2010-05-10T12:41:14+02:00 11. маја, 2010. 00:37 |

Odali počast osnivaču

Svečanosti je prisustvovao državni i vojni vrh

Počasnom artiljerijskom paljbom i svečanim defileom kojim je rukovodio komandant Garde general Goran Radovanović, pripadnici Garde Vojske Srbije otpočeli su na Đurđevdan u Požarevcu, ceremoniju obeležavanja 180.godišnjice postojanja. Tokom svečanog defilea u Tabačkoj čaršiji gardisti su prikazali različite veštine, egzercire, rukovanje puškom, pozdrave… Prisutni građani su mogli da se upoznaju sa delom njihove opreme. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS general – potpukovnik Miloje Miletić i predstavnici lokalne samouprave. Inače, u gradskom parku ispred spomenika knjazu Milošu Obrenoviću, kao svojevrstan doček Gardi pripremljen je program u kome je učestvovao Ženski gradski hor „Barili“, a zatim su pripadnici Garde, odali počast osnivaču. Dan Garde Vojske Srbije obeležen je u znak sećanja na 6.maj 1830.godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde – Gvardija.

I Kosovo i Evropska unija

Gardi je značajan jubilej čestitao predsednik Srbije Boris Tadić: „Meni je zadovoljstvo da danas, na 180. godišnjicu osnivanja naše elitne jedinice, Srpske garde, mogu da uzmem učešća u jednoj ovakvoj manifestaciji, ali istovremeno i prilika da kažem nekoliko reči o Srbiji danas, Srbiji u budućnosti i ulozi naše vojske u našoj Srbiji. Srbija je zemlja demokratskih tradicija i demokratske budućnosti. Srbija je zemlja koja iznad svega želi mir sa svim našim susedima, sa svim ljudima i narodima koji nas okružuju. Srbija danas, kao i Srbija u prošlosti, suočava se i sa iskušenjima i to ne treba kriti od građana, građanima treba govoriti istinu.

Iskušenja nisu samo ekonomske prirode, iskušenja su vezana i za očuvanje integriteta naše zemlje na Kosovu i Metohiji. Kažemo uvek i danas i ubuduće, Srbija sasvim jasno i nedvosmisleno hoće da postane članica EU, ali Srbija nikada i ni po koju cenu neće se odreći svog integriteta na Kosovu i Metohiji. To su dva ključna mesta srpske politike danas i srpske politike u budućnosti. Mi vodimo računa o našem narodu gde god da on živi i u tom smislu vodimo i miroljubivu politiku. Vodimo računa, čuvamo sve etničke zajednice, njihove identitete i kulture naroda koji imaju svoje matične zemlje u drugim državama, zato što smo demokratska zemlja i zato što na takvoj politici uspostavljamo naš unutrašnji, ali i međunarodni legitimitet. Srbija je ključni činilac stabilnosti i mira u regionu jugoistočne Evrope. Ako je Srbija nestabilna, nestabilan je čitav Balkan, ako je Srbija stabilna, stvaraju se pretpostavke razvoja čitave jugoistočne Evrope i koristi za sve ljude koji žive na ovome prostoru. Srpska spoljna politika temelji se na dva principa koja sam uvek iskazivao kao ključna za vođenje politike u Srbiji, i Evropska unija i Kosovo, i Kosovo i Evropska unija.

Nastupaćemo u svim međunarodnim forumima, u skladu sa tim principima, ali je od izuzetne važnosti da objedinimo naš narod, sve institucije, sve političke stranke i strukture, oko tih centralnih strateških ciljeva Srbije. Pružamo ruku pomirenja svima, jer nama je danas potrebno jedinstvo. U tom smislu Srpska vojska ima svoje mesto ne samo u sadašnjosti, nego i u budućnosti i zbog toga smo spremni da, uprkos svim krizama sa kojima se suočavamo, ulažemo u vojsku, u našu gardu, u našu opremu i naoružanje. Mi smo ključni faktor stabilnosti i mira u ovom regionu. Nastavićemo takvu politiku i pripadnicima Garde, iznad svega želim da čestitam njihov dan, ali i građanima Požarevca i Braničevskog okruga da iskažem poštovanje i divljenje, jer nije slučajno da su ovde nastajale naše elitne jedinice, nije slučajno da smo danas ovde.

Doći ćemo i ubuduće, pokazujući da je zemlja Srbija uvek spremna da pokloni poverenje i pažnju i obezbedi razvoj svim delovima svoje teritorije. I u godinama koje dolaze, mi ćemo uložiti sredstva u izgradnju i obnavljanje infrastrukture, kako bismo podigli verovatnoću otvaranja novih radnih mesta, a ja ću danas obići i neka preduzeća u Požarevcu. Ponosan sam što sam danas zajedno sa gardistima među Požarevljanima, ponosan sam zbog toga što sam u ovome gradu, u Braničevskom okrugu, kao što i vi treba da budete ponosni, što je vaša garda i vaša vojska i danas kao i uvek sa vama“.

Nastavljena tradicija Gvardije

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je istakao: „ Požarevac je imao tu privilegiju da knez Miloš na Đurđevdan 1830.godine osnuje Gvardijsku školu koja je brojala 73 kadeta, najstasitijih i najuglednijih momaka Srpske kneževine. Iz našeg okruga, tadašnje Požarevačke nahije, Gardi je pristupilo 18 mladića. Za glavnog komandanta knez je postavio Tomu Vučića – Perišića, junaka Prvog i Drugog srpskog ustanka i prvog srpskog policajca. Ovim činom postavljen je temelj regularnoj srpskoj vojsci, tako da danas Garda predstavlja elitni, najbolji i najopremljeniji njen sastav i zbog toga Garda je čast, uzvišenost, obaveza i ponos našeg naroda i naše države“.

Otvaranje izložbene postavke

Nakon svečanog defilea u svečanim salonima Gradskog zdanja, ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorio je izložbenu postavku Vojnog muzeja posvećenu Gardi Vojske Srbije, sledećim rečima: „Kada u jednoj godini slavimo 180 godina postojanja Garde, 160 godina postojanja Vojne akademije, 90 godina postojanja Vojno – obaveštajne agencije i pogledamo unazad u te godine, vidimo da ne postoji nijedan segment istorije naše države i našeg naroda, koji nije vezan za istoriju naše vojske i za našu gardu. Imam izuzetno zadovoljstvo da danas, u Požarevcu, u kome je ravno pre 180 godina oformljena prva Gvardija, u to vreme, a danas Garda VS, otvorim izložbu koja će nas podsetiti na ta vremena, koja će nam pokazati kroz šta sve je Srbija prolazila u tim vremenima i u čemu je naša garda bila utkana u toj istoriji.

Pored ovoga što je danas Garda pokazala na ulicama Požarevca, želim da naglasim da Garda u vremenu za nama i u godinama pred nama, pre svega treba da bude na usluzi predsedniku i da bude na usluzi svim visokim ličnostima i državnicima koji posećuju našu zemlju. Želim da čestitam svim pripadnicima Garde koji danas služe u Gardi i svima onima koji su nekada bili u Gardi, Dan Garde i želim da kažem da nakon tri godine ministrovanja, potpuno razumem izreku koja kaže: „Jednom gardista, zauvek gardista“. U toku leta slične strojeve radnje izvodićemo širom Srbije po gradovima, jer želimo da vojsku približimo narodu i narod vojsci“, rekao je Šutanovac.

D.Dinić