2010-05-05T23:19:08+02:00 5. маја, 2010. 00:04 |

60 godina u službi njenog veličanstva – muzike

Za muzičko-obrazovnu ustanovu, Muzičku školu “Stevan Mokranjac” u Požarevcu, čini se, nikada nema odmora. Aktivno se radi tokom čitave godine, a ova godina posebno je značajna i stoga što škola obeležava veliki jubilej, 60 godina postojanja i rada.

Zlatna flauta

Koncertom čuvenog mađarskog flautiste, Janoša Balinta, obeležena je završnica ovogodišnjeg, 7. međunarodnog Takmičenja drvenih duvača u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”, koje je održano od 23. do 26 aprila. Balint je nastupao u nedelju, uz klavirsku saradnju Vladimira Miloševića, priznatog domaćeg pijaniste. Na oduševljenje publike koja je napunila koncertnu salu izvođena su dela Baha, Šuberta, Demersmana, Tafanela…, a “šlag na torti” bila je “Ševa” koju je Balint maestralno odsvirao.

Na takmičenju drvenih duvača, koje svakako spada u najznačajnije ove vrste u zemlji, učestovalo je 225 takmičara iz Srbije i 7 zemalja u okruženju u četiri takmičarska dana.

Direktor takmičenja, profesor Periša Stanojević kaže da su na takmičenju, pored učesnika iz zemalja u okruženju, učestvovali i takmičari iz Poljske, a da postoje najave da će iz ove zemlje sledeće godine doći još veći broj takmičara, jer su saznali koliki je njegov rejting. – Flautski žiri ove godine je “najjači” u ovoj zemlji, verovatno ikada, jer smo imali tri profesora sa tri izuzetno jake akademije, profesor sa budimpeštanske akademije, Janoš Balint, profesor sa ljubljanske akademije Andrej Zupan i profesor kragujevačke akademije Karolj Maručik, kao i profesorka Jasna Marković iz Novog Sada. To je žiri pred kojim je čast izaći i pokloniti se, a kamoli svirati. Pored ovog žirija, imali smo i žirije za kategoriju klarineta i žiri za obou, fagot i saksofon. Prvi su činili Jurij Hladnik iz Slovenije, Đuro Pete, Srbija i Ljubiša Jovanović, Srbija, dok su u radu drugog aktivni bili Mirko Isaeski, Srbija, Zoran Kmicikević, Srbija i Vasil Atanasov, Makedonija, kaže Stanojević.

Pored takmičarskog, ovakva vrsta takmičenja ima i turistički značaj za grad, jer prisustvo velikog broja stranih učesnika koji dolaze u pratnji dva profesora i roditelja znači da mnogi od njih koriste smeštajne kapacitete grada, hrane se u restoranima, pazare u radnjama, obilaze kulturno-istorijske destinacije. Stanojević, u ovom smislu ističe veliku podršku lokalne samouprave, koja je bila i generalni sponzor takmičenja i zahvalnost predsedniku Skupštine grada Miomiru Iliću, koji je došao da otvori takmičenje.

– Dva izuzetno značajna koncerta održana su u okviru ove manifestacije, Hor klarineta sa novosadske akademije i vrhunski koncert Janoša Balinta koji je svetsko ime i čije su koncerti u svetu rasprodati po godinu dana unapred. Janoš Balint je postao naš prijatelj, zaljubio se u Požarevac i voli da dođe ovde, a izuzetno poštuje naš entuzijazam u organizaciji takmičenja, dodaje profesor Stanojević.
Kao kuriozitet izdvajamo to što Janoš Balint svira na zlatnoj flauti koja vredi preko 70 000 evra, ali još više vrede muzički dometi koje ovaj vrsni umetnik dočarava publici.

Svečana akademija 27.maja

Direktor MŠ “Stevan Mokranjac”, Zoran Marić, izdvaja i druge aktivnosti škole, naglašavajući uspehe ansambla “Mozaik”, koji ne prestaje da oduševljava javnost, a koga vode profesori Ilija Rajković i Mladen Ničić.

– Ansambl je učestvovao na završnoj svečanosti Prvog međunarodnog festivala horova u Beogradu, pod nazivom “Glas Beograda”. Oni su izveli polusatni program koji je publika izuzetno dobro prihvatila, imali su nekoliko bis-nastupa i doživeli ovacije. Hor je poznat i izvan granica Srbije, pre dve godine su u Ohridu osvojili prvu nagradu na velikom međunarodnom takmičenju, imali su sjajan nastup na Svetog Savu ove godine u Centru “Sava” u Beogradu, gde ih je čitava Srbija, sa državnim vrhom na čelu, videla.

Čeka nas naš veliki jubilej, 60 godina postojanja škole. U okviru obeležavanja, 27.maja u 12 sati u velikoj sali Centa za kulturu biće održana svečana akademija. Takođe, povodom 60 godina škole, Školska redakcija Radio televizija Srbije snimila je emisiju o školi i gradu, tačnije o ulozi naše škole u gradu, koja će biti emitovana upravo onih dana kada budemo slavili jubilej. Takođe, promovisaćemo i monografiju o poslednjih 10 godina rada škole, odnosno o periodu od monografije koja je izašla kada smo proslavljali 50 godina rada škole.

Mnogo je takmičenja na kojima naši učenici osvajaju značajne nagrade, ali jedno od najznačajnijih je svakako Festival muzičkih škola u Senti, koji će se ove godine održati 54.put, gde ćemo se predstaviti jednom sjajnom ekipom; nadam se da ćemo postići dobar uspeh, jer smo prošle godine na tom festivalu bili prvi u generalnom plasmanu i to je sada jedna velika obaveza, kaže direktor MŠ “Stevan Mokranjac”, Zoran Marić.

Svakako, ovakvi uspesi škole ne bi bili mogući da u samom kolektivu nema dobre organizacije, sloge i razumevanja; nastavnički kadar posvećen je svom pozivu bez rezerve, mnoge aktivnosti odvijaju se sa ogromnim entuzijazmom i volonterskim pregalaštvom, a sve u cilju odgoja i edukacije budućih pokoljenja muzičara koji će ime grada pronositi van granica Srbije.

Dobitnici nagrada na 7. Takmičenju drvenih duvača

Nagrade su dodeljivane po kategorijama, i to: Bambi kategorija, za godište 2001. i mlađi, predkategorija – 1999. i mlađi, I kategorija, god. 1997. i mlađi, II kategorija, 1995, III, god. 1993. i IV, 1991. i mlađi.

Laureati: oboa, Željko Rađenović, Beograd, I kategorija, klarinet: Strahinja Pavlović, Beograd, II kategorija, Đorđe Kujundžić, Beograd, III kategorija, saksofon: Nikola Spasojević, Subotica, predkategorija, Aleksandar Jankeh, Požarevac, II kategorija, flauta, Dorotea Senica, Maribor, I kategorija. Učenici MŠ “Stevan Mokranjac” osvojili su ukupno 14 nagrada, 3 prve, 7 drugih i 3 treće nagrade.

L.Likar