Одборници Скупштине општине Мало Црниће
Одборници Скупштине општине Мало Црниће

Одлуком одборника Скупштине општине на седници којој је председавала Горанка Стевић, Дирекција за изградњу Општине Мало Црниће више не постоји.

Од 1. децембра послове и надлежност Дирекције преузела је Општинска управа. Гашење Дирекције је последица примене новог Закона о јавним предузећима који дефинише коришћење буџетских средстава. По овом Закону јавна предузећа не могу да буду индиректни корисници буџета, те је тако, у складу са овом одредбом и у Малом Црнићу престала са радом Дирекција за изградњу.

                       Од петоро запослених у Дирекцији, троје прелазе да раде у Општинску управу, један у Јавно комунално предузеће ”Чистоћа” и један у Центар за културу. Управо због тога на прошлонедељној седници донета је и Одлука о изменама и допунама Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у овој локалној самоуправи. Број  запослених у јавном сектору у Општини Мало Црниће се није променио – укупно их је 109 колико их је било и раније. Гашењем Дирекције за изградњу извршена је прерасподела кроз друге сегменте у локалној самоуправи. Сада је највише запослених у Општинској управи – 54, у Јавном комуналном предузећу – 21 и Предшколској установи ”14.октобар”- 18.

            Образлажући Одлуку о престанку рада Дирекције, председница Скупштине општине Горанка Стевић је у изјави за наш лист рекла да то није жеља општинског руководства већ да се ради о поштовању Закона о буџетском ситему:

                     -На овом заседању које је највише због тога и сазвано, ми смо морали да донесемо овакву одлуку јер Закон укида право јединице локалне самоуправе да финансира рад  Дирекције као индиректног корисника буџетских средстава.Тако је у целој Србији, па и у Малом Црнићу. У наредном периоду треба да заокружимо читав процес започет Одлуком о максималном броју запослених, јер све послове које је радила Дирекција за изградњу, преузеће Општинска управа. Уследиће још један ребаланс буџета како би се сва плаћања на започетим пословима Дирекције, привела крају.

                                                 ТРИ МАТИЧНА ПОДРУЧЈА

                     На седници Скупштине  Мало Црниће донета је и Одлука о матичним подучјима на територији ове Општине. Убудуће, општина Мало Црниће имаће три матична подручја са седиштима у Малом Црнићу, Божевцу и Смољинцу. Матично подручје Мало Црниће покриваће насеља Мало Црниће, Велико Црниће, Салаковац, Батуша, Калиште, Врбница, Велико Село, Топоница, Крављи До и Шљивовац. Матично подручје Божевац је, осим за ово село, надлежно и за Црљенац, Кулу, Кобиље и Аљудово док је  треће матично подручје, Смољинац  заједничко и за Шапине, Забрегу и Мало Градиште.

                   Смањење броја матичних подручја је једна од мера, како је образложено, рационализације јавне потрошње и урађена је на основу анализе броја издатих матичних докумената. Због ове одлуке нико неће остати без посла, речено је на седници.  Уз три матичара, на овим пословима биће ангажована и три заменика, а тај број ће се природним одливом, односно одласком у пензију, смањивати. Ова одлука почеће да се примењује од 1. јануара 2017.године.

                   Одборници СО Мало Црниће донели су и Одлуку о висини стопе пореза на имовину за 2017. годину која је у надлежности локалне самоуправе и која у основи не мења износ пореза у односу на 2015.

                    Прихваћена је и Одлука о престанку мандата одборнице Социјалистичке партије Србије Милице Митић. Митић је неопозиву оставку поднела писменим путем због сукоба интереса, односно преласка на рад у Управу општине Мало Црниће.

                                      ПОРЕЗ НА НИВОУ 2015. ГОДИНЕ

Горанка Стевић, председница Скупштине
Горанка Стевић, председница Скупштине

            Коментаришући одлуке донете на седници СО Мало Црниће 28. новембра, председница Горанка Стевић је навела да је 2014. година за пољопривреднике општине била тешка због поплава, а следећа 2015. због суше, те  у циљу смањења фискалног оптерећења, порез на имовину није повећаван 2015. и 2016. године. За 2017.годину, рекла је она, утврђене су ниже просечне цене по квадратном метру непокретности и уз примену пореске стопе од 0,4 одсто, порез на имовину неће бити увећан, већ приближно у истом износу као и у 2015.години. Што се тиче одлуке о броју матичних подручја, Горанка Стевић каже да је она у складу са инструкцијама Министарства за државну управу и локалну самоуправу:

                     -Предлог Одлуке о матичним подручјима на територији општине Мало Црниће је сачињен у складу са инструкцијама Министарства државне управе и локалне самоуправе од 8.октобра 2015. године на основу Закона о матичним подручјима. На основу сагледавања свих полазних критеријума, броја уписа у матичне књиге, броја издатих извода и уверења, водило се рачуна и о демографском и географском положају, путним комуникацијама, а све у циљу рационализације јавне потрошње у свим месним канцеларијама на територији Општине Мало Црниће тако да су остала три матична подручја, у Малом Црнићу, Божевцу и Смољинцу.

                                                                                                                              Д.Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content