На основу досадашњих искустава и сазнања не препоручује се употреба силаже у исхрани телади пре него што наврше два месеца. У том узрасту телад још нема развијену микрофлору прежелудаца која ће инхибирати активност микроорганизама из силаже. Због тога се овој категорији силажа може давати тек од трећег или четвртог месеца, с тим да се почне са врло малим количинама, а да са 5 − 6 месеци могу да конзумирају око 5 кг силаже, са 8 − 12 месеци 10 − 13 кг, а од 12 − 15 месеци 15 − 22 кг силаже.
Што се тиче това јунади, он се може у потпуности заснивати на квалитетној силажи. Најчешће се у тову користе силаже целе биљке кукуруза, а значајна је и могућност употребе силаже од различитих споредних производа пољопривреде и прехрамбене индустрије као што су: главе и лишће шећерне репе, џибре, комине, дрождине, репини резанци, а све то у количинама од 10 до 30 кг дневно. Оброци са силажама се морају допуњавати беланчевинастим хранивима, пре свега, сачмама соје и сунцокрета, или део сачме заменити уреом, због ниже цене.
Једна од ранијих препорука је да се при спремању силаже целе биљке кукуруза на једну тону уситњеног материјала дода 9 кг урее, 4,5 кг сточне креде, 1,8 кг дикалцијумфосфата и 0,45 кг сумпора у праху. Међутим, због негативног утицаја урее на ток ферментације (врења), данас се сматра да је боље уреу укључити у оброк непосредно пред храњење, уз знатну опрезност због могућих проблема који се могу јавити услед предозирања урее или њеног неравномерног распоређивања.
Ненад Вујчић, дипл. инж. сточарства