• Не трпи насиље – пријави га!


  jovic-otvara-skup

  Иван Јовић отвара скуп

  Међународни дан борбе против насиља у Пожаревцу је обележен прошлог петка скупом који је отворио Иван Јовић, члан Градског већа задуже за ресор друштвених делатности и социјална питања, наглашавајући да насиље над женама ни у ком случају не може бити лична ствар, већ се тиче читавог друштва, односно, заједнице која мора бити јача од појединца –насилника, док се испред Одборничке групе жена, обратила Маја Цветковић, одборница СНС-а. Својим присуством подршку манифестацији дали су Бојан Илић, председник Скупштине града, Данко Николић, вд директора Опште болнице као и представници Здравственог центра Пожаревац. Detaljnije…


 • ТРИНАЕСТ ГОДИНА ОД УБИСТВА ДР ЗОРАНА ЂИНЂИЋА : Да се пронађу политички налогодавци


  Дванаестог марта навршило је 13 година од убиства председника прве демократске Владе Србије др Зорана Ђинђића.

  DSC_0058 У простојима Градског одбора Демократске странке у Пожаревцу, поштоваоци лика и дела, како многи кажу, једног од најзначајнијих политичара савремене српске историје, почаст су, као и претходних година, одали паљењем свећа и уписивањем у књигу жалости.

  Председник ГО ДС Дејан Савић рекао је у изјави за медије, да након 13 година, осим директних извршилаца убиства, још увек нису познати политички налогодавци, нису познати прави и суштински мотиви за овај злочин:

  -Демократка странка очекује од свих власти након Владе Зорана Ђинђића да овај злочин демистификује и реши. Друштво у 21. веку не може да функционише, уколико убија своје најистакнутије појединце само зато што на другачији начин сагледаваjу реалност, политику и укупан живот у друштвеној заједници. Искористио бих прилику да као председник Градског одбора још једном позовем садашњу или неку будућу власт, да учине све што је у њиховој моћи, да се коначно пронађе налогодавац и да се разоткрију мотиви овог злочина, односно разлози због чега је убијен први српски демократски премијер, истакао је Савић.

  На нивоу Републике, демократе су 13 година од убиства др Зорана Ђинђића обележили паљењем свећа и полагањем цвећа крај његовог гроба у Алеји заслужних грађана, као и традиционалном великом шетњом кроз Београд под називом „Шетња за Зорана“. Такође, испред зграде Владе, на месту где је Ђинђић убијен венце су положили чланови Кабинета Зорана Ђинђића и садашње Владе Републике Србије на челу са премијером Александром Вучићем.


 • ДЕСЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА: Венци и цвеће крај бисте у Немањиној


  P3111192

  Председник Покрета социјалиста Александар Вулин

  У дворишту породичне куће Милошевића у Пожаревцу, у коме је пре десет година сахрањен бивши председник Савезне Републике Југославије и Србије Слободан Милошевић, 11. марта окупио се велики број поштоваоца његове личности, грађана, симпатизера и чланова странке чији је био председник као и представника других партија. Венце и букете цвећа крај његове вечне куће, осим грађана, положили су и председник Покрета социјалиста Александар Вулин, затим председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, члан СПС и Милошевићев дугогодишњи сарадник Милутин Мркоњић, некадашњи министар здравља Милован Бојић, Никола Шаиновић, Живорад Јовановић, представници Удружења „Слобода“, ГО СПС у Пожаревцу.

  Председник Покрета социјалиста Александар Вулин, истакао је да десет година није довољно да историја да коначан суд о некоме, али да је и више него довољно, да се лажи, које су причане о некадашњем председнику Југославије и Србије Слободану Милошевићу и на основу којих је он рушен, заувек распрше.

