Временска ситуација са  температурама испод нуле, која је иза нас,  неће ићи на руку пољопривредним произвођачима који се баве воћарском производњом, јер је у засадима услед температурног колебања дошло до ранијег кретања вегетације и цветања одређених воћних врста. Ледени дани који су нас пратили  у другој половини марта могу да нанесу значајне  штете на воћу и значајно умање принос.  Иначе, мразеви који су се јавили почетком марта месеца су довели до измрзавања кајсије на око 5 процената у Браничевском округу, што је утврђено анализом пупољака и цветова.

Поновљени временски талас са ниским температурама довели су до додатних оштећења на генеративним органима (пупољцима и цветовима). Најкритичније су коштичаве воћне врсте, кајсија и бресква, затим следе шљива и трешња и вишња. Ране сорте кајсије се налазе у фази цветања, када и температуре од -0.6 доводе до измрзавања плодника у цвету. Добро је  што се температура није спуштала испод -5 Ц, јер би у том случају дошло до оштећења и затворених пупољака код осталих врсти.  Снег као падавина је позитиван фактор у овом периоду јер је мало ублажио дејство негативних температура,  јер сувомразица је много опаснија по саме воћке.

Права процена штете ће моћи да се утврди тек након завршетка фазе цветања и образовања плодова.

Share.

Comments are closed.

Skip to content