова година била врло тешка, оптерећена пре свега епидемиолошком ситуацијом и њеним последицама, али упркос свему и с обзиром на околности, врло успешна. 



– Градска општина Костолац остварила је значајне резултате у смислу унапређења квалитета живота својих суграђана, управо у функцији сервиса свих грађана, што и јесмо, истиче председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, и додаје:  

– Реализација послова у Костолцу и припадајућим селима видљива је на свим пољима. Локална власт је током 2020. године акценат ставила на израду пројектне документације, посебно у области комуналне инфраструктуре, водоводне и канализационе мреже, топлификационе мреже, такође на изградњи нове и одржавању постојеће путне инфраструктуре и спортске инфраструктуре, а резултати не изостају ни када је реч о заштити животне средине.

ХУМАНОСТ И ДОСЛЕДНОСТ

– У години јубилеја остварени су запажени резултати на развојном путу, који би свакако били у много већој мери запажени у другачијим околностима. Година је била изузетно тешка, будући да се, као и сви у земљи и свету, од марта боримо са корона вирусом. Градски  штаб за ванредне ситуације Града Пожаревца, од првог дана увођења ванредног стања, пружао је помоћ суграђанима, нарочито најстаријој популацији и социјално најугроженијем становништву, што је тих месеци био приоритет, каже Крстаноски, и додаје: 

– Били смо међу првим локалним самоуправама које су оформиле Кол центар, који је свакодневно био доступан грађанима. Морам истаћи да сам поносан на костолачке волонтере који су током марта, априла и маја у највећој мери пружили помоћ најстаријим суграђанима. Било је више од 900 интервенција и то углавном ка најстаријима у снабдевању основним животним намирницама, хигијенским средствима, лековима, подизању пензија… На подручју наше општине свакодневно је било активно око 25 волонтера, како у граду Костолцу, тако и у припадајућим сеоским насељима Градске општине. Захваљујући волонтерима, наши најстарији суграђани нису били препуштени сами себи у најтежим тренуцима. Такође морам напоменути и помоћ у виду пакета са основним животним намирницама и хигијенским средствима, који су на основу одлуке Градског штаба за ванредне ситуације Града Пожарeвца били подељени пензионерима са најнижим примањима и социјално угроженим лицима на целом подручју Градске општине.

ЧЕТРНАЕСТ СПРЕМНИХ ПРОЈЕКАТА

У костолачког Градској општини се 2020. године приоритетно радило на изради пројектне документације, као основа за остваривање видљивих резултата. Крстаноски наглашава да је тренутно на располагању 14 завршених пројектних документација: 

– Урађена је пројектна документација за изградњу фекалне канализације са две фекално-црпне станице у 17 улица у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље. Спремна је и документација за фекалну канализацију у 7 улица у Костолцу: Колубарској, Станоја Главаша, Ивана Косанчића 1, 2, и 3. део, у Козарачкој и за један крак Партизанске.  Документација је урађена и за изградњу фекалне канализације у насељу Плажа, као и за фекалну канализацију Села Костолца,  наводи између осталог Крстаноски.

Такође је завршена пројекта документација за изградњу топлификационе мреже у селу Острову. Иначе, према обиму посла и инвестиције, биће то један од највећих капиталних пројеката Градске општине Костолац у наредне три године. 

Урађена је и пројектна документација за реконструкцију топлификационе мреже Села Костолца, која је старија од 35 година. Најављена је и изградња водоводне мреже у Хајдук Вељковој улици, Краља Петра, Војводе Степе, Светосавској и Улици Николе Пашића, у насељу Канал.

У октобру, првим ребалансом буџета Градске општине за 2020. годину, одобрена су средства за још два пројектна задатка, за изградњу водоводне мреже у селу Острову, и уређење зелене површине и пешачко бициклистичке стазе у Градском парку .

– Током 2020. године, поред израде пројектне документације, приоритет су нам биле и капиталне инвестиције за две јавне набавке. Реч је о изградњи фекалне канализације са две фц станице у 17 улица, у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље, укупне вредности радова од 77.000.000 динара. Одлука је послата на Републичку комисију за јавне набавке и у наредном периоду се очекује почетак радова. Друга се односи на уклањање надвожњака у центру Костолца, у вредности од 10.600.000 динара, за коју се такође почетак радова очекује у наредном периоду, истиче Крстаноски.

ЗАСАЂЕНЕ СТОТИНЕ СТАБАЛА

Представници Градске општине у обиласку радова на формирању нових дрвореда

Заштита животне средине такође је била један од приоритета и током 2020. године. Друга фаза реализације пројекта формирања новог дрвореда у Костолцу настављена  је у марту. Пролећном садњом обухваћено је формирање нових дрвореда у 14 улица у граду, а у овој фази засађена је 461 садница. 

– У Улици Николе Тесле засађено је 60 стабала ситноносне липе, у Ул. Вељка Дугошевића 44 стабла такође ситноносне липе, у Рударској улици 18 јаворових стабала, у Николе Граонића 26 стабала граба, у Поречкој улици 12 стабала горског јавора, у Јадранској улици 22 ситноносне липе, у Трудбеничкој 8 ситноносних липа, као и 53 стабла у Улици 7. јула. У Карађорђевој улици засађена су 53 стабла ситнолисне липе и дивљег кестена, у Боже Димитријевића 53 граба. У школском дворишту је засађено 5 стабала горског јавора и дивљег кестена, у парку, у Улици Братсва и јединства 4 прунус-шљиве, а у Боже Димитријевића 42 сребрне липе и јасенолисна јавора, док је на плажи, у Улици Јована Дучића, засађено 110 стабала бреста, каже Крстаноски, и додаје:  

– Саднице су увезене из Белгије, из расадника „Arbor“. Реч је о првокласним чипованим садницама, што омогућава праћење раста биљке, болести дрвета и влажности земљишта. Саднице достижу висину 5.5 до 6.5 метара, пречник од 25 центиметара, тежину до 100 килограма, а старост садница је 7 до 9 година  (3 генерације).