  -Истина о Слободану Милошевиђу је у овом народу довољно дуго и дубоко, и она се не може променити. Милошевић је изнад свега волео Србију и своју породицу, због чега је сурово прогањан и кажњаван. Не може се говорити о Републици Српској, не може се говорити о оправданој борби српског народа, а не говорити о његовој позитивној улози. Не може се говорити ни о успешном Дејтонском споразуму и о томе да су Срби по први пут у својој историји добили институционалну заштиту западно од  Дрине, да им се не може поновити Јасеновац, а не говорити о улози Слободана Милошевића и не рећи му бар једно хвала, изјавио је Вулин и додао да је Милошевић умео да погреши у избору својих пријатеља, али да су непријатељи непогрешиво бирали њега, рекао је Вулин.

  По речима председника СРС Војислава Шешеља, радикали су и ове године изразили поштовање према Слободану Милошевићу, његовој јуначкој борби за српске националне интересе у Хашком трибуналу, у борби у којој је и погинуо.

  -Слободан Милошевић убијен је, у најмању руку, непружањем адекватне и благовремене лекарске помоћи. Милошевић се својим држањем  пред Хашким трибуналом уписао златним словима у српску историју. Српски радикали су некада сарађивали, а некада се и сукобљавали са Слободаном Милошевићем, међутим, за нас је онај прави Слободан Милошевић, кога много поштујемо и ценимо, онај каквог смо га видели пред Хашким трибуналом, нагласио је Шешељ.

  Венац је на месту, где је сахрањен Слободан Милошевић, положила и делегација ГО СПС у Пожаревцу. Председник Слободан Јовић је у изјави за медије напоменуо да број људи који је 11. марта обишао Милошевићеву вечну кућу, говори о тежини коју је имао као председник. Како каже, време ће показати ко је уствари био Слободан Милошевић.


 • За канализацију 81 милион


  Direkcija - Lucica Direkcija - Mitar Karadzic i B. SpasovicУ насељу Лучица, у току је изградња канализационе мреже. Део радова је завршен и неколико десетина домаћинстава, већ је прикључено на канализацију. Целокупан посао требао би да се заврши до маја.

  Реализацију овог великог пројекта недавно су, заједно са представницима Месне заједнице Лучица, обишли председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић, члан Градског већа задужен за месне заједнице Драган Костић и директор Јавног предузећа „Дирекција за изградњу“ Митар Караџић.

  У разговору са мештанима и увидом у ситуацију на терену, констатовано је којим се интензитетом одвијају радови на изградњи канализационе мреже. Предвиђено је да се у овом делу Града изгради укупно седам километара канализационе мреже.
  Иначе, ширење фекалне канализације у насељима Лучица, Пругово и Пољана, спада у капиталне пројекте Града Пожаревца, за чије намене је до сада издвојено око 81 милион динара.


 • ОД НОВЕ ГОДИНЕ: Радна књижица отишла у пензију


  DSC_0902

  Радна књижица је од Нове године „отишла у историју“ и више није валидан документ потребан за запошљавање и остваривање права по основу осигурања и рада. Уместо ње подаци о запосленима у предузећима налазиће се у електронским базама послодаваца, ПИО фонда и у Централном регистру.

  Послодавац је дужан да за запосленог, са којим је засновао радни однос, након 1. јануара 2016. године или коме је престао радни однос после тог датума, поднесе Јединствену пријаву на обавезно социјално осигурање, односно М образац.

  Јединствена пријава се подноси непосредно преко Портала ЦРОСО у електронском облику. Друга могућност је да се докази о заснивању или престанку радног односа доставе на шалтер ПИО или РФЗО.

  Радне књижице издате закључно са 31.12.2015. године настављају да се користе као јавне исправе, а подаци уписани у њима могу да служе као доказ за остваривање права из радног односа и других права у складу са законом. Она може затребати приликом одласка у пензију за евентулану потребу доказивања радног стажа.

  Министарство за рад објашњава да Централни регистар располаже свим подацима о основу и трајању осигурања, пријави и одјави са осигурања, као и променама основа осигурања.