2019-02-03T19:46:01+01:00 3. фебруара, 2019. 19:46 |

Бака апотекарка

Дуд

За освежавање организма,после операције, после или у току болести, за брже зацељивање, за бољу циркулацију, за спречавање инфекције и за бољи вид, потребно је у току дана попити једну чашу свежег сока од плода или пак направити напитак од сушеног плода. За добијање напитка потребно је само осушени плод прелити прокључалом водом, поклопити и оставити да се прохлади. Напитак попити, а плод се може и појести.

За јачање срчаног мишића, нарочито код особа које имају ангину или су прележале срчани напад довољно је појести по једну шаку свежег плода. Ако нисмо у могућности да користимо свеж, можемо користити и плод који је замрзнут.

За јачање корена косе и да би се што дуже сачувала природна боја потребно је утрљати у косу сок од свежег плода или пак направити лосион од сушеног. За лосион је потребно да осушени плод одстоји у разблаженом алкохолу две недеље, па да се процеди и наноси се барем једном недељно утрљавањем.

Код рана може се искористити исцелитељска моћ коре дуда. Кору је потребно спрашити и помоћу уља направити мелем, којим се премазује проблематично место.

Против дијабетеса може се направити чај. Потребно је 50г листа прелити са 500мл прокључале воде и оставити да одстоји 10 сати. Потом процедити и у малим гутљајима пити током дана.

Код упале, повишене температуре, против затвора може се користити и сируп од дуда. Потребно је 1кг плода кувати у пола литра воде и око 20мл јабуковог сирћета. Потом се остави да одстоји 24 сата, па након тога се додаје мед или смеђи шећер и кува док се не постигне одговарајућа густина. Након тога се сируп преноси у топле, чисте флаше и користи према потреби растварањем сирупа са водом. Наравно, овај сируп може бити изузетан лек за душу, па није потребно имати проблем да би се користио.

Такође, зрео плод дуда се може осушити и ситно самлети и користити као природна замена за шећер.


Маслина

Колико маслина заиста слави живот и колико може да помогне говори и податак шта све садржи и у које сврхе може да се користи. Маслина може да помогне код проблема са акнама, нечистом кожом, код бактеријских и гљивичних инфекција коже, код дерматитиса, екцема, за негу испуцале коже. Такође, позитивно дејство има код артритиса, реуме, синдрома хладних зглобова. Користи се код болести зуба, упале грла, промуклости, бронхитиса, код проблема са гастритисом, канди-дом, дијабетесом, повишеним холестеролом. Штити од можданог удара, регулише крвни притисак, отклања слободне радикале из организма, побољшава памћење.

Клинички је доказано кардиопротективно дејство, антиупално дејство као и превентивно антиканцерогено дејство. Утврђено је да је код жена које су сваки дан узимале по 1 кафену кашичицу маслиновог уља смањен ризик од рака дојке за 45%. Подстиче разградњу масти има утицај и на мршављење.

Код проблема са крвним притиском, дијабетесом, за чишћење јетре можете припремити чај користећи осушене листове меслине. Потребно је да 10г осушеног лишћа прелијете са 250мл прокључале воде, оставите 10 минута, процедите и топло попијете.

Код проблема са затвором довољно је попити две супене кашике маслиновог уља ујутру на празан стомак.

Ако једноставно волите здраво да угодите како телу тако и души можете направити ликер од маслина. Потребно је да маслине добро исперете, очистите од коштица. Ако можете да бирате нека Ваш избор за овај рецепт буду црне маслине. 500г маслина помешајте са истом количином шећера, додајте исечене на коцкице коре лимуна, наранџе, па прелијте са 1л ракије. Потребно је да одстоји 45дана. Након тога процедите и уживајте у необичном ликеру.


Цимет

Цимет се вековима користи у народној кинеској медицини за отклањање симптома прехлада и код пробавних сметњи.

У старом Египту се користило вино са циметом за јачање срчаног мишића. Тај рецепт је актуелан и данас. Потребно је 30г уситњене коре цимета и пола литра слатког црвеног вина. Такво вино треба да одстоји 6 дана. Процеди се и узима се три пута дневно по једна чашица после јела.

Наука је данас потврдила да је цимет добар савезник у борби против алергијског ринитиса, код артритиса, код болова у стомаку и проблемима са варењем, код гастритиса, главобоље, зубобоље, код грчева, код проблема са гојазношћу, код лоше циркулације, за побољшавање памћења, код проблема са холестеролом, дијабетесом, код вагиналних инфекција, код вирусних инфекција, код кандиде, као природни конзерванс. Цимет убрзава дисање и рад срца, повећава температуру тела и убрзава сагоревање масти. Цимет је добар и против целулита и обавезно оружје у очувању лепоте.

Свака девојка би требало да зна да за заводљиве усне које имају пуноћу и сјај, потребно је мало цимета и мало вазелина. У 50г вазелина се умеша пола кафене кашичице цимета и нанесе на усне.

Код проблема са акнама и бубуљицама потребно је умешати једну кашику цимета у три кашике меда и тако добијену маску нанети на ли-це. Након двадесетак минута испрати топлом водом.

За бујнију косу или код проблема са опадањем косе може се направити маска и то тако што се умути једно јаје, додају две кашике цимета и исто толико меда и дода на крају пола шољице топлог маслиновог уља. Ова маска се држи на коси око 15 минута и испере се коса водом.

Ако имате проблем са вишком килограма, цимет нам је ту да помогне. Потребно је пола кафене кашичице прелити шољом кључале воде и оставити да одстоји око пола сата. Потом увече пред спавање попити пола шоље добијеног напитка, а другу половину ујутру на празан стомак.

Ако смо склони честим бактеријским инфекцијама можемо направити домаће капи од цимета које ћемо користити три пута дневно по 20 капи. Дакле, потребно је да уситнимо 100г коре цимета и да додамо пола литра разблаженог алкохола.Треба да одстоји 15 дана на тамном и од сунца заштићеном месту, па да процедимо и наше капи су спремне за употребу.

Ако сте склони честим инфекцијама мокраћне бешике можете умешати две кафене кашичице млевеног цимета са једном кашиком меда, додати чашу млаке воде и попити.