2021-11-02T19:46:40+01:00 2. новембра, 2021. 19:46 |

За набавку опреме 370.000 динара

Директор Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ Пожаревaц, Слободан Стојићевић потписао је у Београду, уговор о додели финансијских средстава са министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем.

Финансијска средства у вредности од 4 милиона динара су по конкурсу Министарства додељена установама које остварују средње образовање и васпитање ради унапређивања услова рада ученичких задруга у школској 2021/2022. години. Осим Пољопривредне школе из Пожаревца, новац за набавку машина, опреме, средстава и материјала за рад ученичких задруга  добило је још десет средњих школа из Србије. При потписивању уговора, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је изјавио:

– Задовољство ми је што смо и ове године успели да обезбедимо средства за подршку ученичким задругама, које су важан део образовно-васпитног рада у школама. Ученичке задруге подстичу иновативност, развијају радне навике и предузетничке способости ученика, а јачају и самопоуздање и свест о властитим интересовањима и могућностима.

 „Унапредимо вештине за будућност“

               Директорка ученичке задруге  и професорка стручних предмета ветеринарске  струке Весна Васић, о пројекту каже:

-Задругари поред стицања основних знања из области прераде хране, стицали би и вештине пословних и предузетничких понашања. Радом у оквиру задруге требало би да препознају своје предузетничке могућности у локалној средини и делују у складу са тим. Пласирањем добијених производа на тржишту, ученичка задруга би имала и финансијску корист, јер школа има продајно место на пијаци под називом  „Наша тезга – здрав кутак“. 

                Набављене машине и опрема, каже, користили би се у школској пекари и радионици за прераду воћа и поврћа. Тиме не само да би се унапредио рад задруге, већ би и ученици образовних профила оператер у прехрамбеној индустрији, прехрамбени техничар и пекар имали могућност да у оквиру стручних предмета стекну нове вештине и овладају основним елементима процеса производње.

 ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ПРОЈЕКАТА

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ на овај конкурс пријавила је пројекат „Унапредимо вештине за будућност“, који је оцењен као један од два најбоља. За његову реализацију Министарство је доделило 370.000 динара. Школа је по уговору у обавези да додељена средства употреби за реализацију пројекта у року од три месеца. Од опреме школа ће набавити сушару за воће и поврће, хладни сто за пекару и две индукцијске плоче. Слободан Стјоћевић, директор Пољопривредне школе не крије задовољство што је њихова идеја изложена кроз пројекат добро оцењена:

-Први пут смо узели учешће на овом конкурсу и комисија Министарства је одлучила да је наш пројекат међу најбољима. Предузетништво се као предмет пуно вреднује у нашој школи и увек смо спремни да прихватимо идеје наших  ученика који и учествују у производњи. Њихове идеје су богатство у даљем и квалитетнијем образовању и лакшој професионалној оријентацији.

Иначе, министар просвете је похвалио школе које су осмислиле различите пројекте, међу којима су производња и дистрибуција меда, израда декоративних предмета, прерада воћа и поврћа, сушење лековитог биља, као и производња и продаја хране.

                                                                         Д. Деурић