Са наставком реализације треће фазе формирања новог дрвореда почело се у октобру. Овом фазом је планирано да током јесени буде засађено око 1.000 нових садница у осам улица, у Војводе Мишића, Сарајевској, 8. марта, Јадранској, Карађорђеој, са леве стране до села Кленовника, потом, у Трудбеничкој улици, Милоша Обилића, Иве Анрића, Партизанској и у парку код градске фонтане. 

– Циљ пројекта је да за две године засадимо више од 1.710 нових стабала, извадимо преко 200 пањева и посечемо око 120 болесних стабала. Реализација тог пројекта је од изузетног значаја у домену заштите животне средине, јер добијамо нове зелене површине, нове дрвореде, повољне микроклиматске услове, а самим тим и подстицање  урбанистичког развоја Градске општине Костолац. Нагласио бих да Костолац полако, али сигурно, постаје права зелена оаза, јер повећавамо површине под зеленилом и то преко 60 посто Тако смањујемо загађеност ваздуха, град добија лепши изглед и чувамо безбедност објеката, саобраћаја и, што је најважније, грађана, закључује председник Крстаноски. 

Заједно до модерне Градске општине

– На  крају десете, јубиларне године за Градску општину Костолац,  и почетку 2021. календарске године желим да се захвалим свим сарадницима јер смо сви допринели циљу да од малог рударског места створимо уређену, развијену и модерну Градску општину, општину која је доступна свим својим суграђанима, наглашава председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, и додаје: 

– Наставићемо крупним корацима даље, вредним и марљивим радом и конкретним плановима. Залагаћемо се за унапређење у сваком погледу и у свим областима, како бисмо обезбедили квалитетне услове за живот. Кључ успеха је у доброј сарадњи са Градом Пожаревцем и његовим руководством, као и са неодвојивим делом Костолца, ЈП ЕПС, Огранком „ТЕ-КО Костолац“, који је увек имао слуха за потребе наших суграђама.

– Упућујем најискреније честитке суграђанима поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника, са жељом да свима 2021. година донесе пуно здравља, среће и успеха на свим пољима.

ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА

На подручју Градске општине Костолац се током 2020. године улагало и у путну инфраструктуру. Из буџета Града Пожаревца издвојено је око 81.400.000 динара, од чега 64.400.000 динара за асфалтирање улица, рехабилитацију и ојачавање коловозне конструкције, израду тротоара и нових паркинг места, а 17.000.000 динара за летње одржавање улица, сеоских путева и насипање и равњање истих. За путеве је још 8 милиона динара издвојио ЈП ЕПС, Огранак „ТЕ-КО Костолац“. 

У Петки је завршена улица у самом центру до Војислава Стевића, у дужини од 540 метара, вредности радова 8.500.000 динара. У Кленовнику су асфалтирани први и други део Улице Лоле Рибара, у дужини од 470 метара, у вредности од 8.400.000 динара.  

У Селу Костолцу асфалтирано је седам улица, у вредности од 8.000.000 динара, колико је за извођење радова издвојио ЈП ЕПС, Огранак „ТЕ-КО Костолац“.

У Костолцу је асфалтирана Улица Николе Граонића, 1. део, иза пијаце, у вредности од 7.700.000 динара. За рехабилитацију и обнављање дотрајале подлоге тротоара у Улици Николе Тесле у Костолцу, у дужини од 400 метара, поплочавањем бехатон плочама, издвојено је 9.000.000 динара. Рехабилитација и обнављање дотрајале подлоге тротоара у Улици Вељка Дугошевића, 1. и 2. део, као и израда десет паркинг места, коштали су 2.800.000 динара. У насељу Канал у припреми је рехабилитација Улице Кнеза Лазара,  вредна 20.000.000 динара.

Летње одржавање обухватило је ојачавање коловозне конструкције, насипње сеоских путева и крпљење ударних рупа. Урађено је и ојачавање и пресвлачење Рударске улице, првог и другог дела Јадранске и првог и другог дела Сутјеске улице.  

СПОРТСКИ ОБЈЕКТИ

У Градској општини Костолац је током 2020. године, у спортску инфраструктуру уложено 12.500.000 динара. 

Почетак године обележила је реконструкција костолачке Спортске хале у вредности од 7.700.000 динара. Хала је у потпуности реконструисана, након 35 година. Постављено је 650 нових ПВЦ столица у боји заставе Рудара, окречена је унутрашност хале, замењен је остатак прозора и врата ПВЦ столаријом унутар хале, сређене су још две просторије за судије, постављена је нова заштитна ограда, сређена два тоалета и постављен најсавременији лед семафор у вредности од 2.500.000 динара.

Костолац је добио и први терен са вештачком травом. У димензијама 40 са 20 метара, постављен је иза Спортске хале. Најављено је и постављање заштитне ограде, а вредност тих радова износи 2.700.000 динара. 

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content