2019-03-22T09:33:39+01:00 22. марта, 2019. 09:33 |

Бака апотекарка

Према легенди, некада давно живеле су две сестре. Иста мајка их је родила. На истим грудима их је дојила. Старија сестра никако није могла да прихвати рођење своје млађе сестре. Своју млађу сестру сматрала је конкуренцијом. Кривила ју је за недостатак љубави и пажње, иако њој реално то није недостајало. Године су пролазиле, али не и мржња старије сестре. Млађа сестра је покушавала да јој се приближи на све начине. Помака у њиховом односу није било. Млађа сестра је доста патила због понашања своје старије сестре. Управо због те патње решила је да оде на пут, на коме би дошла до одговора како да мржњу, коју осећа њена сестра, претвори у љубав. И тако, на том путу је срела старицу која јој је рекла да постоји камен, који испуњава жеље, али да би се жеља испунила потребно је да искрено и јако помисли на то нешто што жели. Тај камен је млађа сестра лако нашла. Наслонила је своју главу на њега и заспала је размишљајући о љубави коју осећа према својој сестри и о томе колико је спремна толико тога да уради само да би у сестрином срцу било љубави. Млађој сестри је због искрености жеља била испуњена и она је добила други живот у коме је представљала симбол љубави и помирења. Њена природа претворила се сад у биљку помирења, која нам је позната као цвекла.

Цвекла или Beta vulgaris сасвим сигурно оправдава име које су јој дали, а то је суперхрана. За њу су знали још антички народи. Потиче из средоземља и тамо и дан данас опстаје њен далеки рођак од кога је и настала. Употребљава се преко 2000 година као храна и као лек. Римљани су је користили само у специјалним приликама када је требало указати част.

Цвекла је двогодишња биљка вретенастог корена, карактеристичне црвене боје, тамнозеленог лишћа са тамноцрвеним жилицама. Спада у ред најкориснијих и најлековитијих биљака. Цела је јестива. Листови се могу припремити баш као што се припрема блитва или спанаћ. Лако је сварљива. Што се тиче калоријске вредности, у 100г цвекле налази се свега 45 калорија.

Своје дејство испољава на нервни систем, на рад мозга, регулише крвни притисак, смањује могућност срчаних болести, смањује ризик од настанка леукемије, делује на туморе, поспешује рад желуца, јетре, црева, плућа, жучи, побољшава циркулацију, спречава старење. Користи се као антиеметик, антибактерик, антипиретик, антиоксиданс, антисептик, детоксикант, диуретик, против анемије, код проблема са акнама и бубуљицама, чисти крв, избацује токсине.

Традиционално се користи против анемије, артеросклерозе и то тако што са једне стране утиче на еластичност и чврстину зидова крвних судова, побољшава саме особине крви и смањује таложење холестерола на зидовима.

Користи се код болести грла, носа, код бронхитиса, код проблема са плућима, код грчева у желуцу, код дегенеративних болести, код проблема са депресијом, код поремећаја метаболизма, за ублажавање последица шлога, код пада имунитета, проблема са стерилитетом и у трудноћи како би се умањила могућност побачаја.

Наши стари су сок од цвекле називали природним аспирином управо због његове особине да повећава телесну издржљивост и да јача циркулацију. Довољно је попити 250мл сока од цвекле да би се поспешила циркулација и да би се смањио ризик од настанка деменције.

Такође, сок од цвекле се препоручује професионалним спортистима пре такмичења. Код рониоца се са само 70мл сока од цвекле побољшава задржавање даха за око 11%.

Цвекла је богата минералима, витаминима, угљеним хидратима, мастима, протеинима. Садржи бетанин и бетаин који штите крвне судове. Садржи кобалт, због кога је посебно препоручљива вегетаријанцима.

Такође садржи целулозу, пектин и тога има у изобиљу па повољно утиче на рад црева. Садржи доста антоцијана од кога потиче боја, а они штите еритроците и чине крвне судове еластичнима. Садржи и одређену количину јода па је добар и за терапију артеросклерозе.

Ипак, ако се дуго користи могу се јавити и проблеми као што су: тежина у желуцу, обојеност урина и столице.

Због садржаја оксалне киселине, особе са остеопорозом или са каменом у бубрегу треба да користе цвеклу врло умерено.

Код проблема са повишеним вредностима холестерола:

  • Очистити око 2.5кг цвекле и помоћу соковника направити сок од цвекле. Том соку се додаје сок од пет лимуна. Промућкати, па пренети у стаклене флаше. Оставити у фриждеру да преноћи и сваки дан попити по једну чашу сока ујутру и једну увече.

За јачање имунитета:

 

-Пије се на празан стомак и то искључиво свеже припремљен ујутру. Потребно је очистити и исећи на колутове и пренети у блендер: три јабуке са кором, две шаргарепе, два мања целера, две цвекле. Када се то све претвори у кашасти сок, додати 50г колутића ђумбира, један лимун и две кашике меда.

Код проблема са притиском:

 

-У тегли измешати једну чашу свежег сока од шаргарепе, једну чашу свежег сока од цвекле, једну чашу меда и један децилитар алкохола. Теглу затворити и оставити три дана. Потом користити три пута по једну кашику дневно, три месеца.

Код проблема са анемијом потребно је узети једну свежу цвеклу, једну шаргарепу, једну слатку јабуку и једну кашику меда и сок од лимуна.

За јачање желуца потребно је крупно нарендати цвеклу и корен целера и додати мало јабуке и шаргарепе, прелити маслиновим уљем, посути кимом и појести као свежу салату.

Код проблема са перутањем коже главе може да помогне лосион који се добија тако што се у истој количини измешају сирће и сок од цвекле.Утрљава се у кожу главе. Треба да одстоји око 30 минута, па испрати.

Сама прича о цвекли свакако има своје заслужено место. Цвекла је свакако намирница која заслужује да се нађе на нашој трпези, али и не само то. У спомен на једну легенду, у име љубави и свих оних који долазе после нас, нека у наше срце уђе разумевање, да опростимо себи, па и другима, свако неразумевање које је међу нама.

Свим православним верницима нека је Богом благословен почетак Васкршњег поста и нека им Бог да да изађу духовно јачи и ближи једни другима и да се у миру, слози, трпељивости дочека празник над празницима. Да сте живи, здрави и пуни разумевања…