ПРОЈЕКАТ РЕКАШ – ЖАГУБИЦА

 Заједничка вежба ватрогасаца

У оквиру пројекта прекограничне сарадње „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш –Жагубица“  у Румунији је одржан заједнички тренинг доборовољних ватрогасних  друштава из Рекаша и Жагубице.

Током заједничког тренинга ватрогасци из Рекаша представили су партнерима на из Жагубице симулирану показну вежбу 3-1 А и такмичарску вежбу у којој је учествовало по пет ватрогасца. На заједничком  дводневном тренингу ватрогасци обе општине разменили су искуства из области противпожарне заштите, константовали разлике и сличности у раду и упоредили  ватрогасну опрему којом располажу. За припаднике ватрогасне јединице из Жагубице био је приређен  пријем у Ватрогасном дому у Рекашу. Такође су били и упознати са опремом, начином деловања румунског ватрогасног друштва.

На заједничком тренингу проверено је стечено знање током организованих обука за ватрогасце за брзе интервенције приликом гашења пожара на угроженим подручјима  и размењено искустава учесника у области деловања у ванредним ситуацијама.

            ИПА пројекат „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“ има за циљ да побољша и унапреди услове у прекограничним заједницама за деловање у ванредним ситуацијама, оснажи локалне актере и допринесе ефикаснијем деловању у случају пожара. Кроз пројекат треба да се унапреди и побољша информисање и знања грађана о значају заштите животне средине.

Пројекат „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“  реализује се у оквиру програма Прекограничне сарадње Србија  – Румунија. Реализација је започета је у јуну 2017. године и треба да се заврши ових дана. Укупан  буџет пројекта  је 1.415.219 евра. Од тога Европска унија финансира  1.202.936  еура, а општине Рекаш и Жагубица суфинансирају пројекат са 212.282 еура.

Ове године 33 интервенције

Ватрогасно – спасилачка јединица Жагубица је ове године интервенисала 33 пута на подручју општине.

Командир Ватрогасне јединице Радиша Симеоновић каже осврћући се на активности у години која се ближи крајуда је број интервенција током 2018. био знатно мањи него ранијих година. Интервенције су биле различитог обима, а најтеже је било гашење шумског пожара на Црном врху и ангажовање на спасавању и санирању последица поплаве која је задесила Жагубицу 2. августа.

Ватрогасна јединица Жагубице биће и убудуће спремна да за деловање и помоћ у ванредним условима, рекао је командир Радиша Симеоновић уз наду да ће 2019. проћи са мање интервенција.


Двадесет медаља за каратисте „Врела“

 

На Међународном карате турниру „Балкан Опен  2018“ у организацији Српске карате Уније одржаном у Пожаревцу 11.новембра Карате клуб ,,Врело“ наступио је са 21 такмичарем и освојио 20 медаља, 13 златних, 4 сребрне и 3 бронзане. У генералном пласману  на овом такмичењу клуб из Жагубице је заузео треће место.

Предвођени тренером Томиславом Јелићем, златне медаље освојили су Анастасија Милинковић 2 (кате и борбе), Наташа Максић (борбе), Душан Јаношевић (кате), Михајло Тодоровић (борбе), Милош Алексић (кате), Драгана Миловановић (кате), Јован Агатоновић Јован (борбе), Јована Туфегџић (кате), Немања Туфегџић (кате), Анђела Димитријевић (кате), Ива Неговановић (кате), Андрија Миливојевић (кате).

Сребрне медаље су освојили Невена Атанацковић  (кате), Софија Којадиновић (кате), Ева Шћопуловић (кате) и Филип Јовановић (кате).

Бронзане медаље су освојили Марија Срејић (кате), Михајло Тодоровић (кате) и Анђела Алексић (кате).

Share.

Comments are closed.

Skip to content